Seneste Nyt

Center for Cybersikkerhed fraråder ansatte i staten at have TikTok på tjenstlige enheder

Tidligere i dag forbød EU-Kommission deres ansatte at have TikTok installeret på deres telefoner.

Nu opfordrer Center for Cybersikkerhed ansatte i staten herhjemme til ikke at have TikTok på deres tjenstlige enheder, herunder mobiltelefoner.

Det oplyser Center for Cybersikkerhed i et skriftligt svar til Ritzau.

Nyheder

  1. Atletikken trodser anbefalinger og holder fast i russisk udelukkelse

    Tirsdag anbefalede Den Internationale Olympiske Komité (IOC), at russiske og belarusiske atleter bør kunne deltage i internationale konkurrencer, såfremt de opfylder en række kriterier.

    Beslutningen om at byde atleterne tilbage i varmen ligger dog hos de respektive forbund, og fra atletikkens side holder man fast i udelukkelsen af atleter fra Rusland og Belarus.

    Sådan lyder meldingen onsdag fra det internationale atletikforbund, World Athletics.

    - Der er ingen ændring i World Athletics' position, som vi også redegjorde for efter mødet i sidste uge, lyder det fra atletikforbundet.

    Mødet, som World Athletics refererer til, var et møde i forbundets bestyrelse, hvor det blev besluttet, at suspenderingen af russiske og belarusiske atleter fortsat skal opretholdes.

    IOC oplyste tirsdag, at man fra komiteens side endnu ikke har besluttet, hvorvidt russere og belarusere skal kunne deltage i OL næste år i Paris.

  2. Italiens regering vil forbyde laboratorie-lavet kød

    Italiens regering støtter op om et lovforslag, der vil forbyde laboratorie-lavet kød.

    Den italienske højrefløjsregering lægger vægt på både Italiens kulinariske arv og fødevaresikkerhed i sin argumentation, som støttes af den italienske landsbrugssektor.

    Beslutningen er et tilbageslag for blandt andet dyrevelfærdsgrupper, som peger på laboratorie-lavet kød som et grønt alternativ til konventionelt kød.

    Lovforslaget lægger sig i slipstrømmen af en række dekreter fra regeringen, som blandt andet forbyder brugen af mel fra insekter i pizza eller pasta, skriver BBC.

    Mens Italien bevæger sig mod et forbud, så går udviklingen den anden vej i en række lande. I Singapore fik virksomheden Eat Just grønt lys til at sælge kyllingekød, der er fremstillet i et laboratorium, tilbage i slutningen af 2020.

    Og tidligere i dag kunne vi berette, at et australsk firma har lavet en kødbolle af mammutkød for at vise, hvordan man kan dyrke kød fra celler uden at slagte dyr.

  3. Kong Charles er landet i Berlin

    Her til eftermiddag er den britiske kong Charles landet i lufthavnen i den tyske hovedstad, Berlin, hvor han indleder sit første statsbesøg som konge.

    Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Fra det britiske hof hedder det, at besøget skal være "en vigtig europæisk gestus" for at sikre fortsat stærke forbindelser mellem Storbritannien, Tyskland og EU efter brexit.

    På den kendte boulevard Unter den Linden blafrer Storbritanniens flag, Union Jack, side om side med det tyske flag.

    Han er på rejsen til Tyskland ledsaget af sin ægtefælle, dronningegemalinde Camilla.

    Statsbesøget varer tre dage.

    • Kong Charles lander i Berlin. (Foto: © ODD Andersen, Ritzau Scanpix)
    • Soldater gør klar til at tage imod den britiske konge ved Brandenburger Tor. (Foto: © Markus Schreiber, Associated Press)
    • Liv og glade dage ved modtagelsen af Kong Charles. (Foto: © Wolfgang Rattay, Ritzau Scanpix)
    1 / 3
  4. 27-årig mand sigtet for at være fuld under dødsulykke med høj fart

    En 27-årig mand er blevet varetægtsfængslet i fire uger i forbindelse med en trafikulykke, hvor en 62-årig mand blev dræbt sent tirsdag aften.

    Han er sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

    Det fortæller anklager Mads Strandberg Pedersen efter et grundlovsforhør i Retten i Glostrup.

    Ifølge politiet kørte han omkring 160 kilometer i timen ved påkørslen, hvor det tilladte var 80 kilometer i timen, skriver mediet sn.dk.

    Anklageren oplyser også, at han havde en promille på 1,16, som er over det tilladte.

    Den 27-årige nægter sig skyldig i både spirituskørsel og uagtsomt manddrab, skriver Ritzau.

  5. Video af militærøvelse mellem Sydkorea og USA er frigivet

    Amerikanske og sydkoreanske tropper afholder i denne uge en fælles militærøvelse.

    Ssanyong-øvelsen, som kan oversættes til "dobbeltdragen", afholdes i kystbyen Pohang i det østlige Sydkorea, og nu er en video af en del af øvelserne blevet fremlagt.

    Den fremviste øvelse foregik til lands, til vands og i luften. Det sydkoreanske militær oplyser, at omkring 30 fartøjer og 70 fly blev mobiliseret til øvelsen.

  6. Apple lancerer ny betalingsmulighed i USA: Kunder kan afbetale i rater

    Techgiganten Apple søsatte i går sin nye tjeneste Apple Pay Later i USA. Pay later betyder betal senere, og det er netop, hvad brugerne nu kan, når de forelsker sig i en vare.

    For hvis man ikke lige har nok i lommen til at betale med det samme, kan amerikanske brugere nu afdrage over fire rater på seks uger.

    Det fremgår af en meddelelse fra Apple.

    I meddelelsen omtales det af Apple selv som "lån" uden renter og uden gebyrer.

    - Der er ingen ensartet tilgang, når det kommer til, hvordan folk styrer deres økonomi. Mange mennesker leder efter fleksible betalingsmuligheder, og derfor er vi glade for at kunne give vores brugere Apple Pay Later, siger Jennifer Bailey, Apples vicepræsident for Apple Pay og Apple Wallet, i meddelelsen.

    For at benytte sig af Pay Later skal brugeren ansøge om et lån hos Apple. Herefter bliver der foretaget en kreditvurdering for at sikre, at brugeren er økonomisk stabil.

  7. 137 it-ansatte mister deres job i Region Hovedstaden

    137 it-medarbejdere i Region Hovedstaden står til at miste deres job. Afskedigelserne kommer på grund af besparelser i regionen.

    Det oplyser Region Hovedstaden til Ritzau.

    Det er Region Hovedstadens Center for IT og Medicoteknologi (CIMT), der skal gennemføre ændringer og omlægninger, som vil føre til opsigelserne.

    89 af medarbejderne bliver opsagt, mens 48 medarbejdere har taget imod en frivillig fratrædelsesordning.

    Regionen har tidligere varslet, at 150 medarbejdere stod til at miste deres nuværende job, men det er altså endt på 137 ansatte, inklusiv frivillige fratrædelser.

  8. Australsk firma laver kødbolle af mammut-kød

    Kødbollen blev præsenteret på videnskabsmuseet NEMO i Holland i går. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)

    Medmindre du elsker hår i maden, lyder en kødbolle af mammut-kød ikke særligt appetitligt.

    Men det er ikke desto mindre det, som et australsk firma har lavet ved at genskabe kød fra den behårede fortidselefant.

    Det skriver The Guardian.

    Firmaet Vow har samarbejdet med ansatte ved University of Queensland om at dyrke mammut-kødet. Det skete ved at tage DNA-sekvensen fra et mammut-muskelprotein og herefter udfylde mangler i sekvensen med elefant-DNA.

    Herefter blev sekvensen placeret i stamceller fra får, hvor det kunne gro.

    Vow har lavet kødbollen for at vise, hvordan man kan dyrke kød fra celler uden at slagte dyr. Senere i år forventer firmaet at kunne servere kødboller af dyrket vagtel-kød for sultne kunder.

  9. Ungarn er ikke klar til at godkende Sverige i Nato

    Ungarn er ikke klar til at godkende svensk Nato-medlemskab. Det skriver den ungarske regerings talsmand, Zoltan Kovacs, på Twitter.

    - I tilfældet med Sverige er der en masse klagepunkter, som må behandles, inden landets tiltræden kan ratificeres, skriver Kovacs.

    Sverige har medvirket til at "skade Ungarns interesser", påstår han. Kovacs henviser til, at Sverige har været med til at kritisere landets premierminister, Viktor Orbán, skriver Ritzau.

    Den svenske regering har i årevis haft en "fjendtlig attitude" over for Ungarn, og derfor vil det kræve betydelige anstrengelser fra begge parter, fremfører Kovacs.

    Men der vil ikke ske noget, før Sverige "finder en anden tone og hjælper med til at hele disse gamle sår".

    Det kræver tilslutning fra samtlige lande i Nato, før nye lande kan optages i forsvarsalliancen.

  10. E20 Fynske Motorvej er genåbnet

    Der er igen åbnet på E20 Fynske Motorvej i retning mod Jylland.

    Det skriver Vejdirektoratet på Twitter.

    Tidligt i morgen blev motorvejen spærret i vestlig retning, da der skulle ryddes op efter et uheld med en lastbil, som havde tabt maling udover vejen.

    Bilister skal dog stadig væbne sig med tålmodighed mellem 56 Ejby og 57 Nr. Aaby, hvor der har været spærret. I skrivende stund er der cirka 8 kilometers kø, som skal afvikles.

    Fra Vejdirektoratets side meldes der også om ”massiv kødannelse” og forlænget rejsetid.

  11. 33 personer beskyldes for at genere delfinflok i vandet ud for Hawaii

    Ifølge myndighederne på Hawaii viser drone-optagelserne, at turisterne forfulgte og generede delfin-flokken.

    Myndighederne på Hawaii har meldt 33 personer til politiet for at have generet en gruppe delfiner i vandet ud for øerne.

    Ifølge de hawaiianske myndigheder opdagede man turisterne på en rutinemæssig patruljering ved Honaunau Bay. Droneoptagelser viser turisterne følge efter delfinerne, da de svømmer væk.

    Ifølge nyhedsbureauet AP er det ulovligt at svømme tættere end 45 meter på arten langnæbbet delfin i det kystnære vand. Den nye lovgivning trådte i kraft i 2021, da man frygtede, at mængden af turister, der ønskede at svømme med delfiner, forstyrrede havpattedyrene.

    Ifølge AP er det nemlig om dagen, at delfinerne slapper af og genoplader, så de har energi til at jage føde om natten.

    Sagen bliver nu undersøgt af politiet.

  12. Otte partier siger nej til forkortelse af kandidatuddannelser

    Otte af Folketingets partier opfordrer regeringen til stoppe planerne om at forkorte op mod halvdelen af kandidatuddannelserne med et år.

    Det vil nemlig ikke løse de udfordringer, Danmark står overfor. Det siger de otte oppositionspartier i et åbent brev til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

    - Både universiteter, økonomer og aftagere har påpeget, at en så dramatisk svækkelse af det faglige niveau risikerer at forringe både kandidaternes faglige niveau, universiteternes mulighed for at gøre sig gældende på europæisk og internationalt plan og Danmarks produktivitet, skriver de blandt andet.

    I brevet udtrykker partierne desuden bekymring for, at det kan blive vanskeligt for de studerende at prioritere et studiejob eller et praktikforløb.

    Afslutningsvis lyder det, at partierne er indstillede på at finde anden finansiering til de områder, hvor der er behov for at styrke kvaliteten i uddannelserne.

    Partierne, der har underskrevet brevet, er: SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

    Danmarksdemokraterne er dermed det eneste parti uden for regeringen, som ikke er med i brevet.

  13. Kvinde får fire års fængsel for at fremme Islamisk Stat

    En 33-årig kvinde er ved Retten på Frederiksberg i dag blevet idømt fire års fængsel.

    Kvinden havde tidligere valgt at erklære sig skyldig i anklagerne om at rejse ulovligt ind i en konfliktzone og fremme en terrororganisations virksomhed, skriver Ritzau.

    I august 2014 rejste hun fra Herlev til Raqqa i Syrien. Her blev hun indlogeret af Islamisk Stat flere steder og til sidst gift med en mand.

  14. Australsk amatørgeolog finder guldklump til en værdi af over en million kroner

    En guldklump på 2,6 kilo dukkede pludselig op, da en amatørgeolog med sin metaldetektor var på jagt efter guld i den australske stat Victoria.

    Klumpen er efterfølgende blevet vurderet til 240.000 australske dollar svarende til omkring 1,1 million kroner. Det skriver BBC.

    Darren Kamp, der værdisatte og købte klumpen, sagde, at det var den største, han har set i sin 43-årige karriere.

    - Jeg blev bare lamslået. Han trak stenen ud, og da han lagde den i min hånd, spurgte han mig, om den kunne være 10.000 australske dollar værd. Jeg sagde, at han hellere skulle prøve med 100.000, fortalte Kamp til BBC.

    Den endelige vurdering endte på 240.000 australske dollar, fordi Darren Kamp i første omgang kun fik den ene halvdel af guldklumpen i hænderne.

    Opdagelser af denne kaliber er sjældne, men mange af verdens største guldklumper er blevet fundet i Australien, skriver BBC.

  15. Undersøgelse: Hver anden skole mangler en plan, hvis elever krænkes på nettet

    I en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd (DKR) svarer halvdelen af de adspurgte skoler, at de ikke har en fast plan for håndtering af digitale krænkelser.

    På de skoler, der har en plan, er den mange gange ikke skrevet ned noget sted.

    Det viser en rundspørge til 495 skoleledere fra 94 kommuner.

    Men det er ikke ikke, fordi skolerne ikke oplever sager med digital krænkelse af elever. 72 procent af skolelederne svarer, at der på deres skole har været mindst én sag det seneste år.

    Sagerne kan eksempelvis handle om online-mobning eller deling af nøgenbilleder.

    Derfor mener DKR, at det giver god mening, at skolerne har en klar plan for, hvordan de digitale krænkelser håndteres.

    - De fleste sager om digitale krænkelser bliver heldigvis håndteret. Men uden en plan bliver lærerne efterladt med et stort ansvar, og de er ikke altid klar over, hvordan de bedst tackler sagerne, siger analytiker i DKR Helena Juul Kanafani.

  16. Justitsminister vil nedsætte kommission, der skal undersøge hjemsendelse af FE-medarbejdere

    Opdateret 10.33: Af en tidligere udgave fremgik det, at lovforslaget ville blive fremsat mandag. Det er allerede i dag, at justitsministeren fremsætter forslaget.

    Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fremsætter i dag et lovforslag, der har til formål at nedsætte en særlig undersøgelseskommission.

    Det skriver Ritzau.

    Kommissionen skal undersøge beslutningen om hjemsendelse af fem ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

    De blev hjemsendt på baggrund af den kritik, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne kom med i august 2020.

    - Kommissionen skal i den forbindelse undersøge, om der i forbindelse med tjenestefritagelsen blev varetaget usaglige hensyn, lyder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

    - På baggrund af undersøgelsen vil undersøgelseskommissionen skulle udtale sig om, hvorvidt der foreligger grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar, står der videre.

    I sidste måned var meldingen, at kommissionen fik et halvt år til at undersøge sagen. Det blev dog efterfølgende forlænget, uden at der blev sat en præcis tidshorisont.

    Det er der dog blevet nu, fremgår det af lovforslaget:

    - Undersøgelseskommissionen bør tilrettelægge sit arbejde, således at den så vidt muligt kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse, senest et år efter at kommissionen er nedsat.

  17. Kulturminister er bekymret for ’smutvej’ for russiske atleter til OL

    Om atleter fra Rusland og Belarus får lov at deltage ved De Olympiske Lege, er stadig et åbent spørgsmål. Men det bør det ikke være.

    Den Internationale Olympiske Komité (IOC) burde allerede nu have truffet en beslutning, om at atleterne fra de to nationer ikke skulle deltage, så længe Rusland fører krig mod Ukraine.

    Det mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

    - IOC har gennem længere tid danset om den varme grød, siger Jakob Engel-Schmidt, siger han til Ritzau.

    - Jeg er stadig bekymret for, at der er stærke kræfter i IOC, der har en idé om, at der kan findes en smutvej for russiske atleter, siger Jakob Engel-Schmidt.

    Du kan læse meget mere om sagen og IOC's udmelding her.

  18. Politi beslaglægger værdier for 11 millioner kroner i stor hashsag

    Efter længere tids efterforskning blev syv mænd i alderen 27-62 år i går anholdt i en større sag om organiseret hashhandel i Pusher Street på Christiania.

    Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

    Mændene blev anholdt på adresser i København, andre steder på Sjælland og på Lolland.

    Adresserne blev ransaget, og her blev der blandt andet beslaglagt omkring ti kilo hash, joints samt remedier til skunkproduktion.

    I alt er der beslaglagt værdier for cirka 11 millioner kroner.

    De anholdte er alle sigtet for salg af mellem 1,9 og 2,2 ton hash. Hovedparten er blevet solgt i Pusher Street på Christiania gennem en periode på lidt over et år.

    De syv sigtede fremstilles i dag i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

  19. E20 Fynske Motorvej vil være spærret i vestlig retning frem til middag

    Siden tidlig morgen har oprydningsarbejdet efter en væltet lastbil på E20 Fynske Motorvej påvirket morgentrafikken.

    Hos Fyns Politi er meldingen nu, at man først forventer at være færdige med arbejdet ved middagstid.

    Arbejdet foregår mellem Ejby og Nr. Åby. Motorvejen er derfor spærret i alle tre spor i vestlig retning mellem 56 Ejby og 57 Nr. Aaby.

    Der er stadig to spor farbare i østgående retning.

    Problemerne er forårsaget af en lastbil, som kort efter midnat ramte autoværnet, væltede og tabte litervis af maling udover motorvejssporene i retning mod Jylland. Ifølge politiet arbejder man nu på højtryk for at rense motorvejssporene.

  20. Adidas trækker i land i sag om Black Lives Matter-logo

    Adidas vil alligevel ikke bede den amerikanske patent- og varemærkestyrelse om at afvise en anmodning fra Black Lives Matter-organisationen. Det skriver Reuters.

    Organisationen ansøgte i 2020 om et varemærke, der viser et gult tre-stribet design, som skulle bruges i merchandise som tøj og tasker.

    I en meddelelse indsendt til varemærkekontoret skrev Adidas, at det foreslåede design "inkorporerer tre striber på en måde, der til forveksling ligner Three-Stripe Mark (Adidas' logo, red.) i udseende og det samlede kommercielle indtryk".

    Hvorfor Adidas er vendt på en tallerken, oplyses ikke.

  21. DBU vil stadig forlænge med Kasper Hjulmand på trods af fiasko

    Fodbolddirektør for DBU, Peter Møller, har tillid til Kasper Hjulmand. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

    Den danske landstræner, Kasper Hjulmand, skal ikke lede længe efter opbakning fra sin chef - fodbolddirektør i DBU, Peter Møller.

    Efter fiaskoen i Kasakhstan og på bagkant af det tidlige VM-exit i Qatar vakler fodbolddirektøren ikke i troen på, at Kasper Hjulmand også er manden, der skal føre det danske landshold til EM i 2024, og gerne blive hængende efterfølgende.

    Det siger Peter Møller til TV 2 Sport.

    - Jeg vil gerne sige det én gang til: Vi vil rigtig gerne forlænge med Kasper Hjulmand. Vi synes, at han gør et suverænt stykke arbejde, siger Peter Møller til TV 2 Sport.

    - Vi kan ikke vinde alle kampe, og vi synes kampen mod Kasakhstan var dårlig, det var ikke godt nok, og der skal strammes op. Det har jeg også en forventning om kommer til at ske.

    Det danske landshold skal næste gang på banen i juni, hvor EM-kvalifikationskampene mod Nordirland og Slovenien venter.

    Kasper Hjulmands kontrakt udløber til næste sommer.

  22. Mette Frederiksen deltager senere i dag i virtuelt demokratitopmøde

    Mette Frederiksen vil senere i dag deltage, når den amerikanske præsident igen inviterer til virtuelt demokratitopmøde. Det skriver statsministeriet i en pressemeddelelse.

    Sammen med ledere fra en række lande vil den danske statsminister være med i et panel, hvor Biden selv er vært.

    Fokus for det danske indlæg vil være de muligheder og udfordringer, som den teknologiske udvikling giver i forhold til demokratiet, lyder det i pressemeddelelsen.

    Ud over præsident Biden deltager også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, samt præsidenterne fra Ecuador, Malawi, Moldova, Niger, Panama og Slovakiet i panelet.

    I alt er 117 lande inviteret til at deltage på topmødet.

    Det første virtuelle demokratitopmøde blev afholdt tilbage i december 2021.

  23. Kvinder hiver Schweiz' regering i retten: Klimapolitik krænker liv og sundhed

    Rettelse: Det fremgik tidligere, at kvinderne nu havde trukket den schweiziske regering i retten. Sagen har været verserende siden 2020, men skal i dag i mundtlig høring.

    Flere end 2.000 kvinders sag skal i dag i mundtlig høring i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols Storkammer.

    Kvinderne hævder, at regeringens klima-politik krænker deres ret til liv og sundhed. De mener, at klimaforandringerne bringer deres menneskerettigheder, deres helbred og endda deres liv på spil. Det skriver BBC.

    Kvindernes lægejournaler er en del af bevisførelsen, men det er uklart, hvad de fejler.

    Gruppen, som har en gennemsnitsalder på 73 år, vil nu have, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) beordrer Schweiz til at arbejde hårdere på at reducere udledningen af drivhusgasser.

    Den schweiziske regering afviser ikke, at klimaforandringer kan påvirke sundheden. De siger dog, at de ikke kan forbindes specifikt til ældre kvinders sundhed.

    Det er første gang, at EMD behandler en sag om klimaforandringernes indvirkning på menneskerettighederne, skriver BBC.

  24. Kommune giver ansvaret for miljøgodkendelse af RGS Nordic til Miljøstyrelsen

    Sagen om Nordens største rensningsanlæg til industrispildevand, RGS Nordic på Stigsnæs, tager nu en ny drejning.

    Slagelse Kommune overdrager nemlig ansvaret for virksomhedens miljøgodkendelse til Miljøstyrelsen, oplyser formanden for Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune, Jørgen Grüner fra SF.

    Slagelse Kommunes advokater fastslår i et notat, at sagen er placeret forkert hos kommunen, og derfor kan og formentlig også skal kommunen overdrage sagen til Miljøstyrelsen, hedder det i notatet.

    - For os er det afgørende, at vi ligger under den juridisk korrekte myndighed. Vi har længe været i dialog med vores nuværende myndighed Slagelse Kommune om at tilpasse os den formentlig mest ambitiøse miljøgodkendelse på vores område til dato. Den dialog vil vi gerne fortsætte med Miljøstyrelsen, og vi glæder os til at få sat et punktum i sagen, skriver RGS Nordics administrerende direktør, Nicolai Søegaard, i et svar til DR.

    RGS Nordic behandler blandt andet stærkt forurenet spildevand fra den norske olieindustri. Det har virksomheden hidtil fået tilladelse til fra Slagelse Kommune.

    Men tidligere på måneden suspenderede miljøminister Magnus Heunicke (S) dele af en vejledning, der giver mulighed for at udlede store mængder miljøfarlige stoffer i havet.

  25. Aalborg-borgmester sætter ord på stop før tid

    Ved seneste kommunalvalg fik Thomas Kastrup-Larsen knap 14.500 personlige stemmer. Det var en halvering i forhold til valget i 2017, hvor han fik knap 29.500 personlige stemmer. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

    Det kom som noget af en overraskelse, da borgmesteren i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S), i går meddelte, at han forlader posten ved udgangen af juli i år og ikke genopstiller ved næste kommunalvalg.

    For cirka halvandet år siden blev Thomas Kastrup-Larsen sygemeldt med stress. Det har dog ikke været en udløsende faktor i forbindelse med beslutningen om at stoppe som borgmester.

    - Det er selvfølgelig slidsomt at være borgmester, og det er et hårdt job. Men det var ikke det, der skete for halvandet år siden, der udløste det her, siger han.

    Aalborg Kommune er de seneste år blevet ramt af dårlige sager – og kritikken har også rettet sig mod borgmesteren. Blandt andet fik kommunen alvorlig kritik i en advokatundersøgelse tilbage i 2021.

    Men heller ikke her skal forklaringen på stoppet findes, siger han selv.

    - Det, at være udsat for kritik og kampagnejournalistik og den slags forskellige ting – det påvirker jo en som menneske. Og jeg er et menneske, så selvfølgelig er det klart, at det også har påvirket mig.

    Ifølge hovedpersonen selv skyldes stoppet som borgmester blot ønsket om at prøve noget nyt efter 25 år i byrådet. Thomas Kastrup-Larsen blev valgt som borgmester første gang i 2013.

  26. Adidas langer ud efter Black Lives Matter-organisationen: De krænker vores varemærke

    Adidas langer ud efter Black Lives Matter-organisationen. (Foto: © Shannon Stapleton, Ritzau Scanpix)

    Adidas langer nu ud efter den officielle Black Lives Matter-organisation, fordi de mener, at organisationen plagierer deres varemærke - de tre parallelle striber.

    Derfor har Adidas nu bedt den amerikanske patent- og varemærkestyrelse om at afvise en anmodning fra Black Lives Matter, fordi det vil skabe forvirring, hvis de to varemærker bliver for ens, lyder det.

    Det skriver BBC.

    Black Lives Matter-gruppen ansøgte i november 2020 om et varemærke, der viser et gult tre-stribet design, som skal bruges i merchandise som eksempelvis tøj og tasker.

    I en meddelelse indsendt til varemærkekontoret siger Adidas, at det foreslåede design "inkorporerer tre striber på en måde, der til forveksling ligner Three-Stripe Mark (Adidas' logo, red.) i udseende og det samlede kommercielle indtryk".

    Hashtagget #BlackLivesMatter begyndte i 2013, da den 17-årige Trayvon Benjamin Martin blev dræbt i den amerikanske delstat Florida.

    Opdatering: Adidas har nu valgt at trække sin anmodning til den amerikanske patent- og varemærkestyrelse tilbage. Læs mere her.

  27. Zelenskyj sender invitation til Kina: Klar til at tage imod Xi

    Kinas præsident, Xi Jinping, er mere end velkommen til at besøge Ukraine.

    Det siger landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et interview med nyhedsbureauet AP.

    - Vi er klar til at se ham her, lyder det.

    I sidste uge forlod Xi Rusland, efter han havde besøgt hovedstaden, Moskva. Under besøget mødtes han blandt andre med den russiske præsident, Vladimir Putin.

    Her drøftede de to ledere et kinesisk forslag om våbenhvile i Ukraine. Begge gav også udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten, skriver Ritzau.

  28. Christiania vil samarbejde med boligorganisation om almene boliger

    Christiania vil sammen med en boligorganisation lave de nye almene boliger, der skal bygges i fristaden. Sådan lyder resultatet af et fællesmøde tirsdag aften.

    Målet med samarbejdet er at inddrage de nye tilflyttere som en del af fristaden.

    - Vi har valgt den her beslutning, fordi vi glæder os til at få 300 nye beboere. Vi har brug for at have en stærk boligorganisation, siger Mette Prag, der er talsperson for Christianitterne i den her sag.

    Inden 2031 skal der nemlig stå 15.000 kvadratmeter almene boliger klar på Christiania. Den aftale indgik fristaden med staten tilbage i august.

    I dag bor der omkring 730 voksne og 110 børn på Christiania. Når de 15.000 kvadratmeter almene boliger er bygget færdige i 2031, vil christianitterne have fået cirka 300 nye naboer.

  29. Onsdag forbliver grå

    De fleste af os ser kun skyerne i dag, men i Vendsyssel kan der komme plads til lidt sol i eftermiddag. Her er det ved Snekkersten. Foto: Sara Eltorm

    Nattens regnvejr er stadig over store dele af landet her til morgen, men en opklaring fra sydvest spreder sig i løbet af formiddagen.

    Skyerne forbliver dog på himlen i dag, kun Nordjylland ser ud til at kunne få lidt sol i eftermiddag.

    Temperaturen ligger lidt højere her til morgen, end hvad resten af ugen har givet, og de vil i dag stige til mellem 3 og 7 grader.

    Vinden er svag til jævn fra syd og sydvest. I nat vil det igen regne, og temperaturen kan dale til omkring frysepunktet.

  30. Jeppe Kofod forsøger at blive kandidat ved valget til EU-Parlamentet

    Tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) blev i aftes indstillet af Socialdemokratiet på Bornholm til at blive kandidat ved næste valg til Europa-Parlamentet.

    Det oplyser kommuneforeningen på Bornholm, skriver Ritzau.

    Hvorvidt Kofod ender på stemmesedlen, afgøres på et møde i repræsentantskabet for Socialdemokratiet 14. maj.

    I mandags løftede Jeppe Kofod sløret for, at et kandidatur til EU-Parlamentet kunne være en mulighed - dog uden at bekræfte det.

    - Jeg har fået mange opfordringer til at stille op til EP (EU-Parlamentet, red.) i 2024, hvor jeg blandt andet som tidligere udenrigsminister igennem 3,5 år vil kunne gøre en forskel for Danmark, skrev han i en mail til TV 2 Bornholm.

    Fra 2014 til 2019 sad Kofod i Europa-Parlamentet, inden han blev udenrigsminister i S-regeringen efter folketingsvalget i 2019. Dengang var han blevet genvalgt til endnu en periode i Europa-Parlamentet.

  31. Messi banker mål nummer 100 i nettet for Argentina

    Messi indledte målfesten efter bare 20 minutter. Argentina vandt kampen mod Curaçao med 7-0. (Foto: © JUAN MABROMATA, Ritzau Scanpix)

    Natten til onsdag fremtryllede den argentinske troldmand Lionel Messi endnu tre mål for det argentinske landshold.

    Dermed runder han et skarpt hjørne og har nu i alt scoret 100 mål for det argentinske landshold.

    De tre seneste mål kom i en venskabskamp mod den lille caribiske nation Curaçao.

    Ifølge Ritzau kom Messis mål nummer 100, 17 år efter at han scorede første gang i en kamp mod Kroatien i marts 2006.

    Messi har nu scoret flere mål for det argentinske landshold end nummer to og tre tilsammen.

    Han er nu nummer tre på listen over de mest scorende landsholdsspillere nogensinde. På førstepladsen står Cristiano Ronaldo med 122 mål – mens iraneren Ali Daei er nummer to med 109 landsholdsmål.

Mere fra dr.dk