Seneste Nyt

Boligområder ryger af parallelsamfundslisten

Klokken 10 blev regeringens årlige liste over parallelsamfund udgivet.

Og der er udskiftning i listen, der tidligere blev kaldt ghettolisten.

Boligområderne Grønneparken i Holbæk samt Tingbjerg og Aldersrogade, der begge ligger i København, optræder nemlig ikke længere på listen.

Og det glæder den socialdemokratiske overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen.

- Når vi udvikler et byområde, så så gør vi det for at løfte de mennesker, der bor der. For at skabe lige muligheder for alle københavnerbørn og for at skabe tryghed. Vi laver ikke en massiv indsats for at komme af med en liste, siger hun.

Boligområdet i Tingbjerg har siden 2010 – med undtagelse af ét år – været på parallelsamfundslisten.

Et alment boligområde optræder på listen, hvis mere end halvdelen af beboerne har en ikke-vestlig baggrund, og samtidig for eksempel enten er arbejdsløse eller har en plet på straffeattesten.

Opdateret 1. december kl. 10.40: Det har tidligere fremgået, at også Stærevej i København samt Houlkærvænget i Viborg er udgået af parallelsamfundslisten. Dette er rettet. Områderne er istedet udgået af listen over udsatte boligområder.

Nyheder

 1. Mangeårig Gentofte-borgmester træder nu helt ud af dansk politik

  Da den konservative politiker Hans Toft efter 28 år som borgmester i Gentofte Kommune trak sig fra posten i 2021, var det for i stedet at gå ind i regionsrådet i Region Hovedstaden.

  Men den stilling har han nu trukket sig fra, fortæller hovedpersonen selv til Berlingske.

  Det bratte exit sker efter et sammenstød med den konservative gruppeformand i regionsrådet, Christoffer Buster Reinhardt.

  Til Berlingske fortæller Hans Toft, at han er uenig i Christoffer Buster Reinhardts ledelsesstil.

  - Hans mange forkerte valg får hele gruppen til at fremstå med mangel på politisk ledelse og beslutningskraft. Manglende initiativer og synlighed. En gruppe, som efter min mening ikke er nok på vagt over for synlige fejl i vores sundheds- og hospitalsvæsen, siger han.

  Hans Toft fra De Konservative besad posten som Gentoftes borgmester i 28 år. Nu er han helt færdig i dansk politik. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)
 2. Letland truer med at boykotte OL, hvis Rusland er med

  Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har åbnet en dør på klem for, at idrætsudøvere fra Rusland og Belarus kan komme med til næste års OL i Paris på trods af krigen i Ukraine.

  Det er faldet Letland for brystet. Det baltiske lands nationale olympiske komité truer nu med at blive væk fra sommerlegene.

  - Letland vil ikke deltage i legene sammen med aggressorlandet, siger komitéens præsident, Zorzs Tikmers, ifølge AFP til LTV1 med henvisning til Rusland.

  Polens sportsminister, Kamil Bortniczuk, har sagt, at han har svært ved at forestille sig, at atleterne fra Rusland og Belarus kommer med. Men sker det, vil han heller ikke udelukke, at en boykot kan komme på tale.

  Også Ukraine har truet med at blive væk fra sportsbegivenheden, der er en af verdens største.

  Herhjemme har den danske regering ikke officielt taget stilling til spørgsmålet. Men kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) sagde i et interview med Ritzau onsdag, at han er "stærkt skeptisk" over for russisk og belarusisk deltagelse.

  /ritzau/

 3. Ecuador vil vaccinere to millioner fugle mod fugleinfluenza

  Det sydamerikanske land Ecuador planlægger at vaccinere to millioner fugle mod fugleinfluenza, fortæller landets landbrugsminister ifølge Reuters.

  Ecuador erklærede en sundhedsmæssig nødsituation blandt dyr tilbage i slutningen af november på grund af sygdommen. I januar rapporterede landet det første tilfælde af fugleinfluenza overført fra dyr til menneske, da en 9-årig pige blev smittet.

  Cirka 1,2 millioner fugle er blevet smittet med fugleinfluenza i Ecuador og er blevet slået ned.

  Vaccinen forhindrer ikke sygdom blandt fuglene, men reducerer dødeligheden. Ifølge de ecuadorianske myndigheder reducerer vaccinen dødeligheden fra 80 procent til 40 procent.

 4. Dansk safaripark har aflivet løve, der blev evakueret fra Ukraine

  Knuthenborg Safaripark har i dag været nødt til at aflive én af de tre løver, som kom til parken fra Ukraine.

  Det fortæller Knuthenborg Safaripark på deres Facebookside.

  Løvinden ved navn Vee havde en misdannelse i ryggen, der ikke kunne gøres noget ved. I samråd med en ortopædkirurg tog parkens dyrlæge, Therese Hård, beslutningen om at aflive rovdyret.

  - Det er vores ansvar, når vi har de her dyr, også at sige stop, når de ikke har udsigt til et godt liv, siger Therese Hård.

  Løverne blev evakueret fra Feldman Ecopark i Donieck-regionen tæt på grænsen mellem Ukraine og Rusland. De kom til Knuthenborg Safaripark på Lolland kort før jul.

 5. Bidens advokat: Der er ikke fundet nye klassificerede dokumenter efter gennemsøgning i dag

  Arkivfoto af Joe og Jill Biden foran sommerhuset i Delaware, hvor dagens gennemsøgning foregik. (Foto: © Nicholas KAMM, Ritzau Scanpix)

  FBI har for kort tid siden afsluttet en over tre timer lang gennemsøgning af den amerikanske præsident, Joe Bidens, sommerbolig i delstaten Delaware for potentielt klassificerede dokumenter.

  Det oplyser Bidens personlige advokat, Bob Bauer, skriver nyhedsbureauet AP. Han siger dog, at FBI har taget "materiale med, deriblandt noter, til videre undersøgelser".

  Materialet stammer tilsyneladende fra Bidens tid som vicepræsident, ifølge Bob Bauer.

  FBI's gennemsøgning i dag var planlagt i samarbejde med Joe Biden og hans advokater, understreger han.

  I løbet af januar er der flere gange blevet fundet klassificerede dokumenter fra Bidens tid som vicepræsident under Barack Obama, blandt andet i Bidens hjem i Delaware.

  Du kan læse mere om sagen her, og hvorfor den er et problem for Biden.

 6. Skare Meat Packers er erklæret konkurs

  Slagterivirksomheden Skare Meat Packers har i dag erklæret sig konkurs. Det fortæller tillidsrepræsentant hos virksomheden Gunner Herman Straarup, til TV SYD.

  Konkursbegæringen kommer, efter både Rema 1000 og Salling Group har afbrudt samarbejdet med Skare Meat Packers.

  Samarbejdet sluttede brat, efter Fødevarerstyrelsen under et kontrolbesøg i januar i år fandt 250 ton gammelt kød. Noget af kødet var dateret til 2010 og havde dermed ligget på frys i 13 år.

  Kødet blev fundet i et eksternt frysehus, som tilhører Skare Meat Packers.

  - Vi har mistet en del kunder, og særligt Rema 1000 og Salling Group har været et stort slag for os, da det er nogle af vores største kunder, siger Gunner Herman Straarup til TV Syd.

 7. Andrew Tate får afvist krav om løsladelse

  Den omstridste influencer Andrew Tate har i dag fået afvist sit krav om løsladelse og skal derfor forblive varetægtsfængslet i Rumænien.

  Det skriver BBC.

  Det er retten i Rumæniens hovedstad, Bukarest, der har afvist at løslade Tate, om som tidligere har forlænget hans varetægtsfængsling frem til 27. februar.

  36-årige Andrew Tate og hans bror Tristan Tate blev begge anholdt i december nord for Bukarest.

  En rumænsk anklager har tidligere oplyst, at Andrew Tate er anholdt på mistanke om menneskesmugling, voldtægt og for at stå bag organiseret kriminalitet. Broren er også mistænkt i sagen, men de nægter sig begge skyldige.

 8. Tidligere Irma-direktører giver ikke op: Nu jagter de investorer

  Nyheden om at Irma lukker som dagligvarerbutik har taget hårdt på mange københavnere.

  Men for to eks-direktører i butikskæden Jan Larsen og Alfred Josefsen er det næsten ikke til at begribe. Derfor er de nu gået på jagt efter investorer i et forsøg på at undgå lukningen af butikkerne. Det skriver Ritzau med henvisning til mediet KapitalWatch.

  De var begge administrerende direktører i Irma frem til 2012.

  - Vi ved, at alt ikke er blevet afsøgt, da vi selv har været med til at undersøge det til et vis stadie, og så kunne vi ikke qua situationen gøre mere på det tidspunkt, siger Jan Larsen, til Ritzau og fortsætter:

  - Men vi ved, at der er nogle derude, som stadig gerne vil Irma og vil investere i Irma, og derfor fortsætter vi.

  Udmeldingen kommer, efter at supermarkedskoncernen Coop tirsdag annoncerede, at den planlægger at lukke Irma, Kvickly og SuperBrugsen og i stedet samle de største af de tre kæders butikker under samme navn.

 9. Tre Brøndby-fans idømt fængselstraf for at tvinge trøjer af FCK-fans

  Tre unge Brøndby-fans på 19, 20 og 24 år er blevet idømt fire måneders fængsel, skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  De tre mænd var tiltalt for at have taget en fodboldtrøje fra to FCK-fans ved trusler om vold. Det skete i et S-tog i august, hvor både de tre mænd og de to FCK-fans var på hjem fra en fodboldkamp mellem de to hold.

  Ifølge tiltalen tvang de tre unge mænd de to FCK-fans til at udlevere deres fodboldtrøjer og shorts.

  Retten i Glostrup vurderede ikke, at der var tale om røveri – men i stedet ulovlig tvang.

  Alle tre blev idømt fire måneders ubetinget fængsel, men da en af mændene i forvejen havde en reststraf på fire måneders fængsel, skal han i fængsel i otte måneder.

  Alle tre modtog dommen.

 10. To mænd dømt som bagmænd i prostitutionsnetværk

  To mænd - en russer og en lette - er i dag blevet idømt fængselsstraffe og udvisning for at have ageret bagmænd i et prostitutionsnetværk.

  De er dømt for at have tjent store summer på ukrainske og russiske kvinders sexarbejde i København, Odense og Aarhus. Det oplyser Fyns Politi til Ritzau.

  I forbindelse med dommen blev der konfiskeret et udbytte på 20 millioner kroner samt en Audi A6.

  Den russiske mand blev desuden dømt for at have været i besiddelse af 100 gram kokain samt tre et halv kilo hash "med henblik på overdragelse". Han straffes med fire et halvt år bag tremmer. Han ankede på stedet.

  Det samme gjorde den lettiske mand, der blev idømt tre et halvt års fængsel. En tredje mand var tiltalt for medvirken til rufferi, men han blev frifundet.

 11. Efter stor corona-nedtur er turisterne for alvor vendt tilbage til Spanien

  En kvinde dækker ansigtet for solen under hedebølgen i juni sidste år i Madrid. (Foto: © Susana Vera, Ritzau Scanpix)

  Sidste år blev der serveret sangria og tapas i store mængder for folk fra nær og fjern i Spanien.

  For efter to hårde år under coronaens nedlukninger, begyndte udenlandske turister at vende tilbage til Spanien. Det skriver Reuters.

  Over 71 millioner turister kom forbi i 2022, fortæller den spanske minister for turisme, Reyes Maroto.

  - Det er stadig lavere end rekorden i 2019 (over 83 millioner, red.), men turisterne bliver længere og bruger flere penge end dengang, siger hun.

  Ministeren tilføjer, at hver turist i gennemsnit blev næsten otte dage i landet.

  Da coronarestriktionerne blev lempet i 2021 besøgte 31 millioner turister Spanien, det vil sige under halvt så mange som i 2022.

 12. Efter forurening bliver borgerne i Grindsted nu spurgt om deres helbred

  10.000 borgere i Grindsted får i dag et brev, hvor de kan svare på, hvordan deres helbred er.

  Undersøgelsen skal kortlægge de mulige sundhedsmæssige konsekvenser af forureningen i Grindsted. Det skal ske ved at invitere alle dem, der bor i Grindsted og er fyldt 18 år til en personlig samtale med en læge, hvor de kan tale om deres bekymringer og eventuelle symptomer.

  Invitationer til samtalerne og spørgeskemaer skulle i første omgang have været sendt til folks e-Boks sidste efterår, men de blev forsinket på grund af lang sagsbehandlingstid hos Sundhedsdatastyrelsen. Men her til eftermiddag er invitationerne sendt afsted, siger projektleder og cheflæge Lars Rauff Skadhauge.

  De personer, der får en invitation, har et par måneder til at reagere.

  - Men vi går allerede nu i gang med at indkalde de første borgere, der er interesseret i at få en snak med os og en undersøgelse, siger Lars Rauff Skadhauge.

 13. Beyoncé lancerer verdensturné

  Hvis du vil synge med på ’Single Ladies’ eller ’Crazy In Love’ sammen med selveste Queen B, så skal du en tur udenfor Danmarks grænser.

  Verdensstjernen Beyoncé har i dag lanceret en ny verdensturné. Men Danmark er ikke lagt ind som et stop på touren.

  Koncerten tættest på Danmark bliver den 10. maj i Friends Arena i Stockholm eller i Hamborg den 21. juni.

  Verdensturnéen har fået navnet ”Renaissance”, og koncerten i Stockholm er første stop.

  Annonceringen af verdensturnéen ramte Beyoncés 293 millioner følgere på Instagram tidligere i dag.
 14. Vindfølsomme køretøjer frarådes at passere Vejlefjordbroen

  I går måtte en del broer rundt omkring i landet fraråde kørsel med vindfølsomme køretøjer.

  I dag gælder den opfordring igen på Vejlefjordbroen. Det skriver Vejdirektoratet på Twitter her til eftermiddag.

  Ifølge Vejdirektoratet forventes vinden at aftage sidst på aftenen.

 15. Jakob Ellemann-Jensen blev undersøgt på Riget efter ildebefindende: ’Jeg har det godt igen’

  Vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er tidligere i dag blevet undersøgt på Rigshospitalet, efter hvad han selv kalder et ”ildebefindende.”

  Ifølge Venstre-politikeren har han det dog godt igen.

  - Der er heldigvis ikke noget alvorligt at melde, og jeg har det godt igen. Jeg forventer derfor at være tilbage i arbejdstøjet igen i morgen, og så kommer jeg selvfølgelig til at være ekstra opmærksom på mit helbred i den kommende tid, skriver han på Facebook.

  Ifølge opdateringen på Facebook oplevede Jakob Ellemann-Jensen svimmelhed og hovedpine i formiddags, efter at have holdt møder.

  (© (Screendump fra Facebook))
 16. Flere anholdt efter dødeligt angreb i Pakistansk moské

  Flere end 100 personer blev dræbt i den voldsomme eksplosion. (Foto: © ABDUL MAJEED, Ritzau Scanpix)

  Pakistanske myndigheder har nu anholdt flere personer, der er mistænkt for at have forbindelse til den voldsomme eksplosion, der i mandags dræbte mere end 100 personer i Peshawar i det vestlige Pakistan.

  Det skriver CNN.

  Der pågår lige nu en massiv efterforskning, og der vil blive anholdt flere i den nærmeste fremtid. Det siger byens politichef, Mohammad Aijaz Khan, ifølge mediet.

  Han siger desuden, at politiet især er i gang med at undersøge, hvordan gerningsmanden - eller -mændende - i første omgang fik adgang til moskéen.

 17. Kulturministeren vil finde penge til Nyborg Slot

  Nyborg Slot. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Restaureringen af Nyborg Slot har længe stået stille, men nu skal der ske noget.

  Kulturminister Jacob Engel-Schmidt mødtes i dag med en række fynske folketingsmedlemmer og siger til DR Fyn, at ministeriet vil finde penge til at få projektet på skinner. De vil samtidig kigge på den nødvendige lovgivning.

  - Lige nu er slottet uden puls, men vi har givet det hjerteslag. Næste skridt er at komme i dialog med Nyborg Kommune og relevante fonde, så vi sammen kan løfte projektet, siger Jacob Engel-Schmidt.

  Tidligere har A.P. Møller Fonden trukket 60 millioner kroner ud af restaureringen, som man regner med kommer til at koste 350 millioner kroner.

 18. FBI er i gang med at gennemsøge Bidens sommerbolig i Delaware

  Præsident Joe Biden har sagt, at han samarbejder fuldt ud med myndighederne. (Foto: © JONATHAN ERNST, Ritzau Scanpix)

  FBI er i gang med en planlagt gennemsøgning af den amerikanske præsident, Joe Bidens, sommerbolig i delstaten Delaware for potentielt klassificerede dokumenter.

  Det oplyser Bidens personlige advokat, Bob Bauer, i en skriftlig udtalelse, skriver Reuters.

  - Vi samarbejder med gennemsøgningen, ligesom vi har gjort de andre gange, siger Bauer og tilføjer, at der vil komme mere info, efter gennemsøgningen er slut.

  I løbet af januar er der flere gange blevet fundet klassificerede dokumenter fra Bidens tid som vicepræsident under Barack Obama.

  FBI fandt tidligere på måneden klassificerede dokumenter under en gennemsøgning af Bidens hjem i Delaware. Du kan læse mere om sagen her.

 19. Knuthenborg Safaripark forbereder stor dinosaur-udstilling

  På udstillingen kan man også opleve verdens bedst bevarede eksemplar af dinosauren Allosaurus. Mere end 90 procent af knoglerne er de oprindelige.

  Normalt er det de levende dyr, folk rejser til Knuthenborg Safaripark for at opleve.

  Men til foråret håber parken, at flere stendøde dyr kan lokke gæster til.

  Knuthenborg Safaripark forbereder nemlig en mere end 1000 kvadratmeter stor udstilling, hvor man blandt andet kan opleve seks dinosaurer.

  Blandt andet vil den uhyre sjældne Archaeopteryx, der ifølge parken er den direkte forbindelse mellem dinosaurer og fugle, blive udstillet.

  Dinosauren er kun udstillet få andre steder i verden. I dag er der kun fundet 12 eksemplarer i verden.

 20. Somalia afholder regionalt topmøde for at diskutere kampen mod al-Shabab

  Somalia har i dag været vært for et regionalt topmøde mellem dem, Kenya, Etiopien og Djibouti.

  Under mødet skulle de fire lande diskutere, hvordan de kan nedbringe den militante gruppe al-Shababs aktiviteter i Afrika.

  Det skriver Al Jazeera.

  I mødet deltog Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, Kenyas præsident, William Ruto, Djiboutis præsident, Ismail Omar Guelleh samt Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed.

  Ifølge mediet diskuterede de fire ledere sammen et fremtidigt militært offensiv mod al-Shabab.

  Den militante gruppe erklærede sig i 2015 loyale over for Islamisk Stat, og det er ikke mere end et par uger siden, at mindst fem civile mistede livet, da gruppen stormede en regeringsbygning i Somalias hovedstad, Mogadishu.

  Skærmbillede fra Twitter.
 21. Drabstiltalt sosu-hjælper lider af personlighedsforstyrrelse

  I Retten i Randers er det i dag kommet frem, at den 60-årige sosu-hjælper, der er tiltalt for at have forgiftet flere beboere på et plejehjem, lider af en personlighedsforstyrrelse. Det skriver Ritzau.

  Læger har i en mentalundersøgelse vurderet, at der sandsynligvis er tale om en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse.

  Ifølge Ritzau er den kendetegnet ved, at personen er dominerende, er tilbøjelig til at fremhæve sine egne kvaliteter og mangler omtanke for andre.

  Det er samme type personlighedsforstyrrelse, som blev brugt om den sygeplejerske, der i 2017 blev dømt for fire drabsforsøg mod patienter på sygehuset i Nykøbing Falster.

  Retslægerådet deler vurderingen af, at kvinden lider af en personlighedsforstyrrelse. Men de finder ikke, at sosu-hjælperen er eller har været sindssyg eller psykotisk.

  Derfor mener Retslægerådet, at kvinden kan få en almindelig straf, hvis hun findes skyldig.

  Det forventes, at der vil blive afsagt dom i sagen i slutningen af februar.

 22. Mand får forvaring for voldtægter under sin fangeflugt

  En 33-årig mand idømmes forvaring for to grove voldtægter og et røveri, han begik i marts 2022 under en flugt fra fængsel.

  Dommen er faldet onsdag ved Københavns Byret, skriver Ritzau.

  Både voldtægterne og røveriet fandt sted natten til den 19. marts sidste år.

  Først røvede manden en kvinde for telefon og nøgler i kvindens opgang og tvang hende med en kniv for struben til at følge efter sig. Hun vristede sig fri og undslap.

  Lidt over en time senere samme aften truede han to 21-årige kvinder med kniv ved et boligbyggeri for studerende på Amager. Han voldtog efterfølgende begge kvinder.

  Forbrydelserne skete, 24 dage efter at han var flygtet fra Nørre Snede Fængsel, der ligger i Midtjylland.

 23. Hollandske myndigheder har konstateret et tilfælde af kogalskab

  De hollandske myndigheder har konstateret et tilfælde af kogalskab. Det skriver det hollandske nyhedsbureau ANP ifølge Reuters.

  Sygdommen blev konstateret i en død ko mandag, og i dag er eksperter i gang med at undersøge prøver, der er taget fra dyret. Her undersøges det, om der er tale om en såkaldt atypisk eller typisk form for kogalskab.

  Den atypiske variant af kogalskab opstår i dyrets krop på grund af høj alder. Den klassiske variant smitter gennem foderet, skriver Ritzau.

  Særligt i 1990'erne spredte sygdommen syg blandt dyr i Storbritannien og andre europæiske lande.

  Kogalskab rammer typisk dyr som kvæg, får, geder og katte. Mennesker kan smittes med sygdommen gennem oksekød.

 24. 23-årig idømmes 12 års fængsel for drab efter bytur i Aalborg

  Den 23-årige mand, der tidligere i dag blev dømt for drab i Retten i Aalborg, er blevet idømt 12 års fængsel.

  Han har valgt at tage imod dommen.

  Den 23-årige er dømt for drab på en 27-årig mand, der fandt sted den 12. november 2021.

  Efter et sammenstød på en bar i Jomfru Ane Gade blev den 27-årige mand senere på natten overfaldet af den 23-årige mand, der blandt andet stak ham gentagende gange med en kniv.

  Ved overfaldet var også en 24-årig mand, der tidligere i dag blev kendt skyldig i grov vold. Han blev idømt ni måneders fængsel, men da han har været varetægtsfængslet i 15 måneder i sagen, blev han løsladt.

 25. NFL-legenden Tom Brady stopper karrieren

  Tom Brady takker af. (Foto: © Hakim Wright Sr., Associated Press)

  Quarterbacken Tom Brady meddeler i en video på Twitter, at han stopper karrieren.

  45-årige Tom Brady nåede at vinde Super Bowl i amerikansk fodbold syv gange i karrieren. Flere end nogen anden spiller.

  Det er anden gang, at Tom Brady annoncerer et karrierestop. Denne gang er det dog endegyldigt, lyder det i videoen.

  Brady er på mange måder en rekordernes mand. Blandt andet nåede han at spille ti Super Bowl, han blev kåret som mest værdifulde spiller i Super Bowl fem gange.

  Samtidig har han rekorden for flest kastede touchdowns og flest kastede yards i den amerikanske liga.

  (Foto: © (Skærmbillede))
 26. Mand i begyndelsen af 30'erne anholdt i Grønland i forbindelse med kvindes død

  En mand i begyndelsen af 30'erne er blevet anholdt i Grønland i forbindelse med en kvindes død. Det skriver politiet i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Politiet kom på sporet af manden i forbindelse med efterforskningen af sagen, hvor en 80-årig kvinde døde, efter en brand i en boligblok i Nuuk.

  Det er endnu ikke kommet frem, hvad manden er sigtet for. Efter planen skal han senere fremstilles i et grundlovsforhør, hvor en dommer også skal vurdere, om han skal varetægtsfængsles.

 27. Verdensmester i chokolade må dreje nøglen om

  Mikkel Friis Holm på sin chokoladefabrik tilbage i 2016. (© Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix)

  De er tilsyneladende ikke penge nok i at producere chokolade – også selvom man er verdens bedste i sit fag.

  Det må Friis-Holm Chokolade erkende. Selskabet har i dag indgivet konkursbegæring. Det skriver mediet Finans.

  De seneste fem år har Friis-Holm Chokolade tabt over 5,5 mio. kr. efter skat.

  Selskabet blev stiftet af Mikkel Friis-Holm tilbage i 2007. Han har flere gange deltaget i VM i chokolade. Tilbage i 2018 vandt han hele 11 medaljer ved konkurrencen.

  Siden har Friis-Holm Chokolade blandt andet leveret til kendte restauranter som Henne Kirkeby Kro nordvest for Varde og Alchemist i København.

 28. Sundhedsstyrelsen: Ikke behov for flere boosterstik mod corona foreløbigt

  Der er ikke brug for flere bootsterstik mod covid-19 i denne sæson - heller ikke til sårbare grupper.

  - Vi har den højeste vaccinationstilslutning i Europa, og vaccinerne har vist sig at være meget effektive, også for de allerældste og mest sårbare, lyder meldingen fra sektionsleder og overlæge Kirstine Moll Harboe.

  Boostervaccinationsprogrammet begyndte i efteråret, og siden har 92 procent af beboerne på plejehjem og 91 procent af personer over 85 år modtaget et boosterstik.

  Ifølge Sundhedsstyrelsen giver en booster med en af de variantopdaterede vacciner omkring 74 procent bedre beskyttelse mod indlæggelse med corona.

  Styrelsen forventer, at immuniteten vil falde med tiden, og styrelsen vil i løbet af foråret og sommeren 2023 begynde at lave planer for efterårets vaccinationsprogrammer.

 29. Boris Johnson til vestlige ledere: 'Giv Ukraine kampfly, så hurtigt som muligt'

  Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson og Ukraines præsident Zelenskyj, da Johnson besøgte Kyiv den 22. januar 2023. (Foto: © Ukrainian Presidential Press Ser, Ritzau Scanpix)

  Selvom Boris Johnson ikke længere er Storbritanniens premierminister, så er han stadig dybt involveret i krigen i Ukraine.

  Og han mener, at de vestlige ledere skal give Ukraine kampfly så hurtigt som muligt. Det siger han i et interview med TV-kanalen Fox News.

  For nylig var Johnson på besøg hos præsident Zelenskyj, og for tiden er han i USA for at styrke støtten til Ukraine.

  Netop levering af kampfly har flere lande indtil videre været afvisende overfor, men det er en fejl ifølge Johnson.

  - Hver gang vi har sagt, at det ville være en fejl at give dem det udstyr og de våben, så er vi endt med at gøre det alligevel. Og det viser sig at være det rigtige for Ukraine, siger han.

  - Jeg siger bare: Spar tid, penge og liv. Giv Ukraine det, de vil have, så hurtigt som muligt.

 30. Anne Linnet sang ved Ritt Bjerregaards begravelse

  Her ses Anne Linnet synge til begravelsen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  Lige nu bliver den tidligere socialdemokratiske minister, overborgmester og EU-kommissær Ritt Bjerregaard begravet fra Vestre Kirkegårds Nordre Kapel.

  Bjerregaards mangeårige veninde Anne Linnet spillede ved begravelsen nummeret "Hun fletter sit hår", som er skrevet til netop Bjerregaard.

  Du kan følge begravelsen og den efterfølgende mindehøjtidelighed live på dr.dk og på DRTV.

 31. Landsret stadfæster dom mod rocker - drab startede bandekonflikt

  Østre Landsret har stadfæstet dommen mod en 43-årig mand, der i byretten blev idømt fængsel på livstid for drab og drabsforsøg.

  Det fortæller anklager Peter Messerschmidt til Ritzau.

  I januar 2021 blev en bil med fire mænd beskudt på Rønbjerg Allé i Hillerød.

  To af mændene blev ramt. En 38-årig mand, der var far til fem børn, blev dræbt. Den anden mand var i livsfare, men overlevede.

  De fire mænd i bilen tilhørte banden NNV-Gruppen, og retten fandt derfor også, at den 43-åriges skud var egnet til at skabe en bandekonflikt - hvilket de også gjorde, skriver Ritzau.

  Den dømte er selv medlem af rockergruppen Bandidos.

  Ved byrettens dom sagde senioranklager Martin Stassen, at det efter hans kendskab var første gang, at en person blev dømt for at starte en konflikt.

 32. KL: Topchef i Nyborg Kommune har tilsidesat sandhedspligten

  Det var en "alvorlig tjenesteforseelse" og regulær fyringsgrund, da et medlem af direktionen i Nyborg Kommune sidste år gav en "mangelfuld" orientering til økonomiudvalget om hård kritik af sin egen person.

  Sådan konkluderer Kommunernes Landsforening (KL) i en redegørelse, som DR Nyheder har fået indsigt i.

  Sagen udspringer af en stor analyse af ledelseskulturen, som Nyborg Kommune gennemførte i 2022.

  På et tidspunkt i forløbet orienterede den ledende embedsmand politikerne om kritiske ”fund” på sig selv. Men det er senere i en advokatundersøgelse kommet frem, at denne orientering langt fra gav et retvisende billede af situationen.

  Derved har embedsmanden "tilsidesat sandhedspligten" og givet Nyborg Kommune "en saglig afskedigelsesgrund", vurderer KL.

  Embedsmanden, der nu selv har opsagt sin stilling, ønsker ikke at kommentere sagen.

  Samme melding kommer fra Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

 33. Libanon devaluerer sin valuta for første gang i 25 år

  Libanon har i dag devalueret sin officielle valutakurs for første gang i 25 år, og har svækket det libanesiske pund med 90 procent.

  Pundet er dog stadig et godt stykke under markedsværdien, skriver Reuters.

  Det libanesiske pund er styrtdykket i værdi siden 2019, hvor en finansiel nedsmeltning indtraf efter årtiers korruption og dårlig forvaltning i Libanon, skriver nyhedsbureauet.

  Den nye officielle kurs er på 15.000 pund per amerikanske dollar. Før i dag lå kursen på 1,507 pund per dollar.

  Verdensbanken har kaldt den økonomiske krise i Libanon en af de værste i moderne tid. Krisen har blandt andet betydet, at mange libanesere ikke kan hæve deres egne opsparinger i banken.

 34. EU-Kommissionen åbner for lettere adgang til statsstøtte for grønne virksomheder

  Hvis EU skal blive ved med at være et attraktivt sted for grønne virksomheder, bliver medlemslandene nødt til midlertidigt at lempe deres ellers strikse statsstøtteregler, så de langt lettere kan poste skattekroner i europæiske solcellefirmaer, vindmølleproducenter og andre vedvarende energiprojekter.

  Det mener Europa-Kommissionen, som blandt andet også vil gøre det enklere og hurtigere for grønne virksomheder at få tilladelse til at bygge eksempelvis nye fabrikker og produktionsanlæg i Europa.

  Ellers risikerer europæerne at blive overhalet indenom af ikke mindst amerikanerne, der nu for alvor er stemplet ind i det globale kapløb om at blive førende inden for den grønne omstilling.

  - En bedre adgang til finansering vil gøre det muligt for vores vigtige cleantech-industrier at opskalere hurtigt, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

  EU-landenes stats- og regeringschefer skal diskutere det nye udspil, når de i næste uge mødes til topmøde i Bruxelles.

 35. Erdogan: Sverige er ikke velkommen i Nato, så længe landet tillader Koran-afbrændinger

  Sverige skal ikke sætte næsen op efter tyrkisk opbakning til medlemskab af Nato, så længe landet tillader afbrændinger af Koranen.

  Det udtaler den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge Reuters i en tale.

  - Sverige skal ikke gøre sig den ulejlighed at prøve på nuværende tidspunkt. Vi vil ikke sige "ja" til deres Nato-ansøgning, så længe de tillader afbrænding af Koranen, siger Erdogan.

  Meldingen kommer i kølvandet på dansk-svenske Rasmus Paludans koranafbrænding foran den tyrkiske ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm.

  Sverige og Finland har sammen søgt om Nato-medlemskab, efter at Rusland invaderede Ukraine den 24. februar sidste år.

  En optagelse i Nato kræver accept fra samtlige 30 nuværende medlemmer af forsvarsalliancen. Kun Tyrkiet og Ungarn mangler at give grønt lys til de to nordiske landes medlemskab.

 36. Norsk flyselskab går konkurs med milliardgæld

  Et fly fra flyselskabet Flyr i Oslo. (Foto: © Gorm Kallestad, Ritzau Scanpix)

  Det norske flyselskab Flyr begærer sig selv konkurs.

  Det fremgår af en kendelse fra tingsretten i Oslo ifølge mediet E24, skriver NRK.

  Dermed står selskabets 407 ansatte ifølge mediet til at miste jobbet.

  Af kendelsen fremgår det, at gælden til Flyr lyder på 2,44 milliarder norske kroner, omkring 1,7 milliarder danske kroner.

  Tidligere på ugen kom det frem, at selskabet ikke kunne rejse tiltrængt kapital og derfor skulle vurdere sine muligheder for overlevelse, skriver Ritzau.

  - Flyr fik ikke succes med en ny finansieringsplan, og bestyrelsen konkluderede tirsdag aften, at der desværre ikke er alternativer til videre drift, fremgår det af en meddelelse på Flyrs hjemmeside.

 37. Antallet af langtidsledige er på laveste niveau siden 1996

  Antallet af langtidsledige fortsætter med at falde, og i december 2022 var tallet lavere end nogensinde. Her blev der registreret 11.000 langtidsledige.

  Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ifølge Ritzau.

  Det er det laveste antal siden 1996, hvor man første gang begyndte at registrere antallet af langtidsledige.

  Siden april 2021 er langtidsledigheden faldet med næsten 30.000 fuldtidspersoner.

  Langtidsledigheden defineres af, at den ledige har været uden job i mindst 80 procent af tiden det seneste år.

Mere fra dr.dk