Seneste nyt

Delta-variant i vækst: 154 smittetilfælde i Danmark i alt

Overblik

 1. Delta-variant i vækst: 154 smittetilfælde i Danmark i alt

  Der er i alt konstateret 154 smittetilfælde med Delta-varianten, der første gang blev påvist i Indien.

  Det oplyser Tyra Grove Kjær, der er konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut.

  - Halvdelen er opstået i de sidste tre uger. Så den er i vækst i Danmark nu, siger hun.

  Sundhedsmyndighederne forventer da også, at varianten på sigt bliver den dominerende variant herhjemme.

  - Vi kan prøve at mindske smittespredningen, så det bliver på et tidspunkt, hvor der er flere, der er fuldt vaccinerede, siger hun.

 2. Grøn omstilling - men ikke, når staten køber nye biler

  Vi skal alle være en del af den grønne omstilling, også når det vores transportbehov. Men det gælder tilsyneladende ikke, når staten køber ind til den offentlige bilpark. Berlingske skriver, at den danske stat i de seneste to år indregistreret 15 gange flere dieselbiler end grønne biler.

  Tal fra Danmarks Statistik viser, at staten i perioden fra juli 2019 til juli 2021 har indregistreret i alt 1220 nye personbiler. Og kun 4,9 procent ud af dem er enten elbiler eller benzin-plug-in-hybridbiler. Dieselbilerne udgør til gengæld 73,5 procent - eller 897 ud af de 1220.

 3. Mere end 300 brandfolk skal testes for giftige stoffer

  Mere end 300 brandfolk skal nu testes for giftige fluorstoffer i blodet. Der er tale om en stikprøve, som en ekspertgruppe har anbefalet for at afdække problemets omfang.

  Der er mistanke om, at brandfolkene er blevet forgiftet med fluorstoffet PFOS, som har været brugt i brandslukningsskum. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd onsdag ifølge Jyllands-Posten.

  Hvis prøverne viser spor af fluorstofferne, kan det blive nødvendigt at udvide undersøgelsen, sagde ministeren.

  PFOS menes både at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

 4. Nu kan du købe din egen hoverbike i Japan

  Direktøren Daisuke Katano viser ALI Technologies' hoverbike frem. Pris: 4,4 millioner kroner. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

  Vi er allesammen kommet et skridt nærmere på at leve i en verden, der ligner Blade Runner-filmene. Det japanske startup-firma ALI Technologies håber på, at man kan overbevise bilister om, at det det er en god ide at skifte bilen ud med en hoverbike - altså en svævende motorcykel.

  XTurismo Limited Edition-hoverbiken er netop kommet i handlen i Japan, hvor den koster 680.000 dollar svarende til 4,4 millioner kroner. På en enkelt opladning kan den ifølge ALI Technologies flyve i 40 minutter med en hastighed på op til 100 kilometer i timen, og firmaet forventer at have produceret 200 eksemplarer midt i 2022.

  Blandt investorerne i firmaet er elektronikgiganten Mitsubishi og fodboldstjernen Keisuke Honda.

  - Indtil nu har valget stået mellem at blive på jorden eller at være højt oppe i luften. Vi håber på, at vi kan tilbyde en ny måde at bevæge sig på, siger administrerende direktør Daisuke Katano.

  Under den nuværende lovgivning er det dog ikke tilladt at flyve med hoverbikes over gaderne i Japan.

 5. Sønderjyske ekspederer AGF ud af pokalturneringen efter forlænget spilletid

  Sønderjyske er videre til kvartfinalerne i pokalturneringen.

  Det blev sikret onsdag aften med en 2-0-sejr over AGF. Der skulle dog forlænget spilletid til, før sejren var i hus. Den ordinære spilletid sluttede målløst.

  Kristofer Kristinsson og Isak Jensen scorede Sønderjyskes mål.

  Sønderjyske slutter sig med sejren til Randers og OB, der også begge gik videre til kvartfinalerne onsdag aften. Randers slog Middelfart med 4-0, mens OB vandt 4-1 over FC Nordsjælland efter forlænget spilletid.

  Torsdag spilles de to sidste ottendedelsfinaler, når Aalborg Freja og Brøndby mødes, og FCM tager imod AaB.

 6. SE VIDEO: Vulkanudbruddet fortsætter - mest alvorlige i hundrede år

  Video: IGME-CSIC

  Vulkanudbruddet på den kanariske ø La Palma forsætter med voldsom kraft. Vulkanen Cumbre Vieja har i dag sendt voldsomme mængder af magma og sort aske op i luften, efter at en indre kegle i vulkanen var kollapset natten forinden. Nye lavastrømme er opstået, og de har udløst nye jordskred.

  Præsidenten for De Kanariske Øer, Angel Victor Torres, mener, at der tale om det mest alvorlige vulkanudbrud, som Europa har oplevet de seneste 100 år.

  Foreløbigt dækker lavaen fra udbruddet omkring ni kvadratkilometer af øen, mindst 2.162 bygninger er blevet ødelagt, og 7.500 mennesker har været nødt til at flygte fra deres hjem, siden udbruddet begyndte for en måned siden.

  Udbruddet forventes at kunne blive ved de næste tre måneder.

 7. Napoleonshat indbragte 1,76 million kroner

  En såkaldt Bicorne-hat (en hat med to hjørner), som har tilhørt Napoleon, blev i dag solgt på en auktion i London. (Foto: TYRONE SIU © Ritzau Scanpix)

  En gammel napoleonshat kom under hammeren ved en auktion i London. Og det var ikke en tør kage, men derimod en såkaldt bicorne-hat, som den franske kejser en gang selv har gået med. Den udgjorde højdepunktet ved dagens auktion hos det britiske auktionshus 'Bonhams', hvor den indbragte 200.000 pund svarende til 1,76 million kroner.

  Der var inden auktionen blevet analyseret hovedhår fundet i hatten, og dna fra hårene matcher den franske kejsers.

 8. Aalborg Håndbold taber svær udekamp i Champions League

  Aalborg Håndbold tabte onsdag aften topkampen i klubbens Champions League-gruppe.

  Ungarnske Pick Szeged fik skovlen under det danske mesterhold, og ungarerne sikrede en 31-28-sejr.

  Aalborg Håndbold er stadig på gruppens førsteplads, men Pick Szeged har med sejren samme pointantal som danskerne.

  Førstepladsen kan dog blive mistet, hvis enten Kiel eller Montpellier vinder senere onsdag aften. De to hold møder henholdsvis Vardar og PPD Zagreb.

 9. Simon Kjær forlænger med Milan

  Simon Kjær vil også være at finde i AC Milans midterforsvar i de kommende to år. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

  Simon Kjær har forlænget sin kontrakt med den italienske klub AC Milan.

  Det oplyser Milan på klubbens hjemmeside.

  Den danske landsholdsanfører har lagt to år til sin kontrakt, så den nu løber frem til sommeren 2024.

  Simon Kjær kom til Milan i januar 2020, og siden er den 32-årige forsvarsspiller noteret for 66 kampe for AC Milan.

 10. Heunicke: Vi skalerer op på testningen nu

  Antallet af coronasmittede og indlagte stiger dag for dag i et hastigt tempo i landet. Det seneste døgn er 1.871 blevet testet positive, hvilket er det højeste tal siden begyndelsen af januar.

  Derfor har man nu valgt at opskalere antallet af test i Danmark. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) her til aften i Aftenshowet.

  - Vi har i dag besluttet at skalere op på testningen. I dag har vi et niveau, der hedder 100.000 test om dagen. I går testede vi 93.000, så vi er meget tæt på det. Vi lægger 50.000 oveni nu, så vi når op på 150.000 daglige test, siger han.

  Han påpeger, at en stigning i antal test kan være med til at optrevle smittekæderne. I samme interview siger han, at der ikke er nogle konkrete planer om at lukke Danmark ned igen.

  - Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at undgå nye store nedlukninger, lyder det fra sundhedsministeren.

  Magnus Heunicke har indkaldt Folketingets partier til en "grundig briefing" på fredag om den nuværende coronasituation.

 11. Overlevende fra atombomben i Hiroshima er død: Delte mine tanker med Obama

  Sunao Tsuboi overlevede den 6. august 1945 atombombeangrebet mod Hiroshima, som amerikanerne udførte. Onsdag er han død i en alder af 96 år, skriver BBC.

  Han har siden angrebet dengang været en af frontfigurerne i kampen for at udrydde atomvåben. Det kom især til syne i 2016, da daværende præsident Barack Obama var på besøg i Hiroshima, som den første amerikanske leder siden angrebet.

  - Jeg fik muligheden for at dele mine tanker, lød det fra japaneren efter besøget.

  Sunao Tsuboi var på vej til universitetet, da atombomben eksploderede. Selvom han overlevede, så fik han slemme forbrændinger over hele kroppen.

  Omkring 140.000 mennesker blev dræbt af bomben.

  Se video fra momentet, da Barack Obama og Sunao Tsunboi mødte hinanden her:

 12. Lokalt politi i Baldwin-sag: Vi har fjernet et projektil fra offers skulder

  Det lokale politi i Santa Fe, hvor skuespilleren Alec Baldwin skød og dræbte filmfotografen Halyna Hutchins samt sårede instruktøren Joel Souza, har onsdag morgen lokal tid holdt deres første pressemøde siden episoden.

  Her kunne sherif Adan Mendoza forklare, at man har taget en projektil ud af skulderen på Joel Souza. Et såkaldt skarpt skud, der er blevet affyret fra en pistol af Alec Baldwin.

  Han siger samtidig, at man specielt har fokus på tre personer i efterforskningen. Alec Baldwin og så de to personer, som holdt pistolen, før den kom i hænderne på skuespilleren. Den våbenansvarlige Hannah Reed-Gutierrez og den assisterende instruktør David Halls.

  - Vi interviewer de personer, som undersøgte eller holdt våbenet, da det var ladt, før det endte hos Baldwin. Og der er nogle opfølgende spørgsmål, vi er nødt til at stille, siger han.

  Adan Mendoza siger samtidig, at det er for tidligt at sige, om der skal foretages nogle anholdelser.

 13. Heunicke indkalder partierne til corona-briefing

  Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt Folketingets partier til en "grundig briefing" på fredag om den nuværende coronasituation.

  Det har han ifølge tv2.dk fortalt i magasinet 'Lippert' på TV2 News. Mødet kommer på baggrund af den seneste uges stigende smitte- og indlæggelsestal som årsag til mødet.

  - Nu er der kommet den her stigning på en uge i et omfang, der har overrasket de fleste, og derfor følger vi situationen meget nøje, siger Magnus Heuncike.

  Ifølge ministeren vil der ikke komme konkrete forslag til restriktioner ved fredagens briefing. Men senere kan smittebegrænsende tiltag igen blive nødvendige.

 14. Norsk politi: Kongsberg-gerningsmand truede og sigtede på folk

  I alt 24 mennesker blev forurettet, da en 38-årig mand for to uger siden gik til angreb med bue, pil og to stikvåben i den lille norske by Kongsberg, omkring 70 kilometer vest for Oslo.

  Det oplyser norsk politi i dag ved et pressemøde ifølge nyhedsbureauet NTB.

  - Efterforskningen har indtil nu afdækket 24 forurettede. Blandt dem blev fem dræbt, tre blev såret, og 16 blev udsat for hændelser, som vi skal finde frem til under efterforskningen, sagde politiinspektør Per Thomas Omholt ved pressemødet i dag.

  - Der er nogen, som er blevet sigtet på, og som er blevet udsat for trusler. Som efterforskningen skrider frem, kan antallet af dem, som er blevet udsat for andre hændelser ændre sig, siger han.

  Ifølge politiet havde den 38-årige gerningsmand, der har erkendt de faktiske forhold, formentlig købt sine våben over nettet for et stykke tid siden. Han brugte bue og pile, da angrebet begyndte i den lokale Coop-butik, men han brugte sine to stikvåben, da han efterfølgende dræbte fire kvinder og en mand.

 15. Politiet advarer: Undgå røg fra brand i Pindstrup, selvom den ikke er giftig

  Østjyllands Politi har onsdag aften udsendt en beredskabsmeddelse, hvor man advarer borgerne i området om at indånde den røg, der er opstået ved en brænd i en trævirksomhed i Pindstrup.

  Branden er fortsat i gang, og der er kommet en del røg, som går ind over dele af byen.

  Der er foretaget målinger af røgen fra branden, og den vurderes p.t. ikke til at være giftig.

  Det kan dog være sundhedsskadeligt, hvis man indånder røg gennem længere tid, og derfor opfordrer politiet borgerne i det berørte område til ikke at opholde sig direkte i røgen.

  Hvis man bliver man generet af røgen, skal man søge indenfor og lukke vinduer, døre og ventilationsanlæg. Og hvis man føler ubehag efter at have været i røgen, skal man kontakte egen læge eller vagtlægen.

  Det vurderes, at det vil tage flere dage, inden branden er slukket.

 16. SF-topkandidat smittet med corona: Måtte forlade debatmøde

  Sisse Marie Welling er testet positiv for corona. (Foto: Kristian Djurhuus © Ritzau Scanpix)

  Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), måtte tirsdag aften forlade et debatmøde, da hun fik besked om, at hun var blevet testet positiv for coronavirus.

  Det skriver TV2 Lorry, der har været i kontakt med SF-politikeren.

  - Jeg er rigtig glad for, at det blev fanget, inden jeg begyndte at få symptomer – og dermed forhåbentlig, inden jeg har smittet nogen, lyder det i skriftlig kommentar fra Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.

  SF's politiske leder i København har desuden oplyst til lokalstationen, at hun er fuldt ud vaccineret, og at det positive svar kom efter en rutinetest.

  Selvom hun nu er i isolation, fortsætter SF-borgmesteren sin valgkamp på nettet, hvor hun forsøger at arrangere et online vælgermøde.

 17. Statsministeriet vil hjælpe kommissionen – og lave sms-regler

  Regeringen vil nu lave regler for, hvornår sms'er på ministres og embedsmænds mobiltelefoner må slettes. Det oplyser Statsministeriet i et skriftligt svar til DR.

  Initiativet kommer efter hård kritik af, at statsministeren samt flere af hendes nærmeste medarbejdere i Statsministeriet har haft deres mobiltelefoner sat op til automatisk at slette sms'er. Ifølge Minkkommissionen efter 30 dage.

  Det har betydet, at kommissionen ikke har kunnet få udleveret sms'er fra statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og afdelingschef Pelle Pape.

  Statsministeriet understreger i svaret, at sletningen ikke er i strid med gældende regler. Men skriver:

  "Den diskussion, der nu er opstået, viser, at der er behov for at udarbejde generelle retningslinjer for opbevaring og sletning af SMS-beskeder på tjenestemobiler i staten i lighed med de retningslinjer om opbevaring af slettede e-mails, som Justitsministeriet udsendte i september. Det arbejde vil Justitsministeriet nu igangsætte."

  Statsministeriet lover også at hjælpe med at genskabe de slettede sms'er fra perioden september 2020 til december 2020, som Minkkommissionen har bedt om. Altså fra månederne omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

  "Statsministeriet vil naturligvis bistå Minkkommissionen i forhold til de ønsker, kommissionen har i forhold til at forsøge at genskabe SMS-beskeder".

 18. Første kønsneutrale pas udstedt i USA

  I USA kan man nu få sit pas uden at skulle angive, at man enten er mand eller kvinde. Således har en amerikansk statsborger for første gang nogensinde fået et kønsneutralt pas, hvor kønnet er opgivet som X.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Jessica Stern, USA's særlige udsending, når det gælder LGTBQ+-rettigheder, kalder det en 'historisk og fejringsværdig' begivenhed, som bringer myndighedspapirerne i overensstemmelse med den virkelighed, som folk oplever.

  - Når en person får identitetspapirer, som afspejler deres sande identitet, oplever vedkommende en tilværelse med større værdighed og respekt.

  Det er ikke oplyst, hvem personen er, der har fået det historiske, kønsneutrale pas.

 19. Professor kalder Mette Frederiksens slettede sms'er for 'problematisk'

  Hvis sms-beskederne fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, ikke er blevet gennemgået og journaliseret, før de blev slettet, så er det problematisk.

  I hvert fald hvis beskederne er væsentlige for efterforskningen i Minkkommissionen. Det siger Frederik Waage, professor fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

  - Det er problematisk, at man helt sletter dokumenter, som sms’er er, inden for 30 dage, når man har en pligt til at journalisere. Grundlæggende ved vi ikke, hvad de her sms’er indeholdt, og vi ved ikke, om man skulle journalisere dem. Men det er sådan nu, at man må sætte spørgsmålstegn ved, om alting er sket korrekt, forklarer han.

  Han siger samtidig, at sms'er er at betragte på lige fod med breve i forhold til notatpligten.

  Minkkommissionen oplyste tidligere onsdag, at sms-beskeder fra fire medarbejdere i Statsministeriet er blevet slettet automatisk efter 30 dage. Nu ønsker kommissionen at få beskederne genskabt, da de kan være væsentlige for efterforskningen.

 20. Dansk Sygeplejeråd er ikke imponeret over indholdet i regeringens udspil

  Regeringen ønsker, at sundhedssektoren skal tættere på danskerne. Det står klart, efter den i dag præsenterede udspillet "Tættere på II".

  Men Dansk Sygeplejeråd sætter spørgsmålstegn ved, hvordan man kan gøre det, når der er stor mangel på sygeplejersker landet over.

  - Jeg er ikke imponeret over indholdet i udspillet. Jeg havde større forventninger til, at der også var noget om, hvordan vi kan sikre os, at vi kan rekruttere de nødvendige medarbejdere til den nye del af sundhedsvæsenet, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

  Hun påpeger, at der er en risiko for, at man ikke kan opretholde kvaliteten på nærhospitalerne, og at der vil være for store forskelle på kvaliteten rent geografisk. Hun mener, at man er nødt til at finde mere personale for at have succes med udspillet.

  - Hvis det var sådan, at der var en overflod af medarbejdere på det her område, så kunne man sagtens gøre det. Men vi står jo i en meget vanskelig situation, hvor der er for få medarbejdere af både sygeplejersker og andre. Stort set alle steder, siger Grete Christensen.

 21. Vi vil have masser af sodavand og burgere: McDonald's og Coca-Cola tjener flere penge

  Genåbningen ovenpå coronakrisen har været god for fastfoodgiganten McDonald's.

  I regnskabet for tredje kvartal er salget i de omkring 39.000 restauranter, der findes på verdensplan, steget med 14 procent til knap 40 milliarder kroner.

  I USA giver det gevinst, at flere sultne amerikanere vil have de helt store menuer. Oveni det har fastfoodkæden også sat priserne op, og det har også øget omsætningen.

  McDonald's kommer samlet ud af kvartalet med et overskud på 13,7 milliarder kroner svarende til 22 procent mere end sidste år.

  Coca-Colas kvartalregnskab nyder også godt af genåbningen.

  Omsætningen er steget med 16 procent til 64 milliarder kroner. Samtidig er overskuddet øget med 42 procent til 15,8 milliarder kroner.

 22. Farlig fugleinfluenza nærmer sig Danmark

  Der er konstateret et udbrud af fugleinfluenza på en gåsefarm med 663 gæs i Brunsbüttel i Slesvig-Holsten. Det oplyser Verdensorganisationen for Dyresundhed, OIE, ifølge Reuters.

  Udbruddet begyndte den 22. oktober og blev bekræftet dagen efter. Der er tale om den særdeles smitsomme variant H5N1-fugleinfluenza.

  Byen ligger omkring 100 kilometer syd for den danske grænse.

  Det sker dagen efter, at hollandske fjerkræavlere fik besked om at holde al deres fjerkræ indenfor, efter man konstaterede fugleinfluenza på en fjerkræfarm i provinsen Flevoland.

  Ifølge det hollandske handelsministerium vil omkring 36.000 dyr på farmen blive slået ned for at forhindre yderligere smitte. Det er anden gang i år, at Holland bliver ramt af fugleinfluenza, efter der udbrød smitte på en kalkunfarm tilbage i februar.

 23. Interne Facebook-dokumenter afslører, at Trump-besked forværrede uro i hele USA

  'Når plyndringen starter, så starter skydningen'

  Det er en lille bid fra et opslag, som USA's tidligere præsident Donald Trump lagde på sin Twitter- og Facebookprofil den 28. maj sidste år. Et opslag, som både førte til vold og en stigning af hadefulde ytringer på Facebook.

  Det viser interne dokumenter fra Facebook, skriver AP.

  Trumps opslag kom, tre dage efter at afroamerikaneren George Floyd mistede livet i Minneapolis under en anholdelse, og var direkte henvendt til de mange borgere, som gik på gaden i den amerikanske by.

  Facebooks dokumenter afslører, at det sociale medies automatiske kontrol vurderede opslaget til med 90 procents sandsynlighed at have brudt firmaets regler for at opfordre til vold. Men alligevel gjorde Facebook ikke noget ved opslaget.

  Dagen efter var der mange voldelige episoder i flere af USA's større byer.

  - Når folk ser tilbage på den rolle, som Facebook spillede, så vil de ikke sige, at Facebook skabte det, men Facebook var uden tvivl megafonen, siger Lainer Holt, der er professor i kommunikation, til AP.

 24. EU-Domstolen idømmer Polen daglige millionbøder i retsstrid

  Polen skal dagligt betale bøder på en million euro til EU-Kommissionen.

  Sådan lyder en afgørelse fra EU-Domstolen, EU's øverste domstol, ifølge Ritzau.

  Årsagen til bøderne er, at Polen ikke har rettet ind efter en tidligere afgørelse fra EU-Domstolen. Kernen i striden er et polsk disciplinærkammer ved landets højesteret.

  EU-Domstolen fastslog i juli, at kammeret ikke "sikrer upartiskhed og uafhængighed" og dermed ikke er foreneligt med EU-lov.

  Bøderne vil blive pålagt Polen, indtil landet efterlever EU's krav - og er yderligere brænde på bålet i en højspændt strid mellem EU og Polen.

 25. 1.871 nye smittede - antallet af indlagte runder 200

  De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at 1.871 personer er blevet testet positive for corona inden for det seneste døgn. Ud af 94.240 PCR-prøver har 1,99 procent af dem vist et positivt svar.

  Man skal tilbage til starten af januar for at finde et tilsvarende højt smittetal.

  Samtidig runder antallet af indlagte på hospitaler med corona 200 efter en stigning på fem. Heraf er 23 på intensiv og 12 i respirator.

  Der er fem nye dødsfald inden for det seneste døgn.

 26. Minkkommission: Mette Frederiksens sms-beskeder er slettet

  Mette Frederiksen og tre af hendes nærmeste medarbejdere i Statsministeriet har sat deres telefon op til at slette sms-beskeder automatisk efter 30 dage.

  Det oplyser Minkkommissionen til DR.

  Kommissionen er netop nu ved at kulegrave, hvad der skete i november sidste år, da regeringen besluttede at aflive alle mink uden at have lovhjemmel til det.

  Kommissionen har derfor bedt om at få sms-beskeder fra de centrale personer i minksagen for at kunne belyse så præcist som muligt, hvad der skete.

  Men meldingen fra Statsministeriet er, at Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justensen og departementsråd Pelle Pape alle sletter sms-beskeder automatisk efter 30 dage.

  Derfor har de ikke kunnet udlevere sms-beskeder fra november sidste år. I sidste uge kom en stribe sms-beskeder fra Barbara Bertelsen frem i kommissionen. Men det skyldtes, at de var fundet på modtagerens, departementschef i Fødevarministeriet Henrik Studsgaards, telefon.

 27. Vanvittigt tæt løb, men nu er ny biskop i Nordjylland fundet

  Thomas Reinholdt Rasmussen vandt bispevalget med 52 procent af stemmerne.

  1.765 præster og menighedsrådsmedlemmer har indtil middag haft mulighed for at stemme på, hvem der skal være nordjydernes nye kirkelige overhoved som biskop i Aalborg Stift.

  Og resultatet er, at det bliver 50-årige provst Thomas Reinholdt Rasmussen, der overtager tronen fra Henning Toft Bro.

  Han vandt bispevalget over provst Annette Bennedsgaard med 52 procent af stemmerne.

  - Det er overvældende, og jeg er slet ikke klar til at forstå det endnu, siger den nyvalgte biskop til DR.

  Første bispevalg var i september, men på grund af et alt for tæt løb, skulle kandidaterne ud i en anden valgrunde.

  Rettelse: Vi skrev tidligere, at Annette Bennedsgaard var sognepræst. Hun er provst.

 28. Dan-Bunkering-sagen: Jetbrændstof blev fragtet på mørkelagte skibe i sag om sanktionsbrud

  Det var med slukkede navigationssendere, at russiske tankskibe sejlede jetbrændstof til en havneby i Syrien fra 2015 til 2017 i sagen, hvor to fynske firmaer er tiltalt for brud på EU’s sanktioner.

  Sådan lød det fra anklagerne på andendagen af sagen mod Middelfartfirmaet Dan-Bunkering, der er tiltalt for at levere 172.000 ton jetbrændstof til russiske skibe, der sejlede det videre til Syrien.

  De russiske skibes sejladser er blevet kortlagt ud fra de signaler, skibe skal udsende for ikke at sejle på hinanden. Kortlægningen viser ifølge anklagerne, at de russiske tankskibe konsekvent slukkede de såkaldte AIS-sendere, hver gang de sejlede videre med jetbrændstof, som var leveret af Dan-Bunkering.

  Senderne var slukket i op til flere døgn. Og i det tidsrum kunne skibene godt nå til Syrien og losse jetbrændstoffet, lyder det fra anklagerne, der også har fremlagt andre underbyggende dokumenter.

  Dan-Bunkerings ejerselskab Bunker Holding og dets administrerende direktør, Keld Demant, er anklaget for otte af handlerne i sagen, og Dan-Bunkering for 33.

  Alle nægter sig skyldige. Ifølge forsvarerne har Dan-Bunkering ikke ansvar for, hvad der skete med brændstoffet, efter at det var blevet leveret.

 29. Brand i Pindstrup i Østjylland - Politiet opfordrer borgere til at passe på røgudvikling, der kan vare i dagevis

  Befinder man sig i Pindstrup i nærheden af spånpladeproducenten Novopan Træindustri, er det en god idé at gå indenfor og lukke døre og vinduer.

  Sådan lyder opfordringen fra Østjyllands Politi i en pressemeddelelse, efter en storbrand i går morges brød ud i en stor bunke træspåner.

  Siden i går morges har brandvæsnet arbejdet på at slukke branden, endnu uden held. Og det kan ifølge politiet tage flere dage, før ilden dør ud.

  Ingen personer er kommet til skade, men røgen kan være sundhedsskadelig, hvis man indånder den, oplyser politiet.

 30. Minkkommissionen: Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen har slettet sms-beskeder

  Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, har slettet en kontroversiel sms-korrespondance med sin kollega i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard.

  Det oplyser Minkkommissionen.

  Sms'erne blev fremlagt i kommissionen i sidste uge. Men de havde kun fundet vej til kommissionen, fordi Studsgaard havde dem på sin telefon.

  "Minkkommissionen kan oplyse, at kommissionen ikke har modtaget den omhandlede korrespondance fra Barbara Bertelsen. Statsministeriet har over for kommissionen oplyst, at sms-korrespondancen er slettet."

  Essensen i sms'erne var, at Bertelsen ville have Fødevareministeriet og fødevareminister Mogens Jensen til at tage ansvar for minksagen. Og hun var ikke tilfreds med en melding, der var kommet fra ministeriet.

  "Det er meget, meget skidt det her. Ægte tillidsbrud." skrev hun blandt andet.

  Nyheden om, at Bertelsen har slettet beskeder, kommer, dagen efter at BT kunne fortælle, at Mette Frederiksens stabschef, Martin Justesen, også har slettet beskeder.

  Minkkommissionen oplyser, at den ønsker at få genskabt Justesens beskeder.

 31. USA: Julian Assange kan afsone amerikansk fængselsdom i Australien

  WikiLeaks-stifter Julian Assange kan få lov til at afsone sin fængselsdom i hjemlandet Australien, hvis Storbritannien udleverer ham til retsforfølgelse i USA.

  Det forsikrer USA om, fremgår det af retsdokumenter i den appelsag, som i dag indledes i London, skriver Reuters.

  Storbritannien har hidtil nægtet at udlevere Julian Assange til retsforfølgelse i USA.

  En britisk dommer har nemlig vurderet, at der er overhængende fare for, at WikiLeaks-stifteren vil begå selvmord, hvis han afsoner i et amerikansk fængsel.

  Den beslutning appellerer USA nu og lover, at Julian Assange, hvis han udleveres til retsforfølgelse i USA, i stedet kan afsone sin amerikanske dom i Australien.

  I USA venter der Julian Assange et langt anklageskrift, såfremt han udleveres.

  Han er blandt andet tiltalt for gennem WikiLeaks at have offentliggjort flere millioner dokumenter, der ikke var tiltænkt offentligheden.

  Heriblandt dokumenter om USA's involvering i krigene i Afghanistan og Irak. Dokumenter, som ifølge USA har bragt amerikanske soldaters liv i fare.

 32. Fanø vil have færre turister - hæver færgeprisen

  Det bliver dyrere at tage færgen til Fanø, hvis du skal i sommerhus, på camping eller bare på udflugt.

  Et flertal i byrådet på Fanø har besluttet, at prisen på færgebilletten fra årsskiftet skal stige for alle andre end dem, der bor fast på øen.

  Prisstigningen er et led i finansieringen af den nye eldrevne færge Grotte, og det kan ses som en måde at komme af med det, som byrådsmedlemmet Karen Jeppesen fra SF kalder 'Fanøs overturisme'.

  - Vi har haft en stor strøm af turister, og de to seneste år har det været lige i overkanten. Det her er den eneste måde, vi kan regulere det på.

  Bilister kan se frem til en prisstigning på 20 procent, mens gående skal lægge 11 procent ekstra i billetlugen.

 33. Tidligere afdelingschef: 'Der var en urolighed for internationale konventioner fra dag et'

  - I et eller andet omfang har der været en urolighed for internationale konventioner fra dag et, fortæller tidligere afdelingschef i Justitsministeriet Jens Teilberg Søndergaard, der bliver afhørt i Rigsretssagen mod Inger Støjberg i dag.

  Jens Teilberg Søndergaard forklarer, at Justitsministeriet er inde over sagen for at give en vurdering af, hvad man kan og ikke kan.

  Han fortæller, at det var man, fordi sagen var kompleks.

  - Det var ikke noget, man kunne slå op i en bog, så det var jo noget, vi blev nødt til at tænke over ud fra lidt mere frie overvejelser, siger Jens Teilberg Søndergaard.

 34. NBA-stjerne iklæder sig blodplettede sko og angriber sportsgiganten Nike

  Enes Kanters sko i mandagens NBA-kamp. (Foto: Jim Dedmon © Ritzau Scanpix)

  NBA-stjernen Enes Kanter har på Twitter rettet kritik af det kinesiske styre og sportsgiganten Nike.

  I mandagens NBA-kamp mellem Boston Celtics og Charlotte Hornets iklædte Enes Kanter sig et par sko dekoreret med blodstænk og teksten ’Modern Day Slavery’ og ’No More Excuses’.

  I en video på Twitter uddybede han efterfølgende sit budskab, som er en kritik af den amerikanske sportsgigant Nikes aktiviteter i Kina.

  - Nike er højlydte, når det kommer til uretfærdighed i USA, men når det kommer til Kina, forholder Nike sig i tavshed, siger Kanter i videoen.

  - Der er så mange fabrikker i Kina, hvor der foregår tvangsarbejde. For eksempel uighurere i tvangsarbejde. Det er moderne slaveri, og det foregår i Kina lige nu.

  Uighurerne er et muslimsk mindretal i den vestlige kinesiske provins Xinjiang. Op mod en million kinesiske muslimer menes at have siddet i lejre eller fængsler i Kina.

  - I (Nike, red.) siger ikke et ord om undertrykkelse af minoriteter i Kina, siger Kanter.

 35. Aros finder ny direktør efter undersøgelse af arbejdsmiljø og ledelseskultur

  Kunstmuseet Aros har fundet en ny direktør, efter Erlend Høyersten fratrådte stillingen i juni.

  Den nye direktør er 53-årige Rebecca Matthews, oplyser Aros i en pressemeddelelse. Hun tiltræder stillingen 1. januar næste år.

  Matthews har flere internationale topposter inden for kunst og kultur bag sig, blandt andet i en ledelsesstilling ved Operahuset i Sydney. Senest har hun været ansat som direktør for Glasmuseet i Ebeltoft.

  Siden slutningen af juni har Aros været på udkig efter en ny direktør, efter tidligere direktør Erlend Høyersten stoppede på posten.

  Det gjorde han på baggrund af en undersøgelse af arbejdsmiljø og ledelseskultur på Aros, der konkluderede, at flere medarbejdere oplevede udfordringer med ledelseskulturen, og at der er forekommet krænkende handlinger.

 36. Nye Borgerlige ekskluderer kandidat til kommunalvalget efter Facebook-kommentar

  Nye Borgerlige har valgt at ekskludere en lokal kandidat til kommunalvalget i Halsnæs Kommune fra partiet.

  Det bekræfter partiet over for DR Nyheder.

  Det sker, da kandidaten i en kommentar på Facebook, som nu deles vidt og bredt på sociale medier, har skrevet:

  "Jeg dræber også gerne en muslim eller to".

  Det drejer sig om kandidaten Henning Linnemann, som var en af partiets i alt to kandidater i Halsnæs Kommune, men som nu altså er fortid i partiet.

  På baggrund af udtalelsen valgte Nye Borgerliges hovedbestyrelse nemlig at ekskludere Henning Linnemann fra partiet.

  Henning Linnemann skriver imidlertid selv på sin Facebook-profil, som ikke længere er tilgængelig, at han har "trukket sig som NB (Nye Borgerlige, red.) kandidat. UNDSKYLD TIL ALLE".

 37. Tag kandidattesten her: Se, hvem du er mest enig med i din kommune og region

  Er du i tvivl om, hvor du skal sætte krydset til kommunal- og regionalvalget den 16. november?

  Så tag DR's kandidattest og bliv klogere på, hvem af kandidaterne du er mest enig med.

 38. Iranere kan få benzin på deres biler igen efter stort cyberangreb

  Alle tankstationer i Iran var lammet af et cyberangreb tirsdag. (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH © Ritzau Scanpix)

  Myndighederne i Iran meddeler, at de fleste af landets tankstationer nu fungerer igen efter et stort cyberangreb tirsdag.

  Angrebet lammede samtlige 4.300 tankstationer i Iran og skabte lange køer i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

  Ingen gruppe har taget skylden for aktionen, som dog har visse ligheder med et angreb mod det iranske transportsystem i juli.

  I begge tilfælde gik hackerne tilsyneladende direkte efter at udfordre Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

  Tirsdagens angreb var således også rettet mod informationstavler på iranske motorveje, der viste teksten: "Khamenei, hvor er vores benzin?"

 39. Northside offentliggør de første 15 navne til næste års festival

  Den danske sangerinde og sangskriver Jada skal spille til næste års Northside i Aarhus. (Foto: KENT RASMUSSEN © Scanpix)

  Flere store internationale og danske topnavne gæster næste sommer Aarhus-festivalen Northside.

  Blandt navnene fra udlandet er hitsangeren Lewis Capaldi, den britiske elektroduo Disclosure, rapperen Princess Nokia, rockbandet Nick Cave & The Bad Seeds og norske Girl In Red.

  Flere danske navne har også fået plads på festivalplakaten. Blandt andre kommer Jada, Tessa, Clara, Coco O., Drew Sycamore, Hans Philip, Kashmir, Mew, Undertekst samt Suspekt og spiller på festivalen.

  Northside var aflyst i 2020 og 2021 på grund af corona, men vil i 2022 finde sted fra 2. til 4. juni.

  I artiklens oprindelige overskrift stod der 14 navne, men det er 15.

 40. Dune var en af årets mest ventede film. I 2023 kommer anden del af filmen

  (© SF film)

  Filmen 'Dune', der er blevet taget godt imod af både danske anmeldere og biografgængere, da den havde premiere for en måneds tid siden, får en efterfølger.

  Filmselskabet Legendary Entertainment har på Twitter bekræftet, at 'Dune: Del 2' er på vej, og mediet Variety skriver, den vil få premiere i oktober 2023.

  'Dune' solgte på åbningsweekenden i USA billetter for over 260 millioner kroner. Dermed er det den film, der har solgt flest billetter i en åbningsweekend i år for Warner Bros., der distribuerer filmen.

  Herhjemme kaldte DR's filmanmelder Per Juul Carlsen 'Dune' for "storladen action" og gav filmen fem stjerner.

 41. Se kortet: Her er regeringens bud på, hvor de nye nærhospitaler skal ligge

  Regeringen har netop fremlagt sit udspil "Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling".

  Et centralt punkt i udspillet er en pulje på fire milliarder kroner, hvormed man ønsker at oprette op til 20 nye nærhospitaler.

  I dag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) løfte sløret for 13 konkrete lokationer landet over, mens de sidste endnu ikke er faldet på plads.

  Regeringens bud er, at nærhospitalerne skal placeres i Nykøbing Mors, Skagen, Grenaa, Skive, Tarm, Fredericia, Nyborg, Tønder, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund og Helsingør.

 42. Regeringsudspil: Vil have flere ungdomsuddannelser uden for landets fire største byer

  Vil man have en livlig og sund ungdomskultur i lokalområder rundt om i landet, er det afgørende at sikre adgang til ungdomsuddannelser.

  Det mener regeringen og foreslår derfor i udspillet ’Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling’ at oprette flere ungdomsuddannelser uden for landets store byer.

  Et af regeringens centrale forslag på området er, at byer med over 10.000 indbyggere uden for de fire største byer i Danmark skal have mulighed for at etablere mindst en ungdomsuddannelse.

  Samtidig foreslår regeringen at afsætte 2,5 milliarder årligt til at investere i kvaliteten af uddannelsessystemet.

 43. Med en pulje på fire milliarder vil regeringen oprette nye nærhospitaler i 13 byer

  Regeringen lægger i sit udspil ’Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling’ op til at sikre bedre lægedækning i hele landet.

  Helt konkret er det regeringens ambition, at der oprettes op til 20 nærhospitaler. Regeringen foreslår 13 konkrete lokationer fordelt på tværs af landets fem regioner.

  Regeringens bud er, at nærhospitalerne skal placeres i Nykøbing Mors, Skagen, Grenaa, Skive, Tarm, Fredericia, Nyborg, Tønder, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund og Helsingør.

  I alt vil regeringen afsætte en pulje på op mod fire milliarder til nærhospitalerne. Pengene skal gå til bygninger, materiel og it-investeringer.

  Regeringen vil senere i år fremlægge et samlet sundhedsudspil med yderligere initiativer, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

 44. Over hele landet bliver valgplakater revet ned, overtegnet og smadret

  Skældsord sprayet henover ansigtet eller iturevne valgplakater strøet hen over fortovet.

  Det - og andre former for vandalisering af valgplakater - er noget, kandidater til kommunalvalget oplever over hele landet.

  Ifølge valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er det især fløjpartierne på begge sider i politik, der må stå model til hærværket.

  - Det, vi så ved sidste valg, var, at især de borgerlige partier Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige blev udsat for hærværk, og de mere midtersøgende partier ikke oplevede det i samme grad, siger han.

 45. Delstat nægter at lukke uvaccinerede ind til Australian Open

  Forvirringen er total i Australien.

  Natten til onsdag dansk tid har premierminister Scott Morrison udtalt, at uvaccinerede tennisspillere kan deltage i Australian Open, hvis de går i to ugers karantæne, men meget tyder på, at det alligevel ikke bliver tilfældet.

  Grand slam-turneringen skal spilles i Melbourne i delstaten Victoria, og efter premierministerens udmelding har delstatsleder Daniel Andrews allerede afvist at byde uvaccinerede tennisspillere indenfor.

  Det skriver Reuters og flere australske nyhedsmedier.

  Delstaterne skal ifølge australske retningslinjer anmode om dispensation, hvis de vil åbne grænserne for personer, der ikke er vaccineret mod coronavirus.

  - På vegne af alle de vaccinerede personer i Victoria, som har gjort det rette, vil min regering ikke anmode om dispensationer for uvaccinerede spillere. Hvis vi ikke anmoder om dispensationer, så bliver der ikke givet nogen dispensationer. Så er hele problemet i bund og grund løst, siger Daniel Andrews.

  Allerede i sidste uge var Daniel Andrews ude at så tvivl om, hvorvidt uvaccinerede spillere kan komme til Australian Open. Det vil gå ud over blandt andre Novak Djokovic, som indtil videre har sagt nej til vaccinen.

  /ritzau/

 46. Lastbil er løftet op på kajen efter tur i Limfjorden

  Lastbilen, der trillede af en færge i Limfjorden, blev langsomt hejst op af vandet. Ingen personer kom til skade, da lastbilen endte under vand. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  En lastbil, der tidligt i går morges rullede i Limfjorden fra en færge, er blevet hejst op af vandet og står nu på kajen i Hvalpsund.

  Det oplyser Falck til TV2 Nord.

  I forbindelse med bjærgningen af lastbilen stødte bjærgningsmandskabet på den udfordring, at lastbilen lå på en skrænt i vandet.

  Det var derfor nødvendigt at sende en dykker ned for at se, at alting var, som det skulle være.

  Sent tirsdag aften blev en container fra lastbilen hejst op af vandet, men det var altså først i nat, at selve lastbilen fulgte efter.

 47. Kommuner og regioner kan nu søge 150 millioner kroner til energirenoveringer

  Staten vil nu hjælpe landets kommuner og regioner med at renovere gamle bygninger, så de kan blive mere tidssvarende og energibesparende.

  Fra på mandag kan kommunerne søge om at få del i en pulje på 150 millioner kroner til at forbedre energiforbruget og til at digitalisere de mest nedslidte bygninger.

  - Vi vil gerne hjælpe de kommuner, der måske har lidt svært ved at få det til at hænge sammen, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

  Gennem puljen kan den enkelte kommune eller region få et tilskud, der svarer til 30 procent af prisen for de grønne projekter, der er meldt ind og godkendt af Energistyrelsen, som vurderer ansøgningerne.

  Der er dog et loft på fem millioner kroner per kommune eller region. Det er for at sikre, at pengene kommer flest muligt til gode, fortæller ministeren.

  Næste år bliver der igen hældt 145 millioner kroner i puljen.

 48. Dagens vejr: En grålig men lun efterårsdag

  Åskov hede ved Gram i Sønderjylland. (Foto: Foto: Metteline Ronja Severinsen)

  Der skal kun bruges en enkelt farve til at beskrive himlens farver i dag, og det er grå.

  Skyerne fra sydvest holder sig nemlig tæt over landet.

  I den nordlige del af Jylland vil der desuden trække byger og i en periode og let regn ind fra Nordsøen.

  Temperaturen ligger højt for årstiden, med et spænd fra 12 til 15 grader.

  Det vil dog være mere blæsende i dag end de foregående dage, med en jævn til hård vind fra sydvest. Langs Vestkysten op til kulingstyrke.

 49. Norge registrerer mere end 1.000 coronasmittede for første gang i over en måned

  I Norge oplever man lige nu et opsving i antallet af registrerede smittetilfælde med corona.

  Det seneste døgn er der registreret 1.144 nye smittetilfælde, viser den seneste opgørelse fra Norges pendant til Sundhedsstyrelsen, Helsedirektoratet.

  Det er mere end en måned siden, at antallet af dagligt smittede senest rundede de 1.000, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

  Under hele coronapandemien lyder døgnrekorden i Norge på 1796 smittetilfælde, som ifølge Ritzau blev registreret 31. august i år.

 50. Senatsudvalg anbefaler at tiltale Bolsonaro for coronahåndtering

  Et udvalg i det brasilianske senat har undersøgt præsident Jair Bolsonaros håndtering af coronapandemien, og udvalget anbefaler nu, at Jair Bolsonaro tiltales for flere kriminelle forhold.

  Det står klart, efter at udvalget tirsdag med stemmerne syv mod fire har stemt for at godkende en belastende rapport om præsidenten, som blev offentliggjort i sidste uge.

  Det skriver AP.

  I rapporten, som senatsudvalget nu har godkendt, anbefales det, at præsidenten blandt andet tiltales for misbrug af offentlige midler, opfordring til kriminalitet og sidst men ikke mindst - forbrydelser mod menneskeheden.

  Rapporten vil blive afleveret til Brasiliens rigsadvokat onsdag morgen lokal tid. Det siger senator Omar Aziz, der har ledet efterforskningen, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Det er uklart, om rigsadvokaten, der er udnævnt af Bolsonaro, rent faktisk vil rejse tiltale mod præsidenten.

  Brasilien har registreret over 600.000 dødsfald som følge af corona.

 51. Reklamer og hjemmearbejde giver giganter milliardoverskud

  Et overskud på 290 milliarder kroner og et på 121 milliarder kroner. Det seneste år har været yderst tilfredsstillende for giganterne Microsoft og Google.

  Begge har ifølge Ritzau præsenteret regnskab for tredje kvartal tirsdag aften, og medarbejderne i de to selskaber skal ikke blive chokeret, hvis julegaverne er lidt større i år.

  Hos Microsoft er omsætningen steget med 22 procent det seneste kvartal sammenlignet med sidste år. Man melder om særlig høj vækst på selskabets cloud-tjenester. Det har været mere efterspurgt i løbet af pandemien, fordi hjemmearbejde er blevet mere almindeligt.

  Hos Google er det specielt reklamepengene, der ruller ind for tiden. Omsætningen er i tredje kvartal steget med 41 procent. Alphabet, der er it-giganten, som ejer Google, henter 80 procent af indtægterne via reklamer.

  Alphabet er den fjerdemest værdifulde børsnoterede virksomhed i verden efter Apple, Microsoft og Saudi Aramco.

Mere fra dr.dk