Seneste nyt

 • 22 vietnamesiske soldater savnes efter mudderskred

  22 soldater er savnet, efter at et mudderskred tidligt søndag lokal tid har ramt Vietnams centrale provins Quang Tri.

  Det oplyser landets regering.

  Det sker, mens det sydøstasiatiske land kæmper med nogle af de værste oversvømmelser i årevis.

  Voldsom regn har siden begyndelsen af oktober ført til oversvømmelser og mudderskred, der indtil nu har kostet mindst 64 mennesker livet i det centrale Vietnam.

  Og det tyder på, at der er endnu flere kraftige regnskyl på vej i løbet af de kommende dage.

 • Kjær med i Milan-sejr i Skotland

  Danske Simon Kjær fik torsdag aften fuld tid, da AC Milan vandt 3-1 på udebane over skotske Celtic i Europa League-gruppespillet.

  Forsvarsspilleren leverede en solid indsats i italienernes defensiv, der samtidig kunne glæde sig over, at offensiven var tilsvarende skarp. Blandt andet med en scoring fra det norske talent Jens Petter Hauge.

  Sejr var der også til Pierre-Emile Højbjerg og Tottenham, der hjemme slog LASK. Højbjerg fik den første time i sejren, der lød på 3-0 over østrigerne, der i øvrigt havde den tidligere Silkeborg-spiller Mads Emil Madsen på bænken i hele kampen.

  Andetsteds i England holdt Kasper Schmeichel målet rent for Leicester, da de debuterede i Europa League-gruppespillet med en 3-0-sejr over Zorya fra Ukraine.

 • Oprørsleder i Danmark: 'Jeg er måske et symbol revolutionen, men jeg er ikke dens leder'

  Den hviderussiske oppositionsleder, Svjatlana Tsіkhanowskaja, er lige nu i Danmark for at modtage en pris. I den forbindelse har hun været med i DR2-programmet Deadline her til aften og forklarer, at hun godt gad, at Hviderusland mere lignede Danmark.

  - I jeres land føler alle sig trygge.

  Hendes mand er i fængsel, hendes børn er sendt væk i sikkerhed, og hun er selv i eksil fra sit moderland for at være i sikkerhed. Imens har demonstranter i flere måneder demonstreret mod præsident Lukasjenko, hvis seneste valg ikke anerkendes af blandt andet Danmark.

  - Jeg har aldrig ønsket, at den her revolution skulle have ofre. Det er regimets skyld, at der har været ofre, siger hun.

  - Jeg er bange for, at tingene bliver værre. Myndighederne har allerede sagt, at de er klar til at skyde med skarpt mod demonstranter. Jeg er da bange for, at prisen bliver for høj, men det er op til hver enkelt, om de vil være med.

  Hun er sikker på, at demonstrationerne ville fortsætte, selvom hun pludselig trak sig.

  - Jeg er måske et symbol på revolutionen, men jeg er ikke dens leder.

 • USA godkender middel mod corona

  Den amerikanske fødevare- og lægemiddelforvaltning, FDA, har netop fuldt godkendt lægemidlet Remdesivir til behandling af coronavirus.

  Det fremgår af forvaltningens hjemmeside.

  I maj blev lægemidlet hastegodkendt, men kun til nødstilfælde. Det var et af de lægemidler, som den amerikanske præsident, Donald Trump, blev behandlet med, da han var indlagt.

  HER kan du se, hvordan lægemidlet virker - forklaret med Lego-klodser.

 • Grønlands landsting lukker ubestemt tid

  Efterårssamlingen i Inatsisartut, det grønlandske landsting, er afbrudt på ubestemt tid, efter at en person på Grønland er blevet smittet med coronavirus og har været i nær kontakt med en anden person, der efterfølgende er til Nuuk for at mødes med Finansudvalget i Inatsisartut.

  Derfor er alle medlemmerne af udvalget sendt i hjemmekarantæne, og dagens møder aflyst. Og sådan vil det fortsætte, indtil der er overblik over coronasituationen.

  - Jeg regner med, at vi først kan starte mødet i salen igen, når alle syv udvalgsmedlemmer får tilsagn af sundhedsmyndighederne om, at de kan arbejde igen, siger formand for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt (S).

 • Jeppe Kofod skal mødes med hviderussisk oppositionspolitiker

  Udenrigsminister Jeppe Kofod skal fredag mødes med den hviderussiske oppositionspolitiker Svetlana Tikhanovskaya, som er i København for at modtage Politikens Frihedspris.

  Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

  - Svetlana Tikhanovskaya er den ledende skikkelse i den hviderussiske opposition. Jeg ser meget frem til at tale med hende om, hvordan hun forestiller sig, at den hviderussiske befolkning kan få sin stemme hørt, er han citeret for i pressemeddelelsen.

  Svetlana Tikhanovskaya flygtede ud af Hviderusland kort efter valget 9. august i frygt for sin sikkerhed.

 • Avis: Feriepenge modregnes alligevel sociale ydelser

  Et stort politisk flertal har aftalt, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge ikke må påvirke sociale ydelser. Men det sker alligevel, skriver Jyllands-Posten her til aften.

  Det skyldes den såkaldte partnermodregning, som betyder, at for eksempel førtidspensionister risikerer at blive trukket i den månedlige ydelse.

  Over for avisen afviser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) at have svigtet.

 • Dolberg og Nice får fodboldlektion i Tyskland

  Det blev ikke nogen mindeværdig åbning på Europa League-gruppespillet for Kasper Dolberg og danskerens klub, Nice.

  Den franske klub tabte således med hele 6-2 på udebane til Bayer Leverkusen, der allerede bragte sig foran i kampens 11. spilminut.

  Kasper Dolberg fik de første 71 minutter på banen, men kunne altså ikke stille meget op overfor tyskerne.

  En god start på gruppespillet fik Arsenal til gengæld.

  Holdet kom ellers bagud på udebane mod østrigske Rapid Wien, men englænderne fik på mål af David Luiz og Pierre-Emerick Aubameyang sikret sig en 2-1-sejr og de tre point.

 • Biden foreslår kommission, der skal reformere højesteretten

  Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, bekræfter, at han vil nedsætte en særlig kommission, der skal komme med forslag til en reform af højesteretsdomstolen - hvis han bliver valgt til præsident, skriver The Guardian.

  Forslaget kommer, efter at Biden de seneste par uger har undveget at svare konkret på, om han vil udvide antallet af højesteretsdommere.

  Det har demokrater ellers foreslået, efter at Donald Trump har udnævnt en ny højesteretsdommer kort før valget.

  - Der er en langt række alternativer, som går længere end at "fylde" retten med dommere, siger Joe Biden i et interview med tv-programmet 60 Minutes.

  Kommissionen, som Biden foreslår, vil få et halvt år til at komme med forslag til en retsreform.

 • Nigerias præsident kritiseres for tavshed efter drab demonstranter

  Tirsdag demonstrerede nigerianere mod politibrutalitet i hovedstaden Lagos. Demonstrationerne blev afbrudt af det nigerianske sikkerhedspoliti, der begyndte at skyde med skarpt mod de demonstrerende flokke.

  Ifølge Amnesty døde 12 personer i episoden, der bliver kaldt en 'massakre'.

  Men siden da har præsident Muhammadu Buhari intet sagt om episoden, og det møder han nu kritik for både nationalt og internationalt.

  - Vi råber på, at præsidenten skal addressere landet og tage handling for at besvare demonstranternes bøn, siger en gruppe embedsmænd.

  De nigerianske myndigheder benægter, at folk er blevet dræbt, og hæren benægter, at de var til stede og skød demonstranter.

  Opdatering, 20:34: Præsidenten har netop talt til nationen, men uden at nævne beskydningen af demonstranter.

 • Ekspert: Nattens tv-debat er Trumps sidste chance

  Nattens tv-debat mellem USA's republikanske præsident, Donald Trump, og Demokraternes udfordrer, Joe Biden, bliver Trumps sidste store chance for at få sin kampagne tilbage på sporet.

  Sådan lyder vurderingen til Ritzau fra Mette Nørh Claushøj, der er ekstern lektor i statskundskab på Københavns Universitet og underviser i amerikanske valgkampe.

  - Trump klarer sig ikke godt i meningsmålingerne, og han har ikke haft ét klart og konsekvent budskab, som han kan sælge sit genvalg på. Derfor bliver debatten opfattet som hans sidste chance for selv at komme med et budskab, siger hun til nyhedsbureauet.

 • Betjent i George Floyd-drab: Dommer afviser mild sigtelse - fastholder alvorligere drabssigtelse

  En dommer i Minnesota har afvist en sigtelse mod den tidligere betjent fra Minneapolis, der satte sit knæ på George Floyds hals, da han blev dræbt under en anholdelse i maj.

  Sigtelsen var for såkaldt tredjegradsmord, som dækker over situationer, hvor "ligegyldighed" overfor menneskeliv medfører andres død.

  Dommeren fastholder samtidig flere, mere alvorlige sigtelser, heriblandt for uagtsomt manddrab, mod betjenten. To andre betjente er også fortsat sigtet for medvirken til uagtsomt manddrab.

  George Floyd døde, efter at betjenten havde haft sit knæ på hans hals i næsten otte minutter.

  Hans død udløste voldsomme protester over hele USA mod politibrutalitet og racisme.

 • Irer vinder bjergetape i Vueltaen

  Den irske cykelrytter Dan Martin vinder tredje etape af Vuelta a Espana.

  Slovenske Primož Roglic (Jumbo-Visma) blev nummer to og fører stadig i det samlede klassement.

  Dan Martin (Israel Start-Up) åbnede spurten langt udefra, og det var netop nok til at holde konkurrenterne bag ham. Han indtager nu andenpladsen i løbet.

  Colombianeren Estaban Chaves, der før løbet var nummer fem, fik en defekt med kilometer til mål - men den cykel, han måtte låne fra en holdkammerat, var alt for stor, og det kostede tid til sidst. Han er nu halvandet minut efter den førende Roglic.

 • Frankrig udvider udgangsforbud til flere dele af landet

  Frankrig udvider nu det natlige udgangsforbud til yderligere 38 departementer i landet. Dermed vil 54 ud af Frankrigs 101 departementer være omfattet af udgangsforbuddet.

  Det fortæller den franske premierminister, Jean Castex, ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

  Udgangsforbuddet vil nu påvirke 46 millioner indbyggere, oplyser han.

  Udgangsforbuddet gælder fra klokken 21.00 om aftenen til klokken 06.00 næste morgen og gjaldt indtil nu i en række storbyer.

 • Polsk domstol baner vej for strammere abortlov

  Forfatningsdomstolen i Polen har besluttet, at abort af fostre med misdannelser er forfatningsstridigt.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Dermed er der banet vej for en yderligere stramning af Polens abortlovgivning, der i forvejen er en af Europas mest restriktive.

  Det kræver nu blot en underskrift fra præsident Andrzej Duda for at blive til gældende lov.

  Når det sker, vil det kun være tilladt at få en abort, hvis graviditeten er resultat af voldtægt, incest, eller hvis den udgør en trussel mod morens liv eller helbred.

 • Fyret kostskoleforstander er blevet politianmeldt

  En nu fyret forstander på kostskolen Havregården i Gilleleje er blevet meldt til politiet for blandt andet fysisk magtanvendelse mod elever.

  Det oplyser kostskolens bestyrelsesformand, Jonas Fedder Witt, til P1 Dokumentar.

  Den nu forhenværende forstander Morten Ulrik Jørgensen blev for nylig fyret blandt andet på baggrund af P1 Dokumentars afsløringer om rystende forhold på kostskolen.

  - Det, vi har givet videre til politiet, handler om nogle økonomiske ting, men det er også forhold, der skulle handle om fysisk magtanvendelse, siger Jonas Fedder Witt.

  Morten Ulrik Jørgensen har ingen kommentar, da han endnu ikke har set anmeldelsen.

 • Tyskland og Cypern farves orange: Fraråder alle ikke-nødvendige rejser

  Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til det meste af Tyskland, Cypern og flere svenske regioner.

  Det eneste sted i Tyskland, danskere kan rejse til, er Slesvig-Holsten, som er omfattet af en særregel.

  - Dermed er det nu kun Norge og Grækenland, vi ikke fraråder rejser til, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

  I Sverige bliver Skåne og tre andre regioner farvet orange. Dermed er der kun fem regioner, danskerne kan rejse til: Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten og Västernorrland.

  Der bliver også frarådet ikke-nødvendige rejser til Letland på grund af høje smittetal. Udenrigsministeriet havde i forvejen dette land som orange på grund af landets karantæneregler.

 • Opholdsforbud forlænges i Jomfru Ane Gade i Aalborg

  Opholdsforbuddet i Jomfru Ane Gade i Aalborg forlænges frem til den 28. oktober.

  Det sker for at undgå spredning af coronavirus, oplyser Nordjyllands Politi.

  Opholdsforbuddet gælder dog kun torsdag, fredag og lørdag fra klokken 22 til 02.

  Der vanker en bøde på 2.500 kroner, hvis man overtræder forbuddet.

 • Mette Frederiksen: Der kommer nye coronatiltag

  Statsminister Mette Frederiksen bekræfter, at der kommer nye restriktioner i lyset af stigende smitte.

  Det skriver Ritzau.

  Hun peger på forsamlingsforbuddet som et af de områder, regeringen arbejder med.

  - Vi ser nu et højere antal smittede samtidig med, at vi i et antal dage har set færre testede. Derfor er der grund til bekymring og til, at jeg understreger alvoren.

  Statsministeren forventer, at regeringen vil melde detaljerne om potentielle nye tiltag ud i den nærmeste fremtid.

  Torsdag registrerede man 760 smittede. Det er det højeste antal smittede på ét døgn under udbruddet.

 • Senatsudvalg godkender Trumps højesteretskandidat

  Retsudvalget i Senatet har ved en afstemning godkendt Amy Coney Barrett som Donald Trumps kandidat til Højesteret.

  Afstemningen blev boykottet af Demokraterne. De er utilfredse med, at udnævnelsen af en ny højesteretsdommer kommer så tæt på præsidentvalget.

  Senatet, hvor republikanerne har flertal, ventes mandag at godkende Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer, skriver AP.

 • Analytiker: Stort dyk i anmodning om understøttelse styrker Trump

  Den seneste uge har yderligere 787.000 amerikanere søgt arbejdsløshedsunderstøttelse.

  Det oplyser USA's beskæftigelsesministerium. Det forventede antal var 870.000.

  - Det er et overraskende stort dyk i anmodninger om understøttelse i USA, som styrker præsident Donald Trumps vinderchancer.

  Det siger Mathias Dollerup Sproegel, som er makroanalytiker i Sydbank.

  Han peger også på, at tallet skal ses i forhold til april, hvor tæt ved syv millioner amerikanere søgte om understøttelse hver uge.

 • Rusland giver Snowden permanent opholdstilladelse

  Rusland har givet den amerikanske whistleblower Edward Snowden permanent opholdstilladelse i landet.

  Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass med henvisning til Snowdens advokat.

  Edward Snowden var tidligere ansat i den amerikanske efterretningstjeneste, og han er tiltalt for spionage i USA.

  I 2013 lækkede han store mængder fortrolige dokumenter om blandt andet USA's masseovervågning.

  I forbindelse med lækagen flygtede han ud af landet og fik asyl i Rusland.

 • To kvinder sigtet for angreb to muslimske kvinder i Paris

  To franske kvinder er i dag blevet sigtet for i søndags at angribe to andre kvinder, som bar muslimske tørklæder, foran Eiffeltårnet i Paris.

  Ifølge anklageskriftet forsøgte de to sigtede blandt andet at rive tørklæderne af de to ofre.

  Hændelsen finder sted, efter Frankrig i de seneste dage har oplevet stigende spændinger som følge af drabet på skolelæreren Samuel Paty i fredags.

  Drabet, som skete fordi Samuel Paty havde vist satiretegninger af profeten Muhammed i sin undervisning om ytringsfrihed, udløste stramninger fra regeringens side overfor flere moskeer og muslimske foreninger.

  Ifølge franske muslimer har stramninger medført øget islamofobi i Frankrig.

 • 760 er testet positiv for coronavirus det seneste døgn - fire er døde

  760 er testet positiv for coronavirus det seneste døgn.

  Det er det højeste antal smittede på én dag siden foråret, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

  Antallet af indlagte er steget med to til 124. Heraf ligger 17 på intensiv og 12 er i respirator, hvor de får hjælp til at trække vejret.

  Fire smittede er døde det seneste døgn.

  Selv om der er tale om det højeste antal registrerede tilfælde på én dag, kan der have været mere smitte i omløb i foråret.

  Man kan ikke sammenligne smittetallene én til én, fordi der nu bliver testet langt mere og derfor opdaget flere tilfælde.

 • Elever tre aarhusianske gymnasier hjemsendes

  Tidligere på ugen sendte Marselisborg Gymnasium i Aarhus alle elever hjem, og i dag har også Aarhus Business College sendt 1.100 elever hjem.

  Det sker, efter der har været udbrud af coronavirus på skolen, fortæller Gitte Nørgaard, der er direktør for Aarhus Business College.

  - Eleverne er blevet sendt hjem for at forhindre, at vi får yderligere smitte med corona, siger hun.

  - Der er smittede i forskellige klasser og på forskellige årgange. Derfor har vi valgt at sende alle elever hjem.

  I denne uge har Aarhus Katedralskole også sendt hele første årgang hjem.

 • Endnu flere fejl hos Danske Bank: Tusindvis af kunder er berørt

  Danske Bank har opdaget endnu flere fejl i bankens systemer. Det betyder, at Danske Bank har opkrævet tusindvis af kunder forkert, skriver Danske Bank.

  Banken har blandt andet givet kunderne forkerte priser, givet forkert rådgivning eller på andre måder lavet fejl.

  Helt konkret drejer det sig blandt andet om op mod 3.000 primært erhvervskunder, der muligvis ikke har modtaget de aftalte rabatter på valutahandler, fordi rabatterne muligvis ikke er blevet registreret korrekt. Derudover har der været fejl i privatkunders investeringsstrategier. Det kan have ført til enten et lavere eller højere afkast, end det der var aftalt med Danske Bank.

 • Sverige: Ældre skal ikke længere isolere sig

  Ældre i Sverige skal ikke længere isolere sig, mener Sveriges socialminister, Lena Hallengren (S).

  - Ældre og personer i andre grupper, som er særligt udsatte under pandemien, skal omfattes af samme anbefalinger som andre, siger hun.

  Udmeldingen fra den svenske regering skyldes et lavere antal registrerede smittetilfælde end i foråret og et hensyn til de ældres mentale sundhed.

  Ældre over 70 år har hidtil fået besked på, at de skulle undgå fysisk kontakt og offentlige steder.

  Sverige havde i går registreret i alt omkring 107.000 smittetilfælde og cirka 6.000 døde med coronavirus.

 • IT-fejl forsinker udbetaling af sygedagpenge

  Alvorlige fejl og mangler - og mange af dem. Det er status på it-systemet KSD, som landets kommuner tog i brug i sommers til udbetaling af sygedagpenge.

  Fejlene betyder, at mange borgere ikke får deres penge til tiden.

  Alene i Viborg Kommune er der sager om manglende udbetalinger stort set hver dag. Medarbejderne må derfor bruge tid på manuelt at rette fejl og snakke med frustrerede borgere, fortæller projektleder Sanne Fløjgaard Boller.

  Kombit, der er kommunernes fælles it-selskab, lover, at der bliver sat alt ind på at rette fejlene, som de forventer er løst i april 2021.

 • Nye rejsevejledninger i dag: Udenrigsministeriet indkalder pressen

  Udenrigsministeriet har indkaldt pressen til en orientering klokken 16 i forbindelse med opdateringen af de ugentlige rejsevejledninger.

  Der er risiko for, at al unødvendig udrejse frarådes.

  - Vi kan meget snart - måske i morgen - komme i en situation, som vi havde 13. marts, hvor hele verden er orange, lød det i går fra Erik Brøgger, der er direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet.

 • Efter smitteudbrud i sauna: Højskoleelever genoptager undervisning

  Flere elever på Gerlev Idrætshøjskole kan igen komme tilbage på højskolen efter et stort udbrud af coronavirus, fordi en del af eleverne gik i sauna sammen for to uger siden.

  I alt 77 elever har været konstateret smittet, men nu vender en stor andel af dem tilbage til skolen, efter de er blevet raske igen, sammen med de andre elever, som også har været sendt hjem.

  - Nogle enkelte elever er lidt mere syge, og der kan gå lidt længere tid, før de er tilbage. Jeg håber, at alle elever er tilbage inden for de næste 14 dage, siger højskoleforstander Tania Dethlefsen.

  Alle ansatte på højskolen har undgået at blive smittet.

 • Dansk coronavaccine mangler penge

  Den danske biotekvirksomhed Bavarian Nordic kan blive nødt til at droppe dansk coronavaccine, fordi den ikke kan finansieres.

  Ifølge Rolf Sass Sørensen, chef for investor relations i Bavarian Nordic, har det været svært at indhente penge til vaccineprojektet.

  - Vi havde håbet og troet på, at vi havde mulighed for tidlig finansiering. Men det har vi så ikke fået endnu, siger han til Børsen.

  Bavarian Nordic indgik tidligere i år en samarbejdsaftale med det danske vaccineselskab AdaptVac om at udvikle en coronavaccine.

  Biotekvirksomhed estimerede dengang, at man skulle bruge mindst 1,9 milliarder kroner i ekstern finansiering til at udvikle en vaccine.

 • Orla Østerby-sag ryster konservativt bagland

  Det er en overreaktion, at folketingsmedlem Orla Østerby (K) har fået frataget samtlige otte ordførerskaber som følge af oplysninger om grænseoverskridende adfærd over for en partikollega.

  Det mener Henriette Nørkjær, der er bestyrelsesmedlem i den konservative vælgerforening i Lemvig.

  Orla Østerby er valgt i Vestjyllands Storkreds, og ifølge Henriette Nørkjær har sagen sendt rystelser gennem baglandet.

  - Jeg kender Orla Østerby som en ordentlig mand og en dygtig politiker. Mon ikke det er den oppiskede stemning i øjeblikket med #metoo, der har gjort, at man ikke har turde andet, siger Henriette Nørkjær, som samtidigt begræder, at vestjyderne nu har mistet indflydelse på Christiansborg.

 • Dansk undersøgelse af mundbind afvist af flere tidsskrifter

  Danske sundhedsforskere indledte i april en stor undersøgelse med 6.000 deltagere om den smittebegrænsende effekt af at bære mundbind i det offentlige rum.

  Halvdelen af deltagerne gik i flere uger med mundbind i det offentlige rum. Den anden halvdel gjorde ikke.

  Nu er resultaterne af undersøgelsen klar. Men forskerne bag har endnu ikke udgivet dem.

  Det skyldes ifølge Berlingske, at undersøgelsen, er blevet afvist af mindst tre store, videnskabelige tidsskrifter. Men forskerne vil ikke fortælle, hvorfor undersøgelsen er afvist.

  De er ligeledes tilbageholdende med at fortælle om konklusionen. Det har dog vakt opsigt på Twitter, at en amerikansk journalist har delt en mail fra en af forskerne bag studiet - Thomas Benfield fra Hvidovre Hospital, hvori hans svar på, hvornår undersøgelsen bliver udgivet, lyder:

  - Så snart et tidsskrift er modig nok til at acceptere studiet.

 • Kevin Magnussen stopper hos Haas og dropper Formel 1

  Den danske racerkører Kevin Magnussen bekræfter på Instagram, at han forlader Formel 1-holdet Haas efter den igangværende sæson.

  Ifølge BT stopper danskeren helt med at køre Formel 1.

  - Jeg har ikke vundet racerløb i syv år, og det ville heller ikke ske i 2021, hvis jeg fortsatte i Formel 1. Derfor søger jeg nu nye udfordringer i andre klasser, siger Magnussen til B.T.

  På Twitter skriver Magnussen, at han stadig arbejder på sine fremtidsplaner.

  - Der er stadig seks løb tilbage, og jeg er opsat på at give mit bedste for at slutte godt, skriver han.

  Hans holdkammerat hos Haas, franskmanden Romain Grosjean, har ligeledes bekræftet, at han stopper på holdet, som altså skal finde to nye kørere til næste sæson.

 • Folketingets Administration styrker indsats mod seksuel chikane

  De 440 medarbejdere i Folketingets Administration skal have bedre mulighed for at reagere på seksuel chikane.

  Derfor er et forslag om at oprette en whistleblowerordning bragt på banen. Den skal give medarbejdere mulighed for at henvende sig til et advokatfirma, hvor de kan indberette en seksuel krænkelse. Det skriver Ritzau.

  Folketingets Formand Henrik Dam Christiensen vil tilbyde partierne, at de også kan benytte whistleblowerordningen, der træder i kræft i den nærmeste fremtid.

  - Alle skal have et trygt sted at henvende sig, hvis de kommer ud for en ubehagelig oplevelse, udtaler Henrik Dam Kristensen i pressemeddelelsen.

 • Typehusfirma bliver første danske børsnotering i to år

  For første gang i to år sker der en børsnotering på fondsbørsens hovedbørs i København.

  Det er det danske typehusfirma HusCompagniet, der går på børsen. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse. HusCompagniet er i dag ejet af den svenske kapitalfond EQT.

  Nu starter en proces frem mod børsnoteringen, som efter alt at dømme vil være på plads inden jul. Det er endnu ikke opgjort, hvor meget HusCompagniet vil blive værdisat til.

  Bestyrelsesformand Claus V. Hemmingsen ser børsnoteringen som det rigtige skridt for selskabet.

  - Det vil give os en stærk platform for fortsat vækst ved at forbedre synligheden af virksomheden, styrke brandet yderligere og forbedre evnen til at tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere samt styrke forholdet til vores leverandører og underleverandører, siger han i en pressemeddelelse.

 • Mette Frederiksen om stigende smitte: 'Alle kan yde en indsats'

  Statsminister Mette Frederiksen udtrykker bekymring for den stigende smitte i et opslag på Facebook. Hun opfordrer alle til at 'yde en indsats', så vi kan holde 'så store dele som muligt åbent' og ikke lukke landet ned igen.

  - Når alt kommer til alt er supervåbenet stadig, at vi holder afstand. Ser færre mennesker. Drosler ned for de sociale aktiviteter. For at vi til gengæld kan holde så store dele som muligt af samfundet åbent, skriver hun.

  Hun kan ikke afvise, at der de kommende dage vil komme flere restriktioner.

  Tidligere i dag meldte sundhedsminister, Magnus Heunicke, ud, at der kan komme yderligere restriktioner i samfundet på grund af udviklingen i coronasmitte.

 • Joy Mogensen: Flere musicals i Det Kongelige Teater

  Kulturminister Joy Mogensen (S) vil have flere musicals på Det Kongelige Teaters program. Det siger hun forud for de forhandlinger, der begynder i dag, og som omhandler en ny flerårsaftale for teatrets virke.

  Det skriver Ritzau.

  Ifølge ministeren kan musicals få flere personer - på tværs af segmenter - i teateret.

  Men forslaget møder kritik fra flere parter, der anser musicals, som noget der passer bedst ind under private aktører og i et kommercielt regi. Det skriver Politiken.

  Sådan lydet det fra både Det Ny Teater samt Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

 • Erhvervslivet vil have coronapas i EU

  Der skal indføres et særligt coronapas i EU, der kan dokumentere, at man ikke er smittet med coronavirus og derfor kan rejse frit mellem EU-landene under coronapandemien.

  Det foreslår interesseorganisationen Dansk Industri, der repræsenterer 17.000 virksomheder i Danmark.

  - Hele verden er ved at blive lukket ned, og der er indført skrappe rejserestriktioner. Derfor har vi brug for et paradigmeskift for at holde gang i rejser - ikke mindst erhvervsrejser, siger Michael Svane, der er branchedirektør i Dansk Industri, til Ritzau.

  Dansk Industri forestiller sig et fysisk eller digitalt rejsepas, som man kan fremvise ved indrejse i EU-landene.

 • Heunicke varsler nye coronarestriktioner

  Der kan snart ventes yderligere restriktioner i samfundet på grund af udviklingen i coronasmitte herhjemme. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  - Jeg varsler, at der meget vel kan komme flere restriktioner på bordet i nær fremtid, siger Heunicke.

  - Mit budskab er nu, at stigningen, vi har set de seneste dage i Danmark og seneste halvanden uge i Europa, det er en reel anden bølge. Derfor er det lige nu, vi alle sammen skal holde afstand, spritte af og alt det her, siger Heunicke.

  Forsamlingsforbuddet kan blive strammet, og mere brug af mundbind kan komme på tale.

  - Det er de restriktioner, som vi kender, som vi ved virker. Derfor er vi nødt til igen se på forsamlingsforbuddet, hvor vi i dag har en grænse på 50, siger Heunicke.

 • Lærerne: Undervisning i Muhammed-tegninger skal ikke være obligatorisk

  Når danske skoleelever sidder i klasseværelset er undervisning i demokrati og ytringsfrihed vigtigt. Men det må aldrig blive et mål i sig selv at bruge tegninger af profeten Muhammed i undervisningen.

  Det fastslår formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, over for Ritzau.

  Han er imod at gøre undervisning i Muhammedtegningerne obligatorisk, som Dansk Folkeparti ellers foreslår.

  - Det vil være helt forkert. Det er ikke noget man skal afgøre på Christiansborg, siger Madsen til Ritzau og tilføjer:

  - Det er skolen og læreren selv, der skal vurdere, hvilke tilgange og hvilke undervisningsmaterialer der skal bruges. De valg skal træffes ud fra faglige vurderinger.

  Debatten er blusset op, efter at en skolelærer i Frankrig er blevet dræbt - angiveligt efter at have brugt tegninger af profeten Muhammed i undervisning om ytringsfrihed.

 • 100 meter høj skorsten væltet havnen i Aarhus

  En cirka 100 meter høj stålskorsten er sent i aftes væltet på Aarhus Havn.

  Det oplyste vagtchef ved Østjylland Politi Per Bennekov i nat.

  Skorstenen er væltet ned over vejen og ned i havnebassinet. Det er sket i et område, hvor der kun er industri, og ingen personer er komme til skade.

  Politiet har afspærret havnekajen ved Danziggade og Vilnagade, der ligger ud til bassin 3 nær Kødbyen.

  Det er uvist, hvorfor skortenen er væltet. Tidligt torsdag morgen lyder det i en opdatering fra politiet, at de tekniske undersøgelser og oprydningen ventes at gå i gang i løbet af formiddagen.

  Foto: Byrd

 • Rekordmange smittede i Tyskland

  Tyskland har i løbet af 24 timer registreret et rekordhøjt antal tilfælde af personer, som er smittet med coronavirus.

  En officiel opgørelse her til morgen fra Robert Koch-instituttet (RKI) viser 11.287 nye smittetilfælde.

  Det er væsentligt højere end de 7.830 nye tilfælde, som blev registreret i Tyskland fredag i sidste uge, og som indtil i dag var det hidtil højeste antal under pandemien.

  Senere i dag opdaterer det danske udenrigsministerium rejsevejledningerne, og der er risiko for at al unødvendig udrejse frarådes.

  - Vi kan meget snart - måske i morgen - komme i en situation, som vi havde 13. marts, hvor hele verden er orange, lød det i går fra Erik Brøgger, der er direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet.

 • Øresundsbroen kortvarigt lukket i retning mod Sverige

  Øresundsbroen var her til morgen kortvarigt lukket i retning mod Sverige.

  Det skyldes ifølge P4 Trafik, at der var en spøgelsesbilist på vejen.

 • Video tyder succesfuld prøvetagning asteoride

  Den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, har i nat frigivet de første videobilleder af en prøvetagning på asteroiden Bennu.

  Billederne viser, hvad der synes at ligne en vellykket prøvetagning af sten og støv, eller som missionschef Dante Lauretta udtrykker det: "Den slags rod, vi havde håbet på".

  Natten til i går lykkedes Nasas rumsonde "Osiris-Rex" med en ultrakort landing på Bennu 330 millioner kilometer fra Jorden. Rumsonden havde været undervejs i fire år.

  Den skulle kun indsamle sten og støv i nogle sekunder, inden den satte kursen mod Jorden igen.

  "Osiris-Rex" vender efter planen hjem i september 2023. Forhåbentlig med den største prøve, der er bragt med hjem fra rummet siden "Apollo"-æraen. En sådan prøve skal hjælpe med at opklare oprindelsen af vores solsystem.

 • FBI-chef: Iran og Rusland forsøger at påvirke amerikanske vælgere

  Iran og Rusland forsøger angiveligt at påvirke udfaldet af det forestående præsidentvalg i USA.

  Det sagde John Ratcliffe, der er direktør for USA's nationale efterretningstjeneste på et pressemøde i aftes ifølge CNBC.

  - Iran og Rusland har udført specifikke handlinger for at påvirke den offentlige mening i forbindelse med vores valg, sagde John Ratcliffe.

  Som efterretningschef har han det overordnede ansvar for USA's 17 civile og militære efterretningstjenester, heriblandt CIA.

  Ifølge Ratcliffe har både Iran og Rusland skaffet sig informationer om amerikanske vælgere.

  - Vi har fået bekræftet, at Iran har skaffet sig information om nogle vælgerregistreringer, sagde Ratcliffe.

  Det samme har Rusland ifølge efterretningschefen.

 • FC Midtjylland taber CL-debut 4-0

  Det blev ikke til nogen drømmedebut i Champions League for FC Midtjylland.

  De danske mestre tabte onsdag aften med 4-0 til Atalanta på eget græs i holdets første gruppekamp i den fineste klubturnering.

  Italienerne var særligt i første halvleg både bedre og skarpere, og så kunne de blåblusede rejse hjem til støvlelandet med de tre point grundlagt på tre scoringer i opgørets første 45 minutter.

  FC Midtjyllands næste opgave i Champions League er på tirsdag i næste uge, når holdet skal en tur til Liverpool.

 • DF vil have tegninger af Muhammed skoleskemaet

  Alle folkeskoler bør værne om ytringsfriheden ved at vise tegninger af profeten Muhammed i undervisningen. Sådan lyder meldningen fra Dansk Folkeparti.

  Det skriver Jyllands-Posten.

  Pia Kjærsgaard, der er udlændingeordfører hos Dansk Folkeparti, ser helst, at det bliver obligatorisk at vise tegningerne i undervisningen. Men i første omgang sender hun en opfordring til skolerne.

  - Det er så væsentligt alt det, vi kæmper for i Danmark og Vesten. Det er ikke bare en historiefortælling. Det er også vores ytringsfrihed, siger hun til Jyllands-Posten.

  Debatten er blusset op, efter en skolelærer i Frankrig er blevet dræbt - angiveligt efter at have brugt tegninger af profeten Muhammed i undervisning om ytringsfrihed.

 • De danske fodboldkvinder vinder sikkert

  4-0 lød resultatet, da det danske kvindelandshold i fodbold tog endnu et skridt på vejen mod kvalifikation til europamesterskaberne.

  Første halvleg dominerede danskerne, men uskarphed betød, at der ikke blev scoret. Kort efter pausen bragte Pernille Harder danskerne foran, og den danske stjerne gjorde det også til 2-0.

  Et selvmål og en scoring af Sofie Junge lukkede kampen.

  Forude venter to kampe mod Italien, der ligesom danskerne heller ikke har sat point til. De opgør kommer derfor til at afgøre, hvem der går direkte videre til EM-slutrunden næste år i England.

 • Spanien er først i Europa til at runde en million smittede

  Bare seks uger efter at Spanien blev det første europæiske land til at passere en halv million smittede, er det tal nu fordoblet.

  Den seneste opgørelse fra de spanske myndigheder viser, at landet nu har registreret 1.005.295 smittede.

  Den seneste uge er der ligeledes registreret 575 coronarelaterede dødsfald, hvilket bringer det samlede antal op på 34.366.

  Særligt regionen Madrid er hårdt ramt, og der er indført strikse restriktioner for at få lagt låg på smitten. Regionen tegner sig for en tredjedel af alle landets registrerede smittede.

 • Syv personer sigtes for deres rolle i drabet historielæreren i Frankrig

  Syv personer er sigtet for deres rolle i drabet på historielæreren Samuel Paty. Blandt dem er to skoleelever, der fik penge af drabsmanden for at udpege Paty.

  De to elever, der er 14 og 15 år, var en del af en gruppe elever, som delte et beløb på omkring 300 til 350 euro (mellem 2.230 og 2.600 kroner) mellem sig, siger den franske anklager.

  Læreren fik fredag skåret halsen over, da han var på vej hjem fra den skole, hvor han arbejdede. Gerningsmanden - en 18-årig muslimsk mand med tjetjensk baggrund - blev derefter skudt og dræbt af politiet.

  Paty havde været genstand for diskussion og trusler på sociale medier, efter at han havde vist en muhammedtegning i sin undervisning om ytringsfrihed. Drabsmanden kendte derfor Samuel Patys navn, men havde brug for elevernes hjælp til at finde ud af, hvem han var.