Seneste nyt

298 svenskere skal vaccineres igen - syv fik en saltopløsning i stedet for vaccinen

Overblik

 1. I går kl. 19:27
  Dansk sølv ved kokke-VM
 1. 298 svenskere skal vaccineres igen - syv fik en saltopløsning i stedet for vaccinen

  298 personer i Lund i Sverige, der blev vaccineret i lørdags, skal nu vaccineres om igen.

  Syv af sprøjterne indeholdt nemlig en saltopløsning i stedet for vaccine, men ingen ved, hvem der fik den fejlagtige indsprøjtning, skriver Sydsvenskan.

  Pfizer/BioNTechs vaccine skal blandes med en saltopløsning, men en ansat fik ved en fejl fyldt en ampul to gange, så der kom syv doser kun med saltopløsning.

 2. Flydende hoved i Bilbao: Iøjnefaldende kunstinstallation kigger beboere i øjnene

  Du kan opleve, at der er noget, dr kigger tilbage på dig fra floden Nervión i Bilbao. (Foto: VINCENT WEST © Ritzau Scanpix)

  Tager du en spadsertur langs floden Nervión i den nordspanske by Bilbao, så er der risiko for, du kan få dig lidt af et chok.

  Ikke fordi arkitekturen er så bjergtagende, at din krop reagerer fysisk, men snarere fordi du pludselig kan støde på et hoved, der flyder rundt i vandet!

  Men frygt ej, det drejer sig om en kunstinstallation af den kendte mexicanske kunstner Ruben Orozco.

  Han er kendt for sine hyperrealistiske værker, og det er 'Bihar', som værket hedder, et vidnesbyrd om.

  • Værket er af fiberglas og placeret på pæle. Hverken det ene eller andet er dog til at se, når værket er omsputtet af vand. (Foto: Luis Tejido © Ritzau Scanpix)
  • Vandspejlet stiger og falder over tid i floden, hvilket kan betyde, at man til tider kun kan ane hovedet stirre tilbage fra under vandets overflade. (Foto: VINCENT WEST © Ritzau Scanpix)
  • En båd sejler forbi bag kunstværket. (Foto: Luis Tejido © Ritzau Scanpix)
  • Ruben Orozco er kendt for sine hyperrealistiske værker. Her er han afbilldet foran 'Bihar', som værket hedder. (Foto: Luis Tejido © Ritzau Scanpix)
  • Navnet 'Bihar' betyder "I morgen" på baskisk. (Foto: VINCENT WEST © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 3. Søskendepar rejst hjem til USA efter at have været tilbageholdt i Kina i tre år

  Det amerikanske søskendepar Cynthia og Victor Liu er nu tilbage i USA efter at have været tilbageholdt i Kina i tre år uden at være blevet sigtet for noget kriminelt.

  Det skriver Reuters.

  Deres far, Liu Changming, der er tidligere administrerende direktør for den kinesiske statsejede bank Bank of Communications, har derimod været jagtet af de kinesiske myndigheder i årevis for svindel.

  Frigivelsen af søskendeparret fra Massachusetts sker i kølvandet på Canadas løsladelse af Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, som har indgået en aftale med anklagemyndigheden om at droppe anklager om svindel.

  Kort efter denne løsladelse blev to canadiere, Michael Kovrig og Michael Spavor, løsladt i Kina, hvor de har været fængslet på baggrund af anklager om spionage.

  Det Hvide Hus i Washington ønsker ifølge Reuters ikke at kommentere Kinas frigivelse af søskendeparret.

 4. Rift om klodserne: Legos salg stiger med 46 procent

  Harry Potter, Star Wars og hele Marvel-universet.

  Der er efterhånden ikke den franchise, som Lego ikke er inde over.

  Derfor er det måske ikke overraskende, at årets første seks måneder har budt på et stort salg af Lego. For legetøjsgiganten er salget steget med intet mindre end 46 procent til 23 milliarder kroner for første halvår af 2021.

  Topchef Niels B. Christiansen erklærer sig meget tilfreds med Legos fremskridt, som blandt andet skyldes, at der har været færre coronarestriktioner, så fabrikkerne har kunnet producere uden forstyrrelser.

  Samtidig har koncernen oplevet, at salget online er steget med 50 procent sammenlignet med de samme seks måneder sidste år.

  Blandt de temaer, der har solgt bedst, er troldmandsuniverset fra Harry Potter samt Star Wars.

 5. Tyskerne foretrækker klart socialdemokraten Olaf Scholz som kansler

  Efter søndagens valg i Tyskland er der to kandidater, der nu forsøger at finde et flertal til at overtage Angela Merkels kansler-post: Socialdemokraten Olaf Scholz, der vandt en kneben valgsejr, og kristendemokraten Armin Laschet, der kom på andenpladsen.

  Selvom valget blev tæt, synes tyskerne at have en klar kanslerfavorit: 63 procent foretrækker Olaf Scholz i en ny måling, som instituttet Civey har foretaget for magasinet Der Spiegel.

  Kun 24 procent foretrækker Armin Laschet. 13 procent svarer ”ved ikke”.

  Samme billede tegner sig i andre lignende målinger efter valget, der blev de kristendemokratiske partier CDU/CSU’s værste nogensinde.

  Selv blandt de vælgere, der har stemt på CDU/CSU, foretrækker 18 procent Olaf Scholz som kansler, mens 62 procent foretrækker deres egen Armin Laschet.

 6. Haitis leder fyrer valgkommission og udsætter valg på ubestemt tid

  Haitis premierminister, Ariel Henry, har mandag fyret samtlige medlemmer af landets midlertidige valgkommission, CEP.

  Det oplyser premierministerens kontor på Twitter.

  Kommissionen blev nedsat i efteråret 2020 af den foregående præsident, Jovenel Moïse, der blev dræbt i et attentat den 7. juli i år.

  Efter drabet udsatte valgkommissionen parlamentsvalget og en forfatningsafstemning fra 26. september til 7. november, skriver Ritzau. Begge valg er nu udskudt på ubestemt tid.

  Moïse blev inden drabet beskyldt for at forsøge at forlænge sin embedsperiode på ubestemt tid med udskydelser af valget, der oprindeligt skulle have være afholdt helt tilbage i 2018.

  Ariel Henry blev udnævnt af Moïse som premierminister, to dage før præsidenten døde.

 7. Blå partier kræver svar om minkavl på møde med Prehn

  Det er ikke rimeligt, at de minkavlere, der ønsker at starte erhvervet op til næste år, ikke kan få et klart svar fra fødevareminister Rasmus Prehn (S).

  Det mener De Konservatives fødevareordfører, Per Larsen, der sammen med de øvrige partier skal mødes med ministeren til eftermiddag.

  - Jeg forstår ikke, hvorfor ministeren pludseligt har skabt tvivl om, hvorvidt der kan være minkavl fra 2022. Covid-19 er ikke længere en kritisk sygdom, og situationen er en helt anden, end den var, siger han til Ritzau.

  På mødet ventes partierne at få en mundtlig redegørelse om risici ved at genåbne minkerhvervet fra Statens Serum Institut.

  Ligesom De Konservative mener Venstre ikke, at redegørelsen vil give konkrete svar på muligheden for at starte minkavl op igen.

  - Vi skylder i den grad minkavlerne et svar. De er gået rundt i uvished længe nu, siger fødevareordfører Thomas Danielsen.

 8. Trods rekordlange ventetider: Over 28 millioner er ikke brugt til psykologhjælp

  28,5 millioner kroner, der sidste år var afsat til psykologhjælp til behandling af patienter med angst og depression, er aldrig blevet brugt.

  Det sker, samtidig med at unge med depression og angst, må vente rekordlang tid på at få berettiget gratis psykologhjælp.

  Det ærgrer regionerne, der administrerer psykologordningen.

  - Når vi har patienter, der venter - unge mennesker, der ikke har det særligt godt, og som har brug for hjælp, og vi har pengene til det - så synes jeg, at det er en katastrofe, at vi ikke gør det, siger Lene Linnemann (SF), der er 2. næstformand i regionsrådet i Region Nordjylland.

 9. Flere hundrede evakueret efter eksplosion i Göteborg

  Mange udrykningsenheder er kørt ud til Annedal, hvor der meldes om røg og ild i flere opgange efter eksplosionen. (Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall/TT © Ritzau Scanpix)

  23 personer er blevet kørt på hospitalet, og flere hundrede er evakueret, efter der tidligt i morges fandt en eksplosion sted i et lejlighedskompleks i Annedal i Göteborg. Det skriver SVT.

  Ejendommen har stået i brand, siden eksplosionen af endnu ukendte årsager fandt sted omkring klokken fem i morges, og er stadig ikke under kontrol.

  - Branden er ikke under kontrol. Men ejendommen er tømt for mennesker, oplyser indsatsleder på stedet, Jon Pile, til SVT, og tilføjer, at flere beboere er hoppet ud af vinduerne for at undslippe branden.

  Af dem, der er kørt til hospitalet, er fem kørt med ambulance, mens resten er blevet kørt i bus. De fleste har mindre skader, men der er også tale om alvorligt sårede.

  Eksplosionen fandt sted tidligt i morges i lejlighedskompleks i Annedal i det centrale Gøteborg. (Foto: 10510 Jonas Dagson/TT © Ritzau Scanpix)
 10. Tesfaye: Vi skal ikke være for fine til at betale for hegn og mure på EU’s ydre grænser

  Danmark og de andre EU-lande bør være med til at betale for de hegn og mure, som medlemslande som Litauen, Grækenland og Ungarn bygger langs EU's ydre grænser for at bremse flygtninge og migranter, der er på vej til Europa.

  Det mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der er taget til Litauen for blandt andet at se det kilometerlange pigtrådshegn, som myndighederne har lagt ud langs grænsen til Hviderusland.

  I dag bliver der nemlig ikke brugt fælles EU-midler på det, da hegn og mure ifølge Europa-Kommissionen ikke er "det mest effektive redskab til at forbedre grænseforvaltningen".

  - Vi skal ikke være for fine til også at bidrage til at bygge fysiske barrierer på EU's ydre grænser. Det kan ikke passe, at det skal være de medlemsstater, der ligger yderst, der står alene med den opgave, siger ministeren.

 11. Mærsk sælger kølecontainer-forretning for 6,3 milliarder kroner til kinesere

  A. P. Møller - Mærsk har solgt sin forretning med at producere kølecontainere, Maersk Container Industry (MCI), for 987,3 millioner dollars svarende til 6,3 milliarder kroner.

  Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

  Køberen er China International Marine Containers (CIMC), der har har hovedsæde i Shenzhen i Kina.

  - Vi er sikre på, at vi i CIMC har fået fundet en god ejer af MCI på den lange bane, udtaler Henriette Hallberg Thygesen, der er medlem af direktionen i A.P. Møller - Mærsk.

  Mærsks kølecontainer-forretning har været en del af koncernen i mere end 30 år.

  I 2020 leverede MCI sit bedste resultat nogensinde, fremgår det af pressemeddelelsen.

 12. Svindlere forsøger i stigende grad at franarre danskere penge gennem fup-investeringer

  Kriminelle lokker danskere til at investere i falske projekter og værdier som aldrig før.

  Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Finans Danmark, der har opgjort, at kriminelle har forsøgt at franarre danskere for 113,7 millioner kroner i første halvår af 2021. Det største beløb til dato.

  De kriminelle fik på den måde svindlet sig til 39,4 millioner.

  Salgstalen lyder ofte, at gevinsten er stor og tæt på, når de vil have ofrene til at investere i eksempelvis kryptovaluta eller ejendomme gennem svindlerne, men pengene ender direkte i lommerne på bagmændene.

  - Vi kan konstatere, at denne svindelmetode vokser for tiden. Både her og i udlandet. Og flere penge havner hos de kriminelle. Den eneste måde, det kan stoppes på, er ved at lade være, siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen.

 13. Eksplosion i boligbyggeri i det centrale Göteborg

  Kort før klokken fem har politiet i svenske Göteborg fået en anmeldelse om en eksplosion i et boligbyggeri i bydelen Annedal.

  Tre personer er kørt til sygehuset, oplyser myndigheder til SVT.

  - Det er en meget stor udrykning, og der foregår livredning, siger Lotta Molander fra redningstjenesten i Göteborg.

  Omkring 15 udrykningsenheder er kørt ud til Annedal, hvor der meldes om røg og ild i flere opgange.

  - Der er flere brande, som vi forsøger at slukke, og der er evakueringer i gang, siger Lotta Molander til SVT.

 14. Offer for R. Kelly er lettet over afgørelse

  Jerhonda Pace afbilledet i retten, hvor hun bliver forelagt bevismateriale i retssagen med R. Kelly. (Foto: JANE ROSENBERG © Ritzau Scanpix)

  Det har affødt flere reaktioner, at musikeren R. Kelly mandag blev kendt skyldig i alle anklager mod ham i en sag om menneskehandel ved en føderal domstol i staten New York.

  Jerhonda Pace er en af de kvinder, som har vidnet i den over fem uger lange retssag. Hun skriver på sin Instagram, at hun er glad for, at hun endelig kan "lukke dette kapitel i sit liv".

  - Der er stadig nogle personer, der ikke har vist sig. Jeg er så taknemmelig for at være en stemme for dem, som ikke havde modet, skriver hun blandt andet på det sociale medie.

  Jerhonda Pace var en af de kvinder, der fortalte om det mentale og seksuelle misbrug, sangeren udsatte dem for, i dokumentaren "Surviving R. Kelly" fra 2019, skriver Reuters.

 15. Hæren meldes klar til fylde tomme britiske benzintanke op

  Den britiske transportminister Grant Shapps ser tegn på aftagende hamstring på de britiske benzinstationer, hvor manglen på chauffører har efterladt tomme tanke.

  - Vi er begyndt at se mere moderate panikopkøb, i takt med at flere brændstoftyper er blevet tilgængelige på tankstationerne, siger han ifølge BBC.

  Fagforeninger for læger, sygeplejersker, fængselsbetjente og plejepersonale har opfordret regeringen til give essentielle samfundsfunktioner førsteret til brændstof. (Foto: Neil hall © Ritzau Scanpix)

  Ikke desto mindre meldes hæren klar til sende 150 tankbiler ud for at fylde tankstationerne op, hvis det bliver nødvendigt.

  Storbritannien menes at mangle op mod 100.000 chauffører, hvilket har medført problemer med både tomme benzintanke og butikshylder i de seneste måneder.

  Regeringen har givet udvidet tilladelse til, at chauffører kan køre med eksempelvis brændstof og lempet konkurrenceregler, så olieselskaber kan arbejde sammen.

  Samtidig ventes der at blive udstedt midlertidige visa frem til juleaften til 5.000 udenlandske chauffører.

 16. Tirsdag giver mest sol og enkelte byger

  Der kommer nogen eller en del sol i dag. Foto: Kurt Serup Poulsen

  Der er gang i en opklaring i løbet af morgentimerne, hvor de sidste rester af nattens front med regn er på vej mod nordøst.

  Dog vil det tage et par timer inden Bornholm er helt fri for dryppende skyer.

  Derfra venter der nogen eller en del sol til det meste af landet, i Jylland vil der dog fra eftermiddagstimerne være mulighed for stedvise byger. Temperaturer mellem 15 og 18 grader med en svag til jævn vind fra sydlige retninger.

 17. Ford accelererer skifte til elbiler med milliardinvestering i fabrikker

  Den amerikanske bilproducent Ford øger nu tempoet i overgangen til eldrevne køretøjer.

  72,5 milliarder kroner lyder den samlede investering på.

  Sammen med sydkoreanske SK Innovation vil Ford bygge en ny fabrik, der skal samle en batteridreven udgave af pickuppen F-150. Derudover vil de bygge tre batterifabrikker i USA, oplyser Ford ifølge Reuters.

  Bilfabrikanten oplyser desuden, at producenten i 2030 regner med, at op til 50 procent af alle dens køretøjer vil være elektriske. Tidligere lød forventningen på et sted mellem 40 og 50 procent.

  De fire nye fabrikker ventes at skabe næsten 11.000 nye arbejdspladser, og fabrikkerne skal placeres i de amerikanske delstater Tennessee og Kentucky.

  To af fabrikkerne ventes at står klar i 2025.

 18. Sydkorea: Nordkorea har affyret et missil

  Nordkorea har affyret et missil mod havet ved landets østkyst.

  Det oplyser Sydkoreas militær tirsdag morgen lokal tid ifølge BBC og nyhedsbureauet Reuters.

  Sydkoreas fælles stabschefer giver ikke yderligere detaljer om hændelsen, mens Japans udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet peger på, at der var tale om et ballistisk missil.

  Kort tid efter udmeldingen fra Sydkorea er Nordkoreas FN-ambassadør, Kim Song, på talerstolen i New York City til FN's Generalforsamling.

  Her forsvarer han Nordkoreas ret til at teste våben og siger, at ingen kan nægte landet at udføre test.

  - Vi opbygger blot vores nationale forsvar, således at vi kan forsvare os selv og værne om landets sikkerhed og fred, siger Kim Song ifølge AFP.

 19. Dommer siger god for vaccinekrav for alle lærere i New York

  Bystyret i New York City har ret til at kræve lærere og alle andre ansatte på millionbyens skoler vaccineret mod covid-19.

  Det har en appeldomstol afgjort mandag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Borgmester Bill de Blasio meddelte i august, at det fra 27. september ville være obligatorisk for de 148.000 ansatte i byens skolesystem at have fået mindst en dosis af en vaccine mod virussygdommen.

  Storbyerne Los Angeles, Chicago og Washington D.C. har allerede indført lignende krav om vaccine af skolepersonale, skriver Ritzau.

 20. Uefa dropper sanktioner mod resterende Super League-klubber

  Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) dropper sanktioner mod de resterende klubber i Super League-projektet, Real Madrid, FC Barcelona og Juventus.

  Det skriver Uefa på sin hjemmeside.

  Forbundet har ellers fastholdt, at de tre klubber burde straffes med sanktioner for ikke at træde ud af turneringen Super League, der tidligere på året skabte chokbølger i fodboldverdenen.

  Turneringen skulle have været Europas nye fodboldmæssige tilløbsstykke. Men modstanden fra resten af fodboldverdenen var så massiv, at ni af de 12 klubber trak sig fra planerne inden for kort tid. Dog ikke Real Madrid, FC Barcelona og Juventus.

  Uefa oplyser også, at man ikke længere vil opkræve bødepenge fra de ni klubber, som trak sig ud af projektet.

  Alt dette sker, efter at en domstol i Madrid i sidste uge afgjorde, at Uefa ikke kunne sanktionere klubberne.

 21. Advokat for ofre: R. Kelly er den værste seksualforbryder, jeg har retsforfulgt

  Advokat Gloria Allred talte til pressen efter mandagens dom mod R. Kelly. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)

  - Af alle de seksualforbrydere, jeg har forfulgt, er hr. Kelly dog den værste.

  Sådan siger advokat Gloria Allred, der repræsenterede seks af de ofre, som vidnede i sagen mod R&B-stjernen R. Kelly.

  Han blev ved en domstol i Brooklyn mandag dømt skyldig i en omfattende sag om menneskehandel og seksuelle overgreb.

  Gloria Allred har været advokat i 47 år og har i sin tid ikke set noget lignende, sagde hun efter domsafsigelsen til de fremmødte journalister ifølge CNN.

  - For det første brugte han sin kendisfaktor til at rekruttere sårbare, mindreårige piger for at misbruge dem seksuelt.

  - For det andet brugte han mange af sine tætteste medarbejdere til at hjælpe ham med at lokke sine ofre til sig og isolere, skræmme, kontrollere, indoktrinere, straffe, udskamme og ydmyge dem. Alt det gjorde ham farligere end mange andre seksualforbrydere, siger Gloria Allred.

  R. Kelly nægter sig skyldig i alle anklager. Strafudmålingen finder sted 4. maj næste år.

 22. Styrelser og regioner går sammen om plan for kødædende bakterier

  Styrelsen for Patientsikkerhed går nu sammen med Sundhedsstyrelsen og regionerne i gang med at udarbejde en såkaldt national instruks om kødædende bakterier.

  Det sker, efter DR i en dokumentar har vist, hvordan sundhedspersonale flere gange har overset symptomer på den sjældne lidelse.

  Hurtig diagnose og behandling er afgørende, da lidelsen meget hurtigt kan blive livstruende.

  Derfor skal instruksen skærpe opmærksomheden på kødædende bakterier og ensarte behandlingen på tværs af landets sundhedsvæsen, lyder det fra direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri.

  - Set i bakspejlet er det selvfølgelig rigtig ærgerligt, at vi ikke tidligere har prioriteret arbejdet med kødædende bakterier. Men vi har jo så til gengæld prioriteret arbejde med andre og mindst lige så alvorlige sygdomme, som rammer endnu flere end kødædende bakterier. Men nu træder vi speederen i bund i forhold til arbejdet med den nye nationale instruks, siger hun.

 23. EU-korrespondent: Kansler-kamp kan gøre Tysklands næste leder tandløs i EU

  Forhandlingerne om en ny tysk regering bliver afgørende for, om Tyskland er i stand til at spille en ledende rolle i det europæiske samarbejde i fremtiden.

  Der er lagt op til, at enten CDU eller SPD skal danne regering med De Grønne eller SPD - to partier med store modsætninger:

  - Hvis regeringsgrundlaget ender med at blive et program med uklare og floromvundne formuleringer, hvis primære formål er at dække over, at der er dannet en ny tysk regering, som er grundlæggende uenig om centrale dele af europapolitikken, så kan EU-landene se frem til en ny æra i europæisk politik, hvor man går fra magtfulde Merkel til en tandløs kansler, lyder det fra Ole Ryborg.

 24. Tre polske regioner opgiver LGBT-fri zoner efter EU-pres

  Tre regioner i Polen har mandag stemt for at sløjfe de omstridte bestemmelser, der erklærer deres områder for 'LGBT-frie zoner'.

  Det skriver det polske nyhedsbureau Pap ifølge Ritzau.

  Skridtet fra de tre regioner kommer efter pres fra EU, der har advaret om, at de pågældende regioner kan miste økonomisk støtte fra EU.

  Flere af Polens regioner meddelte i 2019, at de nu var fri for det, de selv betegnede som LGBT-ideologi.

  Men det bragte Polen på kollisionskurs med EU, der holder fast i, at det er et brud på europæisk lov at diskriminere folk på grundlag af deres seksualitet.

 25. R. Kelly kendt skyldig i menneskehandel og seksuelle overgreb

  R. Kelly under mandagens retsmøde i Brooklyn, hvor juryen afgav sin dom. (Foto: JANE ROSENBERG © Ritzau Scanpix)

  'I Believe I Can Fly'-sangeren R. Kelly er mandag aften blevet kendt skyldig i en omfattende sag om menneskehandel og seksuelle overgreb.

  Det skriver nyhedsbureaet Reuters.

  Retssagen mod den tidligere R&B-stjerne begyndte den 18. august. Her var han tiltalt for en lang række forhold – blandt andet voldtægt, menneskehandel og seksuel misbrug af kvinder og mindreårige piger.

  Mandag blev han ved en domstol i Brooklyn dømt skyldig i samtlige anklager.

  Sagen mod sangeren eksploderede i begyndelsen af 2019, da dokumentaren 'Surviving R. Kelly' udkom. Her stod flere kvinder frem og anklagede R. Kelly for at have begået overgreb mod dem.

  R. Kelly nægter sig skyldig i alle forhold. Strafudmålingen finder sted 4. maj næste år, og ifølge CNN kan sangeren risikere at blive idømt flere årtiers fængsel.

 26. Islandsk profil forlænger AGF's sejrsstime

  AGF’s islandske profil, Jón Dagur Thorsteinsson, blev mandag aften helten for aarhusianerne, da kantspilleren stod for kampens eneste scoring i en 1-0-sejr over Sønderjyske.

  Hjemme på Ceres Park fortsatte AGF den gode stime efter en svær sæsonstart, og de hvide gik dermed sejrrigt fra banen for tredje superligakamp i træk.

  De tre point falder på et tørt sted i det aarhusianske, hvor AGF nu springer helt op på syvendepladsen med 12 point efter ti runder.

  Sønderjyske hænger fast i bunden med otte point som næstsidst i tabellen.

 27. Navalnyj nomineret til EU's menneskerettighedspris

  Den fængslede russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj er blandt de nominerede til EU's menneskerettighedspris, Sakharov-prisen.

  - Det er afgørende, at vi bekræfter vores utrættelige støtte til Navalnyj og understreger, at hans velvære er Putins ansvar, siger den hollandske EU-politiker Peter van Dalen.

  Den russiske Putin-kritiker blev i august 2020 forgiftet med en dødelig nervegift under en rejse i Rusland. Flere vestlige nationer mener, at Rusland stod bag attentatet.

  Ud over Navalnyj tæller årets nominerede også en gruppe afghanske kvinder, den bolivianske politiker Jeanine Añez og den britiske ngo Global Witness.

  Vinderen bliver offentliggjort den 21. oktober.

 28. 2.500 deltager i stor international øvelse for specialstyrker i Danmark

  Nordeuropas største militærøvelse for specialstyrker finder sted i Danmark over den næste halvanden uges tid.

  2.500 udenlandske soldater fra 13 nationer kommer til Danmark - og både skibe, gummibåde og fly vil også være en del af øvelsen "Night Hawk".

  Der kan derfor de kommende dage høres både larm og eksplosioner, når jægersoldater, frømænd og andre soldater træner i det danske terræn, advarer Forsvaret.

  Det danske forsvar deltager med enheder fra Specialoperationskommandoen, søværnet, hæren, flyvevåbnet og Hjemmeværnet.

 29. Telefonlinjen til lægevagten i Region Hovedstaden virker igen efter nedbrud

  Tidligere på aftenen brød telefonlinjen 1813 til lægevagten ned i Region Hovedstaden.

  Men nu er den tekniske fejl på telefonsystemet løst.

  - Der er derfor igen normalt drift på Akuttelefonen, skriver regionen på Twitter.

 30. Advarer om 'vulkan-turister' på La Palma: De optager sengepladser, der kan bruges til evakuerede lokale

  Vulkanudbruddet på den spanske ø La Palma har forårsaget ikke bare en strøm af lava, men nu også en strøm af turister.

  Sammen med mange journalister flokkes "vulkan-turisterne" på vejene tæt på vulkanudbruddet for at få de bedste fotos.

  Og nu advarer de spanske myndigheder mod de tilstrømmende turister. De optager nemlig sengepladser på hoteller, mens lokalbefolkningen, der bliver evakueret, kæmper med at finde steder at overnatte.

 31. Korrespondent: Tyske kongemagere vil forlange en så høj pris som overhovedet muligt

  Selv om det tyske valg er afsluttet, er valget langt fra afgjort.

  For med 25,7 procent af stemmerne til Socialdemokraterne fra SDP og 24,1 til det kristenkonservative CDU/CSU kan ingen af de to store partier mønstre et flertal.

  Det kan de til gengæld, hvis de får partierne De Grønne og FDP med, og derfor står de to partier i en ganske gunstig position som mulige kongemagere.

  - De vidste godt, at de kunne ende med at blive kongemagere, og nu ser de, at der bliver bejlet til dem, siger Michael Reiter, DR's Tyskland-korrespondent.

  - Så de vil uden tvivl gøre alt, hvad de kan for at finde sammen, så de kan forlange en så høj pris som overhovedet muligt fra enten socialdemokraterne eller de kristenkonservative.

  Hør Michael Reiter forklare situationen for de to mulige kongemagere:

 32. Joe Biden får sit tredje vaccinestik

  Præsident Joe Biden modtog sit tredje vaccinestik for rullende kamera i Det Hvide Hus. (Foto: Kevin Lamarque © Ritzau Scanpix)

  USA's præsident, Joe Biden, har netop modtaget sit tredje vaccinestik mod coronavirus, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det sker få dage, efter at USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) anbefalede et tredje stik - det såkaldte "booster-stik" - til udvalgte befolkningsgrupper.

  Anbefalingen gælder blandt andet kronisk syge og amerikanere over 65 år.

  Det skal øge immuniteten ved vaccinen og beskytte yderligere over for smitte med coronavirus.

  Den 78-årige præsident sagde i sidste uge, at han ville få sit tredje stik snart.

  - Det er svært at anerkende, at jeg er over 65, men jeg vil få mit booster-stik, sagde Joe Biden fredag ifølge CNN.

 33. Dansk sølv ved kokke-VM

  Det franske kokketeam (i midten) jubler over guldet - de er flankeret af Danmark til venstre og Norge til højre. (Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE © AFP or licensors)

  Ronni Vexøe Mortensen fik sølv ved Bocuse d’Or, som er det uofficielle VM for kokke.

  Vinder af kokke-VM blev den franske kok Davy Tissot - mens Norge snuppede bronzen.

  Ronni Vexøe Mortensen er til daglig souschef på den trestjernede restaurant, Geranium.

  5 timer og 35 minutter havde hvert hold til at tilberede deres menuer, som de forberedte hjemmefra inden for kategorierne 'Takeaway' og 'Kød'.

  Konkurrencen finder sted hvert andet år i Lyon i Frankrig.

  I 2019 vandt den danske kok Kenneth Toft-Hansen guld.

 34. 40 år efter drabsforsøg: Nu står Reagans attentatmand overfor en fuld løsladelse

  John Hinckley Jr. ankommer til en domstol i Washington i 2003. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix Denmark)

  Manden, der i 1981 forsøgte at dræbe den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan, kan nu se frem til at leve et liv helt uden restriktioner.

  Det har en domstol i Washington afgjort, skriver nyhedsbureaet AP.

  John Hinckley Jr. blev i 2016 udskrevet fra et psykiatrisk hospital, hvor han var idømt forvarring efter at være blevet erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket, da han som 25-årig affyrrede skud mod den tidligere præsident.

  Vurderingen lød i 2016, at Hinckley ikke længere var sindssyg.

  Siden udskrivningen har han dog været dømt til fortsat at leve under restriktioner, der blandt andet betyder, at læger og terapeuter overvåger hans mentale tilstand, og at han ikke må eje en pistol.

  Men fra næste år kan den i dag 66-årige John Hinckley Jr. leve et liv uden overvågning, hvis han fortsætter med at være mentalt stabil, har en dommer afgjort.

 35. Afghanistans FN-ambassadør trækker sig fra talerstolen ved generalforsamling

  Uenighed om, hvem der skal repræsentere Afghanistan i FN, kommer efter alt at dømme til at betyde, at resten af verden ikke hører fra landet ved dette års samling i FN's Generalforsamling.

  Det oplyser diplomater i FN til nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

  Ghulam Isaczai er Afghanistans nuværende FN-ambassadør. Han er udpeget af Afghanistans tidligere regering, der i sidste måned blev væltet af den islamistiske bevægelse Taliban.

  Isaczai har meddelt, at han ikke stiller sig på talerstolen mandag, som det ellers var planen. Det skete umiddelbart uden videre forklaring.

  Taliban har ønsket at nominere bevægelsens talsmand Suhail Shaheen som Afghanistans nye FN-ambassadør. Det har FN endnu ikke taget stilling til.

  Samtidig har den nuværende FN-ambassadør, Ghulam Isaczai, bedt om at få forlænget sin akkreditering i FN og blive siddende.

 36. I morgen kan man igen søge tilskud til klimavenlige forbedringer af boligen

  Nu er der igen mulighed for at søge tilskud til klimavenlige forbedringer af boligen. For eksempel en varmepumpe, isolering eller nye vinduer.

  Sidste gang, der var mulighed for at søge tilskud, var i april, og her måtte mange vente i flere timer ved computeren - og en del kom slet ikke igennem.

  Styrelsen anbefaler, at man tager plads i det digitale venteværelse helt op til en time, inden runden formelt begynder.

 37. EU-dom tvinger regeringen til at sende lovforslag om logning af borgere i høring

  Efter en EU-dom skal Danmark imod regeringens eget ønske ændre reglerne for, hvordan oplysninger om borgere logges.

  Derfor har regeringen nu sendt et lovforslag til ændringen i høring, meddeler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

  - Vi foreslår ikke at ændre logningsreglerne af lyst, men fordi vi skal, siger ministeren, der mener, at det vil svække mulighederne for at efterforske kriminalitet.

  EU-Domstolen afgjorde i oktober sidste år, at Danmarks måde at logge på strider mod EU-reglerne.

  I dag er teleselskaber i Danmark forpligtet til at logge teletrafik og udlevere oplysninger, der kan bruges til at bekæmpe kriminalitet, herunder også mindre grov kriminalitet.

  Efter EU-dommen vurderes det, at det fremadrettet ikke er muligt at bede teleselskaberne om at logge oplysninger generelt.

  Selve lovforslaget ventes præsenteret til november.

 38. Zoologisk have i København undersøger fire løveunger - der var to hunner og to hanner

  • To hunner og to hanner viste der sig at være i løvekuldet. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Dyrlæger skulle i dag kønsbestemme løveungerne. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • De fire løveunger blev født for lidt over tre uger siden. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  • Løveungerne blev undersøgt nøje - og de var alle raske og sunde. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Zooologisk Have har i dag kønsbestemt fire løveunger, der blev født for over tre uger siden.

  Der var to hunner og to hanner i løvekuldet.

  To af løveungerne blev født udendørs og måtte varmes op i bad og med føntørrer, mens løvemoren fødte de to sidste unger.

  Ungerne skal være i stalden med deres mor, indtil de voksne unger på to år skal sendes ud i verden senere på året.

 39. Facebook sætter udviklingen af Instagram for børn på pause

  Facebook, der ejer det sociale medie Instagram, sætter udviklingen af en ny platform for børn under 13 år på pause. Det meddeler selskabet mandag.

  Det sker efter kritik af det planlagte projekt ved navn 'Instagram Kids'.

  - Det vil give os tid til at arbejde sammen med forældre, eksperter, politikere og lovgivere for at lytte til deres bekymringer, siger Instagrams chef, Adam Mosseri, i pressemeddelelsen.

  En artikel i Wall Street Journal baseret på data fra Instagram viste tidligere på måneden, at platformen har en skadelig effekt på teenageres mentale velvære.

 40. Lokale kræver videoovervågning og vagtværn ved Kærshovedgård

  Beboere og erhvervsdrivende i Bording i Midtjylland vil have skabt mere tryghed omkring udrejsecenter Kærshovedgård, der blandt andre huser personer på tålt ophold, og personer der er udvist ved dom.

  Derfor stiller de en række krav til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der i dag besøger udrejsecenteret.

  Beboerne og de erhvervsdrivende kræver blandt andet, at der kommer vagtværn ved butikker og videoovervågning omkring stationen, i butikker og ved de naboer, der ønsker det.

  Under dagens besøg vil ministeren få overrakt kravene, som 900 ifølge TV 2 har sat deres underskrift på.

  Underskriftindsamlingen kom i stand, efter at ministeren i maj lovede en hjælpende hånd snarest muligt, efter at en plan om et nyt udrejsecenter på Langeland gik i vasken.

 41. Grønlandsk regeringsrokade: Pele Broberg mister ansvaret for udenrigsområdet efter udtalelser om Rigsfællesskabet og stemmeret

  Den grønlandske politiker Pele Broberg har i dag fået frataget ansvaret for udenrigsområdet i den grønlandske regering. I stedet har landsstyreformand Mute B. Egede selv overtaget området.

  Det sker, efter Broberg sidste søndag gav et interview til Berlingske, hvor han blandt andet luftede tanker om, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en eventuel fremtidig løsrivelsesafstemning.

  Han sagde også, at han ikke længere ville bruge ordet rigsfællesskab, fordi der i hans optik ikke var tale om et fællesskab, men snarere et dansk overherredømme.

  Broberg har ifølge KNR også mistet ansvaret for klimaområdet, mens han fortsat er ansvarlig for handel og erhverv.

 42. Eksperter om coronaepidemien i efteråret: Først status quo eller lille fald - derefter stigning i smitten

  En ekspertgruppe har i en ny rapport forsøgt at forudsige, hvordan corona-epidemien vil udvikle sig i løbet af efteråret.

  I de fire scenarier, eksperterne har opstillet, vil smittetallene enten falde eller stagnere de næste par uger, oplyser Statens Serum Institut.

  Men derefter forventer eksperterne i de fleste scenarier, at der senere i efteråret vil ske en stigning i antallet af smittede og indlagte.

  Hvor stor en stigning afhænger af, hvor godt vaccinationerne virker mod deltavarianten af virussen, og hvor stor aktiviteten i befolkningen bliver.

 43. Boligområder lukket ned på La Palma: Lavastrøm nærmer sig havet

  Efter en kort pause er lavaen igen begyndt at flyde fra Cumbre Vieja-vulkanen på den spanske ferieø La Palma.

  Vulkanen har været i udbrud i over en uge og nærmer sig nu en række kystområder på sin vej mod Atlanterhavet.

  I videoen herunder kan du se billeder af lavastrømmen fra i nat:

  Reuters citerer den spanske avis El Pais for, at fire boligområder søndag aften blev lukket ned.

  Befolkningen skal blive i deres hjem med døre og vinduer lukkede, skriver katastrofemyndighederne for De Kanariske Øer i et tweet.

  Cumbre Vieja har siden 19. september bredt sig ud over 230 hektar land, hvor hjem, veje, skoler, kirker og bananplantager er blevet ødelagt.

  Lufthavnen på La Palma genåbende søndag, men her var der ingen fly til og fra øen.

 44. Kina begrunder løsladelse af canadiske fanger med helbredsårsager

  Få dage efter Canadas løsladelse af Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou valgte Kina i weekenden omvendt at løslade de to canadiere Michael Kovrig og Michael Spavor mod kaution.

  Flere lande har beskyldt Kina for at føre gidselpolitik, mens Kina omvendt har beskyldt Canada for at foretage vilkårlige fængslinger.

  Nu meddeler en repræsentant for den kinesiske regering ifølge AP, at løsladelsen af Michael Kovrig og Michael Spavor er sket af helbredsmæssige årsager.

  De to mænd er blevet anklaget for spionage - og Michael Spavor er idømt en straf på 11 års fængsel, mens Michael Kovrig har ventet på sin dom.

  De har begge været fængslet i over 1.000 dage.

  Meng Wangzhou har indgået et forlig med den canadiske anklagemyndighed, hvor hun slipper for tiltale for svindel, men medgiver, at hun har misrepræsenteret Huawei i forbindelse med forretninger med Iran, som USA har underlagt sanktioner.

 45. 333 nye coronasmittede det seneste døgn

  333 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Fire personer er døde.

  Der er nu 95 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er ti flere end i går.

  Dagens smittetal Statens Serum Institut er baseret på 27.077 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,2 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 46. Anklager kræver 12 års fængsel i terrorsag: 'Han kunne dræbe 50 mennesker'

  Den 30. april 2020 købte en nu 24-årig mand våben på en parkeringsplads foran i Valby i København.

  Han blev i sidste uge kendt skyldig i forsøg på terror et ukendt sted i Danmark eller udlandet.

  Sælgeren af våbnene var politiagent, og lige efter købet blev den 24-årige anholdt.

  I dag er strafudmålingen i sagen blevet diskuteret i Retten på Frederiksberg.

  Ifølge anklager Marie Petersen skal sagen koste den 24-årige mand 12 års fængsel. Han skal samtidig have frataget sit danske statsborgerskab, forklarede hun.

  - Han skaffer to magasiner for hurtigt at kunne genlade. Han køber 50 patroner. Så han har reelt ammunition til at dræbe 50 mennesker, lød det fra anklageren.

  Iført en rød Arsenal-fodboldtrøje fulgte den 24-årige med i retten. Han kunne høre sin forsvarer fortælle, at straffen bør fastsættes til maksimalt otte års fængsel.

  - Han er slet ikke kommet så langt i sin planlægning, at han er begyndt at fokusere på noget specielt mål, sagde Rolf Gregersen.

  Forsvareren mener også, at retten skal tage hensyn til, at den 24-årige er vurderet lettere mentalt retarderet, når det kommer til at kommunikere.

  Der falder dom i sagen i morgen.

 47. Hjulmand udtager det landshold, der kan sikre VM-billetten

  Landstræner Kasper Hjulmand har udtaget det hold, der med sejre over Moldova og Østrig i oktober kan sikre sig en billet til VM i Qatar i 2022.

  Anfører Simon Kjær, der har siddet ude med en skade i AC Milans seneste to kampe, er med i den nyeste landsholdstrup.

  Hjulmand håber også, at han kan råde over angriber Kasper Dolberg, der har bøvlet med en skade.

  Mohamed Daramy fra Ajax og Rasmus Nissen fra Red Bull Salzburg, der begge fik landsholdsdebut i september, er begge med igen.

  Danmark spiller mod Moldova på udebane den 9. oktober og hjemme mod Østrig den 12. oktober.

 48. To transkønnede kvinder valgt ind i det tyske parlament

  44-årig Tessa Ganserer lempeligere procedurer for at skifte kønsidentitet. Samtidig vil hun gøre det lovligt, at den ikke-biologiske mor i et lesbisk parforhold kan adoptere som med-mor. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)

  To politikere fra partiet De Grønne har skabt tysk historie ved at være de første transkønnede kvinder i Forbundsdagen.

  Det skriver Reuters.

  Tessa Ganserer og Nyke Slawik tilhører miljøpartiet, som blev det tredjestørste ved valget efter socialdemokraterne fra SPD og de kristenkonservative i CDU/CSU.

  - Det er en historisk sejr for De Grønne, men også for frigørelsen af transkønnede og hele queer-samfundet, siger 44-årige Tessa Ganserer.

  Instagram jubler Nyke Slawik over valget.

  - Vanvittigt! Jeg kan stadig ikke tro det, men med dette historiske valg vil jeg helt sikkert blive medlem af den nye Forbundsdag.

 49. Flertal stemmer for kontroversielt boligforslag i Berlin

  I en folkeafstemning, som ikke er bindende, stemmer et flertal i Berlin for et kontroversielt forslag om at ekspropriere store boligselskaber.

  Omkring 56 procent har stemt for forslaget. 39 procent har stemt imod.

  Det viser foreløbige resultater mandag fra en afstemning, som blev gennemført samtidig med valget til Forbundsdagen og til bystaten Berlins parlament, skriver Reuters.

  Forslaget lægger op til omfattende ekspropriation - altså tvungen overdragelse af ejendom for et beløb - for boligselskaber, der ejer over 3.000 lejligheder.

  Afstemningen er ikke bindende, men flertallet kan lægge pres på Berlins politikere for at gøre noget ved boligproblemerne i byen.

  Her har mange i en årrække klaget over stigende leje- og ejendomspriser, og håbet er, at op mod 240.000 lejligheder kunne overtages af byen.

 50. Én meldes dræbt efter jordskælv på Kreta

  Redningsmandskab har ledt efter overlevende i ruinerne af kirken i Arkalochori. (Foto: COSTAS METAXAKIS © Ritzau Scanpix)

  En kirkekuppel er i dag styrtet sammen på den græske ø Kreta, hvor en person meldes omkommet i den forbindelse.

  Det skriver Reuters.

  Ulykken skete i byen Arkalochori, da et jordskælv med en beregnet størrelse på 6,0 ramte øen.

  Her var kirkens kuppel under renovering, da den gav efter for rystelserne.

  Jordskælvet fik samtidig mange mennesker til at forlade deres hjem, skoler og arbejdspladser på Kreta, hvor der meldes om betragtelige bygningsskader.

  Jordskælvets epicenter ligger fire kilometer nord for byen Thrapsano, oplyser det Seismologiske Center for Europa og Middelhavet (EMSC).

  Flere efterskælv har fundet sted efterfølgende. Det største er beregnet til 4,6 af EMSC.

 51. Socialdemokratisk kanslerkandidat: Vi bør have en regering på plads inden jul

  Den socialdemokratiske leder og kanslerkandidat, Olaf Scholz (SPD), er glad for valgresultatet. (Foto: FOCKE STRANGMANN © Ritzau Scanpix)

  En tysk regering bør være på plads inden jul, hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

  Sådan lyder det fra den socialdemokratiske leder og kanslerkandidat, Olaf Scholz (SPD), ifølge Reuters.

  Det er SPD-lederens forhåbning, at en regeringskoalition kan stables på benene mellem hans parti, som har vundet det største antal mandater i Forbundsdagen, og miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP.

  - Min tanke er, at vi vil være meget hurtige til at opnå resultater. Gerne inden jul om muligt, siger han ifølge Reuters.

  SPD fik 25,7 procent af stemmerne, mens den kristenkonservative partiunion mellem CDU og CSU fik 24,1 procent.

  De Grønne er endt med 14,8 procent og FDP med 11,5. Dermed kan partierne ende med at blive tungen på vægtskålen i dannelsen af en ny regering. Også CDU/CSU's kanserkandidat, Armin Laschet, meddelte i går, at han vil forsøge at danne regering.

Mere fra dr.dk