Seneste Nyt

Blandt 20.000 børn løb elever fra Børkop med titlen som Årets Skolepatrulje

Eleverne fra 6. og 7. klasse på Fælleshåbsskole blev kørt rundt i bus og hyldet af børn i Børkop. (Foto: © Thomas Gammeltoft Pedersen, DR Trekanten)

35 elever fra 6. og 7. klasse på Fælleshåbsskole i Børkop sydøst for Vejle blev i dag hyldet af både skolekammerater og resten af byen. De er nemlig blevet valgt mellem 20.000 børn i danske skolepatruljer til at være Årets Skolepatrulje.

Ved middagstid blev de kørt rundt i byen i partybus, mens børn fra byens institutioner viftede med flag.

Baggrunden for dagens hyldest er elevernes engagement under corona. For selvom de skulle sidde hjemme og følge skolearbejdet over computeren, mødte de op ved skolen og passede deres opgave.

- Vi hører fra deres lærer, at alt er mødt med et smil og et ja. Og det vil vi gerne anerkende, siger Karina Petersen, vicedirektør i Sikker Trafik.

Prisen som Årets Skolepatrulje uddeles af Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring.

Nyheder

 1. Europæisk centralbank hæver renten for femte gang

  Den Europæiske Centralbank (ECB) hæver sin ledende rente med 0,5 procentpoint til 2,5 procent.

  Det oplyser banken i en meddelelse.

  Det er femte gang, at banken hæver renten siden juli sidste år.

  Renteforhøjelsen er centralbankens svar på inflationen.

  Den britiske centralbank har også meldt ud i dag, at den ledende rente i Storbritannien er hævet med et halvt procentpoint til 4 procent. Det er tiende gang i træk, den hæves.

  Den amerikanske centralbank gør dem også selskab. De har hævet renten med 0,25 procentpoint fra 4,50 til 4,75. Det er i deres tilfælde ottende gang i træk.

 2. Tysk mindretal vil have ombudsmand ind i sager om opholdstilladelser

  Forældre til unge på det tyske mindretals efterskole i Tinglev møder urimelige krav fra Styrelsen for Rekruttering og Integration. Sådan lyder beskyldningen fra det tyske mindretal. (Foto: © Deutsche Nachschule Tingleff)

  Det tyske mindretal i Sønderjylland vil nu have Folketingets Ombudsmand til at undersøge Styrelsen for International rekruttering og integration, Siri.

  Mindretallet oplever nemlig, at tyske unge, der gerne vil gå på mindretallets efterskole i Tinglev, bliver mødt med krav om, at der skal stilles sikkerhed for deres ophold i Danmark. Krav om 10.000 euro er almindelige og helt op til 28.000 euro - over 200.000 kroner - er også set.

  - Vi har tidligere fået Siris ord for, at kravene ikke er lovlige, og det er derfor, vi nu beder Ombudsmanden gå ind i sagen, siger Harro Hallmann fra det tyske mindretal.

  Siri svarer, at det ikke er et generelt krav, at efterskoleelever skal stille med en sikkerhed på 10.000 euro.

  - Vi er selvfølgelig kede af, hvis nogen har haft en dårlig oplevelse. Det er dog ikke et billede, som vi generelt kan genkende, lyder det fra Siri.

 3. Ny trusselsvurdering: Cybertruslen mod energisektoren er meget høj

  Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer, at truslen mod den danske energisektor i 2023 kan kategoriseres som 'meget høj'.

  Det skriver CFCS på sin hjemmeside.

  Særligt ransomware-angreb vil fortsat ramme virksomheder og myndigheder i energisektoren.

  - Med den teknologiske udvikling vil frygten for, at hackere rammer virksomheders operative teknologi, lægge endnu mere pres på ofrene for ransomware, lyder det.

  Også cyberspionage truer ifølge CFCS Danmark i 'meget høj' grad. Truslen kommer særligt fra Rusland og Kina, som både har "kapacitet og intention" om at bedrive cyberspionage.

 4. Fodbolde tvang fly til at lande i København

  Destinationen var klar for det svenske fodboldhold IFK Göteborg: En ti dage lang træningslejr i spanske Torrevieja med fly til Alicante.

  Sådan blev det bare ikke.

  For en halv time efter flyet med 30 personer ombord, herunder spillere og stab, lettede fra Göteborg, måtte det nødlande i Københavns Lufthavn, skriver svenske Aftonbladet.

  Hvorfor? Fordi flyets kaptajn fik mistanke om, at fodboldholdets 30 fodbolde alle var pumpet og derfor udgjorde en eksplosionsfare. Derfor måtte flyet lande for at tømme boldene for luft.

  Men det viste sig, at boldene allerede var flade, siger IFK Göteborgs materialemand, Rolf Gustavsson, til Aftonbladet.

  - Vi tog luften ud af boldene inden afgang. Det er nye bolde, men på en eller anden måde fik piloterne en indikation om, at der var luft i dem. Det var falsk alarm.

  Fodboldholdet er igen fløjet fra Københavns Lufthavn mod Alicante.

 5. De jødiske samfund i Danmark, Norge og Sverige tager afstand fra koranafbrændinger

  De seneste koranafbrændinger i både Sverige og Danmark vækker bekymring hos de jødiske samfund i Danmark, Norge og Sverige.

  Sammen giver de i en fælles engelsksproget udtalelelse udtryk for, at angreb på minoriteter er blevet 'normaliseret'.

  - Vi er dybt bekymret for den seneste udvikling i vores lande. Angreb på minoriteter som jøder og muslimer er steget og blevet normaliseret i løbet af de seneste år, står der i udtalelsen, hvor de tre samfund også mener, at ytringsfrihed bruges til at normalisere had.

  - Endnu en gang får racister og ekstremister lov til at misbruge demokrati og ytringsfrihed for at normalisere had mod en religions minoritet ved at brænde Koranen.

 6. Australien fjerner Dronning Elizabeth fra pengeseddel

  Når australiererne langer en femdollarseddel over disken, har et portræt af dronning Elizabeth pryden den ene side af sedlen.

  Det skyldes, at den siddende britiske monark er Australiens officielle statsoverhed.

  Men kong Charles kommer ikke til at erstatte Elizabeth, efter han er indsat som Storibritanniens konge. Det gør tværtimod et nyt design, der skal hædre indfødt kultur i Australien.

  Det oplyser den australske nationalbank. Beslutningen er truffet sammen med den føderale australske regering. Hvad designet helt bliver, vides ikke endnu, da nationalbanken vil rådføre sig med indfødte australiere om, hvad sedlen skal prydes med.

  Den anden af siderne vil fortsat have et billede af landets parlament.

  Fem australske dollar bærer lige nu et portræt af afdøde Dronning Elizabeth. Men det skal ny ændres. (Foto: © PAUL MILLER, Scanpix Denmark)
 7. Sverige vil skærpe terrorlov efter koranafbrænding

  Svenske myndigheder skal have øget beføjelse til at retsforfølge og anholde personer, der er mistænkt for at støtte terrororganisationer.

  Det siger Sveriges justitsminister, Gunnar Strommer, ifølge Reuters.

  Det har tidligere været svært at dømme personer for terrorrelateret kriminalitet, medmindre svenske myndigheder har kunnet sætte de mistænkte i forbindelse med konkrete terrorhandlinger, men det skal nu strammes.

  Strommer siger, at skærpelsen kommer på baggrund af et øget trusselsniveau i Sverige som følge af, at Ramus Paludan brændte en koran i januar nær den tyrkiske ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm.

 8. Russisk missilangreb på boligblok dræber tre

  Ukrainsk politi oplyser nu, at tre mennesker har mistet livet i angrebet, skriver Reuters.

  Derudover er 20 mennesker såret, mens mindst otte lejlighedskomplekser har taget skade.

  I midten af januar blev en anden ukrainsk boligblok på ni etager ramt af russiske missiler. Her var det i byen Dnipro, hvor 44 personer mistede livet.

 9. Yderligere to EU-politikere får ophævet deres immunitet i skandalesag

  Skandalesagen Qatargate bliver ved med at udvikle sig.

  Her er en række personer i og omkring Europa-Parlamentet under mistanke for blandt andet at have modtaget bestikkelse fra Qatar og Marokko.

  I dag har yderligere to europaparlamentarikere, socialdemokraterne Marc Tarabella og Andrea Cozzolino, fået ophævet deres parlamentariske immunitet efter mistanke om at have været indblandet i sagen.

  Ifølge mediet Politico skulle Marc Tarabella være under mistanke for at have taget imod mere end én million kroner i bestikkelse.

  Andrea Cozzolino, som tidligere var formand for den delegation i Europa-Parlamentet, der har med Marokko at gøre, er mistænkt for at have modtaget penge for at blokere for resolutioner, der kunne være skadelige for lande uden for unionen.

  Begge afviser, at de skulle have gjort noget galt.

  I december sidste år blev immuniteten for den græske socialdemokrat Eva Kaili ophævet.

  Sammen med tre andre sidder hun nu varetægtfængslet i Bruxelles, hvor hun blandt andet er sigtet for at have deltaget i hvidvaskning af penge og korruption.

 10. Viborg sælger sin hollandske topscorer til japansk klub

  Jay-Roy Grot i aktion for Viborg FF mod Vejle. Han er nu fortid i den jyske klub. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

  Når Viborg FF i februar tager hul på forårssæonen, bliver det uden klubbens topscorer, Jay-Roy Grot.

  3F Superligaens toer har nemlig solgt den hollandske angriber til Kashiwa Reysol i Japan. Det skriver Viborg på sin hjemmeside.

  Ifølge jydernes direktør, Morten Jensen, er salget af den 24-årige Jay-Roy Grot "et slag" på den korte bane.

  - Omvendt ved vi heller ikke, hvordan det ville påvirke ham, hvis vi sagde nej til denne mulighed. Det er en helt essentiel del af vores strategi at have sultne spillere, og når de gør det så godt, at der kommer store muligheder, så skal vi lytte til det, siger Morten Jensen.

  Jay-Roy Grot scorede ni gange for Viborg i efteråret. I alt blev det til 50 kampe og 15 scoringer inden skiftet til Japan.

 11. To mænd dømmes fængsel på livstid for terrorangreb i Østrig

  I 2020 blev Østrigs hovedstad, Wien, udsat for et terrorangreb, der kostede fire mennesker livet og sårede 20.

  Nu er seks mænd blevet dømt for deres rolle i angrebet.

  To af dem er idømt fængsel på livstid, mens to andre er idømt fængsel i 19 og 20 år for at have deltaget i planlægning af terrorangrebet.

  De resterende to er idømt to års fængsel hver, men har fået en mildere straf for ikke at have været med i planlægningen.

  Alle seks mænd, der er mellem 22 og 32 år, er blevet dømt på baggrund af at være medlem af terrororganisationen Islamisk Stat.

  En syvende mand, der udførte angrebet, blev skudt og dræbt af politiet. Han var en 20-årig mand med nordmakedonsk baggrund.

 12. Sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn skal nu vurderes af anklagemyndigheden

  Nordjyllands Politi har nu overdraget alt deres efterforskningsmateriale i sagen om den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, som 6. februar sidste år forsvandt efter en bytur i Aalborg.

  Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

  En mand har siden februar 2022 siddet fængslet. Han er sigtet for drabet på den unge kvinde. Han nægtede sig skyldig, da han blev fremstillet i grundlovsforhør sidste år.

  De næste måneder skal anklagemyndigheden gennemgå hele sagens meget omfattende efterforskningsmateriale.

  - Først når vi har afsluttet dette arbejde, vil Anklagemyndigheden tage stilling til sagen. Derfor kan vi ikke udtale os nærmere om selve tiltalespørgsmålet for nuværende, udtaler specialanklager ved Nordjyllands Politi Mette Bendix i pressemeddelelsen.

  Hverken politi eller anklagemyndighed ønsker kommentere på den efterforskning, der har været i gang det seneste års tid.

  - Vi kan kun tilføje, at der bliver tale om et længerevarende juridisk arbejde, da det er et omfattende efterforskningsmateriale, der skal tages stilling til, lyder det fra Mette Bendix i pressemeddelelsen.

 13. Selvmordsbomber bar politiuniform i angreb på moské

  Pakistansk politi er i gang med en større efterforskning i forbindelse med den voldsomme eksplosion, der dræbte over 100 mennesker i Peshawar i det det vestlige Pakistan.

  Nu fortæller pakistansk politi, at den selvmordsbomber, der detonerede bomben, ankom til moskéen i politiuniform og derfor ikke blev stoppet, skriver Reuters.

  Det siger den regionale politichef, Moazzam Jah Ansari.

  - Jeg indrømmer, at det her var et sikkerhedsbrist. Mine mænd kunne ikke stoppe det. Det her er min skyld.

  Reuters skriver, at overvågningsvideoer viser, at selvmordsbomberen iført uniform ikke blev stoppet ved en kontrolpost på en motorcykel, hvor han spurgte politifolk om retning til moskéen.

  Pakistanske myndigheder har gennemført flere anholdelser af personer, som er mistænkt for at have forbindelse til eksplosionen.

 14. Fem besætningsmedlemmer sigtes for drab ombord på kutter

  Midt- og Vestjyllands Politi måtte mandag morgen rykke ud til en kutter i Nordsøen, efter de fik meldinger om, at en mand var bevidstløs.

  Manden blev fløjet i land med helikopter, men blev erklæret død ved ankomsten til sygehuset.

  På baggrund af mistænkelige forhold ved dødsfaldet behandlede politiet det som en forbrydelse, men på grund af vejret har det hverken været muligt for skibet at komme i havn, eller for politiet at komme ombord på skibet før onsdag.

  Nu oplyser Midt- og Vestjyllands Politi, at skibets resterende fem besætningsmedlemmer er sigtet for drab og vil blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holstebro i dag.

  Politiets kriminalteknikere er samtidig i gang med at undersøge skibet, der ligger til i Thyborøn Havn.

 15. Regeringen afviser at udskyde afskaffelsen af store bededag til efter næste valg

  Alle oppositionspartier pånær De Radikale kræver nu afskaffelsen af store bededag udskudt til efter næste valg, så vælgerne kan blive hørt.

  Men det afviser beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

  - Vælgerne tager stilling ved valgene, i forhold til hvem de synes, der skal regere vores land, og hvem de gerne vil have, der tager ansvaret. Dét at have ansvaret betyder, at man skal forholde sig til helheden, lægge et ambitiøst regeringsgrundlag frem og sørge for, at pengene også passer.

  Ifølge ministeren bidrager afskaffelsen af store bededag som helligdag med en "rigtig vigtig finansiering", og derfor går regeringen også efter at vedtage lovforslaget.

  - Det er en helt ordinær demokratisk proces, hvor et flertal i Folketinget har en forhandling, beslutter sig for noget og vedtager det i fællesskab.

  Lovforslaget om at afskaffe store bededag bliver førstebehandlet i Folketinget i dag.

 16. Københavns Politi evakuerer skole efter kraftig røgudvikling

  Opdateret klokken 09.58: Først meldte politiet om en brand på skolen, men det har siden vist sig, at der blot er tale om røgudvikling.

  Skolen ved Søerne i København er ved at blive evakueret, efter en kraftig røg er udbrudt på skolen.

  Der er tale om skolens ene bygning på Filipavej.

  I første omgang oplyste politiet, at der var udbrudt brand på skolen, men det afviser politiet nu på Twitter.

  Politiet er til stede for at hjælpe med evakueringen.

  Københavns Politi på Twitter
 17. 500.000 gratis flybilletter skal lokke turister tilbage til Hongkong

  Tre år med hårde coronarestriktioner i Hongkong har sat sit præg på den udenlandske turisme.

  Men det skal 500.000 gratis flybilletter, der skal lokke turister til, nu lave om på. Det siger John Lee, der er leder af Hongkongs bystyre, skriver Reuters.

  - Hongkong er nu forbundet med det kinesiske fastland og hele den øvrige verden, og der er ikke nogen isolation, ingen karantæne og ingen restriktioner, siger John Lee i en præsentation torsdag med reference til, at Kina har sløjfet sine restriktioner.

  Det vides endnu ikke, hvordan de gratis flybilletter uddeles.

  Men er du en af dem, der flyver til Hongkong, bliver det ikke uden restriktioner. Det er stadig et krav, at folk skal bære mundbind i det offentlige rum – medmindre der er tale om en løbetur eller anden form for motion.

  Desuden skal studerende testes dagligt med hurtigtest.

 18. Flere anmeldes for bedrageri

  Politiet oplever i stigende grad anmeldelser om bedrageri. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  Alene i sidste kvartal af 2022 blev der anmeldt 14.500 bedrageriforbrydelser. Det er lidt over 4.000 flere anmeldelser end samme periode i 2021.

  Ifølge Danmarks Statistik skyldes stigningen, at flere kommer med anmeldelser om databedrageri.

  7.000 af anmeldelserne om bedrageri fra fjerde kvartal sidste år var netop databedrageri, hvilket er en stigning på næsten 50 procent sammenlignet med samme periode 2021.

  I slutningen af 2022 blev blandt andet fire mænd tiltalt for bedrageri. Her havde de udgivet sig for at være bankmænd, der ville hjælpe ældre mod at blive svindlet.

 19. Frederikshavn bliver en af værtsbyerne til VM i kvindehåndbold

  I 2023 bliver VM i kvindehåndbold, der bliver delt mellem Danmark, Norge og Sverige, fløjtet i gang.

  I Danmark er Herning allerede blevet offentliggjort som en af værtsbyerne, men nu kan Frederikshavn også se frem til at være kulisse til håndboldturneringen.

  Det oplyser Dansk Håndbold Forbund i en pressemeddelelse.

  I 2020 skulle den nordjyske by have været værtsby til kvindernes EM i Danmark og Norge, men det ændrede corona.

  Derfor er byens borgmester begejstret over at kunne byde håndboldentusiaster velkommen.

  - Vi glæder os til igen at byde velkommen til alle, der elsker håndbold. Vi byder ind med godt værtsskab både i Arena Nord, men også i detailhandlen, hoteller og andre steder. Her vil syde af håndboldfest, lover Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.

  VM i kvindehåndbold begynder 17. december 2023.

 20. Nordea med overskud i 2022

  2022 viste sig at være et særdeles godt år for den nordiske storbank Nordea.

  Banken sluttede af med et overskud på 31 milliarder kroner sidste år. Det viser bankens årsregnskab.

  - 2022 viste sig at blive et ekstraordinært år. Vi var vidne til Ruslands invasion af Ukraine, der påførte stor menneskelig lidelse og skabte stor usikkerhed på samfundsplan og finansielt i hele Europa, skriver banken i sit regnskab.

  - På de finansielle markeder så vi de værste afkast på tværs af obligationer og værdipapirer siden 1960'erne, da både inflationen og renterne blev markant højere.

  Særligt de høje renter har spillet en rolle for Nordea. Her har banken tjent 12 milliarder kroner i renteindtægter mod 9 milliarder kroner sidste år.

 21. Buste af Stalin hylder blodigt slag

  Slaget ved Stalingrad var et af de blodigste slag under Anden Verdenskrig, hvor Ruslands Røde Hær besejrede angribende nazister i 1943. Dengang gik Rusland under navnet Sovjetunionen, og deres leder hed Josef Stalin, som byen var omdøbt efter.

  I dag hedder byen Volgograd, og i år er det 80 år siden, slaget fandt sted.

  Det fejres med et besøg af den russiske præsident, Vladimir Putin. Derudover er der blevet lavet en buste af Josef Stalin, der skal stå i Volgograd, skriver Reuters.

  Slaget ved Stalingrad menes at have kostet to millioner mennesker livet.

  I 1961 skiftede Stalingrad navn til Volgograd, da den daværende leder af Sovjetunionen, Nikita Khrusjtjov, ønskede at gøre op med Josef Stalins arv, som hjernen bag en sultkatastrofe, der kostede millioner af ukrainere livet.

  Bysten af den tidligere leder af Sovjetunionen Josef Stalin i Volgograd. - Foto: Stringer/Ritzau Scanpix
 22. Hvidvasksag giver Danske Bank milliardunderskud

  Danske Bank modtog i forbindelse med en sag om hvidvask en milliardbøde, og det giver nu banken et underskud på 5,1 milliard kroner.

  Det fremgår af bankens regnskab for 2022.

  Ifølge Danske Banks direktør, Carsten Egeriis, er regnskabet ikke acceptabelt.

  - Årets resultat er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Det er dog en konsekvens af afslutningen på Estlandsagen, som markerer et vigtigt vendepunkt for Danske Bank, siger han i en pressemeddelelse.

  I forbindelse med hvidvasksagen i en estisk filial indgik Danske Bank et forlig svarende til lidt over 15 milliarder kroner.

  Fra 2007 til 2015 flød 1.500 milliarder kroner gennem bankens afdeling for udenlandske kunder i Estland. De fleste af milliarderne var suspekte, og mange formodes at komme fra kriminalitet.

 23. Socialdemokratiet: ’Ikke yderligere behov for undersøgelser af Samsam-sagen’

  I dag skal Folketingets Granskningsudvalg tage stilling til, om der skal laves en forundersøgelse af Samsam-sagen forud for en eventuel granskningskommission.

  Men står det til Socialdemokratiet, så er der ikke behov for yderligere undersøgelse af sagen.

  Det siger politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S), skriver nyhedsbureauet Ritzau.

  - Hvis vi vil have effektive efterretningstjenester, er vi nødt til at acceptere, at ikke alt kan lægges åbent frem. Der er simpelthen nødt til at være særlige rammer omkring efterretningstjenesterne og kontrollen med tjenesterne, siger han og fortsætter.

  - Det er paradokset på det her område: At forsvaret af vores åbne samfund i visse sammenhænge kræver lukkethed.

  Samsam blev i 2018 idømt otte års fængsel ved en spansk domstol for at have tilsluttet sig den militante bevægelse Islamisk Stat. I 2020 blev han udleveret til Danmark.

 24. Torsdag giver plads til sol

  Der er god plads til solen på himlen i dag, og det bliver mere roligt vejr i dag end hvad resten af ugen har givet. Her er det Aalbæk Havn. Foto: Inger Nielsen

  Der venter en dag, hvor vi kan klare os igennem uden behov for paraplyer og regnjakker.

  Helt indtil i aften vil det nemlig holde tørt, og vi får nogen eller en del sol i løbet af dagen.

  Vinden har væsentlig mindre styrke i dag end de foregående dage, så i dag får vi svag til frisk vind fra vest og nordvest.

  Temperaturen i de nordlige egne stiger til over frysepunktet, og vi når et niveau mellem to og seks grader.

 25. USA tildeles øget adgang til filippinske militære baser

  I længere tid har der været spændinger mellem Kina og Taiwan, og det får nu USA til at øge deres tilstedeværelse i det Sydkinesiske Hav.

  Reuters skriver, at Filippinerne, der ligger syd for Taiwan, har givet tilladelse til, at amerikanske styrker får adgang til yderligere fire baser. Det oplyser begge lande med henvisning til en aftale fra 2014, hvor USA allerede har adgang til fem baser.

  På baserne må amerikansk militær træne styrker og opbevare udstyr, de må dog ikke være permanent til stede på baserne.

  USA har sat mere end 82 millioner dollar af til at investere i infrastruktur i fem af baserne. Det svarer til lidt over 500 millioner danske kroner.

 26. Amerikansk politiker vil forbyde TikTok i USA

  Mens 41 procent af unge herhjemme hver uge er på TikTok, så kan det måske være helt slut i USA.

  I hvert fald hvis det står til Mike Gallagher, der er medlem af Repræsentanternes Hus i USA for Det Republikanske Parti.

  Gallagher, der er er formand for udvalget for kinesiske anliggender i Repræsentanternes Hus, har i længere tid helt villet forbyde det sociale medie i USA, skriver Reuters.

  Og den holdning ændrede sig ikke efter et møde med repræsentanter fra TikTok – herunder mediets sikkerhedschef - tidligere på ugen.

  TikTok er kinesisk ejet og er i flere omgange blevet beskyldt for at udlevere data om amerikanske brugere til den kinesiske regering.

  Den amerikanske præsident, Joe Biden, underskrev for nyligt en lov, der forbød embedsmænd at have appen på deres telefoner.

 27. Wagner-afhopper undskylder for at have kæmpet i Ukraine

  Andrej Medvedev flygtede i midten af januar til Norge fra Rusland, hvor han havde kæmpet som en del af Wagner-gruppen.

  Nu undskylder den 26-årige russer for sin rolle i krigen i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

  - Først og fremmest, gentager jeg, igen og igen, vil jeg gerne sige undskyld, og selv om jeg ikke ved, hvordan det bliver modtaget, vil jeg gerne sige, at jeg er ked af det, siger han.

  Medvedev søgte i slutningen af januar politisk asyl i Norge, men er nu anholdt efter norsk udlændingelov.

  Ifølge ham selv sluttede han sig til Wagner-gruppen i juli 2022 på en fire måneder lang kontrakt.

 28. Ukrainske myndigheder: Rusland har angrebet lejlighedskompleks i Kramatorsk

  Ifølge den ukrainske vicepremierminister, Mykhailo Fedorov, har Rusland her til aften angrebet et lejlighedskompleks i byen Kramatorsk i det østlige Ukraine.

  Det skriver Fedorov på Twitter.

  - Russiske missiler har ramt et lejlighedskompleks i Kramatorsk. Folk skriger under murbrokkerne. Endnu en terroristisk handling fra Rusland. Den eneste måde, vi kan stoppe det og redde liv, er ved at få flere våben til Ukraine, skriver han.

  Skærmbillede fra Twitter.
 29. Paven besøger den Demokratiske Republik Congo

  Næsten en million mennesker stimlede sammen i DR Congos hovedstad, Kinshasa, da Pave Frans i dag besøgte landet.

  Det skriver BBC.

  Ifølge mediet er omkring halvdelen af den Demokratiske Republik Congos befolkning katolikker og dermed det største katolske samfund i Afrika. Der er knap 100 millioner indbyggere i landet.

  Der var i forvejen blevet erklæret helligdag, så så mange som muligt kunne deltage i begivenheden.

  Paven skulle oprindeligt have besøgt det afrikanske land i juli sidste år, men rejsen blev aflyst, fordi pavens helbred ikke var godt.

  • Omkring en million mennesker vurderes der at have deltaget i Pave Frans' besøg i DR Congo. (Foto: © TIZIANA FABI, AFP or licensors)
  • Oprindeligt skulle paven have besøgt landet sidste år, men måtte udsættes på grund af dårligt helbred. (Foto: © GUERCHOM NDEBO, AFP or licensors)
  • Sikkerhedsopbud ved Pave Frans' besøg. (Foto: © Alexis Huguet, AFP or licensors)
  1 / 3
 30. Manchester United cruiser i engelsk pokalfinale

  Fred fjernede al spænding fra opgøret med sin scoring til 2-0 i anden halvleg. (Foto: © Phil noble, Ritzau Scanpix)

  Med en samlet sejr på 5-0 over Nottingham Forest er Manchester United videre til finalen i den engelske pokalturnering Carabao Cup.

  I onsdagens returopgør fulgte Manchester United op på sidste uges tremålssejr ved at slå Nottingham Forest 2-0 hjemme på Old Trafford.

  Franske Anthony Martial og brasilianeren Fred scorede kampens to mål i anden halvleg.

  I finalen møder den engelske storklub Newcastle United, der har fået vind i sejlene, efter fodboldklubben i 2021 blev overtaget af en saudiarabisk investeringsfond.

  I den engelske Premier League indtager Newcastle ligaens tredjeplads med 39 point. Det samme pointantal har Manchester United på fjerdepladsen.

  Carabao Cup-finalen spilles den 26. februar på Wembley Stadium i London og bliver uden deltagelse fra danske Christian Eriksen, der sidder ude med en ankelskade de næste måneder.

 31. Slut med mødregrupper i København: Nu hedder det 'barselsgrupper'

  Når nybagte københavnerforældre i fremtiden skal mødes med ligesindede for at tale om bleskift, søvnmangel eller amning, så bliver det ikke længere i "mødregrupper".

  Det bliver derimod i "barselsgrupper", fortæller børne- og ungdomsordfører for Radikale Venstre ved borgerrepræsentationen i København Emil Sloth Andersen, til Ritzau.

  Det er nemlig blevet besluttet i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune på et møde i dag.

  - Ved alene at ændre ordet stadfæster vi et klart princip om, at barselsgrupper ikke har noget med køn at gøre. Det har kun noget at gøre med at være forældre, siger han.

  Det er dog stadig muligt for nybagte forældre at vælge, om de vil deltage i en barselsgruppe, der kun består af kvinder.

  I beslutningsindstillingen lyder det, at modellen for barselsgrupper forventes implementeret fra 2. kvartal af 2023.

 32. Tyre Nichols begraves i Memphis

  • Ceremonien skulle være afholdt tidligere i dag i Mississippi Boulevard Christian Church, men blev udsat på grund af dårligt vejr. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Vicepræsident Kamala Harris (t.v.) sidder ved siden af Tyre Nichols forældre ved ceremonien. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
  • Ved ceremonien bliver der både holdt taler og sunget sange. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
  • Advokaten Ben Crump (i midten) deltager også ved dagens begravelse af Tyre Nichols. Han repræsenterer nu familien. Han har tidligere repræsenteret andre klienter i kendte sager om blandt andet politivold og drab. (Foto: © SETH HERALD, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Cirka klokken 20 dansk tid gik mindehøjtideligheden i gang ved begravelsen af 29-årige Tyre Nichols, der mistede livet 10. januar.

  Nichols døde efter en voldsom anholdelse, hvor han blev sparket og slået af de betjente, der anholdte ham.

  Ud over venner og familie deltager flere prominente personer i dagens ceremoni i kirken Mississippi Boulevard Christian Church i Memphis. Blandt andre vicepræsident Kamala Harris.

  Mindeordene bliver læst op af den kendte pastor og borgerrettighedsforkæmper Al Sharpton.

  Desuden deltager flere pårørende til andre sorte personer, der har mistet livet efter kontakt med politiet - blandt andre familiemedlemmer til George Floyds, der mistede livet under en brutal anholdelse i 2020.

Mere fra dr.dk