Seneste nyt

Danske Bank blev presset i EU-stresstest

Overblik

 1. Danske Bank blev presset i EU-stresstest

  Fire danske banker har deltaget i en fælleseuropæisk stresstest.

  Formålet med testen er at vurdere den europæiske banksektors robusthed, hvis i tilfælde af et meget hårdt konjunkturtilbageslag.

  Testen viser, at de danske banker lever op til solvensbehovet med en komfortabel overskud. Det oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

  Solvens er et udtryk for kreditværdighed. Altså evnen til at udfylde sine økonomiske forpligtelser.

  Resultaterne viser dog også, at de største danske institutter ville blive presset.

  Testen viser, at Danske Bank i det opstillede scenarie ville skulle gøre brug af bankens buffere for kapitalbevaring. Altså penge, der er lagt til side til dårligere tider.

  - Selv om der er tale om en meget hård stresstest, understreger resultaterne behovet for, at institutterne fremadrettet fastholder en robust kapitalisering, siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg.

  Danske Bank understreger, at scenariet er meget usandsynligt.

 2. Mand idømmes seks års fængsel for at hverve IS-kriger

  En 29-årig mand idømmes seks års fængsel og frakendes dansk indfødsret for at hverve en mand til Islamisk Stat.

  Det har Københavns Byret besluttet.

  Den 29-årige mand blev kendt skyldig i morges og har her til eftermiddag modtaget sin dom.

  Han kommunikerede i en kortere periode i 2013 over Facebook med en mand, som siden rejste til Syrien for at tilslutte sig IS.

  Retten fandt, at den 29-årige er skyldig efter den tiltale, som anklagemyndigheden har rejst imod ham.

  Han nægter sig skyldig.

 3. Forsvarsminister: Ærø-besøg havde ingen betydning for evakueringer i Afghanistan

  Det var ikke dårlig dømmekraft, da forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøgte Ærø, mens Taliban var i gang med at overtage magten i Afghanistans hovedstad, Kabul.

  Det fastholdt hun på et samråd fredag, som hun var indkaldt til efter massiv kritik af hendes prioriteringer fra flere af Folketingets partier.

  - Jeg har deltaget i alle relevante beslutninger og møder, der omhandler Forsvarsministeriets rolle i denne her sag. Det betyder også, der ikke er nogen, der er blevet evakueret senere, uagtet hvor jeg var i landet, sagde Trine Bramsen.

  Hun understregede samtidig gentagne gange, at hun havde sin mobil med på turen til Ærø.

 4. Messerschmidt om intern uro i DF: Enten er man med os, eller også er man imod os

  Morten Messerschmidt blander sig for første gang i de interne stridigheder i Dansk Folkeparti. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  De interne fløjkrige i Dansk Folkeparti er de seneste dage brudt ud i lys lue. Nu blander næstformand Morten Messerschmidt sig for første gang i stridighederne.

  På Facebook understreger han, som formand Kristian Thulesen Dahl også har sagt, at der skal trækkes en streg i sandet.

  - For at sige det helt klart: Det er på tide, vi internt giver klar besked: enten er man med os, eller også er man imod os, skriver Morten Messerschmidt.

  Flere lokalformænd i DF har opfordret Pia Kjærsgaard til at påtage sig formandsposten i partiet igen.

  Andre har med tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen i spidsen kritiseret DF’s udlændingepolitik for ikke at være stram nok. Men den går ikke, lyder det fra Morten Messerschmidt.

  - Man kan ikke være medlem af Dansk Folkeparti uden at tilslutte sig Pia Kjærsgaards udlændingepolitik. Pia ER Dansk Folkeparti, skriver han.

  Dansk Folkeparti holder denne weekend deres landsmøde i Herning.

 5. Kvindelandsholdet donerer kamptrøjerne fra Malta-kampen til velgørenhed

  Torsdag slog kvindelandsholdet i fodbold Malta med 7-0 i VM-kvalifikationen, og nu er trøjerne fra kampen doneret til velgørenhed.

  Samtlige 23 spillere har signeret kamptrøjerne og doneret dem til Unicef, som sælger dem på auktion.

  Pengene går til Unicefs arbejde for børnene i Afghanistan, skriver Unicef Danmark i en pressemeddelelse.

  - Hvis vi kan gøre en lille bitte forskel ved at bortauktionere vores trøjer og give pengene til Unicefs arbejde i Afghanistan, så gør vi gerne det. Vi håber, at folk vil støtte op om denne vigtige sag, lyder det fra landsholdsspilleren Sofie Junge Pedersen.

 6. Tyske ministre er i Midtjylland for at lære om dansk digital undervisning

  - For os handler rejsen om at lære det meget roste danske skolesystem bedre at kende, forklarer Stefanie Hubig, undervisningsminister (SPD) i Rheinland-Pfalz (lysegrøn jakke). (Foto: (C) DR)

  Tre tyske undervisningsministre fra Brandenburg, Schleswig-Holstein og Rheinland-Pfalz er i dag på inspirationstur til blandt andet Herning og Esbjerg.

  Tyskerne har fundet ud af, at de danske skoler er langt længere fremme, når det gælder digital undervisning: online-undervisning, kodning og digital dannelse.

  Blandt andet er det interessant for dem at opleve, hvordan en dansk skoleklasse naturligt arbejder med bærbare computere og tablets i timerne.

  - Den digitale infrastruktur er længere fremme end mange skoler i Tyskland, siger Stefanie Hubig, der er undervisningsminister (SPD) i Rheinland-Pfalz.

  Der er først lige nu ved at blive rullet internet ud til mange af de tyske skoler. Kommunikationen mellem skole og forældre foregår stadig typisk via en kontaktbog.

 7. Professor om dagens lave positivprocent: Flokimmunitet må være eneste forklaring

  - Den eneste forklaring, jeg kan se, er, at vi har opnået flokimmunitet.

  Sådan siger Eskild Petersen, professor emeritus ved klinisk institut ved Aarhus Universitet, til Ritzau om fredagens lave smittetal.

  - Jeg kan ikke se, at der er en anden grund, når vi har åbnet samfundet fuldstændig op og samtidig oplever så lave smittetal, siger han.

  Det seneste døgn blev der registreret 324 nye coronatilfælde på baggrund af 46.389 PCR-prøver.

  Det betyder, at andelen af smittede er 0,70 procent. Det er det laveste niveau siden 11. juli i år, hvor den såkaldte positivprocent lå på 0,62.

 8. 324 nye coronatilfælde - laveste positivprocent siden juli

  Der er det seneste døgn registreret 324 nye smittetilfælde med coronavirus.

  Antallet af indlagte på de danske hospitaler stiger med tre til i alt 105. Heraf er 24 indlagt på intensiv - 16 i respirator.

  Der er tre nye dødsfald.

  De smittede er fundet på baggrund af 46.389 PCR-prøver, hvor man bliver podet i halsen. Det betyder, at andelen af smittede - den såkaldte positivprocent - er 0,70.

  Det er det hidtil laveste niveau siden 11. juli i år, hvor positivprocenten lå på 0,62.

 9. Politi: Kemikalieudslip ved Ringkøbing Fjord er under kontrol

  En storbrand på en laksefabrik i Hvide Sande har siden torsdag forårsaget et kemikalieudslip i Ringkøbing Fjord, men udslippet er nu under kontrol.

  Der er i løbet af fredag blevet foretaget prøver af badevandet i fjorden, og det har været medvirkende til, at det potentielt forurenede område er blevet indskrænket, fremgår det.

  Torsdag advarede politiet mod at bade i vandet og bad samtidig dem, der havde opholdt sig i vandet om at være opmærksom på symptomer, som kunne indikere, at de havde været i kontakt med det farlige kemikalie.

 10. Kofod på samråd: Ingen forudså, hvor hurtigt Taliban ville vinde frem

  Hverken USA eller FN forudså, hvor hurtigt den militante bevægelse Taliban ville vinde frem i Afghanistan.

  - Og vi vidste ikke bedre end vores allierede og samarbejdspartnere.

  Sådan lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod, der på et samråd samråd i dag forsvarede den hastige evakuering af danskere og afghanske ansatte fra Afghanistan.

  Venstre var ikke tilfreds med, at der kun var afsat halvanden time til samrådet, og derfor vil partiet indkalde til et nyt samråd om sagen.

 11. Statsrevisorerne kritiserer Skatteministeriets it-beredskab for at være for dårligt

  Skatteministeriets it-beredskab for kritiske forretningsprocesser er utilfredsstillende og utilstrækkelige.

  - Skatteministeriet har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af ministeriets cirka 230 it-systemer, hvoraf de 45 vurderes som kritiske for ministeriets opgaveløsning, står der blandt andet i beretningen.

  Det utilstrækkelige it-beredskab kan medføre, at it-nedbrud og datatab kan blive mere omfattende, og derved er der også risiko for, at staten blandt andet ikke kan opkræve skatter og tilbagetale tilgodehavender og løn.

  Statsrevisorerne kontrollerer blandt andet, om staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge effektiv, korrekt og efter loven.

 12. Mange småbørn indlagt med RS-virus - hospitaler har ikke flere ledige senge

  Antallet af småbørn indlagt med RS-virus på landets børneafdelinger er lige nu omkring dobbelt så højt, som det plejer at være i højsæsonen.

  Og det betyder, at flere afdelinger på landets hospitaler ikke har ledige senge. Nogle steder har man været nødsagede til at flytte syge patienter og deres forældre.

  Det viser en rundringning, DR Nyheder har lavet til landets regioner.

  I sidste uge blev 1.300 konstateret smittet, hvoraf langt størstedelen af dem er børn. Og det tal er langt højere end normalt på det her tidspunkt af året.

 13. Bolsonaro insisterer på at tage til FN-topmøde trods manglende vaccine

  Brasiliens kontroversielle præsident, Jair Bolsonaro, rejser i næste uge til New York for at tale ved FN's generalforsamling.

  Det er normalt en formalitet, men denne gang skaber besøget lidt af en kontrovers. Bolsonaro er nemlig ikke vaccineret mod covid-19, og bystyret i New York kræver, at deltagere ved generalforsamlingen er færdigvaccinerede, beretter BBC.

  Det lader dog ikke til, at præsidenten bliver nægtet adgang til FN's berømte hovedkvarter på Manhattan. FN's generalsekretær, António Guterres, oplyser nemlig, at han ikke vil stille statsoverhoveder over den slags krav.

  Jair Bolsonaro har ved flere lejligheder fået kritik for sin coronahåndtering. Herunder ved at nægte at bære mundbind og ikke at lade sig vaccinere ud fra argumentet om, at han tidligere har været smittet.

 14. 29-årig mand kendt skyldig i at hverve IS-kriger i 2013

  En 29-årig mand er skyldig i at hverve en mand til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Syrien og medvirke til, at han fik træning i at bruge våben.

  Det har Københavns Byret afgjort fredag morgen, skriver Ritzau.

  Den 29-årige kommunikerede i en kortere periode i 2013 over Facebook med en mand, som siden rejste til Syrien for at tilslutte sig IS.

  Retten fandt, at den 29-årige er skyldig efter den tiltale, som anklagemyndigheden har rejst imod ham.

  Anklagemyndigheden mener, at anklagerne er så alvorlige, at retten skal idømme manden fængsel og tage hans danske statsborgerskab fra ham.

  Den 29-årige nægter sig skyldig.

 15. Styrelse råber vagt i gevær på grund af afrikansk svinepest i Tyskland

  Sygdommen afrikansk svinepest kan potentielt koste tab i milliardklassen for Danmark.

  I en pressemeddelelse opfordres jægere, lastbilchauffører og medarbejdere i landbruget til at passe på.

  Samtidig bør landbrugsmedarbejdere, der kommer til danske svinefarme fra udlandet, ikke tage animalske fødevarer med.

  - Problemet er, at smitten kan gemme sig i både jord under støvlerne, på våben og andet materiel samt i fødevarer, siger dyrlæge og sektionsleder Signe Balslev i meddelelsen.

  Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom. Den kan ramme svin, men kan ikke smitte til mennesker.

 16. Omstridt specialskole renoveret for 70 millioner kroner: Nu er den ramt af skimmelsvamp

  Aabenraa Kommunes specialskole, Fjordskolen, er ramt af skimmelsvamp, og det kan påvirke indeklimaet på skolen væsentligt.

  Det er konklusionen i en ny rapport fra Teknologisk Institut. Her lyder det, at der blandt andet er fundet meget høj skimmelvækst i tagkonstruktionen.

  Fjordskolen er Aabenraa Kommunes specialskole for ca. 250 børn med fysiske handicap, autisme og ADHD.

  Trods store forældreprotester flyttede skolen ind i Kruså Skoles gamle bygninger i 2019, som kommunen havde renoveret for ca. 70 millioner kroner. Siden har flere ansatte gentagne gange klaget over hovedpine og træthed.

  Kommunen har dog afvist, at der skulle være problemer med indeklimaet, fordi tidligere målinger ikke har påvist skimmelsvamp.

 17. Tre dages valg i Rusland er i gang

  Valget til det russiske parlaments underhus, Dumaen, blevet skudt i gang fredag morgen.

  Valget er spredt over tre dage på grund af coronapandemien, og derfor har russerne helt frem til på søndag til at stemme.

  Regeringspartiet, Forenet Rusland, der har været med til at sikre præsident Vladimir Putin magten i to årtier, går tilbage i meningsmålinerne - men står dog til at bevare flertallet i Dumaen.

  Flere oppositionspolitikere sidder i fængsel, eller også har de ikke fået lov til at stille op.

  • En guvernør stemmer i Pensa i det vestlige Rusland. Ud over valg til Dumaen er der i weekenden ti guvernørvalg og 39 valg til lokale parlamenter. (Foto: Maxim Budanov)
  • En fange i byen Kemerova i Sibirien i gang med at stemme. (Foto: TASS © TASS)
  • Her stemmer en kvinde i Moskva. (Foto: Natalia Kolesnikova © AFP or licensors)
  • Valget er i gang i Ryazan i det vestlige Rusland. (Foto: Alexander Ryumin)
  1 / 4
 18. Mobile valgsteder skal få stemmeprocenten op på Lolland

  Der skal flere ned til stemmeboksen og sætte et kryds til kommunalvalget den 16. november.

  Det er målet i blandt andet Lolland Kommune, hvor stemmeprocenten for fire år siden endte på cirka 68,5 procent - et fald på næsten 5 procentpoint fra forrige valg.

  Og det er den laveste stemmeprocent i Region Sjælland.

  Nu vil kommunen blandt andet lave mobile stemmesteder, som kommer ud til områder, der ligger langt fra et almindeligt stemmested for at få stemmeprocenten op.

  Det er vigtigt at få vendt den negative udvikling, mener valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

  - Man understøtter det lokale demokrati med sit kryds, og derfor er det her kryds så vigtigt, siger han.

 19. Hver femte dansker skylder det offentlige penge

  Over 142 milliarder kroner. Et svimlende højt beløb, men ikke desto mindre er det den samlede gæld for danskere og danske virksomheder til den offentlige fælleskasse.

  Det private står for størstedelen af gælden. Omkring 1,1 millioner danskere skylder penge i form af blandt andet ubetalt skat, børnepenge og fartbøder.

  Værst ser det ud i Region Sjælland, hvor den gennemsnitlige gæld til det offentlige er på 127.000 kroner. I den modsatte ende ligger Region Midtjylland med 95.000.

  I snit er der tale om en gæld på 105.000 kroner blandt skyldnerne.

  Sidste år inddrev Gældsstyrelsen rekordhøje 10,4 milliarder kroner, og skatteminister Morten Bødskov (S) forventer, beløbet bliver endnu højere i år, siger han til Ritzau.

 20. Aleksej Navalnyjs særlige stemmeapp er fjernet fra Apple og Google

  En særlig app, som den russiske opposition står bag, er blevet fjernet fra appbutikkerne hos Apple og Google.

  Det oplyser oppositionsleder Aleksej Navalnyjs allierede ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Oppositionen havde planlagt, at appen skulle bruges til at organisere en bestemt stemmestrategi for at stække regeringspartiet.

  Regeringen har tidligere sagt, at den ville betragte det som indblanding i det russiske valg, hvis appen ikke blev fjernet.

  Vælgerne i Rusland går til parlamentsvalg i dag, og valget er spredt ud over tre dage på grund af coronapandemien.

  Reuters har endnu ikke fået svar fra Google og Apple på, hvorfor appen er blevet fjernet.

 21. Tre astronauter vender hjem efter Kinas længste rum-mission

  Tre kinesiske astronauter er vendt tilbage til Jorden efter landets længste bemandede rum-mission.

  90 dage har astronauterne tilbragt i Kinas rumstation Tianhe - omkring 380 kilometer over Jorden.

  Nie Haisheng, Liu Boming and Tang Honbo landede i Gobi-ørkenen kl. 07.35 fredag morgen.

  Astronauterne Nie Haisheng (m), Liu Boming (v) og Tang Hongbo (h) vinder ved en hjemkomst-ceremoni i Jiuquan Satellite Launch Centre i Gobi-ørkenen. (Foto: GREG BAKER © Ritzau Scanpix)
 22. Ekspert om afgift på nikotinposer: 'Prisen er det stærkeste redskab i forebyggelsen'

  Det vækker glæde ved en professor i tobaksforebyggelse, at regeringen har fremlagt et lovforslag om, at tyggetobak og nikotinposer - i folkemunde omtalt "snus" - skal pålægges en afgift.

  - Prisen er det stærkeste redskab og våben i forebyggelsen mod tobaks- og nikotinprodukter, siger Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.

  En afgift på omkring 11 kroner, som regeringen lægger op til, er et skridt i den rigtige retning, selvom professoreren gerne havde set mere.

  - Selvfølgelig er 10-15 kroner ikke så meget, når man lige skal købe en enkelt dåse til en hel uge eller til en fest en gang imellem. Men inden unge ser sig om, er de daglige brugere, og så har prisen en ret stor betydning.

 23. Dansk Melodi Grand Prix vender tilbage med publikum for første gang i tre år

  For første gang siden 2019 kommer der til at være et livepublikum til stede i salen, når Dansk Melodi Grand Prix bliver afholdt i Boxen i Herning lørdag den 5. marts næste år.

  Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

  Det bliver igen Martin Brygmann og Tina Müller, der skal lede musikshowet, hvor otte sange dyster om at blive Danmarks bidrag til næste års Eurovision Song Contest i Italien.

  De otte deltagende sange bliver offentliggjort til februar.

 24. Sygeplejersker i Aalborg nedlægger arbejdet trods udsigt til bod

  Landet over fortsætter sygeplejersker med at nedlægge arbejdet ulovligt i én time fra morgenstunden.

  Her til morgen var det Aalborg Universitetshospital, som blev ramt.

  Det sker, på trods af at Arbejdsretten i går kom frem til, at de sygeplejersker, der har deltaget i de overenskomststridige strejker, skal betale en bod.

  Tidligere i denne her uge har der været strejker i Herlev, på Bornholm og Lolland.

  Sygeplejerskerne er utilfredse med, at den overenskomst, de har stemt nej til to gange, nu alligevel gælder, fordi regeringen greb ind.

 25. Nedlukning gav stort fald i husholdningers CO2-udledning

  Danskerne har arbejdet meget hjemme under coronanedlukningen, og selvom man kunne tænke, at det ville give et højere CO2-forbrug i de enkelte husholdninger - så er virkeligheden en anden ifølge Danmarks Statistik.

  Udledningen af drivhusgasser fra husholdninger er fra 2019 til 2020 faldet med 12 procent.

  Det kan især tilskrives, at benzin og diesel til transport tælles med som en del af husholdningen.

  - Det store fald i udledningen af drivhusgasser i 2020 er en direkte konsekvens af reduceret forbrug af benzin og diesel til transport som følge af øget hjemmearbejde, lyder det fra Danmarks Statistik.

 26. Verdens største træ pakkes ind i aluminium for at redde det fra naturbrand i Californien

  Brandmænd gør ihærdige forsøg på at redde verdens største træ fra en naturbrand i Californien.

  General Sherman, som træet hedder, bliver pakket ind i et aluminum-tæppe, der kan modstå intens varme i en kort periode.

  Træets har en omkreds ved foden på 31 meter og tårner 84 meter op.

  Naturbranden i Sequoia nationalpark nærmer sig faretruende 'Giant Forest', et område, der er kendt for de enorme Sequoia-træer, der er ca. 2.200 år gamle.

  General Sherman pakkes ind i aluminium-tæppe. (Foto: Handout © AFP or licensors)
 27. Overskudsbrød fra butikker skal omdannes til pasta og knækbrød i nyt projekt

  Det daglige brød, som butikkerne ikke får solgt, går normalt til spilde, men nu skal det få nyt liv som for eksempel rasp, pasta og myslibarer.

  Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Kernen i projektet er at udvikle maskiner, der hurtigt kan genkende forskellige typer brød på et samlebånd.

  Herefter skal brødet scannes for mug og bakterier, før det ender med at blive raspet, tørret og formalet.

  Styrelsen peger på, at de forskellige maskiner til projektet er ved at blive bygget og ventes klar til første test i 2022.

 28. Det er igen muligt at lytte til podcasts ved Spotify efter tekniske problemer

  De tekniske problemer, som streamingtjenesten Spotify oplevede ved afspilning af podcasts, er nu løst.

  Det bekræfter tjenesten på sin hjemmeside.

  I går måtte de ellers melde ud, at selvom musik godt kunne afspilles, så var det en anden sag med podcasts, hvor brugere ville få en fejlmeddelelse.

  Oplever man fortsat problemer, så opfordrer tjenesten til at bruge deres community-side.

 29. De Radikale vil gøre Danmark klimaneutralt allerede i 2040

  Danmark kan ikke vente til 2050 med at blive klimaneutralt. Det skal ske allerede i 2040.

  Sådan lyder visionen frem fra Radikale Venstre, som vil skrue op for ambitionerne på klimaområdet.

  Partiet vil afsætte 25 milliarder kroner til at sætte skub i den grønne omstilling.

  Udmeldingen kommer forud for partiets landsmøde i weekenden.

 30. Regeringen vil hæve prisen på nikotinposer

  Der skal være færre, der stikker et stykke tyggetobak eller en nikotinpose - i daglig tale kaldet snus - op under overlæben.

  Og det gøres bedst ved at gøre det dyrere at få en plastikdåse med snus langet over disken i danske kiosker og supermarkeder.

  - Kreativiteten i tobaksindustrien er jo enorm. Vi kan se, at de gør en meget stor indsats for at få det her produkt introduceret til unge. Det vil vi gøre alt, hvad vi kan for at forhindre, fordi det ikke er sundt og skaber afhængighed, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

  I dag koster nogle af de billigste dåser omkring 30 kroner.

 31. Vejret giver efterårsfornemmelser fredag

  Fra middag kommer der regn og byger til det meste af landet, Jylland sandsynligvis undtaget. Foto: Viggo Hjort Kohberg

  En grå dyne af skyer hænger over det meste af landet i dag, og der kan komme flere indslag af både regn og byger. Det bliver særlig udbredt i Nordjylland samt Sjælland, de omkringliggende øer og Bornholm.

  Generelt er der ringe solchancer i hele landet, men bedst langs Vestkysten. Temperaturen ligger mellem 12 og 17 grader med en let til frisk vind fra nordvest og vest.

  Senere drejer de i en nordlig retning og tiltager i styrke langs kysterne. Her vil der være op til hård vind.

 32. Kunder kimer færøsk firma ned: De spørger, om vi har noget at gøre med delfin-drab

  Færøernes største fiskeeksportør, Bekkafrost, mærker nu, hvordan sidste weekends delfin-drab kan komme til at ramme deres virksomhed.

  Firmaet bliver kontaktet af mange kunder fra hele verden, der vil have en forklaring på det, der er sket.

  Derfor udsendte de en pressemeddelelse, der kort og klart fordømmer drabet på 1.428 delfiner, som søndag skete på en strand i Skálafjørdur.

  - Vi får mange henvendelser fra vores kunder, som ikke rigtig forstår det, og som spørger, om vi måske har haft noget med det at gøre. Og det er noget, som vi bliver nødt til at forholde os til, selvom vi intet har med det at gøre, siger Regin Jacobsen, direktør for Bakkafrost.

  Stod det til direktøren, ville det være helt på sin plads at forbyde fangst af delfiner.

 33. Tusindvis af migranter samler sig på grænsen til USA

  Migranter, der søger asyl i USA, går på tværs af floden Rio Grande nær den internationale bro mellem USA og Mexico. (Foto: Go Nakamura © Ritzau Scanpix)

  Tusindvis af migranter har forsamlet sig under en bro, der forbinder den amerikanske by Del Rio i Texas med den mexicanske by Ciudad Acuña.

  Her har de skabt en midlertidig lejr med få basale fornødenheder, og hvor både mad, vand og hjælp fra USA er ganske begrænset.

  Ifølge migranterne er der ikke meget hjælp at hente på den amerikanske side af floden, skriver nyhedsbureauet.

  Flere menneskerettighedsgrupper og partifæller til den amerikanske præsident, Joe Biden, har kritiseret ham for ikke at gøre nok for at hjælpe de mange migranter, der ankommer til USA.

  Omvendt mener Bidens modstandere, at hans politik har opfordret flere migranter til at søge mod landet.

  Reuters' journalister været vidne til, hvordan hundredvis af migranter er nødt til at vade gennem floden Rio Grande og ind i Mexico for at skaffe de mest basale fornødenheder. (Foto: Go Nakamura © Ritzau Scanpix)
 34. Prins Philips testamente bliver tidligst frigivet om 90 år

  Prins Philip døde i foråret. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Ritzau Scanpix)

  Den afdøde prins Philips testamente vil forblive en hemmelighed i mindst 90 år for at beskytte det britiske kongehus' privatliv.

  Det har en domstol besluttet torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau.

  Testamenter er normalt offentlige dokumenter i Storbritannien, men det gælder altså ikke i prins Philips tilfælde.

  Hans testamente skal forsegles efter domstolens beslutning og bevares uden for mediernes søgelys.

 35. Randers og Brøndby får begge uafgjort i europæiske kampe

  Det blev til to uafgjorte resultater i de sene kampe med dansk deltagelse i de europæiske turneringer.

  Brøndby spillede på hjemmebane 0-0 med Sparta Prag i Europa League. Det var Brøndbys første europæiske gruppespil siden 2005.

  I Randers' europæiske gruppespilsdebut blev det til 2-2 på hjemmebane mod hollandske AZ Alkmaar i Conference League.

  Hollænderne kom ellers foran to gange i kampen, men begge gange fik Randers udlignet. Simon Piesinger og Simon Graves stod for Randers' scoringer.

 36. Tekniske problemer sender podcasttjenesten hos Spotify i knæ

  Det er i øjeblikket ikke muligt at lytte til podcasts på streamingtjenesten Spotify.

  Man kan godt afspille musik, men podcasts er altså ikke mulige lige nu.

  - Vi vil holde jer opdaterede og melde mere ud, så snart vi kan, skriver Spotify på hjemmesiden og tilføjer, at problemet rammer "flere regioner".

 37. Tusindvis af grunde kan være forurenet med fluorstoffer

  De 188 steder i Danmark, der skal undersøges for det sundhedsskadelige stof PFOS, er langt fra de eneste grunde, der kan være forurenet med fluorstoffer.

  For stofferne er ikke kun anvendt i brandskum, men i en lang række andre brancher også, blandt andet tæppe-, møbel-, jern- og metalindustrien.

  - Der er langt flere grunde, som er forurenet med fluorstoffer. Jeg vurderer, at der kan være tale om tusindvis af grunde, siger Bente Villumsen, leder af Videncenter for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner, til avisen.

 38. Thulesen Dahl er træt af DF-skænderier i medierne: Vi skal håndtere de interne ting - internt

  Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er træt af, at der er problemer i hans parti.

  Og så er han endnu mere træt af, at de interne stridigheder har spredt sig til pressen, når partiet i virkeligheden burde koncentrere sig om kommunal- og regionrådsvalget.

  - Alle vores hundredvis af kandidater kræver, at der er ro omkring partiet, og at man kan finde ud af at håndtere de interne ting internt og ikke går ud med det beskidte vasketøj i offentligheden, siger han til TV Avisen.

  Adspurgt om han har overvejet at træde tilbage som formand til fordel for Pia Kjærsgaard, sådan som lokalformand for DF i Gentofte foreslår, svarer han:

  - Nej, det overvejer jeg faktisk ikke.

 39. Nordkorea tester nyt missilsystem på skinner

  Nordkorea har offentliggjort en video, der viser en testaffyring af et missil fra et tog. Det er et nyt missilsystem, der er skabt til modangreb, rapporterer landets statslige nyhedsbureau, KCNA.

  Affyringen fra det nye mobile system sker samme dag, som Sydkorea også testede et ballistisk missil fra en ubåd.

  I weekenden foretog Nordkorea også en testaffyring af et langtrækkende cruise-missil, som muligvis kan udstyres med et atomsprænghoved, vurderer eksperter overfor nyhedsbureauet Reuters.

  Nord- og Sydkorea er i et våbenkapløb med hinanden, som har været tiltagende den seneste tid.

 40. Hollandsk udenrigsminister går af for sin håndtering af evakueringer fra Afghanistan

  Holland skal have ny udenrigsminister.

  Her til aften er et flertal i det hollandske parlament blevet enig om, at Sigrid Kaag ikke er den rigtige til at besidde posten i kølvandet på evakueringsindsatsen fra Afghanistan.

  Det skriver Reuters.

  Ifølge den hollandske avis De Telegraaf bliver hun fyret, fordi hun får skylden for den "rodede evakueringsoperation af ambassadepersonale og afghanere, som har arbejdet for Holland".

  I alt 2.100 personer blev evakueret af de hollandske myndigheder, og 1.700 af dem endte i Holland.

  Men flere hundrede hollandske statsborgere og et ukendt antal afghanere, som har bistået Holland, arbejdet for medier og interesseorganisationer, nåede aldrig frem til lufthavnen og blev dermed ladt i stikken, lyder kritikken.

 41. Harder bliver Danmarks mest scorende nogensinde i sikker sejr over Malta

  Det danske kvindelandshold i fodbold fik en glimrende start på VM-kvalifikationen.

  På hjemmebane i Viborg blev Malta besejret med overbevisende 7-0.

  I første halvleg scorede Danmark tre nærmest identiske mål: Et indlæg fra højresiden, som blev headet i mål. Sanne Troelsgaard, Signe Bruun og Stine Larsen stod for de tre scoringer.

  Efter pausen kom den danske anfører, Pernille Harder, på tavlen, da hun sparkede en løs bold i Malta-feltet det sidste stykke over stregen. Det var Harders 66. scoring for landsholdet, hvilket er rekord.

  Signe Bruun, Rikke Sevecke og Sara Thrige udbyggede den danske føring i anden halvleg af kampen, hvor der aldrig var tvivl om udfaldet.

  Danmark spiller igen tirsdag på udebane mod Aserbajdsjan i VM-kvalifikationen.

  Se alle de danske scoringer i videoen:

 42. Tyve bryder ind og stjæler Chelsea-spillers Champions League-medalje

  Det har ellers været et godt år for Chelsea-fodboldspilleren Reece James.

  Han har både vundet en guldmedalje, da Chelsea tidligere i år vandt Champions League-mesterskabet og senere en sølvmedalje, da han med England blev nummer to ved EM.

  Men nu er begge medaljer stjålet, skriver han på sin Instagram.

  Det skete, da den 21-årige højreback tirsdag aften spillede Champions League-kamp mod Zenit.

  Her brød en flok tyve ind i hans hus og slæbte afsted med det pengeskab, som Reece James blandt andet opbevarer sine medaljer i.

  Det viser overvågningsbilleder, som spilleren har delt på sin profil.

  - Jeg appellerer til alle mine Chelsea- og England-fans om hjælp til at identificere og anmelde disse undermålere, som aldrig kommer til at slappe af, fordi bevismaterialet vokser, skriver Reece James.

 43. Politiet forbereder sig på Trump-tilhængeres demonstration i Washington

  Amerikansk politi vil igen finde det sikkerhedshegn frem, der blev stillet op ved kongresbygningen i Washington D.C. efter stormløbet i januar.

  Lørdag har tilhængere af tidligere præsident Trump varslet en demonstration, og derfor vil politiet sætte hegnet op fredag.

  Det skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

  Desuden bliver Nationalgarden bedt om at være klar til at rykke ud, hvis det skulle blive nødvendigt, rapporterer radiostationen NPR.

  Lørdagens demonstration er til støtte for de fængslede efter urolighederne 6. januar.

 44. René Holten er klar til VM-finalen

  René Holten Poulsen skal lørdag kæmpe om VM-medaljer på Bagsværd Sø.

  Torsdag roede danskeren sig i finalen i 1.000 meter enerkajak i sikker stil, da han blev nummer to i sin semifinale.

  Kun italienske Andrea Schera kom i mål foran René Holten Poulsen, der fra start lå blandt de forreste.

  VM-finalen afvikles efter planen klokken 11.22 lørdag formiddag.

  Tidligere torsdag roede flere andre danskere sig også i en VM-finale. Det drejer sig om OL-stjernen Emma Aastrand Jørgensen i 200 meter enerkajak samt Simon Jensen og Morten Graversen i 1.000 meter toerkajak.

 45. Politiet advarer badende om symptomer efter kemiudslip

  Personer, der torsdag har været i vandet i Ringkøbing Fjord ved Hvide Sande, skal være opmærksomme på eventuelle symptomer på kontakt med jernklorid.

  Advarslen kommer, efter at der er sket et udslip af det farlige stof jernklorid i forbindelse med en brand på en laksefabrik i Hvide Sande onsdag aften.

  Det vedrører personer, der har været i vandet i Ringkøbing Fjord fra Langsand i Hvide Sande og ned til Karen Brands Vej, 1.000 meter ud fra kysten. Advarslen gælder frem til fredag, oplyser politiet.

  Personer i området skal desuden undlade at bade i fjorden og i øvrigt undgå kontakt med jernklorid, som kan genkendes ved, at vandet er rødt.

  Derudover skal fisk og andre havdyr, som måtte være fanget i det berørte område, destrueres.

 46. George Floyds drabsmand er anklaget i ny sag

  Tidligere Minneapolis-politibetjent Derek Chauvin blev i juni idømt 22 år og seks måneders fængsel for drabet på George Floyd. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Politibetjenten, der blev dømt for at have slået George Floyd ihjel, sidder igen på anklagebænken i en helt anden sag.

  Ifølge nyhedsbureauet AP er Derek Chauvin anklaget i en sag fra 2017, hvor han angiveligt skulle have misbrugt sin magt overfor en 14-årig sort dreng.

  Anklagemyndigheden hævder, at Chauvin holdt drengen omkring hans hals, slog ham i hovedet med sin lommelygte og lagde sit knæ på den 14-åriges nakke og øverste del af ryggen. Drengen lå på jorden med håndjern uden at gøre modstand, lyder det.

  Chauvin, der nægter sig skyldig, blev i juni idømt 22,5 års fængsel for drabet på George Floyd.

 47. Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

  Den treårige dreng, der i går eftermiddags blev alvorligt kvæstet i en ulykke på legepladsen i Naturbørnehaven Myretuen i Ullerslev, er afgået ved døden.

  Der har siden ulykken i går eftermiddags været krisepsykologer til stede i naturbørnehaven til at understøtte børnehavens personale, være omkring børnene og stå til rådighed for de forældre, der afhentede børn.

  Politiet efterforsker fortsat omstændighederne omkring ulykken.

  - Min dybeste medfølelse og tanker går til familien og de efterladte, udtaler borgmester i Nyborg Kommune Kenneth Muhs (V).

  - Vi vil nu bruge de kommende dage på at gøre alt, hvad der står i vores magt for, at alle omkring institutionen - det være sig familier, pårørende og ansatte - kommer bedst muligt igennem denne helt igennem ulykkelige situation.

 48. Danmark har evakueret i alt 1.038 personer fra Afghanistan

  1.038 personer er i alt blevet evakueret fra Afghanistan som en del af den danske evakueringsmission i landet.

  Det oplyser Udenrigsministeriet i en oversigt over de evakuerede.

  Ud af de 1.038 personer er 954 kommet til Danmark, mens resten opholder sig i andre lande.

  De evakuerede er blandt andet nuværende lokalansatte og personer, der har været lokalansat på den danske ambassade inden for de seneste to år, tolke og deres familier.

  60 af de 1.038 personer er dog blevet evakueret, selvom de ikke opfyldte "kriterierne i den politiske aftale og forståelse".

  Personerne har på baggrund af et "humanitær skøn oftest foretaget under stærkt tidspres i lufthavnen i Kabul" fået grønt lys til at blive evakueret, skriver ministeriet i en fodnote.

  Evakueringen tæller desuden tre personer, hvor der har været tale om forveksling eller brug af falsk identitet, oplyser ministeriet.

 49. Myndigheder udsender varsel om vulkanudbrud på spansk ferieø

  Indbyggere og turister på øen La Palma er blevet bedt om at have en taske stående pakket med de mest nødvendige ejendele, mobiltelefon og vigtige papirer.

  Torsdag advarer det regionale styre nemlig om risiko for et vulkanudbrud på den spanske ferieø.

  Det skyldes tusindvis af små jordskælv, der har ramt øen de seneste dage.

  - Vi kan ikke komme med en prognose på kort sigt, siger IGN's direktør for De Kanariske Øer, Maria José Blanco, til avisen El Pais ifølge Ritzau.

  - Men alt tyder på, at det vil udvikle sig til større jordskælv, der vil være mere intense og kunne mærkes af befolkningen.

  Sidst vulkanen Teneguia gik i udbrud på La Palma var i 1971.

 50. Thulesen Dahl afviser at gå af: Jeg fortsætter på posten

  Trods åbenlyse stridigheder i Dansk Folkeparti har formand Kristian Thulesen Dahl ingen planer om at trække sig fra formandsposten.

  Det siger han til TV2.

  - Jeg stiller op som formand for Dansk Folkeparti også lørdag. Jeg fortsætter på posten, hvis jeg har baglandets, de delegeredes, opbakning, siger Kristian Thulesen Dahl.

  Meldingen kommer efter massiv uro i Dansk Folkeparti. Blandt andet har tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen kritiseret DF’s linje på udlændingepolitikken.

  Samtidig har lokalformanden for DF i Gentofte, Rita Rahbek, opfordret Pia Kjærsgaard til at tage over som formand for partiet.

  Men balladen har ikke fået Kristian Thulesen Dahl til at overveje at trække sig.

  - Nej, det har jeg ikke. Og det kommer jeg heller ikke til at gøre i denne weekend, siger han til TV2.

 51. Her er de tre danske Oscar-kandidater

  Den danske Oscar-komité har nu udpeget de tre film, der har chancen for at blive den næste Oscar-kandidat ved prisuddelingen i 2022.

  Filmene er 'Flugt' af Jonas Poher Rasmussen, 'Margrete den Første' af Charlotte Sieling og 'Skyggen i mit øje' af Ole Bornedal.

  Den endelige Oscar-kandidat udpeges mandag 25. oktober.

  På et senere tidspunkt afgøres det så, om Danmarks bidrag bliver en af de nominerede i kategorien ’Bedste udenlandske film’.

  I år vandt Thomas Vinterbergs 'Druk' prisen.

Mere fra dr.dk