120 lyserøde floddelfiner fundet døde i tørkeramt område af Amazonas

Tørken har fået dele af Amazon-flodssystemet til at tørre helt ud, mens de lave vandstande andre steder betyder, at vandtemperaturen er steget markant. (Foto: © Miguel Monteiro / Instituto Mami, Ritzau Scanpix)

I store dele af den brasilianske del af Amazonasregnskoven oplever man for tiden en slem tørke, der går hårdt ud over både regionens indbyggere og det ellers rige dyreliv i regnskoven.

Senest er 120 lyserøde floddelfiner ifølge Reuters fundet døde langs Amazonfloden og dens bifloder i de tørkeramte områder.

Flere steder betyder den udeblivende regn, at de mange store flodudløb fra Amazonfloden, som normalt snor sig gennem regnskoven, er tørret helt ud.

De steder i området, hvor der trods alt stadigvæk er vand i floderne, betyder den lave vandstand, at vandtemperaturen stiger voldsomt.

  • Man har fundet i omegnen af 120 døde floddelfiner i de tørkeramte områder. (Foto: © ANDRE COELHO, Ritzau Scanpix)
  • Tørken har flere steder fået vandstanden til at falde drastisk og vandtemperaturen til at stige markant. (Foto: © Bruno Kelly, Ritzau Scanpix)
  • Visse steder betyder den udeblivende regn, at de mange store flodløb fra Amazonfloden, som normalvis snor sig gennem regnskoven, er tørret helt ud. (Foto: © Bruno Kelly, Ritzau Scanpix)
  • Lokale myndigheder anslår, at 110.000 personer på nuværende tidspunkt er berørt af tørken. Tallet forventes at vokse markant, da der tørken forventes at vare ved. (Foto: © Bruno Kelly, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Mere end 100.000 personer berørt

Mange af lokalsamfundene i Amazonas er afhængige af flodløbene, der er en vigtig kilde til både mad og drikkevand.

Lokale myndigheder anslår, at i omegnen af 110.000 personer på nuværende tidspunkt er berørt af tørken, og tallet forventes at vokse markant.

De lave vandstande og udtørrede flodløb har også medført, at fiskebestanden i stor stil er død. Så nu flyder fisk i forrådnelse rundt i overfladen og forurener vandet i floderne, så de lokale ikke kan drikke af det.

Det er ikke første gang, at området rammes af voldsom tørke. Også i 2010 oplevede man noget lignende.

Men det vil komme til at ske oftere for fremtiden – videnskabelige rapporter fra FN’s klimapanel har slået fast, at vejret bliver mere ekstremt på grund af menneskeskabte klimaforandringer, der varmer kloden op.