Seneste nyt

Danske kampfly var på vingerne i dag for at identificere russiske fly over Østersøen

Overblik

 1. Danske kampfly var på vingerne i dag for at identificere russiske fly over Østersøen

  I formiddags blev to danske F-16-fly sendt på vingerne, da der var uidentificerede fly i Østersøen. Det skrev Reuters tidligere på baggrund af oplysninger fra det russiske nyhedsbureau Interfax, og Forsvaret bekræfter det over for DR Nyheder.

  De skulle op og identificere, hvad der viste sig at være russiske bombefly.

  Det er dog noget, der sker med en vis regelmæssighed. De seneste fem år er det sket mellem 30 og 40 gange årligt, oplyser Forsvaret. 2021 er ellers begyndt roligt på det punkt. Hverken i januar eller februar blev beredskabet aktiveret, mens det skete to gange i marts. Ifølge Forsvaret er det oftest russiske fly, der sender danske fly på vingerne.

  Ifølge Interfax blev aktiveringsberedskabet aktiveret i både Danmark, Finland og Tyskland, der alle sendte fly på vingerne over Østersøen.

 2. Kun på Anholt forhindrer forbud aftenens bålafbrændinger

  De seneste ugers varme og tørre vejr gjorde, at der var risiko for et forbud mod afbrænding helt op til sankthansaften.

  Men regnen har reddet bålene på målstregen. Det eneste sted i landet, hvor der er afbrændingsforbud, er på Anholt.

  - Nu har vi været beriget med regn i de seneste dage. Det betyder, at tørkeindekset er faldet markant. Danmark er dermed primært grøn, hvilket vi sige, at der ikke er den samme risiko for naturbrande som for et par dage siden, siger Kenny Christensen, der er indsatsleder hos Beredskab Fyn.

  Ifølge DMi bliver det overvejende tørt og vindstille i aften.

 3. Uvished om tidsplan for nyt hospital frustrerer læger og sygeplejersker

  Der er stor uvished om, hvor forsinket hospitalsbyggeriet i Gødstrup ved Herning bliver.

  I slutningen af maj blev det ramt af endnu en forsinkelse, og her en måned efter står Region Midtjyllands hospitalsudvalg stadig uden en ny konkret tidsplan.

  Karina Garsdal Lynderup arbejdede som sygeplejerske på medicinsk modtagelse på Holstebro sygehus. Men afdelingen lukkede som led i flytningen til det nye sygehus i Gødstrup. Nu er hun og kollegaerne midlertidigt havnet på andre afdelinger, mens de venter på flytningen.

  - Det er helt vildt frustrerende at være i. Vi tror ikke på, vi skal flytte, før den dag der holder nogle ambulancer, der skal køre patienterne til Gødstrup, siger hun.

 4. Modernas vaccine skifter navn til Spikevax

  Hvis du står over for at skulle vaccineres og bliver tilbudt et skud Spikevax, så er det Modernas coronavaccine, der er tale om.

  Den har nemlig fået et nyt, officielt navn, skriver Lægemiddelstyrelsen på Twitter.

  Vaccinen er en af de to, der indgår i det danske vaccinationsprogram.

  Den anden er den fra Pfizer, der har navnet Comirnaty.

 5. Andreas Mogensen-effekten: 147 danskere har søgt om at blive astronaut

  I alt 147 danskere har i år ansøgt om at blive astronaut hos Den Europæiske Rumorganisation (ESA).

  Det oplyser Aarhus Universitet Natural Sciences i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Under ESA's seneste indkaldelse i 2008 var der til sammenligning 39 danskere, der sendte en ansøgning.

  Dermed er der sket næsten en firdobling i antallet af ansøgere fra 2008 til 2021. Siden har Andreas Mogensen som bekendt været en tur i rummet i 2015, og man behøver nok ikke være astronaut for at regne ud, at han spiller en stor rolle i forøgelsen af antallet af ansøgere i år.

 6. AC inden Wales-kampen: 'Vi sætter pris på, at fansene forsøger at komme til Amsterdam'

  Flere spillere fra landsholdet har her til formiddag stillet op foran pressen, blandt dem Andreas Christensen (AC), der glæder sig til ottendedelsfinalen mod Wales på lørdag, der spilles i Holland.

  - Vi sætter pris på, at der er så mange fans, der forsøger at komme til Amsterdam og se os. Vi ved, det er svært. Vi prøver det samme med vores familier, siger AC, der scorede målet til 3-1, da Danmark lammetævede russerne.

  AC spiller til dagligt i Chelsea, men i disse dage er han ForDanmark. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

  Både han, Daniel Wass og Kasper Dolberg erkender, at det bliver en svær kamp - ikke mindst på grund af Gareth Bale.

  - Gareth Bale er en fantastisk spiller og en afgørende spiller på deres hold. Wales kommer med en passe power, og vi skal selvfølgelig være ekstra opmærksomme på Bale, siger Wass.

 7. Tysklands udenrigsminister kritiserer Uefa for at sende 'det forkerte signal'

  Det er helt forkert, at det europæiske fodboldforbund, Uefa, ikke tillader München at lyse Allianz Arena op i regnbuefarver, når Tyskland i aften møder Ungarn ved EM.

  - Det er rigtigt, at fodbold ikke handler om politik. Det handler om mennesker, retfærdighed og tolerance. Derfor sender Uefa det forkerte signal, skriver Heiko Maas på Twitter.

  Det oplyste stadion skulle agere protest mod en lovgivning mod homoseksuelle, der for nylig blev vedtaget i Ungarn.

  Ungarns premierminister, Viktor Orban, beder derimod politikerne blande sig udenom.

  - Om stadionet i München eller et andet europæisk stadion skal lyse op med regnbuefarver, det er ikke en beslutning, der kan tages af en stat, siger han ifølge Ritzau.

  Heiko Maas kritiserer Uefa på Twitter under hashtagget love is love. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
 8. Sprængstof indleveret på genbrugsstation i Vordingborg

  Der er blevet indleveret noget sprængstof på en genbrugsstation i Vordingborg, oplyser politiet.

  Sprængstofeksperterne er derfor kaldt til stedet og vil om lidt foretage en såkaldt kontrolleret eksplosion - modsat en ukontrolleret, hvor der ikke er styr på sagerne.

  Politiet vil ikke oplyse mere om, hvor sprængstoffet kommer fra, men de beder folk om at respektere den afspærring, der er sat op i forbindelse med sprængningen.

 9. Billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg for at flytte på sommerslot

  Dronning Margrethe er her til formiddag ankommet med Kongeskibet Dannebrog til Sønderborg, hvor der vil være residensforlæggelse til Gråsten Slot.

  Dronningen blev modtaget på havnen af Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), inden turen går til Gråsten Slot, som den gør hvert år.

  • Dronningen vinker fra skibet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Kongeskibet Dannebrog ankommer til Sønderborg. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Den søde blomsterpige med en smuk buket. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Der råbes et leve for dronningen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Dronningen fik en masse blomster ved ankomsten og tabte nogle roser, som borgermester Erik Lauritzen hjalp med at få op. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  1 / 5

  Gråsten Slot er dronning Ingrids gamle sommerslot, og dronning Margrethe plejer at få besøg af familien, når hun er der.

 10. Stort advokatfirma taber i retten og skal tilbagebetale millionbeløb i udbyttesag

  Landsretten har givet Advokatnævnet ret i, at Bech-Bruun skal tilbagebetale det fulde salær på 3,5 millioner kroner for den undersøgelse, firmaet foretog for Skatteministeriet om udbytteskandalen.

  Undersøgelsen blev lavet, selv om Bech-Bruun også har rådgivet den tyske North Channel Bank, der senere blev straffet med en bøde på 110 millioner kroner for medvirken til groft bedrageri ved at have svindlet med udbytteskat.

  Desuden står en bøde på 10.000 kroner til fire Bech-Bruun-medarbejdere ved magt.

  Det var Bech-Bruun, der havde indbragt sagen for domstolen, og derfor er Skatteministeriet blevet frifundet, oplyser landsretten.

 11. Medie i Hongkong lukker efter anholdelser og indefrysning af penge

  Hongkongs største pro-demokratiske medie Apple Daily lukker i weekenden. Det meddeler bestyrelsen i dag, skriver Reuters.

  Årsagen er, at flere ledende medarbejdere er blevet anholdt, og mediets økonomiske midler er blevet indefrosset.

  Indgrebene mod Apple Daily er blevet kritiseret af både EU, Storbritannien og USA, der mener, at myndighederne slår ned på de frihedsrettigheder, som den tidligere britiske koloni blev lovet ved overdragelsen til Kina i 1997.

  Ifølge myndighederne i Hongkong og Kina skal medier følge loven, og pressefriheden kan ikke bruges som beskyttelse, hvis der bedrives ulovlig virksomhed.

 12. Aros igangsætter undersøgelse om krænkelser på museet

  I april måned modtog kunstmuseet Aros en anonym klage fra flere af museets ansatte.

  Derfor har det nu sat konsulentfirmaet Crecea til at undersøge arbejdsmiljøet på museet og de forhold, klagerne peger på, fortæller bestyrelsesformand Carsten Fode ifølge JP Aarhus.

  - Klagen viser, at der er uro på museet. Omfanget kender vi endnu ikke. Derfor har vi ansat Creceas erhvervspsykologer til at lave en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø og krænkelsesmiljøet, hvis der måtte være noget sådant på Aros, siger han til JP Aarhus.

  Desuden indførte Aros i slutningen af maj en whistleblowerordning, hvor både tidligere og nuværende medarbejdere kan melde ind.

 13. Økonomikorrespondent: Nationalbankens udmelding øger presset markant på regeringen

  Nationalbanken skærper med dagens melding advarslerne om for hurtigt stigende boligpriser og øger presset markant på regeringen for at gribe ind.

  - Modsat finanskrisen ønsker økonomerne for alt i verden ikke at stå tilbage som dem, der overså en boligboble. De vil hellere advare for tidligt end for sent, siger DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

  Men det handler ikke kun om faretruende stigning i priser og boblefrygt. Nationalbanken har længe været skeptiske overfor afdragsfrie lån og rentefradragets størrelse.

  - Den akutte ballade om boligprisernes vilde stigninger under corona kan være en anledning til at få gennemført indgreb, som man reelt længe har ønsket, siger han.

 14. Britney Spears skal i retten og fortælle om striden med sin far senere i dag

  Måske har du hørt om #FreeBritney-bevægelsen eller set dokumentaren 'Framing Britney Spears'.

  Sagen har i hvert fald fyldt meget det seneste år, og den handler grundlæggende om, at hendes far har ageret værge for hende siden 2008.

  Det ønsker hun selv at sætte en stopper for.

  Den langvarige kamp mellem far og datter har flere gange været for retten, og senere i dag skal Britney Spears fortælle sin egen version af stridsspørgsmålet.

  Britney Spears deroute startede efter hendes skilsmisse med danseren Kevin Federline i 2006.

  Her røg hun ind i et alkoholmisbrug og havde højlydte skænderier med familien, hvilket betød, at hun fik frataget både forældre- og besøgsretten til sine to små sønner.

  Britney Spears har i årevis kæmpet en retslig kamp om sit værgemål. (Foto: Eduardo Muñoz © Ritzau Scanpix)
 15. Ny lov kan gøre din kat herreløs - stigende interesse for at få katten chippet eller øremærket

  Hvis din kat fra 1. juli tager på springtur uden at være øremærket eller chippet, kan du risikere ikke at se den igen.

  Her træder nemlig en ny kattelov i kraft, og den betyder, at katte uden øremærke eller chip betragtes som herreløse og derfor har ret til en ny ejer hurtigst muligt.

  På den måde behøver kattene ikke sidde på internaterne og vente i ugevis, mens deres oprindelige ejere bliver efterlyst.

  - Det er mit indtryk, at der er stigende efterspørgsel på at få chippet og øremærket kattene. Det tyder på, at vores kampagner har gjort indtryk, siger Christine Fossing, formand for faggruppen Familiedyr under Den Danske Dyrlægeforening.

 16. Nationalbanken om boligmarkedet: Der er behov for tiltag nu

  Der er behov for tiltag nu, der kan øge robustheden på boligmarkedet. Det gælder blandt andet krav om afdrag for de mest forgældede boligejere og lavere skatteværdi af rentefradrag.

  - Det vil mindske sårbarheden på boligmarkedet og styrke robustheden af dansk økonomi i dag og i fremtiden, skriver Nationalbanken i en analyse her til morgen.

  Analysen kommer, dagen efter at Det Systemiske Risikoråd kom med en henstilling til regeringen om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

  Nationalbanken forudser en stigning i priserne på enfamiliehuse på 14 procent i 2021, seks procent i 2022 og en procent i 2023.

  - Udviklingen skal ses i lyset af, at økonomien bevæger sig ind i en mild højkonjunktur, hvor husholdningernes økonomi bedres yderligere, står der.

 17. Colombia runder trist milepæl med 100.000 coronadødsfald som det 10. land i verden

  Colombia har som det 10. land i verden rundet den triste milepæl med 100.000 dødsfald som følge af corona.

  Det skriver The Guardian.

  Siden april er dødstallene steget kraftigt, og præsident Ivan Duque har givet skylden til de store demonstrationer, der har været mod regeringen tidligere på foråret, men eksperter mener dog, at det er for tidligt at kunne konkludere det.

 18. Se billederne: Panda i japansk zoo får tvillinger

  Pandaen Shin Shin i den japanske Ueno Zoo er blevet mor til tvillinger.

  Det er første gang i fire år, at der fødes pandaunger i den zoo, skriver Reuters.

  Hvilket køn, ungerne er, vides endnu ikke - og derfor kender man heller ikke deres navne endnu. Den ene unge vejede bare 124 gram, mens den andens vægt ikke er offentliggjort endnu.

  - Alle de ansatte arbejder sammen om at holde øje med og beskytte pandamoren og ungerne, lyder det i en udtalelse.

  Det er tredje gang, at Shin Shin føder, men første gang i 2016 døde ungen efter seks dage. I 2017 fik hun så Xiang Xiang.

  • En af de små unger bliver undersøgt. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • Her ses pandamor i gang med fødslen fra zoo's overvågningsbilleder. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • En pandaunge er ude. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • En af de ansatte overværer fødslen. (Foto: BEHROUZ MEHRI © Ritzau Scanpix)
  • Shin Shin med en af sine unger. (Foto: Tokyo Zoological Park Society © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 19. Rekordmange danskere overnattede i feriehuse i maj

  I en tid, hvor ikke ret mange udlandske turister lejer sig ind i de danske sommerhuse, er det en lille trøst for sommerhusbranchen, at danskerne til gengæld gerne rejser ud i landet.

  Faktisk gjaldt det rekordmange i maj med 921.500 overnatninger. Det oplyser Danmarks Statistik.

  I alt blev det til 1,1 million overnatninger, og det er faktisk færre end normalt, selvom danskerne altså lejede sig ind i stor stil. I maj 2018, der er den hidtil bedste måned, var der 1,8 millioner overnatninger.

 20. Regnbuestadion: "Proteststorm mod Uefa" overalt i Tyskland i aften

  "46-1 til regnbuen", skriver tyske Bild forud for EM-kampen mellem Tyskland og Ungarn i aften.

  Kampen om en plads i ottendedelsfinalen handler i optakten langt mere om facaden på stadion end om spillet på græsset.

  46 stadions fra Köln til Dresden vil i aften lyse op i regnbuefarver for at understrege Tysklands frihed og tolerance. "En enorm proteststorm", ifølge Bild.

  Sagen er, at det europæiske fodboldforbund, Uefa, har sagt nej til at Allianz Arena i München, hvor kampen spilles, må lyse op i regnbuefarver til aftenens kamp. For tyskerne er formålet at vise støtte til homoseksuelles og deres rettigheder, men det betragter Uefa som et ulovligt politisk budskab.

  Sagen har i flere dage høstet reaktioner fra både politikere og fodboldaktører i hele verden.

  EM-kampen spilles på stadion i München (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)
 21. Biden hylder 'modige' atleter for at springe ud som homoseksuel og transkønnet

  Carl Nassib sprang ud i mandags. (Foto: Ethan Miller © Ritzau Scanpix)

  Også i Det Hvide Hus har man bemærket, at to atleter i amerikansk sport netop har afsløret deres seksualitet og kønsidentitet for verden.

  Carl Nassib fortalte, at han er homoseksuel. Han bliver den første aktive NFL-spiller, der står ved det. Hans udmelding blev fulgt op af den japanske fodboldspiller Kumi Yokoyama, der sprang ud som transkønnet.

  Personlige beslutninger, som præsident Joe Biden ser god grund til at hylde.

  - Jeg er så stolt af jeres mod. På grund af jer kan utallige børn rundt om i verden i dag se sig selv i et nyt lys, skriver han på Twitter.

  Nassib spiller for Las Vegas Raiders, og Yokoyama spiller for Washington Spirit.

  Kumi Yokoyama spiller også for det japanske landshold. (Foto: Alex Goodlett © Ritzau Scanpix)
 22. OL-arrangører forbyder alkohol for at forhindre smittespredning

  Der vil ikke blive solgt alkohol på stadion ved sommerens OL i Tokyo.

  Det står klart, efter at de japanske OL-arrangører har besluttet at forbyde alkoholsalg for at forhindre smittespredning med coronavirus.

  - Vi har besluttet, at der ikke vil blive solgt alkohol til legene, og det bliver forbudt at drikke alkohol til arrangementerne, siger præsidenten for OL-arrangørerne, Seiko Hashimoto, ifølge AP.

  Hvis atleter vil fejre en eventuel sejr og guldmedalje, skal det i øvrigt ske alene på hotelværelset, lyder det også.

  Forbuddet kommer, selv om det japanske bryggeri Asahi er en af sponsorerne og har brugt millioner på markedsføring i den anledning.

 23. Flere end 2.500 patienter får aflyst operation i strejkens første uge

  Flere end 10.000 danskere har allerede fået eller kan snart se frem til at få en mindre rar besked.

  Fælles for dem er, at de i denne uge enten skulle have haft en operation eller modtage ambulant behandling. Men på grund af, at sygeplejerskerne natten mellem fredag og lørdag gik i strejke, så er deres tid aflyst.

  DR Nyheder har fået tal fra alle regioner på nær Region Syddanmark. Samlet oplyser de, at de forventer at aflyse 2.658 operationer og yderligere 7.540 ambulante behandlinger den første uge som direkte konsekvens af strejken.

  Region Sjælland har kun kunnet opgøre antallet af aflysninger for de første fire dage.

 24. Professor enig med Uefa om forbud mod regnbuefarver: 'Man kan ikke lade sig spænde for en politisk vogn'

  Stod det til byrådet i München, skulle byens stadion i aften være oplyst af regnbuefarvede lys, når Tyskland møder Ungarn til EM. Det skulle ske som en kritik af den ungarske regerings "homofobiske og transfobiske" lovgivning.

  Men Uefa har sagt nej. Med begrundelsen, at der er tale om et politisk statement. Og den udlægning er juraprofessor Jens Evald fra Aarhus Universitet, der i mange år har undervist i sportsret, enig i.

  - Det er klart, at man kan ikke lade sig spænde for en politisk vogn, hvor det snævre formål er, at man kritiserer et deltagerlands lovgivning. Det, mener jeg, må være klart, siger Jens Evald.

 25. Sydney forbyder millioner at forlade byen efter 30 nye smittetilfælde med delta-varianten

  En stor del af indbyggerne i australske Sydney skal blive i byen de næste syv dage.

  Årsagen er, at over 30 personer den seneste uge er blevet testet positive for den nye delta-variant af coronavirus.

  Ud over forbud mod at rejse må indbyggerne i den kommende uge heller ikke få mere end fem gæster på besøg i hjemmet, og samtidig bliver det igen forbudt at danse og stå op i barer og restauranter, mens kapaciteten på alle byens sportsstadioner skal reduceres til 50 procent, skriver Ritzau.

  Generelt har Australien klaret coronapandemien godt. Blandt de 25 millioner indbyggere er godt 30.000 konstateret smittet og 910 er døde med covid-19.

 26. Ny rutsjebane i Fårup Sommerland bliver 40 meter høj og den største i Danmark

  Til påske næste år vil besøgende i Fårup Sommerland kunne tage en tur i rutsjebanen Fønix.

  Den bliver Danmarks største, hurtigste og højeste, lover forlystelsesparken, der investerer 100 millioner kroner i at få den bygget.

  Den bliver 40 meter høj - Dæmonen i Tivoli er 28 meter - 905 meter lang og får en topfart på 95 kilometer i timen.

  En grafik af den nye rutsjebane, der skal trække folk i Fårup Sommerland.

  Rutsjebanen får 14 forskellige elementer såsom drop, loops og twists, der tilsammen giver 9,2 sekunders følelse af vægtløshed.

  Det hollandske firma Vekoma står bag design og opførelse af rutsjebanen.

 27. Dagens vejr: Gode forhold for sankthansbålet

  Vi får en tør dag, men mange skyer på himlen betyder, at vi kun får lidt eller nogen sol i dag.

  Temperaturen ligger mellem 16 og 23 grader.

  Vi ligger med flere højtryk omkring os, der holder vejret stabilt, og vi har en let til frisk vind fra vestlig og nordvestlig retning.

  Dagen igennem vil der være skyer på himlen, men i eftermiddag er der solchancer i store dele af landet. Her Sjællands Odde. (Foto: Susser Preuss © læserfoto)

  I aften er der gode chancer for pænt vejr til sankthansbålene. Det bliver fortsat tørt og med sol i Nord-, Midt- og Vestjylland samt på Bornholm og Lolland-Falster, mens resten af landet får flest skyer.

 28. USA beslaglægger iranske hjemmesider for at bryde sanktioner

  USA's regering har taget kontrol med to statskontrollerede iranske mediers hjemmesider, Press TV og al-Alam.

  Det fremgår af meddelelser på siderne, hvor der står, at de "er blevet beslaglagt af USA's regering".

  Det amerikanske justitsministerium bekræfter natten til onsdag, at det har taget kontrol over i alt 36 hjemmesider, skriver Ritzau.

  Ministeriet forklarer det med "overtrædelser" af amerikanske sanktioner.

  I oktober sidste år beslaglagde de amerikanske myndigheder 92 hjemmesider, der tilhørte den iranske revolutionsgarde. Dengang hed det, at de var blevet brugt til at sprede misinformation.

  Brugere af den iranske hjemmeside presstv.com bliver i øjeblikket mødt af dette syn. (Foto: Screedump fra presstv.com)
 29. Færre unge ryger cigaretter, men flere bruger produkter med nikotin og tobak

  Der er blevet færre unge, der pulser løs på cigaretter.

  Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, der sammenligner med tal fra 2020.

  - De vigtigste resultater i den her rapport må være, at vi ser et fald i andelen af unge, der ryger cigaretter, på omkring to procentpoint, siger seniorforsker Lotus Sofie Bast.

  Mens det går nedad med andelen af unge rygere, er der faktisk flere, der benytter andre produkter.

  - Det er faktisk steget på et enkelt år fra 27 procent til 28,6 procent, siger hun.

  Andre produkter end normale cigaretter kan for eksempel være e-cigaretter eller nikotinposer.

  13.530 unge i alderen 13 til 29 år har besvaret spørgeskemaet.

 30. 44 lande forsøger at lægge pres på Kina for at få adgang til omstridt region

  Kina bliver beskyldt for at undertrykke uighurerne, et muslimsk mindretal i Xinjiang-provinsen.

  Derfor har 44 lande underskrevet en erklæring, hvor de beder om adgang til området for at undersøge anklagerne, som Kina afviser.

  - Troværdige meldinger indikerer, at over en million mennesker er blevet vilkårligt tilbageholdt i Xinjiang. Der er også meldinger om omfattende overvågning rettet mod uighurer og medlemmer af andre minoritetsgrupper samt restriktioner på fundamentale frihedskrav og uighur-kultur, lyder det i erklæringen, der blev læst op FN's menneskerettighedsråd.

  Danmark er blandt underskriverne. Det samme er lande som Sverige, USA, Storbritannien og Frankrig.

 31. Flygtninge bliver smidt ud af Grækenland med voldelige metoder, skriver Amnesty

  Vold, kummerlige detenionscentre og tilbagesendelser i strid med loven.

  De græske grænsevagter sender flygtninge og migranter tilbage over grænsen til Tyrkiet på måder, der er ulovlige, skriver menneskerettighedsorganisationen Amnesty i en rapport.

  Den bygger på vidnesbyrd fra 16 personer i 21 forskellige situationer.

  - De fortæller om, at de blandt andet har fået frataget ejendele, id-papirer, og forældre har fået frataget bleer og mælkepulver til børnene. Vi kan dokumentere, at det er sket i lang tid og har ramt op til 1.000 personer, siger Lisa Blinkenberg, der er seniorrådgiver for Amnesty.

  International lov sikrer alle ret til at søge asyl og få vurderet sin sag ved en uafhængig instans.

 32. Engelsk EM-profil: 'Det vigtigste var at vinde gruppen'

  Kantspilleren Raheem Sterling blev helten for England i aftenens EM-kamp mod Tjekkiet, da han scorede det enlige mål i opgøret.

  Sejren betød, at det engelske mandskab sikrede sig førstepladsen i puljen, og den var vigtig at sikre, hvis man spørger dagens matchvinder:

  - Det vigtigste var at vinde gruppen. Vi skal fortsætte med at arbejde hårdt og gribe de chancer, vi får på banens sidste tredjedel, siger englænderén.

  Se hele interviewet med Raheem Sterling i videoen herunder:

 33. Wien vil holde vaccinationsfest for unge

  I Østrigs hovedstad, Wien, vil man afholde såkaldte vaccinationsfester, der skal få unge i byen til at lade sig vaccinere.

  Det skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

  Det er uvist, hvad planen helt konkret er, men musik og en festatmosfære skal være med til at få de unge til at blive vaccineret, lyder det.

  Tirsdag var første dag, hvor unge mellem 12–17 år havde mulighed for at tilmelde sig en vaccination.

 34. England booker billet til ottendedelsfinalen efter sejr over Tjekkiet

  Det engelske landshold slog her til aften Tjekkiet med 1-0, og dermed sikrede de sig førstepladsen i EM's gruppe D.

  Kampens ene scoring faldt i det 12. minut, da Raheem Sterling headede bolden ind bag den tjekkiske målvogter.

  Med sejren over Tjekkiet slutter England på syv point, hvilket er nok til at sikre dem førstepladsen i puljen. Tjekkerne slutter med fire point på puljens tredjeplads, men de er alligevel sikret videre avancement, som én af de fire bedste treere-

  Andenpladsen i puljen blev taget af Kroatien.

  Højdepunkterne fra opgøret kan du se lige her.

 35. Kroatien slår Skotland og sikrer andenpladsen i gruppen

  For Kroatien og Skotland var holdene i samme situation. Kun en sejr talte, hvis det skulle blive til en ottendedelsfinale.

  Det blev Kroatien, der tog sejren og EM-avancementet.

  Kroaterne fik efter lidt indledende pres fra skotterne overtaget styringen med kampen, og det kastede en scoring af sig efter et kvarters spil. Nikola Vlasic stod for scoringen.

  Skotterne fik dog udlignet lige inden pausen ved Callum McGregor.

  Efter pausen scorede Luka Modric et vidundermål, da han med ydersiden drejede bolden over i det lange hjørne af målet. Siden scorede også Ivan Perisic, da han headede et hjørnespark i nettet til 3-1.

  Sejren betyder, at Kroatien kravler op på andenpladsen i gruppe D.

 36. 'En drøm af et ydersidehug': Se kroats drømmemål mod Skotland her

  - Det er en drøm af et ydersidehyg!

  DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger var mildest talt begejstret, da kroatiske Luka Modric med ydersiden klaskede til bolden, der så strøg direkte op i Skotlands målhjørne i aftenens ene EM-kamp. Og så var stillingen 2-1 til Kroatien.

  Du kan se video af det flotte mål lige her:

  Kampen mellem Skotland og Kroatien kan følges lige her.

 37. Ny regionrådsformand udpeget i Region Hovedstaden

  Der er blevet udpeget en ny regionrådsformand i Region Hovedstaden.

  Det bliver Lars Gaardhøj (S), som afløser Sophie Hæstorp Andersen (S), der fortsætter som menigt medlem for at fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København, hvor hun er partiets spidskandidat.

  Lars Gaardhøj overtager posten 1. august, og vil dermed varetage den i få måneder, inden der er valg 16. november.

 38. Nordisk Ministerråd har 'væsentlige udfordringer' med regnskaberne

  - Nordisk Ministerråd har væsentlige udfordringer med sin økonomi- og projektforvaltning.

  Så klart formuleres det i en pressemeddelelse fra Nordisk Ministerråd, hvor man inviterer til pressemøde i morgen.

  I den kortfattede indkaldelse står, at arbejdet med rådets regnskab for 2020 har været forsinket. Derfor kunne det først gives til Rigsrevisionen i Danmark i juni, og Rigsrevisionen har ikke afsluttet sin revision.

  Pressemødet, hvor vi formentlig bliver klogere, begynder i morgen klokken 11.30.

  Nordisk Ministerråd er et organ for samarbejde mellem de nordiske landes regeringer. På samme måde er Nordisk Råd et organ for samarbejde mellem de nordiske landes parlamenter.

 39. Formand for Pan Idræt: Hjulmands udmelding betyder 'utroligt meget'

  Fra Ofelia Plads i København, hvor der i dag blev spillet Pride Cup, tages der godt imod landstræner Kasper Hjulmands støtte, efter at UEFA har sagt nej til en regnbue-markering på stadion i München i morgen.

  Herrelandsholdets træner mener, at det ikke er et politisk statement at hylde LGBT+-rettigheder.

  Og Christian Bigom, formand for Pan Idræt, der blev grundlagt som en idrætsforening for bøsser og lesbiske, er enig.

  - Det betyder utroligt meget. Det er derfor, vi står her på Pride Cup og spiller fodbold i dag. Det er for at forsøge at sparke homofobien ud af fodbold.

 40. Stemning, forløsning og kærlighed: Landsholdets anfører sætter ord på en 'sindssyg' aften i Parken

  Efter landsholdets vilde 4-1-sejr over Rusland i går aftes skulle anfører Simon Kjær til en presseseance i dag forsøge at sætte ord på opgøret og opbakningen i Parken. Og her trådte særligt tre ord ud i kaptajnens beskrivelse af de 90 minutter og den efterfølgende jubel:

  - Stemning, forløsning og kærlighed. Det var en sindssyg aften i Parken. Det var det også mod Belgien, men selvfølgelig var der et resultat nu her, der gav lidt ekstra. Det var fuldstændig sindssygt, siger Simon Kjær.

  Du kan se, hvad Simon Kjær ellers havde at sige om danskernes opbakning til landsholdet i videoen herunder:

  Næste opgave for Simon Kjær og kompagni er på lørdag, hvor Wales venter i EM-ottendedelsfinalen.

  Kampen starter klokken 18, og du kan se med på DR1.

 41. Hær af mus invaderer fængsel og tvinger personale og indsatte ud

  En hær af mus har invaderet et fængsel i Australien, som betyder, at flere hundrede indsatte og personale er blevet genhuset.

  Det skriver CNN News.

  De mange mus har ødelagt dele af fængslets infrastruktur, ødelagt elinstallationer og loftpaneler.

  Lokale myndigheder i delstaten New South Wales oplyser, at mindst 420 indsatte og 200 ansatte er berørt i fængslet Wellington.

  Det vides ikke, hvornår de indsatte kan komme tilbage i fængslet, eller hvor mange mus der huserer.

  Landområder i Australien har længe været plaget af mus. Her ses en stor flok på en farm i Gilgandra i New South Wales. (Foto: MELANIE MOERIS © Ritzau Scanpix)
 42. Audis biler vil være fuldt elektriske inden 2033

  I marts måned bekræftede Audi, at man ville udfase udvikling og produktion af forbrændingsmotorer, men man var aldrig helt klare på, hvornår det ville ske.

  Det er Audi så nu.

  Den tyske bilproducent skriver i en pressemeddelelse, at de fra 2026 ikke vil producere nye bilmodeller, der skal bruge en forbrændingsmotor. De skal i stedet køre på el.

  Audi oplyser samtidig, at man også gradvist vil udfase at producere eksisterende bilmodeller, der skal bruge en forbrændingsmotor, der altså kører på benzin eller diesel. De vil helt udfases frem mod 2033.

  I 2025 sigter bilfabrikanten mod at have mere end 20 forskellige elektriske bilmodeller i sit sortiment.

 43. Landsholdets kok forkæler: 'I aften laver jeg trøffelrisotto'

  Risotto med trøffel. Det lyder lækkert, ikke?

  Menuen i den danske landsholdslejr står i aften på den delikate italienske ret krydret med de luksuriøse svampe. Landsholdets kok Per Thøstesen mener nemlig, at det er vigtigt at forkæle spillerne, efter de i går triumferede mod Rusland:

  - Der blev da spist noget mad i går, men det var ikke i hovedsædet. Men i aften glæder jeg mig til at lave noget trøffelrisotto til dem, så de kan blive forkælet lidt, siger landsholdets kok.

  I videoen herunder kan du se Per Thøstesen fortælle om landsholdsmenuen, mens han også giver et bud på, hvilke af de danske spillere spiser mest:

  Vurderet ud fra videoen sørger landsholdskokken helt sikkert også for, at der bliver fyldt godt op i energitanken hos spillerne, når de på lørdag skal møde Wales i EM-ottendedelsfinalen. Den kamp kan ses på DR1 klokken 18.

 44. Biden når ikke sit vaccinemål inden USA's nationaldag

  USA's præsident, Joe Biden, håbede, at 70 procent af alle amerikanere over 18 år var vaccineret inden landets nationaldag, den 4. juli.

  Men det mål når USA ikke.

  I øjeblikket har 65,4 procent af alle voksne fået mindst første dosis af en af de tre vacciner, der er godkendt til brug i USA - Pfizer, Moderna og Johnson & Johnson. Det skriver Ritzau.

  - Vi tror, at det vil tage et par uger mere, inden 70 procent af alle voksne har fået mindst ét stik, siger Jeffrey Zients, der leder Det Hvide Hus' coronaindsats.

  Ifølge Reuters er det kun 15 af USA's 50 delstater, som har nået Bidens vaccinemål.

 45. Babyblæksprutter svømmer i øjeblikket rundt på Den Internationale Rumstation

  Dusinvis af babyblæksprutter er langt væk hjemmefra.

  De svømmer i øjeblikket rundt på Den Internationale Rumstation, skriver flere internationale medier som The Guardian og The Independent.

  Nasa og SpaceX har sendt dem derop for at undersøge, hvordan blæksprutterne vil reagere på at rejse i rummet.

  Det er en lille smule kompliceret, men forskerne håber på, at den information, blæksprutternes rumrejse giver, kan bruges til at beskytte astronauter under lange rumopgaver.

  - Der er aspekter af immunsystemet, der bare ikke fungerer ordentligt under langvarige rumflyvninger, siger Jamie Foster, der er en af forskerne bag eksperimentet.

  Blæksprutterne skal hjem igen til Hawaii University, hvor de er opdrættet.

  Det er lidt kompliceret, men blæksprutten har et symbiotisk forhold til naturlige bakterier, der hjælper med at regulere deres bioluminescens. Det er den hawaiisk bobtail blæksprutte, der er i rummet. Foto: NASA
 46. Wales-profil ser frem mod Danmark-møde: 'Det bliver svært'

  Når Danmark på lørdag skal spille EM-ottendedelsfinale, er modstanderen Wales.

  Her hedder venstrebacken Ben Davies, og han forventer ikke, at opgøret mod det danske landshold ligefrem bliver en walkover for waliserne. Tværtimod faktisk:

  - Det bliver en svær kamp, men vi ser frem til den. Danmark er et rigtig godt hold, men Belgien havde været lige så slemt, siger venstrebacken.

  Du kan se, hvad Ben Davies ellers har at sige om det danske hold i videoen herunder:

  Lørdagens opgør mellem Wales og Danmark kan ses på DR1 klokken 18.

 47. Taliban tager kontrol over central grænseovergang

  Den militante Taliban-bevægelse har i dag taget kontrol over Afghanistans vigtigste grænseovergang til Tadsjikistan.

  Det oplyser lokale politikere og kilder i militæret ifølge Ritzau.

  Meldingen er, at afghanske sikkerhedsstyrker har forladt deres poster, og at flere af dem er flygtet over grænsen til Tadsjikistan.

  - Efter en times kampe indtog Taliban desværre denne morgen havnen og byen i Shir Khan samt alle grænseposterne mod Tadsjikistan, oplyser Khaliddin Hakmi, der er medlem af provinsrådet i Kunduz-provinsen.

  I maj indledte USA og andre internationale styrker deres tilbagetrækning fra Afghanistan, og siden har Taliban indtaget en række distrikter. Bevægelsen hævder at have kontrol med mindst 87 af landets 421 distrikter.

 48. Billie Eilish undskylder: Talte med karikeret asiatisk accent i gammel video

  Den amerikanske sanger Billie Eilish undskylder for sin opførsel i en gammel video, hvor hun synger med på en sang med racistiske linjer og taler med en karikeret asiatisk accent, der florerer på TikTok.

  - Jeg væmmes, og jeg skammer mig over, at jeg har sunget med på det ord, skriver hun på Instagram.

  Hun skriver, at hun var 13 eller 14 år gammel, da hun optog videoen.

  - Det er den eneste gang, jeg har hørt ordet, og det er aldrig et, som er blevet brugt af nogen i min familie. På trods af min uvidenhed og alder er der intet, der undskylder det faktum, at det var sårende. Og det er jeg ked af.

 49. Skuespilleren, der spiller Gunther i Friends, har kræft: 'På et tidspunkt får det nok has på mig'

  Du kender ham sikkert bedst som den platinblonde barista, der arbejder på Central Perk, og har haft et tiårigt langt crush på Rachel.

  Skuespilleren, der spiller Gunther i tv-serien 'Friends', James Michael Tyler, har uhelbredelig kræft. Det fortalte han i talkshowet Today, der sendes på NBC News.

  - Jeg blev diagnosticeret med fremskreden prostatakræft, som havde spredt sig til mine knogler.

  - Jeg har levet med diagnosen i snart tre år. Det er gået ind i fjerde stadie nu. Det er det sidst stadie, så du ved, på et tidspunkt får det nok has på mig.

  På Instagram takker han for al den kærlighed og støtte, han har modtaget.

 50. Nordkorea afviser håb om atomforhandlinger med USA

  USA må forvente at blive skuffet, hvis landet vil diskutere Nordkoreas atomvåbenprogram.

  Sådan lyder det i en erklæring til det nordkoreanske nyhedsbureau KNCA fra Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong. Det skriver Reuters.

  Kim Yo-jong er en del af toppen af Koreas Arbejderparti, og hun betragtes som en tæt rådgiver for landets øverste leder, Kim Jong-un.

  Hun reagerede på en udtalelse fra den amerikanske sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan, som i søndags sagde, at han så som et "interessant signal" i en tale, som Kim Jong-un holdt for nylig.

  Kim Jong-uns tale handlede både om forberedelser til konfrontation og diplomati med USA, herunder altså også Nordkoreas atomvåben.

  Kim Yo Jongs 'advarsel', som Reuters formulerer det, kommer også efter, at USA's særligt udsendte repræsentant, Sung Kim, tilbød at forhandle med Nordkorea 'når som helst, hvor som helst og uden betingelser.' Det skete, da Sung Kim var på besøg i Sydkorea for at møde blandt andre den sydkoreanske præsident Moon Jae-in. (Foto: Jorge Silva © Ritzau Scanpix)
 51. Uefa sagde nej til stadion klædt i regnbuefarver i München: Nu vil borgmesteren fylde hele byen med regnbueflag

  Sådan ser det ud, når Allianz Arena i München er lyst op i regnbuens farver. (Arkivfoto) (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)

  Borgmesteren i den sydtyske storby München, Dieter Reiter, forstår ikke, hvorfor Uefa ikke vil give lov til at lade byens stadion lyse i regnbuens farver, når Tyskland i morgen spiller mod Ungarn.

  Derfor vil byen lade regnbueflag vaje fra rådhuset og lyse flere af byens vartegn op i regnbuefarver.

  - Jeg finder det skamfuldt, at Uefa forbyder os her i München at sende et signal til resten af verden om åbenhed, tolerance, respekt og solidaritet med de mange mennesker i LGBT-miljøet, siger han ifølge dpa, skriver Ritzau.

  Uefa har afvist ønsket, da man mener, at ansøgningen har en politisk karakter, fordi det specifikt var rettet mod en omstridt lov om seksuelle minoriteter, som den ungarske regering har vedtaget.

Mere fra dr.dk