Seneste nyt

40.000 laks stikker af fra norske fiskere

Overblik

 1. 15. okt kl. 10:06
  40.000 laks stikker af fra norske fiskere

  Situationen kaldes den værste flugtsituation nogensinde i fiskebranchen. Omkring 39.000 laks stak i august af fra fiskeopdrætsanlægget i Trøndelag, og det har startet en intens jagt. Det skriver NRK.

  De mange laks har nemlig spredt sig, og derfor har man valgt at udvide området for at få genfanget så mange af de undslupne laks som muligt.

  Indtil videre har man genfanget 13.251 laks med en samlet vægt på omkring 60.000 kilo. Det er fire gange så mange, som man normalt kommer op på i området på et år.

  De opdrættede laks har pådraget sig mange skader på grund af lakselus.

 2. 19 min. siden

  EU's forhandler er positiv efter første forhandlingsdag om atomaftale siden sommer

  Enrique Mora, EU's forhandler, taler med pressen efter dagens møde. (Foto: Vladimir Simicek © Ritzau Scanpix)

  EU, Iran og Rusland mødtes i dag for første gang i fem måneder for at forhandle om at redde en kuldsejlet atomaftale fra 2015.

  Det skete i Østrigs hovedstad, Wien, og skal man tro EU's chefforhandler, så er der optimisme at spore.

  - Jeg er ekstremt positiv, i forhold til hvad jeg har set i dag, siger spanske Enrique Mora, der forhandler på EU's vegne.

  Mora tilføjer, at der ved forhandlingerne virkede til at være "en følelse af, at der er et akut behov for at genoplive atomaftalen".

  Atomaftalen fra 2015 blev indebar, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram - mod at omverdenen løftede en række omfattende økonomiske sanktioner mod landet.

  USA's tidligere præsident Donald Trump trak USA ud af aftalen i 2018, og i de efterfølgende år har iranerne forbrudt sig mod aftalen.

 3. I dag kl. 19:02

  Nordjylland kan sparke julemåneden i gang med snestorm

  Onsdag går kalenderen fra november til december, og med sig bringer det også en række julekalendere, en overvældende koncentration af Mariah Carey og 'Wham!' i radioen og den første officielle vintermåned.

  Det afspejler vejrudsigten også - i hvert fald i Nordjylland.

  Her vil sneen højst sandsynligt dale, og lokalt kan man opleve snestorm med snefygning.

  - I Vendsyssel er der mulighed for, at en hård vind til kuling fra øst og nordøst kan give snefygning, siger Anders Brandt og fortæller, at der især i den indre del af Vendsyssel lokalt kan falde 15-20 centimeter sne eller mere i løbet af onsdagen.

  Definitionen på snestorm er, at der falder mindst 10 centimeter sne på seks timer og at det samtidig blæser mindst 10 meter i sekundet.

 4. I dag kl. 18:08

  Simon Kjær slutter som nummer 18 i Ballon d'Or-kåring

  Herrelandsholdets anfører Simon Kjær slutter som nummer 18 i årets Ballon d'Or-kåring.

  Det meddeler France Football, der arrangerer afstemningen, på Twitter.

  Det franske magasin har valgt at tælle ned til kåringen af vinderen ved at afsløre listen af de 30 nominerede i omvendt rækkefølge i forhold til stemmeantallet.

  32-årige Simon Kjær slutter foran spillerne som Luka Modric, Harry Kane, Bruno Fernandes, Phil Foden, Pedri og europamesteren Nicolò Barella fra Italien.

  Det er første gang i 20 år, at en dansk herrespiller får stemmer i Ballon d'Or-kåringen.

  Ebbe Sand var den seneste dansker med stemmer. Han fik i 2001 to stemmer og sluttede på en delt 18.-plads.

  Vinderen af Ballon d'Or-prisen annonceres senere i aften, ligesom en række andre priser uddeles.

  Pernille Harder, der er kaptajn for kvindelandsholdet, er blandt 20 nominerede til kvindernes pris.

  Herrelandsholdets Kasper Schmeichel er blandt ti nominerede til titlen som årets målmand.

  /ritzau/

  Simon Kjær modtog tidligere på året Uefa's Presidents Award sammen med den danske lægestab for deres indsats i forbindelse med Christian Eriksens ulykke under EM. (Foto: Jonathan Nackstrand © Ritzau Scanpix)
 5. I dag kl. 17:50

  Korrespondent: 'Svenskerne skal ikke regne med at se nogle store socialdemokratiske reformer'

  Sverige har fået sig en Socialdemokratisk etpartisregering med formand Magdalena Andersson i spidsen, men det bliver ikke en regering, vi kommer til at se folde sig ud i fuldt flor.

  Det vurderer DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev.

  Regeringens flertal hviler nemlig på et spinkelt grundlag, hvorfor den nyslåede regering kan få det svært.

  - Svenskerne skal ikke regne med at se nogle store socialdemokratiske reformer, før de skal til valg i september næste år, siger Anna Gaarslev.

  - Når hun præsenterer sin regering i morgen, så vil man se en regering, der de næste ti måneder skal forsøge at holde skuden nogenlunde i vandet og styre udenom de allerstørste isbjerge.

  Allerede i sidste uge blev hun udnævnt som statsminister, men samme dag ønskede regeringspartiet Miljøpartiet ikke længere at være en del af regeringen.

 6. I dag kl. 17:31

  Filippinerne vil vaccinere ni millioner borgere på tre dage

  Den asiatiske østat Filippinerne har søsat en ambitiøs plan om at vaccinere ni millioner borgere mod covid-19 på bare tre dage.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Sikkerhedsstyrker og tusindvis af frivillige skal løfte opgaven på 8.000 forskellige lokationer, hvor filippinere kan blive stukket i armen de kommende dage.

  Ifølge Carlito Galvez, der er chef for Filippinernes vaccinationsprogram, er vaccinationskampagnen endnu vigtigere, efter den nye coronavariant, Omikron, er begyndt at sprede sig.

  • Filippinerne halter efter de andre lande i regionen, når det kommer til at få vaccineret befolkningen, skriver Reuters. (Foto: PETER BLAZA © Ritzau Scanpix)
  • De næste dage kan Filippinerne blandt andet blive vaccineret i indkøbscentre. (Foto: Ted Aljibe © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 7. I dag kl. 17:04

  Twitter-chef: Jeg har sagt op

  Twitters administrerende direktør, Jack Dorsey, siger stop. Han vil ikke længere stå i spidsen for det sociale medie. (Foto: Jim Bourg © Ritzau Scanpix)

  Twitters administrerende direktør, 45-årige Jack Dorsey, træder tilbage.

  Det skriver han til sine følgere på selvsamme sociale medie.

  'Jeg ved ikke, om nogen har hørt det, men jeg har sagt op hos Twitter,' skriver Jack Dorsey, efter der i løbet af dagen har været spekulationer og skriverier om hans mulige stop i adskillige amerikanske medier.

  Jack Dorsey blev sidste år opfordret til at træde tilbage af aktionæren Elliot Management, da Dorsey ifølge Elliot Management brugte mere energi på betalingsselskabet Square, som han også står i spidsen for.

  Twitters teknologichef Parag Agrawal overtager ifølge Jack Dorsey positionen som administrerende direktør.

 8. I dag kl. 16:50

  Partier kritiserer minister for ikke at komme med forslag til lovændring efter storebæltsulykken

  Transportminister Benny Engelbrecht (S) bliver kritiseret fra flere partier på Christiansborg.

  Ingen blev straffet efter togulykken på Storebælt for snart tre år siden, hvor otte personer mistede livet, og nu bliver ministeren kritiseret for, at handlingen har haltet efter.

  - Jeg synes, der er gået for lang tid, og at regeringen burde have reageret noget før og kommet med forslag til lovændring, siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

  Ministeren forklarer, at han ikke tidligere været opmærksom på, at der skulle være problemer med lovgivningen, før en af de efterladte påpegede det i et brev til ministeren i oktober.

 9. I dag kl. 16:29

  Forsøg på at brænde vaccinationscenter i Horsens ned

  En eller flere personer har forsøgt at brænde et vaccinationscenter i Horsens ned.

  Det oplyser Sydøstjyllands Politi, der har fundet tegn på ildspåsættelse på bygningen på Fuglevangsvej.

  Hændelsen har formentligt fundet sted natten til søndag.

  - Vi ser med alvor på hændelsen og efterforsker nu, hvad der ligger bag, siger politiinspektør Carit Andersen fra Sydøstjyllands Politi.

  - Vaccinationscentre og deres personale har i denne tid en meget vigtig samfundsopgave og det er ikke i orden at skabe bekymring hos hverken personalet, der arbejder der, eller hos borgere, der får udsat deres vigtige vaccination.

 10. I dag kl. 16:12

  Borgerdrevne dagligvarebutikker vil fremover kunne modtage tilskud fra staten

  Seks millioner kroner om året fra 2022 til 2024 bliver der sat af til lokale dagligvarebutikker drevet af borgere.

  Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) fortæller, at initiativet, der er en del af en aftale, som regeringen har indgået med alle Folketingets partier, både vil understøtte butikkerne i de mindre byer, fordi de er vigtige for lokalsamfundet, og også skal understøtte borgernes initiativ.

  Tilskuddet ydes ikke til drift, man skal finansiere 50 procent selv og der er maksimalt tale om et tilskud på 600.000 kroner. Derudover må der ikke allerede ligge en anden dagligvarebutik i byen.

  - Det er ikke sådan, at staten skal ind og konkurrere med den lokale købmand nede på hjørnet. Det er ikke meningen med det inititiv, og det er ikke en mulighed, at det kommer til at ske, siger Kaare Dybvad.

 11. I dag kl. 15:34

  Sundhedsstyrelsen skærper Omikron-smitteopsporing

  Er der blot mistanke om smitte med den nye coronavariant Omikron, så igangsættes der nu en mere omfattende smitteopsporing.

  Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Det betyder, at både nære kontakter og de nære kontakters egne nære kontakter skal gå i selvisolation og blive PCR-testet tre gange på henholdsvis dag 1, 4 og 6.

  Det gælder også, hvis man vaccineret eller tidligere smittet.

  Får man negativt svar på alle tre PCR-test, så kan man bryde selvisolationen.

 12. I dag kl. 15:05

  Statens Serum Institut undersøger ni mistænkte coronatilfælde

  Selvom der blot er to bekræftede tilfælde af den nye Omikron-variant af coronavirus i Danmark, så undersøger Statens Serum Institut (SSI) lige nu ni mistænkte coronatilfælde.

  De nye tilfælde afventer yderligere undersøgelse, før noget kan slås fast.

  - Styrelsen for Patientsikkerhed foretager intensiveret smitteopsporing for disse tilfælde, ligesom at smitteforhold afdækkes, fastslår SSI i pressemeddelelsen.

  I Danmark er der fortsat kun to bekræftede tilfælde, og begge tilfælde er fundet ved folk, der har været på rejse i Sydafrika.

  Varianten frygtes at være mere smitsom end den dominerende deltavariant.

 13. I dag kl. 15:00

  Aftale skal sikre hurtigere internet og mere liv i landsbyer

  Der skal mere liv i landdistrikterne og bymidterne.

  Det er samtlige partier i Folketinget enige om, og det har nu mundet ud i en aftale, der afsætter mere end 550 millioner kroner til blandt andet at forbedre torve og gågader og skabe flere tilbud til ældre.

  Aftalen skal også understøtte lokale dagligvarebutikker i små byer, sikre en god internetforbindelse og give et bedre overblik over naturstier.

  Samtidig forlængedes nedrivningspuljen. Der er en pulje på 200 millioner kroner til nedrivning og istandsættelse.

  - Det betyder, at der er rigtig mange kommuner, der kan være med til at sørge for, at man får ryddet op de steder, hvor der er nogle gamle huse, der ikke bliver brugt, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til Ritzau.

 14. I dag kl. 14:37

  Kina vil sende én milliard vaccinedoser til Afrika, siger præsident Xi Jinping

  Den kinesiske præsident, Xi Jinping, har i dag annonceret, at Kina vil donere en milliard covid-19 vaccinedoser til Afrika.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  I september lovede præsidenten at donere 100 millioner vaccinedoser til udviklingslande inden udgangen af året. Et tal han nu ganger med ti.

  Xi Jinpings udmelding kommer i kølvandet på, at den nye coronavariant, Omikrom, blev opdaget i Sydafrika.

 15. I dag kl. 14:21

  Domstol i Botswana slår fast, at homoseksuel sex er lovligt

  Det er ikke ulovligt for homoseksuelle at dyrke sex i Botswana, og sådan bliver det ved med at være.

  En appeldomstol har stadfæstet en dom fra 2019, hvor landets højesteret afkriminaliserede homoseksuel sex, skriver Reuters.

  Før den dom kunne det straffes med op til syv års fængsel.

  Der var enighed blandt de fem dommere i appeldomstolen om, at forbuddet mod homoseksuel sex udgjorde et brud på landets forfatning.

  Dommen kan ikke omstødes.

 16. I dag kl. 14:04

  4.326 nye coronatilfælde det seneste døgn

  4.326 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn.

  I går var tallet 4.290.

  Der er nu 446 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 11 flere end i går. Af de indlagte er 60 på intensiv afdeling, og 34 af dem får hjælp af en respirator.

  11 personer er døde med corona det seneste døgn.

  Dagens smittetal er baseret på 157.493 PCR-test. Det svarer til, at 2,74 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 17. I dag kl. 13:59

  Magdalena Andersson valgt som Sveriges statsminister - for anden gang på under en uge

  (Foto: 12080 Duygu Getiren / TT © Ritzau Scanpix)

  Socialdemokraten Magdalena Andersson bliver Sveriges næste statsminister efter en afstemning i det svenske parlament, Riksdagen. Dermed får Sverige en socialdemokratisk etpartiregering.

  173 parlamentsmedlemmer stemte imod Andersson, og 176 stemte for eller neutralt. I Sverige gælder det blot om ikke at have et flertal imod sig.

  Andersson blev ellers udnævnt til Sveriges første kvindelige statsminister allerede onsdag i sidste uge. Men efter at en blå finanspolitik blev stemt igennem samme dag, ønskede regeringspartiet Miljøpartiet ikke længere at være en del af regeringen.

  Derfor trak Magdalena Andersson sig som statsminister, blot syv timer efter hun havde fået sin titel. Men nu har dagens afstemning altså afgjort, at hun alligevel får lov at blive Sveriges næste statsminister.

 18. I dag kl. 13:40

  Nyt ulvepar har formentlig fundet sammen i det vestlige Jylland

  Meget tyder på, at en hunulv Jylland har fundet sig en mage. Holder det stik, forventes det, at de får unger til foråret, skriver Miljøstyrelsen.

  Der er gentagne gange fundet spor af to ulve, der følges ad, og et ulvepar er også blevet fotograferet af en borger, der færdes i området ved Skjern.

  Derfor mener forskerne, der overvåger ulvebestanden i Danmark, at det kan konstateres, at et nyt par har etableret sig i Danmark.

  Siden vinteren sidste år har en hunulv levet alene i området, og forskerne er derfor heller ikke overraskede over, at hun nu formentlig har fundet sig en mage.

 19. I dag kl. 13:14

  Tysker bliver midlertidig manager for Manchester United

  Det bliver Ralf Rangnick, der i første omgang skal få Manchester United på ret kurs igen.

  Mandag er den 63-årige tysker blevet ansat som midlertidig manager i den engelske storklub frem til udgangen af sæsonen. Det skriver United på sin hjemmeside.

  Rangnick overtager posten fra Michael Carrick, der i klubbens seneste to kampe har stået i spidsen for United efter fyringen af Ole Gunnar Solskjær.

  Carrick vil dog fortsat tage sig af førsteholdet, indtil tyskerens arbejdstilladelse er på plads, lyder det. United oplyser desuden, at det er planen, at Rangnick efter indeværende sæson fortsætter i klubben i en konsulentrolle i yderligere to år.

  - Jeg er glad for at komme til Manchester United og fokuseret på at gøre denne sæson succesfuld for klubben, siger Rangnick på Uniteds hjemmeside.

  /ritzau/

 20. I dag kl. 13:08

  TV 2-direktør reagerer på dokumentar om sexisme: 'Der har været et ledelsessvigt'

  I dag har dokumentaren "Metoo: Sexisme Bag Skærmen" haft premiere på discovery+.

  Den fortæller om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen TV 2, som helt åbenlyst har været problematisk, siger TV 2's nuværende direktør, Anne Engdal Stig Christensen.

  - Det har været voldsomt, og det er indlysende, at der har været et ledelsessvigt fra TV 2's side, siger hun ifølge tv2.dk.

  Blandt andet står vært Janni Pedersen frem i dokumentaren om en oplevelse med en chef.

  - Jeg fik at vide, at jeg ville blive fastansat inden for en måned, hvis vi havde sex, fortæller hun.

  Den omtalte chef har siden fratrådt sin stilling.

  Janni Pedersen arbejder i øjeblikket på TV 2 News. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
 21. I dag kl. 12:53

  13 er smittet med Omikron på portugisisk fodboldhold

  Spillerne på den Lissabon-baserede fodboldklub Belenenses SAD inden kampen mod Benfica i fredags. 13 fra holdet er nu smittet om den nye coronavariant, Omikron. (Foto: Patricia de melo Moreira © Ritzau Scanpix)

  Smitten med den nye coronavariant Omikron spreder sig verden over. I dag har de portugisiske sundhedsmyndigheder identificeret 13 tilfælde af Omikron-virussen blandt den Lissabon-baserede fodboldklub Belenenses SAD.

  En af spillerne har nemlig for nylig været i Sydafrika, hvor de første tilfælde af Omikron er rapporteret fra. Og nu er myndighederne i Portugal ved at undersøge, om der er tale om nogle af de første tilfælde af smitte med Omikron, der er sket udenfor det sydlige Afrika.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Pårørende og nærkontakter til de smittede er sendt i isolation, uanset om de er vaccinerede eller ej, og spillerne på Portugals største fodboldhold, Benfica, som spillede mod Belenenses SAD lørdag, vil også blive testet. Det oplyser landets generaldirektør for sundhed, Graça Freitas, til den lokale TSF radio.

 22. I dag kl. 12:20

  Nu har tyskerne taget første spadestik til Femern-forbindelsen, der ventes klar i 2029

  Det har været mange år undervejs, men nu er anlægsarbejdet til Femern-forbindelsen begyndt på tysk jord.

  Det er flere måneder siden, at det samme skete her i Danmark, hvor forbindelsen skal gå fra Lolland til den tyske ø Femern.

  Projektet har blandt andet været forsinket af protester fra borgere, miljøorganisationer og rederier, men i begyndelsen af november sidste år blev alle klager fejet af bordet ved forvaltningsdomstolen i Leipzig.

  Oprindeligt var der planlagt en bro, der skulle være åbnet i 2018, men efter forsinkelser og en ændring af planerne, håber transportminister Benny Engelbrecht (S) nu, at den 18 kilometer lange tunnel kan åbne i 2029.

 23. I dag kl. 12:05

  Australien udskyder længe ventet genåbning på grund af ny coronavariant

  Australien har besluttet at udskyde en planlagt fase af sin genåbning, fordi myndighederne er bekymrede over den nye Omikron-variant.

  Den 1. december skulle det ellers have været muligt for uddannet arbejdskraft og studerende igen at rejse ind i landet, men det får de nu tidligst lov til om 14 dage.

  Udsættelsen af åbningen er et slag mod Australiens økonomi og erhvervsliv. Arbejdsgivere har længe ventet på, at studerende og faglært arbejdskraft kunne komme til landet, da der mange steder er stor mangel på arbejdskraft, skriver Ritzau.

 24. I dag kl. 11:54

  Sydafrikas håndtering af ny coronavariant har 'uden tvivl reddet mange liv', siger EU-chef

  Selvom Sydafrika igen bliver forbundet med en bekymrende variant af corona, er der god grund til at rose landet for den måde, det har håndteret sagen på.

  Det mener Ursula von der Leyen, EU's kommissionsformand.

  - Sydafrikas analytiske arbejde og gennemsigtighed ved at dele resultater har været altafgørende for at kunne reagere hurtigt globalt.

  - Det har uden tvivl reddet mange liv. Og det er en model for, hvordan internationalt samarbejde bør fungere, når der er grænseoverskridende sundhedstrusler, siger hun.

  Varianten, der har fået navnet Omikron, frygtes at være mere smitsom end den dominerende Delta-variant.

 25. I dag kl. 11:12

  Anklaget for at skaffe purunge piger til Epstein - sagen mod Ghislaine Maxwell starter i dag

  Politiets billeder af Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein. Sagen mod Maxwell begynder i dag. Hun er anklaget for at skaffe unge piger, som Jeffrey Epstein kunne begå seksuelle overgreb mod. (Foto: Laura Cavanaugh © Ritzau Scanpix)

  Over en tiårig periode skulle britiske Ghislaine Maxwell have rekrutteret og hjulpet den nu afdøde rigmand Jeffrey Epstein med at skaffe piger, som han kunne misbruge seksuelt.

  Sådan lyder anklagen mod 59-årige Maxwell. Blandt andet skulle hun have skaffet purunge teenagepiger, som Jeffrey Epstein kunne begå seksuelle overgreb mod.

  Hun har afvist alle anklager i det 24 sider lange anklageskrift. Kendes hun skyldig, risikerer hun op til 80 års fængsel.

  Jeffrey Epstein selv begik selvmord i sin fængselscelle i 2019.

 26. I dag kl. 11:02

  Skuespilleren Matthew McConaughey dropper at stille op til guvernørvalg

  Matthew McConaugheys navn kommer ikke til at optræde på stemmesedlerne i Texas i denne omgang.

  Skuespilleren havde ellers leget med tanken om at stille op til guvernørvalget i delstaten, og meningsmålinger viste, at han stod til at klare sig bedre end både den republikanske og demokratiske kandidat.

  - Tanken om en politisk løbebane gør mig ydmyg, og den inspirerer mig, men det er også en vej, som jeg ikke vælger at gå på nuværende tidspunkt, siger den 52-årige McConaughey, der er kendt fra blandt andet tv-serien 'True Detective'.

  Han har beskrevet sig selv som 'en aggressiv centrumpolitiker', men han har ikke udtalt sig om specifikke emner, skriver Ritzau.

  Matthew McConaughey har spillet med i en lang række store hollywoodproduktioner såsom Interstellar, Dallas Buyers Club og Tropic Thunder. (Foto: VALERIE MACON © Ritzau Scanpix)
 27. I dag kl. 10:42

  WHO: Alle lande må forberede sig på Omikron-varianten

  Coronavarianten Omikron er allerede fundet i en lang række lande, og den kommer med al sandsynlighed til at sprede sig til det meste af verden.

  Sådan lyder meldingen fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der taler om 'en vældig høj' global risiko, hvis smitten får frit løb.

  WHO opfordrer derfor sine 194 medlemslande til at vaccinere udsatte grupper og sundhedspersonale.

  - Omikron har et hidtil uset antal spike-mutationer, hvor nogle er meget bekymrende, med tanke på hvordan de kan have indflydelse på pandemiens indvirkning, skriver WHO ifølge Reuters.

 28. I dag kl. 10:34

  Mistanke om Omikron-variant lukker skole midlertidigt

  Styrelsen for Patientsikkerhed har mistanke om, at en elev er smittet med den nye variant Omikron, som er fundet i Sydafrika. Det oplyser styrelsen her til formiddag, skriver Ritzau.

  Den pågældende er elev på Rasmus Rask Skolen i Odense. Forældre og elever fik besked sent søndag aften om, at skolen fra i dag ville lukke, fordi der er fundet smitte med en coronavariant hos en elev.

  Det oplyser Odense Kommune i en pressemeddelelse.

  Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler, at der smittespores ud i tredje led af nærkontakter, lyder det.

  Desuden anbefales kontakter helt ud til tredje led at sendes hjem i isolation. Det gælder, indtil de pågældende personer bliver testet negative på, hvad der for kontakten er fjerde- og sjettedagen.

 29. I dag kl. 10:01

  18.500 forældre har bestilt tid til coronavaccine af ungerne

  Over 1.000 børn havde i går fået det første stik med coronavaccinen. Samtidig har omkring 18.500 forældre bestilt tid til vaccination af deres børn.

  Det viser en opgørelse frem til søndag aften klokken 22, oplyser Statens Serum Institut (SSI) ifølge Ritzau.

  Der er omkring 431.256 børn i aldersgruppen 5-11 år, og fredag sendte SSI cirka 135.000 invitationer ud til de ældste i gruppen.

  I næste uge vil børn i alderen syv til ni år blive inviteret, mens børn på fem og seks år vil blive inviteret fra 6. december.

 30. I dag kl. 09:57

  Danmark indfører skærpede rejserestriktioner for yderligere tre afrikanske lande

  Står man over for en tur til enten Angola, Malawi eller Zambia, skal man være opmærksom på, at de danske myndigheder har skærpet rejsereglerne.

  Fra i dag fraråder Udenrigsministeriet alle rejser til de tre lande, og indrejsende, der senest ti dage før har været i et af landene, skal have foretaget en test indenfor 24 timer, ligesom man skal isolere sig i ti dage efter indrejse.

  Når 'den røde sikkerhedsventil aktiveres', skyldes det, at landene kun overfører få eller slet ingen coronaprøver til en international database, og derfor er det vanskeligt at risikovurdere, hvor udbredt den nye Omikron-variant er. Der er altså tale om et forsigtighedsprincip, skriver Sundhedsministeriet.

  Nu har Danmark rejserestriktioner mod ti afrikanske lande.

 31. I dag kl. 09:25

  Børn kan nu blive influenzavaccineret på apoteker og på private vaccinationsklinikker

  Siden 1. oktober har det været muligt at få ungerne mellem to og seks år vaccineret mod influenza hos egen læge. Det er knap 24 procent af børnene blevet indtil nu.

  Men for at sætte fart på vaccinerne vil det nu være muligt at smutte forbi apoteket eller en privat vaccineklinik - uden at det kræver tidsbestilling, ligesom det kan gøres udenfor normal arbejdstid.

  Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  - Vi opfordrer til, at man som forælder får sit barn vaccineret så hurtigt som muligt. Så er barnet godt beskyttet, inden influenzasæsonen for alvor rammer os. Derfor gør vi det så nemt som muligt for forældre at få deres børn vaccineret, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

  Influenzavaccinen til børn gives som en næsespray, og det kan også stadig foregå hos lægen.

 32. I dag kl. 09:05

  Sygeplejersker nedlagde arbejdet igen: 'Sundhedsvæsenet er ved at brænde sammen'

  Her til morgen nedlagde sygeplejersker over hele landet deres arbejde i en time.

  De hvide kitler ville endnu en gang vise omverdenen og politikerne, at presset på dem er blevet for stort, og at de ikke har glemt regeringens indgreb i sommer.

  - Vi bliver jo desværre nødt til at blive ved og ved. Der er åbenbart ikke nogen inde på Borgen (Christiansborg, red.), der synes, at det her er alvorligt nok til, at de skal gøre noget ved det, siger sygeplejerske Mette Vestergaard.

  Sammen med cirka 200 andre demonstrerede hun på hospitalet OUH i Odense.

  Rigshospitalet i København var der også en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

  - Der er behov for nogle bedre vilkår, og vi har behov for at vise, at sundhedsvæsenet er ved at brænde sammen, siger sygeplejerske Sabrina Andersen.

  Sabrina Andersen var en af de sygeplejersker, der i dag nedlagde arbejdet igen. (Foto: Dr © DR)
 33. I dag kl. 08:53

  Politiet oplever snyd med coronapas: Advarer om dobbeltstraf

  I takt med at vi skal vise gyldigt coronapas i skolen, på arbejdet, og når der handles julegaver, får det flere til at forfalske dem.

  Det oplever de lige nu hos Østjyllands Politi. Vicepolitiinspektør Allan Nielsen advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser.

  Straffen er nemlig typisk betinget fængsel på mellem 20 og 40 dage.

  - Jeg tror godt, at folk kan blive overraskede over det. For det kan virke banalt at snyde med det, men det har en konsekvens, siger han om de skærpede straffe, som et flertal i Folketinget har besluttet.

  Østjyllands Politi arbejder i øjeblikket med tre sager om snyd med coronapas – blandt andet fra en fodboldkamp i torsdags i Randers.

 34. I dag kl. 08:18

  Skole i Odense er blevet lukket efter fund af coronavariant

  Elever og lærere på Rasmus Rask Skolen i Odense får ikke adgang til klasselokalerne i dag.

  Det skyldes, at der er fundet en variant af corona, som man endnu ikke har fået identificeret, skriver Odense Kommune.

  Mens varianten undersøges, lyder anbefalingen at smitteopspore ud i tredje led af nærkontakter, og at både første, andet og tredje led sendes hjem i isolation.

  Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der vurderer, hvornår det er nødvendigt at lukke en skole, mens det er kommunen, der står for at sørge for, at det sker.

 35. I dag kl. 08:09

  Danske Bank erkender brud på dataregler for 250.000 kunder

  250.000 kunders personlige oplysninger er blevet behandlet af Danske Bank i strid med databeskyttelsesreglerne. Det erkender banken, som er landets største finansielle virksomhed, sort på hvidt.

  Erkendelsen fremgår af en ny, uvildig advokatrapport om Danske Banks gældsinddrivelsessag, der blev offentliggjort tidligere på måneden.

  Men trods det åbenlyse brud på reglerne afviser Datatilsynet foreløbig at undersøge sagen.

  Thomas Ploug, professor i kommunikation ved Aalborg Universitet med speciale i databehandling, kalder tilsynets passivitet "stærkt kritisabel", skriver avisen.

  - Når Datatilsynet sidder på hænderne i en så alvorlig sag, så kan de sidde på hænderne i alle sager. Det er ikke særligt betryggende, og det er ikke særligt godt for ens retsfølelse.

 36. I dag kl. 08:00

  Næsten 30.000 har ansøgt om at få Arne-pension på fire måneder

  Den 1. august blev der åbnet for ansøgninger til den såkaldte Arne-pension, og fire måneder senere har 29.893 forsøgt at få fingre i den.

  Tallene viser, at omkring 10.500 personer har fået den maksimalt mulige ret til at gå tre år tidligere på pension, og at over 11.500 personer har fået ret til et eller to år på tidlig pension, skriver Ritzau.

  Ordningen fungerer sådan, at hvis man for eksempel som 61-årig har været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen. 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

 37. I dag kl. 07:47

  Par på flugt fra coronakarantæne anholdt af hollandsk politi

  Det var ikke langt, de kom, det kærestepar der ellers skulle være i karantæne på deres hotel i Holland, efter at 61 flypassagerer på et fly fra Sydafrika fredag blev testet positive for corona.

  Parret, en 30-årig spansk mand og en 28-årig portugisisk kvinde, forsøgte i går at flygte fra deres hotel, skriver CNN. Men de blev efterfølgende anholdt på et fly, der var ved at lette mod Spanien.

  - Politiet i Schiphol (Amsterdams lufthavn, red.) har her til aften anholdt et par, der var flygtet var deres karantænehotel, siger talsmand for hollandsk politi Stan Verberkt.

  Parret er nu tilbage i isolation, men på hver sit hotel. En af de to er testet positiv for coronavirus, mens den anden er testet negativ. De risikerer nu at blive sigtet for at bringe den offentlige sikkerhed i fare.

 38. I dag kl. 07:36

  Vask dit nye stofmundbind, så undgår du problematiske stoffer, anbefaler Miljøstyrelsen

  Fra i dag er det igen et krav, at der skal bruges mundbind flere steder i samfundet.

  Og er du en af dem, der foretrækker at bruge et af stof, så skal du måske lige smide det i vaskemaskinen, inden du smækker det på ansigtet.

  Miljøstyrelsen har nemlig undersøgt 40 forskellige mundbind produceret i både EU-lande og resten af verden og konstateret, at der kan være forskellige problematiske stoffer i dem.

  - Vi ved, at der kan være brugt kemikalier under fremstillingen. Men en stor del af den kemi kan vaskes ud, og derfor anbefaler vi, at man vasker sit stofmundbind før brug, siger Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

 39. I dag kl. 06:58

  Ny coronavariant får Japan til at lukke grænserne midlertidigt for alle udlændinge

  Japans premierminister Fumio Kishida svarer på spørgsmål om landets håndtering af den nye coronavariant, omikron. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

  Japans regering vil midlertidigt lukke landets grænser for alle udlændinge fra tirsdag på grund af Omikron-varianten af coronavirus.

  Det bekræfter premierminister Fumio Kishida mandag eftermiddag lokal tid, skriver CNN og nyhedsbureauet AFP.

  - Vi vil forbyde indrejse for udlændinge fra hele verden fra og med 30. november, siger premierministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Japan har i forvejen strammet indrejsereglerne for rejsende, der for nylig har været i Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Sydafrika, Zambia og Zimbabwe.

  Rejsende herfra skal ti dage i isolation ved ankomst til Japan, rapporterer mediet Nikkei Asia.

 40. I dag kl. 06:53

  Iran og verdens stormagter gør et nyt forsøg på at lave atomaftale

  Efter fem måneders stilstand genoptager Iran i dag samtalerne med verdens stormagter i et forsøg på at få en atomaftale på plads.

  Den tidligere atomaftale blev indgået mellem Iran og FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer - Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA - samt Tyskland.

  Den indebar, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram - mod at omverdenen løftede en række omfattende økonomiske sanktioner mod landet.

  USA's tidligere præsident Donald Trump trak USA ud af aftalen i 2018, og i de efterfølgende år har iranerne forbrudt sig mod aftalen.

  Irans udenrigsministerium har krævet en garanti for, at USA ikke fremover pludselig trækker sig fra en eventuel aftale, skriver BBC.

 41. I dag kl. 06:40

  Mandag bliver kold og flot

  Der kommer sol til de fleste i dag. Her er det på Nordals. (Foto: Claus Hjelm)

  Hvis du ikke kan få gang benene her til morgen, så stik hurtigt udenfor - så skal temperaturen nok få vækket alle led i kroppen.

  Mange steder ligger temperaturen under frysepunktet uden udsigt til, at den kommer meget over i dag. Lunest op til tre grader.

  I morgentimerne kommer der regn og slud i den sydlige del af landet især på Bornholm, men senere en opklaring og sol til de fleste. Vinden kommer fra nordøst, men drejer senere mod nord og nordvest. Op til frisk vind, men på Bornholm dog op til hård vind. I nat og morgen tidlig fortsat risiko isglatte veje.

 42. I dag kl. 11:43

  WHO indkalder til ekstraordinært sundhedsmøde

  Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at det var sundhedsministre fra medlemslandene, som var indkaldt. Det er ikke korrekt, da mødet foregår på embedsmandsniveau.

  For kun anden gang i historien holder Verdenssundhedsorganisationen (WHO) et ekstraordinært møde, hvor det skal diskuteres, om der skal oprettes en særlig pandemi-komité og indføres særlige pandemi-traktater, som skal hjælpe verden med at være bedre forberedt i tilfælde af en ny pandemi i fremtiden.

  Mødet foregår på embedsmandsniveau, og Sundhedsministeriet har meddelt, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) derfor ikke deltager, skriver Ritzau.

  Det vil foregå virtuelt og begynder i dag og varer til den 1. december.

 43. I dag kl. 06:26

  Den svenske Riksdag stemmer om Magdalena Andersson som statsminister - igen

  Onsdag blev socialdemokraternes formand Magdalena Andersson godkendt som Sveriges første kvindelige statsminister. Det varede i få timer, så indgav hun sin afskedsbegæring, da regeringspartneren Miljøpartiet trak sig fra regeringen.

  I dag skal det svenske parlament, Riksdagen, så igen stemme om, hvorvidt Magdalena Andersson skal være landets nye statsminister. Det sker klokken 13.

  Denne gang går hun efter posten som statsminister for en et-parti-regering udelukkende bestående af Socialdemokratiet.

  Andersson nåede ikke formelt at blive statsminister, før hun måtte trække sig igen. I dag skal hun undgå at have et flertal imod sig i Riksdagen. Lykkes det, bliver hun statsminister, når hun kan præsentere en regering.

 44. I dag kl. 05:22

  Nye arbejdsnedlæggelser kan ramme sygehuse fra morgenstunden

  Siden sommerens strejke og henover efteråret har der været punktvise arbejdsnedlæggelser blandt utilfredse sygeplejersker på sygehusene landet over.

  Her til morgen har Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser kaldt til landsdækkende arbejdsnedlæggelse mellem klokken 7.45 og klokken 8.45.

  Det siger sygeplejerske Luca Pristed, der er talsperson for gruppen.

  - Jeg har en forventning om, at der kan kan deltage nogle hundrede fra hvert hospital, så vi snildt kan komme op over 1000 sygeplejersker nationalt.

  Det er utilfredshed med sygeplejerskernes løn- og arbejdsvilkår, der har fået sygeplejersker på barrikaderne. Arbejdsnedlæggelserne er tidligere kendt ulovlige og koster deltagerne en bod.

 45. I dag kl. 05:16

  Nissan investerer over 100 milliarder i sats på elbiler

  Over de næste fem år vil den japanske bilfabriakant Nissan investere et beløb svarende til omkring 115 milliarder kroner i at udvide antallet af modeller baseret på el- og hybridteknologi frem for de traditionelle benzin- og dieselbiler.

  I 2030 skal halvdelen af Nissans globale salg udgøres af elektriske- eller hybridbiler.

  Det meddeler Nissan mandag, skriver Ritzau.

  - Planen vil forvandle Nissan til en bæredygtig virksomhed, siger Nissans administrerende direktør, Makoto Uchida.

  I 2020 udgjorde salget af el- og hybridbiler kun cirka ti procent af Nissans salg verden over.

 46. I går kl. 22:47

  Fodboldlegenden Maradona hyldet med flere statuer i Napoli

  • Diego Armando Maradona døde 25. november 2020. (Foto: CESARE ABBATE)
  • Derfor hyldede hans tidligere klub ham med en statue i forbindelse med etårsdagen for Diego Maradonas dødsfald. (Foto: CIRO FUSCO)
  • Statuen vil blive placeret foran omklædningsrummene. (Foto: CESARE ABBATE)
  • Statuen blev afsløret inden Napolis kamp mod Lazio. I kampen spiller Napoli i specielle hyldesttrøjer med Diego Maradonas ansigt på. Napoli vandt kampen 4-0 og fører ligaen. (Foto: CIRO FUSCO)
  1 / 4

  Napoli, hvor den argentinske legende Diego Maradona nød sin storhedstid fra 1984 til 1991 og som han førte til klubbens foreløbigt to eneste mesterskaber, hylder nu den afdøde legende med flere statuer.

  Inden Napolis kamp søndag aften mod Lazio blev en statue af Maradona afsløret på stadion, som Napoli i forvejen har omdøbt til Stadio Diego Armando Maradona.

  Argentineren nåede inden sin død at få lavet afstøbninger til statuen af sin magiske venstrefod og sin lige så berømte venstrehånd, som han brugte til at score et af sine mest berømte mål med mod England ved VM i Mexico i 1986, som Argentina vandt.

  Statuen vil fremover blive placeret tæt ved omklædningsrummene på stadion.

  Torsdag blev den en anden statue af Diego Maradona afsløret foran stadion i Napoli.

  Diego Armando Maradona døde den 25. november 2020. Han blev 60 år.

 47. I går kl. 21:57

  Rejser man til Schweiz er der 10 dages isolation i vente

  Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser her til aften, at hvis man agter at rejse til Schweiz, så skal man fra midnat gå direkte i 10 dages isolation ved ankomst.

 48. I går kl. 21:18

  3.000 etiopiske jøder får lov at komme til Israel

  Den israelske regering har besluttet at lade 3.000 etiopiske jøder komme til landet, selvom man så sent som i går oplyste, at man agter af lukke landegrænserne af frygt for den nye coronavariant Omikron.

  De etiopiske jøder får lov at komme ind i Israel på grund af situationen i Etiopien, hvor der er kampe mellem regeringsstyrker og Tigray-oprørere.

  Det skriver nyhedsbureauet AP, der citerer flere israelske medier.

 49. I går kl. 20:33

  Topdesigner hos Louis Vuitton er død

  Virgil Abloh blev 41 år. (Foto: Francois Guillot © Ritzau Scanpix)

  Topdesigneren Virgil Abloh er død, skriver AFP og Reuters.

  Han er død af kræft og blev kun 41 år.

  Abloh, der var amerikaner, var kunstnerisk direktør for herrekollektionen i modehuset Louis Vuitton.

 50. I går kl. 19:58

  FCK slår AaB og overvintrerandenpladsen

  Lukas Lerager scorede kampens første mål, da FCK på udebane slog AaB. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Dagens vinder ville overvintre på andenpladsen i Superligaen, og det blev FCK, der får lov til det, da hovedstadsklubben slog AaB 3-1.

  Allerede efter et kvarters spil var FCK på sejrskurs, da Lukas Lerager bragte udeholdet foran. Det holdt dog kun et øjeblik, før Louka Prip havde udlignet for AaB.

  Men FCK's unge guldfugl, 16-årige Roony Bardghji, fik bragt FCK tilbage på sejrskurs, da han scorede på et forrygende langskud efter en halv times spil.

  William Bøving udbyggede FCK's scoring yderligere i første halvleg. Efter pausen scorede ingen af holdene, og så vandt FCK 3-1.

  Med sejren er FCK på andenpladsen, et enkelt point efter FCM på førstepladsen, mens AaB indtager Superligaens fjerdeplads.

 51. I går kl. 19:53

  Heunicke: Omikron giver ikke anledning til nye restriktioner

  Danskerne står ikke umiddelbart overfor yderligere restriktioner, selvom der er blevet konstateret to smittetilfælde med den nye coronavariant Omikron.

  Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag aften.

  - Det er ikke noget, vi overvejer konkret på nuværende tidspunkt, siger han.

  Fra i morgen træder der i forvejen en række restriktioner i kraft, hvor det blandt andet bliver påkrævet, at man bærer mundbind i offentlig transport.

Mere fra dr.dk