Seneste Nyt

60.718 personer har søgt ind på en uddannelse via kvote 2 - det er rekord

Rekordmange har søgt om at blive optaget på en videregående uddannelse via kvote 2, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet på Twitter.

I alt 60.718 personer har søgt ind via kvote 2, inden ansøgningsfristen udløb i dag klokken 12.00.

Nyheder

 1. Kræftens Bekæmpelse: Forbyd solarie til unge under 18 år

  Det skal være ulovligt for personer under 18 år at tage solarie.

  Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse som reaktion på en ny rapport, der viser, at et stigende antal børn og unge mellem 15 og 25 år går i solarium.

  Ifølge rapporten drejer det sig om 16 procent i dag, mens det for to år siden var ti procent.

  - Det kalder på, at vi skal have en aldersbegrænsning på 18 år ved brug af solarium. For hvis det her fortsætter, så vil vi se flere tilfælde af modermærkekræft i fremtiden, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

  Strålingen fra solarier er meget kraftig og øger risikoen for udvikling af modermærkekræft. Er man på noget tidspunkt gået i solarium, inden man fylder 35 år, stiger risikoen med 60 procent. Jo mere, man har gjort det, des større bliver sandsynligheden, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

 2. Politiet er færdig med at efterforske parteringsdrab i Grønland: En mand forventes at blive tiltalt

  Grønlands Politi er nu blevet færdig med at efterforske et drab på en 24-årig mand, der blev fundet parteret og efterladt blandt affald på et forbrændingsanlæg i byen Ilulissat.

  Ligdelene blev fundet den 2. oktober 2021.

  Kort efter blev tre personer anholdt, men to blev hurtigt løsladt. Den tredje person - en nu 29-årig mand - har siddet varetægtsfængslet siden, og han er nu som det sidste led i efterforskningen blevet mentalundersøgt.

  Anklagerfuldmægtig Marutha Thayapharan siger til KNR, at man forventer at rejse tiltale og føre en retssag mod manden i november.

  Kriminaltekniske eksperter fra dansk politi har hjulpet de grønlandske kolleger med opklaringsarbejdet.

 3. Trevor Noah siger farvel til 'The Daily Show'

  Komiker Trevor Noah stopper som vært på det amerikanske tv-program 'The Daily Show'.

  - Tiden er kommet, men på den smukkeste måde, sagde den 38-årige tv-vært.

  Trevor Noah har været vært på 'The Daily Show' siden 2015, hvor han overtog jobbet fra Jon Stewart.

  - Jeg har elsket det her show, og det har været én af de bedste udfordringer. Det har været én af de største glæder, men efter syv år føler jeg, at tiden er kommet, sagde han i programmet.

  Årsagen er, at han vil bruge mere tid på comedy-shows og turnere verden rundt.

  Det er endnu ikke meldt ud, præcist hvornår han stopper, og han fortsætter i mellemtiden som vært.

  Trevor Noah har været vært på 'The Daily Show', siden han overtog jobbet fra Jon Stewart. (Foto: ALEXANDER DRAGO © Ritzau Scanpix)
 4. Putin skriver i dag under på annekteringer - imens stemmer FN om at fordømme dem

  Ruslands præsident, Vladimir Putin, ventes i dag ved en ceremoni at sætte sin underskrift på, at fire besatte ukrainske regioner - Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja - annekteres og bliver en del af Rusland.

  Ceremonien kommer, efter at der i de pågældende regioner er blevet holdt såkaldte folkeafstemninger om at tilslutte sig Rusland.

  Vesten har fordømt afstemningerne, og anerkender ikke, at regionerne tilhører Rusland.

  I FN's sikkerhedsråd er der i dag afstemning om en resolution, som fordømmer resultatet af folkeafstemningerne.

  Der er dog lille sandsynlighed for, at resolutionen bliver vedtaget, fordi det forventes, at Rusland vil nedlægge veto i sikkerhedsrådet.

 5. Mindst 19 meldes dræbt i eksplosion ved skole i Kabul

  En eksplosion i den afghanske hovedstad Kabul har kostet mindst 19 mennesker livet fredag morgen.

  Det oplyser afghansk politi til nyhedsbureauet Reuters.

  Det arabiske medie Al Jazeera skriver 20 døde og fortæller desuden, at 35 personer er blevet hårdt såret.

  Ifølge mediet skete eksplosionen ved en uddannelsesinstitution under en prøveeksamen, hvor elever forberedte sig til deres adgangsprøver til universitetet. Det er ikke angivet mere præcist, hvor i Kabul eksplosionen har fundet sted.

  Opdateres...

 6. Australien dropper snart krav om fem dages Covid 19-isolation

  Fra den 14. oktober er det slut med fem dages isolation, hvis man tester positiv for covid-19 i Australien.

  Australien har igennem hele pandemien været ét af de steder, hvor restriktionerne og kravene til blandt andet isolation har været allerhårdest, og lige nu registreres stadig omkring 5.500 nye smittede hver dag.

  Alligevel er man altså nået til et sted, hvor der kan lempes på restriktionerne.

  Omkring 15.000 er døde med covid-19 i Australien. De fleste er døde her i år 2022, efter at landet er genåbnet, skriver BBC.

 7. Vejret: Fredag bliver næsten tør

  Der kommer plads mellem skyerne til lidt eller nogen sol i dag. Her er det udsigten fra Åkirkeby på Bornholm. (Foto: Renè Laursen)

  Oven på en meget våd uge slutter hverdagene med en skyet omgang, hvor der vil kun vil være enkelte byger til os.

  Ydermere er der chancer for at spotte solen mellem skyerne i dag, og dele af landet kan få nogen sol i dag.

  Temperaturen bevæger sig op mellem 11 og 15 grader, mens vinden er let til frisk fra syd i de sydlige egne, mens vinden kommer fra nord og nordøst i resten af landet.

 8. Amerikanske myndigheder advarer mod alligatorer og nedfaldne strømkabler i vandet efter orkanen Ian

  Billedet her er fra Bonita Springs i Florida og taget torsdag den 29. september. (Foto: Sean Rayford © Ritzau Scanpix)

  Orkanen Ians hærgen fortsætter i det amerikanske, hvor den i øjeblikket bevæger sig fra Florida mod blandt andet South Carolina.

  Det gør den med vindstød på op imod 120 kilometer i timen, hvorfor der er erklæret nødtilstand i en række områder for at sikre, at befolkningen er klar til det, der kommer.

  Det fortæller DR's korrespondent i USA, Lillian Gjerulf Kretz.

  - Mere end 2,5 millioner husstande er uden strøm, og der begynder at tegne sig historiske ødelæggelser. I nogle områder ligger bygninger tilbage som pindebrænde. Helt pulveriserede, siger Lillian Gjerulf Kretz.

  - Der har været mere end 700 redningsaktioner, men myndighederne advarer folk mod selv at bevæge sig ud, da der er nedfaldne elledninger og alligatorer i vandmasserne. Folk skal blive hjemme og vente på hjælp.

  Det er uvist, hvor mange der er døde indtil videre, men præsident Joe Biden sagde i aftes, at Ian kan blive den dødeligste i Floridas historie.

 9. Nu er de første mønter med kong Charles' ansigt på klar

  Sådan ser mønterne ud. Inskriptionen på latin kan oversættes til 'Kong Charles III, ved Guds nåde, forsvarer af troen'. (Foto: Alastair Grant © (c) Ritzau Scanpix)

  De første britiske mønter med kong Charles III's ansigt på er blevet præsenteret af det statsejede Royal Mint, der har monopol på at lave mønter i Storbritannien.

  Det skriver Ritzau.

  I lighed med mønterne, der blev prydet af den nu afdøde dronning Elizabeth, ser man Charles i profil på mønten. Han kigger mod venstre, mens Elizabeth så mod højre. Siden 1660 har der nemlig været tradition for, at regenten kigger den modsatte vej af sin forgænger.

  Det nye portræt lavet af skulptøren Martin Jennings kommer til at være på de mønter, der har en værdi af 50 pence, og en erindringsmønt med en værdi på fem pund, hvor dronningens ansigt vil kunne ses på møntens anden side.

  Begge nye mønter vil begynde at cirkulere i det britiske samfund i løbet af de kommende måneder.

 10. Storebæltsbroen var lukket i morgentrafikken

  Storebæltsbroen er lige nu lukket for biltrafik, hvorfor der forventes at opstå kødannelse i området omkring til- og frakørslerne.

  Det oplyser Vejdirektoratet.

  Lukningen ventes at blive ophævet klokken 6.15.

  Det skyldes planlagt vejarbejde, hvor der skal lægges nyt asfalt i nødsporet og i højre spor i begge retninger på højbroen.

  Arbejdet startede i uge 38 og skal efter planen slutte i uge 40, skriver Storebæltsforbindelsen på sin hjemmeside.

  Opdateret klokken 6:19: Der er nu igen åbent for trafikken og ikke længere kødannelse.

 11. Røglugt fra silobrand ligger nu over det nordlige Aarhus

  Det brænder stadig i en stor silo med træpiller på kraftvarmeværket Studstrupværket, der ligger ud til Kalø Vig cirka tre kilometer øst for Skødstrup.

  Her fredag morgen har lugten af røg lagt sig over det nordlige Aarhus i byer som Løgten, Skødstrup, Hjortshøj, Elev, Elsted, Lystrup, Egå og Skæring.

  I aftes meldte Østjyllands Politi ud, at man ville anvende en ny taktik i brandbekæmpelsen, hvilket kunne øge risikoen for en større røgkoncentration end hidtil, og nu er vindretningen så skiftet, så røgen ligger over de nævnte områder.

  - Der er fortsat ingen målelig sundhedsfare for borgerne. Brandvæsnet foretager løbende målinger af røgen, og situationen følges tæt af myndighederne. Ved tegn på sygdom bør man kontakte egen læge eller Lægevagten, skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

 12. Biden: Orkanen Ian kan blive den dødeligste i Floridas historie

  Endnu er der ingen officielle tal over dødsofre for orkanen Ian, men præsident Joe Biden frygter, at det bliver slemt.

  Han forudser, at stormen kan vise sig at blive den dødeligste i Floridas historie.

  - Vi kender endnu ikke tallene, men vi hører meldinger om, at der kan være betydelige tab af menneskeliv, siger præsidenten.

  Ifølge det amerikanske poweroutage.us er der aktuelt 2,6 millioner hustande uden strøm i Florida som følge af Ians hærgen.

  Lige nu har orkanen kurs mod South Carolina. Det ventes, at den rammer delstatens kyst fredag lokal tid. Den kan også ramme delstaterne Georgia og North Carolina, og der kan forekommende livstruende oversvømmelser, stormflod og stærk vind.

  Orkanen Ian var ellers blevet nedklassificeret til at være en tropisk storm, men nu har den igen ramt orkanstyrke. Den er en af de stærkeste storme, der nogensinde har ramt amerikansk fastland.

 13. Putin anerkender Zaporizjzja og Kherson som uafhængige regioner

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, har ifølge det russiske nyhedsbureau Tass her til aften underskrevet et dekret, hvor han anerkender de to ukrainske regioner Kherson og Zaporizjzja som uafhængige territorier.

  Rusland har tidligere anerkendt de ukrainske regioner Donetsk og Luhansk som uafhængige folkerepublikker.

  Dekretet er et skridt på vejen, inden Rusland ventes formelt at annektere de fire regioner i morgen fredag.

  Den russiske besættelsesmagt har gennemført såkaldte folkeafstemninger, hvor resultaterne i de fire regioner alle pegede på, at de ønskede at tilslutte sig Rusland.

  Adskillige øjenvidner har berettet, om hvordan de blev truet til at stemme for en tilslutning til Rusland, og adskillige lande har siden fastslået, at de ikke kommer til at anerkende den russiske annektering.

 14. Amerikansk militærlæge og hendes kone tiltalt for at ville lække fortrolige oplysninger til Rusland

  En amerikansk militærlæge og hendes kone, der har russisk baggrund og også er læge, er ifølge BBC blevet tiltalt for at ville dele fortrolige oplysninger med den russiske regering.

  Parret Jamie Lee Henry og Anna Gabrielian anklages for at ville dele oplysninger om patienter på et militærhospital. Parret fortalte en FBI-agent, der optrådte som repræsentant for den russiske ambassade, at de af patriotiske grunde ville videregive sundhedsoplysninger om personer med tilknytning til den amerikanske regering og militær.

  Jamie Lee Henry, der har rang af major og er den første kendte transperson i aktiv tjeneste i den amerikanske hær, arbejdede på militærbasen Fort Bragg i North Carolina, mens Anna Gabrielian arbejdede på Johns Hopkins Hospital i Baltimore.

 15. Medlemmer af jødisk sekt flygter fra mexicansk arrest

  Medlemmer af Lev Tahor-sekten flygter efter at være blevet tilbageholdt af myndighederne i Chiapas-provinsen. (Foto: JOSE TORRES © Ritzau Scanpix)

  En gruppe på omkring 20 medlemmer af den ortodokse jødiske sekt Lev Tahor er ifølge Reuters flygtet fra en offentlig institution i Chiapas-provinsen i det sydlige Mexico, hvor de var blevet var blevet tilbageholdt efter en mexicansk politiaktion fredag i sidste uge.

  Under aktionen fjernede man en række børn og unge fra sekten, der praktiserer børneægteskaber og kræver, at kvinder og piger ned til treårsalderen er tildækkede. Samtidig anholdt politiet en af sektens ledere under mistanke om organiseret krimanilitet og trafficking.

  Ifølge AP var det primært tale om børn og unge, som overmandede en vagt, inden de klatrede ombord i en ventende lastbil, som kørte mod grænsen til Guatemala.

  Sekten er grundlagt i Jerusalem tilbage i 1980erne, og den har omkring 200-300 medlemmer. Israels udenrigsministerium meldte i tirsdags ud, at aktionen fandt sted, efter at mexicansk politi havde fundet beviser på narkosmugling og voldtægt mod adskillige medlemmer.

 16. Danmark får store stryg af Holland i håndboldens Golden League

  Danmarks kvindelandshold i håndbold fik en skidt indledning på træningsturneringen Golden League, da man hjemme i Aarhus tabte med 30-22 til Holland.

  Godt nok scorede Danmark det første mål i opgøret, men herfra var der ikke meget, der gik danskernes vej i første halvleg. Ved pausen stod der 18-9 til Holland.

  Ingen af holdene fik scoret i de første fem minutter af anden halvleg, indtil Odense-spilleren Bo van Wetering kastede Holland foran med ti.

  En føring som Danmark aldrig for alvor kom tæt på at hente i resten af opgøret.

  Derfor må danskerne nu forsøge at revancere sig, når Schweiz er modstanderen lørdag.

 17. Nasa viser historiske billeder af asteroidesprængning

  Til venstre ses et sammenkog af billeder taget med Hubble-teleskopet og til højre et tilsvarende taget med Webb-teleskopet. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Ved hjælp af to af verdens bedste teleskoper, James Webb og Hubble, har Nasa fanget billeder af den mission, hvor et rumskib tirsdag nat hamrede ind i en asteroide 11 millioner kilometer væk fra Jorden.

  Formålet med missionen var at ændre asteroidens bane - en metode, vi måske kan bruge, hvis en stor, farlig asteroide en dag har kurs mod Jorden.

  Det er samtidig første gang, at de to teleskoper har haft fokus på det samme sted i rummet, forklarer Bill Nelson, der er chef for Nasa, på rumfartorganisationens hjemmeside.

  Mens Webb-teleskopet har taget billeder før og efter sammenstødet, har Hubble-teleskopet primært haft fokus på asteroidens overflade og det støv, som blev frigivet ved sammenstødet.

 18. Putin kalder eksplosioner ved Nord Stream-rørledninger 'en international terrorhandling'

  "En international terrorhandling mod gasrørledningerne" og "sabotage uden fortilfælde".

  Sådan har den russiske præsident Vladimir Putin omtalt lækagerne på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 i en telefonsamtale med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

  Det fremgår ifølge Reuters af en udtalelse fra den russiske regering.

  Putins talsmand, Dmitrij Peskov, har også tidligere omtalt lækagerne som en terrorhandling, og han har afvist, at det skulle være Rusland, der stod bag. I stedet har han peget på USA som en mulig "gerningsmand".

  I morgen er der møde i FN's Sikkerhedsråd, hvor lækagerne på russisk opfordring skal drøftes.

 19. GOG greb ud efter sejren, men blev lukket ned af polsk tophold i Champions League

  Emil Madsen (tv.) og GOG led sæsonens første nederlag i Champions League, da fynboerne tabte 27-31 på udebane mod Wisla Plock. (Foto: Szymon Labinski © Ritzau Scanpix)

  Et ellers sprælsk og løbevilligt GOG-hold kunne ikke sådan for alvor sætte sig på begivenhederne, da den fynske håndboldklub torsdag aften tabte 27-31 på udebane i Champions League-gruppespillet til Wisla Plock fra Polen.

  De forsvarende danske mestre fik ellers, hvad der i den branche kategoriseres som en decideret drømmestart, da de tog polakkerne på sengen og bragte sig foran 5-2 efter seks minutters spil.

  Hjemmeholdet fik dog rystet den lille, ubehagelige overraskelse ud af kroppen, trak fra og gik til pausen foran med tre, 17-14.

  I anden halvleg sneg GOG sig ved flere lejligheder tilbage på minus to, men måtte også sande, at særligt fejlmarginen blev en bekostelig affære. Topscorer for fynboerne blev henholdsvis Simon Pytlick og Jerry Tollbring med seks mål hver.

  Resultatet placerer GOG på femtepladsen i puljen efter tre kampe. Helt i top ligger ungarske Telekom Veszprem med danske Rasmus Lauge på holdet, der har vundet samtlige kampe indtil videre.

 20. Zimbabwisk forfatter dømt for at opildne til vold ved at holde et papskilt

  Tsitsi Dangarembga var ikke overrasket over dommen, fortalte hun til BBC efter retsmødet. (Foto: AARON UFUMELI © Ritzau Scanpix)

  Man skal passe på med, hvad man skriver på sine papskilte.

  Det gælder i hvert fald for den zimbabwiske forfatter Tsitsi Dangarembga, der netop er blevet dømt til tre måneders fængsel for at opildne til vold. Det gjorde hun ifølge de lokale myndigheder ved for to år siden at have gået rundt med et papskilt om halsen, hvori hun havde skrevet "Vi vil det bedre – reformér vores institutioner."

  Tsitsi Dangarembga erklærede sig uskyldig i anklagen, men betalte alligevel en bøde på lidt over 800 kroner for at slippe for fængsel.

  - Retten til at ytre sig og mediernes frihed formindskes og bliver til stadighed kriminaliseret, fortalte hun til BBC efter retsmødet.

 21. Google lukker storstilet spiltjeneste

  Sådan så det ud, da Phil Harrison præsenterede Google Stadia i 2019. (Foto: STEPHEN LAM © Ritzau Scanpix)

  Da Google præsenterede spiltjenesten Stadia i 2019, var det tanken, at det skulle blive fremtidens spilplatform. Sådan gik det dog ikke, og fra januar 2023 vil Stadia i stedet for lukke.

  Det fortæller Phil Harrison, der er vicepræsident i Google, som har haft det overordnede ansvar for spiltjenesten, ifølge spilmediet Kotaku.

  - Vi er taknemmelige for alle de Stadia-spillere, som har været med os fra starten. Vi vil tilbagebetale alle køb, der er lavet i Stadia-regi gennem Google Store og Stadia Store. Spillere vil stadig have mulighed for at spille deres spil færdige frem til den 18. januar, og vi forventer også, at alt er tilbagebetalt heromkring, siger Phil Harrison.

  Stadia er en såkaldt "sky-gaming-tjeneste", hvor man udelukkende spiller spil, der streames. På den måde slipper man altså for at købe fysiske spil eller at downloade dem til sin egen computer.

 22. Håndboldklubben Silkeborg-Voel er i store økonomiske problemer

  Håndboldklubben Silkeborg-Voel skal finde fem millioner kroner inden længe, så de kan få dækket et stort underskud og betalt af på et momslån.

  Det skriver Midtjyllands Avis.

  Onsdag var spillerne indkaldt til et onlinemøde, hvor de blev orienteret om den økonomiske situation i klubben, fortæller bagspilleren Sofie Bæk Andersen.

  - Vi fik at vide i dag, at vi får løn i morgen. Jeg ved også, at klubben gør alt for, at vi kan betale de regninger, vi nu måtte sidde med. Men ingen kan love noget om, hvad der sker i de næste måneder. Det kræver, at der kommer penge i kassen, siger hun til avisen.

  Silkeborg-Voel ligger i øjeblikket nummer fem i kvindernes bedste håndboldrække.

 23. Fart på vaccinenålene: Knap otte ud af ti plejehjemsbeboere har fået boosterstikket

  På to uger har 71.000 fået endnu et vaccinestik mod corona. Det svarer til 15 procent af gruppen, som indtil videre har kunnet få det fjerde stik. Det viser en statusopgørelse fra Sundhedsstyrelsen.

  Det er plejehjemsbeboere og personer på 85 år og derover, der siden 15. september har kunnet lade sig vaccinere med det såkaldte boosterstik.

  Blandt de omkring 39.000 plejehjemsbeboere har omkring 78 procent, eller knap otte ud af ti, fået boosterstikket.

  - Mange over 85 år har også allerede fået et stik, mens andre har valgt at vente, så de kan få et stik mod influenza på samme tid, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst.

  Fra 1. oktober vil alle personer på 50 år eller derover kunne få det fjerde corona-stik.

 24. Dansk golfspiller får flyvende start med otte birdies og en eagle

  Niklas Nørgaard ses her ved Made in Himmerland sidste år. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Golfspilleren Niklas Nørgaard Møller er nummer tre efter første runde af Alfred Dunhill Links Championship i Skotland.

  Torsdag gik han de første 18 huller ved DP World Tour-turneringen i ni under par, da han lavede otte birdies, en eagle og en bogey undervejs.

  Det betyder, at han er to slag efter Romain Langasque fra Frankrig, der fører turneringen efter første runde.

  I alt er 11 danskere med i turneringen. Næstbedste dansker er Rasmus Højgaard, der ligger delt nummer 25, fem under par.

 25. Prins Nikolai kommenterer udsigten til at miste prinsetitlen: Vi er meget kede af det

  Prins Nikolai, der er den ældste af de sønner, som prins Joachim fik med grevinde Alexandra, kommenterer nu udsigten til, at han ved årsskiftet mister sin prinsetitel.

  - Hele min familie og jeg er selvfølgelig meget kede af det. Vi er, som mine forældre også har udtalt, i chok over denne her beslutning og over, hvor hurtigt det i virkeligheden er gået, siger prins Nikolai til Ekstra Bladet.

  Han tilføjer, at han er meget uforstående over for måden, at det er sket på. Prinsen siger til avisen, at han fik beskeden om, at han fra årsskiftet ikke længere er prins for mindre end en uge siden.

  - Jamen, som sagt var vi chokerede. Men det er klart, at det rammer endnu hårdere nu, hvor det er blevet offentliggjort, siger han til avisen.

  Han kan i lighed med sin bror og sin halvbror kalde sig greve af Monpezat efter årssskiftet, mens hans søster Athena bliver komtesse af Monpezat.

  Prins Joachim har tidligere i dag givet udtryk for, at han mener, at hans børn er blevet gjort fortræd ved at miste deres kongelige titler.

 26. Ukendte droner flyver over dansk olie- og gasfelt

  Der er onsdag blevet observeret ukendte droner over det danske olie- og gasfelt Halfdan B i Nordsøen. Det oplyser energiselskabet TotalEnergies, der er operatør på Halfdan B-feltet, til Ekstra Bladet.

  - Vi kan bekræfte, at der har været observationer af uautoriseret droneaktivitet ved Halfdan B olie- og gasfeltet i Nordsøen den 28. september, oplyser TotalEnergies' presseafdeling til Ekstra Bladet.

  - Vi har taget de nødvendige skridt i henhold til vores sikkerhedsprocedurer og er i tæt dialog med myndighederne, oplyser TotalEnergies til avisen.

  Olie- og gasfeltet Halfdan B ligger 210 kilometer vest for Esbjerg.

  Tidligere på ugen advarede de norske myndigheder om, at mystiske droner i den seneste tid havde sværmet omkring flere norske gas- og oliefelter i Nordsøen.

  De danske myndigheder har hævet beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark til orange, som er det næsthøjeste niveau. Det betyder blandt andet mere overvågning af det danske forsyningsnet.

  Rigspolitiet bekræfter, at Syd- og Sønderjyllands Politi i går eftermiddag modtog en henvendelse om, at nogle ansatte på platformen Halfdan Bravo havde observeret en drone.

  - Politiet undersøger hændelsen og kan på nuværende tidspunkt ikke komme med yderligere oplysninger, lyder det i en udtalelse fra Rigspolitiet.

  Opdateret med Rigspolitiets bekræftelse.

 27. Se dødsattesten: Dronning Elizabeth døde af alderdom

  Den britiske dronning Elizabeth døde på slottet Balmoral i Skotland i starten af september, og nu har man så endegyldigt fastslået, hvad hendes dødsårsag var.

  Ikke så overraskende døde den 96-årige regent af alderdom.

  Af attesten, der ses herunder, fremgår det også, at dronningen døde klokken 15.10 den 8. september, og at det var hendes datter, Prinsesse Anne, der stod for at registrere det.

  Her ses dronning Elizabeths dødattest. (Foto: NATIONAL RECORDS OF SCOTLAND © Ritzau Scanpix)
 28. Filmstjerne langer ud efter massiv latterliggørelse: 'Min krop blev brugt som en joke'

  Skuespilleren Chloe Grace Moretz blev efter eget udsagn "en eneboer", efter et latterliggørende billede af hende gik viralt. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

  Chloë Grace Moretz er nok bedst kendt for film som 'Kickass' og 'The Equalizer', men siden 2015 har hun også været kendt fra et billede, hvor hun bærer pizzaer ind på et hotel.

  For lige netop det billede er blevet brugt til at latterliggøre filmstjernens krop, der blandt andet blev sammenlignet med en karakter med utroligt lange ben og en kort overkrop fra hitserien 'Family Guy'.

  Den 25-årige skuespiller åbner nu for første gang op om sammenligningen til Hunger Magazine. Hun fortæller, at hun følte sig angrebet og valgte blive væk fra flere offentlige begivenheder, da hun oplevede at få tilsendt utallige billeder, såkaldte memes, der gjorde grin med hendes krop.

  - Jeg kan huske, at jeg sad med følelsen af, at min krop blev brugt som en joke, og at jeg ikke havde mulighed for at ændre på det. Det er stadig hårdt for mig at se på de memes i dag, fortæller hun og uddyber:

  - Jeg blev utrolig selvbevidst, og jeg tror, at kropsdysmorfi, som mange kæmper med, bliver forstærket af kulturen på de sociale medier.

  Her ses tegnefilmsfiguren, som Chloë Grace Moretz blev sammenlignet med i et opslag på Twitter fra platformen Unilad.
 29. PET-chef undgår efterforskning om brud på tavshedspligt

  Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) afviser at undersøge, om chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Finn Borch Andersen, overtrådte loven, da han angiveligt videregav intime detaljer om den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

  Det oplyser Hans Jørgen Bonnichsen, der torsdag har modtaget afgørelsen fra DUP, ifølge Ritzau.

  Tidligere på måneden anmeldte Hans Jørgen Bonnichsen PET-chefen, for muligt brud på tavshedspligt på baggrund af en artikel i Berlingske.

  Her kom det frem, at Finn Borch Andersen havde viderebragt oplysninger om den hjemsendte FE-chef Lars Findsens sexliv. Det skulle være sket under briefinger af partiledere.

 30. Jonas Vingegaard vinder første sejr siden Tour de France-triumf

  Jonas Vingegaard fik den første triumf siden Tour de France-sejren. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

  Cykelrytteren Jonas Vingegaard er i denne uge tilbage i sadlen efter Tour de France-triumfen tidligere på sommeren, og torsdag viste danskeren, at formen stadig er god.

  På tredje etape af Kroatien Rundt kørte han nemlig fra alle konkurrenterne, da feltet for første gang i årets løb sluttede på en stigning.

  Med etapesejren er Jonas Vingegaard nu nummer to i det samlede klassement med kun ét sekund op til den førerende rytter, Jonathan Milan.

  Løbet slutter søndag i Zagreb.

 31. Demonstranter angriber Irans ambassade i Oslo

  En uanmeldt demonstration foran Irans ambassade i den norske hovedstad Oslo er her til eftermiddag endt i voldelige optøjer.

  Politiet i Oslo oplyser til avisen VG, at cirka 90 personer er anholdt, og indsatsleder Gjermund Stokkli fortæller til nyhedsbureauet NTB, at man har været nødsaget til at bruge tåregas mod de fremmødte.

  To personer er kommet lettere til skade, og der er kommet flere skader på ambassaden.

 32. Se de nye optagelser: Gaslæk svarer til 32 procent af den årlige danske CO2-udledning

  Sådan ser det ud, når millioner af kubikmeter naturgas vælter op til overfladen af Østersøen.

  Ifølge Energistyrelsen beregninger vil lækagerne fra de to rørledninger Nord Stream 1 og 2 i værste fald løbe op i cirka 778 millioner standardkubikmeter naturgas. Tallet er baseret på oplysninger fra selskaberne bag de to rørledninger.

  Det svarer til en udledning af drivhusgasser på cirka 14,6 millioner ton CO2- ækvivalent (CO2e).

  I 2020 var den samlede danske udledning på cirka 45 millioner ton CO2e, så derfor svarer udledningen fra lækagerne til cirka 32 procent af vores årlige CO2e-udledning.

  Energistyrelsen konstaterer, at der er tale om et overskøn, bland andet fordi det ikke er sikkert, at al naturgassen bliver frigivet til atmosfæren.

 33. Holger Rune er klar til kvartfinalen i Sofia

  Den danske tennisspiller Holger Rune er klar til kvartfinalen ved ATP-turneringen i Sofia.

  Det står klart, efter danskeren vandt med 6-7, 6-4, 6-3 over italienske Lorenzo Sonego.

  Italieneren er en smule dårligere placeret på verdensranglisten end Holger Rune, da han i skrivende stund er nummer 45 i verden, mens danskeren er nummer 31.

  Alligevel endte det med at blive et tæt opgør. Både takket være Sonegos gode server, men også fordi italieneren til tider spillede med stor selvtillid, efter han senest vandt en turnering i franske Metz.

  Holger Rune møder nu verdens nummer 71, Ilya Ivashka, i fredagens kvartfinale.

Mere fra dr.dk