Seneste nyt

Borgmestre vil droppe langvarigt miljøtjek for at få gravet døde mink op i en fart

Overblik

 1. Borgmestre vil droppe langvarigt miljøtjek for at få gravet døde mink op i en fart

  De hundredetusindvis af aflivede mink, der er blevet gravet ned i den danske muld, skal op af jorden igen. Og det gerne hurtigt, hvis det står til borgmestrene i Viborg, Ulrik Wilbek (V), og Holstebro, Hans Christen Østerby (S).

  Faktisk skal det ske så hurtigt, at borgmestrene er klar til at springe det miljøtjek over, som fødevareminister Rasmus Prehn (S) i dag har oplyst, der skal til, før minkene kommer op fra deres massegrave.

  Det fortæller Ulrik Wilbek og Hans Christen Østerby til Ritzau.

  Meldingen kommer, efter at fødevareministeren i dag har præsenteret tre mulige scenarier for at få gravet minkene op og destrueret dem. Processen kan tage over et år og vil koste millioner.

 2. Viktor Axelsen vinder Denmark open

  Det var en træt, men glad Viktor Axelsen, der lod sig hylde foran publikummet i hjembyen Odense efter sejren ved Denmark Open. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

  Den danske badmintonspiller Viktor Axelsen fik lige præcis den afslutning på sin weekend, som han nok havde håbet på.

  Danskeren vandt søndag finalen i den danske badmintonturnering til japanske Kento Momota med 22-20, 18-21 og 12-21 i sæt.

  I begyndelsen af første sæt dominerede Axelsen ved nettet, men da japaneren først blev varm, kom han stærkt igen og endte også med at vinde sættet i en sand gyserafslutning.

  Ligesom første sæt blev andet sæt også en intens affære. Her fulgtes de to duellanter ad hele vejen til sættets afslutning, hvor danskeren endte med at trække det længste strå. Dermed skulle kampen ud i et tredje og afgørende sæt for at finde dens vinder.

  Men i tredje sæt var det som om, den olympiske mester havde et ekstra gear i forhold til sin modstander. En storspillende Axelsen dominerede langt størstedelen af sættet igennem, og kunne også til sidst smide ketsjeren i jorden, række armene i vejret og lade sig hylde som vinder af Denmark Open for første gang.

 3. K-ordfører: 'Vi har en gruppe børn, der mistrives i dag, og som man aldrig opdager faktisk er højt begavede'

  Flere partier anført af Det Konservative Folkeparti og Venstre retter nu en anklage mod regeringen, som de mener svigter højt begavede elever i folkeskolen.

  - Vi har en gruppe børn, der mistrives i dag, og som man aldrig opdager faktisk er højt begavede. Det betyder, at de slet ikke bliver udfordret, og dermed får de aldrig foldet deres fulde potentiale ud, siger den konservative undervisningsordfører, Mai Mercado.

  Sammen med Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance lægger partiet nu pres på børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i forbindelse med forhandlingerne om et nyt testsystem.

  DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra ministeren - hun ønsker ikke at stille op til et interview.

 4. Tragedie ved dragrace-show i USA: To børn dræbt

  En kører mistede lørdag kontrollen over sin dragrace-bil under en konkurrence i Texas i USA, hvor to børn blev dræbt og seks andre såret.

  Dragrace-begivenheden 'Airport Race Wars 2' fandt sted på asfalten i en lufthavn i amtet Kerrville-Kerr, oplyser politiet ifølge AP.

  - Køreren mistede kontrollen og kørte af banen, hvorved en række parkerede biler samt tilskuere, der fulgte væddeløbene, blev ramt, hedder det i en udtalelse fra politiet.

  De to dræbte børn er henholdsvis seks og otte år gamle.

  En 46-årige kvinde meldes i kritisk tilstand, mens hovedparten af de øvrige kvæstede ikke menes at have pådraget sig livstruende skader.

  En 26-årig mands tilstand kendes dog ifølge AP ikke i skrivende stund.

 5. Dansk golfspiller triumferer på Mallorca

  Den danske golfspiller Jeff Winther ender som nummer ét i den spanske golfturnering Mallorca Golf Open, der er en del af Europa Touren.

  Winther ender turneringen 15 slag under par, og det var nok til at sikre ham den samlede sejr.

  På dagens runde brugte danskeren 70 slag, hvilket var banens par. Han vinder turneringen foran svenske Sebastian Söderberg og spanierne Pep Angles og Jorge Campillo, der med 14 slag under par slutter på en delt andenplads.

  Sejren på Mallorca er 33-årige Winthers første på Europa Touren.

 6. Dansk fregat på vej mod Guineabugten: Skal holde pirater væk

  Esbern Snare har nu kurs mod Guineabugten ved Vestafrika, hvor fregatten skal beskytte danske skibe i området.

  Det oplyser Forvarsministeriet på Twitter.

  - Den største respekt for den besætning, der den kommende tid løser en vigtig opgave med Dannebrog vejende. En opgave for at værne om retten til fri sejlads. En ret som vi aldrig må tage for givet, skriver ministeriet.

  Fregatten skal holde pirater væk i området i Atlanterhavet - en mission med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget.

  Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har tidligere kaldt det for en afskrækkelsesmission, hvor det ikke er meningen, at besætningen skal fange pirater.

 7. Paven med indtrængende appel: Vil have stoppet deportation af flygtninge

  Pave Frans i sit kontor med udsigt over Peterspladsen. (Foto: Giuseppe Lami © Ritzau Scanpix)

  Den katolske kirkes overhoved, pave Frans, blander sig på ny i den anspændte debat om flygtningestrømmene til Europa.

  Det skriver AP.

  I forbindelse med sin søndagshilsen på Peterspladsen i Rom sendte paven i dag sine tanker til de mange bådflygtninge i Middelhavet.

  Samtidig tog han afstand fra hjemsendelserne til Libyen og andre ustabile lande.

  - Så mange af disse mænd, kvinder og børn bliver udsat for umenneskelig vold.

  - Igen beder jeg det internationale samfund om at holde løfterne om at finde fælles, konkrete og varige løsninger, der kan håndtere migrantstrømmene fra Libyen og hele Middelhavsområdet, lød det fra paven.

 8. Dansk duo vinder parløbet ved VM i banecykling

  Banecykelrytterne Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv vinder verdensmesterskabet i parløb.

  Efter sommerens OL-triumf var de to danskere forhåndsfavoritter ved VM i franske Roubaix, og ved dagens parløb viste de endnu engang, at de er verdens bedste.

  Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv samlede 68 point undervejs, og det var lige akkurat nok til at sikre dem sejren. Danskerne vinder foran italienske Simone Consonni og Michele Scartezzini på andenpladsen og belgiske Kenny de Ketele og Robbe Ghys på tredjepladsen.

  Dermed tilføjer banecykelrytterne endnu en medalje til deres imponerende CV, der udover sommerens OL-triumf også tæller World Cup-sejre, VM og EM-guld.

  Senere i dag skal også Tobias Hansen i aktion ved VM i banecykling. Danskeren deltager i disciplinen udskillelsesløb, der starter klokken 16.39.

 9. Dansk herredouble taber finalen ved Denmark Open

  Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussens første finale ved Denmark Open endte ikke med den håbede guldtriumf.

  Den danske herredouble tabte søndag eftermiddag til japanske Takuro Hoki og Yugo Kobayashi med 18-21, 21-12.

  Den useedede japanske duo vandt de første fire point uden modsvar og dominerede generelt opgørets begyndelse. Ottendeseedede Astrup og Skaarup Rasmussen kæmpede sig tilbage, men Hoki og Kobayashi lurede, at danskerne stod langt fremme ved nettet og tog første stik efter mange lange dueller.

  Den hårde kamp ved nettet fortsatte i andet set. Hoki og Kobayashi var dog skarpere end Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen, som havde svært ved at følge med VM-sølvvinderne fra 2019. Dermed vandt Hoki og Kobayashi Denmark Open 2021.

  Senere på søndagen skal Viktor Axelsen forsøge at spille finale i herresingle.

 10. Orkanen Rick på vej mod Mexicos sydlige stillehavskyst

  Orkanen Rick kan medføre oversvømmelser i staterne Guerro, Michoacan, Colima og Jalisco. (Foto: JAVIER VERDIN © Ritzau Scanpix)

  Mandag ventes orkanen Rick at gå i land i Mexico med vindstød på op mod 140 kilometer i timen.

  Havnebyen Lazaro Cardenas og feriebyen Zihautanejo ser ud til at blive ramt af orkanen, der befinder sig omkring 210 kilometer syd-sydvest for Zihuatanejo.

  Ifølge USA's nationale orkancenter, NHC, bevæger orkanen sig nordpå med seks kilometer i timen.

  NHC advarer om, at den kan udløse oversvømmelser og jordskred.

  Den bjergrige kyststrækning, som Rick har kurs mod, har tidligere vist sig sårbar over for dette, skriver AP.

  Der er udsendt orkanvarsel for en strækning vest for Acapulco og hele vejen til Punta San Telmo.

 11. Etiopien udfører nye luftangreb på oprørshær

  Det etiopiske flyvevåben har i dag udført to nye luftangreb i den konfliktramte Tigray-region.

  Det oplyser talsmand for den etiopiske regering Selamawit Kassa til nyhedsbureauet AFP. Dermed har regeringens tropper udført i alt otte luftangreb på oprørerne i denne uge.

  Angrebene blev udført langt fra hovedbyen i regionen, Mekelle. Det ene angreb har angiveligt ramt den nordlige del af regionen. Det andet har ramt et træningssted for oprørere og et våbendepot i den vestlige del af Tigray, og det kan ses som et udtryk for, at regeringens militær udvider sine angreb.

 12. 1.349 nye coronasmittede det seneste døgn

  1.349 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. To personer er død med covid-19.

  Der er nu 167 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 11 flere end i går.

  19 af dem ligger på intensiv, og 11 af dem har brug for hjælp fra en respirator til at trække vejret.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 67.192 PCR-test.

  Det svarer til, at 2,01 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 13. Skeptiske kroater vil have euro-afstemning

  Mens Kroatiens centrum-højre-regering anført af den tidligere europaparlamentariker Andrej Plenkovic gerne ser landet træde ind eurosamarbejdet fra begyndelsen af 2023, så er der også kræfter, der gerne vil holde landet udenfor og bevare den kroatiske kuna-møntfod.

  Det højreorienterede og euroskeptiske parti Hrvatski Suverenisti er i dag begyndt en to uger lang kampagne, hvor man indsamler underskrifter til en appel om at gennemføre en folkeafstemning om euroen. Målet er opnå omkring 370.000 underskrifter svarende til 10 procent af de kroatiske vælgere.

  Premierminister Plenkovic mener, at det vil fjerne risikoen for kursfald på kunaen, nedbringe renten og åbne muligheden for flere udenlandske investeringer, hvis Kroatien tilslutter sig euroen. Modsat argumenterer euroskeptikerne, at den kroatiske økonomi er for svag, og at det vil medføre stigende forbrugerpriser, hvis man bliver en del af eurosamarbejdet, som lige nu omfatter 19 af de 27 EU-lande.

  En kroatisk kvinde skriver under på kravet om en folkeafstemning om at indføre euroen. (Foto: Denis Lovrovic © Ritzau Scanpix)
 14. Afgående antidoping-chef oplevede pres fra Rusland

  Som direktør for Anti Doping Danmark har Michael Ask flere gange oplevet pres fra russisk side.

  Det fortæller han i et interview med Politiken, en uges tid før han forlader jobbet til fordel for et arbejde i Det Internationale Testagentur (ITA).

  Han har offentligt været kritisk over for Rusland, som gennem en årrække har været centrum i en omfattende dopingskandale, og det faldt ikke i god jord hos russerne ifølge Ask.

  - Russerne er eksperter i at påvirke direkte og indirekte – til en vis grad også i at intimidere. Det er det, jeg har oplevet, uden at jeg i øvrigt har været særlig vigtig i den store sammenhæng.

  - Altså, det giver da en oplevelse af at blive overvåget af russiske myndigheder, og det kan virke ubehageligt, at de på den måde går op i, hvad jeg siger. Men jeg tager det sådan set afslappet. Jeg fortæller det for at illustrere, hvordan Rusland arbejder idrætspolitisk, siger han til Politiken.

  Michael Ask understreger over for Politiken, at han ikke har ladet sig intimidere. Han mener fortsat, at russerne ikke blev straffet hårdt nok for systematisk dopingsnyd og efterfølgende manipulation af data.

  /ritzau/

 15. Bryghus i kovending: Politiske øletiketter får alligevel lov til at blive

  Det er slut med at lave øletiketter til politiske partier.

  Sådan lød det lørdag fra Thisted Bryghus, men nu trækker bryghuset i land.

  Der bliver alligevel ikke sat et stop ved konceptet "private labels", og partier kan fortsat få lavet etiketter, fremgår det af en pressemeddelelse underskrevet af bestyrelsen.

  Sagen omhandler et Facebook-opslag fra lørdag, hvor Thisted Bryghus skrev, at det ikke længere ville tilbyde at lave øletiketter til partier.

  Årsagen var, at det var blevet mødt med skepsis, at Thisted Bryghus har lavet etiketter til partiet Nye Borgerlige. Tidligere har bryghuset også lavet øletikketter til Socialdemokratiet og SF.

  - Havde vi vidst, at den her sag ville give os så mange ridser i lakken, havde vi aldrig produceret øl til hverken Nye Borgerlige - eller andre politiske partier, stod der i lørdagens facebook-opslag.

  Men det er altså et "forhastet og forkert opslag", og beslutningen om at stoppe tilbuddet er nu ikke længere gældende, lyder det i pressemeddelsen sendt til Ritzau.

 16. Flere partier vil have nye undersøgelser efter generationsforurening i Grindsted

  Efter tre nye mulige fund af nervesygdommen ALS og kritik af den oprindelige undersøgelses metode i Dagbladet Information, vil politikere fra både Det Konservative Folkeparti, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten have nye sundhedsundersøgelser i Grindsted.

  Tidligere på ugen besluttede Region Syddanmark, at forskergruppen bag den oprindelige sundhedsundersøgelse skulle kigge på den igen.

  Den socialdemokratiske formand for regionens sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen, er ikke afvisende over for nye undersøgelser, men han vil høre forskernes version først.

  - De skal da stå til ansvar for, hvad de er kommet med tidligere, siger han.

 17. OL-medaljevinder smadrer verdensrekord i halvmaraton

  Verdensrekorden i halvmaraton for kvinder er blevet slået.

  Etiopieren Letesenbet Gidey vandt søndag Valencia Half Marathon i Spanien i tiden 1 time, 2 minutter og 52 sekunder.

  Hun barberede mere end et minut af den hidtidige rekord, som Kenyas Ruth Chepngetich satte tidligere på året. Her lød vindertiden på 1 time, 4 minutter og 2 sekunder.

  Det skriver World Athletics på sin hjemmeside.

  Letesenbet Gideys rekordløb er særligt imponerende med tanke på, at det var hendes debut på distancen ved et officielt løb.

  23-årige Gidey plejer at klare sig bedst på 5000 og 10.000 meter, hvor hun sidder på verdensrekorderne. På 10.000-meterdistancen vandt hun sølv ved VM i Doha i 2019 og bronze ved OL i Tokyo i år.

  /ritzau/

 18. Coronasvindel i Tyskland: Apoteks-ansat solgte falske vaccinepas over nettet

  En kvindelig apoteksansat sidder sammen med en formodet medskyldig nu i varetægtsarrest, fordi politiet i Bayern mener, at parret har solgt falske OR-koder til digitale coronapas i hundredevis.

  For 350 euro stykket (2.600 kroner) har man siden august over nettet kunnet købe et vaccinebevis af kvinden. Alene i oktober har hun solgt over 500 falske coronapas, skriver Der Spiegel.

  Under ransagninger på apoteket og i parrets lejligheder i fredags fandt politiets enhed til bekæmpelse af svindel i sundhedsvæsnet kryptovaluta og kontanter til en samlet værdi på omkring 100.000 euro (745.000 kroner). Svindlerne har brugt apotekets IT-system til at lave de falske beviser, uden at apotekeren har været involveret. Det er hverken sikkert, at man kan gøre de pågældende svindelpas ugyldige eller at man kan identificere køberne.

 19. Ugandas hovedstad ramt af terrorlignende eksplosion

  Det kostede en person livet og sårede syv andre, da Ugandas hovedstad Kampala blev ramt af en eksplosion lørdag aften lokal tid.

  Det oplyser Ugandas nationale politi ifølge Ritzau.

  - En person er blevet dødeligt såret, og syv andre er blevet hastet på Mulago National Referral hospital med alvorlige skader, oplyser talsmand for Ugandas politi Fred Enanga på Twitter.

  - Området er blevet afskærmet, og vores bombehold er blevet tilkaldt for at gennemgå gerningsstedet og hjælpe med at fastslå, om eksplosionen skyldes en bevidst handling eller ej.

  Ugandas præsident, Yoweri Museveni, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er tale om en terrorhandling.

  Eksplosionen sker to uger efter, at den militante islamistiske gruppe Islamisk Stat den 8. oktober tog ansvaret for et påstået bombeangreb mod en politistation i samme bydel som lørdagens angreb.

 20. Containerskib med kemikalier i brand

  16 af de ombordværende besætningsmedlemmer er nu blevet evakueret fra det brændende containerskib Zim Kingston, som ligger ankret ud for Canadas vestkyst.

  - Skibet står i brand og udsender en giftig røg, advarer den canadiske kystvagt. Der er er etableret en sikkerhedszone på 1,6 kilometer rundt om skibet, hvor flere containere, som indeholder giftige kemikalier, brænder. Det skriver canadiske cheknews.ca.

  I fredags mistede det maltesisk indregistrerede skib 40 containere i åbent hav, da det kom ud i hård sø. Skibet var på vej fra Busan i Sydkorea til Vancouver i Canada, da det kom i problemer. Der er stadig fem mand ombord på skibet.

  Flere containere med kemikalieindhold står i brand, og en stor af besætningen har forladt skibet. (Foto: SURFRIDER FOUNDATION CANADA © Ritzau Scanpix)
 21. Små børn bliver vaccineret mod influenza

  Fire procent af de to til seks-årige er indtil videre blevet vaccineret mod influenza. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

  Det er første gang, at aldersgruppen har fået tilbudt vaccinen gratis, som ellers har været anbefalet til de ældre og gravide. Tilbuddet gælder fra den 1. oktober 2021 til den 15. januar 2022.

  Børn får influenzavaccinen med næsespray, hvor der sprøjtes én dosis op i hvert næsebor.

  - Børn mellem to og seks år har en særlig rolle i spredning af influenza og ved at vaccinere dem, kan vi forebygge helt op til 40 procent af den smitte, der er med influenza i en sæson, siger læge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.

  I alt er 826.000 danskere foreløbigt blevet vaccineret mod influenza i år.

 22. Jordskælv rammer Taiwan

  Et stort jordskælv har søndag ramt Taiwan. Det rapporterer de lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet dpa. Jordskælvets epicenter er cirka 23 kilometer syd for det østlige distrikt Yilan, og skælvet har kunnet mærkes på tværs af hele landet.

  Ifølge USA's statslige forskningsinstitution for geologiske undersøgelser, USGS, er der tale om et skælv målt til 6,2 på Richter-skalaen.

  Folk er set løbe ud i gaderne, fordi bygninger har stået og svajet, men indtil nu er der ingen meldinger om alvorligt sårede eller store skader.

  Taiwan ligger en zone, hvor man ofte er udsat for jordskælv, da to af Jordens tektoniske plader støder sammen her. Således var østaten også ramt af et jordskælv for en uge siden.

 23. Grønlands første professor er død

  Robert Petersen var ikke bare Grønlands første professor. Han var også grundlægger af landets universitet. Lørdag afgik han ved døden, 93 år gammel.

  Det oplyser hans nevø Jakob Petersen til det grønlandske medie Sermitsiaq.ag lørdag, skriver Ritzau.

  - Robert Petersen åndede ud, mens solens første stråler kom frem. Han afgik ved døden efter en uges sygdom, siger Jakob Petersen til mediet.

  Robert Petersen var den første forsker med inuit-baggrund, som forskede internationalt, underviste og banede vejen for det grønlandske universitet. Han ledte Inuit Instituttet, der senere blev til Grønlands Universitet Ilisimatusarfik, fra 1983. I 1989 fik instituttet status som universitet, og Robert Petersen var rektor fra 1987 til sin pension i 1995.

  Robert Petersen blev født i den vestgrønlandske by Maniitsoq i 1928. I 1975 udnævnt som professor i eskimologi ved Københavns Universitet, og i 2010 blev han hædret med en æresdoktorgrad.

 24. Dansk fregat skal afskrække pirater

  Den danske fregat Esbern Snare sejler i dag afsted sydpå på en fem måneder lang mission. Den skal patruljere i Guineabugten for at beskytte danske skibe og afskrække de lokale pirater.

  - Det er ikke meningen, at vores besætning og fregat skal fange piraterne. Det er en afskrækkelsesmission, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Ritzau om missionen.

  Guineabugten har i årevis været plaget af pirateri. 40 procent af alle de rapporterede piratangreb på verdensplan sker i Guineabugten ud for det vestlige Afrika.

  Esbern Snare på 137,6 meter er Søværnets næststørste skib, og besætningen er på 175 personer fra forskellige steder i Forsvaret.

  Fregatten får også en Seahawk-helikopter med til Guineabugten.

 25. Picasso-værker solgt for 640 millioner kroner

  Mere end 100 millioner dollar blev natten til i dag spenderet på forskellige af den verdenskendte spanske kunstner Pablo Picasso.

  11 forskellige værker kom under hammeren ved en auktion i Las Vegas, og de blev solgt for et beløb svarende til omkring 640 millioner danske kroner.

  Maleriet "Femme au beret rouge-orange" fra 1938, der forestiller en af Picassos elskerinder, Marie-Therese Walter, gik for som det dyreste værk for 40,5 millioner dollar, svarende til 255 millioner danske kroner.

  Auktionen blev afholdt på Bellagio-hotellet i Las Vegas, hvor værkerne har været udstillet i årevis.

  Der kunne under auktionen i Las Vegas også bydes på Picasso-værkerne over telefonen. (Foto: RONDA CHURCHILL © Ritzau Scanpix)
 26. Knap en millon tog på gratis ø-tur

  953.88 borgere udnyttede chancen og sagde ja tak til en gratis færgetur ud til en af de danske øer i den forgangne sommer. Det fremgår ifølge Ritzau af en opgørelse fra Transportministeriet.

  Tilbuddet gjaldt både gående, cykler og biler med handicapkort.

  - Det betyder, at der igen i år har været et stort antal besøgende på de danske øer i en tid, hvor der også har været brug for, at danskerne holdt ferie herhjemme, siger transportminister Benny Engelbrecht (S), der forventer, at den kommende sommer bliver mere normal, og at ordningen derfor ikke gentages.

  53 indenrigsfærger og overfarten fra Ystad til Rønne på Bornholm var tilmeldt ordningen, som var en gentagelse af en tilsvarende aftale fra året før. Dengang gjaldt tilbuddet kun i juli måned, mens det i år var færgeselskaberne som selv kunne bestemme hvilke perioder og ugedage, at de tilbød gratis overfart.

  De gratis færger var et tiltag, som skulle sætte gang i turismen herhjemme ovenpå coronakrisen.

 27. Colombias mest eftersøgte narkobaron er anholdt

  Så gik den ikke længere for Colombias mest eftersøgte narkobaron Dario Antonio, som også går under navnet Otoniel.

  Otoniel, der har ledet en gruppe kendt som Golfklanen, er blevet anholdt i byen Necolí på landets caribiske kyst nær grænsen til Panama. Det oplyser præsident Iván Duque Márquez lørdag lokal tid, skriver Ritzau.

  Golfklanen er landets mest magtfulde narkokartel.

  - Dette er det største nederlag for narkotikahandlen i dette århundrede i vores land, siger præsidenten på et pressemøde lørdag.

  Han sammenligner anholdelsen med drabet på narkobaronen Pablo Escobar i 1993.

  Otoniel er anklaget for forskellige forbrydelser herunder handel med narkotika, drab, afpresning og bortførelser, og han var også på USA's liste over mest eftersøgte mennesker.

 28. To personer stukket med kniv i den norske by Trondheim

  To personer er stukket med kniv i den norske by Trondheim. Begge behandles nu på hospitalet for deres skader.

  Det oplyser norsk politi på Twitter.

  Politi rykkede lørdag aften ud til et knivstikkeri i bydelen Møllenberg i Trondheim, og senere er endnu en person blevet stukket med kniv i bydelen Ila.

  Det vides endnu ikke, om der er en sammenhæng mellem de to episoder, skriver politiet.

  Efter den seneste hændelse har politiet pågrebet den formodede gerningsmand, men det er som sagt endnu uklart, om han står bag begge knivstikkerier.

 29. Cathrine Dufour vinder sæsonens første World Cup-stævne på hjemmebane

  Den danske dressurrytter Cathrine Dufour vinder freestylekonkurrencen ved sæsonens første World Cup-stævne, der fandt sted i Boxen i Herning i dag.

  Dressurrytteren fik en samlet score på 87.115, og det var nok til at sikre hende og hesten Cassidy førstepladsen lige foran danske Carina Cassøe Krüth på andenpladsen og hollænderen Dinja van Liere, der sluttede på tredjepladsen.

  Udover Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth sluttede hele fire andre danskere i top ti i dagens freestylekonkurrence.

  World Cup-stævnet i Herning slutter søndag.

 30. Tungt bevæbnede mænd har angrebet fængsel i Nigeria og befriet over 800 indsatte

  Omkring 575 undslupne fanger er stadigvæk på flugt i Nigeria, efter at svært bevæbnede mænd fredag aften angreb et fængsel i delstaten Oyo og befriede mere end 800 indsatte.

  Det oplyser fængselsvæsenet i Oyo ifølge Reuters, som tilføjer, at gerningsmændene bag angrebet brugte 'sofistikerede våben'.

  Efter en skudveksling med fængslets vagter fik gerningsmændene adgang til fængselsgården ved at sprænge muren med dynamit.

  Nigeria har den seneste tid oplevet flere lignende hændelser.

  I sidste måned undslap 266 indsatte i forbindelse med et andet angreb på et fængsel i delstaten Kogi, og tilbage i april blev mere end 1.800 indsatte sluppet fri fra et fængsel i delstaten Imo, skriver Reuters.

 31. Suveræn Axelsen er i finalen ved Denmark Open

  For første gang i karrieren er den danske badmintonspiller Viktor Axelsen klar til finalen ved Denmark Open, der spilles i Odense.

  Lørdag aften var han helt suveræn i semifinalen mod Cheuk Yiu Lee fra Hong Kong.

  21-9, 21-11 stod der på tavlen, da kampen var overstået.

  I finalen søndag møder Viktor Axelsen enten verdensranglistens nummer et, Kento Momota, eller Tommy Sugiarto fra Singapore, som er nummer 32 på verdensranglisten.

 32. Kofod om dansk ambassadør, som ikke længere er ønsket i Tyrkiet: Vi vil fortsat stå vagt om vores fælles værdier

  Tidligere i dag beordrede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sit udenrigsministerium til straks at erklære ti ambassadører, heriblandt den danske, for 'persona non grata' - eller uønskede i Tyrkiet.

  Men der er endnu ikke tikket en officiel udmelding om den diplomatiske løftede pegefinger ind hos Udenrigsministeriet.

  - Jeg kan dog oplyse, at vi er i tæt kontakt med vores venner og allierede om sagen, og vi vil fortsat stå vagt om vores fælles værdier og principper, som også udtrykt i fælleserklæringen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig udtalelse.

  Tyrkiets udmelding kommer på baggrund af, at Danmarks ambassadør i Tyrkiet sammen med ambassadørerne for ni andre lande har sendt en fælles erklæring, hvori de opfordrer til løsladelsen af aktivisten Osman Kavala, som siden 2017 har siddet fængslet i Tyrkiet.

  At erklære ambassadører for 'persona non grata' er typisk det første diplomatiske skridt inden en reel udvisning.

 33. Danske bane-helte fra Tokyo misser VM-podiet i parløb

  Cykelrytterne Amalie Dideriksen og Julie Leth endte på femtepladsen i parløb ved VM i banecykling i Frankrig.

  På velodromen i Roubaix måtte de danske sølvvindere fra OL i Tokyo se Holland nappe guldet foran Frankrig og Storbritannien.

  Holland vandt VM-titlen med 35 point foran Frankrig med 30 point og Storbritannien med 24 point.

  Italien vandt den sidste spurt og var med 23 point tæt på at fravriste Storbritannien bronzemedaljen.

  /ritzau/

 34. Spanien sætter fart i nødhjælpsindsats til berørte af vulkanudbruddet på La Palma

  Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, lover nu at sætte fart i processen med at få den lovede nødhjælp frem til de tusinder af borgere på den spanske ø La Palma, som har mistet deres hjem eller levebrød som følge af vulkanudbruddet.

  Det skriver AP.

  Vulkanen Cumbre Vieja gik i udbrud tilbage i september, og siden da er mere end 7.500 personer blevet evakueret, og mere end 2.100 bygninger er blevet ødelagt.

  Den spanske regering har allerede øremærket 63 millioner euro til de berørte og seks millioner euro til den lokale landbrugs- og fiskeriindustri.

 35. Dansk golfspiller tilbageerobrer førsteplads

  Den danske golfspiller Jeff Winther er tilbage på førstepladsen ved Mallorca Open før morgendagens runde.

  Den 33-årige dansker spillede en god runde lørdag, og noterede sig undervejs for otte birdies. Golspilleren gik runden otte slag under banens par, og dermed rykker han nu en enkelt placering frem og overtoger førerpositionen, efter han tilbragte et døgn på andenpladsen.

  Efter dagens runde har Jeff Winther nu et forspring på to slag til den nærmeste forfølger, spanieren Jorge Campillo, med 18 huller tilbage.

  Jeff Winther har endnu sin første sejr på Europa-touren til gode.

 36. Dansk herredouble booker finalebillet

  Danmarks bedste herredouble, Anders Skaarup og Kim Astrup, er klar til finalen ved Denmark Open.

  Det står klart, efter de to danskere lørdag slog Goh Sze Fei og Nur Izzuddin fra Malaysia med 21-11, 19-21, 21-18 i en semifinalen.

  Frem til midten af andet sæt styrede de to danskere duellen mod malaysierne, men så ændrede kampen sig.

  På få minutter lykkedes det Goh Sze Fei og Nur Izzuddin at vinde andet sæt mod de to danskere, der i slutningen af sættet havde svært ved at få spillet til at hænge sammen.

  Tredje sæt blev en sand gyser, men i sidste ende trak danskerne det længste strå, da malaysierne sendte fjerbolden ud af banen to gange i streg.

  Søndag venter japanerne Takuro Hoki og Yugo Kobayashi i finalen i Odense.

  Senere på lørdagen skal Viktor Axelsen forsøge at spille sig i finalen i herresingle.

 37. Indskiftede Yussuf Poulsen satte fut i Leipzig

  Yussuf Poulsen fik lørdag en omgang personlig succes, da RB Leipzig havde besøg af Greuther Fürth i Bundesligaen.

  Danskeren blev skiftet ind til anden halvleg, og inden der var gået to minutter, havde han sendt bolden i kassen. Kort efter fremprovokerede han et straffespark, som Emil Forsberg omsatte til mål.

  På den måde kickstartede Poulsen nærmest egenhændigt opgøret for Leipzig, der ved pausefløjt var nede 0-1.

  Leipzig endte med at vinde 4-1 og tog dermed tre meget vigtige point i kampen for at hænge på i toppen af tabellen.

  /ritzau/

 38. Dansk ambassadør og ni andre er erklæret uønskede i Tyrkiet efter opfordring til at løslade aktivist

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har beordret sit udenrigsministerium til at erklære ti ambassadører, heriblandt den danske, for 'persona non grata' - eller uønskede i Tyrkiet.

  Det skriver AP.

  Det sker, da ambassadørerne i en fælles erklæring har opfordret til løsladelsen af aktivisten Osman Kavala, som siden 2017 har siddet fængslet i Tyrkiet.

  Osman Kavala er tiltalt for at have givet økonomisk støtte til at arrangere regeringskritiske protester og for at have deltaget i det fejlslagne militærkup i landet i 2016. Han nægter sig skyldig i begge dele.

  Ud over Danmark har Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Holland, USA, Canada og New Zealand underskrevet brevet.

  At erklære ambassadører for 'persona non grata' er typisk det første diplomatiske skridt inden en reel udvisning.

 39. Retssag mod tidligere italiensk minister er begyndt: Matteo Salvini er anklaget for kidnapning i sag om migranter på et skib

  I dag er retssagen mod den tidligere italienske indenrigsminister Matteo Salvini begyndt.

  Matteo Salvini, der er formand for højrefløjspartiet Lega, er anklaget for kidnapning og frihedsberøvelse, efter at han i 2019 nægtede et redningsskib med 147 migranter ombord at gå i land i Italien.

  I stedet måtte migranterne, som var blevet reddet på Middelhavet ud for Libyen, blive på skibet på åbent hav i flere uger.

  - Det er surrealistisk at skulle gennemgå en retssag, fordi jeg gjorde mit job, sagde Matteo Salvini ifølge AP under den første dag i retssagen.

  Matteo Salvini var på daværende tidspunkt indenrigsminister i regeringen bestående af Femstjernebevægelsen og hans parti Lega. Regeringen førte en hård flygtningepolitik, og der er flere eksempler på, at skibe med migranter ombord er blevet afvist adgang til italienske havne.

  Ifølge Reuters står Matteo Salvini til op mod 15 års fængsel, hvis han findes skyldig i anklagerne.

 40. 91-årig på valgplakaten: Det er næppe på skolerne, at man finder mine stemmer

  91-årige Peter Scherning er ikke bange for at for at prøve noget nyt. I en moden alder stiller han således for første gang op til kommunalvalget, hvor han er på stemmesedlen for De Konservative i Middelfart Kommune.

  - Det er klart, at når det er de ældre, som jeg har med at gøre, så anbringer vi vores plakater, hvor de ældre er. Jeg forventer ikke, at vi skal ud på skolerne, for det er næppe der, at man finder mine stemmer, sagde Tscherning, da hans valgplakat i dag kom op i lygtepælene på Vestfyn.

 41. 1.262 nye coronasmittede det seneste døgn

  1.262 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. En person er død med covid-19.

  Der er nu 156 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 12 flere end i går.

  16 af dem ligger på intensiv, og 9 af dem har brug for hjælp fra en respirator til at trække vejret.

  Dagens smittetal fra Statens Serum Institut er baseret på 82.573 PCR-test.

  Det svarer til, at 1,53 procent af de testede har været smittet med covid-19.

 42. Nyt luftangreb mod Tigray tvinger FN-fly til at vende om

  Et FN-fly måtte i går vende om i luften på grund af et igangværende luftangreb mod Mekele, hovedbyen i Tigray-provinsen

  Det oplyser FN ifølge The Guardian.

  Gårsdagens bombardement af Mekele er ifølge de etiopiske myndigheder det femte på en uge, beretter det britiske medie.

  Røg over Mekele efter et luftbombardement i onsdags. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  FN-flyet havde 11 nødhjælpsarbejdere ombord, der skulle til den hårdt prøvede Tigray-provins, hvor regeringsstyrker kæmper mod en tigrinsk oprørshær. Kampene er gået hårdt ud over områdets civile befolkning. Ifølge FN har syv millioner mennesker - herunder fem millioner i Tigray - behov for humanitær hjælp.

  - 400.000 af dem befinder sig i det, man kalder en hungerlignende situation. Det vil sige, at de reelt risikerer at dø af sult, så det er en utrolig desperat situation, siger Søren Bendixen, DR's Afrika-korrespondent.

 43. Olympisk sprinter fundet død i Ecuador

  Den ecuadorianske sprinter, Alex Quinonez, er fredag aften fundet død i sit hjemland.

  Ifølge mediet El Universo blev Quinonez og en anden mand fredag skudt og dræbt i en del af Guayaquil, der er Ecuadors største by.

  Vidner fortæller til mediet, at en bil ankom til gerningsstedet, hvor flere personer steg ud og skød mod ofrene.

  Sprinteren gjorde sig mest bemærket på 100- og 200meter-distancerne.

  Ved OL i 2012 slog han national rekord, da han løb i tiden 20.28 sekunder i det indledende 200meterløb. Senere sluttede han som nummer syv i finalen.

 44. Regeringen: EU-direktiv om barsel skal kun gælde lønmodtagere

  Den nuværende barselslovgivning skal ændres, efter et EU-direktiv har pålagt alle medlemslande at øremærke minimum to måneders barsel til begge forældre.

  Men regeringen vil have, at selvstændige skal være undtaget de nye regler.

  - Der er nogle særlige vilkår for selvstændige, som gør, vi ikke synes, de skal omfattes, siger beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet Henrik Møller.

  Og det kan lade sig gøre at lave særlige regler for selvstændige. For direktivet fra EU omfatter kun lønmodtagere. Dermed kan medlemslandene selv beslutte, om reglerne også skal gælde selvstændige.

 45. Verdensetter i tennis dropper sæsonens sidste turnering

  Den forsvarende Wimbledon-mester og etteren på kvindernes verdensrangliste i tennis, Ashleigh Barty, kommer ikke til at svinge ketsjeren til flere turneringer i år.

  Det meddeler australieren ifølge Ritzau lørdag.

  - Jeg vil gerne lade alle vide, at jeg ikke konkurrerer i flere turneringer i 2021. Inklusive WTA Finals i Mexico, siger Barty ifølge AFP.

  Den 25-årige tennisstjerne er forsvarende mester i WTA Finals, der senest blev afholdt i 2019.

 46. Mistænkt for krigsforbrydelser i Syrien: To formodede IS-kvinder i Sverige er løsladt

  Torsdag aften blev tre kvinder anholdt i Sverige, efter at de var vendt tilbage fra Syrien. Kvinderne er under mistanke for at have begået krigsforbrydelser.

  Men nu er to af kvinderne blevet løsladt, oplyser den svenske anklagemyndighed ifølge Aftonbladet.

  - For de to kvinder, der er blevet løsladt, er de foreløbige undersøgelser stadig i gang, men der er ingen grund til, at de mistænkte skal tilbageholdes, lyder det fra kammeranklagerne Reena Devgun og Hanna Lemoine i en pressemeddelelse ifølge Aftonbladet.

  Den tredje kvinde afhøres fortsat ifølge Ritzau.

  Den svenske anklagemyndighed har indtil i morgen klokken 12 til at beslutte, om de vil begære kvinden varetægtsfængslet.

  De tre kvinder landede torsdag eftermiddag i Sverige sammen med i alt otte børn.

 47. Verdens største olieeksportør vil være CO2-neutral - men ikke nødvendigvis skære ned i olieproduktionen

  Den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, har på førstedagen for et saudisk forum for grønne initiativer fremlagt et ambitiøst mål om, at landet skal være CO2-neutralt i 2060. (Foto: BANDAR AL-JALOUD © Ritzau Scanpix)

  Verdens største olieeksportør, Saudi-Arabien, vil være CO2-neutral i 2060.

  Sådan lyder en - for nogle måske overraskende - melding fra landets kronprins og reelle magthaver, Mohammed bin Salman, på førstedagen af et saudisk forum for grønne initiativer.

  Men løftet betyder ikke nødvendigvis, at ørkenstaten vil begrænse sin olieproduktion.

  For selv med den nye målsætning vil det fortsat stå Saudi-Arabien frit for at eksportere sin olie til andre lande, hvor den kan indgå i for eksempel fabriksproduktion, som flere internationale observatører bemærker.

  Selvom Saudi-Arabien gennem de senere år har bestræbt sig på at blive mindre afhængig af fossile brændstoffer, udgør olie- og gaseksport stadig rygraden i landets økonomi.

 48. Rekordmange corona-dødsfald i Rusland og Ukraine

  Coronadøds- og smittetallene stiger fortsat i Rusland og Ukraine.

  Ifølge Reuters er der i dag registreret 1.075 covid-19 dødsfald i Rusland, og det er ny rekord for femte dag i træk.

  Samtidig er der også konstateret 37.678 nye smittetilfælde i landet, hvor det kun er omkring en tredjedel af befolkningen, som er vaccineret.

  Om fem dage gennemfører Moskva en delvis nedlukning, hvor det kun vil være apoteker og supermarkeder, som stadig vil være åbne. Præsident Vladimir Putin har godkendt en nedlukning af landets arbejdspladser fra og med den første uge i november.

  I nabolandet Ukraine har man ifølge AP ligeledes registreret nye rekorder med 614 nye covid-19-dødsfald og 23.785 nye smittede det seneste døgn. Her er kun omkring 15 procent af befolkningen vaccineret, selvom man frit kan vælge mellem Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca og Sinovac-vaccinerne.

 49. Norsk efterretningschef: Vi vil se flere angreb som Kongsberg

  Der vil med al sandsynlighed ske flere angreb i Norge, som det der skete i den lille by Kongsberg for 10 dage siden, hvor en 38-årig mand dræbte fem personer. Det forudser Arne Christian Haugstøyl, der er sektionsleder i det norske politis efterretningstjeneste, PST.

  - Denne type angreb, der er udført impulsivt af en person med enkle midler, vil ske igen. Hvor tragisk udfaldet bliver af sådanne angreb afhænger mere af politiets reaktionstid, end i hvilken grad man har kunnet forudse det, siger han ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

  Efterretningstjenesten havde på forhånd kendskab til den drabssigtede 38-årige, som tidligere havde optrådt truende i en video på nettet.

  - Ugentligt får vi kendskab til utrolig mange videoer, kommentarer, billeder og opslag, som er grovere og mere ekstreme end denne video, siger Haugstøyl.

 50. Rekordmange migranter tilbageholdt ved grænsen mellem USA og Mexico

  Flere end 1,7 millioner migranter er de seneste 12 måneder blevet tilbageholdt af de amerikanske myndigheder efter at have forsøgt at krydse grænsen mellem USA og Mexico.

  Det er det højeste antal, der nogensinde er blevet registreret, siden de amerikanske myndigheder begyndte at spore rejsende over ind grænsen i 1960'erne.

  Det skriver flere internationale medier på baggrund af data fra USA's told- og grænsemyndigheder.

  Mere end en million af migranterne blev ifølge de amerikanske myndigheder udvist til Mexico eller til deres respektive hjemlande efter at være blevet pågrebet.

  De amerikanske grænsebetjente har i løbet af året tilbageholdt personer fra mere end 160 forskellige lande.

 51. Østrigs regering klar til at indføre udgangsforbud for uvaccinerede

  I Østrig er den konservative-grønne koalitionsregering nu klar til at indføre udgangsforbud for ikke-vaccinerede, hvis antallet af coronasmittede, som bliver indlagt på sygehusenes intensivafdelinger, kommer til at overstige 600.

  Det meddeler landets bundeskansler Alexander Schallenberg (ÖVP).

  - Der er stadig for mange, der tøver og nøler, sagde Schallenberg ifølge den tyske avis Der Zeit med adresse til vaccineskeptikerne.

  Det vil dog stadig være undtagelser, så det vil være muligt for uvaccinerede at forlade deres bopæl, hvis de enten skal på arbejde, på indkøb efter de daglige fornødenheder eller besøge nære familiemedlemmer.

  Aktuelt er der ifølge Kronen Zeitung i alt 1.004 indlagte med corona, heraf 224 på intensivafdelingerne. 62 procent af østrigerne er fuldt ud vaccinerede, og der er 11.233 døde med corona siden pandemiens udbrud.

Mere fra dr.dk