Seneste Nyt

Breakdance, surfing, skateboarding og klatring er blevet godkendt som nye sportsgrene til OL i 2024

Der skal dystes i breakdance, surfing, skateboarding og klatring, når OL i 2024 afvikles i Paris.

I et forsøg på i højere grad at nå ud til det unge publikum har Den Internationale Olympiske Komité (IOC) nemlig godkendt de fire nye sportsgrene til OL-programmet i Paris i 2024.

Det fortæller IOC-præsident Thomas Bach mandag ifølge Reuters.

Arrangørerne af OL i Paris foreslog sidste år tilføjelsen af de fire sportsgrene og har altså nu fået grønt lys.

Surfing, klatring og skateboarding er allerede på programmet, når næste års OL i Tokyo løber af stablen.

Nyheder

 1. Iran har anholdt ni EU-statsborgere i forbindelse med udbredte protester i landet

  Det iranske politi har anholdt ni personer med statsborgerskab i EU-lande i forbindelse med de udbredte protester, som finder sted i landet i øjeblikket.

  Det oplyser Irans Efterretningsministerium fredag ifølge Reuters.

  Styret i Iran har ved flere lejligheder beskyldt "fremmede fjender" for at spille en rolle i protesterne. De ni anholdte er ifølge styret blevet anholdt, mens de "har taget direkte del i optøjer, eller mens de har planlagt dem".

  Blandt de tilbageholdte er statsborgere fra Tyskland, Polen, Italien, Frankrig, Holland og Sverige.

  Store demonstrationer har de seneste to uger spredt sig til det meste af Iran, efter at den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini den 16. september døde i moralpolitiets varetægt.

  Jina Mahsa Amini var få dage forinden blevet anholdt under et besøg i landets hovedstad, Teheran, hvor moralpolitiet tilbageholdte hende, da det mente, at hun forbrød sig mod reglerne for korrekt påklædning.

 2. Dansk, svensk og tysk politi skal samarbejde om at undersøge gaslækage

  Danmark skal samarbejde med Sverige og Tyskland i opklaringsarbejdet omkring de mystiske gaslækager på Nord Stream-1 og Nord Stream-2.

  Det siger Sveriges statsminister, Magdalena Andersson.

  - Vi har i dag indgået en aftale om, at politimyndigheder i Sverige, Danmark og Tyskland skal samarbejde for at få klarlagt, hvad der er sket, siger hun ifølge Ritzau på et pressemøde fredag.

  Den første lækage på Nord Stream-2 forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm blev konstateret mandag.

  Dagen efter blev der konstateret yderligere to lækager på Nord Stream-1 forbindelsen, og i går kunne de svenske myndigheder melde om et fjerde læk.

  Ifølge danske myndigheder er der tale om bevidste handlinger og ikke uheld. Lækagerne er vurderet på størrelsen af hullerne formentlig opstået ved sprængninger.

  Sprængningerne skete i internationalt farvand mellem Danmark, Tyskland og Sverige.

 3. Mindst 21 er omkommet i Florida under orkanen Ian

  Ian var en kateogi-4-orkan, da den ramte Florida. Her blev der målt vindstød på op til 63 meter i sekundet. (Foto: Sean Rayford © Ritzau Scanpix)

  I Florida er der indtil videre meldt om 21 omkomne i orkanen Ian. Det skriver New York Times.

  Det er dog sandsynligt, at dødstallet kommer til at sige, da redningsarbejdet stadig er i gang, siger Floridas beredskabsdirektør, Kevin Guthrie.

  - Vi vil gerne være transparente, men vi kender simpelthen ikke det fulde antal endnu, siger han.

  Orkanen ramte Cuba tirsdag, hvor der er bekræftet tre dødsfald.

  Derefter tog den til i styrke og ramte Floridas vestkyst onsdag aften, hvor den forårsagede massive ødelæggelser og oversvømmelser. Flere end to millioner borgere er stadig uden strøm.

  Ian er aftaget lidt i styrke og er nu på vej mod delstaten South Carolina som kategori-1-orkan.

 4. Ukraine har officielt ansøgt om Nato-medlemsskab: Ønsker hurtig proces

  Ukraine har nu officielt ansøgt om at blive medlem af Nato.

  Det skriver den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, på sin kanal på det sociale medie Telegram.

  Ukraine ønsker en hurtig proces i forbindelse med et Nato-medlemskab, ligesom det var tilfældet med Sverige og Finland, skriver præsidentkontoret i en pressemeddelelse.

  Det sker på dagen, hvor Putin officielt har erklæret, at han annekterer de fire ukrainske regioner Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

  Du kan få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 5. Minister holder fast i strategi: Coronasmittede mink skal ikke nødvendigvis aflives

  Det har fået kritik fra Enhedslisten, at coronasmittede mink ikke nødvendigvis skal aflives, når det næste år igen bliver tilladt at holde mink i Danmark.

  Men fødevareminister Rasmus Prehn holder fast i, at det er den rigtige strategi.

  - Det, vi gør fra regeringens side, er, at vi læner os helt op ad det, som myndighederne anbefaler. Det er det, som jeg synes er det rigtige at gøre, og det mest ansvarlige, siger Rasmus Prehn.

  Ifølge nye retningslinjer fra Fødevarestyrelsen skal det være en vurdering fra sag til sag, om de syge mink skal aflives eller blot holdes under offentligt opsyn. Retningslinjerne blev fredag gennemgået for Folketingets Miljø- og fødevareudvalg og Sundhedsudvalg.

 6. Mette Frederiksen tager til London og Bruxelles for at diskutere ødelagte gasledninger

  I morgen rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til London for at mødes med Storbritanniens premierminister, Liz Truss, og bagefter til Bruxelles for at holde møder med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

  Det skriver statsministeriet i en pressemeddelelse.

  På møderne skal de diskutere ødelæggelserne på de to gasledninger Nord Stream 1 og Nord Stream 2, som myndighederne mener er sket forsætligt, uden at man endnu har peget på, hvem man mener står bag.

  - Jeg er i tæt dialog med vores partnere for at drøfte situationen og sikre et tæt samarbejde. Blandt andet om hvordan vi fremadrettet beskytter vores europæiske energiinfrastruktur bedre, lyder det fra statsministeren i pressemeddelelsen.

 7. Politiet: Situationen omkring branden på Studstrupværket ændrer sig med 'meget, meget stor hastighed'

  Myndighederne har netop afholdt et pressemøde vedrørende branden på Studstrupværket nær Aarhus, hvor Østjyllands Brændvæsen løftede sløret for den seneste udvikling i branden, der ledte til massiv røgudvikling.

  Ifølge Østjyllands Brandvæsen er der sket en såkaldt forpufning, altså en langsom kemisk reaktion, indeni siloen, som har ført til en stor tryk- og varmestigning.

  Siloen, der er konstrueret til at modstå sådan en trykstigning, åbner en række lemme i toppen for at trykaflaste, hvilket fører til den kraftige røgudvikling.

  - Vi har ikke mulighed for at inddæmme branden inde i siloen på nuværende tidspunkt. Der er massiv brandudvikling, siger direktør i Østjyllands Brandvæsen Kasper Sønderdahl.

  Østjyllands Politi udsendte tidligere i dag en sirenevarsel og opfordrede borgere i Studstrup til at holde sig inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg. Den varsling gælder fortsat.

  Myndighederne vil løbende komme med opdateringer om seneste udvikling i branden.

  - Vores helt kraftige opfordring er at følge nøje med, fordi tingene ændrer sig med en meget, meget stor hastighed i øjeblikket. Det går rigtigt stærkt, siger chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi Klaus Arboe Rasmussen.

 8. Gasudslip på Nord Stream 2 forventes færdig allerede lørdag

  Det forventes, at den sidste gas siver ud af Nord Stream 2-forbindelsen allerede i morgen.

  Det skriver Energistyrelsen fredag i et skriftligt svar til Ritzau.

  Gasudslippene på Nord Stream 1 forventes fortsat at ophøre i løbet af søndag den 2. oktober, lyder det fra Energistyrelsen.

  Det har ellers tidligere været forventningen fra Energistyrelsen, at gasudslippet fra lækagerne på både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 først ville ophøre søndag.

  Herefter vil myndighederne forsøge at finde ud af, hvad der har forårsaget lækagerne og indsamle beviser med henblik på eventuelt at placere et ansvar.

 9. Borgere på vej på weekend bliver opfordret til ikke at køre ind i Studstrup

  Slukningsarbejdet på Studstrupværket ved Aarhus har givet kraftig rødudvikling i dag. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  I Studstrup nord for Aarhus er der opstået kraftig røg i forbindelse med slukningen af branden på Studstrupværket.

  Derfor opfordres alle borgere i Studstrup By til at blive inden døre og lukke døre og vinduer. Det skriver Østjyllands Politi.

  DR's reporter Trine Hørlyck Bech står ved Studstrupvej ved indkørslen til byen og fortæller, at røgen er relativt kraftig og er taget til i forhold til tidligere på dagen.

  - Folk, der kører ind mod byen, bliver stoppet af politiet og opfordret til at vende om, siger hun.

  - Jeg har talt med flere familier, der var på vej hjem på weekend, men måtte vende om eller skynde sig at pakke en taske og tage afsted.

  Myndighederne holder pressemøde om situationen kl. 15.30, og det kan følges her på dr.dk.

  Studstrup ligger nord for Aarhus. (© DR Grafik)
 10. Industrien og erhvervslivet ryster på hovedet over ny EU-energiaftale

  Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er det "enormt positivt", at en række elselskaber, heriblandt grønne vind- og solanlæg, skal til at levere en del af deres ekstraordinært høje overskud til EU-landenes statskasser. Pengene skal i stedet bruges på eksempelvis at hjælpe borgere og virksomheder med at betale deres elregninger.

  Men hos Dansk Industri er man langt fra begejstret for det såkaldte indtægtsloft, som EU-landene vil indføre.

  - Det vil være fantastisk, hvis hele Europa kunne køre på grøn energi inden for nærmeste fremtid. Men det bliver sværere at forestille sig, når EU med et prisloft på elproducenter gør det mindre attraktivt for investorer at skyde penge i udvikling af vedvarende energi, siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær, som i stedet mener, at europæerne bør spare endnu mere på energien.

  Hos Dansk Erhverv er man heller ikke glad for denne "særskat på grøn strøm".

  - Størstedelen af strømmen fra vind- og solparker er nemlig solgt på forhånd til fastprisaftaler. Så i bedste fald er forslaget tom symbolpolitik. I værste fald undergraver det investeringer i billig grøn strøm, siger markedschef for klima, energi og miljø Ulrich Bang.

 11. Danskere uden for risikogruppen kan købe sig til en coronavaccine

  Hvis man ikke er i risikogruppen, kan man nu blive vaccineret mod corona med den opdaterede vaccine ved at betale sig fra det.

  Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

  Alle i risikogruppen tilbydes en gratis vaccination, men andre kan selv købe vaccinen fra begyndelsen af november.

  Processen kommer til at minde om, når borgere køber sig til en influenzavaccine, oplyser ministeriet.

  - Den enkelte borger betaler vaccinatøren for vaccinen og konsultation mv. Vaccinatøren fastsætter selv prisen på konsultationen, og den samlede pris for en vaccination kan derfor variere, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

 12. Prinsesse Benedikte: 'Min søster tager kloge beslutninger'

  Prinsesse Benedikte ved åbningen af et plejehjem. (Foto: DR Nyheder)

  Endnu et medlem af kongefamilien har nu reageret på dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesse.

  Her til eftermiddag siger prinsesse Benedikte, som er dronningens søster:

  - Selvfølgelig er det svært for dem i starten, helt klart. Men min søster tager kloge beslutninger, også som dronning, og tænker i fremtiden og ikke lige her og nu.

  Kommentaren faldt, da prinsesse Benedikte for kort tid siden var forbi Hornbæk for at indvie et plejehjem.

  Dronning Margrethes beslutning har de seneste par dage skabt uro i den kongelige familie, hvor både prins Joachim, grevinde Alexandra og prins Nikolai har udtrykt deres frustration.

 13. Rusland annekterer fire ukrainske regioner: Svarer til 15 procent af Ukraines areal

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, under sin tale i Ruslands hovedstad, Moskva. Under sin tale annoncerede Putin annekteringen af fire ukrainske regioner. (Foto: GAVRIIL GRIGOROVSPUTNIK/KREMLIN © Ritzau Scanpix)

  Den russiske præsident, Vladimir Putin, har netop annonceret annekteringen af fire ukrainske regioner.

  Det sker ved en tale i i den russiske hovedstad, Moskva.

  Det drejer sig om de primært russisk kontrollerede regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson, hvor der den seneste uges tid har været afholdt såkaldte folkeafstemninger om hvorvidt regionernes indbyggere ønsker at tilslutte sig Rusland.

  Som noget af det første i sin tale sagde Putin, at valgene i de ukrainske regioner havde vist et klart resultat, og derfor bliver annekteringen en realitet.

  - I Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja har der været folkeafstemninger, og resultaterne er kendt. Folk har foretaget deres valg. Et klart valg, sagde Putin.

  -I dag underskrives aftaler om at områderne bliver indlemmet i den russiske føderation, sagde han.

  Ifølge Ritzau dækker de fire regioner tilsammen over omtrent 15 procent af Ukraines samlede areal.

  Ukraine og det internationale samfund har vidt og bredt fordømt folkeafstemningerne, kaldt dem falske og sagt, at resultaterne ikke vil blive tillagt nogen juridisk validitet.

  FN's Sikkerhedsråd stemmer i dag om en resolution, der fordømmer folkeafstemningerne om annektering af flere russiskbesatte regioner i Ukraine. Sandsynligheden for, at resolutionen vedtages, er dog minimal, da Rusland som permanent medlem af sikkerhedsrådet har vetoret og med al sandsynlighed vil nedlægge veto.

  Tilbage i 2014 annekterede Rusland den ukrainske Krim-halvø.

 14. Brand i Studstrupværket: Borgere i Studstrup skal blive inde

  I forbindelse med brandbekæmpelsen på Studstrupværket ved Aarhus, er der nu opstået kraftigere røgudvikling i forbindelse med slukningsarbejdet.

  Røgudviklingen er nu så kraftig i hele Studstrup By, at alle beboere i byen skal gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke for ventilationsanlæg.

  Det oplyser Østjyllands Politi i en beredskabsmeddelelse.

  Det kan være sundhedsskadeligt at indånde for meget røg, særligt for personer med hjertekar- og lungesygdomme. Hvis man udvikler tegn på sygdom, fx vejrtrækningsbesvær, skal man kontakte egen læge eller lægevagten.

  Kontakt kun politi eller alarmcentral i akutte tilfælde.

  Myndighederne afholder pressemøde om sagen 15.30.

  Østjyllands Politi vil løbende opdatere når der er udvikling i sagen.

  Du kan søge information om branden på DR, TV2 og på tekst-tv eller Politi.dk.

 15. Dan Jørgensen: EU-aftale vil betyde lavere el-priser for forbrugerne

  Det siger klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) efter møde for energiministrene i Bruxelles.

  - Det er en god dag for forbrugerne. Vi laver en omfordeling, så vi får penge tilbage til forbrugerne. Det er fornuftigt, siger Dan Jørgensen.

  Han kan endnu ikke sige, hvor meget aftalen vil give til Danmark.

  - Jeg kan ikke sæt tal på det i dag. Det er meget komplekst, siger han.

  Prisloftet skal være en slags maksgrænse for, hvor meget visse elproducenter må tjene.

  Eksempelvis producenter af vind-, sol- og atomenergi har lave produktionsomkostninger, og derved tjener de ekstra godt på de historisk høje energipriser.

 16. Russisk annektering af ukrainske områder fejres i Moskva

  • Der er sat storskærm op, så befolkningen kan følge med. Ifølge formanden for det russiske underhus, Dumaen, har præsident Vladimir Putin underrettet parlamentet om annekteringen. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)
  • Langs motorvejen i Moskva er der sat bannere op forud for dagens ceremoni. Der står Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson - Rusland. (Foto: EVGENIA NOVOZHENINA © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Rusland annekterer i dag de fire ukrainske regioner, Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja.

  Det betyder, at områder i det krigshærgede land ifølge styret i Kreml bliver en del af Rusland. Det sker officielt ved en ceremoni i Moskva klokken 14 dansk tid.

  Du kan følge med live her.

  Ruslands ageren sker med stor fordømmelse fra mange af verdens lande, som ikke anderkender Ruslands processen og mener, at der var tale om falske og fupagtige folkeafstemninger, da der i de ukraiske regioner blev stemt ja til at blive en del af Rusland.

  De såkaldte afstemninger var hverken demokratiske eller frie, og hverken fri presse eller udenlandske observatører havde mulighed for at overvære afstemningerne.

  I Moskva har der dog hele dagen været forberedelser i gang til den, set med Putins briller, store festdag.

  Lige nu står det ikke helt klart, hvor stor en del af de fire regioner, Rusland har tænkt sig at annektere. I de to regioner Kherson og Zaporizjzja har russiske styrker kun kontrollen med dele af regionerne, mens ukrainske styrker kontrollerer resten.

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, skriver han på sin kanal på det sociale medie Telegram.

  - Vi har situationen under kontrol. Alt bliver igen Ukraine.

 17. Myndighederne forlænger adgangsforbud ved Bulbjerg Klint

  Det er er fortsat ikke sikkert at færdes ved Bulbjerg Klint i Nordvestjylland, fordi der er forhøjet nedstyrtningsfare ved klinten.

  Derfor har politiet forlænget adgangsforbuddet, som har været gældende siden 22. marts i år, til 31. oktober.

  Naturstyrelsen Thy registrede 10. marts et større skred ved den nordøstlige del af Bulbjerg Klint.

  Kystdirektoratets vurdering var derfor i marts, at naturprocesser og tyngdekraft inden for kort tid vil få mere af klinten til at styrte sammen.

  - Efter skredet står de involverede dele af klinten med tydelige og skarptskårne brudflader. Flere steder læner ikke-nedfaldne dele af klinten sig ud over klintens generelle lodrette position, ligesom der er flere større og mange mindre revnedannelser i klintens lag som tegn på aktiv bruddannelse i klinten, skriver politiet i en pressemeddelelse.

 18. Norge giver tre milliarder i militær støtte til Ukraine

  Norge giver Ukraine tre milliarder norske kroner i militærstøtte.

  Det har den norske regering besluttet, oplyser den norske forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, ifølge VG.

  De fleste af pengene bliver doneret til en fond for militær støtte til det krigsramte lande.

  - Invasionen af Ukraine har skabt den største krise i Europa siden Anden Verdenskrig. Behovet for militær støtte til Ukraine er omfattende og skal ske nu, så landet kan forsvare sig mod Ruslands folkeretskrænkende og militære angreb, siger forsvarsministeren.

  Pengene kommer fra en samlet pulje på ti milliarder, som Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, lovede Ukraine under et besøg i Kyiv.

 19. Styrelsen for patientsikkerhed: Ingen grund til alvorlig bekymring i røgramte områder

  På mødet deltager Kasper Sønderdahl, direktør i Østjyllands Brandvæsen, Hanne Linnemann, leder af sundhedsstaben i Aarhus Kommune, chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen og Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Der er ingen grund til bekymring, selvom man har opholdt sig i de områder, der er ramt af røgen fra branden ved Studstrupværket.

  Der er indtil videre intet i de målinger, myndighederne har foretaget i luften, som indikerer, at der er noget livstruende i luften.

  Hvis man som ellers rask borger får symptomer som hovedpine og kvalme, er det også helt normalt. Det er blot en normal reaktion på sodpartikler.

  - Det giver anledning til akutte symptomer, der er ubehagelige, men det giver altså ikke anledning til alvorlig sygdom, siger Charlotte Hjort, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, til DR Nyheder.

  Det er med andre ord ud fra et forsigtighedsprincip, når man opfordrer særligt udsatte borgere til at søge væk.

  Når det ikke er sket tidligere, selv om branden har været i gang i otte dage, skyldes det en udvikling torsdag, hvor branden ændrede karakter og sendte mere røg ud.

 20. 10 beredskaber fra hele landet hjælper med silobranden i Studstrup

  På mødet deltager Kasper Sønderdahl, direktør i Østjyllands Brandvæsen, Hanne Linnemann, leder af sundhedsstaben i Aarhus Kommune, chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen og Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Østjyllands Brandvæsen får hjælp af folk fra Beredskabsstyrelsen og mandskab fra ti andre beredskaber rundt i landet ved den brændende silo i Studstrup.

  Det siger Kasper Sønderdahl, der er direktør i Østjyllands Brandvæsen, på et pressemøde.

  Branden har været i gang i otte dage nu, og det er stadig uvist, hvor lang tid det kommer til at tage at slukke den.

  Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger, at myndighederne hele tiden følger situationen nøje i selskab med blandt andre kemisk beredskab og Giftlinjen.

 21. Myndighederne orienterer om silobrand klokken 13

  Sådan ser det ud lige nu på Studstrupværket nogle kilometer uden for Aarhus. (Foto: Lasse Uttrup)

  Østjyllands Politi holder klokken 13 pressemøde, hvor der vil blive informeret om seneste nyt og en status på den brand, der er i gang i en stor silo med træpiller på Studstrupværket.

  Vi sender direkte fra begivenheden her på DRTV.

  Tidligere i dag opfordrede myndighederne af sundhedsmæssige årsager pårørende til særligt udsatte borgere i de byer, der er ramt af røglugt, til at hjælpe familiemedlemmer og bekendte med at komme væk.

 22. Norske forskere: Mindst 80.000 ton metan er sluppet ud i atmosfæren

  Mindst 80.000 ton metangas.

  Det er, hvad forskere fra Norsk Institut for Luftforskning anslår, at der er lækket ud af de to gasrørledninger Nord Stream 1 og 2 i Østersøen.

  Til sammenligning er det årlige norske metanudslip på omkring 17.000 ton.

  - Vi har aldrig set noget lignende på nogen af vores observationer, siger seniorforsker Cathrine Lund Myhre i en pressemeddelelse fra instituttet.

  En simulering af metanskyens bevægelser viser, at den bevæger sig ind over Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien.

  Her på norske NRK's hjemmeside kan man se en video med simuleringen.

 23. Svømmeklubber bekymrede for lukningstruede svømmehaller

  11 svømmeklubber i Danmark tilkendegiver, at minimum en af svømmehallerne, de bruger, er lukningstruet på grund af besparelser i forbindelse med energikrisen.

  Det oplyser Dansk Svømmeunion til DR Sporten.

  Det drejer sig blandt andre om klubberne Alheden, Bjerre Herred, Fladså, Køge, Sigma Allerød, Sigma Birkerød, Flipper, Kvik, Søllerød og Thyregod.

  Dansk Svømmeunion har foretaget en rundspørge, som er sendt ud til samtlige svømmeklubber i Danmark. I alt 114 klubber har svaret.

  Næsten 60 procent af klubberne oplever allerede konsekvenser som følge af energibesparelser. Klubberne foretrækker enten, at saunaer slukkes, at de lægger overdækning af bassinerne til om natten, eller at de skifter til LED-lys for at spare på energien.

  De mindst ønskede tiltag er, at klubberne periodevis enten skal lukke svømmerhallerne, eller at vandtemperaturen sænkes.

 24. Danmark og Sverige sender brev til FN's sikkerhedsråd før møde om gaslækager

  Danmark og Sverige er gået sammen om at sende et brev til FN, inden der er møde i FN's Sikkerhedsråd.

  På Ruslands opfordring mødes rådet nemlig senere i dag for at tale om den formodede sabotage på de to gasrørledninger Nord Stream 1 og 2.

  Danmark og Sveriges brev er sendt "for at bidrage til, at drøftelsen sker på et faktuelt og sagligt grundlag", lyder det fra Udenrigsministeriet.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder det en "orientering" forud for mødet.

  - Vi har orienteret om de fakta, der ligger på bordet nu. Nemlig at det var en bevidst handling, siger udenrigsministeren.

  I brevet skriver Danmark og Sverige blandt andet, at seismologer registrerede eksplosioner, som svarer til brug af sprængstoffer på "flere hundrede kilo".

  I brevet fremgår blandt andet også oplysninger om, hvor store skyerne af gas fra lækagerne på Nord Stream 1 og 2 er på havets overflade. De spænder fra alt mellem 200 til 900 meter.

  Derudover står der, at de danske og svenske myndigheder tager de nødvendige skridt og har lanceret en efterforskning for at bringe "fuld klarhed over, hvad der er sket og hvorfor".

  Af brevet fremgår det også, at de er meget bekymrede for konsekvenserne for klima og miljø.

 25. Sparekrav truer alle bybusser i Frederikshavn

  Næste år kan det være slut med at tage bybussen i Frederikshavn.

  Frederikshavn Kommune skal spare 8,2 millioner kroner på den kollektive trafik, og administrationen foreslår derfor at nedlægge hele bybus-nettet i Frederikshavn og omegn.

  Der er tale om otte forskellige ruter, som fragter omkring en kvart million passagerer om året på kryds og tværs af Frederikshavn.

  - Det er ærgerligt, men der er ingen vej udenom, lyder det fra formanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Peter Laigaard (K).

  - En masse unge mennesker bliver ramt af det her, men det kommer også til at ramme ældre folk, der ikke længere kan køre bil, siger han.

  Administrationen foreslår også at nedlægge bussen mellem Frederikshavn og Brønderslev.

 26. Udlover dusør på 100.000 kroner for oplysninger om brand på historisk kro

  Billedet her er fra slukningsarbejdet den 12. juli 2021. (Foto: Monica Jørgensen)

  Natten til den 12. juli 2021 brændte den historiske Borbjerg Mølle Kro i Holstebro, og siden har Midt- og Vestjyllands Politi forsøgt at opklare sagen.

  Alt tyder på, at branden var påsat, men det er ikke lykkedes at anholde en gerningsmand.

  Nu udlover kroens forsikringselskab en dusør på 100.000 kroner til den eller de personer, der kan komme med oplysninger om, hvem der står bag den påsatte brand.

  De historiske bygninger er mere eller mindre brændt ned til grunden, hvilket ifølge Midt- og Vestjyllands Politi understreger grovheden i forbrydelsen. Det har brugt ti måneder på at lave de tekniske undersøgelser af brandtomten.

  Hvis man har oplysninger i sagen, kan man ringe til Midt- og Vestjyllands Politi på telefonnummer 114.

 27. Nyt tilbud hos nordjysk købmand: Forny recepter eller tjek svar fra lægen hos os

  I landsbyen Østerild nord for Thisted har den lokale købmandsbutik fået en såkaldt nærvelfærdsboks, som er en aflukket glasboks i forretningen. Her kan kunderne komme i kontakt med de offentlige myndigheder. (Foto: Dagrofa)

  Som et forsøg har Min Købmand i den nordjyske by Østerild i Thy fået opsat en såkaldt nærvelfærdsboks, som beboerne i landsbyen kan bruge til at koble sig på borger.dk, sundhed.dk, e-Boks eller e-konsultation hos lægen.

  Brugerne kan såmænd få hjælp af købmanden, hvis de ikke er digitalt indfødte.

  Der kan være langt til en borgerservice, hvis man bor på landet. For eksempel har borgerne i Østerild 13 kilometer til Thisted og dermed nærmeste borgerservice.

  Derfor tester dagligkæden Dagrofa, om den digitale boks kan være et alternativ, og forsøget bliver hilst velkommen af Landdistrikternes Fællesråd.

  - Det vil helt sikkert gavne folk i landdistrikterne, der vil opleve det som et velfærdsgode tættere på, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

  Forsøget varer foreløbig et år. Herefter vil købmandskæden tage stilling til, om andre butikker skal have en lignende boks sat op.

 28. Udenrigsministeriet advarer danskere i Burkina Faso efter skyderi: Bliv indenfor

  Danskere i det afrikanske land Burkina Faso skal holde øje med lokale medier og tilmelde sig danskerlisten.

  Det skyldes et skyderi, der har fundet sted i den centrale del af hovedstaden, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

  Danskere i hovedstaden opfordres til at blive indendøre og ikke søge mod lufthavnen.

  - Soldater og skyderier i det centrale Ouagadougou og Ouaga2000-bydelen. Dele af byen blokeret. Bliv indenfor. Søg ikke mod lufthavnen eller offentlige steder. Hold dig opdateret via lokale medier. Følg lokale myndigheders anvisninger. Tilmeld dig Danskerlisten, står der i opdateringen.

  Usikkerheden i det vestafrikanske land er blevet større det seneste årti, hvor grupper med tilknytning til militante islamistiske bevægelser som al-Qaeda og Islamisk Stat har udført mange angreb.

  Militærofficer Paul-Henri Sandaogo Damiba fik efter et kup magten i landet i januar. Her lovede han at tøjle jihadisterne, men volden er fortsat, skriver Ritzau.

 29. Politiet opfordrer særligt udsatte til at søge væk fra østjysk silobrand

  Særligt udsatte borgere opfordres af Østjyllands Politi til at søge væk, hvis de befinder sig i de områder omkring Studstrupværket uden for Aarhus, hvor der fortsat er brand i en stor silo med tonsvis af træpiller.

  Særligt udsatte betegnes i den her sammenhæng som børn og voksne med lunge- og luftvejssygdomme. Herunder astma og KOL. Derudover børn og voksne med hjertekar-sygdomme.

  Indånding af røg kan nemlig resultere i forværring af hjertekar- eller lungesygdomme.

  Myndighederne opfordrer samtidig pårørende til at hjælpe og hente deres familiemedlemmer, hvis ikke de selv kan komme væk. Borgere, der er sengeliggende og ikke kan transporteres med taxa eller i bil, har mulighed for at blive hentet i regionens sygetransporter.

 30. Krigen i Ukraine giver færre penge til regeringens 2030-plan

  Finansminister Nicolai Wammen fremlægger regeringens 2030-plan. Der er et råderum på 12,5 milliarder kroner, siger finansministeren. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Regeringen har fremlagt sin 2030-plan, og den afsætter blandt andet fem milliarder kroner til velfærd frem mod 2030.

  Det økonomiske råderum, der er statens forventede overskud i fremtiden, udgør 48 milliarder kroner frem mod 2030.

  Men en stor del af pengene er allerede afsat blandt andet på grund af stigende udgifter til forsvar og sikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine.

  Derfor er der kun omkring 12,5 milliarder kroner tilbage.

  Finansminister Nicolai Wammen (S) siger, at der er råd til det, han kalder 'basispakken'.

  - Vi har råd til, når der kommer flere børn og ældre de kommende år. Vi har råd til grønne tiltag, og vi har råd til at passe på Danmark, siger Nicolai Wammen.

  - Men så er der heller ikke råd til meget mere, siger finansministeren.

  Regeringen har dog et mål om, at der skal skaffes yderligere 15 milliarder kroner i det økonomiske råderum frem mod 2030.

 31. EU's energikommissær om ømtålelig gas-debat: 'Vi skal finde en løsning, som alle kan se sig selv i'

  EU-landenes energiministre skal i dag diskutere, om der skal indføres et prisloft på gas.

  15 medlemslande - heriblandt Frankrig, Italien, Malta og Portugal - presser hårdt på for et fælles loft for, hvor meget medlemslandene maksimalt vil betale for al den gas, de bruger, mens blandt andre Danmark, Tyskland og Holland er skeptiske.

  Ifølge EU's energikommissær, Kadri Simson, er der brug for at finde en løsning, som alle landene kan se sig selv i. Europa-Kommissionen har selv luftet ideen om at indføre et prisloft alene på russisk gas.

  - Eftersom de forskellige medlemslande forventer forskellige løsninger, bliver Europa-Kommissionen nødt til at fremlægge et forslag, der overordnet set har bred opbakning. Vi bliver nødt til at finde en vej, som alle medlemslandene kan acceptere, siger hun inden mødet.

  Her skal ministrene også se, om de kan blive enige om en ekstraordinær energipakke, hvis mål blandt andet er at hjælpe borgere og virksomheder igennem den dyre energikrise. Kadri Simson forventer, at landene kan blive enige i dag.

 32. Smalt byrådsflertal lukker nordjysk landsbyskole

  Den nordjyske landsby Ravnkilde mister nu et af sine samlingspunkter.

  Et smalt flertal i Rebild Kommunes byråd vedtog torsdag aften en budgetaftale med store besparelser, og det betyder blandt andet, at Ravnkilde Skole bliver lukket.

  Byens borgere frygter, at lukningen af skolen vil koste Ravnkilde livet. Blandt andet fordi, at den lokale købmand også er lukningstruet på grund af de stigende energipriser.

  - Vi opgiver ikke kampen, siger Nanna Sund Christoffersen, der er mor til tre elever på Ravnkilde Skole.

  - Jeg håber, at nogle af politikerne bliver klogere, og indser, at budgetforliget er for smalt, siger hun.

  Bag aftalen står 13 af de 25 byrådsmedlemmer. Alle fra Venstre og Konservative.

 33. Planer for to nye naturnationalparker føres ud i livet

  Endnu to naturnationalparker er på vej til at blive virkelighed, oplyser Miljøministeriet.

  Der er tale om parker i Almindingen på Bornholm og i Stråsø i Vestjylland.

  Projektplanerne for de to naturnationalparker har været i høring, og aftalepartierne S, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet er nu enige om at vedtage dem.

  I Almindingen skal bisoner have mere plads, og så skal der være kronhjorte. I Stråsø skal heste og kreaturer hjælpe de vildtlevende bestande af kronhjorte med at holde naturen lysåben, som det hedder.

  Formålet er at skabe en vildere og mere dynamisk natur.

  Danmark får i de kommende år i alt 15 naturnationalparker, hvor naturen og biodiversiteten har førsteprioritet.

 34. Ukrainsk guvernør: 23 dræbt i angreb mod civile køretøjer

  Her til morgen er der meldinger fra Ukraine om et raketangreb mod civile køretøjer, hvor mindst 23 skulle have mistet livet.

  Angrebet fandt sted i nærheden af byen Zaporizjzja, der ligger i den sydlige del af Ukraine.

  Det er den ukrainske guvernør i området, Oleksandr Starukh, der opyser, at angrebet har fundet sted. Udover de 23 døde skulle også 28 være såret. Alle er civile, lyder de foreløbige meldinger.

  Zaporizjzja er et af de områder, hvor Rusland har holdt stærkt kritiserede afstemninger den seneste tid.

 35. Kræftens Bekæmpelse: Forbyd solarie til unge under 18 år

  Det skal være ulovligt for personer under 18 år at tage solarie.

  Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse som reaktion på en ny rapport, der viser, at et stigende antal børn og unge mellem 15 og 25 år går i solarie.

  Ifølge rapporten drejer det sig om 16 procent i dag, mens det for to år siden var ti procent.

  - Det kalder på, at vi skal have en aldersbegrænsning på 18 år ved brug af solarium. For hvis det her fortsætter, så vil vi se flere tilfælde af modermærkekræft i fremtiden, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

  Strålingen fra solarier er meget kraftig og øger risikoen for udvikling af modermærkekræft. Er man på noget tidspunkt gået i solarie, inden man fylder 35 år, stiger risikoen med 60 procent.

  Jo mere, man har gjort det, des større bliver sandsynligheden, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Mere fra dr.dk