Boris Johnson trækker sig som parlamentsmedlem med øjeblikkelig virkning

Den tidligere premierminister har modtaget en rapport om, hvorvidt han har vildledt det britiske parlament i forbindelse med brud på coronaregler.

(Foto: © Peter Nicholls, Ritzau Scanpix)

Den tidligere premierminister i Storbritannien trækker sig som medlem af det britiske parlament. Det sker med øjeblikkelig virkning, skriver BBC.

Det gør han efter at have modtaget en rapport om, hvorvidt han har vildledt parlamentet ovenpå "partygate-skandalen", hvor der blev holdt fester i Downing Street, mens der var strenge restriktioner under corona i Storbritannien, da han var premierminister.

I en erklæring fredag aften udtaler han ifølge BBC, at komitéen bag rapporten stadig ikke har fundet et "fnug af beviser" for, at han bevidst eller hensynsløst skal have vildledt det britiske underhus.

- Jeg løj ikke, og jeg tror, at komitéen ved det i deres hjerter, siger han.

Reuters skriver, at han fratræder efter at være blevet informeret om sanktioner for at have vildledt parlamentet.

'Jeg bliver tvunget ud'

I erklæringen beskylder han ifølge Reuters modstandere for at prøve at tvinge ham ud.

- Det er virkelig trist at skulle forlade parlamentet - i hvert fald for nu.

- Jeg bliver tvunget ud af en meget lille håndfuld personer, der ikke har nogen beviser, der bakker deres anklager op, siger Johnson i erklæringen.

Komitéen har undersøgt Johnsons udtalelser til parlamentet vedrørende forsamlinger i en række regeringsbygninger i 2020 og 2021, som brød de britiske lockdown-regler.

Politiet gav 126 bøder for forsamlingerne, herunder en til Boris Johnson.

Den tidligere premierminister har selv afvist at have løjet om festerne, men har ifølge BBC erkendt at have vildledt parlamentet, men har afvist at have gjort det med vilje. Han har også hele tiden stået fast på, at han ikke selv begik regelbrud, skriver Ritzau.

Svært for ham at blive siddende

Ifølge DR-journalist Kim Bildsøe, der har et indgående kendskab til Storbritannien, ville Boris Johnson have svært ved at fortsætte i sin rolle i parlamentet.

- Igennem hele den her sag, som har handlet om coronahåndtering, har han sagt, han er uskyldig. Når der så bliver ved med at være diskussioner, både i komiteen, som har fremlagt rapporten, og i parlamentet og internt i Det Konservative Parti, så føler han, at der er nogle der rotter sig sammen mod ham.

- Sagen er den, at han ville skulle finde på en forklaring. Der er et ansvar, der skal fordeles, og det var han kommet til at betale for politisk, hvis ikke han selv havde trukket sig, siger Kim Bildsøe.

Dette billede er blandt andet blevet fremhævet i "partygate"-undersøgelserne. Billedet er fra den 13. november 2020, og Boris Johnson ses til højre. (Foto: © -/STF, Ritzau Scanpix)

Hvorvidt det er et endegyldigt farvel til Boris Johnson i britisk politik er ikke til at sige. Men Kim Bildsøe mener ikke, man skal undervurdere det afgående parlamentsmedlem.

- Jeg tror ikke, Boris Johnson ser sig selv som færdig, men han er i en meget svær position i partiet.

Boris Johnson blev premierminister i juli 2019 til september 2022, hvor han forlod posten på grund af vrede i Det Konservative Parti og i den britike befolkning over coronafesterne. Han har været medlem af det britiske parlament siden 2001.

Det forventes, at komitéen offentliggør rapporten i løbet af de næste par uger, skriver Reuters.

Johnsons afløser i parlamentet skal findes via et suppleringsvalg.