Seneste Nyt

Datatilsynet: Danske skoleelever må ikke bruge Chromebooks

Hvis du har et barn, der bruger en Chromebook-computer udleveret af skolen, bliver tasken angiveligt lidt lettere i det nye skoleår.

Det skal nemlig være slut med at bruge dem i de danske folkeskoler, lyder det i en ny afgørelse fra Datatilsynet.

Tilsynet har igennem længere tid haft fokus på brugen af Chromebooks og Google Workspace i kommunerne, hvor mange elever bruger systemet hver dag.

Tilsynet har i første omgang haft fokus på Helsingør Kommune, som i september 2021 fik et påbud om at foretage en risikovurdering af behandlingen af personoplysninger. Datatilsynet har nu på baggrund heraf konkluderet, at elevernes data kan risikere at blive udleveret til Google eller andre tredjeparter til brug for markedsføring, og det er i strid med GDPR-reglerne på flere punkter.

Afgørelsen får formentlig også betydning for landets øvrige 97 kommuner, skriver Datatilsynet nederst i dette resumé.

Over for Ritzau siger Dorte Andreas, næstformand i Skolelederforeningen, at hun frygter konsekvenserne af det her, når det gælder kvaliteten af undervisningen.

- Meget af vores undervisning er baseret på digital brug og brugen af Chromebooks, så det her gør, at vi skal tænke undervisningen på en helt anden måde. Vi står i en kritisk situation for skolerne, siger hun.

Nyheder

  1. Earth Hour: Verden rundt slukkes lyset for at gøre opmærksom på klimaforandringer

    Humayuns grav i New Delhi, Indien var henlagt i mørke i anledning af "Earth Hour". Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis (Foto: © ANUSHREE FADNAVIS, Ritzau Scanpix)

    Måske opdagede du det selv for ikke så længe siden?

    Uanset hvad løber årets absolut største lyseslukker-begivenhed (i ordets bogstavelige forstand) i hvert fald af stablen i disse timer, og verden over opfordres folk til at slukke lyset mellem klokken 20.30-21.30.

    Opfordringen, der går under navnet "Earth Hour", kommer fra Verdensnaturfonden WWF og skal fejre naturen, sætte fokus på klimaforandringer og tabet af biodiversitet.

    Som klokken time for time slår 20.30 i jordens forskellige tidszoner vælter det ind med mørke billeder fra forskellige byer og vartegn.

    • Parthenon-templet på toppen af Akropolis kan normalt ses lyse op fra store dele af Athen. Men her til aften har det gamle tempel stået mørkt hen i anledning af "Earth Hour". Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis (Foto: © ALKIS KONSTANTINIDIS, Ritzau Scanpix)
    • Colosseum i Rom i en noget mørkere udgave, end det normalt er tilfældet. Foto:REUTERS/Yara Nardi (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)
    • Byporten Brandenburger Tor i Berlin er normalt kraftigt oplyst om aftenen, men i anledning af "Earth Day" har der her til aften været mørkt på pladsen. Foto: EPA/CLEMENS BILAN (Foto: © CLEMENS BILAN, Ritzau Scanpix)
    • Det er ganske vist ikke alle der har fået memoet i millionbyen Hongkong, men skylinen er alligevel markant mindre oplyst, end det normalt er tilfældet. Foto: Bertha WANG / AFP (Foto: © BERTHA WANG, Ritzau Scanpix)
    • Nej, Jørn Utzon glemte ikke at tænke på belysning, da han tegnede det ikoniske operahus i Sydney, Australien. Men lyset blev her til aften slukket i anledning af "Earth Hour". Foto: REUTERS/Jaimi Joy (Foto: © JAIMI JOY, Ritzau Scanpix)
    • Tårnet på Azadi-pladsen i den iranske hovedstad, Teheran, har også været uden lys her til aften. Foto: Majid Asgaripour/WANA (Foto: © Wana News Agency, Ritzau Scanpix)
    1 / 6
  2. Viktor Axelsen får bank og misser Swiss Open-finale

    Det var en hård dag på kontoret for danske Viktor Axelsen, der ikke kunne følge med sin taiwanesiske modstander. (Foto: © Andrew Boyers, Ritzau Scanpix)

    Danske Viktor Axelsen tabte lørdag aften til taiwanske Chou Tien-chen i semifinalen ved Swiss Open med cifrene 21-10, 21-15.

    Det var ikke tydeligt at se på banen, at den 29-årige verdensmester var favorit, da han mødte taiwaneren, der ligger nummer 6 på verdensranglisten. For især i første sæt udspillede Chou Tien-Chen danskeren, der halsede efter.

    Axelsen fulgte bedre med i andet sæt, men alligevel forblev det spillemæssige overtag hos den 33-årige taiwaner.

    Chou Tien-Chen sprudlede af selvtillid, reagerede hurtigst fremme ved nettet og smashede med en styrke, som gentagende gange tog fusen på danskeren.

    Dermed blev det til overraskende dansk nederlag i to sæt, og en herresingle i Swiss Open uden dansk deltagelse i finalen.

  3. Fremover skal du aflæse din gasmåler fire gange årligt

    Fremadrettet vil din gasmåler ikke få lov at samle støv i samme grad, som det måske er tilfældet i dag.

    Fra juni bliver det nemlig obligatorisk for landets omkring 400.000 gaskunder at aflæse deres gasmåler fire gange om året i stedet for én.

    Det oplyser den statslige gasdistributør Evida på sin hjemmeside.

    Ændringen sker ifølge Evia for at sikre, at der "vil være bedre overensstemmelse mellem forbrug og regning, hvis der sker større ændringer i dit forbrug”.

    Den første aflæsning finder sted 30. juni, og de resterende målinger for det igangværende varmeår vil finde sted i september, december og marts næste år.

  4. Israels forsvarsminister går imod Netanyahu og opfordrer til at stoppe retsreform

    Yoav Gallant går som den første minister mod (Foto: © GIL COHEN-MAGEN, Ritzau Scanpix)

    Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, siger i en tale lørdag aften, at den retsreform, som premierminister Benjamin Netanyahus regering forsøger at gennemtvinge, må standses.

    Samtidig opfordrer han til, at de meget store demonstrationer, der har været mod regeringen, stopper.

    - Spliden i vores samfund udvider sig og trænger ind i de israelske forsvarsstyrker, siger Gallant ifølge New York Times.

    - Dette er en klar og umiddelbart håndgribelig fare for statens sikkerhed. Jeg vil ikke være part i dette.

    Hundredtusinder af israelere demonstrerer lørdag aften i Tel Aviv og andre byer i landet mod den planlagte retsreform, som de mener, vil omdanne Israel til et diktatur. (Foto: © Abir sultan, Ritzau Scanpix)

    Gallant tilhører lige som Netanyahu partiet Likud og er den første minister, der opfordrer til at droppe reformen. Han fortæller ifølge Ritzau, at han har talt om det med Netanyahu og gjort sit synspunkt klart.

    - Nu siger jeg det med min egen stemme: Vi må stoppe den lovgivende proces.

    Den israelske regering ventes i løbet den kommende uge at stemme om centrale dele af den nye lovgivning, som vil formindske den israelske højesterets betydning og give regeringen større indflydelse, når der skal udpeges dommere.

    Reformen vil også gøre det muligt med simpelt flertal i parlamentet at underkende afgørelser i højesteret.

  5. Intet lørdagsdrama på Fyn: Odense Håndbold er kvartfinaleklar i Champions League

    (Foto: © Tim K. Jensen, Ritzau Scanpix)

    Lørdag aften indkasserede Odense Håndbold en billet i Champions League-kvartfinalen, da fynboerne spillede 30-30 med Storhamar.

    For en uge siden vandt Odense Håndbold på udebane med 30-22 i det første opgør af to, hvilket betød, at meget skulle gå galt for danskerne, hvis ikke lørdagens mission skulle lykkedes.

    Hvilket den gjorde, selvom odenseanerne ikke spillede sæsonens bedste kamp.

    Holdet var faktisk bagud med tre mål ved pausen, men de holdte hovedet koldt, og i anden halvleg fik danskerne greb om kampen.

    Odense Håndbolds avancement betyder, at holdet skal møde det ungarske storhold Györ i en dyst over to opgør om komme med til Final 4-stævnet i starten af juni.

  6. Rundt om lørdagsrunden: Aalborg Håndbold og GOG sikrer sig top-2 i grundspillet

    Med to point mod TTH Holstebro har Aalborg Håndbold sikret sig top-2 i grundspillet. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

    På trods af flere afbud vandt Aalborg Håndbold lørdag eftermiddag overlegent over TTH Holstebro med cifrene 33-26.

    Holdene fulgtes nogenlunde tæt ad, indtil hjemmeholdet fra Aalborg stak af fra begyndelsen af anden halvleg. Nordjyderne kom foran 25-18, og så var spændingen skudt ud af kampen.

    Efter 24 kampe har Aalborg Håndbold 41 point, hvilket også gør sig gældende for GOG, der lørdag aften slog Skanderborg Aarhus med 39-34.

    De to topholds sejre betyder, at begge hold har sikret sig top-2 i grundspillet med to spillerunder tilbage.

    Samtidig med kampen i Aalborg var SønderjyskE tæt på at slå KIF Kolding. Selvom koldingenserne var bagud stort set hele kampen, lykkedes det favoritterne at sikre sig et uafgjort resultat til slut.

    Med pointtabet rykker KIF Kolding ned på femtepladsen, efter Skjern vandt over Mors-Thy med cifrene 25-19.

    SønderjyskE indtager tiendepladsen med 19 point, mens Mors-Thy ligger på ellevtepladsen med 13 point.

  7. Mia Blichfeldt er finaleklar efter drama i tre sæt

    Mia Blichfeldt er på nuværende tidspunkt placeret som nummer 23 på verdensranglisten. (Foto: © TIM KEETON, Ritzau Scanpix)

    Den danske badmintonspiller Mia Blichfeldt har spillet sig i finalen ved Swiss Open med en dramatisk sejr over amerikanske Beiwen Zhang på cifrene 19-21, 21-19, 21-18.

    Det startede ellers skidt for den 25-årige dansker, der trods et fremragende comeback akkurat måtte se sig slået i første sæt med 21-19.

    I andet sæt tog danskeren skuffelsen med på banen og kom hurtigt bagud med 12-3. Alligevel kæmpede Blichfeldt sig tilbage, og modsat første sæt lykkedes det for danskeren ved stillingen 19-19 at tage de to afgørende point og vandt med 21-19.

    I tredje og afgørende sæt bølgende opgøret frem og tilbage akkurat som i de to første. Men til slut kunne danskeren række armene i vejret, da hun sikrede sig en sejr 21-18 i tredje og afgørende sæt.

    Dermed er Mia Blichfeldt klar til at spille finale i Swiss Open søndag.

  8. Brasiliens præsident aflyser statsbesøg til Kina grundet sygdom

    Den brasilianske præsident, Luiz Inacio Lula da Silva, har aflyst sit planlagte statsbesøg til Kina.

    Det skyldes, at præsidenten har været så uheldig at tilegne sig en omgang lungebetændelse som følge af tidligere at have været syg med influenza.

    Sådan lyder meldingen fra hans pressesekretær ifølge Reuters.

    Luiz Inacio Lula da Silva skulle efter planen have sat kursen mod Beijing mandag den 27. marts, hvor han efter invitation fra den kinesiske præsident, Xi Jinping, skulle have debatteret "en ny æra og en ny fremtid for relationen mellem Kina og Brasilien på statsoverhoved-niveau".

    Det nu aflyste statsbesøg til Kina ville have været det første af sin slags for den brasilienske præsident, siden han overtog embedet lige efter årsskiftet.

  9. EU og Tyskland indgår aftale om biler med forbrændingsmotorer, der går imod EU-målsætning

    Tyskland og EU har lørdag indgået en aftale, der trækker i land med dele af EU-målsætningen om at forbyde salget af biler med forbrændingsmotorer fra 2035.

    Det oplyser Frans Timmermanns, som er næstformand for EU-Kommissionen og står i spidsen for "European Green Deal", hvormed EU sigter efter at blive verdens første klimaneutrale kontinent i 2050.

    - Kommissionen vil nu sørge for hurtigt at få taget de nødvendige juridiske skridt, skriver han på Twitter.

    Med dagens aftale vil det efter 2035 fortsat være lovligt at sælge biler med motorer drevet af såkaldte "e-fuels", der er en gruppe af syntetiske brændstoffer, i EU-medlemslandene.

    For omtrent en måned siden blev lovgivningen, som blev kaldt både "banebrydende" og "historisk", om at forbyde salget af biler med forbrændingsmotorer fra 2035 eller stemt igennem i EU-Parlamentet.

    Tyskland, der har en enorm bilindustri, har ved flere lejligheder udvist modstand mod det komplette forbud mod forbræningsmotorer, som der altså nu bliver blødt op for.

  10. Jon Stephensen: 'Jeg har da ligget vågen om natten. Søvnløs. Knust'

    Moderaternes kulturordfører, Jon Stephensen, har været under hård beskydning gennem de seneste uger.

    Af sin tidligere arbejdsgiver, teatret Aveny-T, er han blevet beskyldt for at have forfalsket en underskrift, ligesom tidligere kollegaer og samarbejdspartnere har berettet om blandt andet magtmisbrug og krænkelser.

    På scenen til Moderaternes årsmøde blev han i dag spurgt, hvordan den seneste tid så har været.

    - Det havde været let bare at sige, at det er et vilkår som politiker, at man skal stå på mål for meget. Det havde været den lette version. Men jeg har da ligget vågen om natten. Søvnløs. Knust.

    - Men det er jo også prisen. Prisen på at have 20-30 år som leder. Så tror jeg altid, der vil være nogen, der synes, man kunne have gjort noget anderledes. Og det kunne man nok også, siger han.

    Stephensen har tidligere afvist beskyldningerne om en forfalsket underskrift og har anlagt en injuriesag mod bestyrelsesformanden for teatret.

    - Men selvfølgelig er jeg berørt, og jeg kigger indad. Jeg vil gerne stå på mål for det politiske nu her. Men hvor meget skal ens fortid være en del… kan man myrde en politiker ved at myrde hans fortid? Jeg ved det ikke. Men jeg vil fastholde, at jeg har gjort det så godt, jeg kunne, siger han.

    DR har i dag forsøgt at få et interview med Jon Stephensen om sagen uden held. I videoen her kan du se, hvordan det gik:

  11. Fortuna Hjørring brager sammen med FC Nordsjælland i kvindernes pokalfinale

    Med en finaleplads i årets udgave af Gjensidige Kvindepokalen er Fortuna Hjørring blot en enkelt sejr fra at genvinde titlen. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

    Lørdag blev semifinalerne i Gjensidige Kvindepokalen afgjort, og det står nu klart, at Fortuna Hjørring skal møde FC Nordsjælland i finalen.

    Sidste år vandt Fortuna Hjørring turneringen, og nordjyderne er nu blot en enkelt kamp fra at genvinde titlen, efter holdet lørdag slog HB Køge med en 2-0 på hjemmebane i returopgøret.

    Den første kamp mellem de to semifinalister endte uden mål, og derfor var angriber Rikke Dybdahls to mål nok til at sikre Fortuna Hjørring en plads i finalen.

    I Aarhus sikrede FC Nordsjælland avancement til finalen, da holdet slog AGF med 3-0.

    Første semifinaleopgør mellem de to hold sluttede 1-0 til holdet fra Farum, og dermed går nordsjællænderne videre til finalen med et sammenlagt resultat på 4-0 efter de to semifinaler.

    Finalen i Gjensidige Kvindepokalen kan ses på DR's kanaler d. 21 juni.

  12. Klimaminister: Der er ingen grund til at være imod kernekraft

    Der er ikke nogen grund til at være imod atomkraft.

    Det siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i dag på Moderaternes årsmøde på et spørgsmål fra et af Moderaternes partimedlemmer.

    - Jeg synes ikke, der er nogen grund til at være mod kernekraft. I det hele taget skal vi ikke være imod ny teknologi, og vi skal ikke være imod at blive klogere.

    - Men kernekraft er mange ting, og traditionelle kernekraftværker er noget, der tager mange år at bygge. El fra sol og vind er billigere. Jeg er grøn, men jeg er også købmand, siger han.

    Han understreger altså, at det i de nuværende udgaver ikke er en energiform, der giver mening i Danmark på grund af prisen.

    - Men hvis teknologien udvikler sig, hvis der kommer mikrokernekraftværker, der kan klare konkurrencen på priserne, så har jeg ikke nogen ideologisk ting mod det. Det er simpelthen bare et spørgsmål om at sikre billig og grøn energi, lyder det.

  13. Mand har angrebet tre personer med håndgranat og kniv i Berlin

    Tysk politi har anholdt en 61-årig mand, efter at tre personer i aftes blev såret i et angreb med en håndgranat og en kniv i Berlin.

    Gerningsmanden udløste granaten ved indgangen til en lejlighedsbygning i den ydre del af hovedstaden, oplyser politiet ifølge AP. Her kom en mand på 61 og to kvinder på henholdsvis 42 og 46 år til skade.

    Efterfølgende gik gerningsmanden til angreb med kniv. Alle tre ofre blev bragt på hospitalet, og det mandlige offer er indlagt i livstruende tilstand, lyder det fra politiet ifølge nyhedsbureauet.

    Politiet pågreb manden i den umiddelbare nærhed efter hændelsen. De kan endnu ikke sige noget om motivet, eller om hvorvidt gerningsmanden og ofrene kendte hinanden.

  14. Wagner-chef: Flere end 5.000 kriminelle er blevet benådet efter at have kæmpet i Ukraine

    Flere end 5.000 personer, som blev hvervet fra fængsler for at tjene som lejesoldater i Wagner-gruppen i krigen i Ukraine, er blevet benådet i Rusland, fordi de har afsluttet arbejdet i deres kontrakter.

    Det skriver Wagner-gruppens stifter, Yevgeny Prigozhin, på telegram ifølge Reuters.

    - På nuværende tidspunkt er mere end 5.000 mennesker blevet løsladt på benådning efter at have gennemført deres kontrakter med Wagner, skriver han.

    Det anslås, at mindst 40.000 indsatte i russiske fængsler er blevet hvervet af den berygtede russiske lejehær. Tusinde af lejesoldaterne har været meldt dræbt.

    I februar lød det fra Prigozjin, at det officielt var slut med at love frihed i bytte for seks måneders militærtjeneste ved fronten.

  15. Dating-app for LGBTQ+-personer advarer egyptiske brugere: 'Politiet benytter falske profiler'

    Dating-appen Grindr advarer nu sine egyptiske brugere mod falske profiler oprettet af myndighederne.

    Brugere, der befinder sig i Egypten og benytter sig af appen, vil blive mødt af følgende besked, når de åbner tjenesten på deres telefoner:

    Vi er blevet advaret om, at egyptisk politi aktivt forsøger at anholde homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner fra digitale platforme. De benytter sig af falske profiler, ligesom de også har overtaget ægte profiler fra folk, som er blevet anholdt og efterfølgende fået taget deres telefoner. Vær ekstra forsigtig både online og offline.

    Det skriver Al Jazeera.

    Ifølge Udenrigsministeriet er homoseksualitet ikke ulovligt i Egypten, men det tolereres ikke.

    I 2017 arresterede myndighederne syv personer for at hejse et regnbueflag ved en rockkoncert, oplyser Al Jazeera.

  16. Moderaterne vil stifte ungdomsparti

    Moderaterne - der blev stiftet for under et år siden - vil nu have et ungdomsparti. Det har baglandet i dag vedtaget på partiets første ordinære landsmøde.

    - Vi vil gerne have jeres opbakning til, at de unge laver en forening ved siden af kaldet "Unge Moderater". Vi skal have bundet det hele sammen, så det ikke er et "dem" og "os", men at vi fortsat er på linje, siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau.

    Hidtil har Moderaterne haft en ungdomsafdeling, men nu skal den altså omdannes til et decideret ungdomsparti frem mod næste landsmøde.

  17. Danmarks modstander har forberedt defensive drillerier

    11 mand bag bolden. Rendyrket overlevelse. Ej, så slemt bliver det nok ikke, men fodboldherrernes modstander i søndagens EM-kvalifikationskamp, Kasakhstan, ved godt, at det defensive fundament skal være på plads.

    Det siger holdets landstræner, russeren Magomed Adiev, lørdag på et pressemøde i Astana, ifølge Ritzau.

    - Danmarks hold er fyldt med meget dygtige spillere fra store klubber i Europa, så det vil blive svært for alle hold i gruppen at møde Danmark.

    - Vi ved, at Danmark har en dygtig offensiv, og de angriber med rigtig mange spillere, og det skal vi være på vagt over for. Derfor kommer vi til at stå med mange mand kompakt på banen og prøve at tvinge Danmark til at spille ud på siderne, så det bliver sværere for dem at skabe chancer, siger Magomed Adiev.

    Kampen mellem Danmark og Kasakhstan spilles søndag klokken 15.00 og vises på TV2. Du kan også følge opgøret direkte i LIGA på P4 samt på dr.dk.

  18. Moderaterne stormede ind i Folketinget - nu vil de også indtage kommunerne

    Indtil for nylig har Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, politisk ikke været repræsenteret andre steder end i Folketinget.

    Ikke i kommunalbestyrelserne, ikke i regionsrådene, ikke i Europa-Parlamentet.

    Det blev der for kort tid siden lavet om på, da Løkkes egen søn, Bergur Løkke Rasmussen, skiftede sit Venstre-medlemskab ud med et lilla medlemskort hos Moderaterne og tog sit mandat i Europa-Parlamentet med.

    Men det skal ikke stoppe ved Europa-Parlamentet, lød det fra partiformanden, da han tidligere i dag holdt tale på Moderaternes årsmøde.

    - Vi skal hæve ambitionsniveauet fra at være i landspolitik til at være et parti, der også rækker ud efter Europa-Parlamentet og kommunerne. Moderaterne skal være et kommunalt parti, sagde han.

  19. 40.000 kunder var uden strøm i Aalborg

    Flere aalborgensere fik sig i formiddag en ubehagelig overraskelse, da strømmen pludselig gik i flere bydele, og lyskrydsene gik i sort.

    Ifølge elselskabet N1 er det to transformatorstationer ved Ådalen i Aalborg, der var stået af. Det skriver Nordjyske.

    Til Nordjyske har beboere i Kærby-området oplyst, at de hørte et stort brag, hvorefter strømmen røg.

    Strømmen er nu tilbage igen i det østlige Aalborg, men det kan ikke udelukkes, at der kommer flere strømafbrydelser.

    Netsleskabet N1, der ejer og driver elnettet i Aalborg, har endnu ikke fundet årsagen til strømsvigtet.

  20. Macron kritiseres for at tage 'luksusur' af under interview: Han er de riges præsident

    • Frankrigs præsident har i begyndelsen af et tv-interview, der blev vist onsdag, sit armbåndsur på. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)
    • Omkring ti minutter inde i interviewet tager han uret af, skriver The Guardian. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    Den franske præsident, Emmanuel Macron, er fortsat i et politisk stormvejr, efter hans regering i sidste uge gennemtvang en omstridt pensionsreform.

    Den har ikke kun fået franskmændene på gaden. Også på sociale medier runger utilfredsheden mod præsidenten, og nu har fjernelsen af et armbåndsur under et tv-interview gjort folk vrede, skriver The Guardian og Sky News.

    Omkring ti minutter inde i interviewet, som blev vist onsdag, tager præsidenten sit armbåndsur af, som det også fremgår af billederne ovenover.

    - De riges præsident har aldrig båret sit navn så godt, skriver Farida Amrani, som er medlem af Frankrigs Nationalforsamling for partiet La France insoumise på Twitter om episoden.

    Ifølge præsidentenspalæet, Élysée, tog Macron uret af, fordi det forstyrrede lyden under interviewet, når Macron gestikulerede for så at hvile armene på bordet.

    - Præsidenten tog ikke sit ur af for at skjule det, men fordi det bankede kraftigt mod bordet, skriver Élysée i en skriflig udtalelse.

    Kritikere beskriver uret som et "luksusur", som kan været op mod 80.000 euro værd, mens andre mener, det ligger i et prisleje på 2.400 euro eller under. Det er ifølge the Guardian uvist, præcis hvad uret er værd.

  21. Mindst 21 personer har mistet livet, efter stormvejr og tornado rammer USA

    Det har kostet mindst 21 personer livet, at et voldsomt vejr og en tornado har raseret dele af den amerikanske delstat Mississippi fredag.

    Det skriver flere medier, heriblandt ABC News og CNN.

    Mindst 13 dødsfald er registreret knap 100 kilometer fra byen Jackson, bekræfter retsmediciner Angelia Easton til CNN.

    Tre andre blev dræbt i Humphrey amt, fortæller beredskabschef Royce Steed.

    Yderligere tre personer i Caroll amt har mistet livet i deres hjem, siger retsmediciner Marks Stile, ligesom en anden retsmediciner i Monroe amt, Alan Gurley, bekræfter to dødsfald i forbindelse med uvejret.

    Eftersøgnings- og redningsaktioner blev igangsat i områderne omkring Sharkey og Humphrey, lød det i aftes fra delstatens beredskabsservice.

    Der blev i samme omgang udsendt tornado-advarsler.

    - Mange i MS Delta (nordvestlige del af delstaten, red.) har brug for din bøn og Guds beskyttelse i aften. Eftersøgning og redning er igang, skriver guvernør Tate Reeves på Twitter.

    Artiklen er opdateret med nye dødstal.

  22. Årets første store skovbrand i Spanien har forkullet 4.000 hektar land

    • Spanien gennemlever nu sit tredje år med usædvanligt tørt vejr med mindre nedbør end normalt.  (Foto: © LORENA SOPENA, Ritzau Scanpix)
    • Sidste år blev 785.000 hektar land i Sydeuropa brændt af i skovbrande, viser tal fra EU ifølge Reuters. Det er mere end dobbelt så meget som gennemsnittet de sidste 16 år. (Foto: © LORENA SOPENA, Ritzau Scanpix)
    1 / 2

    Spanske brandmænd har tilsyneladende fået kontrol med en skovbrand, der har hærget den østlige del af regionen Valencia i Østspanien.

    Skovbranden, som er den første store af sin slags i år, har bevæget sig over mere end 4.000 hektar skov, som er efterladt forkullet, skriver Reuters.

    Flere end 1.500 beboere er blevet evakueret fra deres hjem.

    Flere end 500 brandmænd har med assistance fra 20 fly og helikoptere stoppet skovbranden i at brede sig yderligere, skriver nyhedsbureauet, der citerer det lokale beredskab.

    Spanien gennemlever nu sit tredje år med usædvanligt tørt vejr med mindre nedbør end normalt.

    Sidste år blev 307.000 hektar land ødelagt af 493 skovbrande. Det var rekord, viser tal fra EU.

  23. Kæmpe asteroide flyver forbi Jorden i aften

    En usædvanligt stor asteroide passerer i aften himmelrummet mellem Jorden og Månen.

    Det oplyser Det Europæiske Rumagentur (ESA) ifølge AFP.

    Det er ikke sjældent, at en asteroide kommer forbi Jorden. Men denne asteroide måler 40 gange 70 meter, og klippestykker på den størrelse passerer normalt kun vores planet én gang hvert tiende år, skriver Ritzau.

    Asteroiden forventes at flyve med en hastighed på 28.000 kilometer i timen.

    Asteroiden har fået navnet 2023 DZ2, og ifølge rumagenturet passerer den med 175.000 kilometers afstand til Jorden.

    Det sker klokken 20.49 dansk tid.

    Der er dog ingen grund til at frygte, at den rammer Jorden, forsikrer Richard Moissl, der er afdelingsleder i ESA, over for AFP.

    En asteroide er et klippestykke, der kredser om Solen. Hvis et stykke af en asteroide knækker af og kommer ind i jordens atmosfære, kaldes dette en meteor.

    Artikelen er opdateret med en mere præcis betegnelese af en meteor.

    Billedet af asteroiden her er computergeneret og udleveret af ESA. (Foto: © Handout)
  24. Ngo: Dødstallet stiger til 19 efter amerikanske luftangreb i Syrien

    Dødstallet fra gårsdagens amerikanske hævnangreb i Syrien er steget, og nu meldes 19 soldater omkommet.

    Det oplyser organisationen Syrian Observatory for Human Rights, der overvåger situationen i Syrien gennem et netværk af kilder, skriver Reuters.

    I går lød det fra samme organisation, at otte proiranske soldater var blevet dræbt af luftangrebet i det østlige Syrien.

    Det amerikanske luftangreb var et modsvar til et droneangreb, der torsdag dræbte en amerikansk entreprenør og sårede fem amerikanske soldater.

    Ifølge Pentagon har amerikanske efterretningstjenester vurderet, at dronen var af iransk oprindelse.

    Hundredvis af amerikanske soldater er udstationeret i Syrien som en del af en koalition, der kæmper mod det, der er tilbage af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

  25. Putin-allieret og Duma-formand vil bandlyse Den Internationale Straffedomstol i Rusland

    Vyacheslav Volodin, som er en af Putins allierede og formand for det russiske parlament, Dumaen, foreslår at forbyde alle aktiviteter for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Rusland.

    Ifølge Volodin bør den russiske lov ændres, så al aktivitet fra ICC forbydes i Rusland. Og alle, der hjælper eller støtter domstolen, bør straffes, siger han ifølge Reuters.

    - Det er nødvendigt at arbejde på lovændringer, som forbyder enhver aktivitet fra ICC på vores territorium, skriver han på Telegram ifølge nyhedsbureauet.

    Efterfølgende har Rusland åbnet en sag mod flere dommere, der står bag arrestordren.

    ICC er også den domstol, der internationalt retsforfølger krigsforbrydelser.

  26. Biden advarer Iran efter angreb mod amerikanske soldater

    USA vil på "kraftfuld vis" beskytte amerikanere. Sådan lyder det fra præsident Joe Biden i en advarsel til Iran.

    - Tag ikke fejl: USA søger ikke konflikt med Iran, siger Joe Biden ifølge Ritzau under et besøg i Canada.

    - Men vi er klar til at handle på kraftfuld vis for at beskytte vores folk.

    Advarslen kommer, mens amerikanske soldater i Syrien og pro-iranske styrker flere gange det seneste døgn har rettet angreb mod hinanden, skriver Reuters ifølge Ritzau.

    Senest er en amerikansk soldat meldt såret i et angreb fredag. Det skete, efter en entreprenør med tilknytning til den amerikanske hær blev dræbt torsdag i et angreb, som ifølge USA blev udført af en drone med iransk oprindelse. Også seks andre blev såret i angrebet.

  27. Eksplosion på chokoladefabrik i USA dræber mindst to og sårer flere

    To personer har mistet livet, efter en kraftig eksplosion fandt sted på en chokoladefabrik i den amerikanske delstat Pennsylvania. Ni er fortsat savnet.

    Det skriver New York Times.

    Mindst otte personer blev såret i forbindelse med eksplosionen og modtog lægehjælp på et nærliggende hospital.

    Fabrikken ligger i West Reading. Byens borgmester, Samantha Kaag, udtaler, at eksplosionen var så voldsom, at den "flyttede" en nabobygning flere meter frem.

    - Det var ikke en fantastisk scene at komme frem til. Det var ret skræmmende, siger hun på et pressemøde.

    Det er indtil videre ukendt, hvad der har forårsaget eksplosionen.

  28. Intel-medstifter og mikrochip-udvikler Gordon Moore er død

    Intel-medstifter Gordon Moore (til højre) er død i en alder af 94 år. (Foto: © NICHOLAS ROBERTS, Ritzau Scanpix)

    Gordon Moore, der var med til at stifte teknologiselskabet Intel, er død i en alder af 94 år.

    Han døde fredag i sit hjem i Hawaii, oplyser Intel ifølge New York Times.

    Moore anses for meget betydningsfuld i de seneste mange årtiers teknologiske udvikling, idet han bidrog til udviklingen af kraftige mikrochips og computere.

    Ifølge New York Times kan han sammen med en håndfuld kolleger på Intel tage æren for at udbrede den bærbare computer og indarbejde mikroprocessorer i alt fra badevægte til biler.

    Gordon Moore har desuden en teori opkaldt efter sig - Moores lov fra 1965, som menes at have drevet den teknologiske udvikling.

  29. 52-årig mand er varetægtsfængslet: Sigtet for at bortføre børn

    En 52-årig mand, der torsdag blev anholdt og sigtet for at bortføre sine tre døtre, er nu blevet varetægtsfængslet.

    Det oplyser vagtchef ved Østjyllands Politi Martin Christensen til Ritzau.

    Sagen drejer sig om den 52-årige mand, der i 2014 forlod Danmark sammen med sine døtre.

    Ifølge politiet var hans hensigt, at han sammen med børnene skulle opholde sig et sted i udlandet i en længere periode.

    Manden havde imidlertid ikke ret til at tage børnene med sig, da deres mor havde den fulde forældremyndighed og altså ikke var indforstået med rejsen.

    Den 52-årige blev anholdt, da han ankom til Danmark fra udlandet sammen med to af sine døtre, der i dag er 19 og 22 år. Den tredje datter, der nu er 24 år, var ikke sammen med dem.

    Han er sigtet for børnebortførelse. Det er foreløbig uvist, hvor familien har opholdt sig siden 2014.

  30. Regeringen sætter finansiering af nærhospitaler på pause

    Finansieringen af de 25 nærhospitaler, som sidste år blev præsenteret som et helt centralt punkt i en sundhedsreform, sættes midlertidigt på pause.

    Det skriver Politiken.

    For en strukturkommission skal først se nærmere på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud, inden SVM-regeringen vil udmønte de 3,5 milliarder kroner til nærhospitalerne.

    Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til avisen.

    - Det her handler ikke om, at der ikke skal være nærhospitaler. Det handler om, at vi skal sørge for at tænke etablering af nærhospitaler sammen med fremtidens organisering af vores sundhedsvæsen.

    - Alt andet vil være uansvarligt, lyder det fra ministeren.

Mere fra dr.dk