Alternativet smider Theresa Scavenius ud af folketingsgruppen

Scavenius får frataget alle sine ordførerskaber og udvalgsposter i Folketinget. Hovedbestyrelsen bakker op.

Det har ikke været muligt at rette op på de store samarbejdsproblemer og tillidsbrud, lyder det fra gruppeforperson. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Ritzau Scanpix)

Alternativets folketingsgruppe har besluttet at fratage Theresa Scavenius alle hendes ordførerskaber og udvalgsposter i Folketinget samt retten til at udtale sig på Alternativets vegne.

Det skriver Alternativet i en pressemeddelelse.

Man vil desuden indstille, at Theresa Scavenius tildeles et nyt kontor væk fra den grønne gang på Christiansborg. Alternativets hovedbestyrelse bakker op om folketingsgruppens beslutning.

- Vi må erkende, at det ikke har været muligt at rette op på de store samarbejdsproblemer og tillidsbrud, vi har oplevet fra Theresa Scavenius, siger gruppeforperson Helene Liliendahl Brydensholt i pressemeddelelsen.

- Derfor ser folketingsgruppen det nødvendigt at bruge vores demokratiske mulighed for at fratage Theresa Scavenius hendes ordførerskaber og udvalgsposter, så hun ikke længere repræsenterer Alternativet i det parlamentariske arbejde på Christiansborg.

Har været 'grov' og 'saboteret arbejdet i gruppen'

Her havde Alternativets folketingsgruppe indstillet til partiets hovedbestyrelse, at daværende klimaordfører Theresa Scavenius blev ekskluderet fra partiet.

Theresa Scavenius stillede op som kandidat til at blive ny leder af Alternativet i 2020, men blev slået af Josephine Fock. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

I dag skriver gruppeforperson Helene Liliendahl Brydensholt, at Scavenius har "udvist modvillighed mod at samarbejde".

- Hun har ikke anerkendt gruppen og ledelsen, været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer, skadet Alternativets samarbejde med andre partier og ministerier, skabt et dårligt arbejdsmiljø omkring sig og generelt handlet på måder, der har saboteret arbejdet i gruppen, siger hun.

- Vi har løbende talt om dette, men resten af gruppen har ikke oplevet, at Theresa har udvist villighed til at ændre adfærd eller vist interesse i at indgå kompromiser i fællesskab - heller ikke efter, hovedbestyrelsen gik ind i sagen. Derfor ser vi os nødsaget til at tage samtlige af hendes poster fra hende.

Hovedbestyrelsen bakker op

Alternatives hovedbestyrelse valgte i denne uge ikke at følge folketingsgruppens ønske om at ekskludere Theresa Scavenius fra partiet.

Man satte i stedet gang i et forløb med en ekstern konsulent, der skulle mægle og skabe bedre stemning i gruppen.

Scavenius meldte efterfølgende ud, at hun havde mistet tilliden til den proces, og derfor forlod den.

Ifølge Trine Aslaug Hansen, der er forperson for Alternativets hovedbestyrelse, har man haft en grundig mæglingsproces, hvor "alle har fået rig mulighed for at udtrykke sig og blive lyttet til".

- Det har i den forbindelse desværre ikke været muligt at nå til enighed, og vi er nået frem til, at beslutningen om at fratage Theresa Scavenius hendes poster i Folketinget samt muligheden for at tale på partiets vegne, er det, vi sammen med de øvrige i folketingsgruppen ser som den bedst mulige løsning, siger hun.

- Med andre ord bakker hovedbestyrelsen op om denne beslutning.

I går lød det fra Therese Scavenius, at hun havde fået at vide af Alternativets hovedbestyrelse, at hun ikke ville blive ekskluderet.

Du kan høre mere om balladen i Alternativet denne udgave af DR's politiske podcast Slotsholmen.