Seneste Nyt

55 dage alene på havet: Første dansker nogensinde har roet sig over Atlanterhavet alene

Lasse Wulff Hansen havde tabt sig en del og kæmpet meget med ensomhed på roturen over Atlanterhavet. Billede: Penny Bird / Atlantic Campaigns / Instagram: oceanwarrior.dk. (Foto: © pennybirdandcamera, www.pennybird.co.uk)

Lørdag kom en mand roende ind til den caribiske ø Antigua.

Det var danske Lasse Wullf Hansen, der har roet helt alene i 55 dage, en time og ni minutter, siden han startede turen fra den spanske ø La Gomera, for at være en del af løbet Talisker Whiskey Atlantic Challenge, sammen med blot tre andre roere.

- Jeg har været på randen af kollaps flere gange, men nu er jeg her, lød det ifølge TV2 fra danskeren, da han endelig kom i land igen.

Han er kåret som vinderen af løbet og har løbende opdateret sin Instagram med hjælp fra sin kone.

Nyheder

 1. Løhde frygter problemer andre steder på kræftområdet

  Sundhedsminister Sophie Løhde på et pressemøde om udfordringer på kræftområdet, foranlediget af sagen fra Region Midtjylland, i Indenrigs- og Sundhedsministeriet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

  Sundhedsminister Sophie Løhde har i dag præsenteret en plan med fem initiativer, så regionerne overholder reglerne på området om blandt andet patienternes ventetider.

  Hun ønsker nu en faglig gennemgang af hele kræftområdet og en forstærket indberetning til sundhedsmyndighederne. Det skal sikre, at regionerne overholder behandlingsfristerne.

  - Regionen har en klar handlepligt, når det kommer til at sikre patienten et rettidigt behandlingstilbud, siger Løhde.

  Det sker, efter at DR den seneste uge har fortalt historier om, hvordan 293 patienter på afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital har ventet for længe på deres operationer. Hospitalet selv vurderer, at det kan have kostet menneskeliv.

  - En ting ligger helt fast. De maksimale ventetider på kræftområdet udgør en helt grundlæggende rettighed i vores sundhedsvæsen, siger ministeren.

  Sophie Løhde siger, at hun er bekymret for, at der også er udfordringer andre steder, som ikke er kommet frem i lyset endnu.

  Derfor kan yderligere tiltag komme på tale.

  Læs mere om ministeren syn på sagen i livebloggen her.

 2. Kovending om ekstra penge til Team Danmark vækker glæde

  Team Danmark er glade for at beholde sin årlige ekstrabevilling. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Hos Team Danmark vækker det glæde, at Socialdemokratiet har ombestemt sig, og sammen med regeringen har droppet forslag om at fjerne ekstrabevilling.

  I august havde Socialdemokratiet ellers stillet i udsigt, at den årlige ekstrabevilling på 4,1 millioner kroner ville forsvinde. Men efter at være indgået i regering med Venstre og Moderaterne, har piben fået en anden lyd.

  Det vækker glæde hos Team Danmarks direktør, Peter Fabrin.

  - Pengene er enormt vigtige for, at atleterne kan få deres liv og træning til at hænge sammen i jagten på at vinde medaljer til Danmark. For nu glæder vi os over, at regeringen har lyttet til vores ønske på den korte bane, siger han.

  Den ekstra bevilling, som lyder på 4,3 millioner årligt til og med 2026, er en del af regerings finansforslag som blev fremlagt torsdag.

 3. FN: Både Rusland og Ukraine henretter krigsfanger

  Ifølge FN er Rusland såvel som Ukraine skyldig i at henrette krigsfangerslagmarken, og det er dybt bekymrende.

  Det fortæller Matilda Bogner, der er chef for FN's overvågning af menneskerettigheder i Ukraine.

  FN mener at kunne dokumentere drab begået af ukrainerne på 25 russiske krigsfanger, ligesom man påstår at have dokumentation for, at 15 ukrainske fanger er blevet henrettet kort efter, de blev taget til fange af russiske soldater.

  Rusland har flere gange afvist, at man har begået krigsforbrydelser. Omvendt har man tidligere anklaget ukrainske soldater for at begå krigsforbrydelser mod russiske krigsfanger.

 4. Nedtur i tysk storbank får danske bank-aktier til at rasle ned         

  Den tyske storbank Deutsche Bank er den næste i rækken, der på kort tid har fået investorernes alarmer til at blinke.

  Bankens aktier er fredag faldet med over 14 procent, og den uro, som rammer den europæiske banksektor, rammer også danske bankers aktier.

  Nordea og Sydbank er fredag eftermiddag faldet med over 10 procent i forhold til åbningen fredag morgen. En del af dette tilskrives dog også, at begge banker i dag udbetalte udbytte til aktionærerne. Jyske Bank og Danske Bank er faldet med henholdsvis 5,2 og 4,7 procent.

  I kølvandet på amerikanske Silicon Valley Banks kollaps tidligere på måneden, kom schweiziske Credit Suisse i problemer, og den blev i sidste uge overtaget af UBS, inden den gik konkurs.

  Deutsche Bank har i flere år været i problemer, og det har nu fået investorerne til at sælge ud af den tyske banks aktier.

 5. Clara Tauson klar til semifinalen i Slovenien

  Clara Tauson har spillet sig i semifinalen ved ITF-turneringen i Maribor. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)

  Clara Tauson lever indtil videre op til sin status som andenseedet i ITF-turneringen i Slovenske Maribor.

  Danskeren har nu spillet sig i semifinalen med en sikker sejr over russiske Anastasia Tikhonova, der er nummer 184 på verdensranglisten. Det skete med cifrene 6-2, 6-4.

  Den 20-årige dansker ligger i øjeblikket nr. 138, men har tidligere været helt oppe som nummer 33. En svær periode har dog sendt danskeren tilbage, og hun forsøger nu at hente point og selvtillid på den næstbedste hylde.

  I Maribor er det indtil videre gået efter planen.

 6. Danmark stiger på Fifas verdensrangliste

  Det danske kvindelandshold er steget tre pladser på verdensranglisten, som er opgjort af Fifa. Fra en placering som nummer 18, er de nu sprunget til en plads som nummer 15.

  Det er den samme placering, landsholdet havde inden EM-nedturen i sommer.

  De danske kvinder er placeret to pladser under en af holdets kommende VM-gruppemodstandere i Kina, som aktuelt ligger nummer 13.

  Foruden Kina er landsholdet i pulje med England og Haiti, der henholdsvis er placeret som nummer fire og nummer 53.

 7. 40-årig mand får forvaringsdom for voldtægt af kæreste

  En 40-årig mand er fredag blevet idømt forvaring for voldtægt, vold og ulovlig tvang.

  Manden er konkret fundet skyldig i at have begået to voldtægter mod sin daværende kæreste samt ét tilfælde af ulovlig tvang mod hende, skriver retten på Bornholm på sin hjemmeside.

  Derudover blev han kendt skyldig i yderligere to tilfælde af ulovlig tvang.

  Retten har blandt andet lagt vægt på, at manden tidligere gentagne gange er straffet for personfarlig kriminalitet.

  En anden årsag til, at retten idømmer manden forvaring, er, at retslæger har vurderet, at han "udgør nærliggende og væsentlig fare for andres liv, legeme og helbred".

  Forvaring er en tidsubestemt straf, hvorfor den dømte som udgangspunkt aldrig kan komme på fri fod igen.

 8. Uroligheder i Frankrig udsætter kong Charles statsbesøg

  På grund af de voldelige demonstrationer i Paris og andre franske storbyer har man valgt at udskyde kong Charles' statsbesøg i Frankrig.

  Det oplyser det franske præsidentkontor ifølge flere medier.

  Kongen og hans hustru, Camilla, skulle have besøgt den franske præsident Emmanuel Macron i weekenden.

  Beslutningen om at udsætte deres møde blev taget efter en telefonsamtale mellem præsident Emmanuel Macron og kong Charles.

  Macron står midt i et politisk stormvejr, fordi han har valgt at gennemføre en reform, hvor pensionsalderen bliver hævet fra 62 år til 64 år. Det har fået vrede franskmænd til at protestere de seneste uger, hvilket flere gange har ført til sammenstød mellem politi og demonstranter.

  Senest har der været regulære gadekampe i Paris, og rådhuset i Bordeaux er blevet sat i brand.

  Mere end 100 politifolk er blevet såret i sammenstødene.

  Statsbesøget vil blive gennemført så hurtigt, det er muligt, står der i meddelelsen fra præsidentes kontor.

 9. Rusland roser dansk invitation til bjærgning ved Nord Stream

  Det er positivt, at Danmark har inviteret et russiskejet selskab med til at bjærge et ukendt objekt ved gasledningen Nord Stream, mener Rusland.

  - Det er helt klart positive nyheder, når ejeren af gasledningen bliver inviteret med til at deltage i den vigtige del af efterforskningen, siger Dmitrij Peskov, talsmanden for det russiske præsidentkontor, ifølge Reuters.

  Udtalelsen kommer, efter at Energistyrelsen i Danmark i går tilbød selskabet Nord Stream 2 AG at deltage i bjærgningen af et ukendt objekt, der er blevet fundet ved den store gasledning.

  Genstanden er cylinderformet og måler cirka 40 cm i højden og ca. 10 cm i diameter. Det er muligt, at genstanden er en maritim røgbøje, hvilket nu undersøges nærmere. Kilde: Forsvarsministeriet.

  Ifølge Rusland er det vigtigt at få identificeret objektet - særligt med henblik på sabotage, der i september blev udført mod Nord Stream.

  - Det er altafgørende at få fastlagt, hvilket objekt der er tale om, og om det er tilknyttet denne terrorhandling, hvilket det tilsyneladende er, siger talsmanden.

 10. Bilsælger får tre års fængsel i sag om momssnyd og luksusbiler

  En bilforhandler fra Nordtyskland idømmes tre års ubetinget fængsel for momssvindel for næsten 23 millioner kroner ved import af luksusbiler fra Tyskland til Danmark.

  Det oplyser Vestre Landsret, der har afsagt dommen, ifølge Ritzau.

  I Retten i Randers blev den nu 51-årige bilforhandler ellers idømt kun idømt tre år og seks måneders fængsel, hvoraf det kun var tre måneder, der skulle afsones.

  - Landsrettens begrundelse for dommen er, at straffen i denne typer sager som udgangspunkt skal være ubetinget. Og landsretten har ikke fundet nogen særlige omstændigheder, der gør, at man skal fravige udgangspunktet, siger anklager Anders Møllmann fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet til Ritzau.

  Foruden fængselsstraffen skal bilforhandleren betale en tillægsbøde på 12 millioner kroner.

 11. Syddansk Universitet skal spare 95 millioner kroner om året

  De seneste år er der blevet bygget og bygget omkring Syddansk Universitets hovedsæde i Odense, og selv byens letbane strækker sig ud til universitetsgrunden.

  Men ikke alt er fryd og gammen, og nu sættes der ord og tal på en stor spareplan, som universitet står overfor.

  Det er blandt andet på grund af et faldende antal optagede studerende, at universitetet skal spare 95 millioner kroner om året fra næste år.

  - Det er en af den slags dage, som man ønsker at have meget få af, siger rektor Jens Ringsmose.

  Ledelsen har meldt ud, at de ansatte frem til 14. april har mulighed for at lave en aftale om en frivillig fratrædelse.

  - Vi undersøger, om der er nogen, der vil fratræde frivilligt, og om vi kan finde andre besparelser. Midt i april gør vi boet op og ser, hvor langt vi er fra de 95 millioner, siger rektoren.

  Universitetet har 3.300 ansatte.

 12. Oppositionslederen Rahul Gandhi må ikke sidde i parlamentet i Indien

  Rahul Gandhi. (Foto: © Adnan Abidi, Ritzau Scanpix)

  Den indiske oppositionsleder Rahul Gandhi er blevet erklæret uegnet til at sidde i parlamentet.

  Det meddeler det indiske parlament ifølge Reuters.

  I går blev Rahul Gandhi fundet skyldig i en injuriesag og fik to års fængsel. Sagen handler om, at han i en tale i 2019 sagde, at tyveknægte bar efternavnet Modi. Det var ærekrænkende ifølge en indisk domstol.

  Kommentaren fik politikeren Purnesh Modi, der repræsenterer samme parti som landets premierminister, Narendra Modi, til at reagere og anklage Rahul Gandhi for at krænke alle Modi'er.

  Fredag har medlemmer af Gandhis parti holdt demonstrationer. De mener, at dommen er politisk motiveret.

  Støtter af Kongrespartiet, som Rahul Gandhi står i spisen for, demonstrerer. På skiltene er lederen afbilledet med teksten "Sandheden vil sejre". (Foto: © Divyakant Solanki, Ritzau Scanpix)
 13. Flere børn indlægges med streptokok-infektion: Særligt Region Sjælland er hårdt ramt

  Der er sket en markant stigning i streptokok-infektioner, som blandt andet giver halsbetændelse og hudinfektioner. Det gælder ikke mindst blandt de 0-5-årige.

  Ifølge Statens Serum Institut er særligt Region Sjælland hårdt ramt her i marts.

  Børneafdelingerne på sygehusene i Region Sjælland har også oplevet langt flere indlagte børn med streptokok-infektioner, som har haft behov for at få antibiotika ind med drop.

  Jannie Kold Pedersen fra Nykøbing Falster er mor til tre børn på 2, 4 og 6 år, der har været syge på skift, og den yngste har været indlagt i tre dage med streptokok-infektion og skulle have antibiotika intravenøst.

  - Jeg synes, det er uhyggeligt, at de bakterier og virus, som vi er omgivet af, ikke kan blive slået ned med en medicin, vi kender, men at vi skal tage så skrappe midler i brug, at vi skal tage penicillin direkte ind i blodårerne, siger hun.

 14. Erhvervsliv jubler over, at kriseramt lufthavn får luft under vingerne

  Beskeden om en økonomisk redningskrans til Midtjyllands Lufthavn får jublen frem hos erhvervslivet.

  Med en statsgaranti i bagagen får den kriseramte lufthavn igen luft under vingerne efter tre og en halv måned uden aktivitet.

  - Hvis den her redning ikke kom nu, stod vi som den eneste landsdel uden en lufthavn, siger Martin Pedersen, der er koncerndirektør i JP Group og formand for Buisness Viborg.

  Staten står klar med en underskudsgaranti på 4,2 millioner kroner de kommende to år.

  - Det har enorm betydning for vores erhvervsliv og andre gode folk, som vil ud i verden eller bare til hovedstaden til hurtige møder. Derfor er det så vigtigt, at vi har Midtjyllands Lufthavn, siger han.

  Hvem der skal flyve på ruten mellem Karup og Kastrup afsløres på et pressemøde klokken 13.30.

 15. Aftale skal få brint til at flyde fra Danmark til Tyskland

  Den danske og tyske klimaminister har fredag underskrevet en såkaldt deklaration om en ny brintrørledning. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

  Danmark og Tyskland vil arbejde for at etablere en rørledning til brint mellem Danmark og Tyskland.

  Det fortæller den danske klimaminister, Lars Aagaard (M), og den tyske økonomi- og klimaminister, Robert Habeck, på et pressemøde her til morgen, hvor de netop har underskrevet en deklaration.

  - En stor tak til Tyskland, når det handler om klimaet og energispørgsmål, siger Lars Aagaard (M) på pressemødet ifølge Ritzau.

  - Vi har samme interesser på så mange områder. I dag tager vi det et skridt videre.

  Robert Habeck kalder aftalen "et stort og vigtigt skridt".

  Der er tale om en nedgravet brintrørledning, der kan føre brint fra det vestlige Jylland til det nordlige Tyskland.

  Formålet med deklarationen, som de to ministre har underskrevet, er at få afklaret rammerne omkring ledningen, og hvem der skal drive den.

  Målet er, at rørledningen skal være færdig i 2028.

 16. Zanka tilbage på landsholdet

  MAthias 'Zanka' Jørgensen tilslutter sig landsholdstruppen, efter at Andreas Christensen må rejse hjem til Barcelona med en skade. (Foto: © Paul Terry, Associated Press)

  Mathias 'Zanka' Jørgensen er tilbage i landsholdstruppen. Det skriver landsholdet på Twitter.

  Brentfordspilleren er indkaldt som erstatning for Andreas Christensen, der måtte forlade banen med en skade i torsdagens kamp mod Finland. Barcelonastopperen har forladt landsholdslejren, og Kasper Hjulmand har altså indkaldt den 32-årige 'Zanka' Jørgensen.

  - Det skulle være en, der ved, hvordan vi gør tingene og kan spille i tomandsforsvar og i et tremandsforsvar. Der vurderede jeg, at Zanka var den bedste løsning, siger Hjulmand.

  Forsvarspilleren har 35 landskampe på CV'et, og var også med ved den nyligt overståede VM-slutrunde i Qatar. Det blev dog ikke til spilletid ved den lejlighed.

  Det kan han råde bod på i søndagens EM-kvalifikationskamp mod Kasakhstan, hvor Danmark skal fortsætte de gode takter fra kampen mod Finland, frem mod slutrunden i 2024 i Tyskland.

 17. Militærforsker: Næppe nogen sammenhæng mellem objekt i Østersøen og sabotage

  Der er næppe nogen sammenhæng mellem det objekt, Energistyrelsen har fundet nær Nord Stream i Østersøen og sabotagen med fire sprængninger af gasrørene i september.

  Det vurderer militærforsker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber ud fra billeder af objektet på havbunden.

  - Det er tydeligt, at objektet har været på havbunden længe inden, rørene blev lagt ned. Desuden er genstanden for lille og for langt væk fra selve rørledningen til, at der kan være tale om sprængstof, siger Johannes Riber.

 18. Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

  Der er kraftig blæst på Storebæltsbroen, og derfor forbydes kørsel med vindfølsomme køretøjer.

  Det oplyser Sund og Bælt på Twitter.

  Forbuddet ventes ophævet klokken 11.00.

  Følgende køretøjer betragtes som vindfølsomme.

  - Trailere, anhængere, campingvogne (uanset hvilket køretøj de trækkes af)

  - Øvrige påhængskøretøjer som for eksempel en tom eller let lastbiltrailer (ikke fladvogn eller blokvogn), hvor den samlede vægt af traileren er under 10 tons (eller 10.000 kilo).

  - Autocampere med en totalvægt under 3.500 kilo.

 19. Skraldestrejke fortsætter, og det kan være problematisk, mener rotteekspert

  For femte dag i streg bliver affaldet ikke tømt flere steder i hovedstaden.

  Det bekræfter Michael Johansen, der er talsperson for skraldemændene.

  Strejken sker på grund af uenighed om arbejdstider med deres kommende arbejdsgiver Amager Ressource Center.

  Men strejken kan ifølge Peter Weile, der er er tidligere rottekonsulent i Miljøstyrelsen og i dag er selvstændig skadedyrskonsulent, desværre risikere at tiltrække en ubuden gæst flere steder - nemlig rotten.

  -Jo længere tid konflikten varer, desto større bliver bunkerne, og jo større er risikoen for at rotterne kommer, siger han.

 20. Endnu en it-virksomhed fyrer: Accenture vil skære 19.000 stillinger

  Endnu en it-virksomhed er på vej ude med sparekniven.

  Denne gang er det det amerikansk-irske it- og konsulentvirksomhed Accenture.

  I forbindelse med sit regnskab oplyser Accenture, at selskabet over de næste 18 måneder vil nedlægge 2,5 procent af sine stillinger, skriver Reuters.

  Det svarer omtrent til 19.000 stillinger, og det rammer særligt administrative ansatte.

  Fyringerne kommer til trods for, at Accenture forventer, at omsætningen vokser med otte til ti procent i år.

  Udsigten til hårdere tider forude har fået flere store virksomheder til at reducere medarbejderstaben.

  Accenture er langtfra alene.

  Alphabet, der er Googles moderselskab, har varslet, at antallet af ansatte skal nedbringes med omkring 12.000.

  Også Amazon har annonceret nedskæringer. Først i januar, hvor 18.000 stillinger blev nedlagt, og i denne uge blev yderligere 9.000 fyringer annonceret.

 21. Museer beder om hjælp til at finde Irma-genstande

  137 års supermarkedshistorie er snart slut herhjemme, når supermarkedskæden Irma lukker.

  Men nu skal Irmas rolle i dansk detailhandels historie foreviges, mener Nationalmuseet og Københavns Museum, der er gået sammen om at indsamle genstande fra Irma til museerne.

  - Det er en af vores ældste forretninger. De var banebrydende på mange områder. Det er vigtigt at dokumentere, synes jeg, siger Stefanie Høy Brink, som er museumsinspektør på Københavns Museum, til Ritzau.

  Fordi produkterne er masseproducerede, så er det den helt særlige fortælling, som kan være med til at give en genstand liv, de leder efter.

  Irma har været en fast del af hovedstadens dagligvarehandel siden 1886. Det er Danmarks ældste dagligvarekæde. Navnet Irma opstod i 1907.

 22. USA udfører hævnangreb i Syrien efter drab på entreprenør

  Det amerikanske militær har udført en række luftangreb i Syrien som svar på et droneangreb, der torsdag dræbte en amerikansk leverandør til hæren og sårede fem amerikanske soldater.

  Det oplyser det amerikanske militær ifølge Reuters.

  I en erklæring oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at det skete nær Hasakah i det nordøstlige Syrien.

  Angrebet blev ifølge USA udført af et ubemandet luftfartøj - en drone - som amerikanerne mener stammer fra Iran.

  - Luftangrebene blev udført som svar på dagens angreb såvel som en række nylige angreb mod koalitionsstyrker i Syrien udført af IRGC (Irans Revolutionsgarde), fortæller USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, med henvisning til det iranske militær.

  Hundredvis af amerikanske soldater er udstationeret i Syrien som en del af en koalition, der kæmper mod det, der er tilbage af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), skriver Reuters.

 23. Dagen starter vådt, men slutter med sol

  Vi skal hen omkring middag, inden der begynder at vise sig en opklaring i vejret, og eftermiddagen giver sol. Her er det ved Sønderhav. (Foto: © Roland Olsen, (C) DR brugerbilleder')

  Du får brug for regntøjet, hvis din daglige transport foregår på cykel eller til fods, fordi hele landet står op til en dag indhyllet i regn.

  Sådan ser udsigten også ud de næste timer, og vi skal hen til eftermiddagen, før det begynder at klare op fra vest.

  Derfra er der også plads til sol til næsten hele landet.

  Temperaturen vil også stige en smule, så vi kan nå 12 grader i dag.

  Vinden fra sydlige retninger er tiltagende i styrke, den starter som let til frisk, men senere vil den være jævn til hård, og ved kysterne kan styrken nå kuling-niveau.

 24. Ngo melder om tvangsaborter og tortur i Nordkoreas fængsler

  Udenretlige henrettelser, voldtægter og tvangsaborter er blandt de forbrydelser, der finder sted i nordkoreanske fængsler.

  Det beskriver tidligere indsatte i en rapport lavet af ngo'en Korea Future, skriver CNN.

  Ngo'en har blandt andet interviewet hundredvis af tidligere indsatte, vidner og udøvere af behandlingen i fængslerne, der er flygtet fra landet.

  Korea Future har i rapporten dokumenteret mere end 1.000 tilfælde af tortur og hård, inhuman og nedværdigende behandling samt hundredvis af voldtægter.

  De beskriver i rapporten, at formålet med landets straffesystem ikke er at tilbageholde eller rehabilitere, men snarere at "isolere personer, hvis opførsel ikke stemmer overens med lederen Kim Jong-uns autoritet", lyder det.

 25. Netanyahu lover at 'afslutte splittelsen' i Israel

  Benjamin Netanyahu vil "afslutte splittelsen" i det israelske samfund. Det lover den israelske premierminister ifølge Ritzau i en tv-tale til befolkningen.

  Han siger, at han er fast besluttet på at gennemføre reformer, men at han vil forsøge at gå efter en løsning, som både er acceptabel for tilhængere og kritikere af forslaget.

  I dag stemte parlamentet en ny lov igennem, der betyder, at det bliver sværere at vælte premierministeren i Israel. Loven er den første af flere love i en omstridt reform af retssystemet, som Benjamin Netanyahu-regeringen står bag. Reformerne har de seneste uger affødt vrede protester i Israel.

  Oppositionen i landet mener, at demokratiet er på spil med den nye regering, som blev indsat ved årsskiftet. Også LGBT+-miljøet gruer for udsigterne til en svækket højesteret.

 26. EU-ledere enige om kritiske råstoffer og fælles våbenindkøb

  EU skal fokusere på at gøre sig mere uafhængig af kritiske råstoffer fra Kina. Det er EU-landenes ledere blevet enige om på EU-topmødet i Bruxelles, skriver Ritzau.

  Desuden skal landene også arbejde på at sikre mere grøn teknologi i EU, siger EU-Komissionsens formand, Ursula von der Leyen.

  Dermed tager EU-lederne et skridt i retning mod at ændre EU's tilgang til globalisering. Fremover skal EU's egne interesse fylde mere, når det gælder handel og produktion.

  EU's ledere kom også omkring krigen i Ukraine på EU-topmødet, og de er blevet enige om at skrue op for fælles våbenindkøb til Ukraine. Man vil blandt andet sende en million 155 millimeter artillerigranater til Ukraine inden for de næste 12 måneder, skriver Ritzau

  EU-lederne åbner også for at sende missiler, "hvis det bliver efterspurgt" af Ukraine.

  - Det skal ske gennem fælles indkøb og nødvendig finansiering gennem Den Europæiske Fredsfacilitet, hedder det i konklusionerne ifølge Ritzau.

 27. 123 politifolk såret i franske protester mod omstridt pensionsreform

  • 123 politifolk er blevet såret under de voldelige gadekampe, som den franske regerings plan om at hæve pensionsalderen i Frankrig har udløst, siger Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, ifølge BBC. Her føres en såret politimand væk af sine kolleger. (Foto: © CHRISTOPHE ENA, Associated Press)
  • Op mod 1,1 million franskmænd har deltaget i demonstrationerne landet over i dag, og bare i Paris er omkring 119.000 demonstranter på gaden, hvilket er rekord for pensionsprotesterne, skriver AFP ifølge Ritzau. (Foto: © Arnaud Finistre, Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant løber fra politiet i Paris. Gadekampe mellem politi og sortklædte, maskerede grupper, der angreb mindst to fastfood-restauranter, et supermarked og en bank i Paris, trak opmærksomheden væk fra de mange tusind fredelige marchere, skriver AP. (Foto: © Mohammed Badra, Ritzau Scanpix)
  • Videoer viser ifølge BBC, at rådhuset i Bordeaux står under flammer, men det vides ikke, hvor slemt det står til, eller hvem der er ansvarlig. Dette billede er dog fra Paris. (Foto: © ANNA KURTH, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  123 sårede politifok, over 1 million franskmænd på gaden og et rådhus i brand. Demonstrationerne mod den franske regerings pensionsreform fortsætter.

  I sidste uge valgte præsident Emmanuel Macron at gennemtvinge sin omstridte pensionsreform ved at bruge en særlig artikel i den franske forfatning.

  Trods massive protester, insisterer Macron på at holde fast i planen om at hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år.

 28. Midtjyllands Lufthavn overlever: Staten giver millionstøtte

  Efter en kritisk periode for Midtjyllands Lufthavn i Karup ser det nu ud til, at flyene endelig kan komme på vingerne fra det midtjyske igen.

  Regeringen har nemlig underskrevet en aftale, der støtter lufthavnen med 4,2 millioner kroner om året de kommende to år, skriver TV Midtvest.

  - Det glæder mig enormt meget. Her i perioden, hvor den har været lukket, er det gået op for mange, hvor vigtig lufthavnen er, så det er virkelig en god nyhed, at der nu kan komme fly i luften igen, siger transportminister Thomas Danielsen (V) til lokalmediet.

  Der har ikke været rutefly i luften fra Karup siden den 9. december sidste år, hvor aftalen med flyselskabet DAT ophørte. Der er nu fundet en flyoperatør til ruten, har Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), meddelt TV Midtvest.

 29. Italiens kystvagt redder 750 migranter i to operationer

  Den italienske kystvagt har reddet omkring 750 migranter i to forskellige operationer.

  Omkring 295 mennesker blev reddet fra en fiskebåd ud for den syditalienske kyst, mens 450 andre blev reddet fra et andet fiskefartøj ud for det sydlige Sicilien.

  Det andet fartøj var tæt på at forlise, og kystvagten fik hjælp fra fragtskibe og en patruljebåd fra EU's grænseværn, Frontex, skriver Ritzau.

  Tidligere på dagen druknede mindst fem migranter og 33 blev meldt savnet efter et forlis ud for Tunesien.

  FN har registreret flere end 17.000 migranter, der siden 2014 er døde eller forsvundet under forsøget på at krydse Middelhavet.

Mere fra dr.dk