Biden erklærer krisetilstand i Mississippi efter tornado

Mindst 25 er dræbt under tornado i Mississippi i USA. Penge er på vej til blandt andet midlertidige boliger.

Den lille by Rolling Fork i det vestlige Mississippi er nærmest fuldstændigt jævnet med jorden, siger byens borgmester. (Foto: © Chandan Khanna, Ritzau Scanpix)

USA's præsident, Joe Biden, har udstedt en nøderklæring i Mississippi, hvor mindst 25 mennesker har mistet livet, og store områder er hærget, efter en tornado og kraftigt uvejr fredag bevægede sig over delstaten.

Det skriver nyhedsbureauet AP. Dermed kan føderale statslige midler blive brugt til rednings- og genopbygningsarbejdet i de ramte områder.

Pengene kan blandt andet blive brugt til midlertidige hjem og til at reparere ødelagte huse, skriver Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

Mere voldsomt vejr kan være på vej

Den amerikanske myndighed National Weather Service varsler, at mere voldsomt vejr kan være på vej i dag.

Der er risiko for krafige vinde og endda endnu en tornado i det centrale Mississipi, den østlige del af Louisiana og den sydlige del af Alabama, skriver nyhedsbureauet.

Hundredvis af mennesker er blevet hjemløse, efter at huse er revet i stykker. Tornadoen bevægede sig over 60 kilometer gennem delstaten og smadrede adskillige byer på vejen.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe. Vi vil arbejde sammen for at levere den støtte, I har brug for til at komme jer, i så lang tid, der er brug for det, skriver Joe Biden på Twitter.

- Jill (Bidens kone, red.) og jeg beder for dem, der har mistet deres kære i de ødelæggende tornadoer i Mississippi. Også dem, hvis kære er meldt savnet, skriver Biden.

Borgmester: Hele min by er væk

I den lille by Rolling Fork i den vestlige del af Mississippi, der huser færre end 2.000 indbyggere, har tornadoen revet det meste med sig. Ifølge borgmester Eldridge Walker er "hele hans by væk", skriver CNN.

- Ødelæggelse, når jeg kigger mod højre og venstre, er det alt, jeg kan se, siger han.

- Mange familier lider. Vores samfund står i en situation, vi aldrig havde forventet. Ødelagte huse kan vi erstatte, men vi kan ikke erstatte et liv, lyder det.

Sammen med sin kone søgte han skjul i et badekar, da meldingen om tornadoen tikkede ind, og få øjeblikke senere ramte stormen, "så hurtigt gik det", siger han.

- Redningsarbejdet fortsætter, siger han og uddyber, at flere personer, som var fanget i deres ødelagte hjem, er blevet reddet ud.