Seneste nyt

34 dræbt af selvmordsbomber i Afghanistan - militærbase ramt

 • 34 dræbt af selvmordsbomber i Afghanistan - militærbase ramt

  Mindst 34 personer har mistet livet i to selvmordsangreb i Afghanistan. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  31 soldater blev dræbt og 24 såret, da et militærkøretøj kørte ind på en militærbase i den østlige provins Ghazni, hvorefter føreren detonerede en række sprængstoffer. Det fortæller chefen for de lokale sundhedsmyndigheder, Zahir Shah Nikmal.

  I Zubal i det sydlige Afghanistan angreb en selvmordsbomber lederen af det lokale styre, Attajan Haqbayat. Han overlevede med mindre skader, men mindst tre andre blev dræbt og 12 såret. Det fortæller en talsvinde for politiet i Zubal.

  Ingen har endnu taget ansvar for angrebene.

  Seneste Nyt

 • Wellness-center i Aarhus holdt åbent og fik to bøder á 10.000 kroner - på samme dag

  To gange i går var politiet forbi et wellness-center i Aarhus C - begge gange blev det konstateret, at stedet holdt åbent og havde kunder, og det giver nu to bøder på hver 10.000 kroner, da wellness-steder i forbindelse med coronanedlukningen holde lukket.

  Det skriver Østjyllands Politi i sin døgnrapport.

  Politiet kom forbi stedet, fordi man havde fået en anmeldelse om, at stedet holdt åbent - og fordi de to ejere allerede i torsdags blev sigtet for overtrædelse af corona-bekendtgørelsen, da man også her holdt åbent.

  - Politiet vil fremadrettet løbende føre tilsyn med stedet, lyder det fra Østjyllands Politi.

 • Sverige har sat betalinger til Pfizer på pause

  Den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, har sat betalinger til Pfizer på pause, indtil der er klarhed over antallet af vaccinedoser pr. hætteglas.

  Det skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

  Sverige vil have klarhed over, om de betaler for seks eller fem doser pr. hætteglas. Indtil da er betalingen sat på pause, oplyser statsepidemiolog Anders Tegnell til avisen.

  Som det ser ud nu, betaler mange lande for de seks doser pr. hætteglas, selv om de måske kun har mulighed for at få de garanterede fem doser.

  - Det er uacceptabelt. Hvis et land kun har mulighed for at tage fem doser ud, får man færre doser til samme pris, siger Sveriges vaccinekoordinator Richard Bergström til DN.

  Ifølge Pfizer følger de blot Det Europæiske Lægemiddelagenturs regler, når de tæller seks doser i glassene i stedet for fem.

 • Bilister, der kører over for rødt, bliver snart blitzet i kryds i Aarhus

  En arbejdsgruppe skal nu indsamle erfaringer med de såkaldte rødkørselskameraer, der kan fotografere bilister, der kører over for rødt lys.

  De første kameraer bliver sat op i særligt udfordrende lys i Aarhus, og kører en bilist over for rødt, bliver vedkommende blitzet, og en bøde sendes på samme måde som ved hastighedsovertrædelser på strækninger med en stærekasse.

  Transportminister Benny Engelbrecht (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) nedsætter gruppen, som Vejdirektoratet skal stå i spidsen for. I gruppen vil også sidde repræsentanter fra Aarhus Kommune, Rigspolitiet og Østjyllands Politi.

 • Briter får tv-serie om coronapandemien: 'Tenet'-skuespiller skal spille Boris Johnson

  Briterne vil fra efteråret 2022 kunne se en dramaserie om coronavirussets hærgen i Storbritannien.

  I dramaserien på fem afsnit, som vil blive sendt på tv-kanalen Sky TV, vil man kunne følge den britiske premierminister, Boris Johnson, mens han leder landet gennem krisen, men også da han selv var smittet, skriver mediet TV Insider.

  Kenneth Branagh, der blandt andet spillede med i filmen 'Tenet', skal spille Boris Johnson. Serien vil blive instrueret af Michael Winterbottom, der også har været med til at skrive manuskriptet.

  Kenneth Branagh skal spille Boris Johnson i serien. (Foto: EDDIE KEOGH © Scanpix)
 • Mikkel Hansen er tilbage for Danmark i kvartfinalen

  Mikkel Hansen kommer på banen onsdag mod Egypten. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

  Mikkel Hansen måtte i går sidde ude i Danmarks sejr over Kroatien på grund af maveproblemer. Og der har derfor været usikkerhed om den danske stjernespillers forfatning frem mod kvartfinalen mod Egypten i morgen.

  pressemødet i dag forsikrede landstræner Nikolaj Jacobsen dog, at Mikkel Hansen gør comeback på banen mod Egypten.

  - Mikkel spiller i morgen, det er jeg sikker på. Men i hvilken forfatning og i hvilket omfang, det bliver, det ved jeg ikke endnu, lyder det fra landstræneren, som stadig skal sætte sit holdkort efter, hvem der døjer med maven.

 • EU lægger pres på AstraZeneza for at få de aftalte vacciner

  Den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, mener, at EU skal have en retfærdig del af de fremstillede coronavacciner, og at det "ikke handler om Europa først".

  I frustration over forsinkelsen af levering af AstraZenecas covid-19-vaccine ønsker EU-Kommissionen nu at registrere al planlagt eksport af vacciner, der er produceret på anlæg i EU-lande.

  EU-Kommissionen har desuden krævet svar på årsagen til forsinkelserne.

  Eric Mamer, cheftalsmand for EU-Kommissionen, siger, at EU indgik kontrakten i august sidste år, og at EU har betalt en stor sum penge for at hjælpe producenten med at have den nødvendige kapacitet, når vaccinen var klar.

 • Sverige fraråder ikke-nødvendige rejser uden for EU frem til 15. april

  Sverige fraråder ikke-nødvendige rejser uden for EU frem til 15. april. Det er en yderligere forlængelse af de rejserestriktioner, der gælder i forvejen.

  Det skriver svenske medier, herunder Expressen.

  - Vi vurderer, at der vil være usikkerhed i flere måneder fremover globalt. Så beslutningen er taget ud fra en samlet vurdering, siger udenrigsminister Ann Linde.

  Udenrigsministeren fastslår, at det er umuligt at spå om, hvornår det igen bliver muligt for svenskerne at rejse ud helt som normalt.

 • Politiet affyrede varselsskud efter biljagt i nat

  Politiet affyrede i nat et varselsskud, da det ville anholde en mand efter en biljagt på Husumvej i Brønshøj.

  Det oplyser central efterforskningsleder ved Københavns Politi Anders Frederiksen til Ritzau.

  Bilisten var kørt ind i en baggård.

  - Da man forsøger at tage kontakt til føreren, vender han rundt i køretøjet, så kollegaerne må springe til siden. Den ene politimand vælger at affyre et varselsskud ned i jorden, fordi han er ved at ramme dem gentagne gange, siger han.

  Det lykkedes dog bilisten at stikke af.

  Politiet hører derfor gerne fra vidner eller folk, der ved noget om sagen.

 • Indiens landmænd kører i traktorkolonne i protest mod nye love

  Flere tusinde landmænd i Indien protesterer mod nye reformer. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)

  Titusindvis af landmænd er i en lang traktorkolonne kørt gennem forstæderne til Indiens hovedstad, New Delhi, med flag i stærke farver i protest mod omstridte reformer af landbruget.

  Landmændene har i næsten to måneder ligget i lejr uden for hovedstaden, og de er nu kørt gennem politiafspærringer.

  De kæmper ifølge Reuters mod nye love, som de siger vil hjælpe store kæder af opkøbere af landbrugsprodukter, mens landmændenes vilkår forringes stærkt.

  Optrapningen af protesterne sker på Republikkens Dag, som markeres med store militærparader.

 • Team Danmark skal have ny direktør

  Team Danmark skal efter seks år have ny direktør. Lone Hansen stopper med udgangen af februar, oplyser eliteidrætsorganisationen.

  - Det har været en meget spændende, men også krævende rejse sammen med dansk eliteidræt. Det er en verden, som består af meget passionerede og dygtige mennesker, som elsker det, de laver.

  Stedfortrædende direktør Per Boldt Jørgensen varetager den daglige ledelse af Team Danmark, indtil en ny ledelse er på plads.

 • Nye lyntest-tal: 112 coronasmittede fundet i 27.740 prøver

  For 12. dag i træk har under én procent af de foretagne lyntest herhjemme vist et positivt svar for coronavirus.

  Mandag er der således fundet 112 positive svar i 27.740 lyntest. Det viser tal fra selskaberne Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medical, der foretager lyntest af borgere på statens regning, skriver Ritzau.

  Andelen af positive svar i forhold til antallet af prøver svarer til 0,40 procent. Det er den andel, man betegner som positivprocenten.

  Med mandagens testsvar skal man fortsat tilbage til 13. januar for at finde det seneste døgn, hvor positivprocenten har ligget over 1,00.

 • Fødevareministeren vurderer, at langt de fleste minkavlere vil lukke helt ned

  Der vil ikke være mange minkavlere tilbage i Danmark, når forbuddet mod minkavl udløber efter 2021.

  For langt de fleste avlere vil tage imod den kompensation og erstatning, som regeringen og en række partier i går blev enige om.

  Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S). Han siger, at der vil være "få" avlere tilbage, når minkforbuddet er udløbet.

  - Det er vores vurdering, og det er også det, vi hører fra Kopenhagen Fur og dem, der repræsenterer minkerhvervet, at langt, langt de fleste ser det her som en reguler nedlukning af erhvervet, siger Rasmus Prehn til DR.

  Han peger på, at tendensen er, at man i andre lande helt forbyder minkavl, og at modebranchen efterspørger andre produkter end minkpels.

  - Derfor vil der være mange, der tager imod den fulde og hele erstatning og kommer i gang med noget andet, siger Prehn.

  Se Prehn i TV Avisen morgen her:

 • Nyt dansk studie: Lyntest er bedre end først antaget

  En PCR-test med en vatpind i munden og svar på mindst et døgn er stadig mere sikker end en lyntest med en vatpind i næsen og svar på 15 minutter.

  Men lyntesten er bedre end det, myndighederne tidligere meldt ud, viser en ny dansk undersøgelse fra Rigshospitalet, Region Hovedstadens Akutberedskab og Statens Serum Institut.

  Resultaterne er netop offentliggjort som 'pre-print' og er dermed stadig under peer-review, hvor uvildige forskere gennemgår studiet. Derfor er det væsentligt at tage forbehold for resultaterne og deres validitet.

  Undersøgelsen viser dog, at når PCR-testen finder 100 borgere med corona, finder lyntesten de 70 borgere. Dermed er det mere end de 56 procent, som Statens Serum Institut tidligere har vurderet.

  - PCR-testen er den bedste test, men vores undersøgelse viser, at hurtigtesten har vist sig at være et godt supplement, og bedre end vi havde regnet med, siger professor på Rigshospitalet Christian von Buchwald, som har været leder af undersøgelsen.

 • Flere har taget en tur på mountainbiken under coronanedlukning

  Tal fra Miljøministeriet tyder på, at corona-nedlukningen har fået flere til at hoppe på mountainbiken.

  Automatiske tællere på det 25 kilometer lange mountainbikespor i Hareskoven viser, at trafikken steg med 49 procent fra januar i 2019 til august i 2020.

  Der er mere end 700 kilometer afmærkede mountainbikespor fordelt på over 60 spor i statens naturområder over hele landet.

  Frivillige sporbyggere er lige blevet færdige med at renovere det oprindelige spor i Hareskoven og i Bjerge Skov ved Horsens er frivillige ved at udvide et eksisterende spor.

 • 151 anholdt i Holland efter uroligheder på grund af udgangsforbud

  151 personer blev i aftes anholdt under uroligheder i Holland, oplyser politiet ifølge nyhedsbureauet dpa.

  Det var tredje aften i træk, at flere byer i Holland var ramt af optøjer på grund af regeringens beslutning om at indføre et natligt udgangsforbud fra klokken 21.

  Politiet måtte gribe ind i byerne Amsterdam, Geleen, Rotterdam og Helmond.

 • USA får sin første kvindelige finansminister

  USA's første kvindelige finansminister. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

  Det amerikanske senat bekræftede i nat udnævnelsen af Janet Yellen som USA’s finansminister med 84 stemmer for mod 15 imod. Forud for nattens afstemning var hun allerede enstemmigt godkendt af Senatets finansudvalg.

  Den 74-årige Yellen bliver dermed den første kvinde på posten som finansminister i USA’s historie.

  Den tidligere chef for USA’s centralbank vil blandt andet komme til at stå i spidsen for Biden-administrationens økonomiske håndtering af corona-krisen.

 • Flot dag venter når tågen er væk

  Udsigt fra Sundby mod Gullerup på Mors (Foto: Niels Sandal)

  Der er under 100 meter sigtbarhed i store dele af Jylland i morgentimerne på grund af rimtåge.

  Den forventes at lette i løbet af morgentimerne, men nogle steder sker det først i løbet af formiddagen.

  Der kommer lidt eller nogen sol, og dagen kan også få enkelte indslag af sne- eller sludbyger.

  Temperaturen vil ligge mellem 0 og 3 grader, og vinden er svag til jævn fra nordvest og vest.

  Vejret holder sig klart i aften, men senere trækker byger ind fra vest. Nedbøren kan variere alt efter den lokale temperatur, der vil ligge mellem minus 4 og 2 graders varme.

 • Bopæl kan afgøre særligt sårbare patienters plads i vaccinekøen

  En hospitalsafdeling har udpeget 27 patienter til at få et stik mod coronavirus i armen. En anden afdeling har visiteret flere tusind.

  Der er stor forskel på, hvordan sygehusafdelinger på tværs af landet udvælger, hvilke særligt sårbare patienter der skal højt op i køen til en vaccine mod coronavirus.

  Derfor kan patienternes bopæl have afgørende betydning for, om de allerede er sat i kø til at få en vaccine. Det viser en stikprøve, som DR har foretaget mandag blandt flere læger, der er involveret i processen med at udvælge særligt sårbare patienter til vaccination.

  Stikprøven viser samtidig, at lægerne tolker retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om vaccine-visitation forskelligt, og flere læger kritiserer retningslinjerne for at være for uklare.

 • Jyske borgmestre til Støjberg: Meld ud, om du bliver i Venstre eller ej

  En række jyske borgmestre stiller sig nu bag Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen med en klar opfordring til Inger Støjberg: Meld ud, om du bliver i Venstre eller forlader partiet.

  - Det er vigtigt, at den sag bliver lukket nu, og jeg synes, hun skylder det. Jeg håber, hun beslutter sig for at blive, siger Hans Østergaard, borgmester i Ringkøbing-Skjern.

  Borgmestrene mener, at uvisheden er et problem, som partiet ikke kan leve med særlig længe.

  - Hun skylder det. Hun er med i et fællesskab - så må hun gøre op, om hun vil arbejde for det fællesskab. Jeg er enig med formanden i, at det ikke går, at hun sætter sig selv over partiet, siger Egon Fæhr, der er borgmester i Vejen Kommune.

 • Flertal for at hastebehandle isolationskrav ved indrejse

  Regeringen vil fremsætte et nyt hastelovforslag, der skal give mulighed for at kræve test og isolation ved indrejse i Danmark.

  Lovforslaget har opbakning af et bredt flertal i Folketinget til at blive hastebehandlet, oplyser Justitsministeriet ifølge Ritzau.

  Den nye lov gør det til et krav, at indrejsende fra udlandet, også danske statsborgere, skal lade sig teste og gå i isolation i 10 dage.

  Isolationen kan dog afkortes med en negativ pcr-test tidligst fire dage efter indrejse.

  Ifølge Justitsminister Nick Hækkerup (S) er hastelovforslaget nødvendigt for at holde smitten nede.

  Overholder man ikke kravene, venter der en bøde på 3.500 kroner

 • Mexico runder 150.000 coronadøde

  Mexico har det seneste døgn registreret 659 coronarelaterede dødsfald, hvilket bringer landet op på 150.273 coronadøde under pandemien.

  Det oplyser landets sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Den triste milepæl kommer, dagen efter at landets præsident Andrés Manuel López Obrador annoncerede, at han er blevet testet positiv.

  Det samme er Mexicos rigeste mand Carlos Slim.

  Mexico er et af verdens hårdest ramte lande under pandemien. I hovedstaden Mexico City er hospitalerne ved at løbe tør for pladser, mens folk står i lange køer på gaden efter ilt til syge familiemedlemmer derhjemme.

  Billedet her er en uges tid gammelt, men situationen er den samme hver dag - folk står i kø for at få opfyldt ilt til deres syge derhjemme. (Foto: Angel Morales Rizo © Represented by ZUMA Press)
 • Pas på i trafikken - glatte veje over stort set hele landet

  De turkise plamager er steder, hvor der lige nu er registreret glatte veje. Men der kan stadig være glat andre steder også. Billedet er fra klokken 05:15. (Foto: Trafikken.dk)

  Skal du ud i trafikken her til morgen, så pas på - der er nemlig glatte veje mange steder her til morgen.

  På Vejdirektoratets hjemmeside, trafikken.dk, kan man se, at der stort set over hele landet kan være is- og snedækkede veje.

  På Storebæltsbroen bliver der lige nu saltet med saltspredere - og her er der overhaling forbudt.

  Twitter skriver Midt- og Vestsjællands Politi:

  - Patruljerne melder om glatte veje i hele politikredsen. Der saltes pt. Kør forsigtigt.

 • Senatet har modtaget anklageskrift i rigsretssag mod Trump

  Anklageskriftet i rigsretssagen mod USA's tidligere præsident Trump er her i nat blevet overdraget til Senatet af medlemmer fra Repræsentanternes Hus.

  Trump er anklaget for at opildne til de dødelige uroligheder, da urostiftere 6. januar stormede Kongressen i Washington D.C.

  I anklageskriftet står der blandt andet, at Trump i den forbindelse "begik alvorlig kriminalitet og overtrådte forfatningen ved at opildne til vold mod den amerikanske regering".

  Anklageskriftet blev afleveret personligt under en formel procession gennem kongresbygningen fra Repræsentanternes Hus og ind i Senatet.

  Det kan du se lidt af her:

  Her deltog blandt andet embedsmænd fra Huset og ni demokrater, der skal fungere som anklagere i sagen.

  Rigsretssagen i Senatet ventes at begynde 9. februar.

  Herunder kan du se og høre hele anklagen mod Trump blive læst op:

 • Joe Biden satser på, at 150 millioner amerikanere kan vaccineres på hans første 100 dage som præsident

  USA's præsident, Joe Biden, hæver nu målet for, hvor mange amerikanere der kan vaccineres i de første 100 dage, Biden er præsident.

  150 millioner mennesker vil være vaccineret til den tid i stedet for 100 millioner, lyder målsætningen fra præsidenten. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

 • 38-26 mod Kroatien er en 'mandfolkepræstation', mener landstræner Nikolaj Jacobsen

  (Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)

  Danmark vandt over Kroatien i den sidste mellemrundekamp ved VM med hele 38-26.

  Landstræner Nikolaj Jacobsen står klar med 'en kæmpe buket roser til spillerne', siger han - især i en tid hvor flere på holdet er fraværende på grund af maveonde.

  - Det er en svær kamp, fordi vi jo ikke har det store på spil. At spille så koncentreret, fokuseret og spille, igen, rigtig god håndbold, det er ikke nemt i sådan en kamp her.

  - Når jeg også tænker på de udfordringer, vi har lige nu med det ene og det andet, så er det endnu mere imponerende. Så en kæmpestor ros til spillerne for en mandfolkepræstation i dag, siger Nikolaj Jacobsen.

  Se kampens højdepunkter på et minut her:

 • Biden og Merkel har haft deres første telefonsamtale og er enige om at styrke alliancen

  USA's nyvalgte præsident Joe Biden fortsætter sin rundringning til nogle af USA's vigtigste allierede.

  I dag kom turen til den tyske kansler Angela Merkel.

  De to statsledere har aftalt, at forholdet mellem Tyskland og USA skal styrkes endnu mere, og at verdensomspændende problemer som coronapandemien kun kan bekæmpes ved at stå sammen, oplyser talsperson for den tyske regering Steffen Seibert til Reuters.

  Angela Merkel udtrykte blandt andet sin tilfredshed med, at USA igen er medlem af verdenssundhedsorganisationen, WHO, som præsident Trump valgte at melde USA ud af.

  Biden og Merkel drøftede også indsatsen i Irak og Afghanistan, handel og klimaforandringerne.

 • Uroligheder ved hollandske corona-demonstrationer fortsætter for tredje dag i træk

  Igen i aften er der uroligheder i hollandske byer, hvor demonstranter starter optøjer i protest mod regeringens Coronarestriktioner. Her foretager politiet i Rotterdam anholdelser. (Foto: MARCO DE SWART © Scanpix)

  Flere byer i Holland er for tredje dag i træk ramt af voldsomme optøjer begået af demonstranter, som er vrede over regeringens coronarestriktioner - blandt andet forbud mod at gå udenfor om natten.

  Der er her til aften både uroligheder i Amsterdam, Rotterdam, i Amersfoort i den østlige del af landet samt i den lille by Geleen i nærheden af Maastricht.

  - I øjeblikket er der konfrontation mellem politi, uropoliti og urolige unge i centrum af Geleen, hvor der bliver kastet fyrværkeri, skriver hollandsk politi på Twitter ifølge Ritzau.

  Premierminister Mark Rutte var i dag ude og fordømme urolighederne, hvor demonstranter blandt andet har angrebet politiet og stukket ild til et corona-testcenter.

  Bål og brand i Eindhoven, da demonstranter og politi stødte sammen. (Foto: ROB ENGELAAR © Scanpix)
 • Formanden for minkavlerne er glad for, at der 'endelig' er en aftale om erstatning - nu må vi se, om den er fair nok

  Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, er glad for, at der endelig er lavet en politisk aftale om erstatning til avlerne.

  Han har dog brug for at nærlæse den, før en endelig dom kan fældes.

  - Vi må se på alle de enkelte elementer i aftalen. Hvad er der til nedlukning, til følgeindustrien og nedbrydning af minkfarmene. Vi må gå alle tingene igennem og håbe, at det er en nogenlunde fair erstatning, siger Tage Pedersen.

  Det kommer til at koste et sted mellem cirka 15,6 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene.

  Det helt eksakte beløb kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes.

  Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) kalder aftalen fair og rimelig.

 • Danmark kører Kroatien over i storsejr ved VM

  Det danske håndboldlandshold fortsætter med et gå fra den ene storsejr til den næste ved VM i Egypten.

  Heller ikke en traditionsrig håndboldmagt som Kroatien kunne stille noget op mod Nikolaj Jacobsens mænd og må forlade turneringen med en pinlig afklapsning som afskedssalut.

  Et reservepræget dansk hold vandt hele 38-26 i en kamp, der bekræftede, at niveauet også er højt hos spillerne, der normalt står i anden række.

  Nu kan Danmark rette al opmærksomhed mod onsdagens kvartfinale mod Egypten og så blot håbe på, at Niklas Landin ikke er kommet noget alvorligt til.

  Jacob Holm spillede en stor kamp mod Kroatien. (Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)
 • USA's justitsministerium undersøger, om ansatte forsøgte at blande sig i præsidentvalgets resultat

  USA's justitsministerium har iværksat en intern undersøgelse, der skal se på, om ansatte i ministeriet har forsøgt at bruge deres beføjelser til at omgøre resultatet af præsidentvalget i november.

  Det meddeler ministeriet ifølge Ritzau.

  Ifølge New York Times talte daværende præsident Donald Trump i december med en højtstående embedsmand om at afsætte den fungerende justitsminister, Jeffrey Rosen.

  Rosen havde afvist at gribe ind og prøve at annullere valgresultatet fra Georgia, som var en af de stater, hvor Trump tabte til Joe Biden.

 • EU skal først godkende aftale om erstatning til minkavlerne - men vi har en god dialog, siger minister

  Minkaftalen er afhængig af godkendelse fra EU. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) forventer dog, at godkendelsen vil falde på plads, så aftalen ikke bremses af EU.

  - Vi har en rigtig god og tæt dialog med EU-kommissionen, og jeg tror, at vi får landet en god aftale med dem. At stå at garantere det, kan man aldrig på det her felt, men vi skal nok komme i mål, siger Rasmus Prehn.

 • OVERBLIK Her er hovedpunkterne i aftalen om erstatning til minkavlerne

  * Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset og derfor ikke kan sælges.

  * Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.

  * Den forventede restværdi af minkavlernes uudnyttede ting (eksempelvis stalde og bure, red.) erstattes.

  * Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl.

  * Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.

  * Aftalen indeholder en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.

  * Det kommer til at koste et sted mellem cirka 15,6 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene.

  Kilder: Ritzau. Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Jakob Ellemann-Jensen (V).

 • De første erstatningskroner til minkavlerne kommer til februar

  Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance præsenterer en aftale om erstatning til minkavlere. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

  Til februar vil de første penge fra mink-aftalen blive udbetalt til minkavlerne, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

  - Den store erstatning kommer senere. Her har vi brug for taksationskommission. Men de første penge vil kunne udbetales til februar, siger han.

  Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance er blevet enige om en erstatning, der koster op mod 19 milliarder kroner.

  Først om 10 år vil det være muligt at se, om erstatningen til mink-avlerne er rimelig. På det tidspunkt kan man nemlig se, hvordan priserne på mink-pelse har udviklet sig i erstatningsperioden, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

 • Ussing om ny minkaftale: 'Det er altså en svimlende sum'

  DR Nyheders erhvervskorrespondent Jakob Ussing vurderer, at aftalen om en kompensationspakke for minkavlerne "overordnet set er en god aftale".

  Aftalen løber op i 18,8 milliarder kroner.

  - Det er altså en svimlende sum. Hvis man skal sætte det lidt i perspektiv, er det mere, end der til dato er blevet udbetalt i lønkompensationspakken hele tilbage fra marts til nu.

  - Alt i alt når man ser på det, er der lagt nogle skindpriser til grund for erstatningen, som er højere, end man har brugt i en lignende model i Holland, siger han.

 • Aftale om erstatning til minkavlerne er på plads - koster op mod 19 milliarder

  Hvis der er minkavlere, der ønsker at fortsætte, når forbuddet mod hold af mink udløber, bliver det muligt, fortæller aftaleparterne. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

  Der er enighed om en aftale om erstatning til de danske minkavlere.

  Det fortæller fungerende finansminister Morten Bødskov (S) her til aften i Finansministeriet.

  - Jeg er meget glad for, at vi i aften kan præsentere en bred aftale, hvor et bredt udsnit af Folketingets partier står bag en fuld og fair erstatning til minkavlerne og følgeerhvervene, siger han.

  Bag aftalen står regeringen, Venstre, De Radikale, Liberal Alliance og SF.

  Aftalen kommer til at løbe op i 19 milliarder kroner.

  Det helt eksakte beløb kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Der har været omkring 1000 minkfarme i Danmark.

  I aftalen indgår en dvaleordning, sådan at minkavlere, der måtte ønske det, kan begynde at have mink igen.

 • Aftale om erstatning til minkavlerne bliver uden DF og De Konservative

  Her til aften forhandles der om en erstatningspakke til de danske minkalvere.

  Men det bliver uden Dansk Folkeparti og De Konservative, der begge har meddelt, at de står uden for aftalen.

  Det fortæller DF's Hans Kristian Skibby og De Konservatives Rasmus Jarlov.

  Det ventes, at der lander en aftale i aften.

 • Pengepose på 40 millioner kroner mod social kontrol på plads

  Partierne bag finansloven er blevet enige om, hvordan 40 millioner kroner skal placeres til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer.

  Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Blant andet skal mkring 12 millioner kroner gå til at etablere nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • Brasiliansk mutation på Færøerne

  På Færøerne har man registreret en coronasmittet med en mere smitsom brasiliansk variant.

  Det siger landslæge Lars Fodgaard Møller i en skriftlig kommentar.

  - Personen blev testet negativ ved indrejsen, men havde en positive test på 6. dagen. Der er foretaget smitteopsporing, og der er i den forbindelse ikke identificeret yderligere tilfælde i relation til den smittede, lyder det fra landslæge Lars Fodgaard Møller.

  Han ønsker ikke at svare på yderligere spørgsmål fra DR Nyheder, men siger til færøsk radio, at der er tale om en færing, der har været i Brasilien.

 • Mikkel Hansen sidder over i kampen mod Kroatien

  Når håndboldherrerne 20.30 går på banen til den sidste mellemrundekamp ved VM mod Kroatien bliver det uden Mikkel Hansen.

  Han døjer stadig med maven, og er derfor en af de fire oversiddere til kampen. Det siger assisterende landstræner, Henrik Kronborg.

  - Heldigvis ser det ud til, at det så småt begynder at gå den rigtige vej. Der er rigtig mange, der har været ramt. Heldigvis ikke så hårdt, men enkelte har været ramt hårdt, og det betyder også, at Mikkel sidder ude igen i dag.

  - Han har ikke rigtig kunne spise så meget og ikke fået rørt sig de seneste dage, men det er heldigvis i fremgang, og han er med herude i dag, siger Henrik Kronborg.

  Magnus Bramming, Lasse Svan og Emil Nielsen er de tre andre oversiddere.

  Danmarks kamp mod Kroatien begynder 20.30, og kan følges på DR1 eller i LIGA på P3 fra kl. 20.

 • Qatar genåbner kampen om kvartfinalebillet i Danmarks gruppe: Kroatien kan gå videre med sejr

  Der var spænding til det sidste, da den sidste kvartfinalebillet i Danmarks mellemrundegruppe ved VM i Egypten skulle findes mandag aften.

  Argentina skulle bare bruge uafgjort for en kvartfinaleplads, og sydamerikanerne var da også i store perioder komfortabelt foran mod Qatar.

  Qatar trak dog det længste strå, vandt 26-25 og skal nu håbe på en dansk sejr over Kroatien. Det vil nemlig give Qatar kvartfinalepladsen - en kroatisk sejr derimod sender Kroatien i kvartfinalen.

  I den anden kamp endte det med en forholdsvis komfortabel sejr til Spanien på 36-28 mod et tamt ungarsk mandskab, der sparrede flere stjerner. Spanien kan derfor se frem til en kvartfinale mod Norge, mens Ungarn møder Frankrig om en plads i semifinalen.

  Det var knuste Argentina-spillere, der omfavnede hinanden efter nederlaget til Qatar. (Foto: Mohamed Abd El Ghany / POOL © Scanpix)
 • Italiens premierminister vil træde tilbage

  (Foto: ROBERTO MONALDO / POOL © Scanpix)

  Italiens premierminister, Giuseppe Conte, vil i morgen indgive sin afsked til landets præsident.

  Politiske kilder siger til Reuters, at Conte håber, at præsidenten vil give ham et fornyet mandat til at danne en ny regering, der har bredere opbakning i parlamentet.

  Premierministeren mistede sit flertal i parlamentet, da den mindre regeringspartner Italia Viva trak sig tidligere på måneden efter en strid om håndtering af coronakrisen.

 • Partier lægger sidste hånd på erstatning til minkavlere

  Fungerende finansminister Morten Bødskov ankommer til afsluttende forhandlinger om erstatning til minkavlere og følgeerhverv, sammen med minister for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn og aftalepartierne, på stengangen i Finansministeriet. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

  Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) er ankommet til afsluttende forhandlinger om erstatning til de minkavlere, der har aflivet deres mange millioner mink. Det skriver Ritzau.

  Forhandlingerne er begyndt klokken 19 i Finansministeriet. Ud over Morten Bødskov er fødevareminister Rasmus Prehn (S) samt aftalepartierne til stede. Aftalen ventes at blive indgået her til aften.

 • Regionerne får mere ud af vaccineflaskerne end forventet

  De fem regioner har formået at udnytte 106 procent af de vaccinedoser, som Danmark har modtaget.

  Det skriver Sundhedsministeriet på Twitter.

  Region Hovedstaden har fået flest vaccinedoser, mens Region Nordjylland har fået mest ud af deres vacciner.

  182.770 borgere i Danmark har fået det første ud af i alt to stik.

  Det svarer til 3,13 procent af befolkningen.

 • Efter vaccine-forsinkelser til EU-lande: Medicinalfirmaer skal give myndighederne besked, hvis de eksporterer vacciner ud af EU

  Europa-Kommissionen har støttet medicinalfirmaer med mere end 20 milliarder kroner, så de hurtigere kunne udvikle og producere vacciner mod covid-19. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

  EU-landene hungrer efter coronavacciner, og derfor nytter det ikke noget, hvis medicinalfirmaer bare eksporterer vaccinedoser, der er blevet produceret på fabrikker i et af medlemslandene, til lande uden for unionen.

  Det mener Europa-Kommissionen, som nu kræver, at covid-19-producenter skal give myndighederne tidlig besked, inden de eksporterer til tredjelande. På den måde kan man kontrollere, at der ikke bliver solgt doser, som EU-landene allerede har købt, til andre.

  Det sker, efter at AstraZeneca i fredags meddelte, at det til at begynde med vil levere færre vaccinedoser end aftalt til medlemslandene. Årsagen er ifølge firmaet problemer med produktionen. Men sidste år fik AstraZeneca næsten 2,5 milliarder kroner i EU-forskud, som blandt andet skulle bruges på at sikre, at virksomheden var klar til producere vacciner.

  Derfor går det ikke, hvis AstraZeneca eller andre eksporterer sine vacciner i stedet for at overholde aftalerne med medlemslandene, mener sundhedskommissær Stella Kyriakides.

  - Vi ønsker fuld gennemsigtighed, når det kommer til eksporten af vacciner fra EU, siger hun.

 • Tysk toppolitiker får kritik for at spille Candy Crush under coronamøde med Merkel

  Bodo Ramelow har erkendt, at han spillede Candy Crush, skriver Bild. (Foto: JENS SCHLUETER © Scanpix)

  Den tyske toppolitiker Bodo Ramelow, som er ministerpræsident i Thüringen for Die Linke, er havnet i modvind.

  Det er sket, efter at han på en chatapp har erkendt, at han spillede Candy Crush på sin telefon under et coronamøde med forbundskansler Angela Merkel og delstatsledere.

  Politikeren selv siger ifølge det tyske medie, at spillet for ham er en måde at slappe af på, og at det heller ikke er nogen hemmelighed.

  Det skriver den tyske avis Bild ifølge Ritzau.

 • Biden skrotter regel fra Trump: Transkønnede kan igen gøre militær tjeneste

  USA's præsident, Joe Biden, har droppet en meget omstridt regel, som Donald Trump fik indført.

  Den nyindsatte Biden vil igen tillade, at transpersoner kan gøre tjeneste i USA's militær.

  - Præsident Biden mener, at kønsidentitet ikke bør være en hindring for militærtjeneste, og at Amerikas styrke findes i dets mangfoldighed, meddeler Det Hvide Hus ifølge Reuters, skriver Ritzau.

 • DMI varsler tæt rimtåge i store dele af Jylland

  I aften bliver det tåget i det meste af Jylland.

  Omkring klokken 22.00 kommer der tæt rimtåge med sigtbarhed under 100 meter.

  Varslingen gælder fra Mariager Fjord og Viborg i nord og hele vejen ned gennem Jylland til Sønderborg og Aabenraa i syd.

  Også i Assens, Middelfart og Nordfyns kommuner ventes der tåge ved aftentid.

  - Kør forsigtigt, og vær opmærkom på, at transportiden kan være længere end normalt, skriver DMI.

 • Uruguayanske spillere tager sagen i egen hånd efter musiksvigt ved VM

  Seks kampe, fem nederlag, en skrivebordssejr på 10-0 mod Kap Verde og 192 mål imod.

  Det er de store linjer for Uruguay, efter at sydamerikanerne mandag spillede holdets sidste kamp ved VM, hvor det blev til et 37-17-nederlag mod Brasilien.

  Uruguay-spillernes præstationer på banen var måske ikke til topkarakter, men det var spillernes røst i den grad under nationalmelodien, da teknikken svigtede.

  Den sekvens kan du se nederst.

  I Danmarks mellemrundegruppe vandt Japan 29-25 over Bahrain.

 • EU's udenrigsministre fordømmer Ruslands hårde Navalnyj-kurs - men der er ingen planer om yderligere sanktioner

  EU's udenrigschef, Josep Borell, tager i begyndelsen af februar til Rusland for at diskutere situationen med den russiske regering. I marts skal EU's stats- og regeringschefer diskutere forhold til Rusland på et topmøde. (Foto: JOHANNA GERON © Scanpix)

  Det er "fuldstændig uacceptabelt", den måde de russiske myndigheder i de seneste dage har håndteret den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj og hans tilhængere.

  Det mener EU's udenrigsministre, efter at Putin-kritikeren i sidste uge blev anholdt, da han vendte tilbage til sit hjemland. Anholdelsen førte i weekenden til, at tusindvis af russere gik på gaden i protest - og det førte så efterfølgende til, at omkring 3.000 tilhængere blev anholdt af russisk politi.

  Men trods fordømmelsen er der ingen planer om at indføre yderligere EU-sanktioner mod Rusland, oplyser EU's udenrigschef, Josep Borrell.

  - Der var nogle lande, der bragte det op. Andre gjorde det ikke. Men der er ingen konkrete forslag på bordet, sagde han efter mødet med udenrigsministrene.

 • Forhandlinger om erstatning til minkavlere spidser til: Minister ventes at præsentere aftale

  De afsluttende forhandlinger om en erstatning til de danske minkavlere spidser til, og de afsluttende forhandlinger begynder i aften.

  Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

  - Fungerende finansminister Morten Bødskov ventes at præsentere aftalen sammen med minister for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn og aftalepartierne ved et doorstep på stengangen i Finansministeriet, lyder det i pressemeddelelsen.

  Forhandlingerne begynder klokken 19.

Mere fra dr.dk