Seneste nyt

767 nye coronasmittede

Overblik

 1. 14. okt kl. 14:01
  767 nye coronasmittede
 1. 767 nye coronasmittede

  Der er det seneste døgn blevet registreret 767 nye coronasmittede i Danmark.

  Det oplyser Statens Serum Institut.

  De smittede er fundet blandt 56.271 PCR-test, hvilket giver en positivprocent på 1,36.

  Antallet af indlagte falder med 1 til 90.

  Der er registreret to nye coronarelaterede dødsfald.

 2. Colombia steriliserer Pablo Escobars flodheste

  Et par af Escobars flodeheste indhegnet til sterilisering. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Den kendte narkokonge Pablo Escobar, der blev dræbt af politiet i 1993, efterlod han sig en privat zoologisk have fyldt med eksotiske dyr, som han havde importeret ulovligt. Herunder flodheste.

  Men nu er landet ved at sterilisere dem, skriver BBC. 24 af 80 flodheste er indtil videre blevet steriliseret.

  Siden halvfemserne har populationen af Escobars flodheste vokset i Colombia i en sådan grad, at de har overtaget landskabet og floderne omkring Escobars daværende luksusejendom.

  Da ejendommen blev beslaglagt, blev de fleste af de eksotiske dyr sendt videre til zoologiske haver, men ikke for flodhestenes vedkommende, fordi det var svært at flytte dem, skriver BBC.

  Eksperter er blandt andet bekymrede for dyrenes påvirkning af det lokale økosystem, hvor flodhestenes afføring for eksempel skaber iltsvind og forgiftning i floden Magdalena.

  • En person forbereder en pil, der skal få flodhestene til at falde i søvn, før de steriliseres. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • 24 af 80 faf Escobars flodheste er blevet steriliseret. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Årsagen til steriliseringen er, at de vil styre bestanden af dyret, som er blevet kaldt invasivt. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Flodhestene startede som fire fra Escobars private zoologiske have, da han hentede dem i firserne. Nu er de 80. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 3. Rusland sætter nye dystre coronarekorder

  Coronapandemien er stadig en kæmpe udfordring i Rusland. Det viser det seneste døgns tal fra verdens største land.

  Der har man nemlig både sat triste rekorder for nye antal smittede og dødsfald. På et døgn er 33.208 blevet smittet i Rusland, mens 1002 er døde. Det er første gang i hele pandemien, at dødstallet er oppe på fire cifre. Det skriver Reuters.

  Samlet set har 222.315 mennesker i Rusland officielt mistet livet som følge af corona. Der forventes at være et endnu større mørketal.

 4. Kristent parti nægter at have noget at gøre med voldsomme gadekampe i Libanon

  Det overvejende kristne parti 'Libanesiske Styrker' afviser at skulle have noget med torsdagens voldsomme gadekampe at gøre, selvom Amal og Hizbollah anklager dem for det, skriver Reuters.

  - Vores prioritet var, at demonstrationen bare skulle være en demonstration og ikke påvirke den offentlige orden og fred, siger Samir Geagea, der står i spidsen for 'Libanesiske Styrker'.

  - Hæren har anholdt snigskytter, så de skal fortælle os, hvem de er, og hvor de kom fra.

  Nitten personer er blevet anholdt i forbindelse med hændelsen, skriver Reuters.

  Demonstrationen var organiseret af den store shiamuslimske gruppe Amal og Hizbollah-bevægelsen for at protestere mod dommeren Tarek Bitar, som leder undersøgelsen af den enorme eksplosion, der sidste sommer rystede Beirut og kostede mere end 200 mennesker livet.

 5. Regeringen går ind i sagen om eksklusiv fodboldliga

  Den danske regering er imod en lukket liga for flere de bedste fodboldklubber i Europa. Regeringen har derfor sendt et indlæg til EU-domstolen, der er i gang med at behandle en sag om den såkaldte European Super League, der blev lanceret i foråret. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

  - Det er helt centralt, at fodboldklubber i Europa har mulighed for at konkurrere på lige fod, så selv den mindste klub kan stræbe mod at kæmpe sig op og slå de store, lyder det fra Kulturminister Ane Halsboe -Jørgensen i pressemeddelelsen.

  - Jeg vil som kulturminister ikke se til, imens de rigeste klubber i verden skaber eksklusive ligaer, som sætter vores fælles sportslige værdier over styr. Derfor går vi nu som regering ind i den her sag.

  Uefa droppede i september sanktionerne mod de klubber, som ville skabe European Super League, men ankede i samme ombæring en kendelse fra det spanske retssystem, som havde afgjort at Uefa ikke kunne sanktionere klubberne.

 6. 25 kommuner bruger valgbusser: 'Det fører til en skævvridning af valget'

  Hvis du ikke kommer til stemmeboksen, må stemmeboksen komme til dig.

  Det er tanken bag de valgbusser, som 25 kommuner har søgt om penge til i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget i næste måned.

  Busserne kører blandt andet rundt til steder, hvor stemmeprocenten plejer at være lav eller ud til unge førstegangsvælgere.

  Blandt andet fordi man får nogen til at stemme, som ellers ikke ville have stemt.

  - Det fører til en skævvridning af valget, da en høj del af de borgere, busserne når ud til, stemmer på de røde partier. Man skubber til valgresultatet, og det er et demokratisk problem, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

 7. Vaccinefestival i New Zealand blev en bragende succes

  Vaccinefestivalen fik mange newzealændere til at smøge ærmerne op. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Verden over bliver der brugt alle mulige metoder for at få borgere til at blive vaccineret mod corona. I New Zealand holdt de i dag en festival med stor succes.

  Sent på eftermiddagen lokal tid har mere end 120.000 borgere nemlig valgt at få deres vaccinestik, hvilket slår landets hidtidige rekord på en enkelt dag. Det skriver AP.

  Dagen, der bliver kaldt Vaxathon, blev sendt live på tv, hvor mange af landets store stjerner deltog. Eksempelvis den verdenskendte newzealandske sangerinde Lorde.

  Det newzealandske flyselskab Air New Zealand lavede et Boeing 787 Dreamliner-fly om til en vaccinationsklinik for en dag og gav folk boardingkort, hvor der stod 'Flight NZVAX'.

  Se video fra flyet og andre transportmidler, der blev lavet om til vaccinationssteder:

 8. Chancen for at overleve hjertestop er den samme på landet og i store byer

  Frivilliges hurtige førstehjælp til mennesker med hjertestop er vigtig, og nu kan forskere konkludere, at chancen for overlevelse efter hjertestop ikke er ringere i tyndt befolkede områder end i større byer.

  - Der er ingen nævneværdig forskel på overlevelsen uanset, hvor du bor og falder om med hjertestop. Den enkle og mest sandsynlige forklaring er, at danskerne er fantastisk gode til at træde til med livreddende hjælp, siger læge Kristian Bundgaard, der står bag forskningsprojektet hos Dansk Hjertestopregister.

  - Det gælder både konen, naboen og mennesker på en restaurant, ligesom det selvfølgelig hjælper, at flere melder sig til de frivillige ordninger og er klar til at yde livreddende førstehjælp, når folk ringer 112.

  Der findes flere ordninger, hvor frivillige borgere alarmeres samtidig med ambulancen. Alene TrygFonden har tilknyttet 124.444 hjerteløbere.

 9. 14 mister livet i Indonesien efter jordskælv og flodulykke

  Naturens kræfter har været hårde ved Indonesien det seneste døgn, hvor mindst 14 personer har mistet livet som følge af et jordskælv på Bali og en kraftig strøm i en flod.

  Jordskælvet skete tidligt lørdag morgen lokal tid og havde en styrke på 4,8. Tre personer døde som følge af det, mens syv personer kom alvorligt til skade.

  Før jordskælvet var der sket en tragisk ulykke i en flod på Java, hvor 11 skoleelever omkom. De blev trukket ned af en kraftig strøm, efter de var faldet i vandet. Flere lærere kom til skade, da de forsøgte at redde eleverne.

  Du kan se video med nogle af ødelæggelserne fra jordskælvet herunder:

 10. Efterårsferien starter efterårsagtigt med blæst og spredte byger

  Skyer varsler regn, og løvfald blæser bort.

  Efteråret er for alvor over os, og starten på efterårsferien værner om de vejrmæssige traditioner.

  Lørdagsvejret bliver nemlig noget blæsende og med spredte byger, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

  Bygerne rammer især Jylland, og temperaturerne bliver i dag mellem 10 og 12 grader.

  Den næste uges tid ligger Danmark tæt på polarfonten, som adskiller den kolde luft mod nord og den varme luft syd for landet. Samtidigt holdes de højtryk væk, som kunne give tørt vejr.

  Alt i alt betyder det, at vejret resten af efterårsferien også bliver typisk efterårsagtig med en masse skyer, blæst og regn i perioder.

 11. Ny aftale får elløbehjul tilbage til Københavns gader

  Der er gået et år uden el-løbehjul i det københavnske bybillede, men det ændrer sig fra næste uge.

  En ny aftale med de firmaer, som står for udlejningen af løbehjulene, har nemlig sørget for at få dem tilbage. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Nu skal løbehjulene parkeres i 240 udepegede parkeringsområder, når en tur afsluttes. Samtidig vil det ikke være muligt at leje dem eller afslutte en tur med dem i et område, som betragtes som tæt by, hvilket inkluderer dele af Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, Amager og Christianshavn samt hele Indre By.

  Løbehjulene blev fjernet efter stor kritik for at fylde for meget i gadebilledet og for at være skyld i ulykker.

  Hvis løbehjulene bliver efterladt uden for parkeringsområderne, lyder bødestraffen på 338 kroner.

 12. Se videoen: Tre astronauter lander succesfuldt på Kinas nye rumstation

  De tre kinesiske astronauter, der kort efter midnat lokal tid blev sendt ud i rummet, er nu landet på den kinesiske rumstation Tiangong.

  Det oplyser Kinas rumfartsadministration ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua.

  De tre astronauter - eller taikonauter, som man også kalder astronauter fra Kina - skal være på rumstationen Tiangong i præcis 183 dage.

  Det er Kinas hidtil længste mission.

 13. Årsdag for drab på fransk skolelærer

  I dag er det et år siden, at den franske skolelærer Samuel Paty blev halshugget på sit arbejde af den 18-årige tjetjenske flygtning Abdullakh Anzorov.

  På årsdag bliver Samuel Paty hyldet med ceremonier i Paris, og så får han også sin egen plads i byen. Byrådet i storbyen har nemlig besluttet at omdøbe pladsen Paul-Painlevé foran Hotel de Cluny til Samuel Patys Plads.

  Indvielsen vil ske med skolelærerens familie og kolleger som gæster, men vil derudover være lukket for offentligheden.

  Abdullakh Anzorovs motiv for halshugningen var, at den franske skolelærer havde vist Muhammed-tegninger for sine elever i undervisningen. Tjetjeneren blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet.

 14. USA tilbyder familie erstatning for dræbte civile i angreb i Kabul

  USA's forsvarsministerium, Pentagon, har tilbudt "kondolencebetalinger" til familien til ti civile afghanere, der ved en fejl blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Kabul i august.

  Samtidig vil forsvarsministeriet yde hjælp til de familiemedlemmer, som ønsker at bosætte sig i USA.

  Det oplyser Pentagon ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Det er uvist, hvilke beløb der er tale om.

  De ti civile afghanere, der blev dræbt i droneangrebet i den afghanske hovedstad 29. august, var uskyldige ofre, der ikke bar nogen skyld og ikke var tilknyttet Islamisk Stat, som angrebet ellers var rettet mod, eller var en trussel mod amerikanske styrker.

  Angrebene blev udført kort før USA's tilbagetrækning fra Afghanistan.

 15. Stor risiko for kø på vejene i dag

  I dag, lørdag, er den største rejsedag i efterårsferien. Det betyder, at der er tættere trafik og stor risiko for kødannelse og forsinkelser. Det oplyser Vejdirektoratet.

  Det er især på strækninger på tværs af landet og nær ferieområderne, hvor der er mest pres på vejene.

  - Det er på Sønderjyske Motorvej fra grænsen op mod Kolding. På den Vestfynske Motorvej fra Odense mod Middelfart og ovre i sommerhusområdet ved den jyske vestkyst på rute 11 især, siger Peter Bruun-Mogensen, vagthavende i Vejdirektoratets trafikcenter.

  Hvis man gerne vil undgå kø er der kun én ting at gøre, fortæller Peter Bruun-Mogensen.

  - Som vi altid siger, forsøg at køre uden for de travleste tidspunkter. Lørdag er det mellem klokken 11 og 14, hvor der er særligt pres på vejene, siger han.

 16. Politikerdrab i Storbritannien betegnes som terror

  Nu bliver drabet på det britiske parlamentsmedlem David Amess betegnet som en terrorhandling.

  Sådan lyder meldingen natten til lørdag fra politiet i London.

  Efterforskningen af drabet styres derfor af politiets særlige antiterrorenhed.

  - Den foreløbige efterforskning har afsløret et muligt motiv knyttet til islamistisk ekstremisme, oplyser politiet i en meddelelse uden at give yderligere oplysninger.

  Den 69-årige David Amess, der var mangeårigt konservativt medlem af Underhuset, blev fredag angrebet under et vælgermøde i kirken Belfairs Methodist Church i byen Leigh-on-Sea.

  Amess døde efter at være blevet stukket flere gange med en kniv.

  Umiddelbart efter drabet blev en 25-årig mand anholdt på gerningsstedet.

 17. Islamisk Stat tager ansvaret for selvmordsangreb under fredagsbøn i Afghanistan

  Det var Islamisk Stat, der stod bag bombeangrebet mod den største af de shiitiske moskeer i den afghanske by Kandahar i dag.

  Det hævder terrorbevægelsen ifølge Reuters nu i en erklæring.

  Mindst 35 mennesker mistede livet, da flere selvmordsbombere udløste deres sprængladninger under fredagsbønnen.

  68 andre har modtaget behandling for deres kvæstelser, forlød det tidligere på dagen.

  Islamisk Stat tog ligeledes ansvaret for en tilsvarende bombe i sidste uge, der dræbte adskillige shiiter i den nordlige by Kunduz.

  Taliban-regeringen meddelte tidligere i dag, at sikkerhedsstyrker har fået ordrer om at finde de ansvarlige og straffe dem for deres forbrydelser.

 18. Anti-terrorpoliti i spidsen for efterforskningen af drabet på konservativ politiker

  Knivdrabet på den konsertive parlamentariker David Amess bliver efterforsket af britisk anti-terrorpoliti, der skal opklare, om der er tale om en terrorhandling.

  Blandt andet skal specialisterne undersøge, om den 25-årige mand, der er anholdt for drabet, har efterladt spor om sit motiv på elektroniske enheder som for eksempel mobiltelefon og computer.

  Det skriver BBC.

  Politiet i Essex, hvor drabet fandt sted, får desuden hjælp af London-politiet Scotland Yard og efterretningstjenesten MI5.

  Det formodede gerningsvåben er desuden fundet og i politiets besiddelse.

  David Amess blev stukket ned under et vælgermøde i en metodistkirke i Leigh-on-Sea i hans valgkreds Southend West.

 19. Britisk minister bestiller undersøgelse af parlamentsmedlemmers sikkerhed efter drabet på David Amess

  Indenrigsminister Priti Patel har bedt om at få iværksat en undersøgelse af de britiske parlamentarikeres sikkerhed efter knivdrabet på den konservative politiker David Amess.

  Samtlige politistyrker skal straks gå i gang med at evaluere deres sikkerhedsprocedurer, oplyser en talsmand for Priti Patel ifølge BBC.

  Hun gav tidligere på dagen udtryk for, at hun er knust over have mistet sin konservative kollega, som kun kaldte for en 'rar og trofast ven'.

  Davis Amess har siddet næsten fire årtier i det britiske parlament. Han blev i dag dræbt af knivstik under et vælgermøde i en kirke i sin valgkreds i Essex.

  En 25-årig mand er anholdt for drabet. Politiet mener ikke, at der var flere gerningspersoner.

 20. Specialstyrker omringer russisk fængsel efter fangeoprør

  Politiet har omringet et fængsel i det sydlige Kaukasus, hvor flere hundrede fanger skal have samlet sig i et oprør rettet mod fængslets ledelse.

  Det oplyser flere russiske nyhedbureauer, heriblandt Tass, ifølge Reuters.

  Fængslet ligger ved byen Vladikavkaz, hvor specialstyrker angiveligt er ved at gøre klar til at storme bygningen.

  Der er meldinger om både 200 og 600 deltagende fanger i oprøret.

 21. Kongresbetjent tiltalt for at hjælpe stormløber med at slette spor på Facebook

  En af de politibetjente, der har til opgave at passe på USA's folkevalgte, er blevet tiltalt for at hjælpe en af de personer, der stormede Kongressen i Washington 6. januar.

  Ifølge CNN er den pågældende kongresbetjent tiltalt for at skrive en privat besked på Facebook til en af stormløberne, der havde postet selfier og videoer.

  - Jeg er en kongresbetjent, der er enig i dit politiske ståsted.

  - Fjern den del om at være inde i bygningen, de er i øjeblikket i gang med at efterforske, og alle der var i bygningen vil blive sigtet. Passer blot på dig, skrev betjenten.

  Den pågældende betjent, som har arbejdet i Kongressen i 25 år, er suspenderet.

 22. Kommuneskatterne stiger med omtrent 122 millioner kroner næste år

  Landets kommuner har nu vedtaget deres budgetter og skatter for 2022.

  Kommunernes indberetninger viser, at ti kommuner hæver skatten næste år, mens seks andre kommuner sænker den.

  En foreløbig opgørelse viser, at de kommunale skatter samlet set vil stige med omtrent 122 millioner kroner næste år.

  Det skriver Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

  Regeringen vil søge opbakning til at nedsætte den statslige bundskat svarende til de højere kommunale skatter, så den samlede skat for borgerne ikke stiger.

 23. Kina sender astronauter afsted til seks måneders ophold på rumstation

  Raketten med Shenzhou-13-rumfartøjet og de tre taikonauter blev affyret fra Gobi-ørkenen. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Ritzau Scanpix)

  Kort efter midnat lokal tid er tre kinesiske astronauter blevet sendt ud i rummet fra Jiuquan-centret i Gobi-ørkenen i Indre Mongoliet.

  Det skriver CNN.

  Ombord på rumfartøjet Shenzhou-13 skal de tre astronauter nå frem til Kinas nye rumstration Tiangong omtrent seks timer efter opsendelsen.

  Den kinesiske astronauter Ye Guangfu (tv.), Wang Yaping og Zhai Zhigang skal arbejde på den kinesiske rumstation, der ventes at være helt færdig i december 2022. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Her skal de bo og arbejde i de næste 183 dage, omtrent seks måneder, hvilket er Kinas hidtil længste mission.

  Astronauterne fra Kina, der også kaldes taikonauter, skal både gennemføre rumvandringer og forskellige test af rumstationen.

  Det er den anden bemandede mission efter opførelsen af rumstationen, som Kina forventer fuldt bemandet og operationel i december 2022.

  I sidste måned afsluttede tre andre taikonauter et ophold på tre måneder.

 24. Boris Johnson om drabet på konservativ parlamentariker: 'Vi har mistet en elsket ven og kollega'

  Den britiske premierminister kommenterer nu drabet på Sir David Amess, der blev stukket ned under et vælgermøde i Leigh-on-Sea tidligere i dag.

  - Vi har mistet en elsket ven og kollega.

  - David var en mand med en tro på sit land og dets fremtid. Vi har mistet en fremragende tjener af offentligheden, lyder det fra Boris Johnson ifølge Reuters.

  Sir David Amess, der har siddet i det britiske parlament siden 1983 for Det Konservative Parti, blev dræbt under et vælgermøde i sin valgkreds Southend West.

  Vælgermødet fandt sted i Belfairs metodistkirke, hvor gerningsmanden gik til angreb.

  På trods af akut behandling på stedet stod Sir David Amess' liv ikke til at redde.

  En 25-årig mand er blevet anholdt af politiet i Essex for knivdrabet.

  Meldingen fra politiet tidligere i dag var, at der ikke var andre mistænkte.

 25. USA åbner for færdigvaccinerede turister 8. november

  Nu sættes der snart et punktum for mere end halvandet år med strenge amerikanske indrejserestriktioner på grund af coronapandemien.

  Den 8. november bliver det nemlig igen muligt for udenlandske rejsende at besøge USA, såfremt de er færdigvaccinerede mod coronavirus.

  Det oplyser Det Hvide Hus fredag.

  USA har tidligere meddelt, at landet i løbet af november vil åbne op for indrejse igen, men nu er der altså sat en dato for genåbningen.

 26. Danmark er igen kåret som verdens bedste retsstat

  Hvis man af forskellige årsager kommer i berøring med retsvæsenet, så er Danmark bestemt ikke det værste sted at komme det.

  Det er faktisk det bedste.

  Sådan lyder konklusionen i årets rapport fra World Justice Program, der altså placerer Danmark som nummer ét blandt 139 lande, når det gælder retssikkerhedsgarantier.

  Det skriver Danmarks Domstole i en pressemeddelelse.

  Danmark indtager førstepladsen for sjette år i streg.

  I år efterfølges førstepladsen af Norge, Finland, Sverige og Tyskland, mens Venezuela, Cambodja, og Den Demokratiske Republik Congo scorer lavest.

 27. Norsk efterretningstjeneste har kendt til gerningsmand bag dødeligt bueangreb siden 2015

  Fem blev dræbt og tre såret, da en 37-årig mand med dansk statsborgerskab onsdag aften angreb folk med bue og pil og andre ukendte våben i den norske by Kongsberg.

  Det norske politis efterretningstjeneste (PST) blev dog advaret om den nu drabssigtede mand allerede tilbage i 2015, skriver NRK.

  I 2017 gennemførte det lokale politi en såkaldt "bekymringssamtale" med manden, få dage efter at han havde lagt en bekymrende video på nettet.

  Året efter advarede PST det norske sundhedsvæsen, da efterretningstjenesten vurderede, at manden ikke var drevet af religion eller ideologi, men at han i stedet var alvorligt psykisk syg, skriver NRK.

  Tidligere i dag meddelte det norske politi på et pressemøde, at den hidtidige efterforskning også primært peger i retning af psykisk sygdom som motiv.

 28. Rigsrevisionen skal regne på prisen for bankpakkerne under finanskrisen

  Tabte staten penge eller tjente den på at lade Nationalbanken udstede en 30-årig statsobligation for 90 milliarder kroner i 2008.

  Det er et af de regnestykker, som Rigsrevisionen nu skal se nærmere på.

  Det meddeler Statsrevisorerne ifølge ritzau.

  Formålet dengang var at få pensionskasserne til at sælge udenlandske værdipapirer til fordel for den danske statsobligation, hvorved valuta blev frigivet til bankerne, der ikke kunne betale afdrag på udenlandske lån.

  Men spørgsmålet om, hvorvidt skatteyderne reddede bankerne - eller om bankerne har betalt prisen - deler stadig vandene på tværs af folketingssalen.

 29. Britisk parlamentsmedlem dræbt af knivstik under møde i valgkreds

  David Amess blev stukket ned under et vælgermøde i Belfairs metodistkirke i Leigh-on-Sea. En 25-årig mand er anholdt for drab. (Foto: Andrew Couldridge © Ritzau Scanpix)

  Det britiske parlamentsmedlem David Amess er død efter at være blevet stukket ned under et møde i sin valgkreds.

  Den konservative politiker modtog akut behandling på stedet, men hans liv stod desværre ikke til at redde, oplyser politiet til flere britiske medier.

  Ifølge Sky News blev 69-årige David Amess stukket flere gange i en kirke i byen Leigh-on-Sea i Essex omkring 60 kilometer øst for London.

  Politiet i Essex oplyser, at de har anholdt en 25-årig mand for drab - der bliver ikke ledt efter flere mistænkte.

  David Amess har siddet i det britiske parlament siden 1983.

  David Amess blev opstillet i valgkredsen Southend West i Essex i 1997. (Foto: RICHARD TOWNSHEND © Ritzau Scanpix)
 30. Kvinde død efter eksplosion i Göteborg for nylig

  En kvinde, som blev behandlet på hospitalet efter eksplosionen i Annedal i Göteborg 28. september, er død.

  Det oplyser svensk politi ifølge flere medier, heriblandt SVT.

  Dermed er der tale om en efterforskning, som også omfatter drab.

  Den mistænkte 55-årige gerningsmand blev for halvanden uge siden fundet død i vandet nær en bro i det centrale Göteborg.

  Ifølge politiet er der ikke noget, der taler for, at den mistænktes død er forvoldt af en anden person.

  16 personer blev kørt på sygehuset efter eksplosionen i boligområdet Annedal tidligt om morgenen 28. september. De fleste blev behandlet for lettere røgforgiftning.

 31. Norsk politi ændrer kurs: Sygdom kan være motiv for angreb

  På et pressemøde i Kongsberg har det norske politi her til eftermiddag fortalt yderligere om gerningsmanden bag angrebet, der endte med at koste fem personer livet.

  De kom blandt andet ind på, hvad der kunne være motivet bag angrebet fra den 37-årige gerningsmand med dansk statsborgerskab. Tidligere har politiet peget på terror som en mulighed, men det har ændret sig.

  - Vi arbejder ud fra flere hypoteser. Blandet andet sindet, hævn, impuls, jihad, sygdom og provokation. Den hypotese, som er styrket mest de første dage, er, at baggrunden er sygdom, siger politiinspektør Per Thomas Omholt

  Gerningsmanden erkender de faktiske forhold, men han mener samtidig ikke, at han har begået noget strafbart, fortæller politiet på pressemødet.

  I dag blev han varetægtsfængslet i fire uger.

 32. Britisk parlamentsmedlem stukket ned under møde i valgkreds

  Det britiske parlamentsmedlem David Amess er blevet stukket ned under et møde i sin valgkreds.

  Det oplyser David Amess' kontor ifølge Reuters.

  Ifølge Sky News er David Amess blevet stukket flere gange. Hans tilstand er indtil videre ukendt.

  Angrebet fandt ifølge mediet sted i en kirke i byen Leigh-on-Sea i Essex øst for London.

  Politiet i Essex skriver på Twitter, at de er blevet kaldt ud til et knivstikkeri i Leigh-on-Sea, hvor de har anholdt én person, og ikke leder efter flere mistænkte.

  David Amess er medlem af Det Konservative Parti.

 33. Politiet går ind i sag om kostskole efter klager fra tidligere elever

  Syd- og Sønderjyllands Politi indleder nu en nærmere undersøgelse af sagen om mulige strafbare forhold på den tidligere Gravenshoved Kostskole, det oplyses i en pressemeddelelse fra Aalborg Kommune.

  Gravenshoved Kostskole lå i Sønderjylland og eksisterede i 1964-1991 som et kostskoletilbyd drevet af Nordjyllands Amt og Aalborg Kommune.

  I pressemeddelelsen oplyses, at der er en beskrivelse af flere forhold, som kan være strafbare, og derfor har kommunen lavet en anmeldelse til politiet.

  Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer alle, der har viden i sagen til at kontakte dem.

 34. 700 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  700 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går.

  Tre personer er døde.

  Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i sin seneste opgørelse.

  Antallet af indlæggelser stiger med 15 personer, så der nu er i alt 105 indlagte.

  14 personer er indlagt på intensiv, heraf er ti i respirator.

  Dagens smittetal er baseret på 60.338 PCR-test, hvilket giver en positivprocent på 1,16.

  Der er samtidig foretaget 20.575 hurtigtest de sidste 24 timer. Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

  Gårsdagens smittetal var 767.

 35. Kinas centralbank maner til ro trods ejendomsgigant i knæ

  Risikoen for, at ejendomsgiganten Evergrandes finansielle krise vil smitte meget af på resten af den kinesiske økonomi, er meget lille. Det er meldingen fra den kinesiske centralbank.

  Zou Lan, der er chef for finansielle markeder hos den kinesiske centralbank, mener, at situationen med Evergrande er under kontrol, skriver Reuters.

  Evergrande er Kinas næststørste ejendomsselskab. Det kæmper med en samlet gæld til en værdi på over 1900 milliarder kroner. Frygten har været, at et kollaps af Evergrande ville tage mange andre virksomheder med i faldet.

  - I de seneste år har virksomheden været ledet dårligt og har ikke været i stand til at operere forsigtigt i overensstemmelse med ændringer i markedssituationen, siger Zou Lan ifølge Reuters.

 36. Fødevarestyrelsen vil teste kød og mælk fra giftige marker

  Hvis det giftige stof PFOS bliver fundet på marker og andre arealer, hvor der bliver produceret fødevarer, vil Fødevarestyrelsen nu til at teste, om det i sidste ende er i kød, fisk, mælk, foder og afgrøder.

  Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  De seneste måneder har der været en del snak om, at giftstoffet PFOS er endt i maven hos forbrugere, som har spist kød fra forurenet jord.

  Tidligere i år viste en kortlægning fra Miljøstyrelsen og fra Forsvaret, at knap 200 grunde har været anvendt til brandslukningsøvelser. Og det er under de øvelser, at det giftige stof PFOS som blev brugt i brandskum, kan være endt i åer og marker.

 37. Tre tyske partier vil nu forhandle målrettet om en Trafiklys-regering

  Partiledelserne i tre tyske partier vil gerne indlede målrettede forhandlinger om at danne en såkaldt Trafiklys-regering, der har fået navn efter partiernes farver: De røde socialdemokrater i SPD, de gule liberale i FDP og De Grønne.

  Det fortæller partiernes toppolitikere på et fælles pressemøde, hvor de anbefaler at indlede formelle koalitionsforhandlinger.

  - Vi er overbeviste om, at vi kan indgå en ambitiøs og bæredygtig koalitionsaftale, lyder det i et fælles forhandlingsdokument, som partierne er nået til enighed om.

  I weekenden skal beslutningen godkendes på en lille partikongres hos De Grønne og i et særligt udvalg i FDP, før koalitionsforhandlingerne officielt kan indledes i næste uge.

  Det er socialdemokraten Olaf Scholz, der bliver kansler, hvis forhandlingerne bærer frugt.

 38. Norden vil have værtskabet for kvinde-EM i 2025

  I fire år har de nordiske fodboldforbund samarbejdet tæt om at lave et stærkt, fælles bud på et stort mesterskab. Nu har Danmark, Finland, Norge og Sverige beslutte at byde på EM-værtskabet i 2025 med støtte fra Færøerne og Island.

  Det fortæller DBU-formand, Jesper Møller, i en pressemeddelelse, efter at han fredag deltog i et møde med formændene for de nordiske fodboldforbund.

  - Alle de nordiske fodboldforbund har de seneste par år undersøgt mulighederne for stadions, værtsbyer, base camps og andre faciliteter for at danne sig det fulde billede af, hvordan man udvikler det bedst mulige værtskab for EM 2025.

  UEFA’s eksekutivkomite annoncerer i december 2022, hvem der får værtskabet til EM 2025.

  De nordiske fodboldforbund afventer desuden yderligere information om en potentiel budproces på værtskabet for VM for kvinder i 2027.

 39. Alle danskere bliver tilbudt et tredje vaccinestik

  Alle danskere får nu tilbudt et tredje vaccinestik mod corona - et såkaldt boosterstik. Sådan lyder meldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  - Vi har en plan for udrulningen af det tredje vaccinestik, og den er, at danskerne bliver inviteret seks måneder og 14 dage efter, at de har fået andet stik.

  På plejehjem og blandt særligt sårbare borgere, er man allerede i fuld gang med at give endnu et skud vaccine. Her begyndte man at give tredje stik i starten af september.

  Men nu kan resten af os altså også se frem til at skulle lægge overarm til et tredje stik. Meldingen er, at man i de kommende måneder vil vaccinere omkring halvanden millioner borgere med et tredje stik.

 40. Gerningsmanden i Kongsberg er varetægtsfængslet

  Som ventet er den 37-årige gerningsmand fra den norske by Kongsberg blevet varetægtsfængslet i fire uger. Det var også anklagerens ønske.

  Allerede på forhånd har gerningsmanden kendt sig skyldig i de fem drab på henholdsvis fire kvinder og en mand.

  Han skal sidde i fuld isolation de to første uger af varetægtsfængslingen. Derudover er der både besøgs- og medieforbud.

 41. Mindst 16 dræbt ved nyt moské-angreb i Afghanistan

  Igen i dag endte beslutningen om at tage til fredagsbøn fatalt for en række afghanere.

  Mindst 16 personer meldes nemlig dræbt ved en eksplosion i en shiitisk moské i den afghanske by Kandahar, mens 32 er såret, skriver BBC.

  Mediet beretter, at årsagen til eksplosionen endnu er ukendt, men der formodes at være tale om et selvmordsangreb.

  Det var tilfældet ved det angreb, der sidste fredag ramte byen Kunduz, hvor mindst 50 personer blev slået ihjel. Også her var der tale om en moské, der benyttes af landets shiamuslimske mindretal. Dengang tog den sunnimuslimske terrororganisation Islamisk Stat skylden for angrebet.

  I skrivende stund har ingen taget ansvaret for dagens angreb.

 42. Norsk politi overvejer at melde sig selv til specialeenhed efter Kongsberg-drab

  Situationen med de fem drab i den norske by Kongsberg har skabt lidt fokus på politiets indsats. Det er nemlig bekræftet, at de allerede var tilkaldt før, at drabene var blevet begået af den 37-årige gerningsmand.

  Derfor overvejer de også at melde sig selv til en specialeenhed. Det siger politichefen Ole Bredrup Sæverud til dagbladet VG.

  - Der kan være grund til at efterforske politiets ageren, da de fem drab øjensynligt skete, da politiet var blevet tilkaldt, forklarer han.

  Første gang det norske politi var i nærheden af gerningsmanden, lykkedes det ham at flygte. Det var først en halv time senere, at politiet igen fik kontakt til ham.

 43. Australsk premierminister går imod stat om coronaregler

  Kort var glæden nok for de internationale rejsende, som havde håbet på at kunne besøge Australien igen.

  Efter at delstatsleder for New South Wale Dominic Perrottet i dag meldte ud, at man ville ophæve 14-dages karantænekrav for alle indrejsende, valgte landets permierminister Scott Morrison kort efter at gå imod delstatslederen.

  Det betyder, at lempelsen af rejsereglerne kun gælder for australske statsborgere. Det skriver BBC.

  - Vi åbner endnu ikke op for alle, der vil tilbage til Australien, siger Scott Morrison.

  Det var nyhedsbureauet AP, der ellers tidligere i dag kunne fortælle de gode nyheder om, at internationale rejsende kunne booke turen til Sydney. Men det er efterfølgende blevet rettet til at premierministeren.

 44. Minkbranchens støvede maskiner venter på statens opkøb

  Maskinerne hos virksomhederne Jasopels i Bording og Minkpapir ved Holstebro står ubrugte hen i tomme lagerhaller.

  Men de bliver stadigvæk passet, mens de venter på at staten opkøber dem. Det har dog fået lange udsigter, fordi forbuddet mod minkavl i Danmark er forlænget til januar 2023. Derfor er statens opkøb også udsat.

  Så nu er de virksomheder, der leverer udstyr og maskiner til minkbranchen, gået helt i stå - her et lille år efter nedlukningen af al minkavl.

  Og hos Jasopels kan direktør, Casper Spanner, heller ikke eksportere maskinerne.

  - For de udenlandske avlere venter bare på, at de danske avlere og staten snart skal sælge ud af deres udstyr – til lav pris. Så løbet er kørt.

 45. Alle partier vil udvide Minkkommission: Politiets ulovlige actioncard skal undersøges

  Alle partier vil nu have undersøgt, hvordan det kunne ske, at politiet ringede rundt til landets minkavlere med beskeden om, at deres raske mink skulle aflives, selvom der ikke var lovhjemmel til det.

  - Det bedrøvelige er jo, at man ikke kan finde ud af, hvem der besluttede at sætte politiet ind. Derfor anbefaler advokaterne, at det undersøges yderligere, siger gruppeformand for Venstre Karsten Lauritzen.

  - Der er enighed blandt alle partier om at udvide kommissoriet i Minkkommission, der nu skal se på actioncard for at få vendt hver en sten, siger han.

  Sidste år lød det fra Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november, at alle mink skulle aflives, fordi de udgjorde en risiko for folkesundheden.

  Efterfølgende blev politiet sat til at ringe rundt til minkavlerne med et såkaldt actioncard, de skulle tale ud fra. Her lød det, at hvis minkavleren nægtede at aflive sine dyr, så ville myndighederne komme og gøre det.

  Men den besked var ikke lovlig, for der var ikke hjemmel til at aflive raske mink.

  Kommissionen er allerede nu i gang med at undersøge, hvad der skete i dagene omkring, at regeringen traf den vidtgående beslutning om at aflive alle mink. Den skal være færdig med sit arbejde til foråret.

 46. Norsk politi: Intet tyder på, at angrebet var planlagt

  Der er intet, der tyder på, at det var planlagt, da den 37-årige dansker angreb flere mennesker i Kongsberg onsdag aften, hvor fem mennesker mistede livet.

  Det siger politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen til norsk TV2 ifølge Ritzau.

  - Der er ingen grund til at tro, at dette er planlagt. Der er heller ingenting, som tyder på, at det var en situation i butikken, som udløste det, siger hun.

  Norsk politi holder pressekonference klokken 14.30, hvor de vil orientere om status i sagen vedrørende Kongsberg-drabene, skriver det norske medie VG.

 47. Danmark sender corona-hjælp til Rumænien

  Rumænien kæmper med store udfordringer med corona-smitte i landet, og derfor rækker Danmark nu ud til landet med hjælp. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

  Danmark donerer medicinsk udstyr til landet til behandling af patienter med coronavirus. Man sender 15 mobile respiratorer og 8 iltkoncentratorer.

  Det er en hjælp, som de rumænske myndigheder har bekræftet, at de gerne vil tage imod.

  Danmark købte i juni over en million Pfizer-vacciner af Rumænien, hvilket gjorde, at det danske vaccineprogram kunne fremrykkes.

 48. Rekordhøje benzinpriser rammer Danmark

  Skal bilen tankes inden efterårsferien, skal man have den store pung frem. For med en literpris på over 14 kroner slår benzinpriserne rekord.

  Hos Q8 står prisen fredag morgen i 14,19 kroner for en liter 95-benzin, mens prisen hos OK er 14,09 kroner. Det fremgår af tankstationernes hjemmesider, skriver Ritzau.

  Det er de højeste priser nogensinde ifølge en opgørelse fra Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for de danske tankstationer.

  - Det er ret voldsomt, hvad vi ser i øjeblikket. For en gennemsnitlig bilist er det en ekstraregning på omkring 3000 kroner om året, siger cheføkonom hos Sydbank Søren V. Kristensen til Ritzau.

  Benzinpriserne afgøres blandt andet af stigende oliepriser.

  Rettelse: De nuværende benzinpriser er rekordhøje målt i kroner og ører. Men korrigerer man for inflation, så var priserne relativt set højere i august og september 2012.

 49. Tour de France-tilskuer får fire måneders fængsel for at forårsage styrt

  Den kvindelige Tour de France-tilskuer, der forårsagede et stort styrt med et papskilt under sommerens udgave af verdens største cykelløb, har fået sin straf.

  Den unavngivne kvinde er blevet idømt fire måneders betinget fængsel, skriver den engelske avis, The Independent.

  Styrtet skete, da tilskueren lænede sig indover vejen og holdt et skilt ud mod en forbikørende kameramotorcykel for at få dens opmærksomhed. Det hurtige cykelfelt bragede dernæst lige ind i skiltet, og flere ryttere måtte udgå som følge af styrtet.

 50. Kenyansk seriemorder slået ihjel af lokale

  Den kenyanske mand, der onsdag undslap fra fængslet, og som har tilstået at have dræbt 14 drenge, er blevet slået i hjel.

  Det oplyser politiet i Kenya ifølge BBC.

  Manden blev fundet og dræbt af en gruppe lokale i en landsby i det vestlige Kenya. Det sker efter, at de kenyanske myndigheder igangsatte en massiv menneskejagt for at finde manden.

  Han tilstod i juli at have bedøvet og dræbt unge drenge. I nogle tilfælde skulle han have drukket ofrenes blod.

 51. Video: Se halloween-glade elefanter smadre græskar

  Elefanterne i Oregon Zoo i Portland i USA elsker bare, når det bliver halloween-sæson. De nyder nemlig deres faste tradition, hvor de får græskar, som de kan smadre og spise.

  I år foregik det uden gæster, der kunne se på, på grund af corona-restriktionerne, men elefanterne så ud til at have det sjovt alligevel.

  Selvom der var tale om flere kæmpegræskar med en vægt på over 50 kilo, så var de ikke for store for elefanterne til at smadre. Se det lige her:

Mere fra dr.dk