Seneste Nyt

Britiske Matthew i sorg: 'Vi troede aldrig, at dronningen ville dø'

Matthew Danaher håber, at dronning Elizabeth vil blive husket for, at hun ofrede sig for sit land og sit folk. (Foto: © Frederik Gatzwiller, DR)

Kan man være i chok, når en dame på 96 år dør på fredelig vis i sin seng?

Det er i hvert fald britiske Matthew Danaher, der bor i Nordjylland og arbejder på Ranum Efterskole College.

Han modtog nyheden om, at dronning Elizabeth er død, med stor sorg.

- Vi troede jo aldrig, at dagen ville komme. Hun blev bare ved og ved helt indtil det sidste. Så det kom som et chok, at hun ikke er her mere, siger han til DR Nordjylland.

Matthew Danaher overvejer at rejse hjem til London for at vise dronningen sin respekt.

- Hun har givet hele sit liv til os. Hun har vist os, at vi kan være der for andre mennesker. Jeg håber, at det er sådan, hun vil blive husket, siger han.

Nyheder

  1. Sygemeldt dronning Margrethe vender tilbage til pligterne på sin fødselsdag

    Dronning Margrethe ventes at være raskmeldt efter sin operation i ryggen på sin 83 års fødselsdag søndag den 16. april.

    Kronprinsen og prinsesse Benedicte har siden operationen varetaget opgaver som regent, mens dronningen genoptræner ryggen.

    Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kongehuset.

  2. Indisk politiker får to års fængsel for kommentar om premierministerens efternavn

    Rahul Gandhi er søn af Rajiv Gandhi, der blev dræbt i et selvmordsangreb i 1991. (Foto: © ANUSHREE FADNAVIS, Ritzau Scanpix)

    Hvorfor er det, at alle tyve tilsyneladende har efternavnet Modi?

    Sådan sagde den indiske oppositionsleder Rahul Gandhi ved et vælgermøde tilbage i 2019, og den kommentar har nu kostet politikeren to år i fængsel.

    Ifølge BBC refererede Gandhi til to andre personer med efternavnet Modi. Men nok så vigtigt bærer landets premierminister, Narendra Modi, også efternavnet.

    Kommentaren fik politikeren Purnesh Modi, der repræsenterer samme parti som landets leder, til at reagere og anklage Rahul Gandhi for at krænke alle Modi'er.

    Gandhi blev fundet skyldig i ærekrænkelse ved retten i staten Gujarat. Han har valgt at appellere dommen.

  3. I nat blev verdens første 3D-printede rumraket sendt afsted

    Sådan så det ud, da der blev talt ned fra 10 og raketten blev sendt afsted i nat.

    Alt så ud til at gå som planlagt, da verdens første 3D-printede rumraket, Terran 1, blev sendt afsted fra Cape Canaveral Space Force Station i den amerikanske stat Florida.

    Men raketten fra firmaet Relativity Space nåede ikke i kredsløb som planlagt, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Raketten klarede ellers turen opad i fin form, og første og anden del af raketten adskilte sig, som de skulle. Men noget gik galt tre minutter inde i flyveturen, som betød, at den tiltænkte del af raketten, som skulle gå i kredsløb, ikke gjorde det.

    - Selvom vi ikke nåede hele vejen i dag, indsamlede vi nok data til at vise, at det er muligt at flyve 3D-printede raketter, sagde Relativity Spaces test program manager, Arwa Tizani Kelly efter affyringen

  4. Blixen-museum reddes i finanslovsudspil

    Karen Blixen døde 77 år gammel på Rungstedlund den 7. september 1962. Her er der i dag museum. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

    Der er gode nyheder for det ellers lukningstruede Karen Blixen Museum i det nordsjællandske.

    Som en del af regeringens nye finanslovsudspil er der nemlig afsat 3,1 millioner hvert år de næste fire år til museet.

    Der var ellers lagt op til at stoppe den midlertidige bevilling, som museet har fået de sidste år, så museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard er både glad og lettet.

    - Det betyder alt. Det er hele forudsætningen for, at der findes et Karen Blixen Museum, siger hun.

    Regeringen præsenterer det fulde finanslovsudspil i dag klokken 12.

  5. Nordkorea affyrede onsdag fire missiler

    Onsdag affyrede Nordkorea fire krydsermissiler ud for dets østlige kyst. Det fortæller militæret i Sydkorea ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Affyringen sker, mens Sydkorea og USA i øjeblikket afholder fælles militære øvelser i området.

    Den fælles militære øvelse har tilsyneladende vakt stor vrede i Nordkorea, som også i weekenden affyrede et missil.

    Den sydkoreanske forsvarsminister, Lee Jong-sup, bekræftede over for parlamentet, at der var tale om fire affyrede missiler onsdag.

    Desuden fortalte han, at nordkoreanerne tilsyneladende har gjort "væsentlige fremskridt" i at gøre atomsprænghoveder mindre, så de passer til taktisk styrede våbensystemer.

  6. Prins William på overraskelsesvisit hos soldater tæt på Ukraines grænse

    • Her ses prins William sammen med Polens forsvarsminister, Mariusz Blaszczak, på militærbasen i byen Rzeszow. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
    • Prinsen besøgte også et flygtningecenter i Warszawa, hvor det blev til en omgang bordtennis med ukrainske flygtninge. (Foto: © RADEK PIETRUSZKA, Ritzau Scanpix)
    • De ukrainske flygtningebørn fortalte om deres hverdag i Polen. (Foto: © Radek Pietruszka, Ritzau Scanpix)
    • Prinsen hilste på soldaterne, hvor han blev oplyst om, hvordan de britiske soldater samarbejder med deres polske kollegaer i kampen for Ukraines frihed, og han så også på militærudstyr. (Foto: © ANDREW PARSONS/KENSINGTON PALACE, Ritzau Scanpix)
    1 / 4

    Storbritanniens prins William har besøgt polske og britiske soldater i den polske by Rzeszów ikke langt fra grænsen til Ukraine.

    Besøget var ikke annonceret på forhånd, og prinsen blev vist rundt af Polens forsvarsminister, Mariusz Blaszczak, skriver CNN.

    - Jeg er her, fordi jeg personligt vil takke de polske og britiske tropper, der arbejder sammen i et tæt og afgørende partnerskab. Jeg vil også gerne hylde det polske folks inspirerende medmenneskelighed. I har åbnet jeres hjerter lige så meget som jeres hjem, sagde prinsen.

    Han besøgte også et flygtningecenter for ukrainere og talte med nogle af de fordrevne personer, der bor i centret.

    Mere end otte millioner ukrainere er flygtet til nabolandene siden krigens start. Ifølge den polske regerings skøn er der mindst 1,5 millioner ukrainske flygtninge tilbage i Polen, skriver CNN.

  7. Københavnske skraldemænd strejker for fjerde dag i træk

    Heller ikke i dag bliver der hentet skrald i store dele af København, Dragør og Tårnby.

    For fjerde dag i træk strejker flere hundrede skraldemænd i protest over deres arbejdstider hos Amager Ressourcecenter. Det bekræfter repræsentant for skraldemændene over for DR.

    Arbejdsretten har ellers pålagt skraldemændene at vende tilbage til arbejdet i dag - ellers kan der vanke bøder, skriver Fagbladet 3F.

    Amager Ressourcecenter har tidligere meldt ud, at de gerne vil i dialog med skraldemændene, men ikke så længe de strejker.

  8. Knap en milliard kroner skal bruges på at udbygge vej mellem Herning og Ringkøbing

    Det skal både være lettere og hurtigere at køre bil mellem Herning og Ringkøbing.

    Derfor skal der de kommende år bruges knap en milliard kroner på at udbygge Rute 15 mellem de to byer. Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

    En forligskreds af partier har besluttet, at Vejdirektoratet nu kan sætte gang i arbejdet, som forventes afsluttet i 2028.

    Projektet har en ramme på i alt 992 millioner kroner.

    Når arbejdet på Rute 15 er færdiggjort, får den en generel hastighedsgrænse på 90 kilometer i timen. Nogle steder vil det dog være 70 kilometer i timen af hensyn til trafiksikkerheden.

  9. Færre tog og længere rejsetid mellem landsdelene

    Pendlere, der skal rejse med tog her til morgen, må forberede sig på en smule ventetid.

    Det skriver DSB på sin hjemmeside. Der vil nemlig være forsinkelser og enkelte aflysninger mellem landsdelene.

    Ifølge DSB forventes forsinkelserne at blive mellem 15 og 20 minutter. Dog kan de første tog være mere forsinkede end det.

    Årsagen er et overgravet lyslederkabel på Østfyn, som betyder, at DSB ikke kan køre alle tog frem til omkring klokken 09.

  10. Torsdag starter med regn, men giver senere sol

    Dagen starter med skyer, men senere venter en del sol. Opklaringen kommer fra vest, så der er mest tid med solen i Jylland. Her er det ved Årøsund. Foto: Viggo Hjort Kohberg

    Nattens regnvejr hænger over store dele af landet her til morgen, men i løbet af formiddagen fortsætter det kursen mod øst, og det giver plads til en opklaring, der kan giver os nogen eller en del sol resten af dagen.

    Temperaturen ligger allerede ret højt fra morgenstunden, og den stiger til et niveau mellem 8 og 11 grader - lokalt måske lidt varmere.

    Vinden er jævn til hård igen i dag fra sydvest, men senere aftager den i styrke.

  11. Kinas militær beskylder amerikansk krigsskib for at sejle ind i kinesisk farvand

    Det var angiveligt destroyeren USS Milius, som sejlede ind i kinesisk farvand. Ombord kan skibet blandt andet have guidede missiler. (Foto: © Nóel Celis, Scanpix Denmark)

    Ifølge det kinesiske militær har man monitoreret og jaget et amerikansk krigsskib ud af kinesisk farvand.

    Ifølge nyhedsbureauet Reuters skulle det amerikanske skib ifølge kinesiske kilder have sejlet ulovligt ind i kinesisk farvand omkring Paraceløerne i det sydkinesiske hav.

    - Styrkerne vil konstant opretholde et højt beredskab og træffe alle nødvendige foranstaltninger for resolut at beskytte national suverænitet og sikkerhed og stabilitet i det sydkinesiske hav, siger Tian Junli, talsmand for den kinesiske kommando i området.

    Ifølge kineserne var det den amerikanske destroyer USS Milius, som sejlede ind i området, der har været præget af spændinger mellem de to lande, uden godkendelse fra Kina.

    Hos den amerikanske flåde afviser man, at det kinesiske militær skulle have jaget krigsskibet ud af området. Ifølge Reuters kalder amerikanerne meldingerne for falske.

    Opdateret kl. 06.24: Tilføjet udmeldingen fra den amerikanske flåde.

  12. Taiwan bekræfter planer om møde mellem præsident og amerikansk toppolitiker

    Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, rejser efter planerne til Mellemamerika. Men det har været rygter om et planlagt stop i USA, der har vakt størst opsigt.

    Tidligere på måneden bekræftede formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Kevin McCarthy, at han skulle mødes med Tsai Ing-wen. Men indtil nu har der ikke været nogen officiel bekræftelse af mødet fra Taiwans side.

    Som svar på et spørgsmål i Taiwans parlament, fortæller landets udenrigsminister nu, at Tsai Ing-wen og Kevin McCarthys møde stadig er i gang med at blive planlagt. Det skriver Ritzau.

    Møder mellem de to landes politikere har tidligere vakt stor vrede i Kina, som anser Taiwan som en del af landet.

    Sidste år besøgte den daværende formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, Taiwan. Besøget blev startskuddet på Kinas langvarige militære øvelser omkring Taiwan, skriver Ritzau.

  13. EU-undersøgelser finder flest ketaminrester i spildevandet i danske byer

    I en uge mellem marts og april sidste år, indsamlede Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA) prøver af spildevandet i 104 europæiske byer.

    Undersøgelserne viste blandt andet, at den største mængde af ketaminrester er fundet i spildevandet i byer i Danmark, Italien, Portugal og Spanien, skriver Reuters.

    Desuden viser undersøgelsen, at kokainforbruget tilsyneladende er stigende.

    De højeste værdier af kokainrester blev fundet i spildevand i Belgien, Spanien, Portugal og Holland.

    Ketamin er oprindeligt et bedøvelsesmiddel til større dyr, men bruges som rusmiddel, da det kan give en hallucinogen effekt.

    Det er første gang, ketamin er inkluderet i undersøgelsen fra EMCDDA.

  14. To personer ramt af skud i den grønlandske by Narsaq

    To personer er blevet ramt af skud i den grønlandske by Narsaq onsdag eftermiddag lokal tid.

    Det oplyser Brian Thomsen, der er vagtchef i Grønlands Politi, til mediet KNR.

    De to personer, der blev ramt af skud, er uden for livsfare.

    Politiet i Grønland modtog anmeldelsen om skyderiet klokken 16.50, og en halv time senere blev en formodet gerningsmand anholdt.

    - Det vil sige, at den farlige situation, vi havde nede i Narsaq, den er ophørt, siger Brian Thomsen.

    Ud over de to personer, der blev ramt af skud, kom tre personer til skade ved hændelsen. De blev dog ikke ramt af skud. Brian Thomsen forklarer, at de tre personer er kommet til skade, fordi projektiler har ramt andre genstande, der er gået i stykker, og personerne er blevet ramt af de genstande.

    Grønlands Politi kender ikke til motivet og er i gang med at efterforske hændelsen og har derfor ikke yderligere informationer.

    /ritzau/

    Opdateret med citat og oplysningen om, at tre personer udover de to, der er blevet ramt af skud, er kommet til skade.

  15. Blinken: Rusland og Kinas forhold er et bekvemmelighedsægteskab

    USA's udenrigsminister siger til en komité i Senatet, at Rusland er en klar juniorpartner i forhold til Kina. (Foto: © Jose Luis Magana, Associated Press)

    USA's udenrigsminister, Antony Blinken, affejer Kinas diplomati med Rusland som et "bekvemmelighedsægteskab".

    Han siger, at Kina endnu ikke har givet militær hjælp til Rusland, i krigen mod Ukraine.

    - Til dels som et resultat af, at de har et meget anderledes verdenssyn, end vi har, har de et bekvemmelighedsægteskab, siger Blinken til Senatets komité for relationer med udlandet.

    - Rusland er rigtig meget en juniorpartner i det her forhold.

    Blinken siger, at han mener, at Kina presser på for en "ikke-liberal" vision, der skal erstatte den verdensorden, som USA har sat.

  16. Fem drukner efter overfyldt migrantbåds forlis ved Tunesien

    Fem afrikanske migranter er omkommet og 28 andre savnes efter en båd på vej mod Italien forliste ud for Tunesien, hvor de forsøgte at krydse middelhavet

    - Fem migranters lig blev bjerget, og fem andre migranter blev reddet, men 28 savnes fortsat, siger Ramadan Ben Omar, der er fra menneskerettighedsgruppen Det Tunesiske Forum for Sociale og økonomiske Rettigheder til Reuters.

    Han peger på, at båden sank, fordi den var overfyldt, og de fleste af bådens 38 passagerer var fra Elfenbenskysten, akriver AFP.

    Forliset sker midt i en betydelig stigning i antallet af migrantbåde fra Tunesien, skriver Reuters.

    Båden var sejlet fra Tunesien med kurs mod den italienske ø Lampedusa - et populært mål for folk, der forsøger at undslippe krig og forfølgelse i Afrika.

  17. Dansk PSG-angriber blev skiftet ind i CL-nederlag til Wolfsburg

    Amalie Vangsgaard blev skiftet ind for PSG efter 66 minutter i nederlaget på 0-1 til Wolfsburg i Champions League. (Foto: © GONZALO FUENTES, Ritzau Scanpix)

    Amalie Vangsgaard formåede ikke at gøre en forskel, da PSG tabte 0-1 til Wolfsburg i Champions League-kvartfinalerne onsdag aften.

    Den danske landsholdsangriber startede på bænken i det første af to opgør mod tyskerne, men blev skiftet ind efter 66 minutter. Da var det franske hjemmehold allerede bagud og havde fået en spiller vist ud, hvorfor opgaven var vanskelig.

    I aftenens anden kamp vandt Chelsea FC over storholdet Lyon med 1-0. Pernille Harder var med i spillergruppen, som fløj til Frankrig, men blev siet fra til den endelige kamptrup. Landsholdsanføreren har været ude med en skade siden november 2022.

    Returopgørene spilles i næste uge.

  18. Lindsay Lohan og Jake Paul anklaget i sag om kryptovaluta

    Skuespillerinden Lindsay Lohan, influenceren Jake Paul og en række andre berømtheder har overtrådt lovgivningen om investorbeskyttelse ifølge det amerikanske finanstilsyn, skriver blandt andre CNBC og BBC.

    Kendisserne brugte angiveligt deres sociale platforme til at reklamere for to kryptovalutaer uden at afsløre, at de blev betalt for at promovere dem.

    Sigtelserne er en del af en større sag mod kryptoplatformene Tronix og BitCorrent. Grundlæggeren af platformene, Justin Sun, er anklaget for at begå bedrageri og manipulere handelsaktiviteten, skriver CNBC.

    Lohan, Paul og fire andre amerikanske berømtheder, der har promoveret kryptovalutaerne, har indvilliget i et forlig, hvor de hver skal betale 400.000 dollar.

  19. Danmarks curlingkvinder skøjter tilbage på rette spor med sejr ved VM

    Danmark slog New Zealand og kan stadig håbe på en plads i knockoutfasen ved VM. (Foto: © 10030 Jonas Ekströmer/TT, Ritzau Scanpix)

    Efter fem nederlag på stribe, vendte lykken endelig for Danmarks curlingkvinder ved VM.

    Landsholdet vandt således 8-5 over New Zealand onsdag aften og er dermed stadig i spil til en plads i knockoutfasten.

    Med sejren i hus har Danmark tre sejre og fem nederlag ved slutrunden i Sverige og indtager en niendeplads i tabellen. De seks bedste hold går videre fra gruppespillet, hvor curlinglandsholdet mangler at spille fire kampe.

    Næste udfordring er Tyrkiet og ubesejrede Schweiz, som skal fejes af isen torsdag eftermiddag.

  20. Tidligere direktør i energiselskab aftalte bonusordning uden loft

    Det var en tidligere direktør i energiselskabet Energi Danmark, som aftalte at give "en lille håndfuld nøglemedarbejdere" en bonusordning uden loft, der er løbet op i kæmpebeløb.

    Aftalen blev indgået, uden at bestyrelsen vidste det.

    Det oplyser Jesper Hjulmand, der er administrerende direktør i Andel, som er en af ejerne af Energi Danmark, i en skriftlig kommentar til Ritzau. Han er også bestyrelsesformand i Energi Danmark.

    - Aftalen er indgået af den nu fratrådte direktør i Energi Danmark uden bestyrelsens viden, skriver direktøren blandt andet uden at sætte navn på.

    Mødet var indkaldt, fordi det er kommet frem, at ledende medarbejdere i det andelsejede Energi Danmark har optjent kæmpebonusser ifølge erhvervsmediet Finans.

  21. Aarhus Uniteds håndboldkvinder napper den sidste slutspilsplads trods nederlag

    Mathilde Neesgaard scorede 11 mål i Aarhus Uniteds nederlag til Skanderborg, men aarhusianerne er det til trods klar til slutspillet. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

    Aarhus United tabte ganske vist 32-33 til Skanderborg i Kvindeligaens sidste runde, men det østjyske håndboldhold nappede alligevel en plads i slutspillet.

    Det stod klart onsdag aften, hvor den sidste runde af Danmarks bedste håndboldrække skulle afgøres.

    De tager dermed den ottende og sidste plads i slutspillet, som også tæller Odense, Team Esbjerg, Ikast, København, Nykøbing Falster, Viborg og Silkeborg-Voel.

    Det aarhusianske gode blev omvendt et onde for Horsens Håndbold Elite, som missede slutspillet og skal spille i nedrykningsgruppen. Horsens kunne have sikret sig en plads i det gode selskab med en sejr over Viborg HK, men endte med at tabe 19-31.

    Topholdet Odense Håndbold tabte med 19-30 til forfølgerne fra Team Esbjerg, mens Nykøbing Falster slog København Håndbold med 40-34.

    Det betyder, at Odense og Esbjerg hver tager to point med sig over i slutspillet, mens Nykøbing Falster og Ikast Håndbold, der slog Ringkøbing Håndbold, hver har ét point.

    De fem hold, der ikke nåede med i slutspillet, kæmper nu om at undgå nedrykning. Der er ingen direkte nedrykningsplads, fordi Randers tidligere på sæsonen gik konkurs.

  22. For andet år i træk napper Team Esbjerg-profil titlen som Årets Håndboldspiller

    Henny Reistad er Årets Kvindelige Håndboldspiller 2022. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

    Henny Reistad kan for andet år i træk kalde sig for den bedste spiller i dansk kvindehåndbold.

    Den 24-årige norske Team Esbjerg-profil fik prisen onsdag aften, skriver Håndbold Spiller Foreningen i en pressemeddelelse.

    Knap 69 procent af spillerne i Kvindeligaen, 1. division og danske udlandsprofiler havde stemt på "den komplette stjernespiller" Henny Reistad.

    - Henny sluttede 2022 af med endnu engang at blive europamester med Norge og samtidig blive kåret som Most Valuable Player til slutrunden, lyder det i pressemeddelelsen.

    Henny Reistad blev hyldet før Team Esbjergs sidste grundspilskamp mod topklubben Odense Håndbold onsdag aften.

    Med kåringen følger Reistad i fodsporene på store navne som Tonje Kjærgaard, Bojana Popovic, Nycke Groot og Sandra Toft, som er de eneste, der har vundet afstemningen to år i træk.

  23. Det ældste eksemplar af en hebraisk bibel kommer på auktion

    • The Codex Sassoon står til at blive en af de dyreste bøger, der nogensinde er solgt. (Foto: © NIR ELIAS)
    • Den hebraiske bibel bliver lige nu udstillet på Tel Aviv University i Israel. (Foto: © Jack Guez, AFP or licensors)
    1 / 2

    Hvis du er stinkende rig og interesseret i ældgamle håndskrifter, så kan du snart gøre et kup.

    Verdens ældste komplette hebraiske bibel kommer nemlig til salg hos auktionshuset Sotheby's i New York til maj.

    Du skal nok bare være forberedt på at betale op til 50 millioner dollar (345 millioner kroner) for det 1.100 år gamle hellige skrift.

    Så meget vurderer Sotheby's, at det kan indkassere.

    Codex Sassoon hedder den læderindbundne udgave, som eksperter vurderer blev håndskrevet og samlet omkring år 900 efter Kristus.

    Den indeholder stort set hele Det gamle Testamente på originalsproget hebraisk.

    Der er kun to andre hebraiske bibler fra denne periode, men Codex Sassoon vurderes til at være den ældste, skriver New York Post.

    Codex Sassoon har fået navnet efter dens tidligere ejer David Sassoon, der døde i 1942.

  24. Regeringen varsler et stramt finanslovsforslag i morgen

    Når regeringen præsenterer sit finanslovsforslag i morgen ved middagstid, så bliver det ikke med gaver til alle og enhver.

    Det er meldingen fra finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse, der varsler, at regeringens forslag til årets finanslov er stram.

    - Den største økonomiske udfordring for Danmark og danskerne er den stadigvæk høje inflation, lyder det fra ministeren.

    - Formålet med finansloven for 2023 er derfor meget enkelt: Den skal bidrage til at bekæmpe inflationen, til gavn for danskerne og dansk økonomi.

    Finansloven for i år ville sædvanligvis være blevet forhandlet på plads i slutningen af sidste år.

    Men folketingsvalget den 1. november og en langtrukken regeringsdannelse har udskudt processen.

  25. Beethovens hår er blevet testet og fortæller nyt om komponistens helbredsproblemer

    En lok af Ludwig van Beethovens hår bliver undersøgt. (Foto: © ANTHI TILIAKOU, Ritzau Scanpix)

    Hans 'Ode til Glæden' er Europahymnen, de første toner af 'Skæbnesymfonien' er nogle af de mest kendte i musikhistorien, og selv folk uden en tone i livet har hørt 'Måneskinssonaten' og 'Für Elise'.

    Komponisten Ludwig van Beethovens aftryk på musikverdenen er stort, og selv i dag - omkring 200 år efter hans død - forsøger man at blive klogere på ham.

    En række forskere fra Cambridge University har undersøgt fem af hans hårlokker for at kortlægge hans genmasse, skriver Reuters.

    En obduktion efter hans død i 1827 viste, at han havde skrumpelever - hvilket ofte kan indfinde sig som følge af et højt alkoholforbrug - men de nye undersøgelser viser, at der lå flere faktorer bag, herunder genetik.

    Undersøgelsen viser nemlig, at han var genetisk disponeret overfor leversygdom og var inficeret med hepatitis B-virus.

    Til gengæld har det ikke været muligt for forskerne at slå fast, hvorfor han allerede som 29-årig begyndte at miste sin hørelse.

  26. USA's centralbank hæver renten på trods af uro efter bankkrak

    Den amerikanske centralbank (FED) hæver den toneangivende rente med 0,25 procentpoint til intervallet 4,75–5,00 procent, skriver CNN.

    Der har været stor spænding omkring rentebeslutningen efter uroen på finansmarkederne den seneste uge på grund af bankkrakkene i USA.

    Nogle spekulerede i, at centralbanken ville sætte renteforhøjelser på pause efter uroen på markederne.

    Men rentehoppet sker uden tvivl på grund af bekymringen for den høje inflation, vurderer cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen.

    - Det er nu niende rentemøde i træk, hvor FED skruer renten op. Det er den hurtigste opstramning af pengepolitikken i mere end 40 år, siger han til Ritzau.

  27. Brændende rumskrot lyser op på himlen over Californien

    Folk fik sig noget af et syn på nattehimlen over det nordlige Californien for nogle dage siden.

    Store lysende objekter efterfulgte hinanden og fik sikkert mange til at gætte løs. Var det meteorer eller måske endda ufoer?

    Nej, ingen af delene. Ildkuglerne var simpelthen rumskrot fra Den Internationale Rumstation, som brændte op i atmosfæren, skriver New York Times.

    - Det var store dele af noget kommunikationsudstyr, som blev kastet over bord på rumstationen i februar 2020, som strøg over himlen, siger astrofysikeren Jonathan McDowell fra Smithsonian and Harvard Center for Astrophysics.

    - Hvad du ser er rent faktisk meget små objekter, som bevæger sig meget stærkt og udløser en masse energi, siger han.

  28. Boris Johnson under høring: Jeg løj ikke om partygate over for parlamentet

    Ekspremierminister Boris Johnson fortæller, at alle hans forklaringer om fester under corona var i god tro. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

    Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson slår fast, at han ikke har løjet for parlamentet i den såkaldte partygate-skandale, der handler om ulovlige fester i regeringskontorerne under pandemien.

    - Jeg er her for at sige - med hånden på hjertet - at jeg ikke løj over for Underhuset, siger Johnson.

    Han redegør i dag for alle sagens dele overfor et parlamentsudvalg, og udfaldet af redegørelsen kan blive afgørende for Johnsons politiske fremtid.

    Johnson siger, at alle forklaringer og erklæringer blev afgivet i god tro.

    Boris Johnson trådte tilbage i september sidste år, efter at en lang række af hans ministre havde taget deres afsked i protest mod en række skandaler. Det drejede sig først og fremmest om fester i Downing Street 10, mens hele landet var under streng coronanedlukning.

  29. Nordirere kan nu få indflydelse, hvis EU-lovgivning kan skade landet

    Den britiske premierminister, Rishi Sunak, fik i dag opbakning fra parlamentet til at stemme et nøgleelement i en aftale om Nordirland efter Brexit igennem, skriver Reuters.

    515 parlamentarikere stemte for indførelse af en såkaldt Stormont-bremse. Det betyder, at hvis 30 af 90 medlemmer af det nordirske parlament, Stormont, ønsker, at en ny EU-lov ikke skal gælde i Nordirland, så kan de anmode om det.

    Bremsen er altså en sidste udvej for det nordirske parlament, hvis man skønner, at EU-lovgivningen vil få store negative konsekvenser.

    I en aftale mellem Storbritannien og EU tilbage i 2019 gælder nogle EU-love om varer og told i Nordirland, men politikere i Stormont havde ingen formel måde at påvirke reglerne på, skriver BBC.

  30. Internationalt ishockeyforbund holder døren lukket for Rusland og Belarus

    Det russiske hold vandt OL-guld i 2018, men der går noget tid, før russerne kan fejre internationale triumfer i ishockey igen. (Foto: © Jae C. Hong, Associated Press)

    Mens Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har åbnet døren på klem for, at russiske og belarusiske atleter kan deltage ved OL under neutralt flag, skal atleter fra de to lande ikke tage hockeyskøjterne på.

    Onsdag meddelte Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) nemlig på sin hjemmeside, at Rusland og Belarus fortsat er udelukket.

    - Baseret på detaljerede risikovurderinger fra en anerkendt virksomhed, som specialiserer sig i vurderinger af forskellige globale udfordringer, har IIHF's bestyrelse besluttet, at det endnu ikke er sikkert at indlemme russiske og belarusiske hold i IIHF-turneringer, lyder det ifølge Ritzau.

    Beslutningen blev truffet på et møde i IIHF's bestyrelse. Udelukkelsen gælder for den kommende 2023/24-sæson, understreger ishockeyforbundet.

    Det vil være tredje VM i træk, som de to store ishockeylande går glip af. De blev i første omgang udelukket i marts sidste år umiddelbart efter Ruslands invasion i Ukraine.

  31. Hård kritik af nyt fynsk friplejehjem: Må ikke tage nye beboere ind

    Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) retter nu en hård kritik af forholdene på Strandhøjen Friplejehjem i Nyborg.

    Styrelsen har under tilsynsbesøg konstateret problemer med journalføringen, håndteringen af medicin, beboernes livskvalitet og de ansattes tone over for beboerne.

    Derfor må Strandhøjen Friplejehjem indtil videre ikke tage nye beboere ind, selv om plejehjemmet kun er halvt fyldt.

    - Det er den mest alvorlige sanktion, vi har, og jeg kan ikke huske, at vi har brugt den før. Så det er ganske usædvanligt, siger styrelsens sektionsleder, Ann-Christina Dahlgaard.

    Lene Soelmark, som er chef i Danske Diakonhjem, der driver Strandhøjen Friplejehjem, anerkender kritikken.

    - Vi arbejder på hurtigst muligt at få rettet op på forholdene, siger hun.

    STPS kommer på opfølgende tilsynsbesøg i begyndelsen af april.

Mere fra dr.dk