Seneste nyt
27. nov 2021

Butiksansatte kan undgå mundbind, hvis de viser et gyldigt coronapas

Mandag er det frem med mundbindet, hvis man skal ud og købe julegaver. Men er man ansat, kan man slippe, hvis virksomheden stiller krav om, at man har et gyldigt coronapas.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Og det vækker glæde i fagforeningen HK, der blandt andet organiserer butiksansatte.

- Vi er da jublende lykkelige over, at vi er blevet hørt, når vi har sagt, at der altså er udfordringer ved at bære mundbind i løbet af en lang arbejdsdag, siger Mette Høgh, som er formand i HK Handel.

Det er Folketingets Epidemiudvalg, som har truffet beslutning om, at der skal indføres mundbind fra på mandag. Men det slipper de butiksansatte altså for, hvis coronapasset er i orden.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) takker for, at Epidemiudvalget bakker op om "en balanceret løsning, skriver han i et tweet.

Seneste nyt

 1. 7 min. siden

  Barer og værtshuse kan droppe nogle af restriktionerne allerede mandag aften

  Regeringen har besluttet, at barer og værtshuse kan holde åbent hele mandag aften og dermed kan slippe restriktionerne lidt tidligere, end der ellers var lagt op til.

  Det skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S) på Facebook.

  Derfor undgår man en situation, hvor værtshusene i praksis skulle lukke ned klokken 23 for så at have lov til at åbne igen fra midnat. Der må også serveres alkohol efter klokken 22.

  - Vi kan ikke lade firkantede skrivebordsregler spænde ben for en god genåbning ude i restauranternes virkelighed, skriver ministeren på Facebook.

  Erhvervsministeriet oplyser overfor DR Nyheder, at det også gælder salg af alkohol i detailhandlen.

  (Foto: (screendump Facebook))
 2. 23 min. siden

  Nu bliver den strandede næbhval obduceret i Kolding

  Obduktionen i gang på havnen i Kolding. (Foto: Hanne Høier © DR)

  En sjælden næbhval, som for få dage siden blev konstateret død i Kolding Fjord, røg tidligere i dag på land, og nu er obduktionen i gang.

  Det sker på havnen i Kolding, hvor mange er mødt op for at følge med. Alt fra nysgerige borgere, til forskere og eksperter fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

  - Vi vil gerne lære mere om arten, så derfor er sådan en strandet hval jo rigtig værdigfuld i forbindelse med forskning i havpattedyr, siger Charlotte Bie Thøstesen, museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet.

  Hvalen er lige over syv meter og vejer tre ton.

 3. 29 min. siden

  Universitet sætter advarselsmærkat på Harry Potter-bog: "Kan medføre svære samtaler om køn, seksualitet og identitet"

  Engelskstuderende på University of Chester i England vil støde på en advarsel, når de kaster sig over 'Harry Potter og De Vises Sten', som er en del af pensum.

  Bogens indhold kan nemlig medføre "nogle svære samtaler omkring om køn, race, seksualitet, klasse og identitet", lyder det i en tekst, der skal beskrive et kursus i såkaldt Young Adult-litteratur, hvor også de populære 'Hunger Games'-bøger er inkluderet.

  Det skriver flere medier, heriblandt The Times.

  Kursets underviser, doktor Richard Leahy, har tidligere kritiseret Potter-forfatteren J.K. Rowling. Hun er de seneste år blevet beskyldt for at være transfobisk i flere udtalelser, blandt andet på sin Twitter-profil.

 4. 47 min. siden

  Nordjyderne venter længere på ambulancer end aftalt

  Selvom det er aftalt, at den maksimale responstid på en ambulance i Region Nordjylland maksimalt må være 9 minutter og 12 sekunder, så gik der i december 11 minutter og 34 sekunder. Og de foreløbige tal for januar viser ingen bedring.

  Også i de næste måneder bliver det svært at overholde den aftalte responstid, erkender Falck Ambulances nordjyske regionsdirektør, Kjeld Brogaard.

  - Jeg tør ikke sige hundrede procent at vi kommer i mål. Det gør vi nok ikke i forhold til det kontraktlige, men vi gør alt hvad vi kan for at sikre et stabilt og robust beredskab.

  Den 1. april overtager regionen og det finske selskab PreMed ambulancekørslen i Nordjylland fra Falck.

 5. 54 min. siden

  Kina vil lade FN's menneskeretschef besøge omstridt provins - men kun hvis hun ikke 'foretager undersøgelser'

  FN's menneskeretschef, Michelle Bachelet, er velkommen til at besøge Xinjiang-provinsen i Kina, hvor styret beskyldes for at begå overgreb mod det etniske mindretal uighurerne. Men ikke hvis formålet er at fortage undersøgelser.

  Sådan lød det tidligere i dag fra en talsperson for Kinas udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Meldingen kommer, efter at det kinesiske medie South China Morning Post skrev, at regeringen ifølge anonyme kilder havde givet grønt lys til at menneskerettighedskommissæren kunne besøge provinsen efter vinter-OL i Beijing.

  Men det kommer ikke til at ske uden "garantier for fuld adgang til Xinjiang-provinsen", lyder det nu fra FN.

  - Det er vigtigt, at et eventuelt besøg bliver meningsfyldt, med fuld, uovervåget adgang til en lang række repræsentanter fra civilsamfundet og steder, lige så vel som møder på højt niveau med repræsentanter for regeringen, lyder det fra kommissærens talsperson.

 6. I dag kl. 12:10

  Rigspolitiet var 'teknisk hjælper' i IS-kvindes retssag: 'Det er helt urimeligt'

  Østre Landsret behandler i dag en sag, hvor en 32-årig dansk-marrokansk kvinde har sagsøgt staten for at få sit danske statsborgerskab tilbage.

  Det blev taget, fordi kvinden ifølge myndighederne tilsluttede sig Islamisk Stat.

  I retten er det kommet frem, at en politiansat var til stede, da kvinden gav forklaring i sagen via iPad fra en fangelejr i Syrien. Her skrev han i hemmelighed en rapport om kvinden.

  Han må ikke identificeres, men kalder sig 'KF15115'. Han beskriver kvindens påklædning indgående, og at stemningen i lokalet skiftede, da kvindens bisidder fandt ud af, hvem han var.

  - Imødekommenheden blev kortvarigt kompromitteret, da KF15115 blev bedt om at identificere sig, skriver han.

  Kvindens advokat Knud Foldschack kritiserer i retten politiet.

  - Det er helt urimeligt. Jeg troede, at vi var enige om, at der blev sendt en person fra en ambassade, siger Knud Foldschack.

  - Vi må ikke vide, om det var en PET-agent eller en efterforsker. Vi må ikke vide, om han havde aflytningsudstyr med.

  Sagen forventes afgjort inden for fire uger.

 7. I dag kl. 11:55

  Rusland: USA udnytter Ukraine til at forværre sit forhold til Moskva

  USA udnytter "regimet i Ukraine" til at sætte fut under spændingerne mellem dem selv og Rusland.

  Sådan lyder anklagen i dag fra Ruslands udenrigsminister, Sergeij Lavrov, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge Lavrov bør Rusland overveje at tage forebyggende tiltag for at beskytte sine diplomater i Ukraine. USA og Canada har begge trukket ikke-essentielle medarbejdere og familier til ansatte på deres ambassader midlertidigt hjem på grund af den tiltagende troppeopbygning på den russiske side af grænsen til Ukraine.

  Ifølge Rusland skyldes opbygningen ikke planer om en invasion, men en øget trussel fra Nato-styrker i regionen.

 8. I dag kl. 11:35

  EU-chef får røffel for ikke at have fundet sms'er frem

  Det er ikke kun i Danmark, at der er debat om, hvorvidt toppolitikere skal offentliggøre deres sms'er eller ej.

  I Bruxelles har kommissionsformand Ursula von der Leyen været under hårdt pres, fordi hun ikke har offentliggjort de beskeder, hun sendte til Pfizers topchef, Albert Bourla, inden EU-landenes coronavaccine-aftale med medicinalgiganten blev indgået.

  Nu kritiserer EU's ombudsmand, Emily O'Reilly, kommissionsformanden for ikke at ville identificere beskederne, selvom en journalist havde søgt om at få aktindsigt i dem. Ifølge Europa-Kommissionen er sms'er og andre lignende beskeder blot "et kortvarigt dokument", som ikke indeholder vigtige politiske oplysninger. Derfor bliver de heller ikke registreret i systemet, som mails og breve eksempelvis gør.

  Men ifølge ombudsmanden burde man have forsøgt at finde beskederne, og derfor har Emily O'Reilly nu bedt kommissionsformandens kontor om endnu engang at lede efter dem.

 9. I dag kl. 11:31

  coronasmittede har fået coronapille

  Blot 390 coronasmittede danskere fik i løbet af tre uger i december udskrevet coronapillen Lagevrio, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

  I uge 52 blev pillen kun udskrevet 177 gange og er dermed langt færre end de 1.300 patienter om ugen, som Sundhedsstyrelsen vurderede.

  I midten af december gav Sundhedsstyrelsen grønt lys til pillen, selv om den ikke var godkendt af det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA).

  De praktiserende læger, der skal udskrive pillen, har været skeptiske, og Anders Beich fra Dansk Selskab for Almen Medicin, har sagt, at dokumentationen for tablettens virkning var for dårlig.

  Pillerne er beregnet til primært ældre eller uvaccinerede coronasmittede, og behandlingen skal gå i gang senest fem dage efter, at den smitede har fået symptomer.

  Knap halvdelen af de patienter, der fik udskrevet pillen, var under 65 år gamle. Danmark har foreløbigt indkøbt 50.000 behandlinger med pillen.

 10. I dag kl. 11:20

  Brev afleveret 50 år for sent: 'Jeg troede, at nogen lavede sjov med mig'

  Et billede af brevet, som Genowefa Klonowska modtog over 50 år for sent. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)

  Mange har nok prøvet, at noget post er blevet forsinket, og efter tre vrede opringniner er man blevet spist af med fire stykker chokolade og et beklagende kort.

  Men postvæsenet i Litauen havde nok i højere grad et forklaringsproblem, da de leverede et brev over 50 år for sent.

  - Jeg troede, at nogen lavede sjov med mig, lyder det Genowefa Klonowska, som fik stukket brevet i hånden.

  Brevet faldt sammen med 17 andre ud af en ventilationsskakt i sommer i et tidligere posthus i udkanten af hovedstaden Vilnius. Snavsede og selvfølgelig præget af tidens tand.

  Brevene er fra slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne, og det har kun været muligt at finde fem af 17 modtagere.

  • Brevet, som Genowefa Klonowska modtog, var over 50 år gammelt, og det indkluderede blandt andet en håndlavet farvet rose. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)
  • Genowefa Klonowska holder brevet, som er sendt af en Ewa, som hun dog ikke har mange minder om. Hun er nok en penneven fundet gennem en avis. Ewa er i brevet blandt andet træt af, at busserne ikke længere når hendes by, hvorfor hun skal gå i vinterkulden. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)
  • Et billede af andre breve, der blev fundet i skakten. Gadenavne og deres nummerering har ændret sig i Vilnius, og postkontorarbejdere brugte måneder på at lede efter de rigtige huse og snakke med nuværende lejere og naboer for at spore, hvor modtagerne flyttede hen. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)
  • Et billede af Lenin præger et brev, der stammer fra en tid, hvor Litauen fortsat var en del af Sovjetunionen. Afsenderne var udvandrede slægtninge eller pennevenner fra steder som Australien, Polen eller Rusland. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 11. I dag kl. 11:00

  Yderligere syv kolonihaver i Korsør forurenet med PFOS

  Antallet af kolonihaver i Korsør, der er forurenet med det giftige flourstof PFOS er nu mere end fordoblet, efter at Slagelse Kommune har målt for høje grænseværdier i jorden i syv nye haver.

  Kolonihaverne ligger ved indgangen til Haveforeningen Rundingen nedenfor Korsør Brandskole, som den massive PFOS-forurening tilsyneladende stammer fra.

  Med de nye fund venter der nu kommunen to klare opgaver, fortæller formand for Slagelse Kommunes Klima- og Miljøudvalg, Jørgen Grüner (SF):

  - Vi skal have renset jorden på de i alt 12 grunde, der er ramt. Og så skal vi undgå, at den her forurening breder sig til de lokale vandområder. Så vi skal have etableret nogle boringer, der trækker grundvandet op og have det renset.

 12. I dag kl. 10:51

  DMI udvider stormvarsel: Nu rammer 'farligt vejr' store dele af landet

  Alle steder i Danmark skal forberede sig på en meget blæsende weekend.

  Stormen, som DMI har døbt Malik, rammer nemlig størstedelen af landet. DMI har således for kort tid siden udvidet stormvarslet, kan man læse på institutets hjemmeside.

  Det betyder, at der er farligt vejr i vente for det nordvestlige Jylland samt Nordfyn, Nordsjælland og Bornholm, mens man i de øvrige dele af landet kan forvente voldsomt vejr.

  DMI forventer, at stormen topper mellem lørdag eftermiddag og søndag morgen. Det bliver med vindstød af orkanstyrke i blandt andet Nordvestsjælland, Nordsjælland, Nordfyn og på Bornholm.

  Screendump fra DMI's Twitter-profil.
 13. I dag kl. 10:35

  Kontanthjælpsmodtagere skal spritte af i vuggestuer og børnehaver i Esbjerg

  Esbjerg Kommune vil ansætte 50 kontanthjælpsmodtagere, der skal spritte borde, legetøj og andet af i børnehaver og vuggestuer.

  Det har kommunens økonomiudvalg besluttet, skriver Jydske Vestkysten.

  Og det giver mening på flere måder, mener May Britt Andrea Andersen (K), der er formand for Esbjerg Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg.

  - Det giver selvfølgelig mening sundhedsmæssigt. Men vi kunne også se, at en høj procentdel af de afsprittere, vi havde ansat sidste år, endte i job eller uddannelse.

  Hun påpeger også, at Esbjerg Kommune i flere år har ligget under sundhedsmyndighedernes anbefalinger, når det kommer til rengøring.

 14. I dag kl. 10:19

  Se videoen: Strandet næbhval løftet på land i Kolding forud for obduktion

  Alting har en ende.

  Og den strandede næbhval, der onsdag morgen døde i Kolding Fjord, skal i dag obduceres.

  Det finder sted foran byens borgere på havnen i Kolding, og forskere fra flere universiteter deltager, ligesom eksperter fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg har taget turen.

  Ifølge museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet, Charlotte Bie Thøstesen, så mener man, at hvalen har været syg siden den strandede i fjorden.

  Se videoen, da hvalen kom på land på Nordkajen i Kolding forud for obduktionen, hér:

 15. I dag kl. 10:10

  Letland: Tysklands hykleriske forhold til Rusland gavner Moskva

  Midt i den højspændte konflikt mellem Rusland og Ukraine agerer Tyskland lige nu både "umoralsk og hyklerisk".

  Sådan lyder der fra Letlands forsvarsminister, Artis Pabriks, i Financial Times. Her kritiserer han, at Tyskland netop har blokeret for, at Nato-allierede Estland ville sende militærstøtte til Ukraine.

  Årsagen var, at våbnene stammede fra Tyskland - og dermed er omfattet af landets "historiske ansvar" for ikke at bidrage med våben til en konfliktzone, lød forklaringen fra Berlin, der i stedet støtter Ukraine med et felthospital.

  Men det giver den lettiske forsvarsminister ikke meget for:

  - Hvis en person går gennem en mørk gyde, og ser en person blive tæsket, og så bare siger "Når du er blevet gennempryglet, ringer jeg til en ambulance", er det ikke i orden, siger han.

  Han advarer om, at Rusland vil forsøge at udnytte tyskernes tilbageholdenhed til at handle.

  - Europæisk sikkerhed kan ikke klares uden Tyskland i en ledende rolle.

 16. I dag kl. 09:55

  Frankrig vil overveje operation i Mali efter dansk marchordre

  Frankrig vil rådføre sig med sine partnere om, hvordan landet kan omstille sine militære operationer i Mali. Det sker på grund af Malis militærstyres "indstilling over for sine allierede".

  Sådan lyder det i dag fra den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, i et interview med radiostationen RTL. Det skriver Reuters.

  Udenrigsministeren udtalte i går, at Malis junta har taget en "uansvarlig" beslutning ved at kræve, at de danske soldater i landet trækker sig ud af Mali.

  Danmark har ad flere omgange bidraget til den franskledede Operation Barkhane, hvis formål er at bistå i kampen mod terrorgrupper i Mali og resten af Sahel-regionen. De danske tropper er udsendt til den europæiske specialstyrkeenhed, Takuba Task Force.

 17. I dag kl. 09:35

  Ungarns Orban rejser til Rusland for at bede Putin om mere gas

  Ungarns premierminister, Viktor Orban, vil i næste uge under et besøg i Moskva forsøge at få flere forsyninger af naturgas fra Rusland.

  Det vil han fremføre under et møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

  Det oplyser Orban til ungarsk radio ifølge Reuters.

  - Jeg vil gerne have forøget mængden af den gas, der skal leveres til Ungarn, i forhold til det tidligere aftalte niveau i den russisk-ungarske kontrakt, siger Orban og henviser til den problematiske situation med høje energipriser.

  Ungarn er medlem af Nato, og besøget i Moskva kommer på et tidspunkt med store spændinger mellem Vesten og Rusland, der menes at have opmarcheret op mod 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine. Flere lande er begyndt at frygte en egentligt invasion.

 18. I dag kl. 09:15

  Rigspolitichef bliver afhørt i Minkkommissionen

  I dag er rigspolitichef Thorkild Fogde kaldt ind for at vidne i Minkkommissionen.

  Det er Rigspolitiets rolle, der de sidste uger er blevet undersøgt, og hvordan politiet endte med at ringe rundt til minkavlere for at få understreget, at de skulle aflive deres mink, på trods af at en række chefer i Rigspolitiet var klar over, at der ikke var lovhjemmel til det.

  Fogde er øverste chef for politiet og den indsats, der foregik i forbindelse med aflivning og opfordring af aflivning af mink.

  Udover Fogde skal Morten Schiellerup Bager, som er chefkonsulent i Erhvervsministeriet, og Halit Sert, anklagefuldmægtig i Justitsministeriet, afhøres i dag.

 19. I dag kl. 09:10

  Kvindepokalen får seksdoblet pengepræmien

  Når du fremover skal se den danske kvindeliga, bliver det stadigvæk med forsikringsselskabet Gjensidige som hovedsponsor. Men som noget nyt har Gjensidige købt rettighederne til kvindernes pokalturnering, der fremover kommer til at gå under navnet Gjensidige Kvindepokalen.

  - Det har været ekstremt lærerigt og meget spændende at være en del af den udvikling, som kvindefodbold gennemgår i disse tider, hvor vi i fællesskab med DBU kæmper en vigtig sag for lige vilkår, fortæller Mats C. Gottschalk, koncerndirektør for Gjensidige i Danmark.

  - Derfor er det med stor glæde, at vi kan forlænge og udvide vores engagement i Gjensidige Kvindeliga og nu også Gjensidige Kvindepokalen.

  Derudover har forsikringsselskabet valgt at øge pengepræmien i Kvindepokalen. Før kunne pokalvinderne vinde en pengepræmie på 25.000 kroner og sølvvinderne 10.000 kroner.

  Men nu er pengepræmien seksdoblet, og så de danske pokalmestre fremover vinder 150.000 kroner og 50.000 til sølv.

  Gjensidige forhøjer pengepræmien med målet om at udvikle et stækt fundament for Kvindeligaen og styrke spillernes muligheder i ligaen.

 20. I dag kl. 09:00

  Kvinde død efter at være nægtet abort. Nu er demonstranter på gaden i Polen

  Flere demonstranter indtog i går gaderne i Polens hovedstad, Warszawa, for at protestere mod landets stramme abortlovgivning.

  De lagde blandt andet blomster og tændte lys til minde om en 37-årige kvinde, som tidligere på ugen mistede livet, fordi hun blev nægtet en abort. Det skriver The Guardian.

  Kvinden var gravid med tvillinger, og ifølge kvindens familie holdt først det ene fosters hjerte op med at slå, og en uges tid efter skete det samme for det andet foster. Selvom graviditeten dermed var gået til grunde, nægtede lægerne at udføre en abort. Ifølge kvindens familie døde hun af blodforgiftning.

  Hun havde i forvejen tre børn.

 21. I dag kl. 08:43

  Torsdagens blæsevejr væltede træer i Nordjylland – ny storm på vej lørdag

  Vinden kunne også mærkes ved Nørre Vorupør i går. (Photo: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix) (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Gårsdagens blæsevejr fik telefonerne til at ringe flere gange hos Nordjyllands Politi.

  - Vi har registreret 13 hændelser på væltede træer og andre genstande, som er væltet eller røget på kørebaner rundt omkring, siger vagtchef Thomas Ottesen.

  De væltede genstande gav dog ikke store gener for trafikken, og folk har været gode til at køre efter trafikken, lyder det fra politiet.

  Der er mere blæsevejr på vejr til blandt andet nordjyderne i weekenden. DMI har udsendt varsel om storm, der rammer landet lørdag. Stormen har fået navnet Malik og DMI’s varsel gælder for kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Læsø, Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Norddjurs.

  • En ejendom i Vadum i Nordjylland fik en forsmag på stormen i går. (Foto: (Privat foto))
  • En ejendom i Vadum i Nordjylland fik en forsmag på stormen i går. (Foto: (Privat foto))
  1 / 2
 22. I dag kl. 08:28

  Milliardoverskud hos Falck på grund af lyntest

  Det er en god forretning at tilbyde lyntest.

  Det mærker de hos Falck, der i løbet af 2021 har haft stor økonomisk fremgang på grund af de lyntestcentre, som selskabet har drevet rundt i landet under coronapandemien.

  Lyntestene har helt præcist givet 3,46 milliarder kroner i kassen.

  Falcks samlede omsætning er i 2021 steget med 2,8 milliarder kroner til 15,2 milliarder kroner.

  Driftsoverskuddet er knap tredoblet til 1,8 milliarder kroner, og det skyldes også lyntest. Det viser Falcks årsregnskab, der er offentliggjort i dag, skriver Ritzau.

 23. I dag kl. 08:15

  Hundredvis af lastbilchauffører er kørt på tværs af Canada i vaccineprotest

  Støtter tiljubler en chauffør i en konvoj på vej mod Ottowa. (Foto: Cole Burston © Ritzau Scanpix)

  Canadiske lastbilchauffører er kørt på tværs af det nordamerikanske land til hovedstaden Ottawa i protest mod et vaccinationskrav til lastbilchauffører, der passerer internationale grænser.

  Det er et krav, som premierminister Justin Trudeaus regering har pålagt chaufførerne, skriver Reuters.

  Hundredevis af chauffører har taget del i det, og mange er også mødt op på gaden for at vise deres støtte til chaufførernes sag.

  Over 740.000 personer har samtidig meldt sig ind i en Facebook-gruppe, der handler om sagen.

  Ifølge embedsmænd i branchen er 90 procent af chaufførerne, der krydser den amerikanske grænse, vaccineret, men et mindretal har afvist og siger, at tiltaget strider mod personlig frihed, skriver Reuters.

  Se en video af nogle af lastbilerne med tiljublende støtter:

 24. I dag kl. 07:59

  Nadal spiller sig i finalen: Nu er rekorden kun en sejr væk

  Spanske Rafael Nadal er i finalen ved Australian Open, og er nu kun en sejr fra at blive den spiller med flest grand slam-titler. (Foto: MARTIN KEEP © Ritzau Scanpix)

  Rafael Nadal er kun én sejr fra karrierens 21. grand slam-titel.

  Fredag morgen dansk tid spillede den spanske veteran sig i finalen i Australian Open med en sejr i fire sæt over syvendeseedede Matteo Berrettini fra Italien.

  Nadal vandt med cifrene 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 og er dermed for sjette gang klar til slutkampen i Melbourne.

  Nadal har 20 slam titler, en rekord han deler med Roger Federer og Novak Djokovic.

  I finalen møder han enten grækeren Stefanos Tsitsipas eller Daniil Medvedev fra Rusland. Vinder spanieren den kamp, er han alene i spidsen i legendernes indbyrdes grand slam-ræs.

  Han har dog ikke de bedste erfaringer med finaler i Melbourne. Nadal har tabt fire af sine hidtidige fem finaler i Australian Open. Den eneste sejr kom helt tilbage i 2009, hvor han slog Roger Federer i fem sæt.

 25. I dag kl. 07:57

  Venstre og Konservative vil skrotte indrejserestriktioner: Frygter for turismen

  Hvis indrejserestriktionerne bliver forlænget, frygter Venstre og Konservative, at turister vil droppe Danmark.

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har bedt partierne melde tilbage i dag, om de ønsker at forlænge de nuværende indrejserestriktioner. Og Venstre siger nej:

  - Vi mener fra Venstres side, at de sidste indrejsekrav skal fjernes. Og det gør vi ud fra, at det rammer turistbranchen rigtig hårdt, og det rammer vores lufthavne rigtig hårdt, siger Anni Matthiesen, Venstres turismeordfører, til Ritzau.

  Som det er nu, skal indrejsende kunne vise dokumentation for en negativ test foretaget inden rejsen til Danmark.

  Selvom stort set alle coronarestriktioner stopper på tirsdag, er der altså fortsat ikke truffet nogen beslutning om indrejserestriktionerne.

 26. I dag kl. 07:10

  Fredag giver sol og blæst inden stormfuld weekend

  I dag fredag kommer der også godt gang i vinden, dog ikke på det niveau, vi havde torsdag eller når lørdag. Her er det ved Sejrø bugten. (Foto: Jacob Eriksen)

  De fleste får en overordentlig pæn fredag med tørvejr, blå himmel og masser af sol.

  De skyer, der skal forbi landet, ser ud til først at komme sidst på eftermiddagen, så mange steder vil det først blive skyet efter solnedgang.

  Temperaturen ligger omkring 1 til 6 grader, og blæsten vil i dag være jævn til hård fra nordlige retninger. Ved kysterne kan der være vind af kuling-styrke.

  Dermed ligger dagen også mellem to meget blæsende dage, og lørdag, hvor der kommer storm med vindstød af orkanstyrke flere steder i Jylland.

 27. I dag kl. 07:10

  Great Barrier Reef får ny økonomisk saltvandsindsprøjtning

  En ansat ved Great Barrier Reef fotograferer, mens han undersøger revets tilstand i et område kaldt 'Coral Gardens' i dag. De sidste tre årtier har revet dog mistet over halvdelen af sine koraller, hvor havtemperaturer blandt andet spiller ind. (Foto: DAVID GRAY © Ritzau Scanpix)

  Den australske regering vil de kommende år sætte yderligere en milliard dollar af til at hjælpe med at beskytte verdens største koralrev, Great Barrier Reef.

  Det oplyser landets premierminister, Scott Morrison, til Reuters.

  Beløbet i australske dollar svarer til cirka 4,7 milliarder danske kroner, og de er afsat over ni år.

  Udmeldingen kommer, få måneder efter at det lykkedes den australske regering at forhindre koralrevet i at komme på FN's liste over verdensarvområder, der er "i fare".

  Great Barrier Reef er en af Australiens mest kendte turistattraktioner og ligger ud for delstaten Queenslands kyst.

  Pengene er en tilføjelse til de to milliarder dollar, som regeringen allerede har afsat til at beskytte revet fra miljøtrusler de kommende tre årtier.

  Great Barrier Reef består af over 3000 individuelle koralrev. De sidste tre årtier har revet dog mistet over halvdelen af sine koraller. Stigende havtemperaturer har de sidste fem år også ført til massiv afblegning af revet. (Foto: Lucas Jackson © Ritzau Scanpix)
 28. I dag kl. 06:56

  Storebæltsbroen igen åben for vindfølsomme køretøjer

  Det er nu igen muligt at passere Storebæltsbroen i et vindfølsomt køretøj, hvis du skal fra Sjælland til Fyn eller omvendt.

  Det skriver Sund & Bælt, der står for den daglige drift af broen, på Twitter.

  Siden i går aftes klokken 18.40 har passage for vindfølsomme køretøjer ikke været muligt på grund af den kraftige vind.

  Også på Øresundsbroen kan de vindfølsomme køretøjer igen køre over, efter at det blev frarådet i går eftermiddags.

 29. I dag kl. 06:38

  Vindstød af orkanstyrke kan ramme i weekenden, når stormen Malik kommer til Danmark

  Det bliver mildt sagt en blæsende weekend, vi går i møde.

  For stormen Malik er nemlig på vej til Danmark, og vil ramme i løbet af lørdag eftermiddag. Det betyder, at der både er risiko for vindstød af orkanstyrke og forhøjet vandstand flere steder.

  Det siger Jesper Eriksen, vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) til Ritzau.

  Især i det nordlige og vestlige Danmark kommer der gang i stormen, men også østpå vil der komme tryk på vinden lørdag og søndag.

  I perioden kan der i den nordvestlige del af landet komme vindstød af orkanstyrke med en hastighed på 33 til 35 meter i sekundet.

 30. I dag kl. 06:15

  Regeringen nedsætter 'Kommissionen for den glemte kvindekamp'

  Regeringen nedsætter nu en kommissionen, der skal se på, hvordan piger og kvinder fra indvandremiljøer bedre kan understøttes, og hvordan indsatsen mod æresrelateret social kontrol kan styrkes.

  Den kommer til at hedde 'Kommissionen for den glemte kvindekamp'.

  Den skal konkret komme med anbefalinger til, hvordan kvinder med minoritetsbaggrund kan nyde samme frihed som andre kvinder.

  Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

  - Regeringen har allerede gennemført lovgivning om social kontrol, og vi har mere på vej. Men vi er langt fra i mål, og derfor har vi brug for konkrete anbefalinger fra kommissionen, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i meddelelsen.

  Kommissionen skal mødes regelmæssigt for at diskutere mulige tiltag og anbefalinger og danne grundlag for offentlig debat.

  Det fremgår desuden, at kommissionen "ikke lægger op til lempelser af regeringens brede udlændingepolitik".

 31. I dag kl. 05:44

  USA er i kapløb med tiden for at nå sunket kampfly før Kina

  Den amerikanske flåde kæmper i disse dage for at bjærge et af dens nedstyrtede jagerfly og forhindre Kina i at få fat i det.

  Det skriver BBC.

  F-35-kampflyet styrtede mandag ned i Det Sydkinesiske Hav i forbindelse med et uheld, da det skulle lande på hangarskibet USS Carl Vinson efter en militærøvelse.

  Jagerflyet er et af den amerikanske flådes nyeste og mest avancerede fly, og eftersom det styrtede ned i internationalt farvand, har alle lande teknisk set ret til at gå efter det, skriver BBC.

  F-35-kampflyet er tidligere blevet beskrevet som en form for playmaker på himlen, der via sin evne til hurtigt at indsamle, analysere og dele data kan gøre ældre fly mere effektive, skriver Ritzau.

 32. I dag kl. 05:32

  New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

  Mens en række restriktioner i Indiens hovedstad, New Delhi, bliver lempet i denne uge, foregår undervisningen for byens millioner af skoleelever stadig på en skærm.

  Den fortsatte skolenedlukning i New Delhi gør millionbyen til hjemsted for en af verdens længste skolenedlukninger med mere end 600 dage væk fra klasseværelset.

  I marts 2020 beordrede regeringen i New Delhi således skolerne lukket, da tilfælde med coronavirus begyndte at stige i Indien. De har været lukket siden.

  Det seneste døgn har Indien med over en milliard indbyggere registreret omkring 285.000 nye smittede. Det er betydeligt færre end det daglige gennemsnit sidste uge, skriver AFP ifølge Ritzau.

  En indisk underviser laver online-undervisning i lokaler, der nu har været foruden elever i over 600 dage. (Foto: Indranil MUKHERJEE © Ritzau Scanpix)
 33. I dag kl. 05:15

  Vindfølsomme køretøjer frarådes ikke længere at passere Øresundsbroen

  Havde du tænkt dig at tage weekendtur til Sverige med en campingvogn på slæb, så kan du ånde lettet op for nu.

  Siden i går til middag har Øresundsbroen frarådet, at vindfølsomme køretøjer passerer broen på grund af kraftig vind, men det har ændret sig nu.

  - Vinden er nu aftaget så meget, at der ikke længere frarådes at passere broen med vindfølsomme køretøjer, skriver Vejdirektoratet på Twitter.

  Vindfølsomme køretøjer dækker blandt andet biler med campingvogne eller anhængere, varevogne, tomme lastbiler eller lastbiler med meget let last.

  Danmarks Meteorologiske Institut melder dog, at der lørdag er risiko for storm i dele af landet.

  (Foto: (Screendump))
 34. I går kl. 23:49

  Apple sætter rekord med milliardsalg

  Der er mildest talt særdeles godt gang i forretningen hos techgiganten Apple.

  I tidligere kvartaler har manglen på mikrochips udfordret salget, men trods manglen har salget klaret sig historisk godt det seneste kvartal.

  I kvartalet, der sluttede 25. december 2021, løb salget op i 123,9 milliarder dollar - eller 826,3 milliarder kroner.

  Det er 11 procent mere end samme periode året før og rekordhøjt, oplyser Apple i en pressemeddelelse.

  - Kvartalets rekordresultater var mulige på grund af vores mest innovative udvalg af produkter og tjenester nogensinde, siger topchef Tim Cook i meddelelsen.

  Den største sællert for techgiganten er iPhones, som stod for over halvdelen af Apples omsætning i kvartalet.

  Salget løb op i 71,6 milliarder dollar. Nummer to på listen var Apples services, hvorfra omsætningen var 19,5 milliarder dollar.

 35. I går kl. 23:40

  Hvorfor ville den ukrainske udenrigsminister besøge dansk vikingeudstilling?: 'Vi har en fælles historie'

  Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har i dag besøgt Danmark, men han skulle faktisk have været her i forrige uge, men sygdom spændte ben for det.

  For Kuleba skulle have deltaget i åbningen af en ny udstilling om vikingernes togter på Moesgaard Museum.

  Men spørgsmålet er hvorfor? Hvorfor satte han tid af til at besøge en udstilling, mens hans land står på randen af krig? Det spørgsmål stillede Steen Nørskov udenrigsministeren, da han var med i aftenens udsendelse af Deadline.

  Udenrigsministeren mener, at deler Danmark og Ukraine historie, når det gælder middelalderen og vikingetiden.

  - Vi har en fælles historie.

  Derfor satte han tid af.

  - Barnebarnet til fyrsten i Kiev, Jarsolav den Vise, var gift med en dansk konge. Det besvarer vist spørgsmålet.

 36. I går kl. 23:26

  Uvildig rapport fastslår grænseoverskridende adfærd på Den Europæiske Filmhøjskole

  I årevis har der været grænseoverskridende adfærd, dårligt arbejdsmiljø og seksuelle overgreb mod elever og medarbejdere på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft.

  I juni sidste år krævede en gruppe tidligere elever, at bestyrelsen på filmskolen blev fjernet, fordi skolen – ifølge eleverne – ikke har gjort nok i forbindelse med flere sager om krænkende adfærd.

  En uvildig rapport, som skolens nye ledelse har fået lavet hos organisationen Sex og Samfund, bekræfter den grænseoverskridende adfærd.

  - Det dækker fra mobning, såsom at føle sig ekskluderet fra sociale sammenhænge, at være udsat for et konkurrencepres til grovere ting som at være udsat for seksuelle krænkelser, fortæller Jørgen Ramskov, der blev formand for filmhøjskolen sidste sommer.

  Han undskylder overfor tidligere elever og medarbejdere.

  - I blev svigtet - og det er skolens ansvar, siger han:

  Filmhøjskolen i Ebeltoft har nu sat en lang række initiativer i gang, der skal gøre op med den usunde kultur.

 37. I går kl. 23:10

  Øresundsbroen fraråder fortsat vindfølsomme køretøjer

  Siden middag har E20 Øresundsbroen frarådet, at vindfølsomme køretøjer passerer broen på grund af kraftig vind.

  Vejdirektoratet skriver på Twitter, at anbefalingen om at holde sig væk bliver forlænget frem til midt på natten.

  Øresundsbroen oplyser, at advarsel for vindfølsomme køretøjer vil sige, at køretøjer som enten på grund af eksempelvis lav vægt eller høj profil bør udvise særlig agtpågivenhed.

  Øresundsbron forbyder ikke denne type køretøjer, da det er op til chaufføren selv at vurdere, om der er tale om et vindfølsomt køretøj.

 38. I går kl. 22:51

  Sverige anbefaler ikke vaccination til børn mellem 5 og 11 år

  Vores svenske naboer har besluttet ikke at anbefale, at børn mellem 5 og 11 år får et skud med en coronavaccine.

  Ifølge Sundhedsstyrelsen opvejer fordelene ikke risiciene.

  - Med den viden, vi har i dag, med en lav risiko for alvorlig sygdom for børn, ser vi ikke nogen klar fordel ved at vaccinere dem, sagde sundhedsstyrelsens embedsmand, Britta Björkholm, på et pressemøde tidligere i dag, ifølge SVT.

  Hvis forskningen ændrer sig, eller hvis en ny variant truer, kan beslutningen tages til revision.

  Herhjemme anbefalede Sundhedsstyrelsen i slutningen af november 2021, at børn i samme aldersgruppe skulle vaccineres.

 39. I går kl. 22:30

  Finland lemper gradvist restriktioner fra februar: Restauranter kan holde åbent til klokken 21

  Finland vil gradvist begynde at lempe coronarestriktioner fra 1. februar i stedet for midten af februar som oprindeligt planlagt.

  Det oplyser Reuters.

  Den finske regering vil for eksempel give restauranter lov til at holde åbne til klokken 21. Restauranterne skal dog stoppe med at udskænke alkohol klokken 20.

  Åbningstiderne for barer og værtshuse ændres ikke, de skal stadig stoppe med at udskænke alkohol klokken 17 og lukke dørene klokken 18.

  Regeringen anbefaler også, at der kan lempesrestriktioner i idræts- og kulturlivet, men påpeger, at det er op til de regionale myndigheder.

  Årsagen er, at belastningen på sundhedsvæsenet er faldet. Belastningen er stadig høj, men antallet af alvorligt syge, der bliver passet på sygehusene, er faldet markant.

  - Byrden på intensivafdelinger har taget en drejning i en bedre retning, sagde den finske sundhedsminister Hanna Sarkkinen.

 40. I går kl. 22:11

  Signe Bruun skifter til Manchester United på en lejeaftale

  (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Den danske landsholdsspiller Signe Bruun skal spille resten af sæsonen i Manchester United i den bedste engelske fodboldrække. Angriberen er nemlig blevet lejet ud af sin franske klub Olympique Lyon.

  Det oplyser Manchester United på sin hjemmeside.

  - Det er fedt at være her, og jeg er rigtig glad for at blive en del af Manchester United. Det er en klub med en stor historie, og jeg har fulgt deres hold i et stykke tid, siger Signe Bruun ifølge Manchester Uniteds hjemmeside.

  Signe Bruun blev i sidste uge kåret som årets kvindelige fodboldspiller ved det årlige sportsshow, Sport 2021. Hun har optrådt 19 gange og scoret 14 mål for det danske landshold.

 41. I går kl. 22:08

  Honduras har fået sin første kvindelige præsident

  • 62-årige Xiomara Castro bliver den første kvindelige præsident i Honduras. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
  • Den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, deltog ved festlighederne, da Castro blev taget i ed. (Foto: ERIN SCHAFF © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Beyoncé spørger 'Who run the world?' - svaret er 'girls'.

  Det er måske lige at strække den en anelse, men i det mellemamerikanske land Honduras, har de i hvert fald fået deres første kvindelige præsident.

  Der er tale om den venstreorientede Xiomara Castro, som i dag blev taget i ed på et fyldt fodboldstadion, hvor hendes tilhængere fejrede hende. Det skriver Reuters.

  En række kendte politikere deltog i ceremonien, heriblandt den amerikanske vicepræsident Kamala Harris.

  Ifølge Reuters ønsker amerikanske embedsmænd at samarbejde med Castro for at bremse illegal immigration fra Mellemamerika.

  Castro, der beskriver sig selv som en demokratisk socialist, har lovet at tackle korruption, fattigdom og vold.

 42. I går kl. 21:51

  39 personer ventes at være døde efter bådulykke ved Floridas kyst

  Den amerikanske kystvagt har det seneste døgn fundet fem omkomne fra en ulykke, hvor en båd med 40 personer ombord kænterede.

  Én person er blevet reddet, men eftersøgning på de resterende 39 har været i gang de seneste dage.

  En talsmand for kystvagten erkendte i går, at chancerne for at finde andre i live var ved at svinde ind, skriver Reuters.

  Ifølge Ritzau indstiller kystvagten efterforskningen ved solnedgang, hvis der ikke kommer nye informationer.

  - Hvis vi ikke får yderligere oplysninger, der hjælper os i eftersøgningen, så indstiller vi den aktive eftersøgning, siger Jo-Ann Burdian fra den amerikanske kystvagt ved en pressebriefing i Miami.

  Båden, der kæntrede, mistænkes at være blevet brugt til menneskesmugling.

  I en anden hændelse ved Floridas kyst opsnappede kystvagten tirsdag 191 haitianske migranter, der var på vej mod USA i en overfyldt båd.

 43. I går kl. 21:33

  Tilbageholdt palæstinenser døde som følge af vold viser obduktion

  En 78-årig palæstinenser, som blev fundet død efter en anholdelse på Vestbredden, mistede livet som følge af vold.

  Sådan lyder det i en ny obduktionsrapport, beretter nyhedsbureauet AP.

  Den konkluderer, at manden døde af et hjertetilfælde, der skyldtes vold.

  Den 78-årige blev stoppet af israelske soldater natten til den 12. januar i landsbyen Jiljiliya på Vestbredden på vej hjem fra en sammenkomst. Her blev han tilbageholdt af soldaterne, som siger, at han nægtede at lade sig kontrollere, men efterfølgende blev løsladt igen.

  Ifølge palæstinensiske vidner blev den 78-årige banket, inden han fik bind for øjnene og blev kørt til en forladt boligblok. Vidner, som blev tilbageholdt samme sted, siger ifølge AP, at manden var bevidstløs, da de fandt ham.

  Ifølge en talsmand for den israelske hær efterforskes episoden, "og der vil være konsekvenser, hvis der bliver opdaget ulovligheder".

  Den israelske menneskerettighedsgruppe B'Tselem kalder tilbageholdelsen af den 78-årige palæstinenser for "bizar".

 44. I går kl. 21:08

  Daniel Wass skifter til Atlético Madrid

  (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Den danske landsholdsspiller Daniel Wass skifter fra Valencia til Atlético Madrid i den bedste spanske fodboldrække.

  Det oplyser Atlético Madrid på sin Twitter-profil.

  Danskeren har skrevet under på en kontrakt med den spanske storklub, der løbet indtil 2023.

  Wass skiftede til Valencia i 2018, og her han begået sig som både højreback og central midtbanespiller.

 45. I går kl. 20:54

  Blæsten vælter træer i Midt- og Vestjylland

  Man skal være forsigtig, hvis man har planer om at bevæge sig udenfor i blæsten her til aften. Særligt, hvis man er i Midt- og Vestjylland.

  Her opfordrer politiet til, at man kører forsigtigt, samtidig med at de beretter om væltede træer rundt omkring i politikredsen. Det gør de på Twitter.

  - Blæsten begynder at give flere væltede træer i den vestlige del af politikredsen, fra Ringkøbing i syd til Thisted i nord og ind i landet på højde med Nr. Snede og Karup. Kør forsigtigt, skriver de.

  Screendump fra Midt-og Vestjyllands opslag på Twitter.
 46. I går kl. 20:40

  Kanye West offentliggør dato for nyt album

  Det sidste album 'Donda' skrev historie på blot to dage, da albummet kunne bryste sig af titlen som det mest streamede album på ét døgnSpotify i hele 2021.

  22. februar udkommer 'Donda 2', skriver Kanye West, der har ændret navn til Ye, på sin Instagram.

  Han offentliggjorde meddelelsen med et billede af sit barndomshjem i Chicago i brand, sammen med nyheden om, at rapperen Future vil producere 'Donda 2'.

  Om Ye's 11. studiealbum, når samme højder, må vi vente og se.

  Både 'Donda' og 'Donda 2' er i øvrigt opkaldt efter rapperens afdøde mor, Donda West.

  Screendump af Ye's opslag på Instagram.
 47. I går kl. 20:11

  Joe Biden vil pege på en sort kvinde som ny højesteretsdommer inden for en måned

  Står det til Joe Biden, så skal der inden for den nærmeste fremtid sidde en sort kvinde i den amerikanske højesteret.

  Det har den amerikanske netop slået fast ved en pressekonference. Dermed holder Biden fast i et tidligere løfte om, at han som den første amerikanske præsident nogensinde vil pege på en sort kvinde.

  Den liberale højesteretsdommer Stephen Breyer har rundet de 83 år og har besluttet at indlevere sin sorte kåbe og gå på pension.

  Da de amerikanske højesteretsdommere udpeges for livet, betyder det, at der en stol ledig, når Breyer har haft sin sidste arbejdsdag i udgangen af februar.

  Ifølge Biden er det på tide, at en sort kvinde får en plads i højesteretten. The New York Times skriver, at præsidenten har potentielle kandidater i kikkerten.

  Det er den siddende præsident, der har retten til at udnævne en højesteretsdommer, mens det er Senatet, der godkender eller afviser.

 48. I går kl. 19:47

  Ny Ellebjerg Station i København får nyt navn

  Ny Ellebjerg er åbenbart ikke et godt nok navn til den station, som Transportministeriet i fremtiden spår til at være en af Danmarks største stationer med 37.000 daglige rejsende, der lægger vejen forbi.

  Derfor skal stationen i Valby ved København have et nyt navn.

  Og det skal være intet mindre end... København Syd.

  - Med den nye rolle som et centralt knudepunkt for København, hvor passagerer kan skifte mellem metro, landsdels- og regionaltrafik, S-tog og potentielt international trafik, er der behov for et nyt navn, som i højere grad symboliserer dette, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

  Metroen begynder at køre til og fra Ny Ellebjerg i 2024, og det er fra alt mellem december i år til dér, at det kan ske, at stationen vil fremgå med et andet navn, oplyser ministeriet til DR Nyheder.

 49. I går kl. 19:35

  Hollandsk verdensmester er fortsat i koma efter styrt

  For lidt mere end en måned siden var den hollandske cykelrytter Amy Pieters i et voldsomt styrt. Siden har hun ligget i koma, og det er fortsat status, oplyser hendes hold, SD Worx, torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Håbet var ellers, at hun kunne blive vækket fra koma kort efter jul, men lige omkring en måned senere er baneverdensmesteren altså fortsat ikke ved bevidsthed.

  Den 30-årige banecykelrytter er dog i stand til at trække vejret uden hjælp, oplyses det.

  - Hun har klaret sig gennem en meget alvorlig hjerneskade med en livreddende operation. Og er kommet relativt godt igennem det.

  - Der kan ses en vis forbedring i hendes bevidsthed. Amy Pieters er dog ikke vågen. Det er ikke til forudsige, hvad der kommer til at ske. Det er en følelsesmæssig svær og usikker periode for hendes familie, lyder det fra holdet.

  Pieters, der er hollandsk mester i landevejscykling og tredobbelt verdensmester i banecykling, styrtede den 23. december på en træningstur.

 50. I går kl. 19:26

  Frankrig forsvarer Danmark i Mali-strid: 'Militærstyret er ikke legitimt'

  Militærstyret i Mali har truffet en "uansvarlig" beslutning ved at bede de danske soldater om at forlade det vestafrikanske land.

  Det siger Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, ifølge Ritzau.

  - Militærstyret er ikke legitimt og tager uansvarlige beslutninger. Det bærer alt ansvar for, at de danske styrker har trukket sig, og det isolerer sig endnu mere fra sine internationale partnere, siger han.

  Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), bekræftede i dag, at de danske tropper i det vestafrikanske land snart vender tilbage til Danmark, selv om de kun har været udstationeret i lidt over en uge.

  Militærstyret i Mali hævder, at Danmark har sendt soldater til landet uden en forudgående aftale, hvilket Danmark og dets partnere afviser blankt.

Mere fra dr.dk