Seneste Nyt

Borgmester: Over 5.000 civile er blevet dræbt i Mariupol

Borgmesteren i den sønderbombede havneby Mariupol i det sydlige Ukraine siger, at over 5.000 civile er blevet dræbt under den månedlange russiske belejring. Det skriver AP.

Vadym Boichenko oplyser, at 210 af de dræbte er børn. Han siger, at russiske styrker har bombet flere hospitaler. På et af dem brændte 50 personer ihjel, siger han.

Over 90 procent af byens infrastruktur er blevet ødelagt af russiske bombardementer, vurderer borgmesteren.

Et satellitbillede fra den 29. marts viser de enorme ødelæggelser i den ukrainske havneby Mariupol. (Foto: Maxar Technologies © Ritzau Scanpix)

Hverken nødhjælpsorganisationer eller internationale journalister har i ugevis haft adgang til Mariupol. Derfor er borgmesterens oplysninger umulige at verificere.

Der har længe været rapporter om, at situationen for de civile i byen er desperat, fordi der er akut mangel på vand, mad og elektricitet.

Mariupol er afgørende for Ruslands ambition om at skabe en forbindelse over land mellem den annekterede halvø Krim og de pro-russiske separatister i Donbas-regionen.

Nyheder

 1. Kongehuset: 'Stor forståelse for at det er svært for prins Joachim og hans familie'

  Fra 1. januar 2023 kan prins Joachim og prinsesse Maries børn ikke længere kalde sig prinser og prinsesser.

  Det har dronning Margrethe besluttet, og ifølge kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, ser dronningen fremad med sin beslutning:

  - Dronningen har siddet 50 år på tronen og er siden januar blevet hyldet for sit mangeårige virke for Danmark. Men dronningen ser også stadig fremad og har således valgt at bruge anledningen til at tilpasse monarkiet til fremtidens opgaver og krav til et kongehus i pagt med tiden, udtaler hun til DR og fortsætter:

  - Når det så er sagt, så er det jo en ny situation, og jeg tror alle har stor forståelse for, at det er svært for prins Joachim og hans familie.

  Ifølge grevinde Alexandras presseansvarlige, Helle von Wildenrath Løvgreen, er grevinde Alexandra, prins Joachim og prinsesse Marie "kede af det og chokerede" over beslutningen.

 2. Titusindvis af tjekker protesterer i Prag mod Nato- og EU-medlemskab

  En fuckfinger rettet mod USA var et af budskaberne ved dagens demonstration i Prag. (Foto: Michal Cizek © Ritzau Scanpix)

  En demonstration, som blandt andet er organiseret af højreekstremister og kommunister, har i dag fået titusindvis af tjekker på gaden i Prag for at protestere mod regeringens håndtering af de stigende energipriser samt landets medlemskab af Nato og EU.

  - En regering har to forpligtelser: at sørge for vores sikkerhed og vores økonomiske fremgang. Denne regering opfylder ingen af forpligtelserne, sagde en talerne ved demonstrationen ifølge Reuters.

  Den tjekkiske centrum-højre-regering med premierminister Petr Fiala i spidsen har indtil nu bakket op om EU's sanktioner mod Rusland. Samtidig har man indført prisloft på strømmen til de private husholdninger samt økonomisk støtte til virksomhederne.

 3. Sikkerhedsklodser sat op foran stort gasanlæg

  Betonklodser sat op ved gasbehandlingsanlæg. (Foto: Magnus Damborg © DR)

  Der er sat store betonklodser op foran Ørsteds gasbehandlingsanlæg Nybro, som ligger vest for Varde. Det bekræfter Ørsted overfor DR,

  En lang række gasrør fra Nordsøen ryger ind i terminalen og bliver herfra sendt videre. Og nu er sikkerheden på stedet øget.

  Der er blevet sat betonklodser op, så køretøjer må sænke farten for at komme ind på stedet.

  Efter hændelsen på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er beredskabsniveauet for el- og gassektoren hævet til niveau 4, som er det næsthøjeste niveau.

 4. Rusland vil have sag om gaslækager taget op i FN's Sikkerhedsråd

  Rusland vil nu have FN's Sikkerhedsråd til at tage sagen op om gaslækagerne ud for Bornholm.

  Det oplyser det russiske udenrigsministerium.

  - Rusland agter at indkalde til et officielt møde i FN's Sikkerhedsråd i forbindelse med provokationerne om gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, skriver udenrigsministeriet ifølge Ritzau.

  Rusland er et af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd.

 5. Kulturministeren afviser at forlænge midlertidig Team Danmark-tilskud

  Onsdag var kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om regeringens forslag om at stoppe det ekstra tilskud til Team Danmark, som varetager den overordnede planlægning af eliteatleter i Danmark.

  Det skriver Ritzau.

  Team Danmark fik i 2017 bevilget et ekstra tilskud på 4,1 millioner kroner som kompensation for mindre støtte. Men det udløber nu.

  - Vi anerkender og har den største respekt for Team Danmarks arbejde, men det var en midlertidig bevilling, som nu løber ud, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen i samrådet.

  Men Team Danmark er langt fra tilfredse med at gå ned i støtte.

  - Vi står med en stor udfordring midt i forberedelserne til OL i 2024. Vi er i et kritisk moment i eliteidrætten, da alle andre lande opruster, men vi står stille. Det er den forkerte vej, siger Team Danmarks direktør, Peter Fabrin, ifølge Ritzau.

  Han peger på, at Team Danmark har brug for flere midler og ikke færre.

 6. Rusland begrænser antallet af bilister, der kan krydse grænsen til Georgien

  Russere venter i en flere kilometer lang bilkø på at krydse grænsen til Georgien. (Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT © Ritzau Scanpix)

  Myndighederne i den russiske region Nordossetien vil nu begrænse antallet af biler, der kan krydse grænsen til Georgien.

  Det sker, efter at tusindvis af russere de seneste dage har søgt over grænsen for at undgå at blive hvervet til krigen mod Ukraine.

  Lederen af Nordossetien, Sergej Menjalo, skriver på mediet Telegram, at han har sat den bjergrige russiske region i "højt alarmberedskab".

  - De seneste to dage har mere end 20.000 krydset grænsen i vores sektion. Vi kan ikke sørge for sikkerheden, hvis antallet fortsætter med at stige, skriver han på Telegram ifølge det britiske medie The Guardian.

 7. Julehjælpen til udsatte familier tredobles

  Et bredt politisk flertal har besluttet at tilføre 10 millioner kroner yderligere til puljen til julehjælp, hvor der normalt er cirka fem millioner kroner i puljen årligt. Dermed kan de organisationer, der uddeler julehjælp, i år dele 15 millioner kroner ud til socialt udsatte familier. Det oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

  - Julen kan være svær for økonomisk klemte familier. Med de stigende priser i år kan det synes helt uoverskueligt også at skulle have råd til juleand og gaver. Julehjælpen er en målrettet hjælpende hånd til udsatte familier, der får mulighed for at give deres børn en jul som klassekammeraterne med en gave under træet og julemad, der er bare lidt ud over det sædvanlige, siger social- og ældreminister Astrid Krag.

  Flertallet bag de ekstra midler består af Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet.

 8. Fisketorvet evakueret efter strømafbrydelse

  Kunderne blev evakueret fra Fisketorvet tidligere i dag. (© .presse-fotos.dk)

  Kunderne i storcentret Fisketorvet i København blev her til eftermiddag evakueret. Både brandvæsen og politi rykkede ud i forbindelse med en strømafbrydelse.

  Københavns Politi skriver på Twitter, at man er til stede for at regulere trafikken og informere kunderne om, hvordan de skal forholde sig.

  Årsagen til strømafbrydelsen er et overgravet strømkabel.

  (© KobenhavnsPoliti@Twitter.com)
 9. Myndigheder indkalder til pressemøde klokken 17 om gaslækager i Østersøen

  Energistyrelsen indkalder til pressemøde klokken 17 om situationen Nord Stream 1 og 2.

  Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

  Energistyrelsen, GEUS, Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Københavns Politi deltager på briefingen.

  I aftes slog statsminister Mette Frederiksen fast, at gaslækagerne i Østersøen ikke var et uheld, men en "bevidst handling".

  Hvem der kan stå bag sabotagen, er der onsdag fortsat ingen oplysninger om.

 10. Iran angriber kurdiske mål i Irak efter protester

  Mindst ni personer er døde, og 32 er såret, efter Iran har angrebet mål i det nordlige Irak.

  Det siger de lokale kurdiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AP.

  Ifølge det iranske statslige nyhedsbureau Irna har Irans Revolutionsgarde ramt "militante mål" i de kurdiske områder i nabolandet med både missiler og droner.

  Det iransk-kurdiske oppositionsparti Komala siger til Reuters, at flere af deres kontorer blev ramt i morges.

  Dagens angreb kommer, efter styret i Teheran har beskyldt bevæbnede kurdiske dissidenter for at være involveret i protesterne, som den seneste tid har ramt Iran, påpeger Reuters.

  Præstestyret har slået hårdt ned på demonstrationerne, som er fulgt i kølvandet på, at den unge kvinde Jina Mahsa Amini for knap to uger siden døde i politiets varetægt.

  Den 22-årige, som tilhørte Irans store kurdiske mindretal, var forinden blevet anholdt af moralpolitiet for ikke at dække sit hår ordentligt til.

  Du kan høre meget mere om sagen i dagens udgave af Genstart:

  Opdateret med seneste oplysninger om dødstal

 11. Anker sag om Mette Frederiksen-dukke til landsretten

  For to uger siden blev tre mænd frifundet i byretten for trusler mod statsminister Mette Frederiksen (S) i den såkaldte dukkesag.

  Men nu har anklagemyndigheden anket dommen til landsretten, skriver Ritzau.

  - Vi mener stadig, der er tale om trusler om vold. Desuden er der efter vores vurdering ikke med byrettens dom skabt tilstrækkelig klarhed over, hvor grænsen går mellem trusler og lovlige ytringer.

  Sagen handler om, at de tre mænd 23. januar 2021 hængte en dukke, der forestillede Mette Frederiksen, op under en demonstration mod coronarestriktioner på Frederiksberg.

  Om dukkens hals hang et skilt med teksten: "Hun må og skal aflives".

 12. Nordkorea affyrer to missiler, dagen før USA's vicepræsident ankommer til Sydkorea

  Nordkorea har affyret to ballistiske missiler fra landets østkyst, oplyser Sydkoreas militær.

  Affyringen kommer, blot en dag før at USA's vicepræsident, Kamala Harris, ankommer til Seoul.

  Sydkoreas militær kalder affyringerne for "provokationer" og siger, at det blot vil øge Nordkoreas isolation i det internationale samfund.

  Nordkoreas statsmedier har ikke omtalt de seneste affyringer.

 13. En person dræbt ved antiterror-aktion i Antwerpen

  Politiet holder vagt ved det sted, hvor der blev skudt, da politiet ransagede et hus i Merksem i Antwerpen tidligt onsdag morgen. (Foto: JONAS ROOSENS © Ritzau Scanpix)

  De belgiske myndigheder melder en person dræbt ved en antiterror-aktion i Antwerpen.

  Det skriver Ritzau.

  Anklagemyndigheden oplyser, at personen blev skudt af politiet under en aktion i Antwerpen mod en formodet højreekstremistisk gruppe.

  Den omfattende antiterror-aktion var rettet mod mere end en halv snes adresser i den store nordlige havneby. Formålet var at forhindre "forberedelser af et terrorangreb", lyder det.

  - Under en af politiets razziaer kom det til en skudveksling mellem politifolk og en af adskillige personer inde i en bygning. Den pågældende person døde, oplyser politiet ifølge Ritzau.

  Politiet har ikke oplyst detaljer om skyderiet eller om den pågældende gruppe.

 14. Dommerchef erkender for mange VAR-fejl

  Det er ambitionen, at der maksimalt skal være fem fejl på en sæson hos dommerne i Superligaen i forbindelse med videosystemet VAR. Men i sæsonens hidtidige 10 runder er der allerede blevet begået seks fejl.

  En fejl dækker over en sekvens, hvor dommeren skulle have konsulteret VAR, men ikke gjorde, eller en sekvens, hvor VAR blev brugt, men der blev dømt forkert.

  Det fortalte Michael Johansen, formand for Dansk Boldspil-Unions (DBU) dommerudvalg, onsdag, skriver Ritzau.

  - Det er vi ikke helt tilfredse med, så vi analyserer på, hvad der er gået galt i de enkeltstående tilfælde.

  - Det er en meget, meget ambitiøs målsætning. Den kræver benhård træning, og at man er fuldt koncentreret i alle scenarier. Det er urealistisk at forvente, at vi er der nu, men målsætningen står der, siger Michael Johansen til Ritzau.

  I den forgangne sæson blev der begået 10 fejl på 32 spillerunder.

 15. Grevinde Alexandra: Mine børn føler sig udstødt af kongehuset

  Prins Joachims børn får frataget prinse- og prinsesse-titlerne fra 1. januar.

  Det har dronning Margrethe besluttet, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

  Og det er en melding, der chokerer grevinde Alexandra, der taler på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

  - Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, siger hun til BT.

  De fire kongelige børnebørn kan dog stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat. Samtidig fastholder de deres pladser i arvefølgen.

 16. Prins Joachims børn skal fra 1. januar ikke længere have titler som prinser og prinsesse

  Fra 1. januar 2023 vil prins Joachims børns titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalde. Det har dronning Margrethe besluttet, oplyser kongehuset.

  De fire kongelige børnebørn kan dog stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat.

  - Prins Joachims efterkommere vil således fremover skulle tiltales som excellencer. Dronningens beslutning ligger i tråd med lignende tilpasninger, som andre kongehuse på forskellig vis har gennemført i de senere år, skriver kongehuset i pressemeddelelsen.

  Det er Nikolai på 23 år og Felix på 20 år, som prins Joachim har med grevinde Alexandra, samt Henrik på 13 år og Athena på 10 år, som prins Joachim har med prinsesse Marie, som mister titlerne.

 17. Nu åbner Nordea Kredit for boliglån til 6 procent

  I dag har Nordea Kredit åbnet for realkreditlån med en fast rente på 6 procent.

  Det oplyser Nordea Kredit ifølge de to erhvervsmedier Børsen og Finans.

  Og det betyder, at det er blevet endnu dyrere at låne penge.

  Helt konkret er der tale om et 30-årigt fastforrentet realkreditlån både med eller uden 10 års afdragsfrihed.

  Ifølge boligøkonom hos Nordea Lise Nytoft Bergmann er det første gang siden foråret 2009, at der udbydes lån til 6 procent.

  - Da året tog sin begyndelse, var renten på et 30-årigt fastforrentet lån nede i 1,5 procent, mens den i dag er oppe på 6 procent. Det er en ret vild udvikling på meget kort tid, siger hun til begge medier.

 18. Nu stiger prisen på bygas i hovedstaden

  Nu bliver det dyrere at tænde for varmen for de hovedstadsbeboere, der får leveret bio- og naturgas.

  For på grund af den europæiske energikrise, hvor både bio- og naturgaspriser er ramt af større prisstigninger, hæver Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, prisen på bygas.

  Det skriver HOFOR i en pressemeddelelse.

  Prisstigningen kommer både til at ramme erhvervskunderne og private kunder.

  Ifølge HOFOR kommer det til at betyde, at udgiften for en typisk varmekunde stiger fra cirka 16.000 kroner til cirka 26.000 kroner om året - inklusiv abonnement, afgifter og moms.

  HOFOR leverer bygas til næsten 300.000 københavnere.

 19. Rusland: Påstande om, at vi står bag angreb på Nord Stream-ledningerne er 'dumme'

  Onsdag er der kommet nyt fra den russiske regering i forhold til lækkene i Nord Stream-ledningerne.

  Ifølge Reuters siger Putins talsmand, Dmitrij Peskov, at påstandene om, at Rusland skulle stå bag et angreb på gasrørledningerne er "forudsigelige og dumme".

  Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), sagde i går, at lækagerne er opstået ved en "bevidst handling", og eksperter har fastslået, at det har krævet store mængder sprængstof at fremkalde eksplosioner af den størrelse, som der er blevet registreret.

  Både Ukraine og Polen peger på russerne som gerningsmændene bag lækagerne.

  Talsmanden Peskov siger, at sagen skal undersøges, og at man i øvrigt har bemærket, at der har været en stor stigning i indtjeningen hos flere amerikanske selskaber, der leverer gas til Europa.

  Han siger desuden, at den "militære operation i Ukraine minimum må fortsætte til hele Donetsk-regionen er befriet".

 20. Fodboldens VM-trofæ er landet i Danmark

  Snart sætter det danske herrelandshold i fodbold kursen mod Qatar og verdensmesterskabet, hvor Kasper Hjulmands landshold skal forsøge at vinde VM-trofæet med hjem til Danmark.

  Men allerede nu er trofæet i Danmark.

  Det er nemlig på rundtur, og onsdag landede det i Danmark, inden det skal udstilles i Parken torsdag.

  Det seks kilo tunge guldtrofæ ankom til Danmark sammen med den franske fodboldlegende Frank Leboeuf, der vandt VM med Frankrig i 1998.

  Undervejs på rundturen skal VM-trofæet forbi alle de 32 nationer, som har kvalificeret sig til VM i Qatar, der begynder 20. november i år.

  Frank Leboeuf med VM-trofæet. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
 21. Svensk kystvagt frigiver nye optagelser af gaslækage i Østersøen

  Der lader ikke til at være sket ændringer i mængden af gas, der strømmer ud i Østersøen som følge af lækagerne i Nord Stream-gasledningerne.

  Det fortæller en talsmand for den svenske kystvagt til det svenske nyhedsbureau TT.

  Samtidig har den svenske kystvagt frigivet nye optagelser af gaslækket.

  Se, hvordan gassen stadig strømmer ud af af lækagerne i Nord Stream-gasledninger, i videoen herunder:

 22. Indien forbyder muslimsk gruppe

  Forbuddet kommer efter razziaer af gruppens kontorer, hvor flere end 200 medlemmer er blevet anholdt. (Foto: JAGADEESH NV © Ritzau Scanpix)

  Regeringen i Indien forbyder nu den muslimske gruppe, Indiens Folkelige Front (PFI), for påstået terrorvirksomhed

  Det skriver Reuters.

  Gruppen anklages blandt andet for at have givet væbnet træning til dens tilhængere og er indtil videre blevet forbudt i fem år.

  Ifølge en erklæring fra det indiske indenrigsministerium har gruppen "vist sig at være involveret i alvorlige forbrydelser, herunder terrorisme og finansiering heraf," lyder det.

  PFI's nationale sekretær afviser overfor Reuters, at gruppen på nogen måde er involveret i terrorisme.

  Forbuddet mod den muslimske gruppe kommer på et tidspunkt, hvor spændingerne er taget til mellem hinduer og muslimer, som udgør 13 procent af Indiens omkring 1,4 milliarder indbyggere.

 23. Wall Street-firmaer får milliardbøder

  En række store firmaer, der holder til på Wall Street, har fået bøder for næsten 14 milliarder kroner af de amerikanske finansvagthunde SEC og CTFC efter en større undersøgelse af de ansattes vaner.

  Flere ansatte i firmaerne har i perioden januar 2018 til september 2021 diskuteret og snakket forretninger og handler på deres private telefoner og computere, eksempelvis via ukrypterede apps som beskedtjenesten WhatsApp.

  - Det er et kæmpe brud på den nødvendige tillid i finansverdenen, siger formanden for SEC Gary Gensler.

  I alt 16 firmaer har fået bøder, deriblandt store selskaber som Barclays og Goldman Sachs.

  Ifølge BBC er flere bankfolk blevet fyret som en konsekvens af undersøgelsens resultater.

 24. Salget af Lego stiger

  Trods invasionen i Ukraine og prisstigninger har Legos klodser stadig været populære i første halvår af 2022. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Der har været rift om at købe legoklodser i år.

  Lego har nemlig øget salget med 13 procent, viser nyt regnskab fra virksomheden.

  Og det har givet en øget omsætning, som i første halvdel af 2022 lå på 27 milliarder kroner.

  Men samtidig er Legos omkostninger også steget, og derfor bliver det trods en stor vækst til et overskud efter skat på 6,2 milliarder kroner, hvilket er marginalt mindre end samme halvår sidste år.

  - Der har været mange forskellige usikkerheder og ting at se til. Ukraine-krigen. Covid i Kina. Stigende omkostninger på næsten alting. På trods af det er vi lykkes med at vokse, siger Lego-topchef Niels B. Christiansen til Ritzau.

  Det øgede salg af de populære legokloder skyldes ifølge Niels B. Christiansen blandt andet de forskellige produktlinjer af universer som for eksempel troldmandsuniversitet omkring Harry Potter og stjernekrigsuniverset omkring Star Wars.

 25. Gasprisen stiger efter Nord Stream-læk i Østersøen

  Prisen på gas stiger onsdag morgen i kølvandet på gaslækager i Østersøen og en ny russisk trussel om at lukke for en del af den sidste rest af gas, der fortsat strømmer til Europa.

  Det skriver Ritzau.

  Tirsdag morgen kostede en kubikmeter gas cirka 15 kroner på børsen. Onsdag morgen koster den cirka 18 kroner, fortæller energianalytiker ved interesseorganisationen Green Power Denmark Kristian Rune Poulsen til nyhedsbureauet.

  - Gaslækagerne i Østersøen har gjort markedet nervøst, og priserne steg fem - ti procent i kølvandet på det, siger Kristian Rune Poulsen til Ritzau.

  - Men oveni har Gazprom (russisk gasselskab, red.) truet med at lukke forsyningen til Europa gennem Ukraine, og det har fået gasprisen til at stige endnu kraftigere, fortsætter han.

 26. New Zealand forbyder eksport af levende dyr til søs

  Levende køer, grise, får og fjerkræ skal ikke længere sejles fra New Zealand til udenlandske eksportmarkeder.

  Det er ifølge Reuters blevet besluttet i New Zealand, der vil rulle forbuddet ud fra april næste år.

  Det nye forbud ventes ifølge nyhedsbureauet at påvirke store newzealandske handelspartnere som Kina og Australien.

  Forbuddet kommer efter et skib, der forlod New Zealands kyst med næsten 6.000 køer og 43 besætningsmedlemmer, kæntrede i 2020 et stykke ud for Japan.

  Ifølge New Zealands landbrugsminister Damien O'Connor vil den nye lovgivning cementere New Zealands position som en "global leder inden for dyrevelfærdsstandarder".

 27. Borgmester: Gaslæk giver bekymringer på Bornholm

  Bornholm og området omkring klippeøen er for alvor kommet i søgelyset efter lækkene på de to gasledninger Nord Stream 1 og 2.

  Gasledningerne løber nemlig tæt forbi Bornholm på deres rute fra Rusland til Tyskland.

  Derfor har lækkene, der menes at være forårsaget af bevidste handlinger, også skabt utryghed på øen, fortæller borgmester Jacob Trøst (K).

  - Bornholm har jo været i søgelyset siden januar, så borgerneBornholm har næsten vænnet sig til det. Men det er klart, at den her hændelse fornyer nogle bekymringer i forhold til vores placering i Østersøen, siger han.

  Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde, mens der i går morges blev fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.

 28. EU: Alt peger på, at gaslækager er resultatet af en bevidst handling

  Den Europæiske Union er dybt bekymret over de skader på Nord Stream 1- og 2-gasledningerne, der har resulteret i lækager i de internationale farvande i Østersøen.

  Og alt tyder på, at lækagerne er resultatet af en bevidst handling.

  - Alle tilgængelige oplysninger tyder på, at disse lækager er resultatet af en forsætlig handling. Vi vil støtte enhver undersøgelse, der har til formål at få fuld klarhed over, hvad der er sket og hvorfor, og vi vil tage yderligere skridt for at øge vores modstandsdygtighed med hensyn til energisikkerhed.

  Ifølge unionen er enhver bevidst forstyrrelse af den europæiske infrastruktur "fuldstændig uacceptabel og vil blive mødt med en robust og fælles reaktion".

 29. Danske Beredskaber advarer mod kreativ opvarmning af hjemmet

  Efterårsvejret har meldt sin ankomst, og med de kølige temperaturer uden for kan man nemt få lyst til at opvarme sit hjem.

  Men allerede nu ser Danske Beredskaber de første tegn på en stigende tendens til, at folk gør farlige ting for at holde varmen, fordi forsyningssvigt og høje energipriser presser mange.

  Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

  - Vi er desværre allerede begyndt at køre til uheldige hændelser, der er opstået, fordi kreativiteten hos folk er gået lige lovligt vidt i forhold til brandsikkerheden, fortæller sekretariatschef Bjarne Nigaard.

  Og derfor opfordrer han folk til at tænke sig om en ekstra gang:

  - Ting, der ikke hører til i en brændeovn, er med til at skabe brandfare, fordi forbrændingen ikke kan styres på samme måde som med rent, tørt træ. Og det er heller ikke en god idé at tage terrassevarmeren eller kulgrillen med sig indenfor, for det er der store risici ved, siger han.

 30. Brasiliansk fodboldspiller får kastet banan efter sig

  Den brasilianske fodboldspiller Richarlison fik kastet en banan efter sig, mens han jublede over sin scoring i Brasiliens venskabskamp mod Tunesien tirsdag aften.

  Det skriver det brasilianske fodboldforbund, CBF, på Twitter.

  - Dette chokerer os. Vi skal altid huske, at vi alle er ens, uanset hudfarve, race eller religion.

  - Kampen mod racisme er ikke en sag, men en fundamental ædring for at udslette denne type kriminalitet fra planeten. Jeg insisterer på, at straffene skal være hårdere, udtaler præsidenten i CBF, Ednaldo Rodrigues.

  Kampen blev spillet på Parc des Princes i Paris, og Brasilien vandt 5-1.

  Richarlison, der til daglig spiller i Tottenham, scorede Brasiliens andet mål i kampen. Umiddelbart efter det, mens han jublede med sine holdkammerater, kastede en tilskuer en banan efter ham. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © AFP or licensors)
 31. Det Hvide Hus kalder gaslæk formodet sabotage

  I et tweet natten til onsdag dansk tid kalder sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, Jake Sullivan, gaslækagen på Nord Stream 1 og 2 for "formodet sabotage".

  Sullivan skriver, at USA vil fortsætte med at beskytte Europas energisikkerhed, og at USA støtter indsatsen med at undersøge situationen.

  Han skriver samtidig, at han har talt med departementsråd i statsministeriet Jean–Charles Ellermann-Kingombe om situationen, og at USA fortsætter sit arbejde med at sikre Europas energisikkerhed.

  - USA støtter indsatsen med at undersøge, og vi vil fortsætte vores arbejde med at beskytte Europas energisikkerhed, lyder det i tweetet.

 32. Efter såkaldte folkeafstemninger: Zelenskyj lover at forsvare ukrainere i besatte områder

  Ifølge prorussiske myndigheder har mellem 87 og 98 procent af vælgerne i Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja stemt ja til russisk annektering.

  Men de såkaldte folkeafstemninger er "en farce", lyder det ifølge The Guardian fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj.

  Han afviser ligesom ledere i Vesten og en række andre lande at anerkende resultatet af afstemningerne.

  - Denne farce i de besatte områder kan ikke engang kaldes en efterligning af folkeafstemninger, sagde Zelenskyj i en videotale i nat.

  - Vi vil sørge for at beskytte vores folk: Både i Kherson, i Zaporizjzja, i Donbas og i de i øjeblikket besatte områder i Kharkiv-regionen og på Krim.

  Afstemningerne, der løb over fem dage, foregik kun de steder i regionerne, hvor russerne er i kontrol.

Mere fra dr.dk