Seneste Nyt

Den Lille Havfrue er blevet udsat for hærværk

Den Lille Havfrue på Langelinie i København, der er en af Danmarks største turistattraktioner, er blevet udsat for hærværk.

På stenen, hvor havfruen sidder, er der blevet malet et Z efterfulgt af et lighedstegn efterfulgt af et hagekors. Her til aften er hærværket stadig synligt på havfruen.

Bogstavet Z bliver i øjeblikket brugt på kampvogne og andre militære køretøjer i Ukraine, og det er blevet et symbol på støtte til det, som præsident Vladimir Putin betegner som en "særlig militæroperation".

Det er dog uklart, om tegnet ved Den Lille Havfrue er en direkte henvisning til den betydning.

Københavns Politi betragter dog hærværket som politisk motiveret. Det siger vagtchef Jesper Frandsen til B.T.

Nyheder

  1. Stridende golftours slår pjalterne sammen i nyt selskab

    De har været rygende uenige, men nu er de pludselig blevet gode venner.

    PGA Tour og DP World Tour er således blevet enige med udbrydertouren LIV Golf og dens ejer, den saudiarabiske investeringsfond Public Investment Fund.

    Sammen har de stiftet et fælles selskab, der skal pleje deres fælles kommercielle interesser og "forene golf globalt", skriver PGA Tour i en pressemeddelelse.

    Parterne med de traditionelle organisationer PGA Tour og DP World Tour på den ene side og LIV Golf på den anden har ligget i strid i efterhånden et par år.

    LIV Golf blev grundlagt i 2021 og begyndte at lokke store stjerner fra PGA Tour og DP World Tour med enorme præmiesummer og nye turneringsformater, skriver Ritzau.

    Der har siden været udelukkelser og søgsmål på kryds og tværs, men alt det er nu lagt i graven, oplyser PGA Tour.

    Saudi-Arabien, som Public Investment Fund hører til, beskyldes for såkaldt sportswashing, som har til formål at renvaske landets haltende ry og rygte gennem investeringer i sport, skriver Ritzau.

  2. Regeringen vil beskytte drikkevandet, men SF 'har svært ved at rose den for at gøre det, vi har aftalt for flere år siden'

    Det skulle hellere være kommet i går end i dag. Og faktisk var det allerede aftalt af et bredt politisk flertal i 2019.

    Derfor har SF's politiske ordfører, Signe Munk, svært ved at finde meget ros til regeringen, efter miljøminister Magnus Heunicke (S) i dag siger, at det fra midten af 2024 skal være forbudt at bruge sprøjtegift tæt på drikkevandsboringer, hvor der er risiko for, at giften ender i drikkevandet.

    - Det er svært at rose en regering for at gøre det, vi har aftalt for flere år siden. Vi roser jo heller ikke børn for, at de går i skole, siger Munk.

    Aftalen fra 2019 gav kommunerne frem til og med 2022 til at finde lokale løsninger på at stoppe brugen af sprøjtegift rundt om drikkevandsboringerne. Hvis ikke det skete, ville man indføre et nationalt forbud.

    Også i De Radikale synes de, at regeringen har "sovet i timen" indtil nu, siger miljøordfører Zenia Stampe.

  3. Herning kommune aflyser besparelser: 20 millioner kroner tilbage til de ældre

    Politikerne i Herning Kommune ruller nu deres besparelser på ældreområdet fra januar tilbage, fortæller venstreborgmester Dorte West.

    - Vi snakker om 20 millioner kroner, og det er jo selvfølgelig på den korte bane, siger hun.

    De oprindelige besparelser på 16-18 millioner kroner har medført, at de ældre blandt andet sidder alt for længe og venter på hjælp, når de kalder, eller ligger i sengen til klokken 11 om formiddagen, fordi der ikke er tid til at hjælpe dem op.

    Og afdelingsformand i FOA Midt- og Vestjylland, Susanne Andersen er stadig bekymret.

    - For hvad der så kommer til at ske på den lange bane, siger hun.

  4. Finland udviser ni ansatte på den russiske ambassade

    Den finske regering har besluttet at bortvise ni personer, der er ansat på den russiske ambassade i Finland, skriver finske YLE.

    Det forklares fra regeringens side med, at de udviste personer skulle have arbejdet sammen med efterretningstjenester og handlet i strid med Wienerkonventionen om diplomatiske forbindelser, skriver SVT.

    Den finske sikkerhedstjeneste Supo bekræfter det på Twitter og kalder det et "væsentligt tilbageslag" for russisk efterretningsvirksomhed i Finland.

    (Foto: © Skærmbillede Twitter)
  5. Drabsdømt 53-årig skød sin ekskone: Nu vil han have sin sag prøvet i landsretten

    En 53-årig mand, der sidste uge blev idømt livstid for at have dræbt sin 41-årige ekskone, har anket sagen til landsretten.

    Det skriver Dagbladet Ringkøbing Skjern.

    - Han vil gerne have, at nye dommere og nye nævninge vurderer sagen ud fra sin helhed med nye øjne uagtet den stillingtagen, der var i byretten, fortæller Jens Rask, der er den 53-åriges forsvarsadvokat.

    Manden blev kendt skyldig af et enigt nævningeting ved Retten i Aalborg.

    Drabet skete i 2021, hvor den 53-årige skød kvinden på klos hold med en pistol foran deres to børn ved en opgang på Skelagervej i Aalborg.

    Han er også dømt for psykisk vold og for over flere end 30 gange at have overtrådt et tilhold mod at kontakte kvinden.

    Den 53-årige har i retten erkendt at have skudt sin ekskone, men det var ifølge ham ikke planen, at kvinden skulle dø.

  6. Puff- og elf-bars får børn til at true hinanden

    Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at Pernelle Jensen er formand for unge- og uddannelses-udvalget i Region Syddanmark. Det er nu rettet, da det er i Fredericia Kommune.

    Onsdag får forældre til børn fra 4. til 9. klasse i Fredericia Kommune et brev. For børn og unge truer og afpresser hinanden i forbindelse med salg af puff- og elf-bars.

    - Det er meget foruroligende, at de her ulovlige nikotinprodukter bliver brugt af børn helt ned til 4. klasse, siger formanden for unge- og uddannelses-udvalget i Fredericia Kommune, Pernelle Jensen fra Venstre.

    Puff- og elf-bars kan beskrives som engangs e-cigaretter, der har sliksmag med eksempelvis jordbær, mint eller melon. De er ulovlige, og der er fundet eksempler, hvor en enkelt puff-bar har 200 gange mere nikotin end en almindelige cigaret, siger hun.

  7. Skjern mister sit eneste lægehus: Omkring 7.600 personer står uden læge

    Skjern står nu helt uden læge, efter at byens eneste lægetilbud, Dit Lægehus Skjern, er gået konkurs.

    Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

    Der er omkring 7.600 borgere tilknyttet lægehuset. De får direkte besked om deres fremtidige lægetilbud via digital post. Er man fritaget for digital post, får man et brev.

    Koncerndirektør i regionen Anders Kjærulff kalder det "en meget ulykkelig situation".

    - Vi arbejder intenst på at sikre borgerne i Skjern lokal lægehjælp. Både de kommende dage og på længere sigt, siger koncernchefen.

    Patienter med akut behov for hjælp fra en praktiserende læge kan søge hjælp hos nærmeste lægepraksis eller ved lægevagten. Der må dog forventes ventetid ved andre lægepraksisser.

  8. Kineserne er begyndt at bore et af verdens dybeste huller: 'Lige så svært som at køre lastbil på tynde stålkabler'

    Boringen foregår midt ude i ørkenen. Så sent som i maj fandt Sinopec, Kinas største raffineringsvirksomhed, olie og gas under en boring i Tarim-ørkenen i 8.500 meters dybde. (Foto: © XINHUA / Li Xiang, Ritzau Scanpix)

    Jordens ressourcer er knappe, og derfor er Kina gået i gang med at grave dybt i håb om at finde flere.

    Et specialbygget bor skal i over 400 dage grave sig ned gennem de forskellige jordlag og ende 11.100 meter nede midt ude i ørkenen ved Tarim-oliefeltet. Det skriver The Guardian.

    - Den dybe udforskningsbrønd vil give forskere mulighed for at studere Jordens interne struktur og udvikling og levere data til geovidenskabelig forskning, udtaler Kinas førende olie- og gasproducent, China National Petroleum Corporation, i en udtalelse.

    Men opgaven bliver ikke ligetil. Sun Jinsheng, der er videnskabsmand ved det kinesiske ingeniørakademi, udtaler ifølge The Guardian, at udfordringerne ved boreprojektet kan sammenlignes med, at en stor lastbil kører på to tynde stålkabler.

    Kinas præsident, Xi Jinping, ønsker at udvide Kinas energiforsyning og har bedt videnskabsfolk og virksomheder lede efter naturressourcer andre steder, skriver det britiske medie.

    Verdens dybeste menneskeskabte hul ligger i Rusland og er over 12.200 meter dybt.

  9. Første afgørelse efter kræftsag ender uden erstatning

    Den første afgørelse om erstatning efter kræftsagen på Aarhus Universitetshospital er nu faldet.

    Og den ender uden erstatning til en 65-årig mand, der ventede for længe på kræftbehandling på sygehuset.

    Det oplyser Patienterstatningen til DR.

    I alt har 30 søgt om erstatning indtil videre. Men de sidste 29 er endnu ikke afgjort.

    Kræftsagen handler om en række historier, som vi her på DR har kunne fortælle om en mangelfuld kræftbehandling af mave- og tarmkræft på Aarhus Universitetshospital.

    Sagen endte med at koste to direktører jobbet.

  10. Direktør i Andel Energi fratræder dags dato

    Energikoncernen Andel har netop meldt ud, at de har foretaget sig en ledelsesændring i datterselskabet Andel Energi.

    Det betyder, at administrerende direktør Ole Vestergaard fratræder dags dato.

    Det oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

    Andel skriver om baggrunden for fratrædelsen, at selskabet ønsker at styrke den ledelsesmæssige styring og resultatskabelse i Andel Energi.

    I den forbindelse har selskabet vurderet, at der skal en ny ledelses- og kompetenceprofil til i stillingen som selskabsdirektør.

    - Vi vurderer i den forbindelse, at der er brug for en ny profil på direktørposten til at drive Andel Energi videre. Det sker sideløbende med stor respekt og anerkendelse for Ole Vestergaards indsats i Andel gennem årene, siger Andels administrerende direktør Jesper Hjulmand.

    Koncernen er nu gået i gang med at finde en ny direktør til Andel Energi.

    Det forbrugerejede Andel, der har 1,2 millioner kunder, tjente sidste år 10,9 milliarder kroner på driften af energiselskabet og endte med et overskud efter skat på cirka fire milliarder kroner.

  11. Hundredevis af hættemåger fundet døde af fugleinfluenza

    Hættemåger nær Esbjerg, Aarhus og Haderslev har lidt en barsk skæbne på det seneste.

    Flere hundrede er nemlig på det seneste fundet døde af fugleinfluenza H5N1. Det skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på sin hjemmeside.

    - I England, Belgien, Holland og Tyskland er det gået hårdt ud over flere end et halvt hundrede kolonier af hættemåger. Tusindvis af måger er døde på grund af fugleinfluenza, siger Thomas Bregnballe, der er seniorforsker på Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet til DOF.

    Mennesker kan også blive smittet, hvis de omgås med fugle, som bærer virussen. Men det er direkte kontakt med de smittede fugle, som vurderes at være den mest sandsynlige årsag til smitte hos mennesker.

    Derfor skal man ikke røre fuglen, hvis man støder på en død og har mistanke om fugleinfluenza. I stedet skal man via en app kontakte Fødevarestyrelsen, der tager sig af indsamlingen af de døde dyr.

    Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Kontrol (ECDC) vurderer, at risikoen for den generelle befolkning er meget lav.

  12. Beredskabsmyndighederne advarer: Naturen er knastør - pas på med åben ild

    Solen skinner og folk trækker udenfor i stor stil.

    Samtidig har vi oplevet den tørreste maj i 15 år, og der er ikke udsigt til nævneværdige mængder nedbør i den nærmeste fremtid.

    Derfor opfordrer Rigspolitiet og landets beredskabsmyndigheder i en pressemeddelelse til, at man er ekstraordinært varsom med afbrænding, ukrudtsbrændere og cigaretskodder, når man opholder sig i den knastøre natur.

    De tre ting var ifølge Rigspolitiet årsag til 70 procent af alle naturbrande i Danmark i maj, hvor beredskabsmyndighederne har haft ekstra travlt.

    - De seneste uger har de kommunale redningsberedskaber kørt til flere brande i naturen, end vi har gjort tidligere år.

    - Det er vigtigt, at alle hjælper til og gør, hvad man kan for at undgå, at der opstår brand, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

  13. 14-årig fynsk dreng er fundet i god behold efter efterlysning

    En 14-årig dreng fra Fyn, der natten til tirsdag blev efterlyst af Fyns Politi, er fundet i god behold.

    Det oplyser Fyns Politi tirsdag middag.

    - Tak for de mange gode henvendelser, skriver politiet på Twitter.

    I forbindelsen med efterlysningen tirsdag nat oplyste Fyns Politi, at man ikke mistænkte, at der var sket noget kriminelt.

  14. Stoltenberg: Ødelæggelsen af ukrainsk dæmning sætter tusindvis af civile i fare

    Der er udsigt til store oversvømmelser efter sprængningen af en dæmning i det sydlige Ukraine.

    Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, sætter nu også ord på katastrofen.

    - Ødelæggelsen af Kakhovka-dæmningen i dag sætter tusindvis af civile i fare og forårsager alvorlige miljøskader, skriver han på Twitter.

    Han tilføjer, at der er tale om en "skandaløs handling", som endnu engang demonstrerer brutaliteten i krigen mellem Rusland og Ukraine.

    Myndighederne har igangsat hurtige evakueringer i de berørte områder. Ifølge ukrainske myndigheder kan op mod 16.000 mennesker være påvirket af massive vandmængder.

    FN's kontor for koordinering af humanitære anliggender kommenterer nu også på ødelæggelsen af Nova Kakhovka-dæmningen.

    - Ødelæggelsen sætter tusindvis af civile i fare og efterlader mange uden noget hjem, lyder det blandt andet fra organisationen.

    Følg sagens udvikling i vores liveblog her.

    VIDEO Her kan man se vandet fosse ud af dæmningen.

  15. Prins Harry dukker op i retten i London for at vidne i sag om mediers hacking og snagen

    Prinsen ankommer til retten i London for at vidne i den sag, hvor han har sagtsøgt udgiveren af flere britiske tabloid-medier. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

    Britiske prins Harry er her til formiddag mødt op i retten ved High Court i London for at vidne i en sag om ulovlig telefonhacking og snagen i prinsens liv.

    Prinsen har lagt sag an mod tabloidudgiveren Mirror Group Newspapers, der der står bag aviserne Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People.

    Han påstår, at de ulovlige metoder til at få nys om hans færden blev brugt til historier medierne.

    Det var ventet, at prinsen allerede i går skulle vidne i sagen, men han valgte at blive i USA, hvor han bor med sin hustru og to børn, for at fejre datterens 2 års fødselsdag. Det skriver AP.

    Mirror Group Newspapers benægter prinsens påstande og virksomhedens advokat skal i dag krydsforhøre ham. Det er ifølge AP første gang siden det 19. århundrede, at et højtstående medlem af den britiske kongefamilie bliver udpurgt i en retssag.

    I går præsenterede prinsens advokat, David Sherborne, sagen i retten og sagde, at tabloidmedierne siden Harrys barndom havde benyttet sig af de ulovlige metoder i jagten på en forsidehistorie.

    - Intet var helligt eller over grænsen for tabloidmedierne, sagde advokaten og påstod, at der fra 1996 til 2011 blev skrevet over 2.500 artikler om alt fra prins eksperimentering med stoffer til de piger, han datede.

    VIDEO Prins Harrys had til de britiske tabloidmedier kulminerede med hans mors død, hvor han giver paparazzierne skylden for bilulykken i Paris i 1997. Nu har han gjort det til en mission at få oprejsning efter årtiers skriverier om sit liv.

  16. Flertal uden om Enhedslisten indgår aftale om budget i København

    Et nyt flertal på Københavns Rådhus indgår i dag en flerårig principaftale om kommunens budget.

    Det sker tre måneder før tid, oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

    Partierne holder fælles pressemøde i dag klokken 12.00.

    Ifølge DR's oplysninger er Enhedslisten, det største parti i Borgerrepræsentationen, ikke en del af aftalen.

    Aftalen om Københavns Kommunes nuværende budget blev sidste år indgået med Enhedslisten for bordenden og kommunens blå partier - men uden Socialdemokratiet, der ellers sidder på overborgmesterposten.

    I aftalen om det nye budget er rollerne byttet om, og Enhedslisten står nu udenfor, ifølge DR's oplysninger.

  17. Russere og ukrainere giver hinanden skylden for sprængning af dæmning

    Tidligt i morges hævder Ukraine, at russiske styrker står bag sprængningen af Nova Kakhovka-dæmningen i det sydlige Ukraine.

    Indtil videre har ingen taget ansvar for sprængningen.

    I det russiske statslige medie Tass er der ingen tvivl om, at det dog er ukrainske styrker der natten til i dag har angrebet dæmningen.

    - Som følge af ødelæggelsen begyndte en ukontrolleret udledning af vand, skriver mediet blandt andet.

    Men ukrainere ser anderledes på det. Ødelæggelsen af dæmningen i Kherson er et forsøg fra Moskva på at "hæve indsatsen" i sin invasion af Ukraine, ligesom de vil vække frygten for en atomkatastrofe.

    Det siger stabschef for Zelenskyj, Andriy Yermak.

    - I dag må verden forstå, at dette er et forsøg fra terrorister på at hæve indsatsen og skræmme alle med en mulig atomkatastrofe, skriver han ifølge Reuters på Telegram.

    Følg udviklingen i sagen i vores liveblog.

  18. Kritik af udsultet ældrepleje i Herning: Byråd samles til ekstraordinært møde

    Det er flere udfordringer, der skal tackles, hvis kvaliteten på plejecentrene skal løftes.

    Sådan lyder det fra Borgmester i Herning, Dorte West (V), der i dag har indkaldt forligskredsen til ekstraordinært møde.

    Forligskredsen i byrådet, bestående af alle partier undtagen SF og Borgerlisten, valgte at spare 14 millioner kroner på ældreområdet. Det har betydet, at nogle ældre nu kun får ét bad om ugen og først kommer ud af sengen klokken 11, viser et notat.

    - Der er formentlig flere elementer, der skal kigges på. Økonomi er selvfølgelig også en del af det, men det handler også om adgang til personale, om arbejdsmiljø og om, hvordan vi nedbringer sygefraværet, fortæller Dorte West.

    Forud for mødet kan borgmesteren ikke pege på, hvad løsningerne for de ældre bliver lige nu og her.

  19. Fyns politi efterlyser 14-årig dreng med armen i gips

    Politiet på Fyn leder efter 14-årige Joshua fra Højby på Fyn.

    Politiet beskriver Joshua som spinkel af bygning, 150 centimeter høj, iført orange T-shirt og blå shorts. Han har desuden sin venstre arm i gips. Ser man ham, bedes man ringe 114.

    - Har du set ham, hører vi gerne fra dig via 114, skriver politiet på Twitter.

    Drengen blev efterlyst af politiet i går sent, og eftersøgningen er stadig aktiv, bekræfter Fyns Politi over for Ritzau tirsdag klokken her til formiddag.

  20. Amerikansk dobbeltagent er fundet død i fængslet

    Da Robert Hanssen blev anholdt i 2001, havde han tjent mere end 1,4 millioner dollar i kontanter, investeringer og diamanter på at afsløre kilder, efterretningsmetoder og fortrolige amerikanske dokumenter for russerne. (Foto: © Paul J. RICHARDS, Ritzau Scanpix)

    En tidligere FBI-agent ved navn Robert Hanssen, som sidenhen blev afsløret som spion for Rusland, er fundet død i sin celle i et højsikret fængslet i Colorado.

    Det oplyser amerikanske myndigheder ifølge Ritzau. Hanssens dødsårsag er ikke offentliggjort.

    Den 79-årige Hanssen blev i 2002 idømt livstid, efter at han havde erklæret sig skyldig i at spionere for Sovjetunionen og senere Rusland i mere end 20 år. Han beskrives som en af dem, der har skadet FBI mest.

    I flere år havde FBI mistanke om en spion hos dem selv, og i ugerne op til hans anholdelse i 2001 arbejdede flere hundrede mennesker på sagen.

    Han blev anholdt i færd med at lave en postkasse med fortrolige dokumenter i en park i Virginia, som skulle bruges til at levere og afhente dokumenter tilvejebragt med spionage.

  21. Syv personer straffet for racisme mod Real Madrid-spiller

    'Racisme er normalt. Ligaen synes, det er normalt, fodboldforbundet gør det samme, og modstandere opfordrer til det,' skrev Vinicius Junior blandt andet på sin Instagram-profil efter kampen mod Valencia. (Foto: © Alberto Saiz, Associated Press)

    Spanien har straffet syv personer, der har udsat Real Madrid-spilleren Vinicius Junior for racisme.

    Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Det drejer sig om to sager rettet mod den brasilianske angriber, hvoraf den ene trak store overskrifter for to uger siden.

    Under opgøret mellem Real Madrid og Valencia pegede Vinicius Junior ud på tilskuerpladserne på en eller flere personer, der havde gestikuleret til ham.

    Få dage senere blev tre personer anholdt, og i går blev de idømt en bøde på 5.000 euro, svarende til omkring 37.000 kroner, samt forbud mod at komme til sportsbegivenheder i et år.

    Den anden sag handler om en oppustelig sort dukke, der blev hængt ud fra en motorvejsbro i Madrid i januar. Dukken var iført Vinicius trøjenummer.

    For to uger siden blev fire personer anholdt i dukkesagen, og de har hver fået en bøde på 60.000 euro, svarende til 447.000 kroner, samt forbud mod at vise sig til sportsbegivenheder i to år.

    Vinicius har kritiseret det spanske fodboldforbunds håndtering af sagerne, men anklagerne blev afvist af forbundets præsident. Til gengæld fik han fuld opbakning fra Brasiliens præsident, Luiz Inacio Lula da Silva.

    /ritzau/Reuters

  22. Dansk militæranalytiker: 'Det mest oplagte er, at det er russerne, der har gjort det'

    Ifølge Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er det lige nu svært at overskue, hvilke konsekvenser det får, at dæmningen i Nova Kakhovka i Ukraine er sprængt i luften.

    Han fortæller dog, at det ifølge ham er mest oplagt, at det er russerne, der står bag sprængningen.

    - Jeg har meget svært ved at se, hvad ukrainerne på nuværende tidspunkt skulle få ud af det her, siger han i P1 Morgen.

    Han kan til gengæld komme i tanke om to ting, som russerne kan få ud af sprængningen.

    Den ene er, at russerne kan være bange for at ukrainske styrker benytter dæmningsbroen til at komme over Dnipro-floden for at angribe dem.

    En anden grund kan være, at man med sprængningen har skabt en stor katastrofe for ukrainerne.

    - Som de nu er nødt til at afsætte en masse ressourcer til at håndtere, og det kan måske være ressourcer, som skal tages fra den længe ventede offensiv, siger Anders Puck Nielsen.

    Følg sagens udvikling i vores liveblog.

  23. DSB og Arriva melder om mange togaflysninger og forsinkelser omkring Aarhus

    Opdateret klokken 11.53 med oplysningen om, at ændringerne mellem Aarhus og Fredericia gælder i længere tid.

    En fejl på skinnerne i Aarhus er her til morgen skyld i forsinkelser og mange togaflysninger til og fra Aarhus.

    Det oplyser Arriva og DSB på deres hjemmesider.

    Af Arrivas hjemmeside fremgår det, at alle tog fra Langå til Aarhus og omvendt er aflyst. Også tog mellem Aarhus og Viborg er aflyst.

    Arriva skriver, at de har indsat togbusser på strækningen.

    DSB skriver på sin hjemmeside, at tog mellem Aarhus og Fredericia heller ikke kører som planlagt på grund af fejlen på skinnerne. Nogle tog er aflyst, mens andre kører med længere rejsetid. Ifølge DSB gælder det frem til omkring klokken 15.00.

    Hold dig opdateret på rejsetiderne på Rejseplanen her.

  24. Kompensation for millioner: DSB kæmper med forsinkelser, som ventes at fortsætte i flere år

    DSB kæmper med forsinkelser og udbetaler kompensation til passagererne i langt højere grad end tidligere.

    Det viser tal fra DSB, som Jyllands-Posten i dag skriver om.

    Ifølge mediet viser tallene, at der i 2022 blev betalt 24,3 millioner kroner tilbage til pendlerne mod 6,3 millioner kroner i 2021. I 2021 var der dog var færre rejsende på grund af corona.

    Tallene viser også, at der til og med april i år er udbetalt 9,1 millioner kroner mod 4,9 millioner kroner i samme periode sidste år, oplyser DSB til Jyllands-Posten.

    Indtil videre var april i år en af de dårligste måneder for DSB i nyere tid. 48,5 procent af kunderne mellem København og Odense var således fremme til tiden. I DSB's terminologi betyder det med mindre end tre minutters forsinkelse. Det oplyser selskabets informationschef Tony Bispeskov til Jyllands-Posten.

    DSB og Banedanmark er enige om, at udfordringerne forstærkes af det store antal af projekter, som Banedanmark har gang i.

    Peter Svendsen, trafikdirektør i Banedanmark, vurderer, at man vil være færdig med alle de store projekter i Vestdanmark i 2027 og i Østdanmark i 2030.

  25. DR's journalist i Ukraine: Man taler om en energimæssig katastrofe, som kan tage årtier at genoprette

    Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har indkaldt til krisemøde, efter at russiske styrker angiveligt har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften her til morgen. Dette er et arkivbillede. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)

    DR-journalist Anna Gaarslev, der lige nu befinder sig i Ukraine, fortæller, at det ser ud som om, at sprængningen har medført omfattende skader.

    - Det betyder, at de mennesker, der bor omkring floden, risikerer at blive oversvømmet. Derfor er man nu i gang med evakueringer, siger hun.

    Hun fortæller desuden, at dæmningen forsyner borgere på Krim med rent drikkevand.

    - Så man taler allerede nu om, at det her har vidtrækkende konsekvenser for drikkevands- og energiforsyningen i mange år.

    - Det kan blive rigtig slemt. For energiforsyningen og for menneskers mulighed for at bo, hvor de bor. Man taler om en energimæssig katastrofe, som kan tage årtier at genoprette.

    Følg dækningen af angrebet på dæmningen i vores liveblog.

  26. Atomagentur: Sprængning af ukrainsk dæmning udgør fare for atomkraftværk, men situationen er under kontrol

    Sprængningen af dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i Ukraine udgør en fare for atomkraftværket Zaporizjzja, men situationen omkring værket er under kontrol.

    Det oplyser Ukraines statslige atomagentur ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    En lignende melding kommer fra Det Internationale Atomenergiagentur. De overvåger situationen omkring dæmningen og fortæller, at der ikke umiddelbart er en direkte risiko for sikkerheden ved Zaporizjzja-værket.

    Det oplyser agenturet ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

  27. Hvis du har kørt for stærkt, skal du ikke længere vente så længe på bøden

    I dag lanceres et nyt digitalt bødesagssystem, der skal lette presset på landets domstole.

    Det får betydning for sager, hvor du ikke modsiger dig bøden.

    Domstolene slipper for manuel behandling af op mod 100.000 sager på papir om året og for det administrative arbejde, der følger med. Sagerne vil fremover blive behandlet digitalt.

    - Bøderne vil komme hurtigere ud til borgerne. Det frigiver også en hel del tid fra behandlingen af de her forenklede bødesager til at kunne fokusere på andre opgaver, siger IT-direktør i Domstolsstyrelsen, Martin Wood.

    Men det er ikke kun domstolene, der får glæde af det nye system. Politiet slipper også for at køre en masse papir frem og tilbage til retten.

    - At vi digitaliserer så stor en andel af sagerne betyder faktisk også, at vi kan automatisere noget af sagsbehandlingen i Politiets Administrative Center, siger Jeppe James Olsen, enhedschef for bødeområdet i Holstebro.

  28. Ukraines præsident Zelenskyj holder krisemøde, efter dæmning er sprængt i luften

    Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har indkaldt til krisemøde, efter at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften her til morgen.

    Det oplyser Oleksij Danilov, sekretær for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, på Twitter.

    Ifølge nyhedsbureauet Reuters hævder den sydukrainske militære kommandoenhed, at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i luften.

    - Omfanget af ødelæggelsen, hastigheden og mængden af vand, og de sandsynligt berørte områder, er ved at blive klarlagt, skriver kommandoenheden på Facebook ifølge Reuters.

    Reuters skriver, at det kan udløse store oversvømmelser i et stort område af det sydlige Ukraine.

  29. Dagen byder på tørvejr, sol og op mod 24 grader

    Der venter endnu en dag med solrigt vejr og kun få skyer først på dagen. Her er det ved Baaring Vig på Fyn. (Foto: © Kim Søndergaard, (C) DR Nyheder)

    Der er ikke den store forandring i vejrudsigterne for tiden, og den største ændring i dag er, at temperaturen lokalt kan nå højere op end i går.

    Prognoserne har et spænd mellem 16 og 24 grader, køligst langs Vestkysten, varmest i de østlige egne, navnlig hovedstadsområdet.

    Vinden er fortsat svag til let, i Jylland mest fra vest, i resten af landet fra skiftende retninger. Skyerne over Jylland ligger der i den første del af dagen, men forsvinder i løbet af formiddagen de fleste steder.

  30. Venstreorienteret filosof vil være USA's næste præsident

    Den progressive politiske aktivist og filosof 70-årige Cornel West meddelte i går, at han vil forsøge at blive USA' præsident i 2024.

    West stiller op for Folkets Parti - et lille venstreorienteret parti, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    - Jeg stiller op for sandhed og retfærdig som præsidentkandidat for Folkets Parti for at genintroducere USA for dets bedste jeg - kæmpe for at sætte en stopper for fattigdom, massefængsling, at stoppe krige og økologisk kollaps, garantere boliger, sundhedsydelser, uddannelse og en løn, man kan leve af til alle!, skriver han på Twitter.

    Cornel West har en meget lille chance for at ende som præsident. Men historikken viser, at kandidater uden for de to store partier, Demokraterne og Republikanerne, kan få stor indflydelse på et præsidentvalg, fordi de kan tage stemmer fra de store partiers kandidater.

    Mange analytikere mener for eksempel, at den demokratiske kandidat Al Gore ville have slået George W. Bush i 2000, hvis det ikke havde været for Ralph Nader fra Det Grønne Parti.

    Nader var på stemmesedlen i flere vigtige svingstater, hvor præsidentvalget blev afgjort af få hundrede stemmer.

  31. Microsoft skal betale millioner for krænkelse af børns privatliv

    Microsoft er anklaget for at overtræde en lov om børns privatliv på internettet ved at indsamle personlige oplysninger fra børn, der tilmeldte sig deres Xbox-gamingsystem.

    Det er sket uden at give forældrene besked eller indhente deres samtykke.

    Nu har den amerikanske virksomhed indgået forlig i sagen og skal betale 20 millioner dollar, svarende til omkring 140 millioner kroner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Det er det amerikanske handelstilsyn, FTC, der har lagt sag an mod Microsoft.

    - Vores foreslåede kendelse gør det lettere for forældre at beskytte deres børns privatliv på Xbox og begrænser, hvilken information Microsoft kan indsamle og beholde om børn, siger Samuel Levine, direktør i FTC's afdeling for forbrugerbeskyttelse.

    - Denne sag bør også gøre det fuldstændig klart, at børns avatarer, biometriske data og sundhedsinformation ikke er undtaget fra loven.

    En talsperson fra Microsoft siger, at selskabet vil leve op til betingelserne i forliget, og at fremgangsmåden for at oprette en konto vil blive opdateret.

    Fra 2015 til 2020 har Microsoft beholdt data, de har indsamlet fra børn, når de oprettede en konto, selv om forældrene ikke har givet samtykke.

  32. Ukraine: Russiske styrker har sprængt stor dæmning i Kherson i luften

    Ifølge nyhedsbureauet Reuters hævder den sydukrainske militære kommandoenhed, at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften.

    Ifølge Reuters kan det udløse store oversvømmelser i et stort område af det sydlige Ukraine.

    Den russisk-indsatte borgmester i byen Nova Kakhova afviser ifølge det statslige russiske nyhedsbureau RIA, at det skulle være sket, skriver Reuters.

    Den 30-meter høje og 3,2 kilometer lange dæmning blev bygget i 1956 som en del af et vandkraftværk.

Mere fra dr.dk