Seneste Nyt

20-årig sigtet for drab i vandpibebutik

Politiet har sigtet en 20-årig mand for drab på en 24-årig mand i en vandpibebutik i København.

Den 20-årige nægter sig skyldig.

Manden døde efter at være blevet skudt 12. september om aftenen på Frederikssundsvej 25.

Den formodede gerningsmand menes ifølge politiet at være flygtet på cykel og til fods fra gerningsstedet.

- En 20 årig dansk mand fremstilles i dag i grundlovsforhør for lukkede døre. Han er sigtet for drabet begået d. 12/9-22 i en butik på Frederikssundsvej 25, skriver Københavns Politi på Twitter.

Offeret havde ifølge politiet ikke tråde til rocker-bandemiljøet.

Nyheder

 1. Undersøgelser klarlægger årsagen til brand, hvor 11-årig omkom

  En 11-årig dreng omkom for knap to uger siden under en voldsom brand i en ejendom ved Årsballe på Bornholm.

  Årsagen til branden står nu klar, efter brandteknikkerne foretog undersøgelser af landejendommen, skriver Bornholms Politi i en pressemeddelelse.

  Ifølge de brandtekniske undersøgelser opstod branden i et inddækket område omkring en brændeovnsindsats, hvor strålevarme har antændt brandbart materiale.

  Moderen pådrog sig et behandlingskrævende kraniebrud under et fald fra altanen.

  Familiens fire-årige dreng blev som den første taget ud af koma og har det efter omstændighederne fint. Den otte-årige søn samt faderen er fortsat i kritisk tilstand, men de beskrives af lægerne som værende stabile.

 2. Storebæltsbroen er lukket for vindfølsomme køretøjer til i aften

  Storebæltsbroen har siden i morges været lukket for vindfølsomme køretøjer på grund af kraftig vind.

  Forbuddet mod vindfølsomme køretøjer er blevet forlænget og gælder nu frem til klokken 21.00, oplyser Sund & Bælt.

  Blæser det mere end 15 meter i sekundet, er vindfølsomme køretøjer ikke tilladt på Storebæltsbroen.

  Som udgangspunkt er et køretøj vindfølsomt, hvis det har påhæng og ikke er meget tungt lastet.

  Det vil sige biler med trailere, campingvogne eller lastbiler, der ikke har meget tung last. Det er altid op til chaufføren selv at vurdere, om et køretøj er vindfølsomt.

  Ifølge Vejdirektoratets trafikkort blæser det op til 16 meter i sekundet fra sydøst på dele af broen omkring klokken 12.45.

 3. Svensk politibetjent dømt for uagtsomt mandrab

  Det kostede en narkopåvirket mand livet, da en svensk politibetjent sidste år lagde ham ned på maven og pressede sit ben mod hans ryg under en anholdelse.

  Nu er betjenten ved byretten i Stockholm blevet dømt for uagtsomt manddrab, skriver Ritzau.

  Ifølge anklageskriftet blev manden presset mod jorden i "så lang tid, at han døde som følge af kvælning med efterfølgende hjertestop".

  Meget af hændelsen er blevet optaget af et kamera på en lastbil i nærheden.

  - Byretten mener, at det gennem en video, der gengiver store dele af hændelsesforløbet, og en obduktionslæges oplysninger er bevist, at manden døde som følge af kvælning med efterfølgende hjertestop, skriver retten.

 4. Borgere må ikke betale deres gæld: Nu skal Gældsstyrelsen undersøges

  Berlingske har flere gange berettet om borgere, der ikke kan få lov til at betale gæld til det offentlige, selvom de frivilligt forsøger.

  Derfor vil Ombudsmanden nu gå ind i Gældsstyrelsens behandling af sager om frivillig betaling af gæld.

  - Ombudsmanden har fået flere klager fra borgere, ligesom der også har været artikler i medierne om borgere, der ikke har kunnet betale deres gæld til det offentlige, selv om de har forsøgt. Ifølge mediedækningen har det haft konsekvenser for de pågældende borgere at stå registreret som skyldnere i det offentlige system, står der i pressemeddelelsen.

  Det er blandt andet gået ud over Line Keiluweit Nielsen. Hendes gæld på 241 kroner har spændt ben for både hus- og bilkøb i 2020. Hun havde betalt beløbet, men fik pengene retur, fordi gælden ikke var inddrivelsesparat, skriver Berlingske.

 5. Professor: Beijing har en reel frygt for stort corona-udbrud

  De seneste dage har tusinder af kinesere trodset styret i Beijing ved at gå på gaden i protest mod blandt andet landets skrappe coronarestriktioner.

  Magthaverne holder dog fast i den såkaldte nul covid-politik, og det er der to grunde til, siger Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

  Den første forklaring er politisk og handler om, at det kinesiske styre for få uger siden slog fast, at man ikke vil vige.

  - Den anden del er en reel bekymring for, hvad der vil ske, hvis man åbner op, siger Konradsen, der peger på, at op mod 40 procent af de ældre kinesere ikke er vaccineret for nyligt.

  - Så man er selvfølgelig også bekymret for, at der vil være mange dødsfald og et sundhedssystem, der ikke kan klare det.

  Kina har sat sig selv i en meget vanskelig situation, vurderer Flemming Konradsen:

 6. Irans statslige nyhedsbureau vil have USA smidt ud

  Det iranske fodboldforbund har krævet en alvorlig advarsel fra Fifa til USA over at have bragt en redigeret version af det iranske flag på sociale medier.

  Men Irans statslige nyhedsbureau, Tasnim, går lige skridtet videre.

  - Ved at publicere et forvrænget billede af Irans flag på en officiel konto har det amerikanske fodboldforbund overtrådt Fifas regler, hvorfor en straf på 10 kampes udelukkelse er en passende straf, lyder det fra statsmediet ifølge CNN.

  Billedet, Tasnim er utilfredse med, viser det iranske flag uden dets islamiske emblem i midten. Ifølge nyhedsbureauet Reuters skulle det ses som en solidaritetshandling til demonstrationerne mod præstestyret og for kvinderettigheder, der foregår i Iran lige nu.

  Opslaget, hvor symbolet er fjernet fra flaget, er siden taget ned fra Instagram, og et billede af det "korrekte" flag er blevet lagt op. En talsperson fra det amerikanske fodboldforbund har dog fortalt, at "de stadig støtter kvinderne i Iran".

 7. Muse og Nik & Jay er blandt NorthSides første musiknavne

  En sommeraften med en fadøl og høj musik på en grøn græsplæne kan virke lidt langt væk i øjeblikket.

  Ikke desto mindre kan man så småt begynde at drømme sig væk, for den aarhusianske musikfestival Northside har løftet sløret for de første ti kunstnere, man kan opleve til sommer.

  Det bliver 12. gang musikfestivalen afholdes, og her lægger det britiske rockband Muse og The 1975 blandt andet vejen forbi.

  Fra den danske musikscene kan festivalgæsterne synge med til Nik & Jay og Benjamin Hav og Familien.

  NorthSide var aflyst på grund af corona i 2020 og 2021, men vendte tilbage i år. NorthSide afholdes næste år fra 1. til 3. juni.

 8. FC Midtjylland straffes med stor bøde for uroligheder i pokalkamp

  • FC Midtjyllands fans før Pokalkampen mellem Viborg FF og FC Midtjylland i Viborg torsdag den 10. november. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
  • I samarbejde med politiet har FCM identificeret 20 personer, som alle tildeles straffe i form af karantæner og bøder. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
  • Flere uromagere har fået karantæne fra fodboldkampene, oplyser FCM. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Der blev sat ild til romerlys, skrald og papkrus, da FC Midtjylland og Viborg tørnede sammen til pokalkamp 10. november.

  FC Midtjylland straffes med en bøde på 250.000 kroner for de uroligheder, som en række fans skabte, skriver klubben på sin hjemmeside.

  Samtidig får FCM frataget sit tilskuerafsnit, når holdet 20. februar spiller mod Viborg på udebane i Superligaen.

  - Vi anerkender og accepterer den straf, som Disciplinærinstansen har afsagt, og tager samtidig skarp afstand fra de enkelte individer, som skader klubben og ødelægger fodboldoplevelsen for de mange, siger marketing- og supportdirektør i FCM, Preben Rokkjær.

  Urolighederne opstod på tribunen efter slutfløjt, da FCM havde tabt 1-3, og fortsatte efterfølgende uden for stadion.

 9. Politiet og Forsvaret holder øvelse i København: Borgere vil kunne høre helikoptere og skud

  Borgere omkring Amagerværket i København kan senere i dag komme til at høre lyden af skud og se helikoptere i luften.

  Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

  - I dag mellem kl. 14.00 og 21.00 gennemfører politiet og Forsvaret en fælles øvelse ved Amagerværket. Der vil være helikoptere i luften, og der vil muligvis også kunne høres skud, lyder det.

 10. Europol slår til mod omfattende europæisk narkokartel - 49 anholdt

  En af de helt store aktører på det europæiske kokainmarked er blevet væltet i en omfattende politiaktion i seks forskellige lande.

  49 personer, der mistænkt for at være en del af et europæisk narkokartel, er blevet anholdt i en række koordinerede aktioner.

  Det oplyser politisamarbejdet Europol i en pressemeddelelse.

  Europol siger, at de personer, de har anholdt, var en del af et "superkartel", som var involveret i narkotikasmugling og hvidvaskning af penge.

  Over 30 ton narkotika blev beslaglagt i aktionen. Det omfattende kartel kontrollerer angiveligt en tredjedel af kokainhandlen i Europa.

  Aktionerne er blevet gennemført mellem 8. og 19. november i fire europæiske lande og De Forenede Arabiske Emirater.

 11. Odense letbane har været på skinnerne i et halvt år

  I dag er det præcis et halvt år siden, at Letbanen i Odense blev indviet, og den har haft sine startvanskeligheder.

  Ud over støjklager og sløje passagertal har letbanen mere end 500 gange været tæt på at køre ind i enten en fodgænger, en cyklist eller en bil.

  Det giver gennemsnitligt 90 hændelser om måneden.

  Selv om det er et højt tal, så mener Thomas Brændstrup, direktør for firmaet Keolis, der står for driften af letbanen, at det går den rigtige vej.

  - Hvor det indledningsvist lå rimelig højt, så er vi i dag på niveau med andre letbaner rundt omkring i verden, siger han.

  Odense Letbane er nummer to af sin slags i Danmark.

 12. Kina: Anholdt BBC-journalist identificerede sig ikke

  En journalist fra BBC blev i går anholdt af kinesisk politi, da han dækkede en demonstration i Shanghai mod myndighedernes coronaforanstaltninger.

  - BBC er ekstremt bekymret over behandlingen af vores journalist, Ed Lawrence, som blev anholdt og lagt i håndjern, mens han dækkede protesterne i Shanghai, har BBC skrevet i en erklæring, delt på Twitter.

  Ifølge det kinesiske udenrigsministerium identficerede Ed Lawerence sig dog ikke som medlem af pressen, skriver Reuters.

  Ministeriets talsmand, Zhao Lijian, sagde, at man havde noteret sig BBC's erklæring om hændelsen, men ministeriet hævder, at det ikke afspejlede, hvad der skete.

  Screendump fra Twitter.
 13. Iran klager over USA til Fifa

  Det iranske fodboldforbund har indsendt en klage til Fifa over det amerikanske hold.

  På sociale medier har det amerikanske hold vist billeder af det iranske flag uden dets islamiske emblem i midten. Ifølge nyhedsbureauet Reuters skulle det ses som en solidaritetshandling til demonstrationerne mod præstestyret og for kvinderettigheder, der foregår i Iran lige nu.

  Men man fjerner ikke bare lige det islamiske symbol fra flaget, mener det iransk fodboldforbund.

  - I en uprofessionel handling fjernede det amerikanske fodboldforbunds Instagram-side Allah-symbolet fra det iranske flag.

  - Det iranske fodboldforbund har sendt en e-mail til Fifa for at kræve en alvorlig advarsel til det amerikanske forbund, skriver det iranske statslige nyhedsbureau, IRNA, ifølge BBC.

  Opslaget, hvor symbolet er fjernet fra flaget, er siden taget ned fra Instagram igen, og et billede af det "korrekte" flag er blevet lagt op. En talsperson fra det amerikanske fodboldforbund har dog fortalt, at "de stadig støtter kvinderne i Iran".

  JEWEL SAMAD/AFP/RITZAU SCANPIX
 14. Bob Dylan undskylder for at bruge maskine til at signere ny bog

  Sanger og sangskriver Bob Dylan har sagt undskyld til sine fans for at have signeret 900 eksemplarer af sin nye bog med en maskine.

  Fans kunne købe en personligt signeret udgave af bogen 'Philosophy Of Modern Song' for 600 dollar, men så begyndte flere fans på sociale medier at sammenligne Dylans signatur og konstaterede, at de var lige lovlig identiske.

  Det skriver Washington Post.

  Dylan forklarer i et opslag på Facebook, at han førhen altid har signeret sine udgivelser med en almindelig kuglepen, men fordi han lider af svimmelhed, blev opgaven for meget for ham.

  Desuden var det heller ikke muligt at mødes med forlagets ansatte for at få hjælp til hele processen på grund af coronapandemien, lyder det fra ham.

  Fansene får nu deres penge tilbage, oplyser forlaget bag bogen.

 15. 30-årig læge tiltalt for endnu en krænkelse

  Sagen mod en 30-årig læge, der er tiltalt for at have krænket to kvindelige patienter seksuelt og have krænket en tredje kvindes blufærdighed, vokser.

  Østjyllands Politi skriver i en pressemeddelelse, at den 30-årige nu også er tiltalt for at have krænket en fjerde kvindelig patients blufærdighed.

  Ifølge tillægsanklageskriftet foregik episoden den 20. januar i år på Regionshospitalet Viborg, hvor lægen under en undersøgelse krænkede kvindens blufærdighed ved at befamle hende.

  Den 30-årige har frivilligt ladet sin varetægtsfængsling løbe, frem til der er faldet dom i sagen. Retsmøderne er berammet ved retten i Aarhus til den 13., 14., 20., og 21. december 2022.

 16. SAS risikerer endnu en strejke

  En ny strejke kan ramme SAS, hvis ikke det lykkes for luftfartsselskabet at lande en aftale med den norske fagforening Kabinansattes Forbund, der har omkring 500 medlemmer.

  Som et led i genopretningsplanen SAS Forward skal selskabet finde besparelser for 7,5 milliarder svenske kroner, og en del af dem skal findes på lønbudgettet.

  Indtil videre er det dog ikke lykkedes at nå til enighed med det norske kabinepersonale.

  - Vi har hele tiden en intention om at forsøge at lande en aftale, men der er to parter, og foreløbig har vi ikke set noget på bordet, som vi kan skrive under på, siger Elin Roverudseter, der er formand for Kabinansattes Forbund.

  I dag skal parterne til endnu et mæglingsmøde. Lykkes det ikke at nå til enighed her, træder det arbejdsretlige system til. Og så kan det ende med strejke, hvis ikke de når til enighed.

 17. Zelenskyj: Russerne bruger vinteren mod os

  Ukrainerne skal forberede sig på en lang, hård vinter med russiske angreb.

  Det var budskabet, da den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i aftes talte til befolkningen i sin daglige tale.

  - Så længe de har raketter, stopper de ikke. Rusland forsøger at bruge denne vinter, denne kulde mod os, lød det fra Zelenskyj.

  Han understregede, at landets væbnede styrker forbereder sig på angrebene, så godt de kan, men han bad også landets borgere om at hjælpe hinanden i de kommende måneder.

  - Sammen er vi i stand til at overleve hvad som helst, sagde han.

 18. Regn og gråvejr i dag

  Der kommer endnu mere gang i bølgerne i dag, da vinden fra sydøst er taget til i styrke. Her er det ved Helsingør.

  Storebælt kommer til at udgøre delelinjen på dagens vejr.

  Allerede i morgentimerne trækker en front med regn op over os, men mens det kun er de vestlige dele af Sjælland, der har regnvejr, så bliver det i en lettere kategori, i forhold til hvad der kan falde i Jylland.

  Her har prognoserne omkring 20 millimeter de steder, hvor der falder mest.

  Selv hvis man ikke har regnvejret over sig, vil himlen dog være rå i hele landet - på Bornholm er der dog nogen sol.

  Temperaturen ligger mellem fem og otte grader, og vinden er taget til i styrke, så det er en jævn til hård vind fra sydøst, kuling langs kysterne mod øst.

 19. Vindfølsomme køretøjer forbudt på Storebæltsbroen frem til i eftermiddag

  Skal du over Storebælt i dag, så tjek lige om, dit køretøj er vindfølsomt, inden du bevæger dig afsted.

  Sund & Bælt oplyser, at kørsel med vindfølsomme køretøjer er forbudt på grund af kraftig blæst.

  Forbuddet forventes ophævet klokken 15.00.

 20. Ark med blankt papir er blevet symbol på kinesisk protest

  • Kinesiske demonstranter holder blanke stykker papir i strakt arm. Den strategi bruges blandt andet for at undgå censur og anholdelse. Også i Moskva har aktivister brugt metoden til at protestere mod Ruslands invasion af Ukraine (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
  • Udbredte demonstrationer er et sjældent syn i Kina, hvor præsident Xi Jinping har elimineret alt rum for politisk diversitet og uenighed. Også på sociale medier censureres ytringer. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
  • Protester rettet mod centralregeringen i Beijing er sjældne i Kina. I de forgangne måneder har der været flere episoder med afsæt i nul-covid-politikken med direkte nævnelse af partiet og Xi ved navn. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Kinesiske demonstranter har taget ark af blankt papir med på gaden for at udtrykke deres vrede under sjældne kinesiske protester.

  - Det hvide papir repræsenterer alt det, vi gerne vil sige, men ikke kan sige, siger 26-årige Johnny, som har taget del i protesterne, til Reuters.

  Den strategi bruges blandt andet for at undgå censur og anholdelse, skriver nyhedsbureauet.

  Demonstranter er gået på gaden i flere forskellige byer mod Kinas nultolerancepolitik i bekæmpelsen af smitte med coronavirus.

  Protesterne begyndte i det vestlige Kina i byen Ürümqi efter en dødsbrand torsdag, som kostede mindst ti mennesker livet.

  Her er der spekulationer om, at folk havde svært ved at komme ud, fordi coronarestriktioner forhindrede dem i at forlade deres hjem.

 21. Tysk kaptajn: Det er en lettelse at være i live ved VM

  Tyskland tog et skridt mod at redde sig selv fra tidlig exit ved VM i Qatar, da holdet søndag spillede 1-1 mod Spanien. Efter det tyske nederlag til Japan i første kamp led håbet om at gå videre fra gruppespillet et knæk. (Foto: © ALBERT GEA, Ritzau Scanpix)

  Manuel Neuer udtrykte efter Tysklands VM-kamp mod Spanien lettelse over, at holdet stadigvæk er "i live" ved slutrunden.

  Holdet tog et skridt mod at redde sig selv, da det søndag spillede 1-1 mod Spanien.

  Efter det tyske nederlag til Japan i første kamp i Qatar led håbet om at gå videre fra gruppespillet et knæk.

  - Hovedpointen er, at vi stadigvæk er i live. Det, vi har indflydelse på, er at få tre point mod Costa Rica, siger Manuel Neuer.

  Efter 1-1 mod Spanien i går skal Tyskland torsdag selv slå Costa Rica og have spansk hjælp for at undgå en tidlig hjemrejse.

 22. BBC: Vores journalist i Shanghai blev anholdt, slået og sparket af politiet

  En journalist fra den britiske tv-station BBC er blevet anholdt, slået og sparket af det kinesiske politi i forbindelse med demonstrationerne, der har spredt sig over store dele af Kina de seneste dage. Det oplyser det britiske medie i en udtalelse ifølge Reuters.

  BBC-korrespondenten Ed Lawrence blev overfaldet af politiet i Shanghai og tilbageholdt, lyder det.

  - BBC er ekstremt bekymret over behandlingen af vores journalist, Ed Lawrence, som blev anholdt og lagt i håndjern, mens han dækkede protesterne i Shanghai. Han blev tilbageholdt i adskillige timer, inden han blev løsladt. Under hans anholdelse blev han slået og sparket af politiet, siger en talsperson for BBC i udtalelsen.

  Man har ikke fået nogen officiel forklaring på, hvorfor Ed Lawrence blev tilbageholdt af det kinesiske politi.

 23. Dødstallet stiger efter jordskred på Ischia: Tre børn blandt de omkomne

  Tre børn er blandt de omkomne under lørdagens mudderskred på den italienske ø, Ischia, der ligger ud for Napoli. Myndighederne har nu fundet og identificeret i alt syv dødsofre.

  Der tale om en tre uger gammel dreng samt begge hans forældre, en femårig pige og hendes 11-årige bror, en 31-årig beboer på øen og en bulgarsk turist.

  Derudover er fem personer stadig meldt savnet.

  - Vores håb er, at de savnede opholder sig hos venner og slægtninge og ikke har oplyst os, om hvor de er, siger Luca Cari, som er talsmand for det redningsmandskab, som leder efter de savnede, til den italienske tv-station RAI.

  Mudderskredet kom efter et voldsomt regnvejr med 126 milimeter regn i løbet af seks timer. Ifølge nyhedsbureauet AP er 30 huse blevet oversvømmet af mudder, og mere end 200 mennesker er blevet hjemløse. En del af husene på vulkanøen Ischia er ulovligt opført, og det kan have haft betydning for ulykkens omfang.

  Den italienske regering har erklæret øen i undtagelsestilstand, og ved et hasteindkaldt regeringsmøde er der blevet afsat to millioner euro til redningsarbejdet og til at genoprette de offentlige tjenester på stedet.

 24. Uroen spreder sig i Kina: Politiet scanner demonstranterne

  • Masser af unge kinesere er på gaden for at demonstrere mod coronarestriktioner og mod det kinesiske styre. (Foto: © MICHAEL ZHANG, Ritzau Scanpix)
  • Det begyndte som en mindehøjtidelighed for ofrene i en dødsbrand i Xinjiang-provinsen. (Foto: © MICHAEL ZHANG, Ritzau Scanpix)
  • Politiet har primært forholdt sig afventende. Men de har også sørget for registrere demonstranterne. (Foto: © MICHAEL ZHANG, Ritzau Scanpix)
  • De tomme stykker papir bruges til at vise demonstranternes utilfredshed. (Foto: © Thomas Peter, Ritzau Scanpix)
  • Indtil videre har der tilsyneladende kun været mindre sammenstød mellem demonstranter og politi. (Foto: © Nóel Celis, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranterne kræver frihed. De vil både af med coronarestriktioner og med Xi Jinping. (Foto: © Nóel Celis, Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  Det startede som en mindehøjtidelighed for 10 mennesker, der omkom i en brand i Xinjiang-provinsen, angiveligt fordi brandbilerne ikke kunne komme frem på grund af coronaafspærringer.

  Men det har udartet sig til store demonstrationer i en række storbyer i Kina, hvor unge kinesere igen i dag er gået på gaden for at kræve frihed, og at både kommunistpartiet og landets leder Xi Jinping skal træde tilbage.

  DR's korrespondent i Kina, Philip Róin, har fulgt udviklingen de seneste 30 timer, og han siger, at situationen udvikler sig drastisk.

  - Især her i løbet af aftenen, hvor politiet er på gaden i fuld flok. Alle der er gået rundt i gaderne i Shanghai er blevet passet op, og så har de fået deres ansigter scannet med en mobiltelefon, så myndighederne kan holde styr på, hvem det er, der har været ude at demonstrere i de her dage.

  Ifølge DR's korrespondent har demonstrationerne spredt sig til store dele af lande:

  - I løbet af dagen i dag har der været denne her slags protester i byer på tværs af Kina, og det er op til de lokale myndigheder, hvordan de håndterer det indtil videre, for Beijing har ikke været ude at kommentere på det direkte.

  Philip Róin vil ikke spå om, hvad demonstrationerne kan føre til. Men det udarte sig til noget større.

  - Det var Mao Zedong, der engang sagde, at der skal bare en lille gnist til at starte en steppebrand, og lige nu ser vi bare gnister overalt i Kina.

  Du kan læse mere om protesterne i Kina i artiklen her, hvor Philip Roin lørdag var til stede ved protesterne i Shanghai, og artiklen her, hvor en Kina-ekspert fortæller, at han "aldrig har set noget lignende" i de knap 20 år, han har beskæftiget sig med Kina.

 25. Moderaterne: Stoffer til eget brug skal afkriminaliseres

  Moderaterne vil afkriminalisere besiddelse af mindre mængder af stoffer til eget brug. Det siger folketingsmedlem Nanna Gotfredsen (M) til Berlingske.

  Hun siger, at det gælder alle former for stoffer, og tilføjer over for avisen, at andet ville være usagligt. Men hun understreger, at partiet mener, at det stadig skal være ulovligt at besidde stoffer med henblik på videresalg.

  Nanna Gotfredsen siger, at kriminaliseringen af at tage stoffer er fejlslået.

  - Kriminalisering er stigmatisering, og det betyder, at de stigmatiserede går under samfundets radar og ikke søger hjælp. Det medfører risiko for alverdens sygdomme, amputationer af arme og ben, overdoser og så videre, siger hun til Berlingske.

  I Moderaternes partiprogram står der, at substansmisbrug skal afkriminaliseres.

  Nanna Gotfredsen er nyvalgt folketingsmedlem for Moderaterne. Hun er jurist og har arbejdet med udsatte siden 1999 i organisationen Gadejuristen.

  /ritzau/

 26. Voldsomme uroligheder i Bruxelles under og efter VM-kamp

  Der opstod tidligere i dag alvorlige uroligheder i Bruxelles under og efter Marokkos overraskende 2-0 sejr over Belgien ved VM.

  Politiet måtte således lukke dele af Bruxelles af, sætte vandkanoner ind og anvende tåregas for at sprede ballademagerne. En bil var blevet sat i brand, ligesom der blev kastet mursten efter flere andre biler.

  Borgmester Philippe Close fordømte på Twitter urolighederne, opfordrede folk til at blive fra bymidten og lovede, at politiet ville sørge for at genskabe ro og orden. Senere kunne borgmesteren konstatere, at situationen nu var normaliseret, men at politiet fortsat var mobiliseret.

  Der har også været uroligheder i havnebyen Antwerpen i forbindelse med VM-kampen.

 27. Terrorister angriber hotel i Somalias hovedstad

  Den islamistiske terrorgruppe Al-Shabaab har taget ansvaret for et angreb på et hotel i Somalias hovedstad, Mogadishu.

  Ifølge nyhedsbureauet AP meddelte terrorgruppen i en meddelelse på deres egen radiofrekvens, at man har angrebet Villa Rose-hotellet, der er en restaurant, hvor regeringsmedlemmer og sikkerhedsfolk ofte kommer. Terroristerne angreb hotellet med sprængstof og skydevåben.

  Ifølge de foreløbige oplysninger er der ingen dødsofre. Polititalsmand Sadik Dodishe siger ifølge AP, at man i øjeblikket fortsat er i gang med at uskadeliggøre terroristerne, der opholder sig på hotellet.

 28. Khameneis niece arrestereret: Opfordrer udlandet til at afbryde forbindelse til det iranske styrke

  Farideh Morakhani, der er den religiøse leder Ayatollah Ali Khameneis niece, er blevet arresteret.

  Det oplyser hendes bror Mahmoud Moradkani, der bor i Frankrig, ifølge The Guardian.

  Hun blev ifølge broren arresteret, da hun onsdag mødte op efter at være blevet indkaldt af den offentlige anklager.

  Moradkhani har i en video, som er blevet lagt ud to dage efter hendes arrestation og delt på sociale medier, fordømt den undertrykkelse, som iranerne bliver udsat for, og samtidig opfordret det internationale samfund til at afbryde alle forbindelser til det "morderiske og børnedræbende" iranske styre.

  - Det her regime er ikke loyalt overfor nogle af sine religiøse principper og kender ikke til nogen regler, men bruger kun brutal styrke for at opretholde magten på enhver mulig måde, siger hun blandt andet i videoen.

  Farideh Morakhani tilhører en del af familien, som har forholdt sig kritisk til det islamiske præstestyre, og hun er tidligere blevet arresteret.

 29. Ukraine ser tegn på russisk tilbagetrækning fra atomkraftværk i Zaporizjzja

  De russiske styrker kan være tæt på at trække sig tilbage fra atomkraftværket i Zaporizjzja. Det siger lederen af det statslige ukrainske atomenergiselskab, Petro Kutin.

  - I de seneste uger har vi fået oplysninger, der tyder på, at de muligvis forbereder det, sagde Kutin søndag på ukrainsk tv.

  - Der er mange historier i de russiske medier om, at det ville være smart at forlade det og måske overgive kontrollen til Det Internationale Atomagentur (IAEA). Man får fornemmelsen af, at de er ved at pakke deres kufferter og stjæler alt, hvad de kan, sagde Kotin ifølge Reuters.

  IAEA's generaldirektør Rafael Grossi mødtes for fire dage siden med en russisk delegation i Istanbul for diskutere muligheden for at etablere en sikkerhedszone rundt om atomkraftværket. Efterfølgende citerede det russiske nyhedsbureau RIA den russiske viceudenrigsminister Sergej Ryabkov for, at der skulle tages en beslutning om en beskyttelseszone ret hurtigt.

  Rusland har ikke kommenteret på Petro Kutins udmelding.

 30. VIDEO: Her bliver juletræet tændt på Rådhuspladsen i København

  Nu er julen for alvor kommet til hovedstaden: Lidt efter klokken 16.00 blev lysene tændt på det store juletræ, der er stillet op på Rådhuspladsen i København.

  Forinden havde overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) holdt en tale og opfordret til, at vi i år tænker ekstra meget på fællesskabet og giver et bidrag til familier i nød.

  - Julen er hjerternes og fællesskabets fest, og det har vi i den grad brug for i år. Flere får brug for en hjælpende hånd, og derfor samler vi ind til Børnenes Kontor. Vi håber, at I allesammen vil være med til at sende lidt penge, så endnu flere familier kan få en god jul i år. Der er mange familier, der ikke har råd til juleand og julegaver.

  Juletræet på Rådhuspladsen kommer ifølge overborgmesteren fra Grib Skov i Nordsjælland, og det er 21 meter højt og vejer cirka fem ton.

 31. Strømmen er tilbage i det meste af Kyiv

  Fire dage efter tunge russiske angreb på den ukrainske hovedstad Kyiv er strømmen nu igen tilbage i byen. Siden i morges har der været strøm, vand, varme og mobilnet til næsten alle omkring tre millioner indbyggere. Det oplyser militærmyndighederne ifølge Der Spiegel.

  På grund af den høje belastning på strømnettet kan der dog stadig komme lokale afbrydelser.

  Den manglende strøm i hovedstaden førte for to dage siden til, at præsident Volodomyr Zelenskyj kritiserede byens populære borgmester, den tidlige mesterbokser Vitalij Klytjko, fordi der var for få varmestuer, hvor indbyggerne kunne søge hen, når de havde brug for strøm, vand, internet og førstehjælp.

 32. Lille pige fundet død efter jordskred i Italien

  Et voldsomt jordskred ramte i går den italienske ø, Ischia, ud for storbyen Napoli. Voldsomt regnvejr forårsagede jordskredet, der nu har krævet sit andet dødsoffer.

  Redningsfolk har fundet liget af en pige på fem eller seks år. Det oplyser de regionale myndigheder i Napoli, ifølge NRK. Pigen blev fundet i familiens hus.

  I går fandt man liget af en kvinde på 31 år. Dermed er dødstallet nu på to, mens 13 personer er kommet til skade og 130 evakueret.

  10 personer er stadig savnet.

 33. To mænd varetægtsfængslet - sigtet for at have dræbt en mand i Brøndby

  To mænd på 42 år og 66 år er blevet varetægtsfængslet frem til den 13. december.

  De to mænd er sigtet for at have dræbt en mand i 40'erne i en lejlighed i Brøndby Strands boligområde Hallingparken i går, skriver Ritzau.

  Dommeren har dog besluttet at fængsle mændene på en mistanke om vold med døden til følge og altså ikke drab, som sigtelsen lyder.

  Det oplyser senioranklager Rasmus Kim Petersen efter retsmødet. Han siger samtidig, at begge mænd nægter sig skyldige.

Mere fra dr.dk