Danske Thomas Kjems er nu genforenet med sin familie efter løsladelse

Den unge aalborgenser blev anholdt og smidt i Evin-fængslet i Teheran den 1. november sidste år. Fredag blev han løsladt og sendt hjem til Danmark.

Thomas Kjems ankommer her til Københavns Lufthavn lørdag den 3. juni 2023 efter syv måneder i det iranske fængsel Evin. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Et ufrivilligt langt ophold i Iran er slut for danske Thomas Kjems, som ved 11-tiden i dag satte benene på dansk grund for første gang i syv måneder.

Klokken 11.47 trådte han ud i ankomsthallen i Københavns Lufthavn, hvor han mødte pressen og fortalte om den tid, han har været igennem.

Den 28-årige aalborgenser har siden den 1. november sidste år været indsat i Evin-fængslet for politiske fanger i Irans hovedstad, Teheran, efter at han blev anholdt under en demonstration for kvinders rettigheder.

En demonstration, som han ifølge familiens advokat slet ikke deltog i. Han var blot på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, som man siger.

I går blev Thomas Kjems løsladt sammen med tre andre europæere, der har været fængslet i Teheran. For en uge siden løslod iranerne ligeledes den belgiske nødhjælpsarbejder Olivier Vandecasteele, der ellers havde fået en dom på 40 års fængsel og dertil 74 piskeslag og en bøde på en million dollar.

Han blev dømt af en iransk domstol, der mente, at Olivier Vandecasteele havde lavet spionage for en udenlandsk efterretningstjeneste og været involveret i hvidvaskning af penge.

De i alt fire europæere er sendt hjem mod at Belgien til gengæld har løsladt Asadollah Assadi til Iran. Assadi blev dømt i Belgien i 2021 i forbindelse med et planlagt bombeangreb, der blev forhindret i Frankrig. Han fik en dom på 20 års fængsel for de planer.

Billedet her er fra i aftes, da Thomas Kjems i hvid hættetrøje ankom til Belgiens militære lufthavn Melsbroek nordøst for Bruxelles. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Ritzau Scanpix)

Thomas Kjems familie var fredag aften i kontakt med DR Nyheder, og her fortalte de, at sagen med deres søn helt bevidst ikke har været omtalt i medierne, af frygt for at det ville påvirke en eventuel løsesum.

Familien er naturligt meget berørt af situationen, og de har igennem hele forløbet fået hjælp af den dansk-iranske advokat Sam Jalaei og støtte fra Udenrigsministeriet.

Ingen fysisk tortur

I dag valgte de så at stå frem, kort efter sønnens ankomst til København, hvor Thomas Kjems altså satte ord på sine oplevelser.

Han siger, at han ikke har været udsat for fysisk tortur, og at han har fået både mad og drikke under sit ophold. Iranerne har ikke gjort andet end at behandle ham "sindssygt godt", understreger han.

- Jeg ved ikke, hvor meget jeg nåede at tænke, da jeg kom ind i fængslet. Efter nogle måneder kunne jeg godt se, at jeg ikke vidste, hvor lang tid det her ville tage, sagde Thomas Kjems, der havde fået langt hår og skæg.

Forleden fik han pludselig at vide, at han skulle pakke sine ting sammen. Tre tæpper, en tandbørste og et håndklæde, og så var det bare ud af døren i det tøj, han stod i.

Efter nogle timers forvirring om, hvad der skulle ske med ham, blev han endelig sendt afsted til Danmark via Belgien sent i aftes.

Laver rejsevideoer til Youtube

Thomas Kjems' far, Erik Kjems, fortalte fredag aften til DR Nyheder, at Thomas rejste rundt i Iran i hele oktober frem mod sin anholdelse.

Han er couch-surfer og laver videoer til Youtube om sine mange rejser og oplevelser rundt i verden.

Således befandt han sig faktisk i Ukraine, da krigen brød ud for 15 måneder siden, og han forlod landet i timerne efter de første missilnedslag efter at have talt med sine bekymrede forældre.

Han tog videre til Armenien og endte så i Iran, hvor han blev anholdt under den føromtalte demonstration, som han altså ifølge sin familie ikke deltog i.

Ifølge advokat Sam Jalaei havde familien håbet på, at Thomas ville komme hjem før hans søsters bryllup i september. Hun holder polterabend i dag, så på den måde er det nærmest symbolsk, at Thomas nu er hjemme i Danmark.

Thomas Kjems med mor Kirsten i baggrunden. Familien har valgt at stå frem i dag og fortælle om oplevelsen, hvorefter de beder om at få fred. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Thomas Kjems fortalte på et møde med pressen på det nærliggende Clarion Hotel, at det er en surrealistisk følelse at være genforenet med sin familie.

- I går kunne jeg ikke forstå det. Det var mere forståeligt i dag, da jeg så Danmark ud af flyveren. Det er enormt rart at se mine forældre igen, sagde han omgivet af forældrene Erik og Kirsten Kjems og Sam Jalaei.

Han fortalte om sin anholdelse, at han befandt sig på et hostel, da seks-syv personer fra den iranske efterretningstjeneste kom og førte ham væk.

- De kiggede ondt på mig, og så kom jeg i fængsel. Jeg prøvede at forklare, at jeg ikke havde gjort noget forkert, men det fik de mig til at føle. Alle forhør foregik med at blive råbt i hovedet, og jeg så først en advokat efter et halvt år, sagde Thomas Kjems.

Hans formål med overhovedet at rejse ind i landet var, at han i en Youtube-video ville fortælle om, hvor gæstfrie iranerne er, og hvor flot en arkitektur, man ser i deres land. Han var bevidst om ikke at filme militære anlæg og regeringsbygninger - netop for ikke at provokere nogen og bryde reglerne.

- Jeg blev nok lidt modig med mine videoer, for da jeg begyndte at snakke med folk, kunne jeg se, at der var et problem her (i landet, red.). Jeg fik sympati for dem og lyst til at gøre mere end bare at fortælle en historie om gæstfrihed og arkitektur. At iranerne og deres regering ikke er den samme. Men - jeg blev altså tracket af myndighederne, der vidste noget om, hvad jeg foretog mig, forklarede Thomas Kjems.

Han er ikke klar over, hvordan myndighederne fandt frem til ham, men han tilføjer, at hvis han havde vidst inden sin indrejse, hvad han ved i dag, var han "på ingen måde rejst ind i Iran."

Udenrigsminister Løkke: Glad og lettet

I går skrev udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i en mail til DR Nyheder, at han "både er glad og lettet over, at en dansk statsborger nu er på vej hjem til sin familie, efter at have været fængslet i Iran."

Han fortalte videre, at Udenrigsministeriet i tæt samarbejde med andre myndigheder har lagt et stort stykke arbejde i at få danskeren udleveret og har ydet konsulær bistand gennem hele forløbet.

- Jeg har også selv talt med den iranske udenrigsminister ad flere omgange og været i kontakt med familien, som har stået i en svær situation. Det er meget glædeligt, at sagen nu har fundet en lykkelig afslutning, skriver Lars Løkke Rasmussen.

- Vi har været i tæt kontakt med vores partner i Belgien, som har ydet stor hjælp. Også Oman har spillet en vigtig rolle. Det er regeringen meget taknemmelig for, skriver Lars Løkke Rasmussen, som af hensyn til familien ikke vil udtale sig yderligere om sagen.