Seneste Nyt

Det kriminelle miljø i Sverige er i politiets søgelys i forbindelse med skyderier

Københavns Politi har netop afholdt pressemøde om de fire skudepisoder, der de seneste dage har været i København og omegn. Flere personer er blevet ramt - nogle alvorligt - og tre personer er døde.

Dansk politi er i tæt samarbejde med svensk politi, fortæller Torben Svarrer, der er ledende politiinspektør hos Københavns Politi.

Det sker, blandt andet fordi en svensk mand er anholdt og fængslet for drabet på Nørrebrogade i torsdags.

En journalist spørger, om svenske bandemedlemmer er i kikkerten.

- Sverige har en lidt anden måde at definere miljøer på. Lad os bare sige, at der er tale om det kriminelle miljø i Sverige, siger Torben Svarrer.

Nyheder

 1. West Ham vinder Conference League-finalen

  West Ham kan nu kalde sig for vinder af Europas tredje bedste klubturnering, Conference League efter en dramatisk afslutning på finalen, der blev spillet i Prag.

  Den engelske klub vandt over Fiorentina med 2-1 efter en scoring af Jarrod Bowen i det 90. minut. Alle kampens mål faldt i anden halvleg.

  Said Benrahma bragte West Ham foran efter en times spil, da han omsatte et straffespark, men kort efter udlignede Fiorentinas Giacomo Bonaventura. Det lignede forlænget spilletid og eventuel straffesparkskonkurrence, da Jared Bowen fik en perfekt aflevering i dybden, som han udnyttede i 90. minut.

  West Ham bliver belønnet med en plads i næste sæsons Europa League. Sidste år vandt AS Roma den første udgave af Conference League.

  En kedelig første halvleg vil desværre husket for en episode, hvor Fiorentina-anfører Cristiano Biraghi blev ramt af en genstand kastet fra West Hams fanafsnit. Det er usikkert, hvad der ramte spilleren, men omkring ham lå både kastede ølkrus, og hvad der kunne ligne en e-cigaret.

 2. Landbrugsminister forbereder tørkepakke

  Mens mange mennesker værdsætter junisolen og sommerdagene uden regn, er det anderledes blandt landmændene.

  Her vil manglen på nedbør ifølge brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer betyde forringet udbytte fra afgrøderne på marken, og nu er fødevareminister Jacob Jensen (V) ifølge Ritzau i gang med forberede en tørkepakke.

  - Jeg hører fra erhvervet, at man allerede nu kan se tegn på, at planterne ude på marken lider. Derfor har jeg bedt ministeriet om at se på at forberede og kigge på de erfaringer, som vi har fra tørken i 2018. Så vi kan være et skridt foran, hvis den her tørke fortsætter meget længere, siger han.

  Der er endnu ikke taget stilling til, om der skal vedtages en tørkepakke, og hvor mange penge, der i så fald vil følge med, men for hver dag, der går uden regn, bliver det uden tvivl stadig mere aktuelt.

 3. Schweizisk Eternit-milliardær idømt 12 års fængsel for asbest-dødsfald

  Demonstranter har med disse plakater i forbindelse med en tidligere retssag opfordret til, at Schmidheiny bliver sendt i fængsel. (Foto: © Giorgio Perottino, Ritzau Scanpix)

  En domstol i den italienske by Novara har idømt den schweiziske milliardær Stephan Schmidheiny 12 års fængsel, efter han blev skyldig i 392 mennesker død, fordi de var blevet udsat for asbeststøv.

  Ifølge Reuters havde anklageren krævet livsvarigt fængsel, men efter syv timers votering nåede dommerne frem til 12 års fængsel.

  Den 75-årige Schmidheiny blev fundet skyldig i at have forårsaget mere end 60 ansatte og omkring 330 indbyggeres død i byen Casale Monferrato, hvor hans firma Eternit lå, indtil det lukkede i 1986. Der blev brugt asbest i produktionen af cement i 1970'erne og 1980'erne, og efterfølgende led indbyggerne stadig under asbestforureningen af området.

  Asbestfibre er skyld i mange former for kræft, og stoffet er i store dele af verden ikke længere tilladt.

  Ifølge Schmidheinys forsvarer vil dommen blive anket.

 4. Mike Pence indleder kampagne med angreb på Trump

  Gennem fire år var Mike Pence vicepræsident, mens Donald Trump stod i spidsen for USA. Men nu gør Pence op med fortiden og lægger afstand til Trump i forbindelse med lanceringen af sin præsidentkampagne i delstaten Iowa.

  Han er særdeles kritisk overfor den rolle, som Trump spillede i forbindelsen med stormen på Kongressen den 6. januar 2021.

  - Jeg mener, at hvis man sætter sig selv over forfatningen, bør man aldrig kunne blive præsident i USA. Og hvis man beder andre om at sætte sig over forfatningen, skal man ikke kunne blive præsident i USA igen, sagde Pence.

  - Som jeg har sagt mange gange, så var præsident Trumps ord på den skæbnesvangre dag hensynsløse, og de bragte min familie og alle i Kongressen i fare, siger Pence ifølge nyhedsbureauet AFP.

  En del af de folk, der angreb Kongressen, truede således med at hænge Mike Pence, fordi han anerkendte valget af Joe Biden som Trumps afløser på præsidentposten.

 5. Bookmaker har brite som favorit til at blive ny Nato-boss

  Der er fokus på Mette Frederiksen som mulig ny generalsekretær for forsvarsalliancen Nato. Men hun er ikke favorit hos bookmakeren Bet25, som tilbyder odds på hvem, der kommer til afløse norske Jens Stoltenberg på posten.

  Hos bookmakeren tror man i stedet på den nuværende britiske forsvarsminister, Ben Wallace. Han giver således kun 300 kroner i gevinst, hvis man spiller på ham for 100 kroner.

  Herefter kommer Mette Frederiksen i et felt af tre mulige kandidater, som alle giver seks gange pengene igen. Udover Frederiksen er det Estlands premierminister, Kaja Kallas, og Hollands premierminister, Mark Rutte.

  Herefter følger EU-Kommissionens formand, tyske Ursula von der Leyen, der har en fortid som tysk forsvarsminister. Hun giver 800 kroner i gevinst, hvis man satser 100.

 6. Ophævet fredning af Stevns Klint ankes til landsretten

  Miljø- og Fødevareklagenævnet anker sagen om fredningen af Stevns Klint, som blev ophævet forrige uge, til landsretten.

  I praksis betyder en fredning, at den 25 meter brede bræmme, som løber langs den 20 km lange klint, ikke må dyrkes af de landbrug, som ejer jorden. Så da fredningen blev ophævet, kunne der igen sås majs og korn.

  Men anken skræmmer ikke formand for Lodsejerforeningen Stevns Klint Trampesti, Frank Elmer, som er en af de 55 berørte lodsejere.

  - Jeg er fortrøstningsfuld mod en anke, men det er da irriterende, når dommen fra byretten var klokkeklar. Vi skal nok få lov til at beholde vores jord, siger han.

  Dyrkelse af jorden omkring klinten forhindrer ikke offentligheden i at bruge den cirka 2 meter brede trampesti, som omkranser klinten.

 7. Endnu en republikaner vil være præsident: USA har 'brug for en leder, som forstår rigtigt arbejde'

  Doug Burgum er guvernør i North Dakota. Nu vil han være republikanernes præsidentkandidat. (Foto: © Dan Koeck, Ritzau Scanpix)

  Guvernøren for den amerikanske delstat North Dakota har i dag meddelt sit kandidatur til at blive republikanernes præsidentkandidat ved præsidentvalget til november næste år.

  Doug Burgum ser sig selv som repræsentant for "de små byers værdier":

  - Vi har brug for en leder, som forstår det rigtige arbejde, som amerikanerne udfører hver dag - en, som har arbejdet ved siden af vores landmand, vores kvægopdrættere og vores små forretningsdrivende - en som har haft job, hvor man går i bad efter arbejdsdagen, ikke før, sagde Burgum, da han bekendtgjorde sit kandidatur i byen Fargo.

  66-årige Burgum er en tidligere forretningsmand med erfaring fra IT-branchen. Han er mangemillionær og har bebudet, at han vil investerere en del af sin egen formue i sin valgkamp. Han vil især fokusere på økonomi, energiforsyning og national sikkerhed.

  Både forhenværende vicepræsident Mike Pence og tidligere guvernør i New Jersey Chris Christie har indenfor de seneste par dage erklæret, at de også vil republikansk præsidentkandidat.

 8. Zelenskyj er 'chokeret' over manglende hjælp fra FN og Røde Kors efter brud på dæmning

  Store områder i Kherson-regionen står under vand efter bruddet på dæmningen. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

  I et interview med de tyske aviser Bild og Die Welt har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, udtrykt sin store skuffelse over den manglende nødhjælp fra FN og Røde Kors, efter at et brud på Nova Kakhovka-dæmningen har medført voldsomme oversvømmelser i området.

  - De er der ikke! Også selvom katastrofen skete for så mange timer siden. De burde være de første, der var der for at redde menneskeliv, lyder det fra Zelenskyj i interviewet.

  - Vi har ikke fået noget svar fra dem, jeg er chokeret, siger Zelenskyj.

  Han kalder oversvømmelserne en menneskelig og miljømæssig katastrofe.

  - Mennesker og dyr er døde. Mens de sidder på tagene af de oversvømmede huse, kan mennesker se ligene drive forbi dem, siger Zelenskyj.

  Han tilføjer, at det er meget svært at hjælpe de mennesker, der befinder i den del af Kherson-regionen, der er besat af russerne - ikke mindst fordi de russiske soldater ifølge præsidenten beskyder redningsfolkene.

 9. Pave Frans' operation for mavebrok overstået uden komplikationer

  Pave Frans er blevet opereret for mavebrok på Gemelli-hospitalet i Rom.

  Operationen forløb uden komplikationer og varede omkring tre timer, oplyser Vatikanet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Vatikanet oplyser desuden, at det forventes, at pave Frans skal være indlagt i "adskillige dage".

  Det lyder også, at pavens audienser er aflyst frem til 18. juni, skriver Ritzau.

  Pave Frans har flere gange været ind og ud af hospitalet de seneste måneder.

  I slutningen af marts var han indlagt i tre dage på grund af bronkitis.

 10. Vulkan på Hawaii er igen i udbrud

  Lavastrømme i krateret af vulkanen Kilauea onsdag morgen lokal tid. (Foto: © USGS)

  En af verdens mest aktive vulkaner Kilauea er igen i udbrud på Hawaii, skriver Reuters.

  Kilauea er en såkaldt basaltisk vulkan, hvor lavaen typisk løber ud langs jordoverfladen uden at spy kæmpe askesøjler op i luften.

  Kilauea befinder sig på The Big Island – den største af Hawaii-øerne i Stillehavet.

  - Lavastrømmene er i øjeblikket begrænset til den omgivende kraterbund, oplyser de amerikanske geologiske undersøgelser, USGS.

  Der er ingen oplysninger om, at der skulle være nogen fare for befolkningen nær vulkanen.

  I 2018 begyndte et udbrud i vulkanen, som endte med at ødelægge hundredvis af boliger, og flere tusinde beboere måtte evakueres.

 11. Leverandør advarer: Risiko for metalstykker i pasta med spinat

  Fødevareleverandøren Scandinavian Retail Food tilbagekalder en række pastaprodukter med spinat, efter at underleverandøren af spinat har konstateret fund af metalstykker.

  Det oplyser Scandinavian Retail Food i en pressemeddelelse.

  Ifølge underleverandøren er der en lille risiko for, at metalstykker kan være endt i pastaprodukterne.

  11 forskellige slags pasta med spinat bliver tilbagekaldt. Det er blandt andet "Pastella frisk fettuccine med spinat" med bedst før-dato 1. august, "Salling øko frisk fettuccine spinat" med bedst før-dato 17. juli og "Änglamark økologisk fettuccine spinat" med bedst før-dato henholdsvis 30. maj og 24. juli.

  Produkterne er blevet solgt i Bilka, Føtex, Netto, Dagli' Brugsen, Salling stormagasiner, Kvickly, SuperBrugsen, Irma, Coop365, Meny, Spar, Min Købmand, Aldi, Løvbjerg, Letkøb, ABC-Lavpris og Lidl.

  Forbrugerne kan enten returnere pastapakkerne til butikken eller kassere dem.

 12. Ødelagt rørledning til kunstgødning kan stoppe kornaftale i Sortehavet

  En rørledning, som er blevet brugt til transportere kunstgødning fra Rusland og gennem Ukraine, er blevet ødelagt, og det kan få afgørende betydning for om den nuværende aftale om transport af korn via Sortehavet bliver fornyet.

  Ifølge Reuters siger det russiske forsvarsministerium, at "en ukrainsk sabotagegruppe" mandag aften har sprængt et stykke af rørledningen nær ved landsbyen Masyutivka i Kharkiv-regionen.

  - Som følge af denne terrorhandling har der været civile ofre, som har fået den fornødne lægelige behandling, lyder det i en udtalelse fra det russiske forsvarsministerium.

  Ukraine har en anden udlægning af begivenheden. Ifølge guvernøren for regionen, Oleh Sinehubov, så er det russiske soldater, som med et granatangreb tirsdag eftermiddag har beskadiget rørledningen.

  Rørledningen har været lukket, siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. Rusland har dog nævnt det som en betingelse for at fortsætte kornaftalen, der sikrer, at hverken Rusland eller Ukraine forhindrer eksporten af korn via Sortehavet, at den bliver åbnet igen.

 13. I dag er årets andet meteorologiske sommerdøgn - 25,6 grader i Nordsjælland

  Så er det officielt.

  Termometret viste 25,6 grader ved Sjælsmark i Nordsjælland i eftermiddag, og dermed har vi i dag fået årets andet meteorologiske sommerdøgn.

  Det oplyser DMI på Twitter. Det første var den 22. maj.

  Et meteorologisk sommerdøgn er defineret ved, at temperaturen kommer over 25 grader.

  Og det er også væsentligt varmere, end der har været i dag ved Vestkysten i Jylland, hvor temperaturen har haft svært ved at snige sig over de 20 grader.

 14. Stopper forskningsprojekt i Norge efter vågehval døde

  Et norsk-amerikansk projekt, hvor forskere ville undersøge, hvad vågehvaler hører, er blevet midlertidigt standset, efter at en vågehval døde.

  De seneste tre år har forskerne besøgt Lofoten i Norge for at teste vågehvalerne.

  Men sidste sommer blev et testanlæg ødelagt af stærk vind, og efterfølgende opdagede forskerne, at en vågehval var blevet fanget i det spærregarn, som var lagt ud, og var druknet.

  - Det var det værste, som kunne ske, siger dr. Petter H. Kvadsheim, chefforsker ved det norske forsvars forskningsinstitut, til NRK.

  Han forklarer, at det har taget hårdt på forskerteamet, at vågehvalen døde - og det skete allerede før årets test var kommet i gang.

  Vågehvalsprojektet har de seneste år mødt kritik fra både dyrevelfærdsgrupper og forskere, som har opfordret til at standse projektet.

  De har ment, at projektet var for farligt og udsatte vågehvalerne for alt for meget stress.

 15. Putin i samtale med Erdogan: Brud på dæmning er 'en barbarisk handling'

  Ruslands præsident har i en samtale med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan kaldt sprængningen af Nova Kakhova-dæmningen i det sydlige Ukraine "en barbarisk handling". Han har samtidig givet Ukraine skylden for sprængningen. Det skriver Reuters.

  Det er første gang, at Putin udtaler sig om bruddet på dæmningen, som har medført voldsomme oversvømmelser i området.

  Ifølge Kreml kaldte han i samtalen med Erdogan resultaterne af sprængningen for en "miljømæssig og humanitær katastrofe".

 16. Virksomhed får bøde på 700.000 kroner - 18 albanere havde ingen arbejdstilladelse

  18 albanske mænd arbejdede med at opføre klyngehuse i Humlebæk - men ingen af dem havde arbejdstilladelse.

  Det koster nu entreprenørfirmaet Viocon en bøde på 700.000 kroner for benyttelse af ulovlig arbejdskraft. Det oplyser Retten i Helsingør til Ritzau.

  I november 2020 blev albanerne opdaget af politiet og ansatte i Arbejdstilsynet. De fik hver 3.000 kroner i bøde og blev alle udvist.

  Nordsjællands Politi har tidligere oplyst, at håndværkerne var blevet lovet en løn på knap 12.000 kroner per måned, og at de skulle arbejde 57 timer hver uge.

 17. Kurt Westergaards attentatmand har forladt Danmark

  Manden, der forsøgte at dræbe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med en økse, opholder sig ifølge B.T. ikke længere på Udrejsecenter Kærshovedgård.

  I CPR-registret står der, at han udrejste af Danmark i juni 2022. Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter, at han har forladt landet.

  - Hjemrejsestyrelsen har orienteret om, at den pågældende mand er registreret som udrejst i styrelsens systemer, oplyser ministeriet i et skriftligt svar til avisen.

  Muhudiin Mohamed Geele blev idømt 10 års fængsel og udvisning af Danmark, efter han i 2010 brød ind i Kurt Westergaards hjem og forsøgte at slå tegneren ihjel med økse og kniv. Den 41-årige somalier flyttede ind på Kærshovedgård i december 2019 efter at have afsonet ti års fængsel for forsøg på drab og terror.

  Man har ikke kunnet udvise ham til til Somalia, fordi han ifølge Flygtningenævnet ville risikere dødsstraf, tortur eller anden forfølgelse, og derfor har været på "tålt ophold" på Kærshovedgård. Beboere på udrejsecentret er ikke spærret inde og kan færdes frit og forlade landet, hvis de vil.

 18. Folketinget lukker døren for havvindmølle-projekter i åben dør-ordningen

  I den nye havplan, som samtlige af Folketingets partier er enige om, er det besluttet, at der ikke skal udlægges nye arealer i den såkaldte åben dør-ordning.

  I marts besluttede Energistyrelsen at genoptage seks åben-dør projekter.

  Nu får tre projekter lov at køre videre i justeret form, men ordningen lukkes for resten af ansøgerne, oplyser Klimaministeriet til DR. Det betyder, at 36 projekter vil få afslag.

  Åben dør-ordningen er en model, hvor virksomhederne kan søge om at få tildelt havarealer uden betaling. Til gengæld skal de selv stå for alle omkostninger til udvikling og opførelse af projektet.

  Erhvervsorganisationen Green Power Denmark mener, at det er kritisabelt og et svigt over for virksomhederne, der har haft tillid til, at regeringen stod ved ordningen.

  - Det er helt uhørt. Regeringen bremser et grønt industrieventyr, og den svigter tilliden hos de virksomheder, som skal investere i fremtidens grønne omstilling, udtaler administrerende direktør Kristian Jensen.

  For nylig blev et flertal i Folketinget enige om et stort udbud af havvindmøller. Men udbuddet er ikke nok i sig selv, mener Green Power Denmark.

  Tre projekter i åben dør-ordningen er allerede udlagt i havplanen. For dem vil regeringen arbejde for at justere ordningen, så de kan køre videre inden for EU's regler.

 19. Sikkerhedspersonale strejker i Heathrow på travle feriedage

  Sikkerhedspersonale i en af Europas mest travle lufthavne - Heathrow i London - vil strejke i alt 31 dage i løbet af sommeren.

  Det oplyser fagforeningen Unite ifølge BBC.

  Omkring 2000 personer vil tage del i strejkerne på de 31 dage, der ligger mellem 24. juni og 27. august.

  Sikkerhedspersonalet er utilfredse med den lønforhøjelse, som de er blevet tilbudt, som de ikke mener er høj nok, når man tager inflationen i betragtning.

  En talsperson for lufthavnen i Heathrow siger, at den vil gøre "alt" for at minimere forsinkelser på strejkedagene.

 20. International aktionsgruppe tager ansvar for piftede bildæk på Frederiksberg

  I dag blev ejerne til flere end 100 biler mødt af flade dæk på Frederiksberg. Nu har de muligvis en forklaring på hvorfor.

  I hvert fald har en gruppe taget ansvar for handlingen, der af politiet er beskrevet som hærværk.

  Den internationale aktionsgruppe Tire Extinguishers har påtaget sig ansvaret for de flade dæk, fremgår det på gruppens hjemmeside, skriver TV 2.

  - Godt arbejde, danske venner, står der blandt andet.

  Gruppen deklarerer selv, at de arbejder for at nedbringe antallet af firehjulstrækkere i verden.

 21. Sygeplejersker chokerede over kirurgers opsigelser på kræftafdeling

  Sygeplejerskerne på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital er chokerede og dybt bekymrede efter, at to erfarne kirurger har sagt op i protest mod ledelsen.

  Opsigelserne kommer i kølvandet på DR’s afsløringer af for lange ventetider på kræftbehandling.

  Afdelingens sygeplejersker har onsdag været samlet til et møde om opsigelserne, fortæller Vibeke Bak, fællestillidsmand for alle sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital.

  - Sygeplejerskerne er chokerede, bekymrede og utroligt triste over det, der er sket. De føler, at det vigtige speciale, de arbejder med, smulder lige så stille nu, siger hun.

  De to kirurger varetager begge HIPEC-behandling, som er en avanceret behandling for patienter, hvor tarmkræft har spredt sig til bughulen.

  I Danmark udføres den kun på Aarhus Universitetshospital.

  - Det er jo et mindre speciale, så der er ikke så mange, der kan udføre de her operationer. Det får store konsekvenser, når to kirurger siger op. Nogle patienter lades i stikken, siger Vibeke Bak.

 22. Samtlige partier enige om at øge andelen af strengt beskyttet havnatur

  Regeringen har sammen med alle Folketingets øvrige partier indgået en aftale om en ny havplan.

  De vil hæve andelen af "strengt beskyttet" havnatur til ti procent i 2030, fremgår det af aftaleteksten.

  I disse områder vil blandt andet fiskeri med bundtrawl og andre redskaber være forbudt. Det samme er råstofudvinding og vedvarende energi.

  Ifølge Ritzau udpeges i alt 30 procent af havarealerne som "beskyttet natur."

  Udover naturbeskyttelse er partierne blevet enige om at fordoble udlægget til vedvarende energi og energiøer.

  Det betyder, at 30 procent af arealet i havplanen bliver dedikeret til udbygningen af vedvarende energi.

 23. Advokat dømt for at tilbyde 100.000 kroner for tavshed om voldtægt

  En advokat fra Roskilde er i dag blevet kendt skyldig i at have tilbudt offeret i en voldtægtssag 100.000 kroner i bytte mod, at vedkommende trak sin anmeldelse til politiet tilbage.

  Retten i Glostrup har idømt den 53-årige advokat en betinget straf. Han skal udføre samfundstjeneste i 80 timer, skriver Ritzau.

  Samtidig frakendes han i to år retten til at arbejde med straffesager.

  Tilbuddet om pengene skulle være faldet i en telefonsamtale i slutningen af 2020.

  Pengene skulle være tilbudt, mens han var forsvarer for en direktør, der siden er tiltalt og dømt for overgreb på fire kvindelige ansatte. Forleden blev han idømt otte års fængsel i Østre Landsret, skriver Ritzau.

  Den 53-årige advokat har nægtet sig skyldig. Hans forsvarer i retten, René Offersen, mener, der var tale om "en professionel fejl". Og altså ikke en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om misbrug af stilling.

 24. Spanien registrerer de varmeste forårstemperaturer nogensinde

  Foråret i år er det varmeste, der nogensinde er registreret i Spanien, og det er samtidig det næsttørreste.

  Af den fremgår det, at maj temperaturmæssigt var en normal måned, mens april var den varmeste nogensinde og marts den tredjevarmeste.

  Vi skal samtidig tilbage til 1995 for at finde en periode med mindre regn end i de tre forårsmåneder.

  Ifølge Statens Meteorologiske Agentur (AEMET) var der en gennemsnitlig temperatur i det spanske fastland på 14,2 grader, hvilket er 1,8 grader højere end gennemsnittet for perioden fra 1991 til 2020.

  Meteorologerne forventer en sommer med rekordhøje varmegrader, ligesom det var tilfældet i 2022.

 25. Klimarådet: Misvisende klimaeffekt af Danmarks grønne eksport

  Opgørelsen af den såkaldte klimaeffekt fra Danmarks eksport af grønne teknologier er "problematisk".

  Det mener Klimarådet, fremgår det i et nyt notat ifølge Ritzau. Klimarådet er et ekspertpanel og en form for grøn vagthund, der kigger regeringen i sømmene.

  Rådet har set på Energistyrelsens Globale Afrapportering af det danske klimaaftryk- og handling i udlandet.

  Men styrelsens opgørelse giver ikke et retvisende billede af virkeligheden, lyder det.

  - Vi vurderer, at den nuværende metode til at opgøre klimaeffekterne af den danske grønne eksport overestimerer klimaeffekten og derfor kan være misvisende, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

  Den nuværende opgørelse sammenligner eksporten af dansk klimateknologi - eksempevis vindmøller - med en situation, hvor modtagerlandet ellers ville være fortsat med et fossilt energiforbrug, hvis de ikke havde købt en dansk vindmølle.

  - Det er ikke et rimeligt alternativ at sammenligne med, fordi modtagerlandet i stedet kunne have købt en vindmølle fra for eksempel Tyskland eller Kina, skriver Klimarådet i notatet.

  - Hvis man regner med et scenarie, hvor der ikke var kommet en vindmølle, er det en relativ ekstrem antagelse, siger Peter Møllgaard ifølge Ritzau.

 26. Pape om partikollega: 'Hun er i total fornægtelse'

  Konservatives formand Søren Pape Poulsen siger i et interview med TV 2, at han tager en udmelding fra sin partikollega Pernille Weiss til efterretning.

  Weiss er den seneste tid blevet kritiseret af tidligere kolleger for at have en hård ledelssestil på det kontor i Bruxelles, hun arbejder på som medlem af Europa-Parlamentet.

  Hun afviser selv alle anklager, og siger, at hun ikke har planer om at forlade sin plads i parlamentet, som Søren Pape Poulsen har opfordret hende til.

  I dag siger Pape så til TV 2, at "det kan vi jo ikke gøre noget ved. Det er jo hendes mandat. Det er sådan, det er."

  - Det, der fylder mest for mig, er, at der er nogle tidligere medarbejdere, som er blevet syge af at arbejde. At hun er i total fornægtelse over det, synes jeg faktisk, er dybt bekymrende, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Mere fra dr.dk