Seneste Nyt

Brand er slukket i Rinkenæs: Politiet afvarsler tidligere opfordring til borgere

Tidligere i dag var politi og brandvæsen til stede ved en kraftig brand i en gård på Melskovvej ved Rinkenæs tæt på Gråsten.

Borgerne i Rinkenæs blev opfordret til at søge inden døre og så vidt muligt undgå at gå ind i røgfanen, skrev Sydjyllands Politi på Twitter.

På grund af kraftig vind havde brandvæsnet svært ved at slukke ilden, og branden gav en kraftig røgudvikling.

Her til aften er branden blevet slukket - og politiet afvarsler derfor igen den tidligere opfordring til borgerne i forhold til røgen. Det oplyser Sydjyllands Politi på Twitter.

Opdateret 3/2, klokken 19.57: Branden er nu slukket, og politiet har afvarslet tidligere opfordring til borgerne.

Nyheder

 1. Flere børn indlægges med streptokok-infektion: Særligt Region Sjælland er hårdt ramt

  Der er sket en markant stigning i streptokok-infektioner, som blandt andet giver halsbetændelse og hudinfektioner. Det gælder ikke mindst blandt de 0-5-årige.

  Ifølge Statens Serum Institut er særligt Region Sjælland hårdt ramt her i marts.

  Børneafdelingerne på sygehusene i Region Sjælland har også oplevet langt flere indlagte børn med streptokok-infektioner, som har haft behov for at få antibiotika ind med drop.

  Jannie Kold Pedersen fra Nykøbing Falster er mor til tre børn på 2, 4 og 6 år, der har været syge på skift, og den yngste har været indlagt i tre dage med streptokok-infektion og skulle have antibiotika intravenøst.

  - Jeg synes, det er uhyggeligt, at de bakterier og virus, som vi er omgivet af, ikke kan blive slået ned med en medicin, vi kender, men at vi skal tage så skrappe midler i brug, at vi skal tage penicillin direkte ind i blodårerne, siger hun.

 2. Erhvervsliv jubler over, at kriseramt lufthavn får luft under vingerne

  Beskeden om en økonomisk redningskrans til Midtjyllands Lufthavn får jublen frem hos erhvervslivet.

  Med en statsgaranti i bagagen får den kriseramte lufthavn igen luft under vingerne efter tre og en halv måned uden aktivitet.

  - Hvis den her redning ikke kom nu, stod vi som den eneste landsdel uden en lufthavn, siger Martin Pedersen, der er koncerndirektør i JP Group og formand for Buisness Viborg.

  Staten står klar med en underskudsgaranti på 4,2 millioner kroner de kommende to år.

  - Det har enorm betydning for vores erhvervsliv og andre gode folk, som vil ud i verden eller bare til hovedstaden til hurtige møder. Derfor er det så vigtigt, at vi har Midtjyllands Lufthavn, siger han.

  Hvem der skal flyve på ruten mellem Karup og Kastrup afsløres på et pressemøde klokken 13.30.

 3. Aftale skal få brint til at flyde fra Danmark til Tyskland

  Den danske og tyske klimaminister har fredag underskrevet en såkaldt deklaration om en ny brintrørledning. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

  Danmark og Tyskland vil arbejde for at etablere en rørledning til brint mellem Danmark og Tyskland.

  Det fortæller den danske klimaminister, Lars Aagaard (M), og den tyske økonomi- og klimaminister, Robert Habeck, på et pressemøde her til morgen, hvor de netop har underskrevet en deklaration.

  - En stor tak til Tyskland, når det handler om klimaet og energispørgsmål, siger Lars Aagaard (M) på pressemødet ifølge Ritzau.

  - Vi har samme interesser på så mange områder. I dag tager vi det et skridt videre.

  Robert Habeck kalder aftalen "et stort og vigtigt skridt".

  Der er tale om en nedgravet brintrørledning, der kan føre brint fra det vestlige Jylland til det nordlige Tyskland.

  Formålet med deklarationen, som de to ministre har underskrevet, er at få afklaret rammerne omkring ledningen, og hvem der skal drive den.

  Målet er, at rørledningen skal være færdig i 2028.

 4. Zanka tilbage på landsholdet

  MAthias 'Zanka' Jørgensen tilslutter sig landsholdstruppen, efter at Andreas Christensen må rejse hjem til Barcelona med en skade. (Foto: © Paul Terry, Associated Press)

  Mathias 'Zanka' Jørgensen er tilbage i landsholdstruppen. Det skriver landsholdet på Twitter.

  Brentfordspilleren er indkaldt som erstatning for Andreas Christensen, der måtte forlade banen med en skade i torsdagens kamp mod Finland. Barcelonastopperen har forladt landsholdslejren, og Kasper Hjulmand har altså indkaldt den 32-årige 'Zanka' Jørgensen.

  Forsvarspilleren har 35 landskampe på CV'et, og var også med ved den nyligt overståede VM-slutrunde i Qatar. Det blev dog ikke til spilletid ved den lejlighed.

  Det kan han råde bod på i søndagens EM-kvalifikationskamp mod Kasakhstan, hvor Danmark skal fortsætte de gode takter fra kampen mod Finland, frem mod slutrunden i 2024 i Tyskland.

 5. Militærforsker: Næppe nogen sammenhæng mellem objekt i Østersøen og sabotage

  Der er næppe nogen sammenhæng mellem det objekt, Energistyrelsen har fundet nær Nord Stream i Østersøen og sabotagen med fire sprængninger af gasrørene i september.

  Det vurderer militærforsker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber ud fra billeder af objektet på havbunden.

  - Det er tydeligt, at objektet har været på havbunden længe inden, rørene blev lagt ned. Desuden er genstanden for lille og for langt væk fra selve rørledningen til, at der kan være tale om sprængstof, siger Johannes Riber.

 6. Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

  Der er kraftig blæst på Storebæltsbroen, og derfor forbydes kørsel med vindfølsomme køretøjer.

  Det oplyser Sund og Bælt på Twitter.

  Forbuddet ventes ophævet klokken 11.00.

  Følgende køretøjer betragtes som vindfølsomme.

  - Trailere, anhængere, campingvogne (uanset hvilket køretøj de trækkes af)

  - Øvrige påhængskøretøjer som for eksempel en tom eller let lastbiltrailer (ikke fladvogn eller blokvogn), hvor den samlede vægt af traileren er under 10 tons (eller 10.000 kilo).

  - Autocampere med en totalvægt under 3.500 kilo.

 7. Skraldestrejke fortsætter, og det kan være problematisk, mener rotteekspert

  For femte dag i streg bliver affaldet ikke tømt flere steder i hovedstaden.

  Det bekræfter Michael Johansen, der er talsperson for skraldemændene.

  Strejken sker på grund af uenighed om arbejdstider med deres kommende arbejdsgiver Amager Ressource Center.

  Men strejken kan ifølge Peter Weile, der er er tidligere rottekonsulent i Miljøstyrelsen og i dag er selvstændig skadedyrskonsulent, desværre risikere at tiltrække en ubuden gæst flere steder - nemlig rotten.

  -Jo længere tid konflikten varer, desto større bliver bunkerne, og jo større er risikoen for at rotterne kommer, siger han.

 8. Endnu en it-virksomhed fyrer: Accenture vil skære 19.000 stillinger

  Endnu en it-virksomhed er på vej ude med sparekniven.

  Denne gang er det det amerikansk-irske it- og konsulentvirksomhed Accenture.

  I forbindelse med sit regnskab oplyser Accenture, at selskabet over de næste 18 måneder vil nedlægge 2,5 procent af sine stillinger, skriver Reuters.

  Det svarer omtrent til 19.000 stillinger, og det rammer særligt administrative ansatte.

  Fyringerne kommer til trods for, at Accenture forventer, at omsætningen vokser med otte til ti procent i år.

  Udsigten til hårdere tider forude har fået flere store virksomheder til at reducere medarbejderstaben.

  Accenture er langtfra alene.

  Alphabet, der er Googles moderselskab, har varslet, at antallet af ansatte skal nedbringes med omkring 12.000.

  Også Amazon har annonceret nedskæringer. Først i januar, hvor 18.000 stillinger blev nedlagt, og i denne uge blev yderligere 9.000 fyringer annonceret.

 9. Museer beder om hjælp til at finde Irma-genstande

  137 års supermarkedshistorie er snart slut herhjemme, når supermarkedskæden Irma lukker.

  Men nu skal Irmas rolle i dansk detailhandels historie foreviges, mener Nationalmuseet og Københavns Museum, der er gået sammen om at indsamle genstande fra Irma til museerne.

  - Det er en af vores ældste forretninger. De var banebrydende på mange områder. Det er vigtigt at dokumentere, synes jeg, siger Stefanie Høy Brink, som er museumsinspektør på Københavns Museum, til Ritzau.

  Fordi produkterne er masseproducerede, så er det den helt særlige fortælling, som kan være med til at give en genstand liv, de leder efter.

  Irma har været en fast del af hovedstadens dagligvarehandel siden 1886. Det er Danmarks ældste dagligvarekæde. Navnet Irma opstod i 1907.

 10. USA udfører hævnangreb i Syrien efter drab på entreprenør

  Det amerikanske militær har udført en række luftangreb i Syrien som svar på et droneangreb, der torsdag dræbte en amerikansk leverandør til hæren og sårede fem amerikanske soldater.

  Det oplyser det amerikanske militær ifølge Reuters.

  I en erklæring oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at det skete nær Hasakah i det nordøstlige Syrien.

  Angrebet blev ifølge USA udført af et ubemandet luftfartøj - en drone - som amerikanerne mener stammer fra Iran.

  - Luftangrebene blev udført som svar på dagens angreb såvel som en række nylige angreb mod koalitionsstyrker i Syrien udført af IRGC (Irans Revolutionsgarde), fortæller USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, med henvisning til det iranske militær.

  Hundredvis af amerikanske soldater er udstationeret i Syrien som en del af en koalition, der kæmper mod det, der er tilbage af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), skriver Reuters.

 11. Dagen starter vådt, men slutter med sol

  Vi skal hen omkring middag, inden der begynder at vise sig en opklaring i vejret, og eftermiddagen giver sol. Her er det ved Sønderhav. (Foto: © Roland Olsen, (C) DR brugerbilleder')

  Du får brug for regntøjet, hvis din daglige transport foregår på cykel eller til fods, fordi hele landet står op til en dag indhyllet i regn.

  Sådan ser udsigten også ud de næste timer, og vi skal hen til eftermiddagen, før det begynder at klare op fra vest.

  Derfra er der også plads til sol til næsten hele landet.

  Temperaturen vil også stige en smule, så vi kan nå 12 grader i dag.

  Vinden fra sydlige retninger er tiltagende i styrke, den starter som let til frisk, men senere vil den være jævn til hård, og ved kysterne kan styrken nå kuling-niveau.

 12. Ngo melder om tvangsaborter og tortur i Nordkoreas fængsler

  Udenretlige henrettelser, voldtægter og tvangsaborter er blandt de forbrydelser, der finder sted i nordkoreanske fængsler.

  Det beskriver tidligere indsatte i en rapport lavet af ngo'en Korea Future, skriver CNN.

  Ngo'en har blandt andet interviewet hundredvis af tidligere indsatte, vidner og udøvere af behandlingen i fængslerne, der er flygtet fra landet.

  Korea Future har i rapporten dokumenteret mere end 1.000 tilfælde af tortur og hård, inhuman og nedværdigende behandling samt hundredvis af voldtægter.

  De beskriver i rapporten, at formålet med landets straffesystem ikke er at tilbageholde eller rehabilitere, men snarere at "isolere personer, hvis opførsel ikke stemmer overens med lederen Kim Jong-uns autoritet", lyder det.

 13. Netanyahu lover at 'afslutte splittelsen' i Israel

  Benjamin Netanyahu vil "afslutte splittelsen" i det israelske samfund. Det lover den israelske premierminister ifølge Ritzau i en tv-tale til befolkningen.

  Han siger, at han er fast besluttet på at gennemføre reformer, men at han vil forsøge at gå efter en løsning, som både er acceptabel for tilhængere og kritikere af forslaget.

  I dag stemte parlamentet en ny lov igennem, der betyder, at det bliver sværere at vælte premierministeren i Israel. Loven er den første af flere love i en omstridt reform af retssystemet, som Benjamin Netanyahu-regeringen står bag. Reformerne har de seneste uger affødt vrede protester i Israel.

  Oppositionen i landet mener, at demokratiet er på spil med den nye regering, som blev indsat ved årsskiftet. Også LGBT+-miljøet gruer for udsigterne til en svækket højesteret.

 14. EU-ledere enige om kritiske råstoffer og fælles våbenindkøb

  EU skal fokusere på at gøre sig mere uafhængig af kritiske råstoffer fra Kina. Det er EU-landenes ledere blevet enige om på EU-topmødet i Bruxelles, skriver Ritzau.

  Desuden skal landene også arbejde på at sikre mere grøn teknologi i EU, siger EU-Komissionsens formand, Ursula von der Leyen.

  Dermed tager EU-lederne et skridt i retning mod at ændre EU's tilgang til globalisering. Fremover skal EU's egne interesse fylde mere, når det gælder handel og produktion.

  EU's ledere kom også omkring krigen i Ukraine på EU-topmødet, og de er blevet enige om at skrue op for fælles våbenindkøb til Ukraine. Man vil blandt andet sende en million 155 millimeter artillerigranater til Ukraine inden for de næste 12 måneder, skriver Ritzau

  EU-lederne åbner også for at sende missiler, "hvis det bliver efterspurgt" af Ukraine.

  - Det skal ske gennem fælles indkøb og nødvendig finansiering gennem Den Europæiske Fredsfacilitet, hedder det i konklusionerne ifølge Ritzau.

 15. 123 politifolk såret i franske protester mod omstridt pensionsreform

  • 123 politifolk er blevet såret under de voldelige gadekampe, som den franske regerings plan om at hæve pensionsalderen i Frankrig har udløst, siger Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, ifølge BBC. Her føres en såret politimand væk af sine kolleger. (Foto: © CHRISTOPHE ENA, Associated Press)
  • Op mod 1,1 million franskmænd har deltaget i demonstrationerne landet over i dag, og bare i Paris er omkring 119.000 demonstranter på gaden, hvilket er rekord for pensionsprotesterne, skriver AFP ifølge Ritzau. (Foto: © Arnaud Finistre, Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant løber fra politiet i Paris. Gadekampe mellem politi og sortklædte, maskerede grupper, der angreb mindst to fastfood-restauranter, et supermarked og en bank i Paris, trak opmærksomheden væk fra de mange tusind fredelige marchere, skriver AP. (Foto: © Mohammed Badra, Ritzau Scanpix)
  • Videoer viser ifølge BBC, at rådhuset i Bordeaux står under flammer, men det vides ikke, hvor slemt det står til, eller hvem der er ansvarlig. Dette billede er dog fra Paris. (Foto: © ANNA KURTH, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  123 sårede politifok, over 1 million franskmænd på gaden og et rådhus i brand. Demonstrationerne mod den franske regerings pensionsreform fortsætter.

  I sidste uge valgte præsident Emmanuel Macron at gennemtvinge sin omstridte pensionsreform ved at bruge en særlig artikel i den franske forfatning.

  Trods massive protester, insisterer Macron på at holde fast i planen om at hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år.

 16. Midtjyllands Lufthavn overlever: Staten giver millionstøtte

  Efter en kritisk periode for Midtjyllands Lufthavn i Karup ser det nu ud til, at flyene endelig kan komme på vingerne fra det midtjyske igen.

  Regeringen har nemlig underskrevet en aftale, der støtter lufthavnen med 4,2 millioner kroner om året de kommende to år, skriver TV Midtvest.

  - Det glæder mig enormt meget. Her i perioden, hvor den har været lukket, er det gået op for mange, hvor vigtig lufthavnen er, så det er virkelig en god nyhed, at der nu kan komme fly i luften igen, siger transportminister Thomas Danielsen (V) til lokalmediet.

  Der har ikke været rutefly i luften fra Karup siden den 9. december sidste år, hvor aftalen med flyselskabet DAT ophørte. Der er nu fundet en flyoperatør til ruten, har Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V), meddelt TV Midtvest.

 17. Italiens kystvagt redder 750 migranter i to operationer

  Den italienske kystvagt har reddet omkring 750 migranter i to forskellige operationer.

  Omkring 295 mennesker blev reddet fra en fiskebåd ud for den syditalienske kyst, mens 450 andre blev reddet fra et andet fiskefartøj ud for det sydlige Sicilien.

  Det andet fartøj var tæt på at forlise, og kystvagten fik hjælp fra fragtskibe og en patruljebåd fra EU's grænseværn, Frontex, skriver Ritzau.

  Tidligere på dagen druknede mindst fem migranter og 33 blev meldt savnet efter et forlis ud for Tunesien.

  FN har registreret flere end 17.000 migranter, der siden 2014 er døde eller forsvundet under forsøget på at krydse Middelhavet.

 18. København og Kyiv bliver venskabsbyer

  Den danske hovedstad og den ukrainske samme bliver venskabsbyer.

  Det har en enig Borgerrepræsentation vedtaget i aften, skriver TV2 Kosmopol.

  Som venskabsbyer skal København og Kyiv blandt andet lave kulturel udveksling samt afholde en sommerlejr for ukrainske børn i København.

  På initiativ fra Venstre blev det besluttet, at venskabsbyaftalen også skal indeholde en erfaringsudveksling i forhold til krigsveteraners rehabilitering.

  Den københavnske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), samt Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, skal nu underskrive aftalen, der bekræfter de to byers venskab i en periode på tre år.

  Byer som Stockholm, Oslo, Madrid og Barcelona har allerede indgået såkaldte venskabsaftaler med Kyiv, skriver Kosmopol.

 19. Se startopstillingen her: Dansk angrebskomet får chancen fra start mod Finland

  Rasmus Højlund starter i front mod Finland. Han har to landskampe på cv'et, men indtil i dag ingen fra start. (Foto: © MICHELE MARAVIGLIA, Ritzau Scanpix)

  Den 20-årige angriber Rasmus Højlund starter på toppen, når Danmarks fodboldlandshold i aften møder Finland i EM-kvalifikationen.

  Det bliver Atalanta-spillerens startdebut for landstræner Kasper Hjulmands tropper. Rasmus Højlund har scoret syv mål i 23 kampe i den italienske liga, Serie A.

  Han bliver flankeret af Martin Braithwaite og Mikkel Damsgaard i angrebet. Der er også blevet plads til velkendte ansigter som Kasper Schmeichel i målet, Pierre-Emile Højbjerg på midtbanen samt Simon Kjær og Andreas Christensen i forsvaret.

  I finnernes startopstilling finder man blandt andre de tidligere superligaprofiler Lukas Hradecky og Teemu Pukki.

  Kampen mellem Danmark og Finland kan høres i LIGA på P4 samt følges på dr.dk fra klokken 20.45.

  Du kan se hele startopstillingen herunder.

  Simon Kjær får sin første landsholdsstart siden VM-premieren. (Foto: © DBU, dbu)
 20. Energistyrelsen har tilbudt hjælp til at bjærge objekt nær Nordstream 2-rørledningen

  Energistyrelsen har tilbudt selskabet bag Nord Stream 2, at de kan deltage i bjærgningen af et objekt, der i sidste uge blev fundet nær rørledningen.

  Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

  Relevante danske myndigheder har undersøgt objektet, lyder det, og det vurderes, at objektet ikke umiddelbart udgør en sikkerhedsrisiko.

  Myndighederne har besluttet at bjærge objektet med bistand fra Forsvaret for nærmere at afklare objektets karakter. Det er i den forbindelse, at Energistyrelsen har tilbudt ejerselskabet, Nord Stream 2 AG, at deltage i bjærgningen. Energistyrelsen afventer nu en tilbagemelding fra selskabet, inden bjærgningen kan igangsættes.

  Rørledningen blev ligesom med Nord Stream 1-rørledningen sprængt den 26. september sidste år.

  Genstanden er cylinderformet og måler cirka 40 cm i højden og ca. 10 cm i diameter. Det er muligt, at genstanden er en maritim røgbøje, hvilket nu undersøges nærmere. Kilde: Forsvarsministeriet.
 21. Næsten 10.000 paller med værnemidler og håndsprit skal destrueres i Aarhus

  En stor del af de næsten 10.000 paller med værnemidler fra corona-pandemien i Aarhus Kommune står til at skulle destrueres.

  Holdbarhedsdatoen er ifølge mediet udløbet på en stor del af de værnemidler, som står på to store lagre.

  Det drejer sig om 4.500 paller med mundbind, forklæder, handsker, ansigtsvisir og andre værnemidler samt 5.300 paller med håndsprit.

  Det er Aarhus Kommune, som har ansvaret for kæmpelageret. Alene at bortskaffe de 2,5 millioner håndsprit vil koste omkring 2,5 millioner kroner, vurderer kommunens indkøbsafdeling.

  Tidligere i marts er både Region Hovedstaden og Region Syddanmark blevet opfordret til at destruere værnemidler, fordi holdbarhedsdatoen er overskredet.

 22. Atletikforbund udelukker transkvinder fra kvindernes konkurrencer

  Transkvinder får ikke længere muligheden for at stille op i atletikkonkurrencer for kvinder.

  Det fortæller præsidenten for Det Internationale Atletikforbund, World Athletics, Sebastian Coe, efter et møde i forbundets bestyrelse.

  - Vi er enige om at ekskludere mandlige og kvindelige atleter, der er gået igennem puberteten som drenge, fra de kvindelige konkurrencer, siger Coe.

  Udelukkelsen gælder for konkurrencer, der tæller til verdensranglisten, og den træder i kraft 31. marts.

  - Flertallet af dem, vi har konsulteret, mener ikke, at transkønnede atleter skal kæmpe i kvinde-kategorien, siger Sebastian Coe.

  - Mange mener ikke, at der er tilstrækkeligt med beviser for, at transkvinder ikke har en fordel over for biologisk fødte kvinder.

  Flere idrætsgrene som cykling, svømning og rugby besluttede allerede sidste år at udelukke transkvinder fra at konkurrere med kvinder i elitesport.

 23. To personer stukket med kniv på Christiania

  To personer er blevet knivstukket ved Christiania i København.

  En person er alvorligt såret, mens den anden er lettere såret.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  To personer er anholdt.

  - Vi er massivt til stede på Christiania og i færd med at undersøge omstændighederne, skriver politiet.

 24. Atletikforbund ophæver Ruslands otte år lange dopingkarantæne

  Det Internationale Atletikforbund, World Athletics, ophæver en otte år lang dopingkarantæne af Rusland.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Efter vinter-OL i den russiske sortehavsby Sotji i 2014 blev der i en uafhængig rapport fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) afsløret omfattende og statsstøttet doping i Rusland.

  Det førte til, at Rusland i 2015 blev udelukket af de internationale forbund i en lang række idrætsgrene, deriblandt atletik.

  Lederen af World Athletics russiske taskforce, Rune Andersen, erklærer sig torsdag tilfreds med den nye kultur og nultolerance, der har indfundet sig i Det Russiske Atletikforbund.

  Selv om atletikforbundet torsdag ophæver dopingkarantænen af Rusland, er Rusland fortsat udelukket på grund af landets invasion af nabolandet Ukraine.

 25. Slovakiet har sendt de første jagerfly til Ukraine

  De første fire MiG-29-jagerfly er blevet sendt til Ukraine, oplyser de slovakiske myndigheder.

  I sidste uge kom det frem, at Slovakiet ville levere i alt 13 kampfly.

  MiG-29 flyene blev taget ud af tjeneste sidste sommer, og de fleste er endnu ikke operationsklare.

  De fly, der ikke kan gøres klar til tjeneste, skal bruges som reservedele, skriver nyhedsbureauet AFP.

  MiG-29 blev udviklet i Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne, og ukrainerne kender allerede flyene fra deres eget militær.

  Polen blev i sidste uge det første Nato-land til at ville sende kampfly til Ukraine.

 26. Det britiske parlament sløjfer adgang til TikTok

  Den britiske regering har allerede gjort det, og nu følger hele parlamentet efter.

  Det bliver fremover ikke muligt at bruge TikTok på nogen parlamentariske mobile enheder og på netværket i parlamentet, skriver det britiske medie The Guardian. Det sker på grund af behov for cybersikkerhed.

  Forbuddet vil blive gennemført med det samme. Det omfatter ikke personlige enheder, der bruges af personale eller offentligheden generelt, lyder det.

  I sidste uge valgte den britiske regering at forbyde brugen af TikTok på mobile enheder tilknyttet regeringen.

  Det samme har myndigheder og virksomheder over store dele af Vesten gjort.

 27. Finlands præsident har underskrevet Nato-lov og venter nu bare på Tyrkiet og Ungarn

  Finland rykker sig nærmere og nærmere Nato-medlemskabet.

  I dag har den finske præsident, Sauli Niinistö, underskrevet en række love vedrørende Finlands formentligt forestående Nato-medlemskab. Det skriver det finske medie Yle.

  - Det var det, sagde Niinisto umiddelbart efter underskrivelsen.

  I Finland godkendte parlamentet ved en klar afstemning den 1. marts forslaget om Finlands optagelse i Nato, og godkendelsesprocessen for medlemskab er nu afsluttet for Finlands vedkommende, skriver Yle.

  Fuldt medlemskab afventer dog stadig Tyrkiets og Ungarns godkendelse.

  I Tyrkiet har Parlamentets Udenrigsudvalg i dag givet grønt lys for ratificeringen af Finlands Nato-medlemskab. Sagen vil sandsynligvis blive forelagt parlamentet som helhed i næste uge.

  Ungarn ventes at stemme om Finlands medlemskab næste mandag.

 28. Kræftens Bekæmpelse om livstruende ventetider: 'Vi må have overblik over alle overskridelser'

  - Grundlæggende er det her en af de tristeste sager, vi har set i lang tid.

  Sådan siger Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, om, at 293 kræftpatienter har ventet for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital i perioden fra januar 2022 til februar 2023. Nogle har ventet i op til 10 uger.

  Aarhus Universitetshospital har tidligere forklaret i en mail til DR, at ingen af de på daværende tidspunkt kendte 182 overskridelser blev indberettet til Sundhedsstyrelsen, "fordi de 182 patienter ifølge hospitalet har accepteret, at ventetiden blev længere end de to uger."

  Men hvis det er proceduren, må den laves om, mener Jesper Fisker.

  - Det kan ikke være rigtigt, at man kan ekskludere en række sager, hvor man ikke overholder tidsfristerne. Vi bliver nødt til at have et samlet overblik over alle overskridelser på alle patienter, siger han.

  - Ellers har vi ikke nogen som helst chance for at følge med i, om vi overholder de rettigheder, som vi faktisk har stillet patienterne i udsigt.

 29. Skraldemænd trodser strejkebøde på 1,2 millioner kroner

  Flere hundrede københavnske skraldemænd får nu en bod på 1,2 millioner kroner.

  Det oplyser Mike Stirling, som er afdelingssekretær i 3F Kastrup, til Fagbladet 3F.

  Bøden kommer, efter at de på fjerde døgn har strejket i store dele af København, Dragør og Tårnby.

  Størrelsen på boden er 50 kroner i timen for ufaglærte skraldemænd og 56 kroner for faglærte, skriver fagbladet.

  Arbejdsretten har pålagt en større bod på 30 kroner mere i timen. Den gælder fra i dag.

  Ifølge fagbladet har skraldemændene torsdag formiddag meddelt, at arbejdsnedlæggelsen fortsætter.

  Skraldemændene strejker i protest over deres arbejdstider hos Amager Ressourcecenter.

 30. Stigende covid-19-smitte og flere indlæggelser - men stadig på lavt niveau

  Begyndelsen på foråret fortsætter med en stigende smitte med covid-19 på stort set alle parametre.

  Sådan beskriver Statens Serum Institut (SSI) den seneste udvikling i smitten.

  SSI understreger dog, at smitten stadig er på et lavt niveau, og at sundhedsvæsenet ikke er kritisk belastet.

  Smitten er steget fra 15 tilfælde per 100.000 indbyggere i uge 10 til 23 tilfælde per 100.000 indbyggere i uge 11.

  Samtidig er antallet af indlagte steget fra 250 i uge 10 til 420 i uge 11.

  - Selvom den aktuelle stigning er markant, er det stadig under halvt så mange, som under de seneste tre mindre smittebølger siden sommeren 2022, forklarer siger Bolette Søborg, overlæge og sektionsleder hos SSI.

 31. Sverige kræver forklaring på Ungarns tøvende Nato-svar

  Sverige vil have en forklaring på, hvorfor Ungarn stadig ikke har sagt god for at optage Sverige i Nato.

  Det siger Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, ved et EU-topmøde i Bruxelles.

  Her har Kristersson tænkt sig at tale med Ungarns premierminister, Viktor Orbán. Det siger han ifølge Sveriges Radio.

  - Jeg kommer til at stille spørgsmål om, hvorfor de adskiller Sverige og Finland. Det sender nogle signaler, som vi ikke før har set, siger han til Sveriges Radio.

  Ungarn og Tyrkiet har begge meddelt, at de er klar til at få Finland med. Det samme gør sig dog ikke gældende for Sverige.

Mere fra dr.dk