
Historiens vingesus kunne mærkes, da fem tidligere statsministre og den nuværende udvekslede erfaringer om deres liv med dronningen.
For første gang nogensinde var fire tidligere og en nuværende statsminister i dag samlet på tv.
Det skete, da DR1 havde indbudt Poul Schlüter, Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt til sammen at fortælle om deres erfaringer fra samarbejdet med dronning Margrethe i anledning af regeringsjubilæet.
En sjette statsminister, den snart 90-årige Anker Jørgensen, var ikke i stand til at møde op, men var med på videoklip.
Og det blev til mange store og små anekdoter fra Dronningens 40 år på tronen. Fælles for de fem forhenværende statsministre - den snart 90-årige Anker Jørgensen var med på videoklip - er, at de har været særligt glade for de ugentlige møder med dronningen - de såkaldte onsdagsreferater.
Poul Schlüter, der blev statsminister i 1982 og sad frem til 1993, er den, der har haft allerflest møder med dronningen.
- Når man mødes hver onsdag i næsten 11 år, så lærer man hinanden godt at kende. Så bliver man samtalepartnere. Og da møderne er uden for referat, kunne man redegøre for ens tvivl, derfor blev det meget åbent og meget værdifuldt, siger Poul Schlüter.
Den netop afgåede statsminister, Lars Løkke Rasmussen er enig i, at det ugentlige møder er en slags frirum.
- Men det er også dronningens mulighed for at drøfte ting i Kongehuset. Og når vi er i krisetider, som vi var til sidst i min regeringstid, så er det ved onsdagsreferatet, at man kan snakke med dronningen om, hvor det stiller Kongehuset. Så dialogen går begge veje, siger han.
Den holdning deler Anker Jørgensen, der var statsminister før Schlüter og også en kort periode fra oktober 1972 til 1973.
- Dronningen er ganske uhøjtidelig og ligetil. Hun er nysgerrig. Hun var ikke bange for at vise sig selv på en god måde og enkel måde. Hun interesserede sig for lovgivningsarbejdets proces, for den sidste fase, siger han.
Anders Fogh Rasmussen var statsminister, da Danmark senest var formand for EU, nemlig i 2002. Her ledede Danmark et stort EU-topmøde, der vedtog udvidelsen af EU med ti lande.
Forhandlingerne var så seje, at det betød, at en stor middag for alle EU's ledere hos dronningen måtte aflyses.
- Dronningen var heldigvis glad. Der var ingen slette miner i den forbindelse. Hun takkede for det, vi havde udført - selv om vi brændte hende af. Men betjentene, der var udkommanderet, fik heldigvis glæde af maden, fortæller Anders Fogh.
Også på de bonede gulve har statsministrene haft fornøjelse af at danse med dronningen. Pånær den nuværende statsminister, der til gengæld har fået en svingom med prinsgemalen.
- Det kan de herrer ikke prale af, siger Helle Thorning.
Poul Nyrup fortæller, at han engang kom til at træde på dronningens slæb under en dans med majestæten. "Måske var det en ide, hvis De flyttede foden", lød det fra dronningen.