Seneste Nyt

Carlsberg forlader Rusland

Krigen i Ukraine gør, at Carlsberg har besluttet at forlade Rusland. Det oplyser bryggeriet i en pressemeddelese.

De oplyser, at undersøgelser, de har lavet, den 9. marts er kommet til den konklusion, at de vil undersøge muligheden for at komme ud af produktionen i landet hurtigst muligt.

Carlsberg valgte tidligere på måneden at stoppe for produktion og salg af Carlsberg-øl i Rusland, men har dog valgt at fortsætte med at sælge det lokale ølmærke Baltika, som de også ejer. Det er det, som nu stopper.

- Vi har taget den vanskelige og umiddelbare beslutning om at afhænde alle vores forretninger i Rusland, hvilket vi mener er den rette ting at gøre i den nuværende situation. Når det er effektueret, vil vi ikke længere være til stede i Rusland, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer samme dag som, at konkurrenten Heineken ligeledes besluttede sig for at trække selskabet ud af Rusland.

Nyheder

 1. Kvindelig skoleskyder har dræbt tre børn og tre voksne i Tennessee

  Et skoleskyderi har fundet sted i den amerikanske by Nashville. (Foto: © METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMEN, Ritzau Scanpix)

  Seks personer meldes dræbt i det skoleskyderi, som i dag har ramt en skole i Nashville i den amerikanske delstat Tennessee.

  Det er meldingen fra det lokale politi på et pressemøde, skriver Reuters og AP.

  Der er konkret tale om tre børn og tre voksne, der var ansat på skolen.

  Politiet har skudt og dræbt den kvindelige gerningsmand, der i første omgang blev beskrevet som værende i i teenageårene. Senere er hun blevet identificeret som en 28-årig lokal kvinde.

  Skyderiet fandt sted på The Convenant School, der er en kristen privatskole med omkring 200 elever.

  Politiet har endnu ikke peget på et motiv.

  Opdateres med video fra politiets pressemøde...

 2. Ungarn giver Finland grønt lys til at blive optaget i Nato

  Et flertal i Ungarns parlament har stemt for, at Finland kan optages i Nato.

  Det skriver Reuters.

  Sammen med Tyrkiet har Ungarn i lang tid trådt på bremsen i forhold til at godkende Finlands optagelse i forsvarsalliancen.

  Men nu har finnerne fået grønt lys fra samtlige 30 Nato-lande.

  Både Finland og Sverige har søgt om optagelse, efter at Rusland invaderede Ukraine i februar sidste år.

  Ungarn mangler dog stadig at tage stilling til Sveriges optagelse.

 3. Orlando Bloom besøgte børnecenter og Zelenskyj i Kyiv

  Du husker ham måske bedst med lange lyse lokker og med bue og pil konkurrere med dværgen Gimli om, hvem der kan nedkæmpe flest af Saurons orker i Ringenes Herre, eller sejle rundt med lidt mørkere lokker og fægte mod pirater i eksotisk farvand i Pirates of the Caribbean.

  Men skuespilleren bag, Orlando Bloom, har netop besøgt det krigshærgede Ukraine.

  Ligesom mange andre skuespillere og musikere er Orlando Bloom såkaldt goodwill-ambassadør for Unicef, og i den forbindelse har han besøgt et center for ukrainske børn og mødt den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv.

  Det skriver Sky News.

  Her roste han præsidenten for, hvordan han holdt Ukraine sammen.

  - Det er så opmuntrende at se netop den ukrainske befolknings bemærkelsesværdige stoiske natur. Og selvfølgelig afspejles dine budskaber i deres mod og i deres beslutsomhed og i deres udholdenhed og modstandskraft, sagde Bloom under mødet.

  • I Kyiv besøgte Orlando Bloom et center for ukrainske børn, der er påvirket af krigen. (Foto: © UNICEF/Skyba, Ritzau Scanpix)
  • Her var der tid til grin og leg. (Foto: © UNICEF/Skyba, Ritzau Scanpix)
  • Her mødte Orlando Bloom en række børn påvirket af krigen og besøgte en familie, der havde adopteret forældreløse børn. (Foto: © UNICEF/Skyba, Ritzau Scanpix)
  • Orlando Bloom mødte også Volodymyr Zelenskyj for at rose ham for, hvordan hans vilje spredte sig til det ukrainske folk. (Foto: © PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDO, Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 4. Politi i Nashville dræber gerningsmand bag skoleskyderi

  En person er blevet skudt og dræbt i den amerikanske storby Nashville af politiet.

  Det oplyser Metro Nashville Police Department på Twitter.

  Her skriver de, at personen er gerningsmanden bag et skoleskyderi på Covenant-skolen, ved Covenant Presbyterian-kirken.

  - Personen, der skød, blev mødt af politiet og er død, skriver de.

  Der er endnu ikke meldinger om andre omkomne i forbindelse med skyderiet, men på Twitter skriver Nashvilles brandvæsen, at de er rykket ud til skolen, hvor de kan bekræfte, at der er flere patienter.

  På sin hjemmeside beskriver Covenant-skolen sig selv som en kristen privatskole med elever op til sjette klassetrin.

  Politiet i Nashville på Twitter.
 5. Enighed om at udsætte afstemning om retsreform i Israel

  Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har besluttet at udsætte beslutningen om landets omstridte retsreformen til næste parlamentariske samling. Det siger højrefløjspartiet Otzma Yehudit ifølge Reuters.

  Itamar Ben-Gvir, som også er minister for national sikkerhed, havde indtil nu truet med at forlade regeringen, hvis den kontroversielle reform droppes.

  Han er dog blevet lovet, at processen genoptages til maj, hvor Knesset samles igen efter en måneds pause.

  Ifølge udtalelsen har han også fået lovet en ny national politistyrke, som han skal lede.

  Benjamin Netanyahu har endnu ikke udtalt sig.

 6. Med lasten fuld af værnemidler har Peder begivet sig ud på en 24 timer lang køretur til Kyiv

  Det er femte gang i år, at pensioneret buschauffør Peder Degn Pedersen sætter sig bag rattet og indstiller gps'en til Ukraines hovedstad, Kyiv.

  I morges kørte han afsted med lasten fyldt med alt fra madrasser og tøj til hospitalsmidler - som kitler, håndsprit og handsker.

  Peder Degn Pedersen kører for den frivillige organisation Dienesmindes Venner, som har fået doneret otte paller med værnemidler fra Hospitalsenhed Midt i Viborg, som har lukket sit vaccine- og testcenter.

  Ifølge Hospitalsenhed Midt kan værnemidlerne ikke bruges herhjemme, da de ikke har stået under korrekte temperaturforhold og lignende, men de kan altså godt benyttes i Ukraine, oplyser Dienesmindes Venner.

  I skrivende stund har chauffør Peder Degn Pedersen lagt nogle kilometer bag sig og befinder sig i nærheden af den tyske hovedstad, Berlin

  - Hvis jeg kan komme over den ukrainske grænse natten mellem tirsdag og onsdag, så regner jeg med at være i Kiev onsdag aften, fortæller han over telefonen og tilføjer, at han har fået at vide, at han skal skynde sig hjem.

  - For der er flere paller med værnemidler, som skal transporteres.

  Konkret står der omkring otte til ti paller med værnemidler og venter på Peder Degn Pedersen på lager nord for Skive. Klar til næste forsendelse.

  Danmark har over 20.000 paller med værnemidler, som enten er udløbet eller når at udløbe, før de kan tages i brug. Du kan læse mere hér.

  Det er en lang tur, som Peder Degn Pedersen har bevæget sig ud på. Når han ankommer til ukrainske hovedstad, overdrager han lasten til en ukrainsk samarbejdspartner, som sørger for, at det bliver videredistribueret. (Foto: © Foto: Google)
 7. Søren Brostrøm vil have grundigt servicetjek af regler efter kræftsag

  Landets regioner har mandag været til møde i Sundhedsstyrelsen, efter sagen om overskredne ventetider for kræftpatienter i Aarhus er vokset i omfang.

  Der skal ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, laves et grundigt servicetjek af regler og indberetninger efter en kræftsag i Aarhus.

  - Det vil jeg tro, munder ud i forstærkede løsninger. Men jeg kan ikke på baggrund af mødet i dag sige, at vi går ud og laver det om, siger han til Ritzau.

  Sagen begyndte at rulle, efter at DR kunne fortælle, at 182 kræftpatienter havde ventet for længe på en operation på Aarhus Universitetshospital.

  Siden voksede tallet, da en intern undersøgelse viste, at der var tale om 293 patienter over det seneste år.

  Ydermere var overskridelserne ikke blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen, fordi patienterne havde accepteret, at ventetiden blev over to uger, som loven ellers foreskriver.

 8. 16 mennesker har mistet livet efter jordskred i Ecuador

  • Beboere i Alausi kigger på skaden, som jordskreddet har forårsaget. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • Jordskreddet har kostet mindst 16 mennesker livet. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • Jordskreddet fandt sted søndag aften, hvor mindst 163 bygninger blev ramt. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • 16 mennesker meldes tilskadekommet, og syv personer savnes fortsat. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • Her kan omfanget af jordskreddet ses. (Foto: © KAREN TORO, Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Mindst 16 mennesker har mistet livet i Ecuador som følge af et jordskred i byen Alausi i den centrale del af landet.

  Det oplyser ecuadorianske myndigheder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Jordskreddet fandt sted søndag aften, hvor mindst 163 bygninger blev ramt. Det har påvirket omkring 500 mennesker. 16 mennesker meldes tilskadekommet, og syv personer savnes fortsat.

  - Vi har været vidne til en frygtelig tragedie, siger Ecuadors transportminister, Dario Herrera, til Reuters.

  - Det første, vi skal gøre, er at passe på og evakuere folk fra husene.

  Tidligere på måneden blev Ecuador også ramt af et jordskælv, der dannede jordskred, og kostede mindst 12 personer livet.

 9. Stort spillested i Esbjerg må dreje nøglen om efter nej fra kommunen

  Spillestedet Tobakken i Esbjerg har i dag indgivet konkursbegæring.

  Tidligere i dag besluttede kommunens økonomiudvalg nemlig, at det økonomisk trængte spillested ikke får de 5,8 millioner kroner, som det mangler for at lade musikken spille videre.

  - Vi betaler i forvejen over seks millioner kroner om året til Tobakken, og når underskuddet er så stort, kan vi ikke blive ved med at putte penge i et sort hul, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

  Inden for de kommende dage udpeges en kurator, der vil afgøre, om det vil blive forsøgt at gennemføre nogle af de kommende koncerter og arrangementer.

 10. Regeringen vil løfte sløret for 'fremtidens sundhedsvæsen' i morgen

  Regeringen har varslet ændringer i det danske sundhedsvæsen.

  I morgen har de så kaldt til pressemøde om "fremtidens sundhedsvæsen", skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

  Det løber af stablen klokken 10, og det kan følges her på DR.

 11. Beskidte børster sandsynligvis skyld i multiresistente bakterier i antibiotikamedicin

  I februar kom det frem, at patienter, der har indtaget lægemidlet Dicillin fra september sidste år og frem, kan være blevet smittet med multiresistente bakterier.

  Nu er kilden bag smitten sandsynligvis blevet fundet, oplyser Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.

  Her skriver de, at det er beskidte børster i produktionen, som ikke har været rengjort ordentligt, der står bag.

  - Undersøgelserne, der har stået på siden starten af februar, viser, at den mest sandsynlige kilde til forureningen er nogle børster, der anvendes til at børste støv (dvs. støv af aktivt stof) af medicinkapslerne efter påfyldning. Der har således ikke været noget galt med indholdsstofferne i medicinen, skriver de.

  Producenten bag Dicillin, Sandoz, tilbagekaldte lægemidlet i februar og vil fortsætte med at teste medicinen for yderligere forurening.

 12. Sundhedsminister afløser skotsk regeringsleder

  Humza Yousaf afløser Nicola Sturgeon som formand for partiet SNP, der står i spidsen for den skotske regering. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)

  Skotlands sundhedsminister, Humza Yousaf, har netop vundet kampen om at blive leder af Skotlands Nationale Parti, SNP, efter den nuværende førsteminister, Nicola Sturgeon, skriver BBC.

  Om han dermed også skal være førsteminister i Skotland, bliver dog først endeligt afgjort til en afstemning blandt medlemmerne i det skotske parlament i morgen.

  Humza Yousaf var en af tre kandidater til at overtage efter Sturgeon, der i februar meldte sin afgang som partileder og førsteminister.

  Da SNP er det klart største parti i den skotske regering, ligger Humza Yousaf ifølge Reuters lunt i svinget til at overtage Sturgeons post som regeringsleder.

  Umiddelbart efter at være blevet valgt til SNP-leder har han erklæret, at han vil fortsætte Nicola Sturgeons kamp for uafhængighed fra Storbritannien for Skotland.

 13. Nyt projekt kan måske sikre færre fejl med medicin

  Beboere på bosteder får ofte medicin for både fysiske og psykiske lidelser, og det er ikke altid sundhedsfaglige personer, der har ansvar for medicinen. Derfor kan der være stor risiko for, at der opstår fejl.

  For meget og forkert medicin kan være farligt, men nu har 15 bosteder i ti af landets kommuner været med i et projekt under Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der har fundet en metode til at nedbringe antallet af medicinfejl.

  Her er det lykkedes at minimere antallet af utilsigtede hændelser med medicinen i løbet af projektets to år. Det er blandt andet sket ved at udvikle, simplificere og systematisere arbejdsgangene med medicinen.

  Hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed mener de, at projektet kan bredes ud til mange andre dele af samfundet.

  - Det kan bruges i ældreplejen, psykiatrien, fængsler og andre steder, hvor der bliver givet medicin, og det kan gavne både trygheden hos patienten, men også den medicinansvarlige, som får vished for, at der bliver givet den rigtige medicin, siger direktør Inge Kristensen.

  I løbet af de to år, hvor projektet kørte på de 15 bosteder, var der kun et enkelt tilfælde, hvor en beboer skulle under observation et døgns tid på grund af en fejl i medicinen.

 14. Københavns Politi anholder tredje mand i sag om hvidvask for millioner

  I februar i år anholdt Københavns Politi to mænd på 33 år og 41 år, hvor begge personer blev sigtet for grov skattesvig og hvidvask.

  Nu har Københavns Politi foretaget endnu en anholdelse, oplyser de på Twitter.

  En 39-årig mand er blevet anholdt på Fyn. Han er sigtet for hvidvask for omkring 22 millioner kroner.

  Manden vil i morgen blive fremstillet i grundlovsforhør.

  Københavns Politi tilføjer, at de af hensyn til efterforskningen ikke kan uddybe sagen yderligere.

  Den 33-årige mand blev i februar varetægtsfængslet frem til 17. marts. Den 41-årige mand blev løsladt igen, men forblev sigtet i sagen.

 15. Israelsk politi advarer om voldelige sammenstød senere i dag - Netanyahu maner til ro

  Den israelske regerings planer om at indføre en meget kritiseret retsreform har skabt uroligheder og vrede blandt befolkningen og en række politikere i Israel.

  Det israelske politi advarer nu mod "voldelige sammenstød" senere i dag. Det skriver Haaretz, der har talt med kilder i politiet.

  Bekymringen kommer, efter aktivister på den yderste højrefløj har meddelt, at de vil samles til en moddemonstration senere i dag foran parlamentet, Knesset.

  Indtil videre har demonstrationerne været ført an af de, der ønsker at standse retsreformen. Politiet frygter derfor, at en moddemonstration kan udvikle sig voldeligt.

  Premierminister Benjamin Netanyahu forsøger at mane til ro på Twitter.

  - Jeg opfordrer alle demonstranterne i Jerusalem, til højre og venstre, til at opføre sig ansvarligt og ikke at handle voldeligt. Vi er broderlige mennesker, skriver premierministeren.

  Hele 27 borgmestre rundt omkring i Israel er gået i sultestrejke på grund af Netanyahus planer med reformen.

  - Vi forlanger en ende på den enorme krise og katastrofe, som Israel er på vej mod. Vi bliver nødt til at forhindre, at landets sikkerhed bliver påvirket. Vi må stå sammen for landet, lød det i går i et brev fra borgmestrene.

  Følg situationen i Israel i vores liveblog.

 16. Politiet: Indsat forsøgt dræbt med smørkniv i Storstrøm Fængsel

  En 30-årig indsat blev i går aftes stukket ned med kniv af andre fanger i Storstrøm Fængsel.

  Politiet mener, der var tale om drabsforsøg, og fire medfanger bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing Falster.

  Det fortæller Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi til B.T.

  - I går fik vi en anmeldelse på det, der viste sig at være forsøg på manddrab. Det skete i Storstrøm Fængsel, hvor en 30-årig mand var blevet stukket og sparket af fire andre indsatte, siger Bo von Würden, der er politikommissær ved Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi.

  Den 30-årige mand blev formentlig stukket med en smørkniv fra fængslets køkken. Han er uden for livsfare og er tilbage i fængslet igen, oplyser politiet.

 17. Skraldeforhandlinger i gang efter strejke: Amager Ressourcecenter afviser at ændre på arbejdstider

  Mandag morgen mødtes fagforeningen 3F og Amager Ressourcecenter (ARC) for at nå til enighed om arbejdstiden for de københavnske skraldemænd, som den seneste uge har strejket.

  Skraldemændene har strejket, fordi de frygter, at de skal indsamle skrald i længere tid, når ARC bliver deres nye arbejdsgiver - for eksempel om eftermiddagen, hvor trafikken er tung.

  Skraldemændene mener, at det vil gå ud over deres psykiske arbejdsmiljø, da de oplever, at den øvrige trafik bliver utålmodige og dytter og råber ad dem.

  Men den nye arbejdsgiver kommer ikke til at ændre på arbejdstiden, siger Helena Hasselsteen Nielsen, der er chef for affaldsindsamling hos ARC.

  - Vi vil rigtig gerne se, hvad vi kan gøre kampagnemæssigt, og hvordan vi kan gå i dialog for at sikre, at man ikke har borgere, der mister tålmodigheden og lader det gå ud over skraldemændene. Det er ikke rimeligt at føle sig råbt ad, når man udfører sit arbejde, siger hun.

  Det er uklart, hvornår parterne genoptager forhandlingerne.

 18. Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste leder efter bomber fra Anden Verdenskrig: Sø skal tømmes

  Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) er til stede i denne uge ved Sdr. Hygum nær Rødding for at lede efter mulige bomber fra Anden Verdenskrig.

  Det indebærer, at en mindre sø skal tømmes delvist for vand, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Indsatsen skyldes en henvendelse fra en borger, som mener, at han under krigen så to bomber blive gravet ned i det område.

  - Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste EOD afsøgte midt i januar to områder på markerne uden for Sdr. Hygum for at afdække, om der er bomber i jorden. EOD fandt ingen. I denne uge fortsætter afsøgningen på yderligere et område, skriver politiet i pressemeddelelsen.

  Hvis EOD ikke finder noget i søen, beslutter man efterfølgende, om der skal afsøges flere steder.

 19. To hollændere får 16 års fængsel hver for at smugle amfetaminolie til Danmark

  Det gav lange fængselsstraffe til en 40-årig og en 65-årig hollænder, at de indsmuglede 65 liter amfetaminolie til Danmark svarende til 165,5 kg færdigblandet amfetamin.

  Amfetaminolien var tiltænkt en amfetaminfabrik i Østjylland.

  Det oplyser National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

  Den 65-årige fragtede i juli 2020 amfetaminolien til en landejendom nær Odder i sin autocamper.

  Få dage tidligere anholdt politiet to personer på adressen, der var i gang med at fremstille amfetamin.

  Den 40-årige mand straffes for at tage imod bestillingen fra Danmark og koordinere indsmuglingen. Han vil frifindes og har anket sin dom ved Retten i Aarhus, mens den 65-årige har bedt om betænkningstid.

 20. Tidligere Israelsk premierminister: 'Vi har aldrig været så tæt på at falde fra hinanden'

  Den israelske oppositionsleder og tidligere premierminister, Yair Lapid, opfordrer modparten, premierminister Netanyahu, til at droppe sin omstridte retsreform.

  - Vi har aldrig været så tæt på at falde fra hinanden, siger han i en tale til det israelske parlament, Knesset, beretter CNN.

  Her siger Lapid, at Israel er i fare som situationen er nu med strejker og vrede protester i befolkningen.

  - Det er en trussel mod staten Israel, det er en trussel mod Israels sikkerhed, lyder det fra oppositionslederen, der siger, at Netanyahus koalition af religiøse og nationalistiske partier er "en flok ekstremister uden bremser og uden hæmninger".

  - I vores lands historie er der nogle sjældne øjeblikke, hvor regeringen må vælge, om den er her for at bygge eller ødelægge, for at forene eller splitte. Dette er et af de øjeblikke, lyder det fra Lapid.

  Følg protesterne i Israel i vores liveblog her.

 21. Københavns Politi søger nye politiheste: 'Vi kunne godt bruge flere hestekræfter'

  Kender du én, som er mellem 167 og 180 centimeter høj, har et roligt temperament - og er hest?

  Så har Københavns Politi måske det helt rette job på hånden. Der er nemlig ledig plads i politiets stalde på Amager, og derfor søger Københavns Politi nye politiheste.

  Det skriver politiet i en pressemeddelelse. Hos politiet skal hestene med på mange typer opgaver rundt omkring i hele landet.

  - Hestene er også med på daglige patruljer, og når vi er til stede i det københavnske natteliv for at skabe tryghed. Så helt enkelt kunne vi godt bruge nogle flere hestekræfter, siger politikommissær Jesper Eriksen, leder af Rytterisektionen ved Københavns Politi.

  Du kan læse mere om kravene til hestene – der blandt andet omfatter et helbredstjek og en bestået miljøtest – lige her.

 22. Prins Harry ankom i dag til retten i London

  Prins Harry ankommer til High Court i London tidligere i dag. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

  Prins Harry mødte i dag op i den britiske landsret i London, hvor en retssag, der involverer flere britiske kendisser, tager sin begyndelse.

  Det skriver Sky News.

  Prins Harry er én af flere sagsøgere, der anklager firmaet Associated Newspapers for angiveligt at have aflyttet telefoner og andre krænkelser af privatlivets fred.

  Associated Newspapers afviser beskyldningerne. Selskabet er blandt andet udgiveren af den britiske tabloidavis The Daily Mail.

  De andre sagsøgere i sagen inkluderer blandt andre skuespilleringen Elizabeth Hurley samt Elton John og hans mand, filmskaberen David Furnish.

  En dommer vil i retten i dag beslutte, om sagen skal gå videre i det britiske retsvæsen.

 23. Arbejdsgivere kalder tysk 'megastreik' for ude af proportioner - den almindelige tysker bakker op

  • Det statslige togselskab Deutsche Bahn mener, at strejken er fuldstændig overdrevet, grundløs og unødvendig. (Foto: © Peter Kneffel, Peter Kneffel/picture-alliance/dpa/AP Images)
  • Lufthavne, togstationer og busstoppesteder i store dele af Tyskland ventes derfor at forblive stort set tomme. Skærmen viser aflyste fly i lufthavnen i Frankfurt. (Foto: © Daniel Roland, Ritzau Scanpix)
  • Der kører heller ingen tog, her ses det på Mainz Central Station. (Foto: © J'rg Halisch, Jrg Halisch/picture-alliance/dpa/AP Images)
  • Her ses ansatte ved jernbanen på barrikaderne i München. (Foto: © Peter Kneffel, Peter Kneffel/picture-alliance/dpa/AP Images)
  1 / 4

  Tyskland er i dag ramt af, hvad de selv kalder for en 'megastreik', da over 300.000 ansatte i transportsektoren strejker i et forsøg på at forhandle sig til højere i løn.

  Men selvom det for rigtig mange tyskere betyder, at det bliver besværligt at komme på arbejde i de 24 timer, hvor strejken varer, så møder arbejdsnedlæggelsen forståelse fra den almindelige tysker.

  Det fortæller DR's korrespondent i Berlin, Michael Reiter.

  - Rigtig mange har forståelse for, at de går i strejke, for de mærker også selv, at inflationen og energikrisen æder en stor del af husholdningsbudgettet, siger han.

  Arbejdsgiverne derimod kalder det ude af proportioner, at de ansatte strejker, for parterne var allerede inde i en forhandling.

  - Men fagforeningerne har valgt at bruge denne her strejke til at spille med musklerne, siger Micahel Reiter.

 24. Dele af Twitter kildekode har været lækket

  For ethvert firma er forretningshemmeligheder naturligt nok noget af det allermest hellige.

  For nogle tech-firmaer er en af de mest velbeskyttede hemmeligheder de såkaldte kildekoder. Kildekoder er den underliggende kode, som det sociale medie kører på.

  Og det er netop disse koder, som Twitter for nyligt har fået lækket. Det viser retsdokumenter ifølge Reuters.

  Der skulle angiveligt være tale om ”forskellige uddrag” af kildekoden, som blev delt på hjemmesiden Github af en bruger ved navn 'FreeSpeechEnthusiast’.

  Github har oplyst, at de fjernede koderne fredag, efter at være blevet kontaktet af Twitter.

  Twitter har indleveret dokumenter til distriktsdomstolen for Californiens nordlige distrikt. Her beder Twitter Github om at fremlægge ”alle identificerende oplysninger" forbundet med brugeren 'FreeSpeechEnthusiast'”.

 25. Optræk til generalstrejke i protest mod Israels regering: Fly står stille i Tel Aviv

  Alle flyafgange fra Ben Gurion International Airport i den israelske storby Tel Aviv er nu aflyst.

  Sådan lyder meldingen fra de lufthavnsansattes fagforeningsformand, Pinchas Idan, beretter flere israelske medier.

  Her er meldingen, at man forhindrer fly i at lette fra lufthavnen, som led i en stor strejke i protest mod den israelske regerings forsøg på at gennemføre en omstridt retsreform.

  Pinchas Idan er højtstående medlem af det israelske Likud-parti og er dermed partifælle med premierminister Netanyahu. Og han kommer med en klar opfordring til sin kollega.

  - Som Likud-medlem siger jeg til dig: Du skal stoppe med at lede os på denne måde, siger han ifølge den israelske avis Haaretz.

  Meldingen fra Pinchas Idan kom ifølge Times of Israel få minutter efter, at lederen af den israelske fagforening Histadrut annoncerede en "historisk" strejke for at stoppe, hvad man kalder den israelske regerings "vanvid".

  Tidligere i dag har Israels største sammenslutning af fagforeninger slået fast, at de forbereder en strejke af historiske proportioner, hvis ikke regeringen skrinlægger reformplanerne.

 26. Danskernes opsparinger vokser trods inflation: Men pengene er ulige fordelt

  Der står stadigt flere penge på danskernes opsparingskonti - på trods af at inflationen har gjort de månedlige udgifter større.

  Det viser en opgørelse fra Nationalbanken.

  I februar steg det samlede indlån i landets banker med 9,6 milliarder kroner, så der stod 1.087 milliarder kroner i alt.

  Udviklingen skyldes især, at beskæftigelsen bliver ved med at sætte rekord, vurderer Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

  - Bankindlånet mister dog købekraft som følge af den høje stigning i forbrugerpriserne. Det betyder, at man ganske enkelt kan købe mindre for de penge, man har stående på kontoen, skriver han videre.

  Langtfra alle danskere har dog råd til at spare op i denne tid, og bankindlånene er meget ulige fordelt mellem borgerne, fortæller Brian Friis Helmer til Ritzau.

  - Nogle oplever, at må tære på opsparingen i en mere dyr tid.

 27. Statens Museum for Kunst får ny direktør

  Tidligere har Astrid La Cour blandt andet været kunstanmelder på Berlingske. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

  Den 1. maj skal Statens Museum for Kunst have ny direktør.

  Valget er faldet på Astrid la Cour, som kommer fra en stilling som museumsdirektør på Frederiksberg. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

  De sidste otte år har Astrid la Cour stået i spidsen for Frederiksbergmuseerne og en fusion mellem fem museer og udstillingssteder, herunder Cisternerne og Storm P. Museet.

  - Det er mere nødvendigt end nogensinde, at kunsten er en aktiv del af samfundet, og her står Statens Museum for Kunst naturligvis centralt som hele Danmarks nationalgalleri, udtaler hun i pressemeddelelsen.

  Den nuværende direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, har valgt at fratræde efter ni års ansættelse.

 28. Jylland har de fleste og de største solcelleanlæg: I Aabenraa er de langt foran andre

  Det er i Jylland, at man oftest vil blive mødt af solcellers blanke mørke flader.

  Det er nemlig her, at både flest husholdninger har små anlæg, og hvor der er de største industrielle anlæg, som omsætter solens stråler til strøm.

  De 15 kommuner med flest solcelleanlæg ligger i Jylland. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  I Aabenraa Kommune findes den største kapacitet til at omdanne sol til energi. Her har store anlæg en maksimal kapacitet på cirka 300 megawatt elektricitet. Det vil sige, at disse anlæg kan generere op til 300 megawatt strøm i timen, når solen skinner.

  Til sammenligning bruges der cirka 5.000 megawatt i timen på en almindelig hverdag i Danmark.

  Antalsmæssigt var der flest små solcelleanlæg i Aarhus Kommune. Små anlæg kan producere op til 10 kilowatt i timen.

  Den 16. kommune med flest anlæg er Næstved.

  Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at de danske solceller sidste år leverede seks procent af den samlede produktion af elektricitet herhjemme.

 29. Køber fundet til krakket amerikansk bank

  En køber har nu meldt sig på banen til at overtage Silicon Valley Bank (SVB), der tidligere på måneden krakkede og blev beordret lukket af de amerikanske finansmyndigheder.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der tale om den amerikanske bank First Citizens Bank, som nu har købt den tidligere konkurrent.

  Købet betyder, at First Citizens Bank overtager bankens ind- og udlån.

  Ifølge Federal Deposit Insurance Corporation, som er myndigheden, der overtog SVB efter krakket, omfatter købet cirka 72 milliarder dollar (cirka 478 milliarder kroner) af Silicon Valley Banks aktiver – dog med en rabat på 16,5 milliarder dollar.

 30. Sydengland ramt af større olieudslip

  I regionen Dorset i det sydlige England er der sket et olieudslip fra et af de største oliefelter på landjorden i Europa.

  Det oplyser de lokale myndigheder i regionen til flere britiske medier.

  Firmaet Perenco, der driver anlægget, bekræfter, at der er sket et "begrænset olielæk", men at det er stoppet, og et oprydningshold er sendt afsted for at løse situationen.

  Ifølge The Guardian svarer mængden af udslippet til omkring 200 tønder, og folk bliver advaret mod at bade i havnen i byen Poole, hvor olien er sluppet ud i vandet.

  - Alle, der har været i kontakt med udslippet, bør vaske sig med vand og sæbe øjeblikkeligt. Hvis øjnene har været i kontakt med udslippet, skal de skylles med vand, oplyser Jim Stewart, der er havnedirektør for Pooles havn.

 31. Nordkorea affyrer igen missiler

  Ifølge de sydkoreanske myndigheder er USS Nimitz' ankomst en del af en plan om flere ameriakanske "strategiske aktiver" i området for at afskrække Nordkorea. (Foto: © ELLIOT SCHAUDT, Ritzau Scanpix)

  Mandag morgen lokal tid har Nordkorea endnu en gang affyret missiler. Det skriver Reuters.

  Ifølge de sydkoreanske myndigheder drejer det sig denne gang om to kortrækkende ballistiske missiler. Missilerne fløj ifølge myndighederne cirka 370 kilometer, inden de ramte ned i havet ud for den nordkoreanske østkyst.

  Mandagens affyring kommer, kort inden det amerikanske hangarskib USS Nimitz efter planerne skal ankomme til den sydkoreanske havneby Busan.

  Ifølge det sydkoreanske forsvarsministerium skulle hangarskibet inden ankomsten udføre en øvelse i samarbejde med det sydkoreanske militær.

Mere fra dr.dk