Seneste nyt

Bremse skal forhindre, at 380 tons broklap løber løbsk igen

Overblik

 1. Bremse skal forhindre, at 380 tons broklap løber løbsk igen
  Vilsundbroens broklap hæves 1.000 gange om året, så skibe på Limfjorden kan passere. (Foto: Anders Davidsen)

  Vejdirektoratets samarbejdspartnere har undersøgt, hvordan den 380 tons tunge broklap ved Vilsundbroen mellem Thy og Mors lørdag eftermiddag løb løbsk og faldt ned fra halv højde.

  - Kun en enkelt båd skulle igennem, så han (brovagten, red.) har allerede, inden klappen var oppe, begyndt at lukke igen. Den funktion var styresystemet ikke forberedt på, siger ingeniør ved Vejdirektoratet Lis Lassen.

  Og derfor faldt klappen ned med stor hastighed i lørdags.

  Vejdirektoratet har nu sørget for, at broklappen fremover bliver sænket langsomt af den dæmpende maskine, selv om den bliver fejlbetjent.

  Vejdirektoratet arbejder på at automatisere Vilsundbroen og to andre broer. Det vil ikke øge risikoen for et uheld - snarere tværtimod, forklarer Lis Lassen.

 2. Surrugue om ubådskrise: Frankrig føler sig hægtet af som storpolitisk spiller

  Et nyt forsvarssamarbejde mellem USA, Australien og Storbritannien i Indo-Stillehavet har fået Frankrig til at kalde ambassadører hjem fra USA og Australien.

  Frankrig har nemlig mistet en milliardordre på atomdrevne ubåde til Australien - en ordre som USA nu har fået.

  Men det er ikke kun den mistede ordre, som Frankrig er vrede over, siger DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.

  - Frankrig føler sig fuldstændig hægtet af. Franskmændende har i over ti år arbejdet for en strategi i Indo-Stillehavet, hvor Australien, USA og Storbritannien nu laver en front mod Kina. Frankrig er simpelthen hægtet af som storpolitisk spiller i det her område.

  - Og så er der følelsen af forrrædderi fra nogle gode gamle allierede, som gør, at Macron (Frankrigs præsident, red.) er oppe i det røde felt, siger Stéphanie Surrugue.

 3. Sofie Carsten Nielsen i tale til landsmøde: Et møgår for De Radikale

  De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, erkender, at det MeToo-bølgen har udfordret partiet med sager grænseoverskridende adfærd.

  Det gjorde hun i sin tale ved De Radikales landsmøde i Nyborg her til eftermiddag.

  - I dag står jeg foran jer og holder min første landsmødetale som politisk leder. Efter et år, der på rigtig mange områder har været noget virkelig møg for vores parti, siger hun.

  - Vi har, for åben skærm, taget en god bid af vores del af opgøret med krænkelser og sexisme, som alt for længe har taget bo i vores samfund. Det har ikke været kønt. Men nødvendigt.

  Den tidligere politiske leder Morten Østergaard måtte trække sig på grund af krænkelsessager den 7. oktober sidste år.

 4. 52-årig erkender drab på kvinde på åben gade i Aalborg

  En 52-årig mand, der er sigtet for drab på en 41-årig kvinde i Aalborg, har erklæret sig skyldig i sigtelsen.

  Det er sket ved et grundlovsforhør ved Retten i Aalborg lørdag formiddag, skriver Nordjyske.

  Anklageren anmodede ifølge Nordjyske om at få den 52-årige varetægtsfængslet og dømt efter Straffelovens paragraf 237, manddrab.

  Efter at sigtelsen var blevet læst op i retten, og manden havde erkendt sig skyldig, blev dørene til retten lukket på grund af efterforskningen.

  Politiet har til formiddag blandt andet etableret en mobil politistation i området, hvor kvinden blev skudt, og de opfordrer vidner i sagen til at kontakte politiet på 114.

 5. Søren Pape lover nok penge til velfærd i sin landsrådstale

  De Konservatives formand, Søren pape Poulsen, kom omkring en række emner i sin landsrådstale i dag, men ordet "velfærd" fyldte meget.

  - Jeg vil ikke love, at jeg er den, der bruger flest penge. Jeg kan faktisk garantere, at Socialdemokraterne og venstrefløjen vil love jer et større forbrug igen og igen.

  - Men jeg kan love, at jeg vil bruge penge nok. Jeg vil love, at opgaverne skal løses med værdighed, ordentlighed og omsorg.

  - Og lige så vigtigt: Det Konservative Folkeparti vil altid stå vagt om en økonomi, der er sund, så der er råd til velfærd. Det kan I kalde mit velfærdsløfte, siger partiformanden.

 6. Suveræne Aastrand henter VM-guld på Bagsværd Sø

  Emma Aastrand Jørgensen har sikret Danmark den første guldmedalje ved VM i Kano og Kajak på Bagsværd Sø.

  Den danske kajakroer var favorit til at vinde guld, og der var ingen slinger i valsen i 200 meter enerkajak.

  Dermed viste Aastrand, at hun stadig er i storform ovenpå OL i Tokyo, hvor hun vandt to medaljer.

  Ved VM på hjemmebane kan hun stadig nå at vinde en medalje mere, da hun også er medaljekandidat på 500 meter.

 7. Analyse: Mette Frederiksen kridter banen op til afgørende slag om landbruget

  Så er banen kridtet op til det endelige opgør i forhandlingerne om en ny klima-aftale for landbruget.

  I løbet af de næste dage vil det efter alt at dømme blive afklaret, om S-regeringen får en bred politisk aftale. Eller om regeringen skal forsøge at blive enig med sine støttepartier, eller måske opgive i denne omgang.

  Statsminister Mette Frederiksen gør det klart i sin tale på Socialdemokratiets kongres i Aalborg, at S-regeringen ikke indgår en aftale uden bindende klimamål for landbruget.

  Der er ingen bindende mål i det udspil, som fem borgerlige partier lagde på bordet i sidste uge.

  Samtidig gør Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen det klart, at Venstre - som er det afgørende parti i denne sammenhæng - ikke indgår en landbrugsaftale uden ekstra penge til landbruget. De fem blå partier har krævet 750 mio. kr. ekstra årligt frem til 2030.

  Regeringen har spillet ud med omkring 80 mio. kr. ekstra. Ellers vil regeringen klare økonomien ved at fordele den eksisterende landbrugsstøtte mere klimarettet.

  Og således er banen kridtet op til den afgørende armlægning mellem først og fremmest Socialdemokratiet og Venstre.

 8. Mette Frederiksen vil give blandt andre elever og lærere indflydelsestudiemilliarder

  Statsminister Mette Frederiksen (S) vil blandt andet give elever, studerende og undervisere indflydelse på fordeling af ekstra 2,5 milliarder kroner årligt til uddannelse.

  Pengene kommer blandt andet fra regeringens forslag om at skære i dimittendsatsen.

  Det siger hun i sin formandstale på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i dag.

  - Kom med jeres bud på, hvordan vi skaber den største forandring. Vær med til at prioritere. Vælge til og fra. Så de milliarder, vi fremover kan investere, kommer til at gøre en reel forskel, siger Mette Frederiksen.

 9. Pia K. vil have fremtrædende rolle og afviser ikke comeback

  Pia Kjærsgaard vil have en mere fremtrædende rolle i Dansk Folkeparti og afviser ikke et comeback som formand efter kommunalvalget.

  Det siger hun forud for årsmødet i Dansk Folkeparti i dag, hvor flere lokalformænd har bedt hende om at vende tilbage som formand.

  - Jeg tror, jeg skal have en snak med Kristian Thulesen Dahl om, at jeg får en fremtrædende rolle. For det tror jeg, folk har behov for, og det vil jeg også gerne, siger hun.

  Hvis nu kommunalvalget bliver dårligt, er du så klar til at træde til som formand, hvis baglandet ønsker det?

  - Det er ikke den dagsorden, jeg har lige nu. Lige nu har jeg en dagsorden om, at kommunalvalget skal gå så godt som muligt. Der er et par måneder til, og et par måneder i dansk politik er lang tid.

  Du siger 'lige nu'. Betyder det, at det kan komme på tale på et senere tidspunkt?

  - Jeg synes ikke, det er en debat, jeg har lyst til at gå ind i nu. Jeg siger nej til kampvalg. Det her årsmøde skal forløbe i god ro og orden. Det vil jeg gøre mit til, og så ser vi, hvad fremtiden bringer.

  For at være helt sikker. Afviser du, at du kan tage over som formand efter kommunalvalget?

  - Jeg vil slet ikke forholde til tiden om to måneder. Dansk politik er uforudsigelig, og tingene sker næsten fra dag til dag.

 10. USA dræbte ti civile ved droneangreb: 'Det sætter en tyk streg under det kaotiske aspekt i den her evakuering'

  USA's indrømmelse af, at et droneangreb kostede ti civile livet i Afghanistan, er endnu et eksempel på, hvad der mislykkedes ved udtrædelsen.

  Det mener David Vestenskov, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet:

  - Det sætter en tyk streg under det kaotiske aspekt i den her evakuering. Der var blevet skabt en situation i forbindelse med tilbagetrækningen, som langt fra var optimal og indbefattede en stor risiko, siger han.

  Et missil fra en drone var rettet mod en hvid Sedan i Kabul, og det amerikanske forsvarsministerium mente, at føreren var farlig og arbejdede for Islamisk Stat. En intern undersøgelse har vist, at manden er uskyldig. Missilet dræbte ham og flere civile på stedet.

 11. Førsteudgave af den amerikanske grundlov på auktion - vurderes til over 100 millioner kroner

  En meget sjælden førsteudgave af den amerikanske grundlov kommer på auktion i midten af november.

  Det oplyser auktionshuset Sotheby's i New York.

  Dokumentet af grundloven, som blev vedtaget i 1787, blev sidst solgt i 1988 for 165.000 dollar (ca. en million kroner).

  Nu bliver værdien sat til mellem 15-20 millioner dollar (95-127 millioner kroner).

  Men Sotheby's bør nok sikre dokumentet forsvarligt indtil auktionen - hovedpersonen Benjamin Franklin Gates fra filmen 'National Treasure' har formentlig planer om at stjæle det.

  Førsteudgave af den amerikanske grundlov fra 1787 kommer på auktion. (Foto: JASON SZENES)
 12. Sønderjyder lærer at kunne vikariere for præster ved sygdom

  Når det regner på præsten, drypper det på degnen - men pådrager den drivvåde præst sig en forkølelse, så skal den lokale jordemoder, lærer eller en helt tredje træde til.

  Stemmetræning og øvelse i autoritet er noget af det, deltagerne står overfor.

  Manglen på præster er stor, og derfor er der især i sognene på landet behov for, at andre kan varetage gudstjenesterne.

  - Nogle af provstierne er kendetegnet ved at have mange små sogne, der deler den samme præst. Men det kan være en udfordring at få dækket gudstjenesten i sin egen kirke, siger Kirsten Kruchov Sønderby, provst i Aabenraa.

 13. Efter kvinde blev skudt på gaden: Nordjyllands Politi opsætter mobil politistation og patruljering i området

  - Hvis man har brug for en snak med os om den tragiske episode eller har oplysninger til os, så er man meget velkommen til at rette henvendelse til betjentene, siger Anders Uhrskov, der leder efterforskningsarbejdet, i en pressemeddelelse.

  Politiet opfordrer desuden til, at ligger man inde med video-optagelser af selve episoden eller forløbet før eller efter, så skal man ikke dele det, men kontakte politiet.

  Oplysninger i sagen kan rettes til politiet på telefon 114.

  Den 52-årige mistænkte mand i sagen er anholdt og fremstilles i grundlovsforhør i dag klokken 11:30.

 14. Hjemmeværnsøvelse på Sjælland og Lolland-Falster kan påvirke trafikken

  Lørdag morgen kører en kolonne med over 20 køretøjer fra Holbæk og mod syd gennem det meste af Region Sjælland, før den når frem til Kartofte på Lolland.

  Det skriver TV Øst.

  Over 1.000 hjemmeværnsfolk deltager i beredskabsøvelsen, hvor der vil blive opsat afspærringer og adgangskontrol flere steder på ruten.

  Hjemmeværnet advarer om, at trafikken kan blive påvirket af øvelsen.

 15. Torben mistede sit underben på grund af sms'ende billist: 'Kør nu ordentligt'

  Mange kan stadig ikke finde ud af at lade telefonen være, når de kører bil.

  Netop en sms'ende billist havde store konsekvenser for Torben Linde Mikaelsen. I 2015 kørte billisten op i en standset bil, der så fløj over i Torben, der kørte på motorcykel.

  Det betød, at han mistede sit venstre underben, han blev rygmarvsskadet og endte i kørestol. I dag lever han med smerter og er førtidspensionist.

  - Kør nu ordentligt, og vær opmærksom i trafikken. Der er ikke noget på den telefon, der er så vigtigt, at man skal risikere sit eget eller andres liv. Kør bil, når du kører bil, og lad den telefon være, siger han.

 16. Sammenstød under corona-demonstration i Australien

  Flere hundrede demonstranter var på gaden i Melbourne for at demonstrere mod coronarestriktionerne i Australien.

  Omkring 2.000 politibetjente var udkommanderet for at opløse demonstrationen, og det kom til sammenstød med demonstranterne.

  Også i Sydney var der protester mod coronanedlukningerne.

  • Sammenstød mellem demonstranter og politiet i Melbourne. (Foto: JAMES ROSS)
  • En demonstrant bliver tilbageholdt ved demonstrationen i Melbourne. (Foto: JAMES ROSS)
  • Et stort antal politifolk var til stede for at holde øje med demonstranterne. (Foto: JAMES ROSS)
  1 / 3
 17. Amerikansk rigmand kendt skyldig i drab på sin bedste veninde

  Durst i retten i efteråret 2020. Han var ikke selv i retten under fredagens retsmøde, da han er i karantæne efter at været nærkontakt til en coronasmittet. (Foto: AL SEIB / POOL © Ritzau Scanpix)

  For 21 år siden dræbte Robert Durst sin bedste veninde, Susan Berman.

  Det har et nævningeting ved en domstol i den amerikanske millionby Los Angeles afgjort i sagen mod den amerikanske rigmand i nat dansk tid.

  Det er den første kendelse i sagen mod den 78-årige mangemillionær, der er mistænkt for i løbet af de sidste 39 år at have slået tre mennesker ihjel på tværs af tre delstater.

  I retten forsvarede han sig selv og nægtede drabsanklagen.

  Ifølge anklagemyndigheden dræbte han Susan Berman, fordi hun havde fortalt, at hun havde hjulpet Durst med at dække over drabet på hans hustru.

  Robert Durst er især blevet kendt efter dokumentarserien 'The Jinx'.

 18. Ekspert om Frankrigs hjemkaldelse af ambassadører: Det handler ikke kun om en mistet ubådskontrakt

  Joe Biden kan risikere at tabe sine allierede.

  Det er den klare melding fra en ekspert, efter det i går kom frem, at Frankrig har hjemkaldt sine ambassadører i USA og Australien i protest mod en ny forsvarsalliance mellem USA, Storbritannien og Australien.

  Aftalen skaber utilfredshed fra fransk side, fordi de før skulle levere teknologi og ubåde til Australien, men det overtager USA nu.

  - Det handler både om, at der er mange penge og arbejdspladser på spil, men på den anden side sætter det for Frankrig også spørgsmålstegn ved, om de kan stole på amerikanerne, siger Lars Bangert Struwe, generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen.

  - Når Biden forsøger at gøre noget ved Kina med en forsvarsalliance på den her måde, så risikerer han at tabe sine allierede.

  Rettelse: Tidligere fremgik det, at også Frankrigs aftale indbefattede atomdrevne ubåde. Det er kun den nye aftale med USA, der gør det.

 19. Dagens vejr: En efterårsagtig og skyet affære

  Weekenden er over os, og for mange betyder det en mulighed for at slå benene op eller komme ud at opleve en masse.

  Er kalenderen mere til det sidste, så skal man være beredt på noget ganske efterårsgråt vejr med masser af skyer.

  Det skriver Danmarks Meteorologiske Institut.

  I dag er skyerne endda så mættede, at de kan dryppe ind imellem, men man kan også være heldig at se solen. Temperaturerne er mellem 12 og 17 grader.

  Skal du på cyklen eller på havet, så kommer der en frisk vind fra øst, på Bornholm en hård vind fra nordøst.

 20. USA lukker grænseovergang i Texas for at stoppe migrantstrøm

  Grænsemyndighederne satte en stopper for muligheden for at passere grænsen. Biler kunne i stedet køre 93 kilometer østpå for at komme over på den anden side. (Foto: Jordan Vonderhaar © Ritzau Scanpix)

  USA's told- og grænsemyndigheder, CBP, har nu midlertidigt lukket en grænseovergang fra Mexico ved byen Del Rio i delstaten Texas.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Især migranter fra Haiti har taget turen mod USA den seneste tid.

  Et voldsomt jordskælv ramte i sidste måned landet, hvor tusinder mistede livet, mens andre indenrigspolitiske forhold også kan spille ind på migrantstrømmen.

  I løbet af den seneste uges tid har mange migranter forsamlet sig tæt ved den amerikanske side af broen, der forbinder den mexicanske by Acuña og Del Rio i Texas. (Foto: Go Nakamura © Ritzau Scanpix)
 21. Amerikansk ekspertråd afviser tredje vaccinestik til de fleste amerikanere

  Et råd af eksperter, der rådgiver det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, har afvist en plan om at give et tredje stik med coronavaccinen fra Pfizer til de fleste amerikanere.

  De anbefaler, at personer over 65 år, som kan risikere at blive ramt af alvorlig sygdom, får det såkaldte 'booster-stik'

  Også sundhedsansatte og visse andre jobgrupper, så som lærere, anbefales en tredje dosis.

  Det skriver flere medier herunder The New York Times.

  Ekspertgruppen stemte dog tidligere fredag imod en mere bred godkendelse til alle over 16 år, oplyser avisen.

  Selvom lægemiddelagenturet ikke er forpligtet til at følge eksperternes anbefalinger, så gør de det typisk.

  Ifølge avisen vil agenturet formodentlig træffe en beslutning i begyndelsen af næste uge.

 22. Flere ønsker at bo på Ærø, men boliger tiltænkt tilflytterne, er solgt som sommerhuse

  Efter mange års affolkning oplever de nu på Ærø, at udviklingen er vendt.

  I 2019 og 2020 blev befolkningen på øen over 100 mennesker fattigere. Men alene i år, fra januar til august, er der kommet omkring 60 nye til øen.

  Så langt så godt. Men der er dog et mindre problem.

  Der er ikke nogen huse at flytte ind i, da mange af dem de seneste år er blevet solgt som sommerhuse.

  Det er i høj grad boliger i attraktive kvarterer, der ellers ville passe til nogle af de familier, der leder efter en bolig på øen i dag, som blev omdannet til fritidshuse.

  Derfor er det igen til politisk diskussion, om der skal stammes op på mulighederne for at købe en helårsbolig for at bruge den som sommerhus.

 23. Valget i Rusland er skudt i gang: Det bliver ikke et frit og retfærdigt valg, siger DR's korrespondent

  Valget til det russiske parlaments underhus, Dumaen, blev skudt i gang i morges.

  Og ifølge DR's korrespondent i Rusland, Matilde Kimer, er det usandsynligt, at valget bliver gennemført på demokratisk ordentlig manér.

  - Vi ser hvordan der både finder ordinær valgfusk sted, og den lidt mere diskrete, hvor folk enten bliver betalt eller presset til at stemme, fortæller Matilde Kimer.

  For første gang siden 1993 vil valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, samtidig ikke være til stede.

  Organisationen oplyste i august, at de russiske myndigheder havde insisteret på at begrænse antallet af observatører. Noget som organisationen ikke kunne leve med.

  Til sidst er en taktisk valg-app, der er udviklet af oppositionen, blevet fjernet fra både Apple og Googles platforme.

  App'en er designet til at pege på den lokale kandidat, der har bedst mulighed for at besejre landets største parti Forenet Rusland.

  - Et frit og retfærdigt valg, det tror jeg ikke, der er ret mange, som satser på, siger Kimer.

 24. Danske dartspillere møder overmagten i turnering i Danmark

  De tre danske dartspillere, der var til start i Nordic Dart Masters 2021 i København, er ude.

  Alle tre tabte deres kampe fredag aften.

  Ivan Springborg Poulsen blev besejret 6-0 af verdensranglistens nummer 13, Jonny Clayton.

  Andreas Toft Jørgensen tabte til nummer 6 på verdensranglisten, Gary Anderson. Toft Jørgensen fik et par point på kontoen, men måtte bøje sig for overmagten Anderson, der vandt 6-3.

  Også Niels Heinsøe er ude efter et 6-1-nederlag til Fallon Sherrock. Heinsøe kom ellers foran 1-0 i kampen, men derefter stod der Sherrock på det hele.

 25. Frankrig hjemkalder ambassadører i USA og Australien

  I protest mod en ubådsaftale mellem USA og Australien hjemkalder Frankrig sine ambassadører i de to lande.

  Det oplyser det franske udenrigsministerium fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  USA's præsident, Joe Biden, Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Australiens premierminister, Scott Morrison, oplyste i går i en fælles erklæring, at de indgik en ny forsvarspagt.

  Pagten skal styrke de tre landes tilstedeværelse i Indo-Pacific-området, der dækker dele af Stillehavet og dele af Det Indiske Ocean.

  Men pagten betyder også, at Australien skrotter en aftale fra 2016 med Frankrig, som dengang havde vundet retten til at bygge 12 ubåde til den australske flåde.

  I stedet vil USA og Storbritannien nu bidrage teknologisk til, at Australien kan opbygge en flåde af atomdrevne ubåde, som skal udstyres med konventionelle våben.

 26. Skaberen af 'usynlige Lotte', Thorstein Thomsen, er død

  'Hulubulu, Lotte, hvor er du henne?'

  Har du set børnefjernsyn i 1980'erne, så genkender du måske kendingsmelodien fra tv-serien i seks afsnit 'Da Lotte blev usynlig'.

  Musikeren og forfatteren Thorstein Thomsen, der står bag tv-serien, og hundredvis af bøger og sange, er død efter længere tids alvorlig sygdom.

  Det skriver Politiken.

  Thorstein Thomsen blev 71 år.

 27. USA indrømmer, at ti civile blev dræbt i droneangreb i Afghanistan

  USA indrømmer nu, at et amerikansk droneangreb i Kabul, kort før tilbagetrækningen fra Afghanistan i sidste måned, dræbte ti uskyldige mennesker. Heraf syv børn.

  - Det var en fejl, og jeg skylder en oprigtig undskyldning, lyder det fra General Frank McKenzie fra det amerikanske militær.

  McKenzie beskriver dronangrebet som "tragisk" og siger, at det er usandsynligt, at familien, som blev ramt, havde forbindelser til Islamisk Stat i Afghanistan, der var målet.

  En grundig undersøgelse foretaget af avisen New York Times har tidligere sået tvivl om militærets forklaring om, at det var Islamisk Stat i Afghanistan, som man ramte.

  Det kan du læse mere om her.

 28. AaB slår OB efter to sene scoringer

  For syvende kamp i træk i Superligaen går AaB fra banen uden nederlag.

  Det blev sikret en 2-0-sejr på hjemmebane over OB fredag aften.

  Begge hold havde flere optræk til chancer i første halvleg, men det forblev målløst ved pausen. Med tyve minutter igen steg forsvarsspilleren Rasmus Thelander højest efter et hjørnespark og headede AaB på sejrskurs.

  Et kvarter senere cementerede forsvarskollega Anders Hagelskjær sejren, da han, ligeledes efter et hjørnespark, headede 2-0-målet i nettet.

  Med sejren er AaB på tredjepladsen, mens OB er på syvendepladsen i Superligaen.

 29. 41-årig kvinde dræbt af skud i Aalborg

  Artiklen er opdateret klokken 21:29, da Nordjyllands Politi i en ny pressemeddelelse oplyser, at de går i gang med at større efterforskningsarbejde. De skal blandt andet afhøre de mange vidner, der har set hele eller dele af episoden.

  En 41-årig kvinde er her til aften afgået ved døden efter en skudepisode i Aalborg, oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Hun blev hurtigt indbragt på sygehuset i kritisk tilstand, hvor hun kort efter afgik ved døden, oplyser politiet.

  - Vi sendte øjeblikkeligt adskillige patruljer til stedet, der i øjeblikkeligt arbejder i området, siger vicepolitiinspektør fra Nordjyllands Politi, Anders Uhrskov, og tilføjer:

  - Derfor kan vi på nuværende tidspunkt ikke gå i detaljer med omstændighederne omkring denne tragiske hændelse, men vi arbejder på højtryk for at klarlægge, hvad der sket før, under og efter.

  En 52-årig mistænkt mand er blevet anholdt af politiet.

  Politiet har udsendt endnu en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at de går i gang med at større efterforskningsarbejde

  - Vi skal afhøre de mange vidner, der har set hele eller dele af episoden, forklarer vicepolitiinspektør Anders Uhrskov.

  Det psykosociale beredskab er aktiveret.

 30. Det skal være slut med forsøgskaniner - og dyreforsøg generelt

  Nok er nok.

  Det mener medlemmer i Europa-Parlamentet, som vil have EU-Kommissionen til at udarbejde en detaljeret plan for, hvornår vi kan udfase dyreforsøg.

  Medlemmerne ønsker også en afklaring på, hvordan vi kan finansiere og udvikle alternative metoder til for eksempel at teste medicin.

  667 medlemmer har stemt for, mens kun fire har stemt imod.

  I dag er dyreforsøg ikke tilladt, hvis forskningen drejer sig om at teste kosmetik.

  Til gengæld er det tilladt, hvis forskningens potentielle sundhedseffekter retfærdiggør formålet som for eksempel at forebygge sygdomme.

 31. Professor erklærer Ebola for besejret

  Manden, der var den første til at opdage ebola, erklærer nu den livsfarlige virussygdom for besejret.

  Det drejer sig om den 79-årige professor, Jean-Jacques Muyembe.

  Ifølge ham har vacciner og medicinske behandlinger bragt ebola under kontrol.

  - I 40 år har jeg været vidne til og en spiller i kampen mod denne frygtelige og dødelige sygdom.

  - Og jeg kan sige i dag: Den er besejret, den er undgåelig og helbredelig, har han udtalt på en ceremoni i Den Demokratiske Republik Congo i Afrika ifølge AFP.

  Under det hidtil værste Ebola-udbrud, der varede fra 2014 til 2016, døde flere end 11.300 mennesker.

 32. Datatilsynet politianmelder igen Region Syddanmark

  Datatilsynet politianmelder Region Syddanmark.

  Det er andet gang på kort tid, det sker. Og denne gang handler anmeldelsen om lemfældig opbevaring af patienters personfølsomme oplysninger, oplyser Datatilsynet.

  En PowerPoint-præsentation, der blev brugt til uddannelse på Odense Universitetshospital (OUH), har ført til, at Datatilsynet - foruden politianmeldelsen - endnu en gang indstiller regionen til en bøde på 500.000 kroner.

  PowerPoint-præsentationen indeholdt 3.915 patienters følsomme oplysninger.

  Ifølge Datatilsynet har oplysningerne været tilgængelige på Region Syddanmarks hjemmeside siden maj 2011.

  Regionen opdagede først fejlen, da OUH i februar 2020 blev kontaktet af en borger om powerpoint-præsentationen.

  Det er anden gang, at Datatilsynet politianmelder Region Syddanmark.

  I juli måned blev regionen også indstillet til en bøde på 500.000 kroner.

  Dengang for ikke at have overholdt sin forpligtelse som dataansvarlig til at gennemføre nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

 33. Peter Kofod melder sig som mulig DF-næstformand

  Peter Kofod Poulsen, der for øjeblikket sidder i EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, stiller sig gerne til rådighed som organisatorisk næstformand, siger han. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

  Peter Kofod Poulsen melder sig på banen som mulig organisatorisk næstformand for Dansk Folkeparti.

  - Hvis det skulle være sådan, at hovedbestyrelsen efter årsmødet på søndag måtte finde det interessant, så er det klart, at så vil jeg stille mig til rådighed, siger Kofod til Ritzau.

  Dansk Folkeparti har to næstformænd. Morten Messerschmidt er valgt af folketingsgruppen som politisk næstformand. Den organisatoriske næstformand er valgt af hovedbestyrelsen.

  Den nuværende organisatorisk næstformand er Carl Christian Ebbesen.

  Han har gennem årene været en tro væbner og fast støtte til den nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl.

  Kofod afviser overfor Ritzau, at han med udmeldingen puster til fløjkrige i partiet.

  - Jeg ønsker fred i Dansk Folkeparti, siger han.

 34. Naturstyrelsen udstyrer altædende mårhunde med GPS'er - magerne skal dræbes

  Vidste du, at mårhunde er rigtig gode svømmere?

  Derudover er mårhunden en invasiv art, hvilket betyder, at den ikke naturligt hører hjemme i den danske natur.

  Derfor kan den være en alvorlig trussel mod en række sarte og beskyttede dyrearter i naturen, og det er årsagen til, at Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund intensiverer jagten på mårhunde i Danmark.

  Fem mårhunde er blevet udstyret med en GPS-sender, som hjælper Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund med at fange og aflive de mager, som de GPS-mærkede mårhunde finder og danner par med.

  GPS-mårhundene sættes derefter ud igen for at lokke den næste mage til - mens magen, den netop har dannet par med, bliver aflivet.

  I september sidste år blev de første fem mårhunde med GPS-halsbånd sat ud på Fyn og Tåsinge.

  Det er kun jægere med jagttegn, der må dræbe mårhunde. (Foto: Steen Agger)
 35. Dystre tal fra FN: Verdens udledninger vil stige med 16 procent i 2030

  Skal klodens temperatur ikke stige mere end 1,5 til to grader skal vi helst have skåret gevaldigt ned på den nuværende udledning af drivhusgasser.

  Faktisk skal udledningerne i verden falde med mellem 25 og 45 procent allerede om ni år - altså i 2030 - har FN's Klimapanel tidligere fastslået. Og i 2050 skal verdens lande ikke udlede flere drivhusgasser, end kloden kan optage.

  Men en ny rapport fra FN's Klimakonvention - der danner rammen for de globale klimaforhandlinger - konkluderer, at det i øjeblikket ser sort ud.

  Rapporten har kigget på de klimamål, som verdens lande på nuværende tidspunkt har meldt ind til FN.

  Konklusionen lyder, at udledningen af drivhusgasser slet ikke kommer til at falde, men derimod stige med 16 procent, i forhold til hvad der blev udledt i 2010, hvis ikke verdens lande kommer med yderligere reduktionsmål.

  - Verden er på katastrofekurs mod 2,7 graders opvarmning, siger FN’s generalsekretær Antonio Guterres.

  Rapporten kommer forud for det internationale klimatopmøde, der bliver holdt i Glasgow i starten af november. Her skal landene evaluere den globale indsats for at holde temperaturerne nede.

 36. Taliban beder drenge om at komme tilbage i skole

  Siden Taliban for lidt over en måned siden overtog magten i Afghanistans hovedstad, Kabul, har mange af landets skoler været lukket.

  Men nu beder Talibans undervisningsministerium alle afghanske drenge om at vende tilbage til skolebænken lørdag.

  Det oplyser styret i en erklæring fredag, skriver Reuters.

  Her beder de også mandlige lærere om at vende tilbage til arbejdet.

  Fredagens erklæring nævner dog ikke et ord om kvindelige lærere eller skolepiger.

  Taliban har tidligere udtalt, at mandlige og kvindelige universitetsstuderende kan fortsætte deres studier som normalt, men kun i separate bygninger, og hvor kvinderne skal dække sig til.

  Da Taliban styrede Afghanistan i 90'erne, blev alle piger og kvinder forbudt at studere.

 37. USA vil have flere arabiske lande til at anerkende Israel

  USA's udenrigsminister, Antony Blinken, opfordrer fredag flere arabiske lande til at anerkende Israel.

  Det gør han under et møde med Israel og de tre arabiske lande, der på denne tid sidste år anerkendte landet, skriver Reuters ifølge Ritzau.

  - Vi vil opmuntre flere lande til at følge Emiraternes, Bahrains og Marokkos eksempel. Vi ønsker at udvide kredsen for fredeligt diplomati, siger Blinken.

  Da De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain - og kort efter Marokko - normaliserede deres forhold til Israel i 2020, var det første gang i flere årtier, at et arabisk land har gjort det.

  Det var USA's tidligere præsident, Donald Trump, der satte denne proces i gang med Abraham-aftalen, som normaliseringen blev kaldt.

 38. Nye rejsevejledninger: To sydeuropæiske regioner farves grønne

  Som vanen tro har Udenrigsministeriet her til eftermiddag opdateret sine rejsevejledninger.

  Og der er godt nyt til de danskere, der gerne vil en tur sydpå.

  I Spanien farves De Kanariske Øer grønne, og det gør Campania i Syditalien også.

  Med andre ord betyder det, at du nu kan vende hjem til Danmark igen uden at skulle have en vatpind i halsen eller næsen.

  Rumænien farves gul, og det er derfor en god idé at være ekstra forsigtig i forhold til smitterisiko.

  Uden for Europa bliver det sydamerikanske land, Urugay, farvet skaveret orange.

  Trods begrænset risiko for smitte med coronavirus fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser på grund af landets betydelige indrejserestriktioner.

  De nye rejsevejledninger gælder fra i morgen klokken 16.

  OBS: Kortet er endnu ikke opdateret med ændringerne i dagens skærpede rejsevejledninger.

 39. Messerschmidt om intern uro i DF: Enten er man med os, eller også er man imod os

  Morten Messerschmidt blander sig for første gang i de interne stridigheder i Dansk Folkeparti. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  De interne fløjkrige i Dansk Folkeparti er de seneste dage brudt ud i lys lue. Nu blander næstformand Morten Messerschmidt sig for første gang i stridighederne.

  På Facebook understreger han, som formand Kristian Thulesen Dahl også har sagt, at der skal trækkes en streg i sandet.

  - For at sige det helt klart: Det er på tide, vi internt giver klar besked: enten er man med os, eller også er man imod os, skriver Morten Messerschmidt.

  Flere lokalformænd i DF har opfordret Pia Kjærsgaard til at påtage sig formandsposten i partiet igen.

  Andre har med tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen i spidsen kritiseret DF’s udlændingepolitik for ikke at være stram nok. Men den går ikke, lyder det fra Morten Messerschmidt.

  - Man kan ikke være medlem af Dansk Folkeparti uden at tilslutte sig Pia Kjærsgaards udlændingepolitik. Pia ER Dansk Folkeparti, skriver han.

  Dansk Folkeparti holder denne weekend deres landsmøde i Herning.

 40. Mand idømmes seks års fængsel for at hverve IS-kriger

  En 29-årig mand idømmes seks års fængsel og frakendes dansk indfødsret for at hverve en mand til Islamisk Stat.

  Det har Københavns Byret besluttet.

  Derudover udvises manden for bestandig af Danmark.

  Den 29-årige mand blev kendt skyldig i morges og har her til eftermiddag modtaget sin dom.

  Han kommunikerede i en kortere periode i 2013 over Facebook med en mand, som siden rejste til Syrien for at tilslutte sig IS.

  Retten fandt, at den 29-årige er skyldig efter den tiltale, som anklagemyndigheden har rejst imod ham.

  Han nægter sig skyldig og ankede dommen på stedet med henblik på frifindelse.

 41. Forsvarsminister: Ærø-besøg havde ingen betydning for evakueringer i Afghanistan

  Det var ikke dårlig dømmekraft, da forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøgte Ærø, mens Taliban var i gang med at overtage magten i Afghanistans hovedstad, Kabul.

  Det fastholdt hun på et samråd fredag, som hun var indkaldt til efter massiv kritik af hendes prioriteringer fra flere af Folketingets partier.

  - Jeg har deltaget i alle relevante beslutninger og møder, der omhandler Forsvarsministeriets rolle i denne her sag. Det betyder også, der ikke er nogen, der er blevet evakueret senere, uagtet hvor jeg var i landet, sagde Trine Bramsen.

  Hun understregede samtidig gentagne gange, at hun havde sin mobil med på turen til Ærø.

 42. Kvindelandsholdet donerer kamptrøjerne fra Malta-kampen til velgørenhed

  Torsdag slog kvindelandsholdet i fodbold Malta med 7-0 i VM-kvalifikationen, og nu er trøjerne fra kampen doneret til velgørenhed.

  Samtlige 23 spillere har signeret kamptrøjerne og doneret dem til Unicef, som sælger dem på auktion.

  Pengene går til Unicefs arbejde for børnene i Afghanistan, skriver Unicef Danmark i en pressemeddelelse.

  - Hvis vi kan gøre en lille bitte forskel ved at bortauktionere vores trøjer og give pengene til Unicefs arbejde i Afghanistan, så gør vi gerne det. Vi håber, at folk vil støtte op om denne vigtige sag, lyder det fra landsholdsspilleren Sofie Junge Pedersen.

 43. Tyske ministre er i Midtjylland for at lære om dansk digital undervisning

  - For os handler rejsen om at lære det meget roste danske skolesystem bedre at kende, forklarer Stefanie Hubig, undervisningsminister (SPD) i Rheinland-Pfalz (lysegrøn jakke). (Foto: (C) DR)

  Tre tyske undervisningsministre fra Brandenburg, Schleswig-Holstein og Rheinland-Pfalz er i dag på inspirationstur til blandt andet Herning og Esbjerg.

  Tyskerne har fundet ud af, at de danske skoler er langt længere fremme, når det gælder digital undervisning: online-undervisning, kodning og digital dannelse.

  Blandt andet er det interessant for dem at opleve, hvordan en dansk skoleklasse naturligt arbejder med bærbare computere og tablets i timerne.

  - Den digitale infrastruktur er længere fremme end mange skoler i Tyskland, siger Stefanie Hubig, der er undervisningsminister (SPD) i Rheinland-Pfalz.

  Der er først lige nu ved at blive rullet internet ud til mange af de tyske skoler. Kommunikationen mellem skole og forældre foregår stadig typisk via en kontaktbog.

 44. Professor om dagens lave positivprocent: Flokimmunitet må være eneste forklaring

  - Den eneste forklaring, jeg kan se, er, at vi har opnået flokimmunitet.

  Sådan siger Eskild Petersen, professor emeritus ved klinisk institut ved Aarhus Universitet, til Ritzau om fredagens lave smittetal.

  - Jeg kan ikke se, at der er en anden grund, når vi har åbnet samfundet fuldstændig op og samtidig oplever så lave smittetal, siger han.

  Det seneste døgn blev der registreret 324 nye coronatilfælde på baggrund af 46.389 PCR-prøver.

  Det betyder, at andelen af smittede er 0,70 procent. Det er det laveste niveau siden 11. juli i år, hvor den såkaldte positivprocent lå på 0,62.

 45. 324 nye coronatilfælde - laveste positivprocent siden juli

  Der er det seneste døgn registreret 324 nye smittetilfælde med coronavirus.

  Antallet af indlagte på de danske hospitaler stiger med tre til i alt 105. Heraf er 24 indlagt på intensiv - 16 i respirator.

  Der er tre nye dødsfald.

  De smittede er fundet på baggrund af 46.389 PCR-prøver, hvor man bliver podet i halsen. Det betyder, at andelen af smittede - den såkaldte positivprocent - er 0,70.

  Det er det hidtil laveste niveau siden 11. juli i år, hvor positivprocenten lå på 0,62.

 46. Politi: Kemikalieudslip ved Ringkøbing Fjord er under kontrol

  En storbrand på en laksefabrik i Hvide Sande har siden torsdag forårsaget et kemikalieudslip i Ringkøbing Fjord, men udslippet er nu under kontrol.

  Der er i løbet af fredag blevet foretaget prøver af badevandet i fjorden, og det har været medvirkende til, at det potentielt forurenede område er blevet indskrænket, fremgår det.

  Torsdag advarede politiet mod at bade i vandet og bad samtidig dem, der havde opholdt sig i vandet om at være opmærksom på symptomer, som kunne indikere, at de havde været i kontakt med det farlige kemikalie.

 47. Kofod på samråd: Ingen forudså, hvor hurtigt Taliban ville vinde frem

  Hverken USA eller FN forudså, hvor hurtigt den militante bevægelse Taliban ville vinde frem i Afghanistan.

  - Og vi vidste ikke bedre end vores allierede og samarbejdspartnere.

  Sådan lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod, der på et samråd samråd i dag forsvarede den hastige evakuering af danskere og afghanske ansatte fra Afghanistan.

  Venstre var ikke tilfreds med, at der kun var afsat halvanden time til samrådet, og derfor vil partiet indkalde til et nyt samråd om sagen.

 48. Statsrevisorerne kritiserer Skatteministeriets it-beredskab for at være for dårligt

  Skatteministeriets it-beredskab for kritiske forretningsprocesser er utilfredsstillende og utilstrækkelige.

  - Skatteministeriet har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af ministeriets cirka 230 it-systemer, hvoraf de 45 vurderes som kritiske for ministeriets opgaveløsning, står der blandt andet i beretningen.

  Det utilstrækkelige it-beredskab kan medføre, at it-nedbrud og datatab kan blive mere omfattende, og derved er der også risiko for, at staten blandt andet ikke kan opkræve skatter og tilbagetale tilgodehavender og løn.

  Statsrevisorerne kontrollerer blandt andet, om staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge effektiv, korrekt og efter loven.

 49. Mange småbørn indlagt med RS-virus - hospitaler har ikke flere ledige senge

  Antallet af småbørn indlagt med RS-virus på landets børneafdelinger er lige nu omkring dobbelt så højt, som det plejer at være i højsæsonen.

  Og det betyder, at flere afdelinger på landets hospitaler ikke har ledige senge. Nogle steder har man været nødsagede til at flytte syge patienter og deres forældre.

  Det viser en rundringning, DR Nyheder har lavet til landets regioner.

  I sidste uge blev 1.300 konstateret smittet, hvoraf langt størstedelen af dem er børn. Og det tal er langt højere end normalt på det her tidspunkt af året.

 50. Bolsonaro insisterer på at tage til FN-topmøde trods manglende vaccine

  Brasiliens kontroversielle præsident, Jair Bolsonaro, rejser i næste uge til New York for at tale ved FN's generalforsamling.

  Det er normalt en formalitet, men denne gang skaber besøget lidt af en kontrovers. Bolsonaro er nemlig ikke vaccineret mod covid-19, og bystyret i New York kræver, at deltagere ved generalforsamlingen er færdigvaccinerede, beretter BBC.

  Det lader dog ikke til, at præsidenten bliver nægtet adgang til FN's berømte hovedkvarter på Manhattan. FN's generalsekretær, António Guterres, oplyser nemlig, at han ikke vil stille statsoverhoveder over den slags krav.

  Jair Bolsonaro har ved flere lejligheder fået kritik for sin coronahåndtering. Herunder ved at nægte at bære mundbind og ikke at lade sig vaccinere ud fra argumentet om, at han tidligere har været smittet.

 51. 29-årig mand kendt skyldig i at hverve IS-kriger i 2013

  En 29-årig mand er skyldig i at hverve en mand til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Syrien og medvirke til, at han fik træning i at bruge våben.

  Det har Københavns Byret afgjort fredag morgen, skriver Ritzau.

  Den 29-årige kommunikerede i en kortere periode i 2013 over Facebook med en mand, som siden rejste til Syrien for at tilslutte sig IS.

  Retten fandt, at den 29-årige er skyldig efter den tiltale, som anklagemyndigheden har rejst imod ham.

  Anklagemyndigheden mener, at anklagerne er så alvorlige, at retten skal idømme manden fængsel og tage hans danske statsborgerskab fra ham.

  Den 29-årige nægter sig skyldig.

Mere fra dr.dk