Danmark donerer Leopard 2-kampvogne til Ukraine

Danmark har i forvejen meldt en donation på op mod 100 Leopard 1-kampvogne til Ukraine. (Foto: © Ints Kalnins, Ritzau Scanpix)

Sammen med Holland donerer Danmark 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Det oplyser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Udenrigsministeren siger, at Ukraine har brug for al den støtte, vi kan give dem fra Vestens side.

- Det er en stor donation fra dansk side i et samarbejdsprojekt med Nederlandene, hvor vi donerer 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Bidraget kommer oven i en donation på op mod 100 Leopard 1-kampvogne, regeringen i forvejen har sagt, de vil donere.

- Fra nu af og frem mod udgangen af 2023 vil se, at i hvert fald 80 Leopard 1-kampvogne finder vej til Ukraine og kan være med til at understøtte den frihedskamp, der finder sted, siger Troels Lund Poulsen.

Forsvarsministeren siger, at der på nuværende tidspunkt ikke er noget, der tyder på, at krigen ender inden for den nære fremtid.

- Vi kommer til at se ind i en langvarig konflikt, og derfor er det vigtigt at give et klart politisk signal om, at vi har en solidaritet i forhold til den ukrainske befolkning og med de ønsker, de har om at forsvare deres eget land.

Det ventes, at Leopard 2-kampvognene kan blive leveret i begyndelsen af 2024, siger Troels Lund Poulsen.

Den hollandske forsvarsminister Kajsa Ollongren oplyser ifølge det hollandske medie Nos, at kampvognene vil blive købt fra tysk industri.

Samlet donation på 1 milliard kroner

Den fungerende forsvarsminister fortæller, at han har informeret den ukrainske forsvarsminister om donationen.

Meldingen fik ifølge Troels Lund Poulsen en positiv modtagelse.

- Vi mødes i morgen i Tyskland for at diskutere yderligere donationer til Ukraine, og den her kapacitet – Leopard 2-kampvogne – er efterspurgt og har været det i lang tid. Derfor er jeg glad og stolt over, at vi har kunnet lave den her aftale om at donere 14 Leopard 2-kampvogne sammen med hollænderne.

Men det her går ikke ud over vores eget forsvar?

- Den kampvogn, vi har i Danmark, er den model, der hedder Leopard 2 A7. Det er en anden og nyere model, end den vi nu donerer, siger forsvarsministeren.

- Det her er et finansielt bidrag til et samarbejde med hollænderne, som så stiller kampvognene til rådighed, og som kan doneres til Ukraine. Det er en samlet donation på en milliard kroner, hvor Danmark betaler halvdelen.

Vigtigt, at Ukraine får maksimal støtte

Leopard 2-kampvogne anses for at være en af de mest effektive og avancerede kampvogne, der produceres.

- Det er ingen hemmelighed, at der har været et udbredt ønske om at se på muligheden for at donere Leopard 2-kampvogne, som er en endnu større kampvogn end Leopard 1. Det er så det, der nu er muligt, og det er vi både glade og stolte over, siger Troels Lund Poulsen.

- Det er ikke danske kampvogne. Det er et samarbejde om kampvogne, som ikke er danske, men som købes i samarbejde med Nederlandene. Det er nogle, der bliver købt fri, siger Troels Lund Poulsen ifølge Ritzau.

Her ses en Leopard 2A4-kampvogn i Tjekkiet. (Foto: © Vladimir Prycek, Ritzau Scanpix)

Danmark har ifølge Lars Løkke Rasmussen store ambitioner om den støtte, vi yder til det krigshærgede land.

- Det er regeringens ambition, at vi i forhold til vores størrelse skal være en af de største donorer. Det er vi, men det er ikke fordi, det skal være en konkurrence. Det er fordi, det er så vigtigt, at vores venner i Ukraine får maksimal støtte, siger Lars Løkke Rasmussen.

I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet lyder det, at den formelle indgåelse af samarbejdet er betinget af, at der gives bevillingsmæssig hjemmel fra Finansudvalget.