Seneste nyt

BBC siger undskyld for tv-billeder efter Christian Eriksens kollaps

Overblik

 1. BBC siger undskyld for tv-billeder efter Christian Eriksens kollaps

  Det britiske mediehus BBC erkender, at det var en fejl at fortsætte transmissionen fra Parken i København, da Christian Eriksen kollapsede under EM-kampen i aftes.

  BBC blev efterfølgende udsat for hård kritik på sociale medier for at have den livreddende behandling af Christian Eriksen i billedet og for at vise billeder af hans grædende kæreste Sabrina Kvist Jensen.

  - Vi undskylder overfor enhver, der blev ked af de billeder, vi viste, udtaler en talsperson for BBC.

  Viaplay viste de samme billeder som BBC, der var baseret på det såkaldte worldfeed fra Uefa (den europæiske fodboldorganisation, red.).

  Kim Mikkelsen, sportschef i Nent Group, der står bag Viaplay, skriver i et indlæg på Twitter, at Uefa i nogle situationer gik for tæt på, og at Viaplay gerne ville have undgået at vise disse billeder.

 2. 800 år gammel mumie fundet i Peru

  Mumien kaldet The Lady of Cao blev fundet i 2006 ved udgravningsstedet Huaca El Brujo i Peru. Der er hundredevis af andre arkæologiske udgravningssteder rundt omkring i Peru. (Foto: MARIANA BAZO © Scanpix Denmark)

  I udkanten af hovedstaden Lima i Peru har en gruppe arkæologer fundet en mumie, som man mener er omkring 800 år gammel.

  Der er tale om de mumificerede rester af et menneske, og ved hjælp af kulstof-14-metoden vil det være muligt at lave en mere præcis tidsangivelse, siger en af arkæologerne bag fundet, Van Dalen Luna fra State University of San Marcos i Californien.

  - Det mest karakteristiske ved mumien er, at hele kroppen var bundet med reb, mens hænderne dækkede for ansigtet, hvilket er et tegn på et lokalt begravelsesmønster, siger han.

  Sammen med mumien fandt man også offergaver som keramik, stenredskaber og rester fra grøntsager. Kønnet på mumien er ikke kendt.

 3. Billeder: Sæsonens første storm sætter sit aftryk på Storbritannien

  • Arwen har sat sine aftryk på både England, Skotland og Nordirland. (Foto: Lee Smith © Ritzau Scanpix)
  • Trampolinerne fik sig en flyvetur på grund af stormen. (Foto: Paul ellis © Ritzau Scanpix)
  • Træer er væltet mange forskellige stedet, og det har også taget livet af to personer. (Foto: Paul ellis © Ritzau Scanpix)
  • Det her billede er fra østkysten i den nordlige del af England syd for Newcastle. (Foto: Lee Smith © Ritzau Scanpix)
  • Mange bygninger har også taget skade som følge af stormen. Det her er fra den engelske by Sunderland. (Foto: Owen Humphreys © Associated Press)
  • Det er specielt kraftige vindstød, der har sat sit aftryk, hvor lastbiler blandt andet er blevet væltet. (Foto: Owen Humphreys © Associated Press)
  • Stormen har været aftagende siden lørdag morgen. (Foto: Owen Humphreys © Associated Press)
  1 / 7

  Mindst to personer har mistet livet i forbindelse med stormen Arwen, der har hærget landet inden for det seneste døgn. Specielt det nordlige England, Skotland og Nordirland har mærket stormens styrke.

  De to dødsfald er begge sket på grund af væltede træer er faldet ned over personerne. Det skriver AP.

  Udover væltede træer har bygninger også taget skade, og den offentlige transport er også forsinket eller helt aflyst i flere områder. 80.000 borgere i Skotland har mistet strømmen.

  Stormen er aftagende nu, men tidligere har den givet vindstød på helt op til knap 160 kilometer i timen, hvilket svarer til 44 meter i sekundet.

  Du kan se billeder af ødelæggelserne øverst i artiklen.

 4. 1,6 milliarder kroner brugt på Mobilepay i Black Friday-ugen

  De samlede tal fra Black Friday viser endnu engang, at der bliver brugt færre penge på den travle handelsdag - men det skyldes, at de mange indkøb nu er fordelt ud over hele ugen.

  Tal fra Nets og Mobilpay viser nemlig, at der stadig bliver brugt mange penge, men færre end hidtil på Black Friday.

  - At Black Week nu starter weekenden før Black Friday betyder, at salget i dagene op til fredagen er aftaget lidt. Det er tydeligt at se, at danskerne har jagtet tilbud hele ugen, men færre har siddet klar til at turbo-shoppe om fredagen, selvom det stadig er den mest travle handelsdag, siger Henriette Dunkjær Andersen, Head of Sales hos Nets Group i en pressemeddelelse.

  Tallene fra Nets siger, at aktiviteten på Black Friday er faldet med 5,9 procent sammenlignet med sidste år. Den seneste uge er der blevet brugt 1,6 milliarder kroner fordelt på cirka en million swipes i betalingstjenesten Mobilepay.

 5. Butiksansatte kan undgå mundbind, hvis de viser et gyldigt coronapas

  Mandag er det frem med mundbindet, hvis man skal ud og købe julegaver. Men er man ansat, kan man slippe, hvis virksomheden stiller krav om, at man har et gyldigt coronapas.

  Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

  Og det vækker glæde i fagforeningen HK, der blandt andet organiserer butiksansatte.

  - Vi er da jublende lykkelige over, at vi er blevet hørt, når vi har sagt, at der altså er udfordringer ved at bære mundbind i løbet af en lang arbejdsdag, siger Mette Høgh, som er formand i HK Handel.

  Det er Folketingets Epidemiudvalg, som har truffet beslutning om, at der skal indføres mundbind fra på mandag. Men det slipper de butiksansatte altså for, hvis coronapasset er i orden.

  Erhvervsminister Simon Kollerup (S) takker for, at Epidemiudvalget bakker op om "en balanceret løsning, skriver han i et tweet.

 6. Dansk mixeddouble misser finale

  Den danske mixeddouble bestående af Mathias Christiansen og Alexandra Bøje tabte lørdag morgen sin semifinale ved badmintonturneringen Indonesia Open.

  Japanske Yuta Watanabe og Arisa Higashino var for stor en mundfuld for den danske duo, der tabte i to sæt med 21-16 og 21-12.

  Senere lørdag spiller både Viktor Axelsen og Rasmus Gemke også semifinale ved Indonesia Open.

  Den olympiske guldvinder Axelsen tørner sammen med sjetteseedede Jonatan Christie fra Indonesien, mens Gemke møder Kean Yew Loh fra Singapore.

  Indonesia Open er en Super 1000-turnering, der har en samlet præmiepulje på 850.000 dollar.

 7. Fan sælger Lars Høgh-trøje for 51.000 kroner: Går til kampen mod kræft

  Der var budkamp på Facebook helt frem til klokken præcis klokken 8.17 i Morud uden for Odense. Det var nemlig her OB-fan Bjarne Jensens auktion af en helt særlig målmandstrøje sluttede. Trøjen fra 1993 blev nemlig båret af tidligere OB-målmand og klubkoryfæ Lars Høgh.

  Vinderbuddet lød på 51.000 kroner, og kom lidt overraskende fra virksomheden Damixa, der også var trøjesponsor for klubben i 1993.

  - Det er helt vildt, siger en tydeligt overrasket Bjarne Jensen, der har fået stor opmærksomhed på grund af auktionen.

  - Det er ikke noget, jeg er vant til. Det har været fedt, men nu glæder jeg mig også til mandag, når det hele er slut.

  Auktionen blev startet efter det kom frem, at Lars Høgh er terminalt syg med kræft. Derfor går alle pengene fra auktionen ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

  Lars Høgh nåede at spille 817 kampe for OB.

 8. 61 personer fra Sydafrika-fly afleverer positiv coronatest i Holland: Uvist om ny variant er iblandt

  Fredag landede der to fly fra de to sydafrikanske byer Johannesburg og Cape Town i den hollandske lufthavn Schiphol i Amsterdam, og blandt de omkring 600 passagerer var der 61, som blev testet positiv for corona. Det skriver De Telegraaf.

  Nyheden kommer efter, at det torsdag aften kom frem, at der er fundet en ny coronavariant, Omikron, i Sydafrika. De hollandske sundhedsmyndigheder ved dog endnu ikke, om den nye variant er at finde blandt de 61 personer. Det er de nu i gang med at undersøge.

  Passagererne blev tilbageholdt i lufthavnen i flere timer efter landingen, mens de blev testet. De 61 personer med den positive test skal nu i isolation på et hotel ved lufthavnen.

  Holland har indført flyveforbud fra Sydafrika. I Danmark har man indført rejserestriktioner omkring landet og seks nabolande, hvor rejser frarådes.

 9. 35 var forbi den mobile behandlingspladsRådhuspladsen den første nat

  Grundet ekstra meget travlhed de kommende uger på grund af blandt andet julefrokoster har Region Hovedstaden valgt at placere Akutberedskabets mobile behandlingssted på Rådhuspladsen i København.

  Det åbnede i går klokken 22, og Region Hovedstaden beretter, at det er blevet benyttet med succes i løbet af natten.

  - 35 borgere blev behandlet ved den mobile behandlingsplads, der havde første nat på Rådhuspladsen. Syv borgere har fået syet flænget, to er sendt med videre ambulance til en akutmodtagelse, skriver Region Hovedstaden på Twitter.

  Der er bemanding fredag og lørdag fra klokken 22 til 5 om morgenen.

 10. Ung mand fundet kvæstet i sin bil i et træ efter soloulykke i Nordjylland

  En 20-årig mand er natten til lørdag kørt alvorligt kvæstet til skadestuen, efter han klokken 03.19 blev fundet i sin bil oppe i et træ.

  Ifølge vagtchef René Kortegaard fra Nordjyllands Politi er ulykken et solouheld.

  - Han sad fastklemt oppe i træet, som står ved en rundkørsel mellem Borupvej og Vråvej. Da han blev kørt til skadestuen var han i kritisk tilstand, siger vagtchefen til Nordjyske.

  Den tilskadekomnes bil blev opdaget af en forbipasserende, som ringede 112.

  - Vi har haft en bilinspektør ude, og noget tyder på, at uheldet hænger sammen med for høj hastighed, siger René Kortegaard.

 11. Find vanterne og striktrøjen frem, hvis der skal samles pynt til adventskransen

  Det bliver en dag med køligt vejr og røde kinder, hvis dagen skal bruges i det fri. Så tag godt med varmt tøj på, hvis der skal samles gran og kogler til julepynten.

  Det bliver nemlig en kold fornøjelse med temperaturer mellem to og fire grader, skriver DMI.

  Der vil være spredte byger, som kan være med slud, men der kan også komme lidt sol over de østlige egne.

  Der er i morgentimerne risiko for pletvis glatte veje.

 12. Den berømte komponist Stephen Sondheim er død

  Den berømte komponist og sangskriver Stephen Sondheim er død i en alder af 91 år. Han blev i 2015 tildelt præsidentens frihedsmedalje af den daværende amerikanske præsident, Barack Obama. (Foto: FRED PROUSER © Ritzau Scanpix)

  Den berømte komponist og sangskriver Stephen Sondheim er død i en alder af 91 år. Han døde i sit hjem i den amerikanske delstat Connecticut i går, dagen efter at han havde fejret Thanksgiving sammen med nogle venner.

  Det oplyser hans advokat, F. Richard Pappas, skriver Ritzau.

  Den amerikanske sangskriver nåede i stor udstrækning af få æren for at have revolutioneret amerikansk musicalteater. Han har blandt andet skrevet tekster til sangene i den ikoniske musical "West Side Story" fra 1957. Han blev født i 1930 i New York City i USA og var allerede fra en tidlig alder involveret i musicalscenen.

  I 2015 blev Stephen Sondheim tildelt præsidentens frihedsmedalje af den daværende amerikanske præsident, Barack Obama.

 13. Stormen Arwen har ramt Storbritannien: En mand har mistet livet

  De store juleindkøb er for mange indbyggere i Storbritannien udsat, hvis man ellers ikke vil blæses helt væk. Stormen Arwen har nemlig ramt landet med vindstød af ødelæggende styrke.

  En mand har mistet livet som følge af stormen, mens bygninger er blevet beskadiget, og træer er blæst omkuld. Det skriver Ritzau.

  Indtil videre har Arwen leveret vindstød på knap 160 kilometer i timen, hvilket svarer til 44 meter i sekundet.

  Vejrvarslet er lørdag morgen blevet nedgraderet fra rød til gul, men man venter stadig 'ekstremt kraftige vindstød' i flere områder af landet, oplyser vejrtjenesten Met Office.

 14. Joe Biden vil ophæve patentrettighedercoronavacciner

  Det skal være muligt for flere lande at producere vacciner mod coronavirus. Og derfor bør patentrettighederne ophæves, mener USA's præsident, Joe Biden.

  Han opfordrer de lande, der i næste uge skulle have mødtes i Verdenshandelsorganisationen (WTO), til at droppe patentrettigheder på covid-19-vacciner, efter at en ny variant af virussen - Omikron-varianten - er blevet opdaget i Sydafrika. Det skriver Ritzau.

  - Nyheden om denne nye variant bør gøre det tydeligere end nogensinde før, at denne pandemi ikke vil stoppe, før vi har globale vaccinationer, udtaler Biden i en erklæring.

  - Dagens nyhed understreger nok en gang vigtigheden af at ophæve patentrettighederne hurtigst muligt, tilføjer han.

  Kort tid efter Joe Bidens opfordring blev næste uges møde i WTO udskudt netop som følge af bekymringer over den nye Omikron-variant.

 15. ECDC: Meget sandsynligt, at Omikron-variant spreder sig i Europa

  Der er "høj til meget høj" risiko for, at den nye variant af coronavirus spreder sig i Europa.

  Sådan lyder vurderingen fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC). Og selvom man endnu har relativt begrænset viden om den nye variant, som først blev fundet i Sydafrika, og som indtil videre kun er konstateret i Belgien indenfor Europas grænser.

  - Der er betydelig usikkerhed i forhold til, hvordan varianten overføres, vacciners effektivitet, risikoen for at blive smittet igen og andre egenskaber ved Omikron-varianten, lyder det i en risikovurdering fra ECDC.

 16. Akutberedskab står klar på Rådhuspladsen

  Akutberedskabet i Region Hovedstaden gør nu en ekstra indsats for at hjælpe københavnerne der, hvor de har brug for det med en mobil behandlingsplads, en stor lastbil, der er parkeret inde på Rådhuspladsen i København. Her kan man behandle folk, der kommer til skade i det københavnske natteliv, for småskader og undersøge, om det er nødvendigt at sende dem videre på hospitalet. Samtidig aflaster man sundhedssystemet, som er presset lige nu.

  - Vi har mulighed for at gøre rigtigt mange af de ting, som man kan gøre i en ambulance: Måle blodtryk, tage hjertekardiogram, give ilt og suge noget op af lungerne, hvis der er behov for det. Vi kan også sy et lille sår, men dybest set handler vores tilstedeværelse her om at vurdere, hvem der har behov for at komme på hospitalet, og hvem der har behov for at komme hjem og sove den ud, fortæller lægefaglig chef for Vagtcentralen, overlæge Anders Damm-Hejmdal.

  Behandlingspladsen er tilgængelig hver fredag og lørdag imellem klokken 22 og 05, og den åbnede for første gang her til aften. Foreløbigt kører den de næste tre weekender.

 17. Om to uger ved BioNTech, om vaccinen skal justeres

  En lang række lande verden over lukker ned overfor indrejse fra syv lande fra det sydlige Afrika på grund af den nye Omikron-variant af coronavirus. Men det er endnu ikke fastslået, om den er mere smitsom eller mere dødelig end delta-varianten, som ellers er dominerende.

  Og vi ved heller ikke, om de eksisterende vacciner skal opdateres for at kunne virke lige så effektivt mod den nye variant, siger Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), som nøje følger den aktuelle udvikling.

  BioNTech forventer, at man senest om to uger har data klar, som kan fastslå, hvor godt vaccinen fra Pfizer/BioNTech beskytter mod Omikron-varianten.

  Hvis det bliver nødvendigt at justerevaccinen, forventer BioNTech, at den nye vaccine vil kunne leveres om senest 100 dage.

 18. AGF og Silkeborg skød om kap i chancerig deler

  Jesper Hansen stod så godt, at han nærmest kunne holde regnen fra at ramme græsset.

  AGF's målmand leverede flere store redninger i 1-1-kampen mod Silkeborg i Superligaens sidste runde før vinterpausen.

  Mustaphu Bundu bragte hjemmeholdet i front efter 17 minutter. Herefter faldt chancerne stort set i takt med nedbøren over Ceres Park i Aarhus. Silkeborgs Nicklas Helenius, AGF's Anthony D'Alberto og Mikael Anderson var alle tæt på.

  I anden halvleg fortsatte chanceorgiet. AGF var et stolpeskud fra at bringe sig yderligere i front, men i stedet var det Silkeborg, som udlignede. I 70. minut scorede Rasmus Carstensen sit første mål i sæsonen.

  Begge hold var tæt på i slutningen af kampen. Nicolai Vallys var tæt på at sende alle tre point til Silkeborg, men AGF's målvogter Jesper Hansen kastede sig ned og blokerede skudet. Opgøret sluttede 1-1, og dermed er der fortsat fire point imellem AGF og Silkeborg IF.

 19. Carlsen indleder VM-forsvar med remis

  Magnus Carlsen (th) indledte sit titelforsvar mod russeren Ian Nepomniachtchi med remis med de sorte brikker. (Foto: Ali haider © Ritzau Scanpix)

  Den norske skakverdensmester, Magnus Carlsen, indledte i dag sit titelforsvar mod russeren Ian Nepomniachtchi med at spille remis med de sorte brikker.

  I løbet af de 20 første træk havde russeren presset den 30-årige nordmand, som har været verdensmester siden 2013, men det lykkedes Carlsen at overtage initiativet. Han begik en lille fejl, og efter 45 træk blev de to VM-finalister enige om at erklære partiet for remis.

  - Jeg føler, at vi begge havde både gode og dårlige øjeblikke. Ingen af os er helt på toppen endnu, vurderede Carlsen overfor NRK efter partiet.

  VM-matchen spilles denne gang over 14 partier mod tidligere 12. Den afvikles i Dubai i perioden 26. november til 14. december. Hvis matchen står lige, skal der spilles hurtigskak den 15. december.

  Det er den fjerde gang, at Carlsen skal forsvare VM-titlen, siden han erobrede den fra inderen Viswanathan Anand i 2013. Siden har han både besejret Anand igen, samt russeren Sergej Karakin og amerikaneren Fabiano Caruana i sine titelforsvar.

 20. Armenien og Aserbajdsjan indgår aftale om grænsedragningssamtaler

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, har haft succes med at bringe statslederne fra Armenien og Aserbajdsjan sammen til fredsforhandlinger i den russiske by Sotji.

  Nu er præsidenterne Nikol Pashinyan og Ilham Aliyev blevet enige om at nedsætte en fælles kommission, som skal fastlægge grænsen mellem de to lande, som sidste år var involveret i en krig, som kostede mindst 6.500 mennesker livet.

  Krigen stoppede først, da Rusland skred ind, og den blev afsluttet uden en definitiv ny grænsedragning, selvom Aserbajdsjan havde tilbageerobret de territorier, som landet havde mistet i den foregående krig mellem de to lande tilbage i perioden 1991-94.

  De nye samtaler kommer på russisk foranledning, efter at der for ti dage siden på ny var dødelige sammenstød på grænsen mellem de to nabolande.

 21. WHO: Ny coronavirus giver grund til bekymring - får navnet Omikron

  Vi kan formentlig ligeså godt vænne os til det: Det græske bogstav Omikron.

  Det er nemlig det navn, den nye variant af coronavirus kaldet B.1.1.529, får tildelt, oplyser verdenssundhedsorganisationen WHO.

  Varianten har et højt antal mutationer, og det giver anledning til bekymring, lyder det fra WHO, der i dag har holdt møde.

  Det sker, efter en række tilfælde med den ny variant er blevet identificeret i Sydafrika, og ifølge organisationen ser antallet af tilfælde nu ud til at stige i næsten alle provinser i Sydafrika.

  De indledende undersøgelser peger på, at der er øget risiko for at blive smittet igen med den ny variant, som altså bliver kendt som Omikron.

  Tidligere i dag bekræftede den belgiske regering, at man har identificereret det første tilfælde i Europa. Ifølge WHO er det første tilfælde fundet i en test foretaget den 9. november.

 22. Ukrainsk præsident: Efterretningstjeneste har afsløret kupforsøg med russisk opbakning

  Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelynskyy, har landets efterretningstjeneste afsløret et kupforsøg, som skulle have fundet sted med russisk opbakning. Rinat Akhmetov, der regnes som Ukraines rigeste mand, skulle ifølge Zelynskyy have være involveret. Akhmetov skulle således være klar til at finansiere udgifterne til kuppet.

  En talsmand fra Kreml, Dmitry Peskov, siger, at Rusland ikke har nogen planer om at involvere sig i et kup i Ukraine - og at Rusland i øvrigt aldrig gør den slags ting.

  Der er i øjeblikket en større russisk troppeopmarchering langs grænsen indtil Ukraine, og det bliver set som et tegn på, at Rusland har planer om at invadere nabolandet.

  Den amerikanske diplomat Karen Donfried siger ifølge Reuters, at 'alle muligheder er på bordet' i forhold til, hvordan Nato skal reagere på den russiske troppeopmarchering. Det sker, inden at udenrigsminister Anthony Blinken i næste uge deltager i Nato- og OSCE-møder i Letland og Sverige i næste uge.

 23. Portugal og Italien i direkte duel om VM-billet

  Cristiano Ronaldos Portugal eller Italien misser VM. (Foto: Patricia de melo Moreira © Ritzau Scanpix)

  De traditionsrige fodboldnationer Portugal og Italien er endt i samme gruppe i VM-playoff-kampene.

  Dermed kan maksimalt ét af de to hold komme med til fodbold-VM i Qatar i 2022.

  Det står klart, efter at lodtrækningen til playoffrunden fredag er blevet gennemført.

  Italien og Portugal møder henholdsvis Nordmakedonien og Tyrkiet i playoff-semifinalerne.

  Hvis de to favoritter vinder, kan det blive til en direkte dyst mellem Italien og Portugal om en VM-billet.

  Også Sverige håber på at komme til Qatar via playoff-kampene.

  Sverige møder i semifinalen Tjekkiet og i en mulig gruppefinale Rusland eller Polen, som spiller i den anden gruppesemifinale.

  De 12 deltagere er inddelt i tre grupper à fire hold, der hver spiller om én billet til VM.

  Først parres de to seedede hold i hver gruppe med de to useedede hold og har hjemmebanefordel i én kamp om en plads i gruppefinalen, hvor der bliver trukket lod om hjemmebanefordelen og igen dystes i én kamp.

  /ritzau/

 24. Sydafrikansk sundhedsminister: Uretfærdigt indrejseforbud

  Den sydafrikanske sundhedsminster, Joe Phaala, er ifølge nyhedsbureauet Reuters temmeligt utilfreds med, at lande verden over nu lukker for tilrejsende fra Sydafrika efter fundet af en ny og tilsyneladende mere alvorlig variant af coronavirus, B.1.1.529.

  Ved en pressebriefing i dag har Phaala kaldt indrejseforbuddet "uretfærdigt", selvom han samtidig har oplyst, at de foreløbige studier af den nye variant tyder på, at den er langt mere smitsom end delta-varianten, som i øjeblikket er den dominerende på verdensplan.

  Phaala siger samtidig, at Sydafrika sørger for gennemsigtighed, og at indrejseforbuddene er i strid med WHO's normer og standarder.

 25. Seks demonstranter anholdt efter klimaaktion i København

  Klimaaktivister har i løbet af eftermiddagen blokeret Langebro i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  I København har politiet her til eftermiddag anholdt seks demonstranter på Knippelsbro og Langebro. Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  Demonstranter har i løbet af eftermiddagen spærret de to broer, der forbinder Amager med resten af København, og de seks af demonstranterne er blevet anholdt for at have spændt sig fast til stålkonstruktioner over vejbanerne på de to broer.

  De seks demonstranter er blevet sigtet for brud på ordensbekendtgørelsen.

  Begge broer er blevet åbnet for trafik igen, men der er stadig meget lange køer, hvis man skal til eller fra Amager.

 26. Trafikkaos i København: Spærrede broer og motorvej giver lange køer

  • Politiet forsøger at fjerne klimaaktivisterne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Klimaaktivisterne har fået lukket effektivt ned for trafikken til og fra Amager. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Trafikken omkring de store broer inde i byen, som forbinder Amager og København, har stået helt stille i eftermiddag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Klimaaktivister er kravlet op på toppen af Langebro, og brandbiler med stiger er sat ind for at få dem ned igen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Klimaaktivisterne fra klimabevægelsen Extinction Rebellion protesterer mod forbrugsfesten Black Friday fra toppen af Langebro. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Trafikken i København - særligt på og omkring Amager - er her til eftermiddag endnu langsommere, end den plejer at være i myldretiden.

  For både Langebro og Knippelsbro - der forbinder Amager med det centrale København - har i løbet af eftermiddagen været spærret af demonstrationer, oplyser politiet.

  Samtidig skabte et uheld på Amagermotorvejen - der altså er en anden forbindelse til Amager - tidligere på eftermiddagen også lange køer og stillestående trafik.

  Politiet oplyser, at der nu er blevet åbnet for trafik på Langebro og Knippelsbro, så lidt af trafikken kan komme igennem. DR's P4, der holder øje med trafikken, skriver dog på Twitter, at man skal forvente længere rejsetid resten af eftermiddagen.

  (© (c) Twitter)
 27. Heunicke har afleveret håndskrevne noter fra møder uden referat til Minkkommissionen

  I Minkkommissionen bliver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i dag afhørt. Og her er der kommet lidt af en overraskelse på banen.

  Heunicke har nemlig afleveret håndskrevne noter fra centrale møder i dagene op til udmeldingen om at slå alle mink ihjel. Det er møder, der ellers ikke er taget referat fra.

  Heunicke forklarer under afhøringen, at han altid tager noter i hånden til møder for at have det bedst mulige billede af mødets gang efterfølgende. Det er en vane, der stammer fra hans tid som journalist, forklarer han.

 28. Dødstal oppe på 52 efter kulmine-ulykke i Rusland

  Flere mindes i dag de mindst 52 omkomne minearbejdere og redningsfolk, som har mistet livet efter en ulykke i Listvyazhnaya-minen i Sibirien, Rusland. (Foto: ALEXANDER PATRIN © Ritzau Scanpix)

  Mindst 52 mennesker er døde efter en ulykke i en kulmine i Sibirien. Hændelsen skete i går, torsdag, og kaldes "en af Ruslands værste mineulykker siden Sovjet-tiden". Det skriver Reuters.

  I går blev tre personer arresteret i forbindelse med sagen for mistanke om at bryde sikkerhedsreglerne, herunder direktøren for minen. I dag oplyser politiet i Sibirien, at de også har arresteret to sikkerhedsinspektører, som er mistænkt for at have forsømt deres ansvar.

  Ifølge Reuters formodes ulykken at skyldes et gaslæk, som kvalte flere minearbejdere og muligvis udløste en underjodisk eksplosion. Seks af de omkomne er redningfolk, der forsøgte at redde minearbejdere ud.

 29. Belgien bekræfter et tilfælde af ny virusvariant - første fund i Europa

  Det var et spørgsmål om tid.

  Og nu har myndighederne i Belgien bekræftet et tilfælde af den nye virusvariant, B.1.1.529.

  Det skriver den anerkendte virolog Marc Van Ranst, hvis laboratorium ifølge Reuters arbejder tæt sammen med de belgiske myndigheder, på Twitter.

  Den nye virusvariant er identificeret hos en rejsende, der er ankommet til Belgien fra Egypten den 11. november og siden har udviklet symptomer, oplyser virologen.

  Det er første gang, den bliver identificeret i Europa.

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at der var tale om en mere smitsom virusvariant. Det vides imidlertid ikke endnu, om den er mere smitsom.

 30. Danmark indfører fra midnat rejserestriktioner for Sydafrika og seks nabolande på grund af ny mutation

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at der var tale om en mere smitsom virusvariant. Det vides imidlertid ikke endnu, om den er mere smitsom.

  Fra midnat kommer der til at gælde nye rejserestriktioner for Sydafrika og de seks lande, der grænser op til.

  Det har myndighederne netop præsenteret på et pressemøde. Restriktionerne skyldes en ny og variant af coronavirus, der er fundet i området. Det vides endnu ikke, om varianten er mere smitsom end tidligere kendte varianter.

  Rejserestriktionerne betyder, at man fraråder alle rejser til de syv lande. Man kan samtidig kun rejse ind i Danmark, hvis man har et "anerkendelsesværdigt formål".

  Samtidig kommer det til at være sådan, at man skal testes og gå i isolation i ti dage, når man rejser ind i Danmark fra et af de syv lande. Man kan kun komme ud af isolationen, hvis man får en negativ test på dag fire.

  Samtidig opfordrer Statens Serum Institut til, at alle, der har været i et af de syv lande inden for de seneste ti dage, bliver testet.

 31. Belgien strammer coronatøjlerne efter høje smittetal

  De belgiske myndigheder har i dag besluttet at stramme coronarestriktionerne yderligere, efter de daglige smittetal i de seneste dage har ligget over 20.000.

  Fra i morgen og tre uger frem skal alle diskoteker og natklubber holde helt lukket. Derudover vil der også være forbud mod privatfester, hvor man får leveret mad udefra, og restauranter, barer og natkiosker skal lukke senest klokken 23.

  Bryllupper og begravelser kan dog fortsat afvikles, og hvis man vil til koncert eller deltage i andre indendørsarrangementer, skal man sidde ned.

  De belgiske myndigheder valgte allerede i sidste uge at stramme coronarestriktionerne - blandt andet med et krav om hjemmearbejde fire ud af fem dage om ugen. Og den nye melding kommer, samtidig med at landet har registreret det første fund af den nye coronavariant, B.1.1.529, som har fået flere EU-lande til at indføre rejserestriktioner over for seks lande i det sydlige Afrika.

  Endnu vides der meget lidt om den nye variant. Blandt andet vides det ikke, om den er mere smitsom end andre varianter af coronavirusset.

 32. Børn mellem 10 og 11 år bliver inviteret til vaccination allerede i morgen

  Sundhedsstyrelsen har netop anbefalet, at børn mellem 5 og 11 år bliver vaccineret mod coronavirus.

  Og faktisk vil de første børn blive inviteret til en vaccination allerede i morgen. Her vil forældre til børn på 10 og 11 år modtage invitationen i e-Boks, hvorefter de kan booke en tid på vacciner.dk.

  De næste årgange vil blive inviteret over de næste 14 dage - først børnene på 7, 8 og 9 år og ugen efter gælder det så de 5 og 6-årige.

  Børn vil ifølge Sundhedsstyrelsen blive vaccineret på de samme vaccinationscentre som andre bliver, og nogle steder vil de 10- og 11-årige allerede kunne få en tid på søndag.

 33. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn mellem 5 og 11 år bliver vaccineret mod coronavirus

  Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at børn mellem 5 og 11 år bliver vaccineret mod coronavirus.

  Det har vicedirektør i styrelsen Helene Probst netop sagt på et pressemøde.

  Der er nemlig brug for en højere grad af immunitet i befolkningen for at holde coronaepidemien under kontrol.

  - Det bedste våben til at holde vores samfund åbent er vaccinen. Vi har en høj tilslutning og ved revaccination kan vi øge immuniteten endnu mere. Men vi har brug for endnu mere immunitet i vores samfund.

  - Vi har brug for at forhindre, at smitten går fra børn til forældre til bedsteforældre, siger Helene Probst.

  Der er ifølge Helene Probst foretaget en meget grundig gennemgang og faglig vurdering af grundlaget for at vaccinere børn. I går gik Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, også ud og anbefalede brugen af vaccinen på børn.

 34. 4.076 nye smittede det seneste døgn

  Det seneste døgn er der registreret 4.076 nye smittede med coronavirus, viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Samtidig er det samlede antal af indlagte steget med 15, så der nu er 426 smittede indlagt. Ud af dem er 53 indlagt på intensiv afdeling og 26 får hjælp fra en respirator.

  Der er registreret 9 dødsfald blandt smittede det seneste døgn.

  De 4.076 smittede er fundet blandt 194.100 PCR-test. Dermed har 2,1 procent af de testede været smittet.

 35. Ny boligaftale indeholder aftale om at afskaffe langvarig hjemløshed

  Over en milliard kroner af de ti milliarder, der er afsat til den nye aftale om billige boliger, er afsat til 4.050 billige boliger til hjemløse og en styrkelse af indsatsen mod hjemløshed.

  Det skriver Social- og ældreministeriet i en pressemeddelelse.

  De 4.050 nye boliger består af 2.250, der skal bygges fra ny og ved midlertidigt at give et tilskud til huslejen på 1.800 eksisterende boliger, så de kommer ned på 3.500 kroner om måneden.

  - I dag tager vi et stort og vigtigt skridt mod at afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark. Det kræver først og fremmest, at der er flere billige boliger, som de mest udsatte medborgere har råd til at betale. Med aftalen sikrer vi netop det, siger social- og ældreminister Astrid Krag.

 36. Halvvejsstatus på Black Friday: Internethandlen ligger over rekordåret 2020

  - Det tegner til at være en god start for Black Friday for danske webshops, siger Henriette Dunkjær Andersen, der er salgschef i Nets Danmark.

  Her til formiddag melder betalingsvirksomheden om en handelsaktivitet på 3,9 procent over 2020, som ellers slog alle rekorder.

  Handlelysten lod ellers vente på sig, men det var der en god grund til, forklarer Henriette Dunkjær Andersen.

  - Mange butikker har givet udvalgte kunder tidlig adgang til tilbuddene, og derfor ser vi formodentlig færre onlinetransaktioner i nattetimerne end sidste år. Men efter klokken 6 vågnede danskerne op til dåd, og lige nu er tallene højere end sidste år, siger Henriette Dunkjær Andersen, salgschef i Nets Danmark.

  Statistikken er baseret på nethandlen hos 100 af Nets' største detailkunder, hvilket omfatter mange af de største netbutikker i Danmark.

 37. Fra næste uge kan borgere i Region Hovedstadencoronavaccinen hos praktiserende læger

  Alle borgere over 12 år i Region Hovedstaden vil fra næste uge kunne gå til en praktiserende læge og få coronavaccinen.

  Det har Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Region Hovedstaden netop indgået en aftale om, skriver PLO i en pressemeddelelse.

  Ordningen omfatter alle patienter over 12 år, der skal have første, andet eller tredje stik, og man vælger selv, hvilken praktiserende læge der skal gøre det. Man kan dog først gøre brug af det, når man er blevet inviteret til vaccination.

 38. Finansministeren afhørt i Minkkommissionen: Fødevareministeriets ansvar at råbe højt om manglende hjemmel

  Finansminister Nicolai Wammen (S) har netop afsluttet sin afhøring i Minkkommissionen, der skal granske, hvordan det gik til, da man traf beslutningen om at slå alle mink ned.

  En beslutning, der ikke var lovhjemmel til.

  Her er de vigtigste nedslag fra Wammens afhøring.

  • Wammen siger, at han den 30. september bad Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet forberede mulige tiltag i forhold til mink, herunder aflivning i større omfang.

  • Wammen slog fast, at det var Fødevareministeriets ansvar at råbe højt om mangel på hjemmel.

  • Wammen siger, at han først hørte om manglende lovhjemmel den 8. november.

  • Wammen siger, at lovhjemmel til aflivning af mink ikke blev diskuteret på mødet den 3. november.

  Afhøringen sluttede lidt senere end forventet, så Sundhedsministerens afhøring er udskudt en halv time.

 39. Sundhedsstyrelsen vil fortælle om planer for børnevaccinationer

  Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen har indkaldt til et pressemøde klokken 14.

  Mødet vil handle om vaccination af børn i alderen 5-11 år.

  - Lægemiddelstyrelsen vil orientere om godkendelsesgrundlaget for vaccinen til de mindre børn, lyder det i pressemeddelelsen.

  Indtil nu er coronavaccinen godkendt til personer på ned til 12 år i Danmark.

  EU-Kommissionen ventes snart at godkende brugen af vaccinen på børn ned til fem år.

  Herefter bliver det op til Sundhedsstyrelsen at beslutte, om den vil godkende vaccinen til brug i Danmark til børn i den aldersgruppe.

  Følg med på DR1 fra klokken 13:50 eller her på dr.dk.

 40. Inden julefrokoster: Mobil skadestue på Rådhuspladsen skal aflaste sundhedsvæsenet

  De næste tre weekender vil der på Rådhuspladsen i København holde en stor gul lastbil, der skal fungere som skadestue. Det skriver Ritzau.

  Så hvis du har fået en snaps for meget til julefrokosten og vælter på cyklen på vej i byen, kan du modtage behandling på Rådhuspladsen.

  Årsagen er de mange julefrokoster, der i forvejen fylder meget i akutmodtagelserne.

  Ifølge Anders Damm-Hejmdal, lægelig leder af regionens vagtcentral, kommer der i nattetimerne i weekenden mange henvendelser om fulde folk.

  - Vi har ikke en mirakelkur mod beruselse, og oftest handler det om, at folk skal rådgives til at komme sikkert hjem. Det er ikke en akut opgave for sundhedsvæsenet og man skal ikke ringe 112, medmindre det er akut og livstruende, siger Damm-Hejmdal ifølge Ritzau.

  - Derfor håber vi, at denne løsning kan aflaste både telefonlinjerne og hospitalerne.

 41. Politisk aftale om billige boliger i de store byer

  Regeringen har netop fremlagt en ny politisk boligaftale om billige boliger i de større byer.

  Aftalen betyder også, at Christiania på sigt skal huse almene boliger. Ifølge aftalen forpligter regeringen sig på, at der skal opføres "minimum 15.000 kvadratmeter" almene boliger på Christiania.

  Aftalen er indgået med to af regeringens støttepartier - SF og Enhedslisten - og Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

  Formålet er at sikre, at flere har råd til at bo i landets store byer.

  Regeringen og partierne bag aftalen afsætter samlet set 10 milliarder kroner til at sikre billige boliger i alle landets store byer, men også i de små byer for at sikre blandede boligområder, siger bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S).

  - Så almindelige mennesker kan bo rundtom i landet og også de steder, hvor det i dag er meget dyrt for folk at bo, siger han.

 42. SSI: Vi forventer, at vaccinerne virker mod den nye coronavariant

  Det vil være meget overraskende, hvis de nuværende vacciner ikke har en effekt mod den nye variant af coronavirus, B.1.1.529, der er fundet i Sydafrika.

  Det fortæller Troels Lillebæk, der er professor og afdelingschef hos Statens Serum Institut.

  - Vi har stadig en formodning om, at vacciner virker. Det er det, vi har set hver eneste gang indtil nu, når der har været nye varianter. Om det så kan være en variant, der er mere smitsom, og hvor de virker en tand mindre, det er alt for usikkert at sige noget om nu, men det vil være meget overraskende.

  Og derfor er hans opfordring klar.

  - Få det 3. vaccinestik, for det giver et højt antistofniveau, og bliv vaccineret, hvis ikke du allerede er blevet det. Sådan en variant som denne her understreger kun den pointe.

 43. SSI holder øje med den nye coronavariant

  Den nye variant af coronavirus, B.1.1.529, der er fundet i Sydafrika, giver ikke anledning til bekymring hos Statens Serum Institut endnu, da den ikke er fundet i Danmark, men SSI er man "selvfølgelig meget opmærksom".

  Det fortæller Anders Fomsgaard, der er overlæge hos Statens Serum Institut til Ritzau.

  - Den har så mange mutationer i det vigtige spike-protein, at det må være banerekord. Derfor er vi selvfølgelig meget opmærksomme, siger han.

 44. WHO indkalder eksperter til møde om ny coronavariant

  Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har indkaldt eksperter til et møde i dag klokken 12 for at diskutere den nye coronavariant, der giver anledning til dyb bekymring internationalt.

  - WHO-mødet indkaldes for at få et bedre overblik over tidsfrister for undersøgelser og et studie, som er ved at blive sat i værk, for at få fastslået i hvilket omfang denne variant bør give anledning til bekymring, siger WHO-talsmanden Christian Lindmeier.

  De vil ikke kommentere de restriktioner, som er indført i en række lande, herunder Storbritannien, og som formanden for Europa-Kommissionen opfordrer til.

 45. Striden mellem Frankrig og Storbritannien spidser til: Aflyser møde om migrantkrise i Den Engelske Kanal

  Det var egentlig planen, at den franske og den britiske regering skulle have mødtes på søndag i havnebyen Calais for at vende den igangværende migrantkrise i Den Engelske Kanal, hvor 27 migranter onsdag mistede livet i en drukneulykke.

  Men nu har franskmændene trukket invitationen tilbage, efter Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har skrevet i et offentlig brev, at franskmændene bør tage de migranter, der krydser kanalen, tilbage.

  - Vi mener, at den britiske premierministers offentlige brev er uacceptabelt og i strid med de diskusisoner, vi har som partnere, udtaler den franske indenrigsminister, Gérald Darmanin, ifølge BBC.

  - Derfor er Priti Patel (den britiske indenrigsminister, red.) ikke længere inviteret, tilføjer han.

  Mødet på søndag vil dog fortsat finde sted, men det vil nu kun være med repræsentanter fra Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og Europa-Kommissionen.

 46. Sidste dag med selvkørende busser i Aalborg

  Efter næsten to års drift er et forsøg med selvkørende busser i Aalborg Øst slut, og der er ingen planer om at genoptage det.

  Det til trods for, at beboerne i området har været glade for busserne.

  - Det er selvfølgelig ærgerligt for beboerne, for det er dem, vi har sat projektet i søen for at hjælpe, siger projektleder Maria Vestergaard fra Aalborg Kommune.

  Hun forventer dog, at vi vil se selvkørende busser igen i fremtiden.

  Men det nuværende projekt bliver altså ikke forlænget.

  - Vores tilladelse udløber. Og de nuværende køretøjer er efterhånden forældet teknologi.

  De selvkørende busser rullede ud på Astrupstien i Aalborg Øst i marts 2020, lige inden den første corona-nedlukning.

 47. To ministre udspørges i minkkommissionen

  Finansminister Nicolai Wammen (til højre) og sundhedsminister Magnus Heunicke (til venstre) skal i dag vidne i Minkkommissionen. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  I dag skal både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) vidne i Minkkommissionen.

  Begge ministre sad med til mødet i regeringens koordinationsudvalg, da beslutningen om at slå alle mink ned blev truffet.

  Mandag gjorde Finansministeriet det klart, at ministeren og departementschefen har udleveret deres sms'er.

 48. Aarhusiansk borgmester færdig som formand for KL: Radikale peger på Venstre

  De Radikale peger nu på Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), som ny formand for Kommunernes Landsforening (KL). Det oplyser partiet i en pressemeddelelse ifølge Altinget.

  Det betyder, at magten nu skifter i KL, da kommunalvalget ændrede fordelingen af mandater i kommunalbestyrelsen, så Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten til sammen havde otte mandater. Venstre og Konservative har også otte til sammen.

  Det sidste og afgørende mandat ligger altså hos De Radikale.

  Og det betyder, at socialdemokraten og Aarhus-borgmesteren Jacob Bundsgaard må vinke farvel til sin post som formand.

  Martin Damm har tidligere været formand for KL. Det var han fra 2014 til 2018, inden Bundsgaard overtog posten.

 49. EU-formand efter fund af ny coronavariant: Alle fly fra den sydlige del af Afrika bør standses

  Alle fly, der er på vej fra den sydlige del af Afrika til EU-landene, bør standses med det samme som følge af den nye coronavariant, B.1.1.529, der er blevet opdaget i Sydafrika.

  Det mener Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter at den britiske regering torsdag har indført et lignende indrejseforbud for rejsende fra Sydafrika og fem nabolande, heriblandt Botswana og Zimbabwe.

  I et tweet her til morgen skriver hun, at Europa-Kommissionen i "et tæt samarbejde med medlemslandene vil foreslå at aktivere nødbremsen for at få stoppet al flytrafik fra det sydlige Afrika som følge af den coronavariant, der vækker bekymring, B.1.1.529."

  Det er op til myndighederne i de enkelte medlemslande at beslutte, om der skal indføres et indrejseforbud eller ej.

  Ifølge epidemiolog Neil Ferguson fra det britiske universitet Imperial College London har der været et hidtil uset antal af mutationer med den nye coronavariant.

 50. Udvalg drøfter mulig hjælp fra FE til at gendanne sms'er

  Fredag morgen skal Folketingets Granskningsudvalg drøfte, om private virksomheder eller Center for Cybersikkerhed skal undersøge, om de slettede sms'er fra minksagen kan genskabes.

  Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, der også er medlem af udvalget, siger til Ritzau, at DF er åben overfor ekstern hjælp. Han vurderer dog også, at det er svært at sige, om der er flertal for det i udvalget.

  Venstre, De Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Frie Grønne har dog allerede tilkendegivet, at de bakker op om at få Center for Cybersikkerhed til at se på sagen.

 51. Sydafrika kalder indrejseforbud forhastet

  Det sydafrikanske udenrigsministerium kalder det "forhastet", at Storbritannien fra i dag indfører indrejseforbud fra landet og fem andre afrikanske lande efter fundet af en ny coronavariant.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Landets udenrigsministerium påpeger, at Verdenssundhedsorganisationen endnu ikke har rådgivet om foranstaltninger.

  Den ny variant har skabt bekymring i en række lande. Ud over Storbritannien, der indfører rejserestriktioner overfor seks afrikanske lande, så har Israel forbudt sin befolkning at rejse til det sydlige Afrika. Samtidig har Japan strammet indrejsereglerne overfor Sydafrika og nabolandene, skriver Reuters.

  Forskere siger, at de har opdaget ti forskellige mutationer af denne variant, som går under betegnelsen B.1.1.529.

  Til sammenligning har deltavarianten, der dominerer i Danmark, kun to mutationer.

  Den nye virusvariant er også opdaget i Botswana og Hongkong blandt personer, som har været i Sydafrika.

Mere fra dr.dk