Seneste Nyt

Ark med blankt papir er blevet symbol på kinesisk protest

 • Kinesiske demonstranter holder blanke stykker papir i strakt arm. Den strategi bruges blandt andet for at undgå censur og anholdelse. Også i Moskva har aktivister brugt metoden til at protestere mod Ruslands invasion af Ukraine (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
 • Udbredte demonstrationer er et sjældent syn i Kina, hvor præsident Xi Jinping har elimineret alt rum for politisk diversitet og uenighed. Også på sociale medier censureres ytringer. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
 • Protester rettet mod centralregeringen i Beijing er sjældne i Kina. I de forgangne måneder har der været flere episoder med afsæt i nul-covid-politikken med direkte nævnelse af partiet og Xi ved navn. (Foto: © MARK R. CRISTINO, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Kinesiske demonstranter har taget ark af blankt papir med på gaden for at udtrykke deres vrede under sjældne kinesiske protester.

- Det hvide papir repræsenterer alt det, vi gerne vil sige, men ikke kan sige, siger 26-årige Johnny, som har taget del i protesterne, til Reuters.

Den strategi bruges blandt andet for at undgå censur og anholdelse, skriver nyhedsbureauet.

Demonstranter er gået på gaden i flere forskellige byer mod Kinas nultolerancepolitik i bekæmpelsen af smitte med coronavirus.

Protesterne begyndte i det vestlige Kina i byen Ürümqi efter en dødsbrand torsdag, som kostede mindst ti mennesker livet.

Her er der spekulationer om, at folk havde svært ved at komme ud, fordi coronarestriktioner forhindrede dem i at forlade deres hjem.

Nyheder

 1. Zelenskyj til det britiske parlament: ’Giv os vinger for frihed’

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har i dag været på besøg i Storbritannien, hvor han holdt en tale for det britiske parlament.

  Her takkede han briterne for deres støtte i krigen mod Rusland, men anmodede også om kampfly til deres kamp.

  Under talen overrakte han en gave i form af en ukrainsk kamppilots hjelm til Lindsay Hoyle, der er formand for det britiske underhus

  På hjelmen stod ordene ’Vi har frihed, giv os vinger til at beskytte den’.

  Herefter lagde Zelenskyj ikke skjul på, at han ønskede yderligere britisk støtte i form af kampfly.

  - Vi vil gøre alt, der er muligt og umuligt for at gøre det muligt, at verden giver os moderne fly til at styrke og beskytte de piloter, der beskytter os.

 2. Præsident Erdogan indrømmer problemer med redningsarbejde under besøg i katastrofeområde

  • Præsodent Recep Tayyip Erdogan mødes med indbyggere i Kahramanmaras. (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/PPO, Ritzau Scanpix)
  • Byen er en af de områder, er hårdt ramt efter jordskælvene. (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRES, Ritzau Scanpix)
  • Ifølge præsidenten vil regeringen inden for et å bygge boliger til borgere, som har mistet deres hjem. (Foto: © OZAN KOSE, Ritzau Scanpix)
  • (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/PPO, Ritzau Scanpix)
  • (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRES, Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er ankommet til en af de sydlige provinser, som er hårdt ramt af jordskælvskatastrofen.

  Erdogan har beset skaderne i byen Kahramanmaras, hvor han talte med redningsarbejdere og trøste lokalbefolkningen. Det skriver Reuters.

  Under besøget i katastrofeområdet erkender Erdogan, at der var visse problemer med beredskabet i den indledende fase af redningsarbejdet. Præsidenten peger specifikt på problemer med veje og lufthavne.

  - På den første dag oplevede vi visse problemer, men så på andendagen og i dag er situationen under kontrol, siger han.

  Over 6.400 bygninger er styrtet sammen i Tyrkiet, som mandag blev ramt af to store jordskælv og mange efterskælv.

 3. Sverige vil være vært for vinter-OL i 2030

  Er du til skiskydning, bobslæde, langrend eller slopestyle, så skal du måske ikke rejse langt for at opleve atleterne til vinter-OL, når legene afholdes i 2030.

  Her drømmer Sverige om at være værter. Det oplyser Sveriges Olympiske Komité på et pressemøde.

  Og drømmen er måske ikke så langt fra virkeligheden. I en pressemeddelelse skriver svenskerne, at de allerede har sat gang i uformelle, indledede samtaler, der skal undersøge, om Sverige har rammerne til at afholde legene.

  Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har haft svært ved at finde en vært til vinter-OL i 2030, og derfor er beslutningen om værtskabet udskudt fra 2023 til 2024.

  Sverige forsøgte forgæves at blive vært for vinter-OL i 2026, der i stedet gik til Italien.

 4. Mangler beviser: Efterforskere stopper undersøgelse af fly skudt ned over Ukraine i 2014

  Holdet af internationale efterforskere, som i årevis har undersøgt nedskydningen af Malaysia Airlines-fly MH17 over Ukraine i 2014, mangler beviser.

  Derfor stopper efterforskningen af, hvem der skød flyet ned.

  Det siger den hollandske anklager Digna van Boetzelaer på et pressemøde i Haag, skriver Ritzau.

  - Undersøgelsen har nu nået sin grænse, og alle spor er nu opbrugt. Efterforskningen bliver derfor suspenderet. Beviserne er utilstrækkelige til flere retsforfølgelser, siger hun.

  Efterforskerne konkluderer, at der er stærke indikationer på, at præsident Putin besluttede at levere missilet til nedskydningen af MH17.

  I november sidste år blev to russere og en ukrainer idømt livstid in absentia af en hollandsk domstol for at have skudt flyet ned, så 298 passagerer og besætningsmedlemmer mistede livet.

 5. Mette Thiesen får fem ordførerskaber hos DF

  Mette Thiesen overtager posten som sundhedsordfører fra partifælle Peter Kofoed. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Den tidligere Nye Borgerlige-profil Mette Thiesen har fået tildelt hele fem ordførerskaber som nyt folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

  Hun overtager posten som social- og handicapordfører fra Pia Kjærsgaard og bliver derudover sundheds-, familie-, og ytringsfrihedsordfører.

  Det skriver Dansk Folkeparti på Twitter.

  Mette Thiesen meldte sig ud af Nye Borgerlige kort tid efter folketingsvalget i november sidste år, efter politikerens kæreste blev beskyldt for at have truet en ansat i partiet.

  Mette Thiesen har efterfølgende været løsgænger i Folketinget, indtil hun for to dage siden meldte sig ind i Dansk Folkeparti.

 6. Færøerne ramt af orkan: Fiskekasser fløj rundt, og vinduer blev suget ud

  Skaderne på en idrætshal blev ifølge politiet så voldsomme, at den er komplet ødelagt. (Foto: © Niels Jacob Eysturberg fra in.fo)

  Det har været særdeles voldsomt vejr på Færøerne siden tirsdag eftermiddag.

  Der har flere steder været målt vindstød på 65,9 meter i sekundet og middelvind på 45,8 meter i sekundet. Når vinden er kraftigere end 32,6 meter i sekundet, går det fra kraftig storm til orkan.

  Ifølge Tina Jacobsen, der er vagtchef hos Færøernes Politi, har det været ”meget voldsomt”, og politiet har modtaget omkring 170 anmeldelser om alt fra flyvende fiskekasser, vinduer, der er suget ud af huse, flyvende tagplader og huse, hvor facadebeklædningen er rykket af.

  - Der er heldigvis ingen personskader, men der har været fare på færde, når man har trampoliner flyvende rundt. Det værste er en lokal idrætshal, der er fuldstændig smadret, så det har været meget voldsomt. Vi har fået meldinger fra folk, der ikke turde gå ud, siger Tina Jacobsen.

  Politiet frarådede al færdsel og kørsel ind til klokken 10 i dag. Flytrafikken har også været påvirket, da flyene ikke kunne lande.

  I videoen kan du se skaderne på den idrætshal, der blev helt ødelagt af den kraftige vind.

 7. Ny aftale med USA bliver en 'VIP-adgang' for dansk underleverandør til F-35-fly

  Jonathan Runoberg er flymontør og står foran en kompositvinge, som Terma laver til F-35-flyene. (Billede: Rikke Precht) (Foto: © Rikke Precht)

  I dag underskriver det danske forsvar en ny aftale med USA, som vil binde de to landes forsvar og forsvarsindustrier tættere sammen.

  Det betyder, at Danmark bliver ét af de nu 12 lande, USA særligt vil handle forsvarsmateriel med.

  Virksomheden Terma i Grenå laver dele af karosseriet til F-35-fly og ser aftalen som en slags VIP-aftale, siger vicedirektør Kasper Hyllested.

  - Det har en symbolsk betydning, og det vil konkret også forbedre vores muligheder for at indgå nye kontrakter med det amerikanske forsvar. Set fra Grenås perspektiv vil der derfor være behov for dygtige folk de næste mange år, siger han.

  Kasper Hyllested siger dog, at der stadig vil være hård konkurrence med andre om ordrerne.

 8. Toldere beslaglægger over 80 kilo honning i Billund Lufthavn

  Man må godt medbringe honning ved indrejse fra EU-lande, oplyser Fødevarestyrelsen. (© Toldstyrelsen)

  Tolderne i Billund Lufthavn har gjort et noget usædvanligt og klistret fund.

  Ved en stikprøvekontrol den 20. januar fandt tolderne store mængder honning, da de scannede fire rejsendes bagage, oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

  - I alt havde de medbragt 13 flasker med et samlet indhold på godt 81 kilo, der var til venner og bekendte, forklarede den rejsende. Men da honningen ikke må indføres, blev den tilbageholdt, fortæller Michael Lund, kontroldirektør i Toldstyrelsen.

  - Vi ser med jævne mellemrum forsøg på at importere fødevarer fra udlandet, men det er ikke hver dag vi ser honning og i de mængder.

  De rejsende kom fra Afrika, og sagen er nu blevet overdraget til Fødevarestyrelsen.

 9. Savnet dansker fundet i god behold i Tyrkiet

  Den danske statsborger, der var meldt savnet i Tyrkiet efter jordskælvene, er fundet i god behold.

  Det bekræfter Udenrigsministeriet til DR Nyheder.

  - Den savnede danske statsborger er fundet i god behold og er i kontakt med sine pårørende, skriver ministeriet i en mail.

  Der er umiddelbart ikke andre danskere, som er savnet, efter den forfærdelige naturkatastrofe, der indtil videre har kostet over 11.000 mennesker livet.

  Omkring 450 personer har foreløbig registreret sig på en danskerliste for Tyrkiet, oplyser ministeriet.

 10. Svenske Säpo: Sikkerhedssituationen er forværret efter Paludans koranafbrænding

  Sikkerhedssituationen for vores svenske naboer er ”forværret”. Det skriver det svenske politis efterretningsvæsen, Säpo, i en pressemeddelelse.

  Säpo skriver blandt andet, at reaktionerne efter koranafbrændingen foran den tyrkiske ambassade i Stockholm har været omfattende.

  Det var den dansksvenske politiker Rasmus Paludan, som i januar brændte et eksemplar af koranen af foran ambassaden i den svenske hovedstad.

  Den seneste udvikling betyder, at Sverige ”vurderes at være i større fokus end tidligere for voldelig islamisme globalt”, lyder det i pressemeddelelsen.

  Der er på nuværende tidspunkt dog ikke truffet nogen beslutning om at ændre terrortrusselsniveauet, skriver Säpo.

 11. Zelenskyj skal mødes med kong Charles i London

  Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, besøger i dag Storbritannien.

  Under besøget skal præsidenten mødes med kong Charles, oplyser Buckingham Palace ifølge BBC.

  Præsidenten skal derudover mødes med den britiske premierminister, Rishi Sunak, og besøge ukrainske soldater, som bliver trænet af Storbritannien til bedre at kunne modstå russiske angreb.

  - Premierministeren vil tilbyde at styrke det britiske træningstilbud til ukrainske soldater. Herunder at udvide det til kamppiloter for at sikre, at Ukraine kan forsvare sit luftrum et godt stykke ud i fremtiden, stod der tidligere i dag i en erklæring fra premierministerens kontor.

 12. Peruvianske myndigheder har fundet fugleinfluenza i 585 døde søløver

  • Prøver fra de døde dyr er blevet undersøgt på laboratorier, der har bekræftet, at søløverne har været smittet med fugleinfluenza. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Billederne her stammer fra de peruvianske myndigheders fund af en død søløve i slutningen af januar. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Peruvianske myndigheder har de seneste uger fundet ikke mindre end 55.000 døde fugle og 585 søløver, som alle har været smittet med fugleinfluenza.

  Det skriver det nationale skov- og vildtvæsen i landet.

  Blandt de døde fugle var både pelikaner, pingviner, gribbe og forskellige mågearter. De blev alle fundet ved kyster i otte beskyttede naturområder.

  Sygdommen har tilsyneladende også spredt sig til søløve-bestande. I syv forskellige områder er der konstateret fugleinfluenza i døde eksemplarer af havpattedyrene.

  De peruvianske myndigheder vil nu sætte gang i en særlig overvågning af dyrelivet i naturområderne, mens folk opfordres til at holde sig væk fra døde fugle og søløver på strandene.

  Sygdommen har en særlig bevågenhed i det sydamerikanske land, hvor man blandt andet tidligere har været nødt til at slå tusindvis af fugle ned.

 13. Kong Charles er kommet på frimærkerne

  • Her er de første frimærker med kong Charles, efter dronning Elizabeth II døde i september sidste år. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Kong Charles er den syvende monark i Storbritannien til at have sit ansigt på frimærkerne. Den første var dronning Victoria tilbage i 1840. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Det britiske postvæsen, Royal Mail, har afsløret billeder af de helt nye frimærker med kong Charles III på sin hjemmeside.

  Storbritanniens frimærker har været prydet med et billede af den siddende monark siden 1840.

  I stil med frimærkerne med den afdøde dronning Elizabeth II er den nye monark også afbildet fra venstre side i farverne grøn, lilla og turkis.

  Men i modsætning til sin mor har kong Charles ikke nogen krone på.

  - Der er ikke nogen udsmykning overhovedet, ingen krone, bare ansigtet af et menneske på en enkel baggrund, siger Royal Mails direktør for politik og eksterne anliggender David Gold til The Guardian.

  - Det siger nærmest: 'Det her er mig, og jeg står til tjeneste for dig'.

  De nye frimærker forventes at være til salg fra den 4. april, når frimærkerne med dronning Elisabeth er udsolgt.

 14. Næsten 700 efterskælv registreret i Tyrkiet, og rystelserne er langtfra ovre

  • Dette foto taget med en drone viser de omfattende ødelæggelser i byen Hatay. (Foto: © ERDEM SAHIN, Ritzau Scanpix)
  • Det er vinter og koldt lige nu i Tyrkiet, så derfor må mange af indbyggerne, som har mistet deres hjem, varme sig ved bål udenfor. (Foto: © ERDEM SAHIN, Ritzau Scanpix)
  • Her ses tyrkiske betjente foran en kollapset bygning i byen Gaziantep, som er en af de byer, der er tættest på jordskælvets epicenter. (Foto: © KAMRAN JEBREILI, Associated Press)
  1 / 3

  Blandt befolkningen i de berørte områder i Tyrkiet og Syrien, er der stor frygt for nye jordskælv eller efterskælv, som kan få endnu flere bygninger til at styrte sammen.

  Og det er der god grund til.

  - Der sker stadig mange, mange efterskælv, fortalte Trine Dahl Jensen, adjungeret lektor og seismolog hos Geus, til P1 Morgen tidligere i dag.

  Hun peger på, at der i nat har været flere efterskælv på over fire.

  - Det er begyndt at klinge en lille smule af i retning af, at der bliver færre af de større efterskælv, men der er stadig mange efterskælv, og de kommer tæt.

  Trine Dahl Jensen fortæller, at den europæiske seismologiske sammenslutning siden natten til mandag har registreret næsten 700 skælv i forskellige størrelsesordener.

  Det er svært at vide, hvor længe det fortsætter, men det kan være både dage og uger, fortæller seismologen.

  Dødstallet i de to lande er i skrivende stund oppe på 9.500 og stiger time for time.

  Følg situationen i Tyrkiet og Syrien i vores liveblog her.

 15. Parkering i Aalborg Lufthavn kommer til at koste 20 kroner i døgnet

  Aalborg Lufthavn har netop meldt ud, at det ikke længere vil være gratis at parkere i lufthavnen.

  Fra den 20. april kommer det til at koste 20 kroner per påbegyndt 24 timer. Den første time er dog gratis.

  I Billund Lufthavn og Aarhus Airport koster det 80 kroner i døgnet for den billigste mulighed for langtidsparkering. I Kastrup Lufthavn koster det mellem 57-170 kroner per døgn for de billigste muligheder.

  Det er blandt andet coronapandemien, der spiller ind i de nye parkeringspriser i Aalborg Lufthavn, fordi pandemien satte et økonomisk aftryk på hele luftfartsbranchen.

 16. Japansk politi anholder embedsmand for OL-svindel

  Japanske anklagere har anholdt en tidligere højtstående embedsmand fra OL-organisationskomitéen i 2020 for påstået svindel i forbindelse med legene i den japanske hovedstad.

  I samme sag er tre forretningsmænd blevet anholdt.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  De fire mænd er anklaget for at manipulere en række bud og udbudskontrakter i forbindelse med OL til en samlet værdi af mere end 305 millioner dollar - svarende til godt 2,1 milliard kroner, skriver lokale medier ifølge AFP.

  De øvrige anholdte kommer fra tv- og produktionsselskabet Fuji Creative Corp, reklamegiganten Dentsu og begivenhedsoperatøren Cerespo.

  OL i Tokyo skulle have været afholdt i sommeren 2020, men på grund af coronapandemien blev begivenheden først afviklet et år senere.

  /Ritzau/

 17. Den engelske kirke vil undersøge, om gud kan omtales med kønsneutrale ord

  Er gud en 'han'?

  Dét spørgsmål skal behandles i den engelske kirke, som snart vil kigge nærmere på, om man i fremtiden kan referere til gud med kønsneutrale ord i stedet.

  Ifølge The Guardian vil den engelske kirke lancere en ny kommission, der skal undersøge sagen til foråret. Ifølge avisen er de nærmere detaljer om projektet endnu ikke på plads.

  Kommissionen er sat i arbejde, efter præster har spurgt om tilladelse til at bruge kønsneutrale ord.

  Ifølge biskop og næstformand for den liturgiske kommission Michael Ipgrave, der har ansvaret for sagen, har kirken ”udforsket brugen af kønsbestemt sprog i forhold til gud i flere år”.

 18. Zelenskyj besøger Storbritannien i dag

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, vil i dag besøge Storbritannien.

  Her skal han blandt andet møde den britiske premierminister og besøge de ukrainske tropper, som for tiden bliver trænet af britiske soldater.

  Det bekræfter den britiske premierministers kontor ifølge The Guardian.

  - Præsident Zelenskyjs besøg i Storbritannien er et vidnesbyrd om hans lands mod, beslutsomhed og kamp, og et vidnesbyrd om det ubrydelige venskab mellem vores to lande, udtaler den britiske premierminister Rishi Sunak.

  Det er anden gang, at præsidenten forlader sit hjemland for at rejse på et officielt besøg. Første gang besøgte han USA's præsident, Joe Biden.

 19. Danmark har det laveste antal svin i 25 år

  I 2007 var der ifølge Danmarks Statistik 13,6 millioner svin i Danmark - det højeste siden 1998. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

  11,5 millioner svin lyder måske som mange, men det er faktisk det laveste antal, Danmark har haft i 25 år.

  Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

  Sammenlignet med januar sidste år var der 1,6 millioner færre svin herhjemme 1. januar i år.

  Årsagen er dårlig økonomi i produktionen, der har betydet, at flere producenter helt eller delvist lukker, skriver Danmarks Statistik.

  Også i nabolandet Tyskland er svinebestanden for nedadgående. De seneste tal viser en nedgang på ti procent og en samlet bestand i landet på 21,3 millioner svin.

 20. Shiyar fra Rønne har mistet flere familiemedlemmer i jordskælvet

  Det er stadig svært at kommunikere med familien i Syrien, fordi de ikke har adgang til internettet mange steder, siger Shiyar Mohammad Battal.

  I Rønne sidder Shiyar Mohammad Battal sammen med sin kone og tre små børn og følger udviklingen, efter jordskælvene ramte i Syrien og Tyrkiet.

  Han kommer selv fra området og har familie i en af de ramte syriske provinser.

  I aftes kom meldingen om, at hans fætter, hans kone og fem børn var fundet omkomne i murbrokkerne efter 40 timer, mens både hans forældre og hans ene bror og familie har overlevet.

  De bor dog i deres biler, fordi de ikke tør være i deres huse af frygt for, at de styrter sammen i et af de mange efterskælv.

  - Det er frygteligt at sidde her uden at kunne gøre noget, når jeg ved, at de mangler mad, rent drikkevand, tæpper og medicin - og at de bor i kolde biler, for det er tre-fire grader og regn i området, siger Shiyar Mohammad Battal.

 21. Vestas kom ud af 2022 med milliardunderskud

  Energikrisen og den høje inflation har ikke været en rar omgang for vindmølleproducenten Vestas, der fik et ringe regnskabsår i 2022.

  Selskabet kom ud af året med et underskud på knap 12 milliarder kroner i 2022, og det er første gang i ti år, at Vestas' regnskab ender i minus.

  Det har kostet selskabet dyrt, at der har været stigende udgifter til energi og råvarer, og nu kommer selskabet til at hæve priserne på vindmøller. Det skriver Ritzau.

  Vestas forventer fortsat et lavere aktivitetsniveau i år, og det ventes at påvirke omsætningen negativt.

  Omsætningen ventes i 2023 at lande på mellem 104 og 115 milliarder kroner.

 22. Red Barnet opfordrer forældre til at tale med børn om jordskælvet

  Voldsomme billeder af jordskælvet i Tyrkiet og Syrien er ikke til at undgå for tiden - heller ikke for børn. Og det kan skabe stor utryghed for de yngste.

  Derfor giver det god mening at tage snakken med dem og forsikre dem om, at det ikke kommer til at ske i Danmark.

  Sådan lyder opfordringen fra Red Barnet, der også råder til at vise medfølelse over for ofrene sammen med børnene, og lade dem fortælle om, hvad de har set og hørt om jordskælvet, så de ikke brænder inde med det.

  - På den måde kan man skabe øget tryghed og undgå unødvendig frygt hos børnene, siger psykolog i Red Barnet Per Frederiksen i en pressemeddelelse.

  Husk også at være særligt opmærksom på børn med tilknytning til de berørte lande, lyder det fra organisationen.

 23. Regeringen vil afskaffe økonomisk straf til pensionister med arbejde

  Folkepensionen skal ikke blive mindre, hvis pensionister tager et arbejde og tjener en løn.

  Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag, der afskaffer den modregning, der indtil nu har været i folkepensionen, hvis pensionister tjener en løn ved siden af deres pension.

  Det fortæller beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ifølge Ritzau.

  Forslaget vil koste omkring 450 millioner kroner og øge det såkaldte strukturelle arbejdsudbud med 1,050 personer ifølge Beskæftigelsesministeriet.

  Selvom loven endnu ikke er vedtaget, kan pensionisterne allerede nu glæde sig over, at lønnen i princippet ikke bliver modregnet i deres folkepension.

  Loven vil nemlig have virkning fra januar 2024 med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år.

 24. Læge anholdt for mystisk mexicansk meningitisudbrud

  En læge er blevet anholdt i en sag om et mystisk meningitisudbrud i Mexico, der har kostet mindst 35 kvinder livet og fået yderligere 79 personer indlagt på hospitalet med tegn på infektioner.

  Lægen mistænkes for at have distribueret inficeret medicin fra det privathospital, hvor han arbejdede, oplyser Reuters.

  Derudover er to embedsmænd, der arbejder for sundhedsstyrelsen i den mexicanske delstat Durango, blandt andet blevet sigtet i samme sag for ulovlig håndtering af medicin og manglende overholdelse af professionelle standarder.

  Ifølge anklageren i delstaten, Sonia Garza, blev de første patienter smittet allerede i august efter at have fået bedøvelse i forbindelse med fødselsbehandlinger.

 25. Onsdag giver plads til sol

  Der vil være sol til de fleste i dag, i Nordjylland er udsigten dog skyet det meste af dagen. Her er det ved Selling. Foto: Ole Hougaard

  Der venter endnu en tør dag, hvor solen mange steder vil være fremme.

  I den første del af dagen vil der dog stadig være skyer over de centrale og nordlige dele af landet, men en opklaring fra syd giver nogen eller en del sol senere. De nordligste egne vil dog formentlig have skyer det meste af dagen.

  Temperaturen stiger til mellem 3 og 6 grader, på Bornholm dog kun omkring 1-2 graders varme dagen igennem.

  Vinden er fortsat ganske rolig med en svag til jævn styrke fra syd og sydvest. Vinden tiltager i styrke senere, og langs sydvestvendte kyster vil det være op til hård vind.

 26. LeBron James slår NBA-rekord som mest scorende spiller nogensinde

  38-årige LeBron James fejrer sejren, efter den kom i hus under nattens kamp. (Foto: © Ronald Martinez, Ritzau Scanpix)

  Basketball-legenden LeBron James tog i nat titlen som den mest scorende spiller nogensinde i den amerikanske basketball-liga NBA.

  Rekorden kom i hus, da James sikrede sit hold, Los Angeles Lakers, 36 point i kampen mod Oklahoma City Thunder, skriver Reuters.

  LeBron James har slået den tidligere rekord, der er 39 år gammel. Den har spilleren Kareem Abdul-Jabbar indtil nu har været indehaveren af. Han scorede i alt 38.387 point i sin tid i NBA.

  Kampen blev stoppet for en kort bemærkning, da rekorden kom i hus. LeBron takkede Lakers’ fans og sendte en særlig hilsen til Kareem Abdul-Jabbar, der var blandt publikum.

  Flere basket-fans havde luret, at kampen kunne blive historisk – og det havde fået billetpriserne til at stige.

 27. Biden er parat til at nedlægge veto mod nationalt abortforbud

  Det har skabt rystelser gennem USA, at amerikanske stater har gennemført strengere abortlovgivninger og sågar indført forbud mod at få foretaget en abort.

  Men det kommer ikke på tale med et landsdækkende forbud, fastslog den amerikanske præsident i sin 'State of the Union-tale'.

  - Flere stater har allerede indført ekstreme abortforbud. Tag ikke fejl. Hvis Kongressen vedtager et nationalt forbud, så nedlægger jeg veto, sagde han.

  Der ser i øjeblikket ikke ud til at være flertal for et forbud mod abort i den amerikanske Kongres, skriver Ritzau.

  Men emnet er aktuelt, fordi USA's Højesteret sidste år afskaffede den højesteretssikrede ret til abort i alle USA's delstater.

  Kongressen har stadig mulighed for at skrive retten til abort ind i lovgivningen fremfor at basere det på en højesteretsafgørelse.

 28. New Zealandske myndigheder finder kokain for 2 milliarder flydende til søs

  • Myndighederne indfangede pakkerne med stoffer i et net, før det blev hevet ombord på skibet fra den newzealandske flåde i baggrunden. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Pakkerne indeholder kokain til en anslået værdi af 300 millioner dollar. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Myndighederne i New Zealand har gjort noget af et fund til søs.

  Ikke mindre end 3,2 ton kokain, til en anslået værdi af mere end 300 millioner dollar (cirka 2 milliarder kroner), er blevet fundet flydende rundt i Stillehavet.

  Ifølge Reuters mener newzealænderne, at kokainen var tiltænkt det australske marked.

  - Det her er en af de største enkeltstående beslaglæggelser af ulovlige stoffer foretaget af myndigheder her i landet, udtaler politichef i det newzealandske politi, Andrew Coster.

 29. Over 8000 har mistet livet i jordskælvsramte Tyrkiet og Syrien

  • Overlevende efter jordskælvet forsøger at holde varmen foran et bål i vinterkulden i den hårdt ramte tyrkiske by Malatya. (Foto: © Unknown, Kyodo)
  • Folk har mistet deres hjem og må opholde sig ude i kulden i Malatya. (Foto: © Emrah Gurel, Associated Press)
  • Sne og kulde giver frygt for, at overlevende fanget under murbrokkerne kan fryse ihjel. (Foto: © IHLAS NEWS AGENCY (IHA), Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Dødstallet efter de altødelæggende jordskælv i Tyrkiet og Syrien har taget et nyt spring den forkerte vej.

  Det kommer angiveligt til at stige yderligere, men status her til morgen er, at over 8000 mennesker har mistet livet i de to lande.

  I alt har 5894 mistet livet i Tyrkiet, og 2470 er døde i Syrien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Redningsfolkene har tiden imod sig, da håbet om at finde overlevende svinder time for time, samtidig besværliggør frost og sne redningsarbejdet.

  I Tyrkiet er mindst ti byer hårdt ramt af ødelæggelserne, og ifølge Reuters er der vrede blandt lokale flere steder over, at hjælpen kommer for langsomt frem.

  - Der er ikke en eneste person her. Vi ligger under sneen uden et hjem, uden noget som helst, siger indbyggeren Murat Alinak, der har mistet sit hjem i den tyrkiske by Malatya.

 30. Borgmester opfordrede til at registrere sig som stamcelledonor: Siden har 8.000 tilmeldt sig register

  Den sygdomsramte borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler, opfordrede i torsdags folk til at registrere sig i registeret for donorer af stamceller. Det skete i et opslag på Facebook.

  Og siden opslaget ramte det sociale medie, har registeret fået knap 8.000 nye tilmeldinger, skriver Ritzau.

  Det svarer til, hvad der normalt kommer på et helt år.

  - Tilmeldingerne begyndte at tikke ind, lige da opslaget var kommet på Facebook, fortæller afdelingslæge Randi Berg, Klinisk Immunologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

  Ziegler fik i oktober sidste år konstateret akut leukæmi. Borgmesteren lykkedes til sidst med at finde et stamcelle-match hos en kvinde i Chile via et internationalt register.

  - Jeg er kvinden dybt og evig taknemmelig. Jeg ved ikke mere om kvinden end nationalitet og alder - og hun ved tilsvarende lidt om mig, skrev Michael Ziegler blandt andet i sit opslag.

  Fortællingen har tilsyneladende fået manges øjne op for mulighederne for stamcelledonation, siger Randi Berg.

  - Det betyder rigtig meget. Vi er interesseret i at have et stort donorregister med mange donorer, så vi kan finde en matchende donor til alle patienter.

 31. Joe Biden talte om klimakrisen i traditionsrig tale: 'Den er en eksistentiel trussel'

  • State of the Union-talen er USA's udgave af statsministerens nytårstale. Traditionen er lige så lang som den amerikanske republik. Det er tredje gang, Biden holder talen. (Foto: © LEAH MILLIS, Ritzau Scanpix)
  • USA's præsident holder State of the Union-talen for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus. (Foto: © DREW ANGERER, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Hvert år inviteres den amerikanske præsident til at give kongressen en status på nationens tilstand. Og i år var ingen undtagelse, hvor Joe Biden holdt den såkaldte State of The Union-tale.

  Biden brugte blandt andet sin taletid på klimakrisen, skriver Ritzau.

  - Den (klimakrisen, red.) er en eksistentiel trussel. Vi har en forpligtelse, ikke over for os selv, men over for vores børn og børnebørn, til at konfrontere den, sagde Biden.

  Præsidenten langede blandt andet ud efter store olieselskaber, som ifølge Biden har tjent masser af penge, mens det meste af verden har befundet sig i en energikrise efter Ruslands invasion af Ukraine for godt et år siden.

  - Sidste år tjente de 200 milliarder dollar midt i en global energikrise. Jeg synes, det er skandaløst.

  Overordnet var det ellers en amerikansk præsident, som forsøgte at forholde sig optimistisk – særligt til den amerikanske økonomis fremtid, som Biden påstod var i en bedre position til at vokse end nogen anden økonomi i verden.

 32. Syrien beder Europa om mere nødhjælp: Sanktioner er ingen undskyldning

  Europa bør gøre mere for at hjælpe Syrien efter det drabelige jordskælv, der har efterladt store områder i ruiner og mere end tusinde døde.

  Det mener Syriens udenrigsminister, Faisal Mekdad, skriver Reuters. Han siger ifølge nyhedsbureauet, at sanktionerne mod Syrien "ikke er nogen grund til ikke at hjælpe".

  USA har tidligere meddelt, at landet arbejder med samarbejdspartnere på at få hjælp til Syrien, selvom USA ikke anerkender landets regering.

  Syriske myndigheder har længe ment, at vestlige sanktioner har skadet mulighederne for at genopbygge områder, hvor den 12 år lange borgerkrig har hærget.

  Omvendt har USA og Europa argumenteret for, at sanktionerne skal presse den syriske regering ind i en politisk proces, der kan gøre en ende på konflikten, skriver Reuters.

 33. USA godkender salg af eftertragtede raketter til Polen for milliardbeløb

  Polen bliver med al sandsynslighed udstyret med effektive våben fra USA i den kommende fremtid.

  Det amerikanske udenrigsministerium har nemlig godkendt et muligt salg af våbensystemet Himars, som er langtrækkende missiler, raketter og raketsystemer, til Polen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Våbnene har en værdi på op mod ti milliarder dollar. Det svarer til knap 70 milliarder kroner.

  Polen har på det seneste opjusteret sine våbenlagre gevaldigt, mens ældre våben er blevet doneret til nabolandet Ukraine.

 34. Henriette Ergemann fra kommunalbestyrelsen i Kalundborg bliver Nye Borgerliges nye næstformand

  Efter et kampvalg med seks kandidater har Nye Borgerlige fået en ny politisk næstformand.

  Det bliver Henriette Ergemann, som overtager posten fra Peter Seier Christensen, der har valgt at stoppe samtidig med tidligere formand Pernille Vermund.

  Henriette Ergemann er medlem af kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune og partiets førstesuppleant til Folketinget i Sjælllands Storkreds, skriver Ritzau.

  Hun vandt afstemningen med 204 ud af 317 stemmer fra de delegerede.

 35. Elefantunge i København mister store dele af sine ører efter sygdom

  Elefantungen Mun fra Københavns Zoo har mistet store dele af sine ører, efter den har været ramt af den dødelige blødningssygdom elefantherpes.

  Det skriver den zoologiske have på sin facebookside.

  - Selv om det værste nu er overstået, fortsætter det hårde arbejde for at redde så meget af Muns ører som muligt og undgå infektion, lyder det.

  Elefanten er ikke længere syg af herpesinfektionen, men den får stadig medicinsk behandling mod betændelse, der sidder i ørene.

Mere fra dr.dk