Sagen om "Jæger - i krig med eliten"

Sagen om den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten" ´har strakt sig over mere end et år. Nu lader det til, at sagen er endeligt lukket, også for Rathsack selv.

Læs her, hvad der er sket i sagen siden balladen begyndte i sepetember sidste år :

22. november 2010

Thomas Ratsack får sit gamle job i forsvaret tilbage. I 14 måneder har han været suspenderet på grund af bog-sagen.

20. oktober 2010

Forsvarets auditørkorps opgiver sagen mod Rathsack.

10. september 20

10Forsvarets IT-chef Jesper Britze og kommunikationschef Lars Sønderskov bliver begge frifundet for grov pligtforsømmelse. Britze er anklaget for at at have løjet om, at det var ham, der havde fabrikeret den arabiske oversættelse af Rathsacks bog, mens Lars Sønderskov var sigtet for at have løjet om, at det var ham, der sendte den arabiske oversættelse til dagbladet B.T.

Begge frifindelser bliver senere anket til Østre Landsret.

22. februar 2010

Forsvarsminister Søren Gade fratræder sin ministerpost.

10. november 2009

Knud Bartels overtager titlen som forsvarschef.

5. november 2009

Rathsack har ikke i jægerbogen videregivet oplysninger, der overtræder hans tavshedspligt. Det vurderede Hærens Operative Kommando (HOK) i et opsigtsvækkende internt dokument allerede 10. september til Forsvarskommandoen - dagen efter at Forsvarsministeriet og forsvarsledelsen fik kendskab til bogen.

12. oktober 2009

Forsvarskommandoens it-chef, Jesper Britze, og kommunikationschef Lars Sønderskov bliver sigtet for pligtforsømmelse af særlig grov karakter af Forsvarets anklagemyndighed, auditørkorpset.

05. oktober 2009

Forsvarsminister Søren Gade har ikke i sinde at forlade sin post. Heller ikke departementschef Lars Findsen står foran en fyring. Det fastslår ministeren efter et timelangt møde med forsvarsforligskredsen og departementschefen i Forsvarsministeriet.

4. oktober 2009

Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen meddeler, at han forlader posten som forsvarschef.

3. oktober 2009

Chefen for Forsvarsstaben hos Forsvarskommandoen, Bjørn Bisserup, fortalte allerede 24. september, forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen, at den arabisk oversættelse af bogen var af tvivlsom karakter og formentlig var lavet ved hjælp af en maskine.

2. oktober 2009

"Jæger - i krig med eliten" udkommer.

Kommunikationschefen i Forsvarskommandoen, Lars Sønderskov, bliver udpeget som kilde til læk af arabisk oversættelse af jægerbogen til B.T.

1. oktober 2009

IT-chef i Forsvarskommandoen, Jesper Britze, bliver bortvist, fordi der er mistanke om at det var ham, der oversatte Thomas Rathsacks bog til arabisk og lækkede den til B.T.

26. september 2009

Forsvaret opgiver at finde den læk, der sendte den arabiske oversættelse af Thomas Rathsacks bog til B.T.

24. september 2009

Forsvarsminister Søren Gade oplyser, at Thomas Rathsacks bog allerede findes på internettet i en arabisk udgave.

På B.T.s netavis kan man kort efter se bogen i den arabiske udgave - hvordan avisen har fået fat i udgaven vides ikke.

Ifølge Forsvarskommandoen kender de intet til oversættelsen, men TV 2 kan afsløre, at forsvaret selv står bag offentliggørelsen af en arabisk udgave af bogen. Ifølge en it-ekspert er det nemlig Forsvarskommandoen, der har oprettet dokumentet.

22. september 2009

Rathsack bliver sigtet for at have overtrådt sin tavshedspligt og for at have videregivet militære hemmeligheder.

21. september 2009

Thomas Rathsack får lov til at udgive sin omstridte bog. Fogedretten afviser at nedlægge forbud.

16. september 2009

Politiken udgiver i et særtillæg til dagens avis hele Thomas Rathsacks bog - avisen bliver revet væk.

15. september 2009

Avokaten for Forsvaret kræver, at ArtPeople, der vil udgive "Jæger - i krig med eliten," fortæller, hvilke journalister, anmeldere og andre, der har fået udleveret bogen.

Mediejurister mener, at Forsvarskommandoens forsøg på at nedlægge fogedforbud kommer alt for sent.

14. september 2009

Forsvaret beslutter at forsøge at få nedlagt forbud mod Thomas Rathsacks bog.

Samtidig beder forsvarschefen Tim Sloth Jørgensen i et brev sendt til flere aviser og elektroniske medier om ikke at videregive oplysninger fra bogen, som har ligget på internettet.

12. september 2009

Thomas Rathsack bliver frataget sin sikkerhedsgodkendelse.

10. september 2009

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver på baggrund af informationer i Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten," at danske jægersoldater har opereret langt mere i Afghanistan, end offentligheden hidtil har fået kendskab til.

Samme dag melder chefen for Forsvarskommandoens kommunikationssekretariat - oberstløjtnant Lars Sønderskov - ud, at Thomas Rathsack har overtrådt sin tavshedspligt. Samtidig mener Forsvarskommandoen, at der er passager i bogen, som kompromitterer Danmarks sikkerhed og forholdet til fremmede magter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter