Seneste nyt

Det Europæiske Lægemiddelagentur anbefaler godkendelse af ny coronavaccine

 • Det Europæiske Lægemiddelagentur anbefaler godkendelse af ny coronavaccine

  Det Europæiske Lægemiddelagentur anbefaler en godkendelse af Modernes vaccine mod coronavirus.

  Det skriver agenturet på sin hjemmeside.

  Det betyder, at vaccinen nu er gransket af EU's eksperter, og EU-Kommissionen skal nu forholde sig til anbefalingen og eventuelt godkende den.

  Det er den anden vaccine mod coronavirus, som agenturet har anbefalet en godkendelse af, efter at Pfizer-BioNTechs vaccine blev godkendt i december.

  Amerikanske Modernas vaccine er af samme type som den, der netop nu bliver brugt til vaccination af danskere. Til gengæld kræver den ikke opbevaring ved 70 minusgrader, men kun 20.

  Seneste Nyt

 • Britiske myndigheder beder Hollywood-stjerne om at droppe coronaråd

  Gwyneth Paltrow er flere gange blevet kritiseret for at komme med udokumenterede eller skadelige sundhedstips. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

  Den medicinske direktør hos det britiske sundhedsvæsen, professoren Stephen Powis, beder Hollywood-stjernen Gwenyth Paltrow om at holde op med at komme med covid-19-råd.

  Skuespillerinden testede positiv for coronavirus sidste år og har siden skrevet flere blogindlæg, hvor hun anbefaler alt fra urter til faste for at komme sig over senfølger.

  Men flere af hendes anbefalinger er i strid med sundhedsmyndighedernes, siger Stephen Powis ifølge The Guardian. Han siger, at seriøs videnskab bør være i førersædet, og at kendisser og influencere skal tænke over deres ansvar.

  - Ligesom virussen, så spreder misinformation sig på tværs af grænser, muterer og udvikler sig, siger han.

  Paltrows livsstilsfirma er tidligere blevet sagsøgt for at komme med udokumenterede påstande om dets produkter.

 • Tøjbutikker bugner med usolgt vintertøj

  Fra på mandag kan mange butikker igen slå dørene op. Det gælder blandt andet en lang række tøjbutikker, som har været lukket i et par måneder.

  Og det betyder, at mange butikker bugner af frakker, lune sweatre og andre vintervarer, som bliver svære at afsætte nu, siger kommunikationschefen i brancheorganisationen Dansk Mode og Textil, Simon Hansen.

  - Hvis man kigger udenfor lige nu, er der plusgrader, og foråret står lige rundt om hjørnet. Derfor er der ikke mange, der tænker på at købe varme vinterstøvler eller en vinterjakke. Det giver en kæmpestor udfordring for mange butikker, som står med en masse vintervarer, de ikke kan få solgt, siger han.

  Den udfordring står medindehaver af tøjbutikken Mr. i Holstebro Bjarne Jeppesen også med.

 • Ny undersøgelse: Ni ud af ti børn har ikke rørt sig nok under corona

  Færre idrætstimer, aflyst foreningsidræt og mange timer foran computeren.

  Det har været status for mange skoleelever under coronanedlukningen, og det har sat sit aftryk på deres fysiske aktivitet.

  Ni ud af ti børn har nemlig ikke rørt sig nok under vinterens nedlukning, viser en undersøgelse fra Syddansk Universitet, skriver Ritzau.

  Og det er stærkt bekymrende, siger Charlotte Pawlowski, der er projektleder for undersøgelsen.

  - Der er rigtig mange børn, der ikke lever op til anbefalingerne, og endda er langt, langt fra, siger hun.

  1.229 børn og unge i alderen 6-16 år har deltaget i undersøgelsen, og her svarer 87,6 procent, at de under nedlukningen ikke lever op til anbefalingerne om 60 minutters daglig fysisk aktivitet.

 • Formand for skolelederne: Det vil kræve samtykke fra forældre, hvis elever skal testes i skolen

  Når flere elever fra mandag får lov at vende tilbage til den fysiske undervisning, følger der en kraftig opfordring fra regeringen til, at elever fra 12 år og op lader sig teste for coronavirus to gange om ugen.

  Hos landets skoleledere er forventningen, at det vil kræve et samtykke fra forældrene at teste eleverne på skolerne.

  - Vi forventer, at skolerne skal indhente samtykke fra forældrene til, at børnene testes.

  - Om det bliver digitalt eller skriftligt, det ved vi ikke endnu, og vi ved heller ikke, hvordan sådan en erklæring skal se ud, siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

 • Arabisk prinsesse vil have britisk politi til at undersøge bortførelse

  Tidligere på måneden vakte det opsigt, da BBC offentliggjorte videoer fra Dubais "forsvundne" prinsesse Latifa, som sagde, at hun holdes indespærret af sin familie, kongehuset i Dubai.

  Dubais prinsesse Latifa (på billedet) vil have britisk politi til at genåbne søsterens kidnapningssag. (Foto: FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT © Scanpix)

  Nu rapporterer BBC, at mediet har modtaget et brev fra prinsesse Latifa, der opfordrer britisk politi til at genåbne sagen om hendes storesøster, prinsesse Shamsa.

  Ifølge BBC blev hun kidnappet i den britiske by Cambridge og bragt tilbage til Dubai mod sin vilje i år 2000, efter hun var flygtet fra sin fars ejendom i britiske Surrey.

  I 2019 afgjorte en britisk domstol, at Dubais emir, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, havde bortført begge døtre.

  Hverken Dubai eller De Forenede Arabiske Emirater har svaret på BBC's henvendelser om sagen.

 • Advokater har genforenet 105 migrantbørn med deres forældre i USA, men 506 mangler stadig deres mor eller far

  I USA arbejder advokater på at genforene børn og forældre, efter Trump-administrationen har adskilt flere immigrantfamilier i landet.

  I onsdags kunne advokaterne fortælle, at det er lykkedes dem at finde forældrene til 105 børn den seneste måned. Det skriver NBC News.

  Men der er stadig langt, før man er helt i mål.

  Advokaterne siger, at de stadig mangler at finde forældrene til 506 børn. De regner med, at omkring 322 af børnenes forældre er blevet deporteret ud af USA, hvilket gør processen med at finde dem sværere.

 • Skolerne efterlyser retningslinjer, inden flere elever kommer tilbage på mandag

  Lige nu arbejder skolerne i Vestjylland, Nordjylland og Bornholm for at blive klar til at tage imod de skoleelever, der må kommer tilbage i skole efter regeringens nye genåbningsplan.

  I Vest- og Nordjylland er det afgangselever, der fra på mandag må komme tilbage, og på Bornholm åbner alle klassetrin i grundskolen. Dog med en kraftig appel om test to gange om ugen for elever over 12 år.

  På Kongeskærskolen i Allinge er man glad for at kunne byde eleverne velkomne, men samtidig står skoleleder Kasper Johansen tilbage med en masse spørgsmål. For selvom Børne- og Undervisningsministeriet har lagt retningslinjer ud på deres hjemmeside, savner han helt klare regler for hans skole og eleverne.

 • Torsdag giver endnu en dag med sløret sol

  Dagen holder sig tør langt de fleste steder, men der er enkelte små byger, der passerer i løbet af dagen.

  Solen vil også få lidt plads på himlen, men mange skyer vil gøre den en smule sløret.

  Temperaturen holder sig fortsat på den lune side af 10 grader mange steder, men langs kysterne ligger den omkring 7-8 grader. De højeste temperaturer på 12-13 grader forventes på Sjælland og Lolland-Falster. Let til frisk vind fra sydvest og vest, men op til hård vind langs Vestkysten og i Nordjylland.

  I nat falder temperaturen til mellem 0 og 5 grader.

 • Bankchef: Hjemmearbejde må ikke blive normen

  Mens coronapandemien har budt på en ny hverdag for kontoransatte i hele verden, så må hjemmearbejde ikke blive normen.

  Sådan lyder budskabet fra David Salomon, der er chef for den amerikanske bank Goldman Sachs.

  David Salomon i selskab med Ivanka Trump ved en konference hos Verdensbanken i 2019. (Foto: JAMES LAWLER DUGGAN © Scanpix)

  Så mens flere virksomheder rundt omkring i verden har meldt ud, at modellen med hjemmearbejde kan blive permanent, vil bankchefen have sine ansatte tilbage på kontorerne hurtigst muligt, beretter BBC.

  Han siger, at hjemmearbejde ikke passer til en virksomhed som Goldman Sachs, der vægter innovation, samarbejde og muligheden for at lære af sine kollegaer.

  - Det er ikke ideelt for os. Det er ikke det nye norm. Det er en afvigelse, som vi vil korrigere så snart som muligt, siger han.

 • Politisk flertal vil kopiere norsk model for at få skolebørn tilbage

  Et flertal på Christiansborg bestående af regeringens støttepartier og oppositionen kræver, at regeringen om muligt kopierer den norske model for at få danske børn hurtigt i skole igen.

  Norge har indført en trafiklysmodel, hvor alle folkeskoler som udgangspunkt er åbne, men skal indføre restriktioner, alt efter om de er i grøn, gul eller rød kategori.

  Er der grønt lys for en norsk skole, kan elever gå i skole på almindelig vis.

  Er lyset gult, skal de enkelte klasser holde sig for sig selv. Imens skal personale så vidt muligt holde afstand til eleverne.

  Hvis der er rødt lys, deles klasserne op i mindre grupper.

 • IOC har fået nok af doping: Truer med at fjerne vægtløftning fra OL-programmet

  IOC er "ekstremt bekymret for manglen på væsentlige forandringer med hensyn til ledelse og kultur" hos Det Internationale Vægtløftningsforbund. (Foto: Dominic Ebenbichler © Scanpix)

  Vægtløftning risikerer at blive fjernet fra det olympiske program i 2024.

  Det siger Thomas Bach, der er præsident for Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

  Truslen kan blive en realitet, hvis sportens internationale forbund fortsætter med at ignorere anmodninger om reformer i kampen mod doping, lyder det ifølge Ritzau.

  Det Internationale Vægtløftningsforbund (IWF) er de seneste år gentagne gange blevet ramt af flere dopingsager, og forbundet er flere gange blevet beskyldt for korruption.

  Nu advarer IOC om, at "hvis der ikke bliver taget hånd om disse bekymringer på en tilfredsstillende måde, så vil IOC være nødt til at revurdere vægtløftnings plads på programmet ved OL i Paris i 2024 og i fremtiden".

 • To nye mænd tiltalt for at hjælpe med journalistdrab i Malta

  To mænd blev i går tiltalt for at afskaffe den bombe, som blev brugt til at dræbe den kritiske maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia i 2017.

  Det oplyser en domstol i Malta.

  Der er tale om to 37-årige mænd, som i forvejen er kendt af politiet for deres forbindelser til den kriminelle underverden, beretter Ritzau. De erklærer sig begge uskyldige.

  Den 57-årige graverjournalist Daphne Caruana Galizia blev dræbt af en bilbombe i oktober 2017. I tiden op til bombeangrebet skrev hun flere artikler, hvor hun anklagede folk i og tæt på regeringen for korruption.

  Anholdelserne kommer i kølvandet på, at en mand tirsdag erklærede sig skyldig i drabet og blev idømt 15 års fængsel.

 • Ukendte gerningsmænd dræber 36 mennesker i Nigeria

  Et ukendt antal bevæbnede gerningsmænd har dræbt 36 mennesker ved to angreb i det nordlige Nigeria.

  Det oplyser lokale embedsmænd ifølge Ritzau.

  De fortæller, at bevæbnede personer har angrebet to landsbyer i løbet af de seneste 48 timer, hvor 36 personer er blevet slået ihjel, og flere huse er blevet brændt ned.

  Angrebene kommer midt i en turbulent tid for Afrikas mest folkerige nation, der oplever en forværret sikkerhedssituation, hvor hundredvis af indbyggere blevet dræbt af kriminelle bander i den nordlige del af landet.

  Samtidig kæmper regeringen mod islamistiske oprør i den nordøstlige del af landet og voldelige sammenstød blandt etniske grupper i flere centrale stater.

 • Australien godkender omstridt lov og kræver betaling for it-giganters brug af mediers indhold

  Loven vil blive revideret i løbet af det første år. Det siger den australske finansminister. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

  Som det første land i verden vil Australien fremover kræve betaling fra eksempelvis Google og Facebook, hvis de bruger indhold fra landets medier på sine platforme.

  Det skriver blandt andre BBC.

  Den beslutning blev torsdag lokal tid vedtaget af landets parlament med det formål, at lokale medievirksomheder får en betaling fra it-giganterne for det indhold, de laver.

  Loven har været stærkt omdiskuteret og er blevet forhandlet i tre år.

  I løbet af forhandlingerne har Google truet med at gøre sin søgemaskine utilgængelig i Australien, og i sidste uge valgte Facebook i protest helt at blokere for nyheder fra de australske medier på platformen.

  Efter et par dage var nyhederne tilbage. Flere andre lande overvejer at lave lignende lov.

 • Facebook blokerer Myanmars militær

  Facebook blokerer Myanmars militær fra at benytte det sociale medies platforme.

  Det oplyser Facebook i et blogindlæg, beretter Reuters.

  Mastodonten, som også ejer Instagram, oplyser, at beslutningen har været undervejs, siden militæret tog magten i Myanmar ved et kup 1. februar.

  - Vi mener, at de risici, som er forbundet med at lade Tatmadaw (Myanmars militær) anvende Facebook og Instagram, er for store, lyder det fra Facebook.

  Siden militærkuppet, hvor Myanmars valgte regering blev afsat, har mindst tre demonstranter og en politimand mistet livet ved protester.

 • Nyopdaget virusvariant i New York udgør 12 procent af smittede

  Varianten, som spreder sig i New York, menes at være særligt smitsom. (Foto: JEENAH MOON © Scanpix)

  En ny coronavariant, som minder om den variant, der først blev opdaget i Sydafrika, spreder sig i New York.

  Det fortæller forskere ved Columbia University ifølge Ritzau.

  Den nye variant, der er kendt som B. 1.526, blev først opdaget i den amerikanske delstat i november. I midten af februar udgjorde den 12 procent af alle smittetilfælde i staten.

  Flere undersøgelser har antydet, at New York – varianten ligesom varianter, der først blev opdaget i Sydafrika og Brasilien, er mere smitsom og mere resistent over for de eksisterende vacciner.

  Varianten er også beskrevet i en forskningsartikel fra California Institute of Technology. Ingen af undersøgelserne er blevet fagfællebedømt endnu.

 • Politi rykker ud til flere københavnske bilbrande for anden aften i træk

  Politi har for anden aften i træk været nødt til at rykke ud til flere bilbrande i det nordvestlige København.

  Det fortæller vagtchef Henrik Stormer ved Københavns Politi til Ritzau.

  I aftes blev tre biler sat i brand tre forskellige steder i området i tidsrummet fra klokken 22.10 til 00.30. Aftenen forinden var der brand i otte biler og to affaldskure i samme mindre område inden for en kort periode.

  Politiet kan ikke udelukke, at brandene har en vis tilknytning til hinanden.

  - Nogle af brandene har nok en sammenhæng, men om det er samme gerningsmand, eller om det er en, der har ladet sig inspirere, det ved vi ikke, siger vagtchefen.

 • FN: Mindst 41 migranter frygtes omkommet på Middelhavet

  Mindst 41 migranter frygtes at være omkommet under et forlis på Middelhavet i weekenden.

  Det oplyser to FN-organisationer ifølge Ritzau.

  Den forulykkede båd sejlede fra Libyen og havde 120 mennesker ombord.

  Otte omkom, inden et handelsskib kom fartøjet til undsætning.

  - Men mange flere mistede livet under den vanskelige redningsoperation, rapporterer FN's flygtningeorgan UNHCR og migrationsorganisation IOM.

  I alt omkom 41, mens 77 overlevede, lydet det.

  Mindst tre børn var blandt de druknede ifølge rapporterne.

  FN-organisationerne opgør, at omkring 160 migranter og flygtninge er døde indtil videre i år i deres forsøg på at komme til Europa.

 • Moderna tester ny vaccine mod sydafrikansk mutation

  Medicinalselskabet Moderna er nu klar til at teste en ny vaccine, der er udviklet til at bekæmpe den sydafrikanske coronavariant. Det skriver Ritzau.

  Moderna har allerede en godkendt coronavaccine på markedet, og den nye udgave er en såkaldt booster, der vil skulle gives efter de to vaccinestik med selskabets vaccine.

  Moderna har tidligere meldt ud, at dets coronavaccine, som Danmark har bestilt millioner af, også er effektiv mod de nye og mere smitsomme varianter af coronavirus.

  Men når det gælder den sydafrikanske variant, har laboratorietest vist, at vaccinens neutraliserende effekt er seks gange lavere end over for den britiske variant, B117.

  Moderna har nu sendt den nye vaccine til USA's Nationale Institut for Sundhed (NIH) for at blive testet.

 • Real Madrid og Manchester City vinder i Champions League

  Manchester City fik et glimrende udgangspunkt i Champions Leagues 1/8-finaler, da de slog tyske Borussia Mönchengladbach med 2-0 på udebane.

  Bernardo Silva scorede før pausen, mens Gabriel Jesus lukkede opgøret i anden halvleg.

  Andetsteds fik Joakim Møhle de første 86 minutter på banen for Atalanta, der tabte 1-0 til Real Madrid.

  På trods af et tidligt rødt kort til italienerne scorede Real Madrid først kampens afgørende mål efter 86 minutter.

 • Heunicke er klar til at suspendere patientrettigheder igen, hvis det bliver nødvendigt

  De såkaldte patientrettigheder bliver genindført på mandag. Det fortalte regeringen på et pressemøde tidligere i dag.

  Patientrettighederne dækker blandt andet over behandlingsfrister og udredninger.

  Genindførelsen er blevet kritiseret af Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd, der ikke er glade for udsigten til både at skulle håndtere flere covidpatinter og samtidig leve op til behandlingsgarantien.

  Og nu kommer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) dem i møde. Det kan nemlig komme på tale at suspendere rettighederne igen.

  - Jeg forstår bekymringen fra Lægeforeningen og Danske Patienter, og derfor følger regeringen og myndighederne smitteudviklingen særdeles tæt, og regeringen er indstillet på at suspendere rettighederne igen for en periode, hvis der bliver behov for det, skriver han i en skriftlig kommentar til DR.

 • Amnesty lægger pres på Qatar: Undersøg 6.500 dødsfald

  Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International vil have Qatar til at få gennemført en uafhængig efterforskning af tusindvis af dødsfald blandt migrantarbejdere i landets byggesektor.

  Den britiske avis The Guardian har i denne uge skrevet, at flere end 6.500 migrantarbejdere fra Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka er døde i Qatar, siden landet i 2010 fik tilkendt værtskabet for fodbold VM 2022.

  Amnestys ekspert i Qatar, Regina Spoettl, siger ifølge Ritzau, at det er nødvendigt med obduktioner for at få fastslået årsagerne til de mange ikke forklarede dødsfald.

 • Braithwaite lavede to oplæg i Barcelona-sejr

  (Foto: ENRIC FONTCUBERTA © Scanpix)

  Danske Martin Braithwaite havde en god aften på banen, da Barcelona slog Elche 3-0 i den bedste spanske række her til aften.

  Braithwaite, der havde fundet vej til startopstillingen, lagde op til to af de tre mål.

  Ved 1-0-målet drev Lionel Messi bolden frem, og så spillede han bande med Braithwaite, der førte bolden bag om støttebenet, så den fandt argentinerens løbebane, så Messi kunne score.

  Og ved målet til 3-0 stod der også Braithwaite på den sidste aflevering inden målet, da han med hovedet lagde bolden til rette for Jordi Alba, der endegyldigt afgjorde kampen.

  Med sejren er Barcelona på tredjepladsen i ligaen.

 • Tiger Woods slipper for anklager efter trafikulykke

  Sådan så Tiger Woods' bil ud, da politiet bugserede den væk efter ulykken. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

  Golfstjernen Tiger Woods bliver ikke sigtet for hensynsløs kørsel, efter han i går var involveret i en soloulykke i sin bil.

  I ulykken pådrog han sig alvorlige skader på benene.

  - En tiltale for hensynsløs kørsel har mange elementer i sig, og det her var rent og skær en ulykke, siger sheriffen i Los Angeles County Alex Villanueva ifølge Ritzau.

  Han tilføjer, at Woods kan få en mild færdselsdom, hvis efterforskerne konkluderer, at Woods ikke var opmærksom eller kørte for hurtigt, lige inden han forulykkede.

  Woods er blevet opereret i sit højre ben, da skinnebenet og lægbenet er brækket.

 • Israels premierminister: Vi genåbner økonomien helt den 5. april

  Israel planlægger at genåbne økonomien helt den 5. april, hvor det forventes, at alle israelere over 16 år er vaccineret.

  Det siger den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

  Allerede i søndags åbnede Israel mange virksomheder og forretninger - visse fritidsaktiviteter, som for eksempel svømmehaller, er dog kun åbent for folk, som er blevet vaccineret.

  Netanyahu fortalte også, at regeringen er i samtaler med vaccineproducenterne Pfizer og Moderna om at åbne to fabrikker i Israel, så landet kan blive en del af den globale vaccineproduktion.

  Diskussionen omkring en genåbning kommer samtidig med det forestående parlamentsvalg i Israel den 23. marts.

 • Vaccinerede spanske plejehjemsbeboere nød teatertur

  Alle de inviterede til teaterforestillingen var vaccineret mod coronavirus. (Foto: Gabriel bouys © Scanpix)

  Dagen i dag bød på en stor oplevelse for 150 spanske plejehjemsbeboere.

  De 150 ældre mennesker - der alle har det til fælles, at de for nylig er blevet vaccineret - fik nemlig lov at glemme nedlukningen for en dag med en tur i teatret.

  Gran Via-teatret i Madrid havde inviteret dem og 50 plejehjemsansatte på en forestilling. En enmandsforestilling af den spanske skuespiller Santi Rodriguez.

  En af dem var 106-årige Felicisima de la Fuente, der glædede sig voldsomt.

  - Det her er en skøn dag, for jeg har ikke talt med mennesker i lang tid, sagde hun.

  Under den første bølge af coronavirus sidste år tog sygdommen ifølge Reuters livet af 43.000 spanske plejehjemsbeboere mellem marts og maj.

 • Tekniske problemer forhindrer syddanskere i at booke tid til corona-vaccination

  Syddanske borgere oplever lige nu problemer med, at de ikke kan booke tider til corona-vaccination.

  Årsagen er tekniske problemer, der betyder, at borgerne godt nok kan finde en tid til den første vaccination, men at de ikke kan finde en tid til vaccination nummer to. Og man skal vælge to ledige tider i systemet, før man kan bekræfte og gennemføre den endelige booking.

  Regionen har fået mange henvendelser fra borgere, og koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen kan godt forstå, hvis folk er irriterede:

  - Det er en virkelig frustrerende situation at stå i, når man gerne vil gøre sin borgerpligt og blive vaccineret - og måske ovenikøbet har ventet i kø for at komme til at booke en tid, siger han.

  Problemerne skulle ikke give forsinkelser i vaccineprogrammet, og alle inviterede vil få deres vacciner. Håbet er, at problemerne kan være løst i starten af næste uge.

 • Afgangselev: Samfundet skal ikke belastes af os

  Det var ikke nogen stor overraskelse for 15-årige Esben Ørum Madsen, at det ikke ringer ind for ham og hans klassekammerater på mandag.

  Han går i 9. klasse på Baggesenskolen i Korsør, hvor han også er elevrådsformand, så han er en af dem, der kan se frem til mindst nogle uger endnu med onlineundervisning hjemmefra.

  - Det havde været virkelig godt at se vennerne igen, siger han.

  Men det ville også have undret ham, hvis de ældste elever i grundskolen skulle tilbage i skole, som situationen er nu.

  - Vi lærer det, vi skal, så samfundet behøver ikke at belastes af os. Vi kan godt klare den lidt længere tid endnu, siger Esben Ørum Madsen.

 • Svenske restriktioner: Skoler holdes åbne - restauranter og barer skal lukke klokken 20.30

  I Sverige skal alle restauranter, barer og caféer fremover lukke senest klokken 20.30 - uanset om de sælger alkohol eller ej.

  De nye restriktioner skal træde i kraft fra mandag, siger statsminister Stefan Löfven ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

  Samtidig indføres der yderligere begrænsninger i antallet af personer, der må være i blandt andet butikker, fitnesscentre og på gallerier.

  Derimod skal skolerne i så stor udstrækning holdes åbne.

  - Nærundervisning er et bedste for børnene, siger den svenske undervisningsminister Anna Ekström.

 • Mette Frederiksen: Med fodboldfans på tribunerne risikerer vi, at epidemien løber løbsk

  Sportsfans i Danmark må fortsat vente på, at de igen kan se deres favorithold på tribunerne i sportshaller og på stadioner.

  - Vi er ikke nervøse for det enkelte stadion eller den enkelte restaurant. Men hvis vi åbner for meget op på en gang, så risikerer vi at miste epidemikontrollen, og det løber løbsk.

  Det siger statsminister Mette Frederiksen.

  - Det er den samlede samfundsaktivitet, vi bliver nødt til at have under kontrol, ellers kan vi ikke åbne alt op, siger statsministeren.

 • Lægerne skeptiske over for behandlingsgaranti fra 1. marts: Det øger presset på slidte læger

  De danske læger er skeptiske over for genindførelse af behandlingsgarantien og retten til udredning fra 1. marts.

  Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, kalder det "forhastet og uforsigtet".

  - Når man genåbner med den ene hånd med udsigt til op til 900 indlagte med covid-19 og samtidig åbner for, at endnu flere skal behandles for tilstande, som ikke er akutte, så øger det presset på sundhedsvæsenet, siger hun.

  - Læger og andre sundhedspersoner er slidte, og formålet er jo, at vi skal passe på sundhedsvæsenets kapacitet. Det gør man ikke ved at lægge ekstra pres på hospitalerne, siger Lægeforeningens formand.

 • To nye tilfælde af sydafrikansk coronavariant

  Sundhedsmyndighederne har fundet to nye smittetilfælde i Danmark med den sydafrikanske coronavariant, B1351.

  Varianten, der vurderes som mere smitsom, er fundet hos to personer, der ikke er hjemvendt fra rejse, og dermed er de sandsynligvis blevet smittet af andre borgere i Danmark, skriver Ritzau.

  - Smitten ser ud til at være sket mellem borgere. Det er dog vigtigt at sige, at det fortsat er lave tal, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

 • 200 kister fra italiensk kirkegård styrtede i havet

  Hundredvis af gravsteder forsvandt i jordskredet og et større oprydningsarbejde forestår i byen Camogli. (Foto: Vigili del Fuoco)

  En kirkegård i en af Italiens kystbyer blev ødelagt ved et jordskred i dag.

  Omkring 200 ligkister styrtede sammen med klippestykker og træer i havet i jordskredet.

  - Eftersøgningen efter de jordiske rester af mennesker fortsætter i havet neden for det sted, hvor kirkegården lå.

  Det siger Francesco Olivari, borgmesteren i den lille by Camogli på kysten i regionen Ligurien nær Genova.

  Årsagen til jordskredet er ukendt, skriver Ritzau.

 • Brostrøm: Se så få mennesker, som muligt - vi er stadig nødt til at holde fast

  Selvom der fra 1. marts sker en gradvis udfasning af corona-restriktionerne, så gælder forsamlingsloftet på fem personer stadigvæk - undtagen Bornholm, hvor det nu er 10 personer.

  Og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, kommer nu med et opråb omkring de corona-bobler, vi færdes i.

  - Vi skal holde fast i de generelle vejledninger. Særligt det med, hvor mange vi er sammen, og hvor meget afstand vi holder. Det er den magiske kugle i forhold til den her virus.

  - Husk, at det er mindst to meters afstand. Se så få som muligt. Hold en meget lille omgangskreds ud over din familie. Vi er desværre nødt til at holde fast i det, siger han.

 • Heunicke: Britisk variant giver 60 procent større risiko for indlæggelse

  Der er større risiko for at blive indlagt, hvis man bliver smittet med den britiske variant af coronavirus end med den oprindelige variant.

  Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde.

  Statens Serum Institut har undersøgt sagen og fundet ud af, at smittede med den britiske variant B1117 har omkring 60 procent større risiko for at blive indlagt.

  Det flugter med britiske undersøgelser, siger Heunicke.

 • Behandlingsgarantien og retten til udredning bliver genindført fra 1. marts

  Patientrettigheder som udredningsretten og behandlingsgarantien bliver genindført fra 1. marts.

  Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde.

  I december blev patientrettighederne igen udskudt til 1. marts 2021.

  Derfor var det ventet, at de ville blive genindført.

  - Endnu engang en opfordring fra os alle om, at hvis man har symptomer på sygdom, så kontakt lægen, for vores sundhedsvæsen har åbent, siger sundhedsministeren.

 • Regeringen inviterer alle partier til forhandling om de næste faser i genåbningen

  Regeringen vil invitere alle Folketingets partier til forhandlinger om de næste faser i udfasningen af restriktionerne.

  Det siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde om den aftale om genåbning, der er faldet på plads mellem regeringen og dens støttepartier.

  - Udgangspunktet vil være eksperternes og myndighedernes indstilling til, hvad der skal lempes først, siger statsminister Mette Frederiksen.

 • Rekordstor mængde heroin på over 1,5 ton beslaglagt i Rotterdam

  Rekordstor mængde heroin på over 1,5 ton er blevet beslaglagt i Holland.

  Heroinen var gemt i en container fyldt med salt fra Himalaya og blev fundet i Rotterdams havn.

  Beslaglæggelsen kaldes den største nogensinde i forbindelse med bekæmpelse af narkotikakriminalitet i Holland, skriver AFP.

 • Politisk flertal forlænger hjælpepakkerne til 5. april

  Et bredt politisk flertal forlænger hjælpepakkerne frem til 5. april.

  Det betyder, at virksomheder og selvstændige fortsat kan benytte sig af de generelle kompensationsordninger for faste omkostninger.

  - Hjælpen skal selvfølgelig fortsætte for dem, der må vente lidt længere med at slå dørene op, og for dem, som skal bruge lidt tid på at kæmpe sig tilbage, siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

  Regeringen har indgået aftalen sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet.

 • Rejsende til og fra Bornholm skal vise negativ coronatest

  Rejsende til Bornholm både med færge og fly skal fra den 1. marts fremvise en negativ coronatest, der er mindre end 72 timer gammel.

  Og ifølge Transportministeriet, så bliver det færgernes ansvar at tjekke, at passagererne er testet.

  De nye krav gælder også på ruten fra Køge til Rønne.

  Bornholm er det sted i Danmark, der bliver allermest genåbnet.

  Fra 1. marts åbner skoler, butikker og liberale erhverv på Bornholm.

 • Ghana første land, der modtager vaccine gennem WHO-uddeling: 600.000 vacciner sendt af sted

  Sendingen af vaccinen fra AstraZeneca bliver tjekket efter ankomst til Accra i Ghana. (Foto: FRANCIS KOKOROKO)

  Ghana er det første land, som modtager corona-vacciner gennem WHO's Covax-program.

  En sending med 600.000 doser AstraZeneca-vaccine ankom i dag til Ghanas hovedstad Accra.

  Covax-programmet forsøger at reducere kløften mellem rige lande, der hamstrer vacciner, og fattigere nationer, der ikke har råd til at købe coronavaccine, skriver BBC.

 • Håndbold- og karateklubber er klar til at udnytte lempelser og rykker udendørs fra næste uge

  Med dagens lempelser af coronarestriktionerne hæves forsamlingsforbuddet til 25 personer i forbindelse med udendørs idræts- og foreningsaktiviteter.

  Det får flere indendørs sportsgrene til at bide kulden i sig og rykke udendørs.

  - Vi satser på, at mange af vores klubber går i gang med den udendørs træning allerede fra mandag, siger Morten Stig Christensen, generalsekretær i Dansk Håndboldforbund.

  Også hos Dansk Karateforbund er man klar til at udveksle slag og spark udendørs - og altså i lidt varmere tøj end den klassiske Gi, man normalt træner i.

 • 60 procent af coronasmittede i sidste uge havde den britiske virus-variant

  60 procent af de coronasmittede personer i sidste uge var smittet med den britiske variant B117.

  Det viser tal fra Statens Serum Institut.

  - Det vil efter al sandsynlighed føre til flere positive i den kommende tid, når andelen stiger yderligere, skriver Statens Serum Institut i et tweet.

 • 23 ton kokain beslaglagt i Hamburg og Antwerpen

  Tyskland og Belgien har beslaglagt 23 ton kokain, og det er ifølge de tyske toldmyndigheder en rekordstor narkofangst i Europa.

  Den beslaglagte kokain kunne på gaden have indbragt et større tocifret milliardbeløb i kroner.

  16 ton af kokainen blev fundet skjult i en container fra Paraguay i Hamburgs havn den 12. februar.

  Efterforskning sammen med hollandske toldere førte på sporet af endnu en ladning med kokain i den belgiske havneby Antwerpen. Her fandt man 7,2 ton kokain.

  Hollandsk politi oplyser, at de i dag har anholdt en 28-årig mand, som har relation kokainen.

 • 12 års fængsel og udvisning for at dræbe sin mand med kanyle eller nål

  En 74-årig russisk kvinde er i Københavns Byret idømt 12 års fængsel og udvisning for at have dræbt sin 66-årige mand med en kanyle eller nål i februar 2017, så hans lunge kollapsede.

  Efterfølgende lå manden måske i lejligheden i over en uge, før politiet 23. februar bankede på, fordi de undrede sig over, at manden ikke deltog i parrets voksne datters begravelse.

  Kvinden er også kendt skyldig i at have forsøgt at dræbe manden med et østeuropæisk lægemiddel, og for at have lavet et falsk testamente i sin afdøde datters navn.

 • Amnesty vil ikke anerkende russiske Navalnyj som en samvittighedsfange

  Amnesty International vil ikke længere anerkende den fængslede russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj som en samvittighedsfange.

  Årsagen er, at han tidligere har gjort sig til "fortaler for had", skriver BBC.

  Men Amnesty vil stadig presse på for at få Navalnyj løsladt.

  - Nogle af disse kommentarer, som Navalnyj ikke offentligt har taget afstand fra, overstiger tærsklen for hadtale. Det er i modstrid med Amnestys definition på en samvittighedsfange, lyder det.

  Navalnyj blev fængslet, da han i januar vendte tilbage til Rusland efter flere måneder på et hospital i Berlin, hvor han blev behandlet for et angreb med nervegiften Novitjok.

 • 523 nye coronasmittede - positivprocenten er 0,37.

  523 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. To personer er døde.

  Det viser tal fra Statens Serum Institut.

  Dagens smittetal er baseret på 143.149 prøver.

  Det svarer til, at 0,37 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er nu 238 personer indlagt med covid-19, det er ni færre end i går.

  Af de indlagte er 47 på intensiv afdeling og 28 er i respirator.

  Der er indtil videre vaccineret 348.333 personer, hvilket svarer til 6 procent af befolkningen. 178.433 personer er færdigvaccinerede.

 • Opposition savner mere fokus på børn og unge i genåbningsplan

  Både V, K og DF savner mere fokus på trivslen blandt børn og unge i den genåbningsplan, som regeringen er blevet enig med SF, Radikale og Enhedslisten om.

  Partierne mener også, at flere butikker skulle have lov til at åbne igen.

  - Børn og unge mistrives. Virksomheder og små selvstændige er på randen af konkurs. Lad os gribe genåbningen mere fleksibelt an og vise danskerne mere tillid, siger V-formand Jacob Ellemann-Jensen.

  K-formand Søren Pape Poulsen efterlyser en mere langsigtet plan for genåbning.

  - Vi ser forskelligt på tingene. Vi tør nok tage en lille ekstra chance for, at vi får et mere normalt liv tilbage, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, formand for DF.

 • Virolog kalder genåbning en god balance mellem risiko og chance

  Virolog og professor på Aarhus Universitetshospital Søren Riis Paludan vurderer, at genåbningen af samfundet kommer på et godt tidspunkt.

  - Der skal åbnes i nogen grad, når smitten er så lav, selv om den britiske variant spreder sig, men selvfølgelig på en kontrolleret måde, siger han.

  Regeringens eksperter har anbefalet en model, som har en god balance, mener Søren Riis Paludan.

  -Modellen forudsiger en 600 til 900 indlagte med corona. Det tror jeg godt, at vi kan håndtere. Det er en ganske flot balancen mellem risikoen og chancen ved genåbningen, siger han.

 • R-leder ærgrer sig over politisk splittelse

  Dagens aftale om genåbning blev uden deltagelse af blå blok, og den politiske splittelse ærgrer R-leder Sofie Carsten Nielsen.

  - Det er vigtigt, at der er samling i Folketinget. Det er dybt ærgerligt, at det splitter på den her måde. Det tror jeg både oppositionen og regeringen har et ansvar for, siger hun.

  - Jeg synes ikke, at regeringen har kørt nogen imponerende proces. Det er for lukket og alt for lidt inddragende. Omvendt kan vi ikke sidde det brede ekspertarbejde overhørig

  Sofie Carsten Nielsen frygter, at det politiske slagsmål kommer til at resultere i en svagere efterlevelse af myndighedernes coronaanbefalinger blandt borgerne.

Mere fra dr.dk