Seneste nyt

Bredt flertal på plads: Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance støtter også op om samtykkelov

 • Bredt flertal på plads: Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance støtter også op om samtykkelov

  Samtykkebaseret voldtægtslovgivning står til at blive vedtaget med et bredt flertal i Folketinget, da Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance under førstebehandlingen af lovforslaget siger, at de vil stemme for.

  - Samtykkeloven skal indskærpe, at sex skal være frivilligt, og at der skal være samtykke fra begge parter, lyder det fra Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus (S) i Folketingssalen.

  SF's retsordfører jubler på Twitter.

  Bred tilslutning i forhold til samtykkeloven i folketingssalen. Det er jo helt fantastisk - godt at vi kan stå sammen i det spørgsmål, skriver Karina Lorentzen.

  Seneste Nyt

 • EU-agentur opfordrer til strengere restriktioner på grund af coronamutationer

  Tre mutationer af coronavirusset, som er opdaget i Storbritannien, Sydafrika og Brasilien udgør en høj risiko for Europa, fordi de er mere smitsomme.

  Sådan lyder vurderingen fra EU's agentur for sygdomsforebyggelse (ECDC), som derfor opfordrer lande i Europa til at forberede strengere restriktioner og sætte mere tempo på udrulningen af coronavacciner.

  Det skriver Ritzau.

  - En kombination af tiltag, herunder fysisk afstand, øget overvågning, sekventering af prøver og grundig smitteopsporing og karantæne er nødvendigt for effektivt at mindske spredningen af nye varianter, lyder det fra ECDC.

  Medlemslandene opfordres også til at sætte tempo på vaccinationen af grupper i høj risiko og at ikke-nødvendige rejser undgås.

 • Sønderborgmotorvejen er åben igen i begge retninger

  Sønderborgmotorvejen er åben igen i begge retninger, efter at en lastbil ved middagstid brød i brand, oplyser Vejdirektoratet.

  Lastbilen var fyldt med halm, der udviklede kraftig røg.

 • Jeppe Kofod fordømmer dobbelt selvmordsangreb i Bagdad

  Den irakiske hovedstad, Bagdad, har været forskånet for selvmordsangreb i flere måneder, men i dag ramte to. (Foto: Thaier Al-Sudani © Scanpix)

  Antallet af døde efter et dobbelt selvmordsangreb i Bagdads handelsdistrikt i morges er nu opgjort til 32 personer.

  Yderligere omkring 110 personer er blevet såret under angrebene i den irakiske hovedstad, der ellers ifølge Reuters har været forskånet for store selvmordsangreb i tre år.

  Angrebet fandt sted ved et stort marked ved Tayaran-pladsen.

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fordømmer på Twitter "det kujonagtige" angreb i Bagdad.

  - Vores tanker er med ofrene og deres familie. Danmark står sammen med Irak i kampen mod terrorisme, og vi vil fortsætte vores støtte til stabiliseringen af Irak, skriver han.

 • Statsministeren vil have EU til at lægge massivt pres på Pfizer for at få de lovede vacciner

  EU skal lægge massivt pres på Pfizer, så medicinalvirksomheden leverer de doser vaccine, som man har lovet.

  Det fastslår statsminister Mette Fredriksen (S) forud for et telefonmøde med de øvrige EU-ledere i aften.

  - Det er stærkt utilfredsstillende, når der er en klar aftale mellem EU og Pfizer, at vi får færre vacciner end det aftalte. Der skal lægges maks. pres på Pfizer nu - og det kræver, at Kommissionen taler med meget, meget store bogstaver. Det er et spørgmål om liv og død. Vi har travlt og står et uhyre vanskeligt sted, for vi har nogle effektive vacciner, men også en britisk mutation, der betyder, at vi kan risikere at tabe epidemikontrollen i Europa, siger statsministeren.

  Se, hvad Mette Frederiksen siger om Pfizer-situationen her:

 • 15 omkommet efter brand på plejehjem i Ukraine

  Mindst 15 personer er døde efter en brand i et plejehjem i Ukraine. (Foto: PAVLO PAKHOMENKO © Scanpix)

  En brand på et plejehjem i byen Kharkiv i det østlige Ukraine har kostet mindst 15 personer livet.

  Desuden er mindst 11 kvæstet, oplyser lokale myndigheder til Reuters.

  Branden brød ud på første sal af bygningen på to etager. I alt 33 personer var i bygningen, da branden brød ud.

  På Facebook skriver præsident Volodimir Zelenskij, at hændelsen skal undersøges grundigt. Det skal forhindre, at sådan en "frygtelig tragedie" finder sted igen, lyder det fra præsidenten.

  "En skødesløs håndtering af elektriske varmeapparat" er ifølge efterforskernes foreløbige vurdering årsag til branden.

 • Sønderborgmotorvejen er åben i vestgående retning

  Sønderborgmotorvejen er åben igen i retning mod vest, mens det østgående spor mod Sønderborg stadig er afspærret, oplyser Sydjyllands Politi på Twitter.

  Årsagen er en brændende lastbil på strækningen mellem afkørsel 14 Gråsten og 13 Avnbøl.

 • Mette Frederiksen om omlægning af ministerier: Det er ikke en degradering af nogen

  (© dr)

  Der er ikke tale om degradering af nogen minister, når der i dag er ændret på ministerierne, så nogle ministre har fået nye resortområder under sig, mens andre har fået frataget områder.

  Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) her til aften.

  - Der er ikke degraderinger af nogen som helst i det her. Det er en opprioritering af regeringens samlede indsats på nogle områder, som er rigtig vigtige for danskerne, siger statsministeren.

  - Det her handler ikke om, hvem der besidder ministerposterne, fastslår Mette Fredierksen.

  Astrid Krag, der nu er social- og ældreminister, fortsætter i regeringens økonomiudvalg, oplyser statsministeren.

 • Argentinske fumlefingre ender i drømmemål

  Pablo Simonet var lige ved at forpurre en kæmpe chance, da Argentina mødte Japan i anden mellemrundekamp ved VM i herrehåndbold.

  Playmakeren havde overordentligt svært ved at gribe en aflevering fra Federico Pizarro, men til sidst lykkedes det, og så endte det faktisk med en fantastisk scoring.

  Målet var med til at skaffe Argentina en sejr på 28-24, hvilket sender sydamerikanerne op på andenpladsen i Gruppe 2, som også inkluderer Danmark, og de argentinske kvartfinaledrømme lever derfor i bedste velgående.

  I Gruppe 1 mødte Polen VM-debutanterne fra Uruguay, og her blev det til en sikker polsk sejr på 30-16.

 • Smitteudbrud på døgntilbud for børn i Middelfart

  Ni personer er konstateret smittet med coronavirus på døgntilbuddet Børnehusene i Middelfart.

  Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

  Børnehusene er hjem for ni børn med særlige behov, og der er 26 medarbejdere.

  Smitten fordeler sig både blandt medarbejdere og børn.

  - Nogle børn er midlertidigt flyttet til andre huse, og de smittede er selvfølgelig isoleret fra de øvrige børn. Vi har indsat ekstra ledelsesmæssige og sundhedsfaglige ressourcer på tilbuddet, siger Allan Kjær Hansen, der er centerchef for Specialcenter Syddanmark.

 • Storebæltsbroen advarer om kraftig vind for vindfølsomme køretøjer

  Den kraftige vind betyder nu også, at vindfølsomme køretøjer frarådes at køre hen over Storebæltsbroen.

  Varslet forventes at gælde frem til klokken 23, skriver Sund og Bælt.

  Vindfølsomme køretøjer er for eksempel:

  Bil med campingvogn eller anhænger.

  Lastbiler med ingen eller meget let last.

  Busser.

  Varebiler.

 • Vrå: Brand i lade udvikler kraftig røg - hold døre og vinduer lukket

  Der er brand i lade på Smidstrupvej 461 tæt ved den nordjyske by Vrå. Den udvikler kraftig sort røg, der blæser i nordlig retning.

  Derfor advarer politiet nu folk, der bor i nærheden.

  - Der udvikles kraftig sort røg som blæser i nordlig retning. Bor man i den retning fra brandstedet så hold vinduer og døre lukket. Undgå at indånde røgen, skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

 • Portugal lukker skoler og universiteter efter stigende smitte

  Portugals skoler og videregående uddannelser lukker de næste 15 dage.

  Det meddeler premierminister Antonio Costa, skriver Ritzau.

  Nedlukningen kommer efter endnu en dag med høje smitte- og dødstal. Det seneste døgn er der registreret 221 coronarelaterede dødsfald. Det er fjerde dag i træk, at tallet slår rekord, skriver Reuters. 13.544 blev registreret smittede med virusset.

  - På trods af en ekstreordinær indsats og i lyset af den nye variant og den øgede smitte, som den har, er det nødvendigt at lukke uddannelsesaktiviteter de næste 15 dage, siger Antonio Costa med henvisning til den mere smitsomme britiske coronavariant.

 • Regeringen får nej til mulighed for at kræve mundbind på gader og stræder

  Regeringen har fået nej til et forslag, der ville gøre krav om mundbind i det offentlige rum til et redskab i værktøjskassen mod corona.

  Det siger justitsminister Nick Hækkerup.

  - Det ville Folketingets partier ikke være med til. Så nytter det ikke noget, at vi står som regering og siger, at nu er der nogle ekstra skridt, vi skal tage for folkesundheden, hvis Folketingets partier siger, at det ikke er vores gebet, fortæller Nick Hækkerup.

  Forslaget kom på bordet under et møde med Folketingets partier her til eftermiddag. Regeringen ville ikke indføre kravet her og nu, men have muligheden for at kunne gøre det, hvis det blev nødvendigt.

  Ifølge Nick Hækkerup vil en mulighed for krav om mundbind være en god idé.

  - Der er stadig steder, hvor man færdes, og hvor man kan se, at folk står tæt, og hvor det ville være godt med mundbind. Men her sagde Folketingets partier, at den bekymring deler vi ikke. Det må vi tage til efterretning, siger Nick Hækkerup.

  Regeringen efterspurgte også muligheden for at kunne tvangsisolere og tvangsteste folk, der har deltaget i større forsamlinger, hvor der har været smitte. Det sagde Folketingets partier også nej til.

 • Ung digter ved præsidentindsættelse i USA i top på bestsellerliste

  Den unge poet Amanda Gorman leverede i går en kraftfuld oplæsning af sit digt "The Hill We Climb", da demokraterne Joe Biden og Kamala Harris blev taget i ed som henholdsvis præsident og vicepræsident i USA.

  Ingen af 22-årige Gormans to bøger er udkommet endnu, men nu ligger de på henholdsvis Ungførste og andenpladsen på Amazons bestsellerliste.

  Den ene bog er hendes debutdigtsamling med titlen "The Hill We Climb", og den anden er børnebogen "Change Sings: A Children's Anthem".

  Begge bøger udkommer først til september.

 • Sønderborgmotorvejen fortsat lukket på grund af uheld

  Rute 8 Sønderborgmotorvejen mellem afkørsel 14 Gråsten og afkørsel 13 Avnbøl er fortsat spærret i begge retninger på grund af lastbil i brand, skriver trafikken.dk.

  Der arbejdes på højtryk på stedet med at få styr på brand og lastbil, og både politi og redningsmandskab er på stedet.

  Tidligere forlød det, at vejen ville blive åbnet omkring klokken 15, men nu lyder det, at den tidligst forventes genåbnet klokken 18.30.

 • Advarer om kraftig vind på Ny Lillebæltsbro og Sallingsundbroen

  Der er gang i blæsevejret i disse timer.

  Det betyder blandt andet, at vindfølsomme køretøjer frarådes over både Sallingsundbroen og Ny Lillebæltsbro, skriver Vejdirektoratet.

  For begge broer gælder, at restriktionerne forventes ophævet sidst på aftenen.

  DMI har da også et varsel ude om voldsom vejr netop på grund af blæsten. Varslet handler om stormende kuling med vindstød af stormstyrke langs den jyske vestkyst og varsel for forhøjet vandstand i Vadehavet og langs den centrale del af den jyske vestkyst.

 • Regering og borgmestre vil sætte fart på kviktest af ansatte på plejecentre og institutioner

  Der skal gang i kviktest af medarbejdere på plejehjem og daginstitutioner.

  Det siger justitsminister Nick Hækkerup efter et møde med landets borgmestre.

  Der har de seneste uger været ledig testkapacitet, som ikke er blevet udnyttet. Samtidig har der været smitte på plejehjem. Kommuner har givet udtryk for, at de ikke var klar over muligheden for at sendt mobile testenheder ud, mens regeringen har kritiseret kommunerne for ikke at teste de ansatte.

  Nu er der enighed om at se fremad og få gang i at teste mere.

  - Vi er enige om, at der er test til rådighed, og de skal ud og arbejde. Alle kommuner har sagt: Ja, vi er klar nu, siger Nick Hækkerup.

  Han forventer, at enigheden efter dagens møde straks kaster flere tests af sig.

  - Jeg har den klare klare forventning, at efterspørgslen på de her kviktest vil stige og de private leverandører, som skal levere dem, lever op til det, så antallet af test stiger markant, siger Nick Hækkerup.

  Der er en daglig testkapacitet for lyntest på 100.000.

 • 6.808 danskere er nu færdigvaccineret

  Der er det seneste døgn blevet coronavaccineret 1.751 danskere. Tallet er opgjort tidligt i morges.

  I alt er 178.969 danskere blevet vaccineret. Det svarer til, at 3,07 procent af befolkningen nu er coronavaccineret med første stik.

  Af de vaccinerede er 6.808 personer færdigvaccineret med begge stik.

 • Navalnyj-allieret anholdt i Moskva for at opfordre til demonstrationer

  Ljubov Sobol. (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)

  Den russiske oppositionsfigur og fælle af Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, Ljubov Sobol, er blevet anholdt i Moskva.

  Det skriver det russiske medie TVrain.

  Sobol var sammen med sin advokat, da politiet anholdt hende for at have opfordret folk til at gå på gaden på lørdag og demonstrere til støtte for Aleksej Navalnyj.

  Den kendte oppositionsleder blev anholdt i sidste weekend, da han for første gang siden et giftattentat sidste sommer, vendte tilbage til Rusland. Navalnyj blev varetægtsfængslet i 30 dage, og i weekenden er der derfor opfordret til støttedemonstrationer i mindst 50 byer over hele landet.

 • Københavns Universitet får strøget del af budgetoverskridelse til opførelse af ny dyr bygning

  Københavns Universitet (KU) får strøget en del af de ekstra penge, som det har kostet at bygge Niels Bohr-bygningen, der er fire år forsinket, og er blevet 1,8 milliarder kroner dyrere end forventet.

  Huslejen fastsættes efter de endelige byggeomkostninger, men Transport- og Boligministeriet vil stryge omkring en milliard kroner af budgetoverskridelsen, når huslejen skal udregnes, skriver Ritzau.

  Den resterende budgetoverskridelse på omkring 800 millioner kroner forventes at blive indregnet i den "lejebærende udgift", fremgår det.

  Huslejeniveauet kan ikke fastsættes endnu, da KU har anlagt en intern statslig voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen i forhold til huslejen.

 • 900.000 amerikanere melder sig ledige på en uge

  Den seneste uge har 900.000 amerikanere meldt sig som ledige, skriver Ritzau.

  Det oplyser det amerikanske beskæftigelsesministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  De omkring 900.000 nytilmeldte ledige er lidt under det forventede niveau på 935.000.

  - Det er nu anden uge i streg, at ledighedstilmeldingerne ligger over 900.000, der eller har befundet sig i lejet mellem 700.000 og 900.000 siden efterårsferien, siger Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

  - Det er en ærgerlig udvikling, men heller ikke overraskende i en tid, hvor smittebølgerne påvirker økonomien, tilføjer han.

 • 28-årig dømt for at hvidvaske næsten ti millioner kroner

  En mand fra Nordsjælland er idømt fængsel i to år for at have kanaliseret næsten ti millioner kroner til både selskaber i Polen og i Danmark, oplyser Bagmandspolitiet.

  Halvandet år af dommen blev gjort betinget, og skal altså ikke afsones, fordi den dømte blev truet.

  Den 28-årige mand var stråmand og stillede kontoen i sit lille firma i Grindsted og sit NemID til rådighed for kriminelle, der havde brug for at få penge til at cirkulere i et større kredsløb.

  Dermed gjorde han sig skyldig i hvidvask, har Retten i Kolding slået fast.

 • Brøndby forlænger kontrakt med Niels Frederiksen

  Superligaklubben Brøndbys cheftræner kommer også i fremtiden til at hedde Niels Frederiksen.

  Torsdag har Superligaens nummer to forlænget kontrakten med cheftræneren, så hans nye aftale løber frem til sommeren 2023. Det er to år længere end hans tidligere aftale.

  Det oplyser klubben i en fondsbørsmeddelelse, skriver Ritzau.

  Han tiltrådte i vestegnsklubben i sommeren 2019 efter at have været dansk U21-landstræner.

  Siden har Brøndby solgt adskillige profiler, men trods en markant yngre trup har Niels Frederiksen og Brøndby alligevel haft resultaterne med sig.

  Det er også derfor, at fodbolddirektør Carsten V. Jensen har givet træneren et tilbud om en kontraktforlængelse et halvt år før den nu tidligere kontrakts udløb.

 • 760 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  760 er blevet registreret smittet med coronavirus det seneste døgn, oplyser Statens Serum Institut.

  37 har mistet livet med coronavirus det seneste døgn.

  Dagens smittetal er baseret på 114.074 prøver. Det svarer til, at 0,7 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  I går blev 886 registreret smittet, mens dødstallet var på 35. Det er syvende dag i træk, at antallet af smittede er under 1.000 i Danmark.

  Der er nu 745 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 26 færre end i går. Af de indlagte er 136 på intensivafdeling, og 87 er i respirator.

 • Glastonbury Festival i juni er aflyst

  Der bliver ingen Glastonbury Festival i år, oplyser arrangørerne af den engelske musikfestival, der var planlagt til at finde sted fra 23. til 27. juni, skriver BBC.

  Den store festival aflyses på grund af coronasituationen, og det samme var tilfældet sidste år.

  Arrangørerne oplyser, at allerede købte billetter overføres til næste år.

  Glastonbury Festival er en af de største frilufts-, musik- og teaterfestivaler i verden.

  Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, siger til dr.dk, at han stadig tror på, at festivalerne i Danmark kan gennemføres i år, fordi vaccinationerne skrider godt frem, og fordi danske festivaler ikke er afhængig af arbejdskraft fra andre lande.

 • Ungarns regering efter AstraZeneca-nødgodkendelse: Vi kan først få doserne, når EU har godkendt vaccinen

  Den ungarske regering med premierminister Viktor Orban i spidsen forhandler også med russerne om at købe deres Sputnik-vaccine. (Foto: pool © Scanpix)

  Normalt er det Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der godkender vacciner på vegne af alle EU-landene. Men nu har Ungarns regering valgt at give sin egen nødgodkendelse til AstraZenecas corona-vaccine, som EMA først skal tage stilling til 29. januar.

  Ungarn har dog købt sine vacciner gennem Europa-Kommissionen sammen med de andre medlemslande. Og ungarerne kan først få fingre i doserne, når EMA og dernæst EU-Kommissionen har blåstemplet vaccinen.

  - Så snart EU begynder at levere, vil der ikke være noget til hinder for massevaccination i Ungarn, tweetede en regeringstalsperson.

  EU-landene må i nødsituationer gerne godkende vacciner uden om EMA, men opstår der efterfølgende problemer, er det medlemslandene, der står med ansvaret. Når EMA godkender, er det derimod producenten, som har ansvaret.

 • Sønderborgmotorvejen lukket i begge retninger

  En lastbil er brudt i brand på Sønderborgmotorvejen, hvilket betyder, at strækningen mellem afkørsel 13 og 14 ved Gråsten er lukket i begge retninger, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

  Politiet forventer, at motorvejen vil være lukket til klokken 15.

 • Ingen 'plan b' for OL i Tokyo i år

  Der er ingen tegn, på at De Olympiske Lege i Tokyo ikke vil finde sted til sommer, og derfor er der ingen alternativ plan.

  Sådan lyder det fra den Internationale Olympiske Komites (IOC) formand, Thomas Bach, skriver AFP ifølge Ritzau.

  – Vi har i øjebliket inden grund overhovedet til at tro, at legene ikke bliver åbnet den 23. juli. Derfor er der ingen plan b, og derfor er vi fuld engageret i at lave et sikkert og succesfuldt OL, siger Thomas Bach.

 • Personpåkørsel på Valby Station standser togene

  Både fjerntog og S-tog står stille ved Valby Station her til eftermiddag.

  Det skyldes en personpåkørsel, oplyser vagtchefen ved Københavns Politi.

  - Klokken 12.48 får Københavns Politi en anmeldelse om en personpåkørsel på Valby Station. Togdriften er standset, politi og ambulance er på stedet. Tilstanden på personen er ukendt fortæller vagtchef Thomas Hjermind.

  De nærmere omstændigheder omkring hændelsen kendes ikke.

 • Lukket Pusher Street sender hashhandel ud i de københavnske gader

  Opholdsforbuddet skal dæmme op for coronasmitten. Det udløber foreløbig 27. januar. (Arkivfoto) (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  Politiet kan mærke, at der er indført opholdsforbud på dele af Christiania.

  Københavns Politi oplyser på Twitter, at man i den seneste uge har sigtet 65 personer for at sælge hash. Det drejer sig primært i områderne omkring Christiania.

  - Vi kan konstatere, at flere lykkeriddere forsøger at lave hurtige penge ved at sælge hash uden for Christiania nu, hvor vi har indført et midlertidigt opholdsforbud i Pusher Street og Green Light District. Mange af dem har heldigvis ikke haft heldet med sig.

  Over 100 er blevet sigtet for besiddelse af hash, og politiet har konfiskeret 155.000 kroner.

 • Kaare Dybvad i spidsen for nyt Indenrigs- og Boligministerium

  Statsminister Mette Frederiksen opretter et nyt Indenrigs- og Boligministerium med tidligere boligminister Kaare Dybvad i spidsen.

  Tidligere havde Dybvad hjemme i Transport- og Boligministeriet, men nu får han altså et udvidet ansvarsområde. Han overtager indenrigsområdet fra Astrid Krag.

  I en pressemeddelelse begrunder Mette Frederiksen omlægningen med, at det nye ministerium skal sikre en bedre sammenhæng mellem land og by.

  - Danmark er ganske enkelt for lille et land til store forskelle. Ambitionen er, at det nye Indenrigs- og Boligministerium skal styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark, udtaler hun.

  Samtidig flyttes ældreområdet væk fra Magnus Heunicke og over til Astrid Krag, som får titel af social- og ældreminister.

  Heunicke er nu udelukkende sundhedsminister og skal fokusere på håndteringen af corona.

 • Dansk fløj vinker farvel til isolation

  Efter flere dages isolation er Emil Jakobsen igen tilbage blandt holdkammeraterne på hotellet ved VM i Egypten.

  Fløjspillerens seneste coronatest er negativ, og det betyder, at han nu igen er spilleberettiget.

  Det oplyser Dansk Håndbold Forbund på Twitter.

 • Startede du en virksomhed sidste år? Så er der godt nyt: Nyetablerede virksomheder får adgang til kompensationsordningerne

  Regeringen er sammen med et flertal i Folketinget blevet enige om at ændre kompensationsordninger, så nyetablerede virksomheder også kan få adgang til coronakompensation.

  Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

  Fristen i kompensationsordningerne for etablering flyttes fra 9. marts 2020 til 1. november 2020.

  - Det vil betyde, at det sikkerhedsnet, vores hjælpepakker udgør, bliver spændt endnu bredere ud og kommer til at hjælpe endnu flere virksomheder, end det allerede gør på nuværende tidspunkt, siger fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S).

 • Teenagedreng anklages for at affyre bomberør mod politiet: Ny paragraf tages i brug

  En 17-årig dreng er blevet tiltalt for at have affyret et bomberør mod politiet nytårsaften på den københavnske Vestegn, oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  Den 17-årige er som den første blevet tiltalt for at have overtrådt en ny paragraf i straffeloven, som blev indført af Folketinget i december – netop for at imødegå fyrværkeriangreb på blandt andet politifolk.

  - At angribe politifolk med fyrværkeri er noget, vi ser på med stor alvor. Den nye paragraf giver mulighed for en markant strafforøgelse for dem, der angriber folk der arbejder i offentlig tjeneste, siger anklageren i sagen, Cecilie Mee Hansen.

 • Ungarn godkender coronavaccine uden om EU

  Ungarn går uden om EU og godkender vacciner fra AstraZeneca og Rusland.

  Det oplyser kabinetchef for premierminister Viktor Orbán ifølge nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau.

  Det var ventet, at EU på et møde i næste uge skulle tage stilling til en ansøgning fra AstraZeneca. Det har den ungarske regering dog tilsyneladende ikke tænkt sig at vente på.

 • Heunicke med opfordring: Tag en test, og hjælp os

  Opfordringen er klar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S):

  Bliv testet!

  - Vi anbefaler test mindst en gang om ugen, hvis du møder andre mennesker på eksempelvis job. Det gælder alle typer job. Og så er der yderligere meget mere testning på en del arbejdspladser, blandt andet i sundhedsvæsen og ældrepleje, skriver han blandt andet på Facebook.

  - Selv om antallet af test går op, så har vi stadig meget mere ledig testkapacitet derude. Og i Danmark er det som bekendt en del af vores gratis sundhedsydelser at få en coronatest. Så hjælp os, tag en test. Tak, tilføjer han.

 • Kommuner skruer op for private lyntest

  Kommunerne vil fra i dag begynde at benytte sig af lyntest fra private udbydere. Det sker efter regeringen kom med en kraftig opfordring om at gøre netop dette igår.

  - Der vil komme rekvireringer ud allerede i dag, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S) til DR.

  Opfordringen kom, efter private leverandører meldte om masser af ledige mobile lyntest-enheder, som ikke bliver benyttet, mens der i sidste uge var flere coronarelaterede dødsfald på danske plejehjem end nogensinde.

 • Kina jubler over farvel til Trump: Anti-Kina-politikere har løjet og opfordret til had i fire år

  I Kina er man godt tilfreds med, at Trump er fortid.

  Den tidligere præsident førte en hård kurs overfor Kina, og det har sat sine mærker, siger Hua Chunying, talsperson fra det kinesiske udenrigsministerium, ifølge AP.

  - Jeg bed mærke i, at præsident Biden i sin indsættelsestale adskillige gange snakkede om sammenhold.

  - Jeg mener, at det lige præcis er, hvad forholdet mellem Kina og USA har brug for. I de sidste fire år har alle kunnet se, at få"anti-Kina-politikere" har løjet til deres egen fordel og opfordret til had. Både det kinesiske og amerikanske folk har lidt under det.

 • Kommune truede medarbejdere: 'Hver medarbejder skal spare 100.000 kroner, ellers risikerer I en fyring'

  - Hver medarbejder skal spare 100.000 kroner, ellers risikerer I en fyring.

  Den besked fik medarbejderne i Guldborgsund Kommunes "Center for Familie og Forebyggelse" sidste år for at dække et økonomisk hul.

  Centerlederen bad i en nu lækket mail alle om at finde besparelserne ved for eksempel at hjemsende anbragte børn eller fjerne hjælp til udsatte familier.

  Den instruks er ikke bare ulovlig. Den er også dybt rystende, siger René Christensen, gruppeformand DF i Guldborgsund.

  - Kommunerne skal i særdeleshed følge loven. Og her, hvor man bevidst opfordrer til ikke at følge lovgivningen, er jo så skærpende, som det overhovedet kan være.

  Hverken centerchefen eller borgmesteren ønsker at udtale sig i sagen.

 • Mindst 21 dræbt af selvmordsbomber i Bagdad

  Irakiske sikkerhedsstyrker på gaden efter angrebet. (Foto: Thaier Al-Sudani © Scanpix)

  Den irakiske hovedstad Bagdad er torsdag blevet ramt af to selvmordsbomber. Dødstallet er blevet opjusteret til mindst 21, mens mindst 50 er blevet såret, skriver nyhedsbureauerne dpa og AFP.

  Selvmordsbomberne eksploderede i den centrale del af byen, og mange af de sårede er i kritisk tilstand.

  Det er de første angreb på det erhvervsmæssige centrum af byen i flere år, og det kommer forud for valg i Irak til oktober.

 • Sverige løsner greb om gymnasier og forlænger alkoholforbud

  I Sverige var der både godt og dårligt nyt til befolkningen, da statsminister Stefan Löfven i morges gik på talerstolen for at gøre status på coronakrisen i landet, skriver Ritzau.

  Budskabet fra talerstolen var langt henad vejen, at de fleste restriktioner og anbefalinger nu forlænges på grund af den fortsatte smittespredning.

  Dog var der også plads til små justeringer, der blandt andet kommer de svenske gymnasieelever til gode. I de områder, hvor smittespredningen er lav, kan nogle elever således vende tilbage til klasseværelset.

  Det vil dog blive muligt for hver enkelt kommune at lukke gymnasierne, hvis de lokale eller regionale smittetal kræver det. Også forenings- og kulturlivet vil fremover blive delvist genåbnet for de yngste svenskere.

 • Næsten en tredjedel af os har skåret ned på kødet i kosten

  Har du skåret ned for kødforbruget? Hvis ja er du ikke den eneste.

  Ifølge en undersøgelse foretaget af Aarhus Universitet har næsten en tredjedel skåret ned for kødforbruget.

  Undersøgelsen viser, at mange danskere allerede har skåret ned på kødet. 30 procent siger, at de har reduceret eller stoppet deres kødforbrug. For 12 procent er det sket inden for de seneste seks måneder, mens 18 procent har gjort det for mere end seks måneder siden.

  Blandt de personer, der har reduceret kødforbruget, spiser 38 procent dog stadig kød hver dag, og næsten halvdelen definerer sig selv som kødspisere.

  Næsten 3.000 mellem 18-70 har deltaget i undersøgelsen.

 • Aarhus Universitetshospital laver forsøg med hjemme-coronatest

  Sådan ser testkittet ud. Foto: Sofie Møller Themsen

  Aarhus Universitetshospital gået i gang med at undersøge, om hjemmepodning er lige så sikkert som test fra testcentrene.

  Omkring 400 forsøgspersoner får et podningskit med hjem.

  Det består af en vatpind, reagenser og en lille testplade, hvor man med det samme kan se, om man er smittet, forklarer afdelingslæge Sanne Jespersen.

  - Man kunne håbe, at hvis man kunne spare tid ved at lade sig teste derhjemme, så ville flere lade sig teste. På den måde kunne man finde og isolere flere positive og på den måde stoppe smittespredning, siger hun.

  Deltagerne i hjemmetestforsøget er forinden blevet testet for covid-19 på et offentligt teststed.

 • Norwegian får hjælp fra Norges regering

  Den norske regering er klar til at hjælpe Norwegian økonomisk, oplyser flyselskabet i en meddelelse.

  Her står, at den norske regerings vil "medvirke i selskabets indhentning af ny kapital med tilknyttede betingelser."

  - På vegne af alle os i Norwegian vil jeg gerne rette en stor tak til regeringen. Norwegian står i en meget krævende situation som følge af pandemien, og statens medvirken øger chancen betydeligt for, at vi lykkes med at hente ny kapital og komme godt igennem rekonstruktionen, siger koncernchef i Norwegian Jacob Schram.

  Ifølge selskabets forretningsplan skal Norwegian have omkring 50 fly i drift i 2021 og gradvis øge antallet af fly til 70 i 2022 - afhængig af efterspørgsel og rejserestriktioner.

 • 146 smittetilfælde fundet i lyntest

  Der blev i går fundet 146 tilfælde af coronasmitte blandt 22.025 personer, der fik taget en lyntest.

  Det oplyser de private testudbydere Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medical ifølge Ritzau.

  Onsdagens tal udløser en positivprocent er 0,66. Det er dermed syvende dag i streg, hvor positivprocenten ligger under 1.

  Der kan foretages op til 100.000 lyntest om dagen af de fire private udbydere, men der testes langt færre. Det højeste antal test, der er foretaget på et døgn i januar, var den 15. Her fik knap 29.000 personer foretaget en lyntest på et døgn

 • 'Terminator' er blevet coronavaccineret: 'Kom med mig, hvis du vil leve'

  Referencerne til de ikoniske Terminator-film var ikke til at tage fejl af, da den tidligere californiske guvernør og skuespiller Arnold Schwarzenegger i går blev coronavaccineret.

  - Come with me if you want to live (kom med mig, hvis du vil leve, red.), lød det fra den østrigskfødte legende i en video på Twitter.

  Udtalelsen er en replik fra Terminator-filmene, som første gang ramte biograferne i 1984.

  Han opfordrer desuden alle til at gøre som ham og blive vaccineret.

 • Regeringen vil give små- og mellemstore virksomheder rentefrie lån

  For at hjælpe små– og mellemstore virksomheder bedre gennem coronakrisen, fremsætter regeringen nu et lovforslag, der skal give virksomhederne mulighed for at få et rentefrit lån, der kan dække udgifter til A–skat og AM–bidrag i januar. Det oplyser skatteministeriet i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Lovforslaget indeholder i alt 7 milliarder kroner til virksomhederne. Lovforslaget forventes at være behandlet inden januar er ovre, så pengene kan nå frem til virksomhederne i starten af februar.

 • Borgerforslag om at skrotte eksamen når 50.000 støtter

  Et borgerforslag om at aflyse eksamenerne på ungdomsuddannelserne har nået de obligatoriske 50.000 støtter.

  Initiativtageren bag, Rosa Amalie Leibowitz Reffstrup, fortæller, at eleverne har fået alt for lidt ud af den virtuelle undervisning, og det er derfor ikke rimeligt, at elevernes viden skal afprøves ved en eksamen.

  - Jeg synes, at man skal forlænge skoleåret, aflyse læseferien og forlænge skoleåret, så man kan indhente den forsømte viden. Og så synes jeg, at man skal erstatte eksamenskarakteren med en årskarakter, siger hun.

  Forslaget, du kan læse mere om her, går kun på eksamener for b- og c-niveausfag for 3.g'erne.

  Opdateret klokken 09.34, efter at forslaget har fået 50.000 støtter.

 • Beskæftigelsen stiger for sjette måned i træk i Danmark

  For sjette måned i træk steg beskæftigelsen i Danmark. I november steg antallet af lønmodtagere med 3100, viser tal fra Danmarks Statistik.

  Med stigningen i november er antallet af lønmodtagere steget med samlet 56.500 personer på seks måneder. I månederne marts, april og maj gav covid-19 dog et fald på i alt 77.400 lønmodtagere.

 • Viktor Axelsen sikkert videre til kvartfinalen ved Thailand Open

  Den danske badmintonstjerne Viktor Axelsen er videre til kvartfinalen ved Thailand Open efter sikker sejr over thailandske Kunlavut Vitidsarn på 21-11, 21-13.

  Det er anden uge i træk, der spilles i Thailand. På grund af corona er verdens badmintonelite samlet i en boble i Bangkok, så spillerne ikke behøver at rejse rundt.

  Axelsen, som lige nu er placeret som nummer fire på verdensranglisten, vandt turneringen i sidste uge, og er altså nu godt på vej til at gentage den bedrift.

Mere fra dr.dk