Seneste Nyt

Coronaudbrud holder 80.000 turister strandet på kinesisk ferieø

Ferien er blevet ufrivilligt lang for ikke færre end 80.000 turister, der er strandet i byen Sanya på øen Hainan i Kina, der er kendt som "Kinas Hawaii" på grund af gode forhold for surfere og hvide sandstrande.

Det skyldes udbrud af corona, skriver nyhedsbureauet AFP.

Lørdag aflyste myndighederne alle tog og fly til og fra Sanya, fordi 263 personer var testet positive. Alle skal derfor kunne fremvise fem negative test på syv dage, inden de får lov til at forlade turistdestinationen.

Hoteller i byen er blevet bedt om at give turister 50 procent rabat på overnatninger, indtil restriktionerne bliver lettet igen.

Nyheder

 1. Nu svarer USA og Sydkorea igen med missiler

  Fire missiler er blevet sendt ud over Det Japanske Hav.

  Afsenderne er USA og Sydkorea og sker som modsvar til den nordkoreanske missilaffyring natten til tirsdag.

  Det oplyser det sydkoreanske militær, skriver Ritzau.

  Der var dog fejl på et af missilerne, som styrtede ned kort efter affyring. Ingen kom til skade.

  Nordkorea affyrede natten til tirsdag et ballistisk missil ind over japanske territorie og tvang mange japanske indbyggere i to regioner til at søge dækning.

  Affyringen er efterfølgende blevet kritiseret i skarpe vendinger af USA, Japan, EU og FN's generalsekretær.

 2. Svensk politiker klipper håret af fra talerstolen i Europa-Parlamentet

  Da de mange demonstrationer i Iran blev diskuteret i Europa-Parlamentet her til aften, viste den irakiskfødte svenske politiker Abir Al-Sahlani sin solidaritet og sympati med de protesterende demonstranter med en tydelig gestus.

  Ligsom mange af kvinderne i Iran har gjort det under protesterne, klippede hun sit lange hår af, mens hun stod på talerstolen i Bruxelles.

  - Vi, folk og borgere i EU, forlanger straks et betingelsesløst stop for volden mod alle kvinder og mænd i Iran. Indtil Iran er frit, vil vore vrede være større end undertrykkernes. Indtil kvinderne i Iran er fri, så står vi sammen med jer, sagde Al-Sahlani og tog sin medbragte saks frem og klippede sit lange hår af.

  - Kvinder - liv - frihed, proklamerede hun og hævede hånden med sin afklippede fletning, inden hun forlod talerstolen.

 3. FN's generalsekretær fordømmer nordkoreansk missil over Japan

  FN-generalsekretær António Guterres fordømmer Nordkoreas affyring af et ballistisk missil, som fløj henover Japan tirsdag morgen lokal tid, inden det faldt i Stillehavet.

  - Dette er helt klart en eskalering, siger Guterres' talsmand, Stéphane Dujarric, ifølge nyhedsbureauet AFP.

  FN-chefen opfordrer de nordkoreanske myndigheder til at genoptage dialogen om at arbejde hen imod en "fuldstændig og beviselig atomafrustning af den koreanske halvø".

  Det var første gang i over fem år, at et missil fløj over Japan.

  USA har ifølge Reuters bedt FN's Sikkerhedsråd om at holde et møde om situationen i morgen onsdag.

 4. Andreas Christensen udgik med skade i Barcelona-nedtur

  Andreas Christensen måtte desværre udgå for sin klub FC Barcelona i kampen mod Inter. (Foto: Matteo Bazzi © Ritzau Scanpix)

  Aftenens Champions League-kampe endte uden danske scoringer, og samtidig var der dårligt nyt set med danske landsholdsbriller her seks uger inden VM.

  Barcelona-spilleren Andreas Christensen udgik nemlig med en skade efter 57 minutter af opgøret mod italienske Inter, der vandt kampen med 1-0.

  Nederlaget efterlader også catalonerne på en tredjeplads i deres gruppe efter Inter og Bayern München.

  Værd at bemærke var det også, at danske Casper Nielsen spillede fuld tid for sin belgiske klub Brügge, der tog en flot skalp med en 2-0 sejr hjemme over Atletico Madrid.

  I Tyskland mødtes de to danske landsholdsspillere Jesper Lindstrøm fra Frankfurt og Pierre-Emile Højbjerg fra Tottenham i en kamp, der endte 0-0.

  Mest opsigtsvækkende resultat i aften var Napolis flotte udesejr over Ajax Amsterdam, hvor italienerne vandt 6-1.

  Aftenens resultater:

  Bayern München-Viktoria Plzen 5-0

  Marseille-Sporting Lissabon 4-1

  Ajax-Napoli 1-6

  Club Brügge-Atletico Madrid 2-0

  FC Porto-Bayer Leverkusen 2-0

  Eintracht Frankfurt-Tottenham 0-0

  Inter-Barcelona 1-0

  Liverpool-Rangers 2-0

 5. Zelenskyj: Ukraines hær gør hurtige fremskridt

  Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj siger nu, at den ukrainske hær gør store og hurtige fremskridt på slagmarken mod de russiske styrker.

  Dusinvis af byer er blevet befriet både i øst og syd, fortalte præsidenten tirsdag i den daglige videotale, som han holder hver aften.

  - Den ukrainske hær rykker på en ret hurtig og stærk måde frem i den sydlige del af i landet som en del af den aktuelle forsvarsoperation, sagde præsidenten her til aften ifølge Reuters.

  - Alene i denne uge, efter den russiske pseudo-folkeafstemning, er dusinvis af tæt befolkede områder blevet befriet. De befinder sig allesammen i Kherson, Kharkiv, Luhansk og Donetsk-regionerne, tilføjede han.

  På Twitter takker Zelenskyj her til aften den amerikanske præsident Joe Biden for opbakning, heriblandt en ny pakke til sikkerhedshjælp til en værdi af 625 millioner dollar.

  - Vore sejre i den aktuelle forsvarsoperation er en fælles succes for Ukraine, USA og hele den frie verden, skriver den ukrainske præsident.

 6. Aarhus opvarmes med kul efter storbrand

  Branden i Studstrupværket nord for Aarhus har snart varet i to uger, og energiselskabet Ørsted har nu opgivet at redde de mange træpiller, der stadig befinder sig på værket.

  Det bekræfter Carsten Birkeland Kjær, der er presseansvarlig for Ørsted overfor TV2 Østjylland.

  Han fortæller, at efter brandvæsnet har hældt vand ned igennem taget for at stoppe branden, så regner man ikke med, at de tilbageværende træpiller kan bruges til noget.

  Selvom branden stadig hærger, kører Studstrupværket videre som normalt.

  Nu er det dog kul, der blevet fyret med, og det bliver man ved med vinteren over.

  Branden på Studstrupværket brød ud for knap to uger siden, og røgen fra branden har generet mange af beboerne i området.

 7. Vind og vejr sender elprisen til laveste niveau siden maj

  Der kan være en økonomisk besparelse, hvis man venter med at vaske sine snavsede sokker til i morgen.

  Onsdag vil elprisen nemlig ligge på et niveau, der ikke er set lavere siden maj, viser data fra elbørsen Nord Pool.

  - Vi har meget af den billige energi til rådighed. Vi har faktisk mere, end vi skal bruge. Det er især, fordi der er meget vind over et stort område i Europa, lyder forklaringen fra Kristian Rune Poulsen, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Green Power Denmark, til Ritzau.

  Han regner med, at danskerne i løbet af efteråret vil opleve billigere elpriser. Det skyldes, at det typisk blæser mere i efteråret.

  - Men de faldende gaspriser er også medvirkende til, at det fremadrettet ser bedre ud end i august. Den er lige nu halveret fra sit højeste niveau.

  Mange dage betyder gasprisen noget, fordi vi er afhængige af gassen til at producere strøm, når vinden ikke er der til at hjælpe os, skriver Ritzau.

 8. Eftersøgt surfer reddede sig selv i land

  Tidligere var der en redningsaktion i gang i havet nord for Nørre Vorupør, hvor myndighederne ledte efter en surfer, som ifølge en tysk turist på stranden ikke kunne komme op på så board og ind på land.

  Man forsøgte at finde personen med redningsbåd, men da det ikke lykkedes, indsatte man også en redningshelikopter, oplyser Jesper Berthelsen, vagtchef i Forsvarets Operationscenter, til Ritzau.

  Men nu er paddleboard-surferen kommet i land ved egen hjælp, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

 9. Handel med Twitter-aktier stoppet efter rygter om opkøb

  Tirsdag er al handel med Twitters aktie blevet suspenderet.

  Det er sket, samtidig med at der er nye rygter om, at Tesla-ejeren Musk skal have foreslået Twitter at gå videre med handlen, der vil gøre Musk til ejer af det sociale medie.

  Rygterne har fået aktien til at stige med 12 procent, inden aktiehandlen blev suspenderet.

  Ifølge Bloomberg News har Musk i et brev til Twitter tilbudt at købe aktierne til en kurs på 54,20 dollar per aktie.

 10. Selskab bag Nord Stream: Skandinaviske lande forhindrer undersøgelse af gaslæk

  Det delvist russiskejede selskab bag Nord Stream-gasledningerne skriver nu, at de tre skandinaviske lande alle er med til at forhindre, at man kan undersøge gaslækagerne.

  - Lige nu er Nord Stream AG ude af stand til undersøge de beskadigede dele af gasledningen.

  - I særdeleshed fordi de svenske myndigheder på grund af en undersøgelse af ulykkesstedet i Østersøen har indført et forbud med at sejle, ligge for anker, dykke, bruge undervandsfartøjer og foretage geofysisk kortlægning.

  - Ifølge oplysninger modtaget fra de danske myndigheder er behandlingstiden for Nord Stream AGs anøsning om at undersøge området mere end 20 dage.

  - Desuden har ejeren af et passende udstyret undersøgelsesfartøj, som Nord Stream AG har chartret, endnu ikke fået grønt lys til afrejse af det norske udenrigsministerium.

  51 procent af Nord Stream AG ejes af det russiske gasselskab Gazprom.

 11. Ekstra Bladet lover at destruere billeder af mindreårige side 9-piger

  Ekstra Bladet vil nu destruere et fysisk arkiv bestående af brune kuverter fyldt med billeder af hundredvis af piger under 18 år, der gennem 1970’erne og 1980’erne og frem til 2003 poserede som side 9-piger i Ekstra Bladet.

  Det oplyser Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Knud Brix, til Politiken, der har gjort chefredaktøren opmærksom på det fysiske arkiv i kælderen i JP/Politikens Hus.

  Lektor i strafferet, Nicolaj Sivan Holst siger til Politiken, at man i dag ville betragte billederne som børneporno.

  Tidligere har Ekstra Bladet gennemgået sit digitale avisarkiv og sløret billederne af 1.649 afklædte, mindreårige piger, efter at Red Barnet havde kritiseret billederne og gjort avisen opmærksom på, at de blev brugt på hjemmesider, hvor de promoverede børneporno.

 12. Countrystjernen Loretta Lynn er død

  Loretta Lynn til Grammy-uddelingen i 2010. (Foto: TAMI CHAPPELL © Scanpix Denmark)

  Den amerikanske countrysangerinde Loretta Lynn er død i en alder af 90 år.

  Hendes familie oplyser, at hun døde i sit hjem i Tennessee i dag, skriver Reuters.

  Loretta Lynn var en ud af otte søskende og datter af en kulminearbejder.

  Det inspirerede også til en af hendes mest kendte sange fra 1970, "Coal Miner's Daughter", skriver Ritzau.

  I en alder af 15 år blev sangerinden gift med den seks år ældre Oliver Lynn, en måned efter at hun havde mødt ham ifølge The Guardian.

  Loretta Lynn efterlader sig fire af sine seks børn.

  I 2013 fik Loretta Lynn den amerikanske præsidents frihedsmedalje af USA's daværende præsident, Barack Obama, som kan ses i videoen nedenfor:

 13. Seksualundervisning bliver obligatorisk på landets ungdomsuddannelser

  Når eleverne møder ind til næste skoleår på de danske ungdomsuddannelser, så bliver det med snakke om samtykke, grænser og prævention i undervisningen.

  Seksualundervisning bliver nemlig en obligatorisk del af skemaet, selvom det ikke bliver et særskilt fag.

  Det har gymnasieforligskredsen besluttet, skriver Børne- og Undervisningsministeriet.

  - Eleverne har i lang tid efterspurgt obligatorisk seksualundervisning, og de har kæmpet bravt for deres sag, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

  Tilbage i februar var der strejke på flere gymnasier, fordi eleverne krævede seksualundervisning på skoleskemaet. Det mente ikke, at det var tilstrækkeligt med seksualvejledning i folkeskolen.

  Gymnasierne kan selv bestemme, hvordan undervisningen tilrettelægges.

  Seksualundervisningen kan eksempelvis komme til at indgå i andre fag eller i fællesarrangementer, lyder det i pressemeddelelsen.

 14. Apple må rette ind: Standardoplader er virkelighed i EU fra 2024

  Det er stikket til højre, som EU-forbrugere kommer til at se meget mere til, mens Apple må vinke farvel til stikket til venstre, hvis de fortsat vil sælge på det europæiske marked. (Foto: Christoph Dernbach)

  Om to år er det slut med at skulle forholde sig til flere forskellige typer opladerstik - i hvert fald indenfor Den Europæiske Union.

  Alle mobiltelefoner, tablet- og kameraproducenter med salg i EU skal nemlig fra efteråret 2024 indføre en standardiseret opladerport, skriver Reuters.

  Forslaget har været længe undervejs, men det er nu endeligt vedtaget i Europa-Parlamentet i dag.

  Det er USB Type-C-porten, der allerede findes i mange smartphones, bærbare computere, høretelefoner og andre elektroniske enheder.

  Men Apple er nødt til at rette ind, hvis de fortsat vil sælge deres telefoner på det europæiske marked. Tech-giganten har allerede nogle produkter med den indgang, EU efterspørger.

  Formålet med lovgivningen er at reducere mængden af elektronisk affald og fremme bæredygtige valg.

 15. Legendarisk technopop-band spiller i Parken næste sommer

  Hvis du bare ikke kan få nok af Depeche Mode, så bliver der mulighed for at opleve dem i Parken næste år, når de gæster København 27. juni som en del af deres 'Memento Mori Tour'.

  Turnéen kommer,i forlængelse af at det britiske band udgiver sit 15. studiealbum til næste forår.

  Albummet har også titlen 'Memento Mori' (Husk, at du skal dø).

  Tidligere i år døde bandets keyboardspiller og stiftende medlem Andy Fletcher. Han blev 60 år.

  - Vi startede arbejdet med dette projekt tidligt i pandemien, og dets temaer var direkte inspireret af den tid, siger Depeche Mode-guitarist Martin Gore i pressemeddelelsen.

  - Efter Fletchs bortgang besluttede vi at fortsætte, da vi er sikre på, at det var det, han ville have ønsket, og det har virkelig givet projektet et ekstra niveau af mening.

  Billetterne til koncerten i Parken kan købes fra på fredag.

 16. Magnetfiskere fik granat på 'krogen' i Aalborg

  • Carsten Møller og hans kammerat Mikkel Alstrup Christoffersen med de magneter, der fiskede granaten op. (Foto: Frederik Bernhard Gatzwiller © DR Nórdjylland)
  • Den såkaldte Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) blev tilkaldt parken i Aalborg for at undersøge granaten. (Foto: Frederik Bernhard Gatzwiller © DR Nórdjylland)
  1 / 2

  Det var to heldige – eller måske uheldige – magnetfiskeres fangst, der tidligere i dag fik Nordjyllands Politi til at afspærre den offentlige park Østre Anlæg i Aalborg.

  De to fiskere havde fundet en gammel artillerigranat, oplyste Nordjyllands Politi på Twitter.

  - Det er da noget af det mere specielle, jeg har fisket op, selvom jeg også før har fundet en salonriffel, pengeskabe og et gammelt Puch Maxi-stel, fortæller Carsten Møller fra Hobro, der sammen med sin kammerat fiskede i parkens sø.

  Alarmen er afblæst igen, da granaten har vist sig ikke at være farlig.

 17. Fodboldtrøje-røvere varetægtsfængslet

  Tirsdag morgen blev tre unge mænd anholdt og sigtet for at have røvet fodboldtrøjer og shorts fra to FCK-fans i et S-tog mellem Glostrup og Brøndbyøster.

  Allerede samme eftermiddag var de tre mænd i grundlovsforhør for en dommer.

  Her blev de to ældste, en 23-årig og 19-årig, varetægtsfængslet i fire uger for røveri, mens den tredje mand, 18 år gammel, blev løsladt, men er fortsat sigtet i sagen. Det skriver Anklagemyndigheden for Vestegnens Politi på Twitter.

  Røveriet fandt sted tilbage i begyndelsen af august inden en fodboldkamp mellem FCK og Brøndby i Parken.

 18. Voldtægtsmistænkt superligaspiller skal forblive fængslet

  En dommer ved Københavns Byret har valgt at løslade en professionel fodboldspiller fra en dansk klub, der siden 10. september har siddet varetægtsfængslet i en sag om overgreb.

  Men selv om dommeren valgte at løslade ham, kommer han ikke på fri fod med det samme.

  Anklageren har kæret kendelsen om løsladelse til landsretten. Og dommeren har besluttet, at det er med opsættende virkning.

  Det vil sige, at fodboldspilleren skal forblive fængslet, til landsretten har vurderet sagen.

  /ritzau/

 19. Flere træpiller på lager end forventet

  Mange danskere med pillefyr har revet sig i håret over, at træpiller til opvarmning af hjem har været svære at opdrive.

  Men nu har mange butikker igen træpiller på lager.

  - Jeg er det, man kan kalde "forsigtig optimist", siger Henrik Nørbo Mosegaard, formand i Associationen Dansk Biobrændsel (ADB).

  Den forbedrede situation skyldes ifølge formanden blandt andet nye forsyningskæder.

  Importørerne herhjemme har fået friske forsyninger fra Nordamerika til privatmarkedet.

  Normalt bruges de nordamerikanske træpiller på kraftværker, men træpillerne skulle dog ifølge ADB være af så god kvalitet, at de også kan bruges af private.

  Om det så påvirker prisen, er det dog ifølge formanden svært at spå om.

  - Priserne bliver deroppe, er mit bedste bud. Men jeg forventer heller ikke, at de stiger ret meget mere, hvis de overhovedet stiger mere.

 20. Heunicke indfører screening af nyfødte - nægtede for 14 dage siden

  Fra den 1. januar skal alle nyfødte tilbydes en screening for den sjældne muskelsvindsygdom Spinal Muskelatrofi (SMA).

  Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

  Screeningen tilføjes det eksisterende screeningsprogram, hvor nyfødte får taget en blodprøve i hælen på barnets tredje levedøgn.

  Meldingen om det nye screeningsprogram er dog helt modsat af, hvad sundhedsministeren sagde for få uger siden.

  I et svar til Folketingets Sundhedsudvalg den 22. september oplyste ministeren, at regeringen havde valgt en "økonomisk stram og ansvarlig retning" med finanslovsforslaget.

  - Det betyder bl.a., at indførelsen af et nyt screeningsprogram for nyfødte for Spinal Muskelatrofi (SMA) ikke indgår i regeringens finanslovsforslag, oplyste sundhedsministeren.

  Sundhedsstyrelsen har anbefalet at indføre screening for SMA, så børn med sygdommen kan identificeres, inden de udvikler symptomer og alvorlige skadevirkninger.

  I Danmark fødes der cirka seks børn årligt med SMA, og sygdommen udgør den hyppigste arveligt betingede årsag til spædbarnsdød i Danmark.

 21. Radikale vil vælte regeringen, men kalder åbningstale 'flot og smuk'

  De Radikale og deres politisk leder, Sofie Carsten Nielsen, har truet med at vælte regeringen, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) ikke udskrev valg.

  Det sker formentlig ikke, fordi noget tyder på, at statsministeren udskriver valget i morgen.

  - Jeg har lige rost statsministeren for en virkelig flot, faktisk en smuk tale, sagde hun efter talen.

  - Det er rigtigt, at vi har draget en politisk konsekvens af Minkkommissionens stærke kritik af etpartiregeringens regeringsførelse.

  - Men samarbejde, som Mette Frederiksen også siger er løsningen, det er jeg helt enig med hende i, sagde hun.

  Enhedslistens Mai Villadsen var også glad for åbningstalen.

  Hun savnede dog også lidt mere konkrete løsninger på problemerne, men mest af alt er hun irriteret Mette Frederiksens snak om at ville have en bred regering over midten efter valget.

  Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, roste første del af talen, men der manglede konkrete løsninger på nogle af samfundets store, nuværende kriser.

  Samme kritik kom Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, med.

  Du kan læse mere om, hvad statsministeren sagde i åbningstalen her.

 22. Meldinger om uautoriseret droneaktivitet i Nordsøen

  Der er i weekenden observeret uautoriseret droneaktivitet ved gasfeltet Roar i Nordsøen, skriver netmediet Danish Offshore Industry.

  - Jeg kan oplyse, at vi har fået henvendelser om droneobservationer i Nordsøen. Rigspolitiet har ikke for nuværende yderligere kommentarer, bekræfter Rigspolitiet overfor DR Nyheder i en skriftlig kommentar.

  Det er anden gang den seneste uge, at der er observeret droneaktivitet nær et gasfelt i Nordsøen. I sidste uge var det nær gasfeltet Halfdan B.

  TotalEnergies, der driver Roar-feltet, bekræfter overfor DR, at de har rapporteret droneaktiviteten til myndighederne.

  Roar-feltet ligger cirka 230 kilometer vest for Esbjerg, og ifølge Jan Egnsted, der er direktør i dronefirmaet WeFly, som udfører inspektion af kritisk infrastruktur, så kræver det avancerede droner at flyve rundt derude.

  - En almindelig kommerciel drone kan ikke gøre det, siger han til Danish Offshore Industry.

  - Det vil være min formodning, at dronerne vil være sat i luften fra et skib eller en ubåd. Det er helt sikkert ikke en almindelig drone, der er faret vild.

 23. Region vinder sprogpris for at tale til patienterne, så de forstår det

  Ved du, hvad ventrikel, appendix eller pancreas betyder?

  På dansk er det mavesækken, blindtarm og bugspytkirtel.

  Region Hovedstaden bliver nu belønnet med Sprogprisen 2022 for at oversætte lægefaglige termer og forenkle lægernes sprog til letforståeligt dansk.

  Det er sket ved at oversætte latinske betegnelser, som patienter sjældent forstår betydningen af.

  Det skriver kommunikationsvirksomheden Syntaksis, som er med til at uddele prisen, i en pressemeddelelse.

  - Det skal være slut med at tale til patienten på et sprog, som de ikke forstår. Læger, sygeplejersker og andre medarbejdere skal bruge ord og udtryk, som patienterne forstår og føler sig trygge ved, siger Marie Kruse, direktør i Region Hovedstadens Center for Politik og Kommunikation, ifølge Ritzau.

  Bag prisen står blandt andre Dansk Sprognævn, sproget.dk, Forbundet Kommunikation og Sprog, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Syntaksis.

 24. Gammel granat fundet i populær park i Aalborg: Den er afspærret

  Politiet har afspærret den offentlige park Østre Anlæg i Aalborg, fordi der er fundet en gammel artillerigranat i området.

  Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

  Der er bomberyddere - den såkaldte Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) - på vej til stedet, skriver politikredsen.

  Nordjyllands Politi bekræfter overfor lokalmediet Nordjyske, at der formentlig er tale om en artilleri-granat fra omkring 2. verdenskrig. Mediet kan desuden berette om, at det var et par såkaldte magnetfiskere, der gjorde det usædvanlige fund, da de smed deres magnetsnøre i søen midt i Øster Anlæg.

  (Foto: Skærmbillede)
 25. DR's politiske analytiker: Alt tyder på valg i morgen

  Flere politiske analytikere mener, at valget udskrives i morgen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Statsminister Mette Frederiksen (S) har løftet lidt af sløret for, at valget snart bliver udskrevet.

  Efter sin tale ved Folketingets åbning blev hun spurgt af den ventende presse, hvornår det kommer.

  - Mon ikke valget snart begynder at nærme sig, sagde hun.

  DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, er ikke længere i tvivl. Efter statsministerens svar i dag, så bliver valget udskrevet i morgen, siger han.

  - Det er svært at tolke på anden måde med det kropssprog og de ord, der kom fra statsministerens mund, siger han.

  Statsministeren sagde i sin åbningstale, at hun ser fire store spørgsmål, som en kommende regering skal håndtere. Disse er:

  Økonomisk stormvejr. Velfærd i fremtiden. Klimaforandringer. Tryghed i en usikker tid.

  Hun opfordrede en kommende regering til at søge et bredt samarbejde i Folketinget.

  - Der findes ingen lette svar på nogen af de spørgsmål, sagde hun.

  Du kan læse mere om, hvad statsministeren sagde i sin åbningstale i vores liveblog.

 26. Nordjysk naturnationalpark bliver 140 hektar mindre

  Naturnationalparken tæt på den nordjyske by Tranum er nu et skridt tættere på at blive til virkelighed. Men det bliver med to ændringer, oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse. Det sker, efter at planerne har været i høring.

  Naturnationalparken skulle krydse en trafikeret vej, så for at undgå dyr på kørebanen, tages et areal på 140 hektar ud. Oprindeligt var planen på i alt 2.700 hektar.

  Samtidig bliver der offentlig adgang til to udsigtspunkter i området udenfor indhegningen, så besøgende kan nyde naturen uden at gå ind til dyrene.

  Naturnationalpark Tranum er én af 15 naturnationalparker på vej i Danmark.

 27. Frederiksberg dropper traditionsrig skøjtebane for at spare på energien

  Der bliver ingen udendørs skøjtebane på Frederiksberg Runddel i år, fordi kommunen skal spare på energien.

  Det skriver kommunens borgmester, Michael Vindfeldt (S), på Facebook.

  - Den er en elsket Frederiksberg-attraktion, men signalet er skævt i år.

  Bag beslutningen ligger et ønske om at spare på energien.

  Ritzau skriver, at man ellers i september i et budgetforlig ikke ønskede at lukke skøjtebanen.

  Michael Vindfeldt skriver også, at kommunen vil skrue ned for belysning af bygninger og træer.

  Dermed går kommunen i samme retning som andre byer, der også er ramt af stigende energipriser. Middelfart, Esbjerg og Aarhus og Horsens har meldt ud, at de dropper udendørs skøjtebaner. Det gælder også Zoologisk Have i København.

 28. Nobelpris i fysik går til forskning i kvantemekanik

  Tre forskere deler årets Nobelpris i fysik for forskning i kvantemekanik, som baner vej for ny teknologi.

  De tre er franskmanden Alain Aspect, amerikaneren John F. Clauser og østrigeren Anton Zeilinger. Det oplyser Det Kongelige Videnskabsakademi i Stockholm ifølge Ritzau.

  - Alain Aspect, John Clauser og Anton Zeilinger har hver på deres måde gjort banebrydende eksperimenter med sammenflettede kvantetilstande, hvor to partikler hører sammen i en enhed - også når de er separerede, hedder det.

  Det er Sveriges kong Carl Gustaf, som overrækker prisen ved en ceremoni den 10. december.

  Nobelprisen i fysiologi og medicin blev uddelt mandag. Her var det den 67-årige svenske genetiker Svante Pääbo, som fik Nobelprisen. Det gjorde han for sine opdagelser og udforskning ”af uddøde hominiders arvemasse og menneskets evolution".

  Der bliver senere uddelt Nobelpriser inden for kemi, litteratur, fred og økonomi.

 29. Studstrupværket: Fjernstyret bulldozer skal fjerne brændende træpiller

  Arbejdet med at slukke branden på Studstrupværket nord for Aarhus fortsætter.

  Brandvæsnet er lige nu i gang med skiftevis at nedkøle og fjerne træpiller i siloen, så den mængde, der kan brænde, hele tiden minimeres.

  Forsvaret vil senere i dag indsætte en fjernstyret bulldozer til at bringe brændende materiale ud, da mandskabet ikke må arbejde inde i siloen af sikkerhedsmæssige grunde.

  I løbet af i dag vil røgfanen bevæger sig ind over området omkring Studstrup, Havhusene og Gl. Løgten Strand.

  Det er fortsat sundhedsmyndighedernes anbefaling, at beboere med hjertekar- og lungesygdomme finder et andet sted at opholde sig, indtil røgen er drevet væk.

  Borgerne opfordres til at følge med i branden på politi.dk, Østjyllands Politis Twitter-profil, aarhus.dk og syddjurs.dk

 30. Mette Frederiksen hylder Bertel Haarder, Marianne Jelved og Henrik Dam Kristensen i åbningstale

  Statsminister Mette Frederiksen under Folketingets åbning på Christiansborg Slot i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Mette Frederiksen åbnede sin tale ved Folketingets åbning med en fortælling om tre personer.

  En genert ung pige, der som 12-årig besluttede ikke længere at gemme sig.

  En ung mand, der mistede to helt små børn, men overkom smerten.

  Og en ung mand, der stammede voldsomt og blev drillet i skolen, men fik mere selvtillid, da en pige tog ham i forsvar.

  - En historie om glæde, smerte, sejre og nederlag. Om det særlige danske. Om ikke at klare sig på trods. Om at klare sig i kraft af andre, sagde hun.

  De tre personer i fortællingen er ikke hvem som helst. De er tre veteraner i dansk politik, der alle er med til åbningen for sidste gang, fordi de ikke genopstiller til Folketinget efter næste valg: Marianne Jelved, Henrik Dam Kristensen og Bertel Haarder.

  Følg statsministerens tale live i vores blog.

 31. Saudiarabisk ørkenby skal være vært for vinterlege

  Her skal den futuristiske storby "Neom" bygges. (Foto: Lucas Jackson © Ritzau Scanpix)

  Saudi-Arabien er blevet udpeget som vært for de asiatiske vinterlege, som i 2029 skal foregå i den futuristiske storby "Neom", der er under opførelse i den nordvestlige del af landet.

  Ifølge nyhedsbureauet AFP blev det saudiarabiske bud enstemmigt vedtaget af Asiens Olympiske Komité (OCA) på et møde i Phnom Penh. Det bliver første gang nogensinde, at legene afvikles i Vestasien.

  - Snart vil Saudi-Arabiens ørken og bjerge være legeplads for vintersport, lyder det i en meddelelse fra OCA.

  "Neom" er en planlagt kæmpeby, der skal strække sig mellem to skyskrabere placeret med 170 kilometers mellemrum. Projektet kaldes også "The Line".

  Hele byprojektet vil koste 500 milliarder dollar, svarende til 3800 milliarder danske kroner.

  /ritzau/

Mere fra dr.dk