Seneste Nyt

Bornholmsfærge ramte mole og skal blive i havn: Passagerer skal med andre færger

Færgen 'Express 2' skal indtil videre blive i havn. (Foto: © Laura Barfoed Mikkelsen, DR Bornhollm)

Søfartsstyrelsen har bedt Bornholmsfærgen 'Express 2' om at blive i havn, efter færgen tidligere i dag ramte molen ved udsejlingen i Rønne. Det skriver Bornholmslinjen i en mail.

Derfor arbejdes der lige nu på en plan med færgen 'Povl Anker' i stedet. Det forventes, at 'Povl Anker' kan være klar til sejlads ud af Rønne omkring klokken 18 – og fra Ystad klokken 21.15.

Ifølge Bornholmslinjen har man forsøgt at få så mange passagerer som muligt med afgangen fra Rønne mod Køge med færgen 'Hammershus'.

Søfartsstyrelsen afventer nu en rapport fra et selskab, som skal vurdere det tekniske i skaden.

Det var tilsyneladende kraftige vindstød, som betød, at færgen ramte molen.

Nyheder

  1. For andet år i træk napper Team Esbjerg-profil titlen som Årets Håndboldspiller

    Henny Reistad er Årets Kvindelige Håndboldspiller 2022. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

    Henny Reistad kan for andet år i træk kalde sig for den bedste spiller i dansk kvindehåndbold.

    Den 24-årige norske Team Esbjerg-profil fik prisen onsdag aften, skriver Håndbold Spiller Foreningen i en pressemeddelelse.

    Knap 69 procent af spillerne i Kvindeligaen, 1. division og danske udlandsprofiler havde stemt på "den komplette stjernespiller" Henny Reistad.

    - Henny sluttede 2022 af med endnu engang at blive europamester med Norge og samtidig blive kåret som Most Valuable Player til slutrunden, lyder det i pressemeddelelsen.

    Henny Reistad blev hyldet før Team Esbjergs sidste grundspilskamp mod topklubben Odense Håndbold onsdag aften.

    Med kåringen følger Reistad i fodsporene på store navne som Tonje Kjærgaard, Bojana Popovic, Nycke Groot og Sandra Toft, som er de eneste, der har vundet afstemningen to år i træk.

  2. Det ældste eksemplar af en hebraisk bibel kommer på auktion

    • The Codex Sassoon står til at blive en af de dyreste bøger, der nogensinde er solgt. (Foto: © NIR ELIAS)
    • Den hebraiske bibel bliver lige nu udstillet på Tel Aviv University i Israel. (Foto: © Jack Guez, AFP or licensors)
    1 / 2

    Hvis du er stinkende rig og interesseret i ældgamle håndskrifter, så kan du snart gøre et kup.

    Verdens ældste komplette hebraiske bibel kommer nemlig til salg hos auktionshuset Sotheby's i New York til maj.

    Du skal nok bare være forberedt på at betale op til 50 millioner dollar (345 millioner kroner) for det 1.100 år gamle hellige skrift.

    Så meget vurderer Sotheby's, at det kan indkassere.

    Codex Sassoon hedder den læderindbundne udgave, som eksperter vurderer blev håndskrevet og samlet omkring år 900 efter Kristus.

    Den indeholder stort set hele Det gamle Testamente på originalsproget hebraisk.

    Der er kun to andre hebraiske bibler fra denne periode, men Codex Sassoon vurderes til at være den ældste, skriver New York Post.

    Codex Sassoon har fået navnet efter dens tidligere ejer David Sassoon, der døde i 1942.

  3. Regeringen varsler et stramt finanslovsforslag i morgen

    Når regeringen præsenterer sit finanslovsforslag i morgen ved middagstid, så bliver det ikke med det ikke med gaver til alle og enhver.

    Det er meldingen fra finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse, der varsler, at regeringens forslag til årets finanslov er stram.

    - Den største økonomiske udfordring for Danmark og danskerne er den stadigvæk høje inflation, lyder det fra ministeren.

    - Formålet med finansloven for 2023 er derfor meget enkelt: Den skal bidrage til at bekæmpe inflationen, til gavn for danskerne og dansk økonomi.

    Finansloven for i år ville sædvanligvis være blevet forhandlet på plads i slutningen af sidste år.

    Men folketingsvalget den 1. november og en langtrukken regeringsdannelse har udskudt processen.

  4. Beethovens hår er blevet testet og fortæller nyt om komponistens helbredsproblemer

    En lok af Ludwig van Beethovens hår bliver undersøgt. (Foto: © ANTHI TILIAKOU, Ritzau Scanpix)

    Hans 'Ode til Glæden' er Europahymnen, de første toner af 'Skæbnesymfonien' er nogle af de mest kendte i musikhistorien, og selv folk uden en tone i livet har hørt 'Måneskinssonaten' og 'Für Elise'.

    Komponisten Ludwig van Beethovens aftryk på musikverdenen er stort, og selv i dag - omkring 200 år efter hans død - forsøger man at blive klogere på ham.

    En række forskere fra Cambridge University har undersøgt fem af hans hårlokker for at kortlægge hans genmasse, skriver Reuters.

    En obduktion efter hans død i 1827 viste, at han havde skrumpelever - hvilket ofte kan indfinde sig som følge af et højt alkoholforbrug - men de nye undersøgelser viser, at der lå flere faktorer bag, herunder genetik.

    Undersøgelsen viser nemlig, at han var genetisk disponeret overfor leversygdom og var inficeret med hepatitis B-virus.

    Til gengæld har det ikke været muligt for forskerne at slå fast, hvorfor han allerede som 29-årig begyndte at miste sin hørelse.

  5. USA's centralbank hæver renten på trods af uro efter bankkrak

    Den amerikanske centralbank (FED) hæver den toneangivende rente med 0,25 procentpoint til intervallet 4,75–5,00 procent, skriver CNN.

    Der har været stor spænding omkring rentebeslutningen efter uroen på finansmarkederne den seneste uge på grund af bankkrakkene i USA.

    Nogle spekulerede i, at centralbanken ville sætte renteforhøjelser på pause efter uroen på markederne.

    Men rentehoppet sker uden tvivl på grund af bekymringen for den høje inflation, vurderer cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen.

    - Det er nu niende rentemøde i træk, hvor FED skruer renten op. Det er den hurtigste opstramning af pengepolitikken i mere end 40 år, siger han til Ritzau.

  6. Brændende rumskrot lyser op på himlen over Californien

    Folk fik sig noget af et syn på nattehimlen over det nordlige Californien for nogle dage siden.

    Store lysende objekter efterfulgte hinanden og fik sikkert mange til at gætte løs. Var det meteorer eller måske endda ufoer?

    Nej, ingen af delene. Ildkuglerne var simpelthen rumskrot fra Den Internationale Rumstation, som brændte op i atmosfæren, skriver New York Times.

    - Det var store dele af noget kommunikationsudstyr, som blev kastet over bord på rumstationen i februar 2020, som strøg over himlen, siger astrofysikeren Jonathan McDowell fra Smithsonian and Harvard Center for Astrophysics.

    - Hvad du ser er rent faktisk meget små objekter, som bevæger sig meget stærkt og udløser en masse energi, siger han.

  7. Boris Johnson under høring: Jeg løj ikke om partygate over for parlamentet

    Ekspremierminister Boris Johnson fortæller, at alle hans forklaringer om fester under corona var i god tro. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

    Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson slår fast, at han ikke har løjet for parlamentet i den såkaldte partygate-skandale, der handler om ulovlige fester i regeringskontorerne under pandemien.

    - Jeg er her for at sige - med hånden på hjertet - at jeg ikke løj over for Underhuset, siger Johnson.

    Han redegør i dag for alle sagens dele overfor et parlamentsudvalg, og udfaldet af redegørelsen kan blive afgørende for Johnsons politiske fremtid.

    Johnson siger, at alle forklaringer og erklæringer blev afgivet i god tro.

    Boris Johnson trådte tilbage i september sidste år, efter at en lang række af hans ministre havde taget deres afsked i protest mod en række skandaler. Det drejede sig først og fremmest om fester i Downing Street 10, mens hele landet var under streng coronanedlukning.

  8. Nordirere kan nu få indflydelse, hvis EU-lovgivning kan skade landet

    Den britiske premierminister, Rishi Sunak, fik i dag opbakning fra parlamentet til at stemme et nøgleelement i en aftale om Nordirland efter Brexit igennem, skriver Reuters.

    515 parlamentarikere stemte for indførelse af en såkaldt Stormont-bremse. Det betyder, at hvis 30 af 90 medlemmer af det nordirske parlament, Stormont, ønsker, at en ny EU-lov ikke skal gælde i Nordirland, så kan de anmode om det.

    Bremsen er altså en sidste udvej for det nordirske parlament, hvis man skønner, at EU-lovgivningen vil få store negative konsekvenser.

    I en aftale mellem Storbritannien og EU tilbage i 2019 gælder nogle EU-love om varer og told i Nordirland, men politikere i Stormont havde ingen formel måde at påvirke reglerne på, skriver BBC.

  9. Internationalt ishockeyforbund holder døren lukket for Rusland og Belarus

    Det russiske hold vandt OL-guld i 2018, men der går noget tid, før russerne kan fejre internationale triumfer i ishockey igen. (Foto: © Jae C. Hong, Associated Press)

    Mens Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har åbnet døren på klem for, at russiske og belarusiske atleter kan deltage ved OL under neutralt flag, skal atleter fra de to lande ikke tage hockeyskøjterne på.

    Onsdag meddelte Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) nemlig på sin hjemmeside, at Rusland og Belarus fortsat er udelukket.

    - Baseret på detaljerede risikovurderinger fra en anerkendt virksomhed, som specialiserer sig i vurderinger af forskellige globale udfordringer, har IIHF's bestyrelse besluttet, at det endnu ikke er sikkert at indlemme russiske og belarusiske hold i IIHF-turneringer, lyder det ifølge Ritzau.

    Beslutningen blev truffet på et møde i IIHF's bestyrelse. Udelukkelsen gælder for den kommende 2023/24-sæson, understreger ishockeyforbundet.

    Det vil være tredje VM i træk, som de to store ishockeylande går glip af. De blev i første omgang udelukket i marts sidste år umiddelbart efter Ruslands invasion i Ukraine.

  10. Hård kritik af nyt fynsk friplejehjem: Må ikke tage nye beboere ind

    Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) retter nu en hård kritik af forholdene på Strandhøjen Friplejehjem i Nyborg.

    Styrelsen har under tilsynsbesøg konstateret problemer med journalføringen, håndteringen af medicin, beboernes livskvalitet og de ansattes tone over for beboerne.

    Derfor må Strandhøjen Friplejehjem indtil videre ikke tage nye beboere ind, selv om plejehjemmet kun er halvt fyldt.

    - Det er den mest alvorlige sanktion, vi har, og jeg kan ikke huske, at vi har brugt den før. Så det er ganske usædvanligt, siger styrelsens sektionsleder, Ann-Christina Dahlgaard.

    Lene Soelmark, som er chef i Danske Diakonhjem, der driver Strandhøjen Friplejehjem, anerkender kritikken.

    - Vi arbejder på hurtigst muligt at få rettet op på forholdene, siger hun.

    STPS kommer på opfølgende tilsynsbesøg i begyndelsen af april.

  11. Nye razziaer mod Tysklands regeringskritiske Reichsbürger-netværk

    Tysk politi har foretaget en række razziaer mod tilhængere af Reichsbürger-bevægelsen på den yderste højrefløj.

    Anklagemyndigheden melder, at der nu er yderligere fem mistænkte i efterforskningen mod det regeringsfjendtlige netværk, skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

    Over 20 ejendomme i otte delstater er blevet ransaget, forlyder det.

    I videoen nedenfor ses aktionen i Karlsruhe i delstaten Baden-Württemberg:

    Efterretningsorganerne siger, at der i dag menes at være omkring 23.000 tilhængere af bevægelsen.

    Der er for alvor kommet fokus på bevægelsen efter en opsigtsvækkende politiaktion i 11 af Tysklands delstater i december sidste år. Her blev 25 personer anholdt for kupplaner.

  12. Stort flertal i Riksdagen i Sverige siger ja til Nato

    Riksdagen i Sverige har ved en afstemning med stort flertal sagt ja til Nato-medlemskab.

    269 stemte for og 37 imod, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

    Den historiske vedtagelse betyder, at Sverige efter 200 år opgiver sin status som alliancefrit land.

    Og den svenske regering får dermed også grønt lys til at tilslutte Sverige til Nato, når samtlige Nato-medlemslande har ratificeret Sveriges ansøgning.

    Det er kun Tyrkiet og Ungarn, som mangler at godkende Sverige som nyt Nato-land.

  13. Alle regioner indkaldt til hastemøde om kræftbehandling

    Sundhedsminister Sophie Løhde (V) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

    Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bedt Sundhedsstyrelsen om at indkalde alle landets fem regioner til et møde hurtigst muligt.

    Det sker, efter DR har afsløret, at mindst 182 patienter med tarmkræft har ventet alt for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

    Kræftpatienter må maksimalt vente to uger på at blive opereret, efter de er blevet tilbudt og har sagt ja til en operation.

    Ingen af de 182 overskridelser af den maksimale ventetid på to uger er blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen. Det er ifølge eksperter i strid med reglerne og svækker Sundhedsstyrelsen mulighed for kontrol.

    Region Midtjylland og Aarhus Universitetshospital siger omvendt, at overskridelserne ikke er blevet indberettet, da kræftpatienterne har accepteret, at den maksimale ventetid blev brudt.

    Ministeren siger i en skriftlig kommentar til DR, at hun vil sikre, at regionerne tilbyder behandling i tide og lever op til reglerne.

    - Patienter med en livstruende kræftsygdom skal hurtigt kunne få behandling, og det er helt afgørende, at de oplysninger, som regionerne melder ind om overskridelser af maksimale ventetider, er pålidelige, udtaler hun.

  14. Yderligere tre mænd dømt i sag om kokain i container

    Endnu tre mænd er blevet dømt i en sag om indsmugling af 300 kilo kokain i en container.

    Københavns Byret har idømt dem fængsel i henholdsvis et, syv og otte år.

    Det oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

    I oktober sidste år blev 11 mænd idømt i alt 111 års fængsel for deres roller i affæren.

    Containeren kom oprindeligt fra Brasilien, men tyske toldere i Bremerhaven åbnede den og opdagede de mange kilo kokain.

    Narkoen blev fjernet, og dansk politi fulgte derefter i hælene på containeren til Hedehusene i København. Her stod de klar, da flere mænd nærmede sig containeren.

    - Vi har nu ramt hele kæden fra top til bund - fra vagt over lagermand til chauffør og helt op i toppen af hierakiet af netværket bag indsmuglingen, siger specialanklager hos NSK Tomas Hugger.

  15. Lønmodtagere og arbejdsgivere enige om fælles mæglingsskitse

    Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er enige om en samlet mæglingsskitse, oplyser FH til DR Nyheder.

    Den fælles mæglingsskitse præsenteres her til eftermiddag, klokken 17.15.

    Forligsmanden indledte i går de centrale forhandlinger om en samlet mæglingsskitse med de to parter.

    Den fælles mæglingsskitse indeholder blandt andet vilkårene for de overenskomster, hvor der ikke er opnået enighed.

    Skitsen skal vedtages ved afstemning blandt medlemmerne.

    Afstemningen om mæglingsskitsen afgør, om det samlede resultat træder i kraft.

    Årets forhandlinger, der formelt startede tilbage i januar, blev på forhånd betegnet som særligt svære, da det betød, at der skulle forhandles løn på ryggen af en stærk stigning i inflationen i 2022.

  16. Regeringen støtter retssag mod Ungarn om omstridt LGBT-lov

    Den danske regering bakker nu op om det søgsmål, som Europa-Kommissionen har anlagt mod Ungarn, efter at den ungarske regering for snart to år siden indførte en stærkt omstridt anti-LGBT-lov.

    Det bekræfter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i et svar til Folketinget.

    Den ungarske lov forbyder blandt andet landets skoler at undervise mindreårige med materiale, som anses for at fremme eksempelvis homoseksualitet eller forskellige kønsidentiteter.

    Ifølge Europa-Kommissionen er der blandt andet tale om diskrimination af personer på baggrund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, og det er i strid med EU's lovgivning.

    Derfor har den besluttet at anlægge et såkaldt traktatbrudssøgsmål mod Ungarn ved EU-Domstolen, og det er det søgsmål, som Danmark nu støtter.

    Udover Danmark bakker Belgien, Holland, Luxembourg, Portugal og Irland op om det.

  17. Macron om pensionsreform: Jeg prioriterer landets interesser frem for popularitet

    Den franske præsident, Emmanuel Macron, accepterer, at en hårdt kritiseret pensionsreform kommer til at koste ham popularitet.

    Men han insisterer på, at pensionsalderen skal hæves fra 62 til 64 år.

    Det siger han i et sjældent interview på fransk tv.

    - Når jeg står med et valg mellem kortsigtede meningsmålinger eller landets generelle interesse, så vælger jeg landets generelle interesse, siger han.

    Torsdag i sidste uge valgte han at gennemtvinge sin omstridte pensionsreform ved at bruge en særlig artikel i den franske forfatning.

    Det pustede yderligere til den utilfredshed, som både vælgere og opposition længe har luftet over for Macrons pensionsplaner, skriver Ritzau.

  18. Skib vælter om på siden: Flere er kommet alvorligt til skade i skotsk havn

    • Fartøjet blev angiveligt revet løs fra kajen. (Foto: © Andrew Milligan, Associated Press)
    • Mange er kommet alvorligt til skade, skriver BBC. (Foto: © Andrew Milligan, Associated Press)
    1 / 2

    Et 75 meter langt skib på 3.000 ton er væltet om på siden ved havneområdet Leith i Edinburgh.

    Mindst 25 personer er kommet til skade. 10 bliver behandlet på stedet, mens 15 er kørt i ambulance til hospitaler i nærheden.

    Ifølge Evening Standard kan det være kraftig vind, som har fået skibet til at tilte.

    - Vores tanker og bønner går til alle, der er berørt af formiddagens ulykke i Leith. Mange kom desværre alvorligt til skade, lyder det i en udtalelse fra en lokal sømandsforening ifølge BBC.

    BBC skriver, at der er tale om et forskningsfartøj kaldet Petrel. Skibet er ejet af boet efter den afdøde Microsoft-stifter Paul Allen.

  19. Politi har rejst tiltale for drab på 22-årige Mia Skadhauge Stevn

    Der er rejst tiltale i sagen om drabet på den 22-årige Mia Skadhauge Stevn.

    Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

    Hun forsvandt 6. februar sidste år efter en bytur Jomfru Ane Gade i Aalborg. Hun blev senere fundet dræbt i Dronninglund Storskov.

    En nu 37-årig mand blev anholdt nogle dage efter og sigtet for drabet. Han har været varetægtsfængslet lige siden. Han nægter sig skyldig.

    Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi oplyser, at den har afsluttet arbejdet med den juridiske vurdering af politiets omfattende efterforskningsarbejde, og at der nu er et anklageskrift i sagen.

    Men hverken politiet eller anklagemyndigheden har nogen yderligere kommentarer til sagen.

  20. Zelenskyj besøger soldater ved fronten i Bakhmut

    Den ukrainske præsident hilser på soldater udstationeret i Bakhmut, viser dette billede udsendt fra præsidentens kontor. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

    Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har besøgt ukrainske soldater nær frontlinjebyen Bakhmut.

    Det viser en video fra præsidentens kontor, hvor han uddeler medaljer til soldaterne i en lagerbygning.

    - Jeg er beæret over at være her i dag til at hædre vores helte. At trykke dem i hånden og takke dem for at beskytte vores lands suverænitet, siger Zelenskyj.

    Bakhmut ligger i det østlige Ukraine, og slaget om byen har stået på i flere måneder.

  21. Togdrift bliver genoptaget efter græsk ulykke

    En togulykke i Grækenland har skabt vrede og protester i befolkningen, som raser over myndighedernes håndtering.

    I dag er togdriften så småt begyndt igen efter ulykken for tre uger siden, skriver AP.

    Titusindvis af mennesker demonstreret i hovedstaden Athen og andre græske byer, hvor de har råbt sætninger som "det er ikke en ulykke, det er en forbrydelse" og "det kunne have været hvem som helst af os i det tog". Det skriver Ritzau.

    Ulykken er den dødeligste i landets historie og skete, da et passagertog på vej fra Athen til Thessaloniki kørte frontalt ind i et modkørende godstog.

    57 personer mistede livet.

  22. Kina tilslutter sig russisk ønske: Støtter FN-ledet efterforskning af Nord Stream-eksplosioner

    Kina støtter op om, at FN skal lede efterforskningen af Nord Stream-eksplosionerne.

    Det oplyser en talsperson for Kinas udenrigsministerium på Twitter, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    - Vi håber, at visse vestlige lande og FN's Sikkerhedsråd vil være opmærksomme på deres ansvar for sandheden, lyder det.

    Dermed tilslutter Kina sig Ruslands ønske om en FN-ledet undersøgelse af hvad og hvem, der forårsagede fire eksplosioner på de to gasrørledninger i Østersøen i september 2022.

    Meldingen fra Kina kommer efter, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, de seneste tre dage har været på besøg hos præsident Vladimir Putin i Rusland.

  23. Seks unge mænd anholdt og sigtet for drabsforsøg

    Københavns Politi har i dag anholdt seks unge mænd, som sigtes for drabsforsøg.

    Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

    Drabsforsøget fandt sted i et supermarked på Nørrebrogade den 27. januar.

    Ved overfaldet blev en 22-årig mand stukket med kniv og var efterfølgende i livsfare. En af de anholdte sigtes desuden for et andet drabsforsøg, da et vidne til overfaldet også blev stukket og ligeledes var i livsfare.

    Politiet mener, at knivstikkeriet er en del af at opgør mellem to grupperinger.

    De anholdte er mellem 16 og 20 år, og fire af dem sad i forvejen varetægtsfængslet for andre sager med relation til stridighederne.

  24. Etiopien fjerner oprørsgruppe fra terrorliste i håb om en fredsløsning

    Siden november 2020 har regeringen i Etiopien været i krig med oprørsstyrken Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF).

    Men nu har parlamentet i landet besluttet at fjerne TPLF fra en terrorliste i et forsøg på at slutte varig fred med oprørerne. Det oplyser parlamentet ifølge Ritzau på Facebook.

    - Det blev bemærket under debatten om forslaget, at man må fjerne beskrivelsen af TPLF som terroristgruppe, hvis man skal opretholde fredsaftalen mellem regeringen og TPLF, lyder det fra parlamentet.

    I november sidste år indgik parterne en våbenhvile, som har sikret fred lige siden, og håbet er nu, at dagens beslutning vil styrke fredsaftalen.

    Krigen brød ud i første omgang, fordi regeringsstyrker tilbage i 2020 angreb den bjergrige Tigray-region, hvor TPLF havde magten. Det lykkedes at indtage de fleste byer, men i juni 2021 havde oprørsgruppen genvundet det meste af regionen.

  25. Skal du plukke ramsløg? Fødevarestyrelsen advarer mod 'giftig fætter'

    Det er kun planten til højre, som du skal tage med hjem og putte i maden. (© Fødevarestyrelsen)

    En af den danske naturs allermest eftertragtede urter begynder lige så langsomt at dukke op i skovbunden.

    Men skal du ud at samle ramsløg, skal du være opmærksom, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

    Ofte side om side med ramsløgene vokser nemlig den næsten identiske liljekonval, som kan give alvorlige forgiftninger.

    Sidste år fik Giftlinjen en håndfuld opkald fra danskere, som havde symptomer på forgiftning efter forveksling,

    Især før liljekonvallen har sat sine hvide, klokkeformede blomster, som er nemme at skelne fra ramsløgens stjerneformede blomst, er der stor risiko for forveksling.

    For man kan nemt komme til at tage fejl af de grønne, aflange blade, som ligner hinanden, lyder det i pressemeddelelsen.

    Vil man være sikker på, at man kommer den rette plante i maden, kan man nulre bladene, Ramsløg har en kraftig hvidløgsagtig duft, mens liljekonval ingen har.

  26. Strejkende skraldemænd har opløst blokade

    Onsdag morgen var indgangen til Amager Bakke – tidligere kendt som Amagerforbrændingen – blokeret af omkring 550 strejkende skraldemænd.

    Men godt tre timer efter blokaden begyndte, er den nu blevet opløst, skriver Ritzau.

    Strejken skyldes en strid mellem skraldemændene og Amager Ressource Center (ARC) om arbejdstider. Lige nu er skraldemændene ansat af forskellige private skraldefirmaer, men fra 1. maj vil de i stedet være ansat af ARC.

    ARC har onsdag været i kontakt med politiet for at få blokaden brudt, og politiet har også været til stede og opfordret til at opløse blokaden, oplyser Ritzau. Selv om blokaden er opløst fortsætter arbejdsnedlæggelsen.

Mere fra dr.dk