Danskere åbnede deres hjem for fremmede efter skyderi i Field's: ’De græd og var rystede'

På sociale medier tilbød danskere husly, kørsel og anden hjælp til de mange mennesker, der var i Field’s og Royal Arena under skudangrebet i går.

Folk er på vej fra Field's, efter en gerningsmand åbnede ild mod tilfældige søndag i et angreb, de har kostet tre mennesker livet. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Tanja Andersen bor et stenkast fra Field’s og kommer ”nærmest dagligt” i det store indkøbscenter.

Dog ikke i går eftermiddag, hvor hun fra vinduet i sin lejlighed kunne følge med i, hvordan store strømme af mennesker gik og løb ud af centret.

- Jeg skulle ud at gå med min søn, og da jeg så kommer ud i opgangen, sidder der en flok mennesker og er helt panikslagne og skrækslagne. Der er nogen, der starter med at spørge, om de må få et glas vand. Det siger jeg "ja" til, og de fortæller mig så, at de er løbet fra Field’s, fordi der blev skudt, siger hun.

På det tidspunkt har hun intet hørt om skyderiet, og det er sparsomt med information om, hvad der foregår, forklarer hun.

- Folk kom langsomt op og spurgte, om de måtte få noget vand hos mig. De satte sig ude foran min opgang. Stille og roligt kom de ind i min lejlighed og græd og var rystede. De vidste ikke, om de måtte gå ud, om der var andre gerningsmænd, eller om de havde fanget ham, der havde skudt, siger hun.

Tanja Andersen fortæller, hvorfor hun i dag har været forbi Field’s og lægge blomster:

Private tilbød hjælp

Søndag eftermiddag klokken 17.35 får politiet for første gang en anmeldelse om skyderi i shoppingcentret Fields’s på Amager.

13 minutter senere klokken 17.48 bliver en 22-årig mand, der nu er sigtet i sagen, anholdt, og som aftenen – og natten – skrider frem, står det klart, at flere personer er dræbt og hårdt sårede.

Politiets meldinger om det alvorlige skudangreb får flere beboere i nærområdet til at samle sig omkring centret. Ligesom Tanja Andersen tilbyder de deres hjælp til de mange mennesker, der er strandet på Amager.

Også på sociale medier som Facebook og Twitter tilbyder adskillige brugere, både på Amager og andre steder i København, at åbne deres hjem for folk eller køre dem hjem.

En familie omfavner hinanden efter skyderiet i Field's søndag. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Tilbuddet om hjælp er både rettet mod de mange mennesker, der har opholdt sig inde i shoppingcentret. Men også de mange tusind - primært unge - der skulle have været til koncert med den britiske popmusiker Harry Styles i Royal Arena, der ligger få hundrede meter fra Field's.

En koncert, der bliver aflyst som konsekvens af skyderiet, og som betyder, at tusindvis af publikummer fragtes væk fra området via metroen, som kører folk direkte til Kronen i Vanløse, hvorfra deres pårørende kan hente dem.

Følte sig magtesløs

Én af dem, der tilbød sin hjælp efter at have fulgt situationen hjemmefra, er Jonathan Lorenzen, der til daglig arbejder som klubpædagog.

Han bor tæt på Vanløse Station og kender mange unge mennesker, der skulle til søndagens koncert.

- Konen var hjemme, og børnene sov, og jeg følte, jeg måtte gøre et eller andet, for det hele føltes så magtesløst, siger han.

Hvad der startede som et tilbud om hjælp til de unge, han kender personligt, udviklede sig hurtigt til at gælde alle dem, der havde brug for et lift videre.

For mens hans startede med at tilbyde sin hjælp i opslag på de sociale medier, var der ikke umiddelbart nogen, der reagerede. Og han besluttede derfor at køre til Vanløse Station for at se, om der var nogen, der havde brug for at blive kørt videre.

- Til at starte med ser jeg en masse forældre og pårørende, så jeg kører egentlig derfra. Men på vej væk fra stationen, kan jeg se, der er rigtig mange, der står og kigger efter busser, og det går op for mig, at de stort set allesammen er udlændinge, siger han og understreger, at "rigtig mange i nærområdet stillede sig til rådighed."

Tre unge svenske kvinder skal nå et tog fra Københavns Hovedbanegård, og han kører dem dertil. Bagefter vender han tilbage til Vanløse Station, hvor han også samler en mor og datter op og kører dem til Frederiksberg.

- For mig handlede det om, at folk kunne komme trygt hjem, siger han.

- Hvis jeg, sammen med en masse andre, kunne give en lille hånd med til det, føltes det som det rigtige at gøre.