Seneste nyt
1. dec 2021

DF-folketingsmedlem støtter Messerschmidts formandsdrømme

Folketingsmedlem Dennis Flydtkjær melder sig nu med direkte støtte til Morten Messerschmidt, der går efter at blive Dansk Folkepartis næste formand.

Flydtkjær skriver på Facebook, at han fuldt bakker op om Messerschmidt som formand og Peter Kofod som næstformand – også selv om Morten Messerschmidt har en ankesag ved landsretten efter en byretsdom for svindel med EU-midler. Dennis Flydtkjær sammenligner Messerschmidts sag med statsminister Mette Frederiksens lukning af minkerhvervet.

- Så kan Dansk Folkeparti også have en formand, som er under anklage for at have brugt 98.000 kroner forkert. Penge, som han ikke har fået nogen som helst personlig vinding af, skriver Dennis Flydtkjær.

Han understreger, at han gerne vil på hold med Inger Støjberg. Det giver imidlertid ikke mening at drømme om en formand, der ikke er medlem af partiet, skriver D'Fs skatteordfører på Facebook.

Seneste nyt

 1. I går kl. 23:40

  Se årets første fuldmåne – den såkaldte ’ulvemåne’

  • Årets første fuldmåne bag en lejlighedsblok i den thailandske hovedstad, Bangkok. I løbet af 2022 vil der være fuldmåne 12 gange. (Foto: JACK TAYLOR © Ritzau Scanpix)
  • Sådan så fuldmånen - den såkaldte ulvemåne - ud i Caracas, Venezuela. (Foto: MIGUEL GUTIERREZ © Ritzau Scanpix)
  • En mand kigger på fuldmånen, mens han går i vandet ved Seapoint Beach i Dublin, Irland. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Ritzau Scanpix)
  • Her ses fuldmånen over en ulvestatue i Hunstanton, Storbritannien. (Foto: Andrew Couldridge © Ritzau Scanpix)
  • En folkemængde har samlet sig i Glastonbury, Storbritannien, for at se fuldmånen stå op bag St. Michaels Tårn på bakken Glastonbury Tor. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)
  • Årets første fuldmåne står op bag skyskraberen The Shard i det centrale London. (Foto: Justin Tallis © Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  For første gang i år er der i nat fuldmåne, også kendt som ”ulvemåne”. Det sker helt nøjagtig klokken 00.51 i nat dansk tid.

  Årets første fuldmåne er i flere århundreder ofte blevet omtalt som ulvemåne.

  Navnet stammer fra de oprindelige indianere i det nordlige og østlige USA, som efter sigende ofte hørte ulve hyle i de kolde vinternætter på denne tid af året - og derfor opkaldte månen efter de pelsede rovdyr.

  Se her, hvordan fuldmånen har lyst himlen op forskellige steder.

 2. I går kl. 23:19

  Flere partier vil have svar på regeringens rolle i FE-sag

  Flere partier vil have, at regeringen redegør for sin rolle i FE-sagen, hvor fem personer er sigtet, herunder mangeårig chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

  Det skriver Berlingske.

  Martin Lidegaard, der er udenrigsordfører for Radikale Venstre og tidligere udenrigsminister, siger til avisen, at forløbet rejser en række kritiske spørgsmål, som partiet vil have svar på.

  Han understreger, at det skal ske i fortrolighed i enten Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne eller Udenrigspolitisk Nævn, hvor Martin Lidegaard er formand.

  Også Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil have en redegørelse i sagen, ligesom Frie Grønne vil have klarlagt forløbet.

  Venstre og De Konservative ønsker ikke at stille op til interview i Berlingske om sagen.

 3. I går kl. 22:20

  Svensk politi er på jagt efter droner over Stockholm

  Svensk politi har fået en række henvendelser fra borgere, der mener at have set droner rundt omkring i den svenske hovedstad, Stockholm.

  - Privatpersoner har gjort forskellige observationer, siger Daniel Wikdahl ved Stockholms Politi til Aftonbladet.

  - Vi har også selv gjort flere observationer af droner. Det er flere forskellige steder i hovedstadsområdet.

  Tidligere på dagen blev der også set en drone omkring atomkraftværket Forsmark.

  De første meldinger om droner kom allerede tidligere på ugen, hvor store droner fløj over atomkraftværkerne Forsmark, Oskarshamn og Ringhals, beretter Aftonbladet.

  Andre droner blev set over det centrale Stockholm og over lufthavnene i Luleå og Kiruna.

  Hændelserne bliver nu undersøgt af det svenske Rigspolitis efterretningsvæsen, Säpo.

 4. I går kl. 22:00

  Trods skidt start sejrer landsholdet stort i sidste EM-gruppekamp

  Det danske herrelandshold i håndbold fik en dårlig start på aftenens EM-opgør mod Nordmakedonien, som Danmark endte med at vinde 31-21.

  De danske verdensmestre kom bagud 0-4, men takket være fem scoringer fra Niclas Kirkeløkke overtog Danmark sagerne i første halvleg og kunne gå til pause med en firemålsføring 15-11.

  Dominansen fortsatte efter pausen, hvor særligt de danske skytter var årsagen til, at Danmark trak yderligere fra. Niclas Kirkeløkke, der spillede stort set hele kampen i Mathias Gidsels fravær, blev dansk topscorer med 9 mål.

  Med sejren har Danmark vundet alle tre EM-gruppekampe og tager derfor to point med over i mellemrunden.

 5. I går kl. 21:29

  Amerikanske senatorer lover Ukraine våbenstøtte

  Under et besøg i Ukraines hovedstad Kiev i dag lovede en delegation af amerikanske senatorer at støtte Ukraine med våben.

  I samme ombæring advarede de Rusland om at indlede en militæroffensiv i landet.

  Det skriver Reuters.

  Udmeldingen kommer i en tid med store spændinger mellem Rusland på den ene side og Ukraine og Vesten på den anden side.

  Rusland menes at have udstationeret 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine, hvilket skaber frygt for en forestående invasion - noget som Rusland afviser.

 6. I går kl. 20:35

  En britisk kvinde har mistet livet efter undersøisk vulkanudbrud i Tonga

  Kvinden, 50-årige Angela Glover, var bosat i Tonga med sin mand. Sammen drev de et shelter for herreløse hunde, og det var i forsøget på at redde nogle af de hunde, at hun mistede livet.

  Det oplyser hendes bror, Nick Eleini, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  New Zealands statslige tv-station TVNZ har tidligere rapporteret, at Glover var meldt savnet.

  Ifølge australske embedsmænd tyder det ikke umiddelbart på, at lørdagens vulkanudbrud har kostet mange mennesker livet. Australsk politi har besøgt nogle af de ramte områder og melder dog om betydelige skader.

 7. I går kl. 19:51

  Hækkerup afviser, at regeringen har blandet sig i sigtelser i FE-sagen

  Justitsminister Nick Hækkerup siger, at han har tillid til den måde, som efterretningstjenesterne har håndteret sagen på. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Justitsminister Nick Hækkerup afviser, at regeringen har blandet sig i de sigtelser, der er blevet rejst i FE-sagen.

  - Man rejser ikke sigtelser af politiske grunde. Politiet foretager efterforskning, og det er ikke noget, jeg blander mig i, siger han.

  I sagen er fem personer, heriblandt mangeårig chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), sigtet for at videregive statshemmeligheder.

  - Jeg er orienteret om det, men det er jo noget helt andet end at tage stilling til, om der skal sigtes eller ej, siger Nick Hækkerup.

  Hvad de fem personer præcist er sigtet for er uvist. Men Claus Hjort Frederiksen, som var forsvarsminister fra 2015 til 2019, har ved flere lejligheder bekræftet, at Danmark og USA samarbejder om at tappe data fra kabler.

 8. I går kl. 19:41

  Fodboldlandsholdet vinder Fair Play-pris

  Det danske herrelandshold i fodbold samt trænerne og lægestaben omkring holdet har mandag fået en stor international anerkendelse.

  De har således vundet Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) Fair Play-pris for 2021 for deres ageren omkring Christian Eriksens hjertestop under EM-kampen mod Finland 12. juni i Parken.

  Prisen, der bærer navnet The Best Fifa Fair Play Award, blev uddelt i forbindelse med et show i schweiziske Zürich. Det bestod primært af prismodtagere og gæster, der deltog online.

  Prisen har under forskellige navne eksisteret siden 1987 og er tidligere blevet vundet af blandt andet spillere, hold, fans, forbund og organisationer.

  /ritzau/

  Aftenens pris er ikke den første, som er røget landsholdets vej efter hændelsen den 12. juni sidste år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
 9. I går kl. 19:16

  Flere danske profiler kommer ikke på banen i sidste gruppekamp ved EM

  Helt som ventet sidder flere af de vigtigste danske spillere over i den sidste gruppekamp mod Nordmakedonien ved EM i håndbold.

  Landsholdsassistent Henrik Kronborg oplyser halvanden time før kampstart, at Mathias Gidsel, Niklas Landin, Henrik Møllgaard og Magnus Saugstrup får et hvil.

  De flankeres på tribunen af skadede Johan Hansen, der ikke er rejst hjem.

  Gidsel har døjet med et slag, han fik i slutningen af kampen mod Slovenien lørdag aften, men ifølge Kronborg er den unge GOG-spiller i bedring.

  /ritzau/

 10. I går kl. 19:06

  Igen normal biltrafik på Storebælt

  I retning mod Fyn er Storebæltsbroen åben for biltrafik igen, skriver Sund & Bælt på Twitter.

  Der blev ved 18.30-tiden lukket for biltrafikken, da Falck skulle fjerne en væltet varevogn.

 11. I går kl. 18:38

  Storebæltsbroen er der lukket for al biltrafik i retning mod Fyn

  I retning mod Fyn er der lukket for al biltrafik på Storebæltsbroen.

  Det skriver Storebæltsforbindelsen i en varslingsmeddelelse.

  Der må forventes kø, lyder det i meddelelsen.

  Broen forventes åbnet igen klokken 19:00.

 12. I går kl. 18:28

  Efterforskere mener at have opklaret, hvem der opgav Anne Franks skjulested til nazisterne

  Efter års granskning af enorme mængder data, mener et hold af internationale efterforskere nu at have afgørende nyt i en af historiens helt store gåder.

  Formentlig var det juristen Arnold van den Bergh, der i sin tid forrådte Anne Frank og en række andre jøder og angav deres skjulested til nazisterne under Anden Verdenskrig.

  Van den Bergh var selv jøde og stak formentlig sine trosfæller for at redde sin egen familie.

  Det skriver flere internationale medier - blandt andre BBC - på baggrund af efterforskningen, hvor store datamængder er blevet analyseret ved brug af kunstig intelligens.

  Anne Frank døde i en nazistisk koncentrationslejr i 1945 som 15-årig efter to år i skjul.

  Hendes dagbog, der først blev offentliggjort efter hendes død, er en af de mest berømte førstehåndsberetninger om jødisk liv under krigen.

  I to år skjulte familien Frank og fire andre jøder sig for nazisterne i et baghus i Amsterdam. Men i 1944 fandt en SS-kommando dem, og alle blev de sendt i koncentrationslejr. Kun Anne Franks far Otto Frank overlevede. (Foto: ho © Scanpix Danmark)
 13. I går kl. 18:00

  Mette Frederiksen efter fald i indlagte på intensiv: Det er tid til at genoverveje coronarestriktioner

  Der er ikke den sammenhæng mellem smitte og antal indlagte med coronavirus, som "der var engang".

  Derfor er det tid til overvejelser om restriktionerne i samfundet, siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Ekstrabladet.

  Overvejelserne er faktisk i gang i regeringen, tilføjer hun.

  Statsministeren konstaterer, at det kan se ud til, at kurven er knækket, hvad angår de indlagte på intensiv, skriver Ritzau.

  - Og så er vi selvfølgelig et sted og i en situation, hvor vi skal genoverveje ikke alene de nuværende restriktioner, som der ikke er mange af tilbage, men hvordan vi håndterer situationen i det hele taget. Det er i hvert fald det, som vi gør i regeringen lige nu, siger Mette Frederiksen.

 14. I går kl. 17:46

  Trods rekordhøje smittetal: Antallet af indlagte på intensiv falder og falder

  Selvom der det seneste døgn har været 28.780 smittede - en rekord under hele pandemien - så er der godt nyt fra landets hospitaler.

  Antallet af coronapatienter på intensiv og i respirator falder nemlig samtidig. Kun 52 er på intensiv landet over, mens 37 har brug for en respirator.

  Og den udvikling mærker de også på intensivafdelingen på Rigshospitalet i København, hvor kun to patienter lige nu er indlagt på grund af corona.

  - I slut december var vi nogle dage fyldt til randen og meget bekymret for, hvad en stor bølge af omikronpatienter ville gøre for vores kapacitet. Men de sidste ti dage har vi set et konstant fald, siger intensivafdelingens professor og overlæge, Anders Perner.

 15. I går kl. 17:02

  Syv mænd skal i fængsel for smugling af over 400 kilo hash

  405 kilo hash. Så meget er syv mænd i dag blevet dømt for at smugle ind i Danmark ved Retten i Nykøbing Faster.

  Mændene, der er mellem 20 og 66 år gamle, blev alle idømt fængselsstraffe på mellem tre og tre et halvt år. Desuden er to blevet idømt udvisning af Danmark, mens én har fået en advarsel om udvisning.

  Udover de mere end 400 kilo hash har politiet blandt andet konfiskeret over en halv million kroner i kontanter i sagen.

  Alle syv dømte har bedt om betænkningstid i forhold til at anke afgørelsen.

 16. I går kl. 16:36

  Kristian Thulesen Dahl smittet med corona kort før DF-landsmøde

  Afgående formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl er smittet med coronavirus.

  Han fik symptomer i weekenden og blev testet i dag.

  - Den er positiv. Har det dog godt - er indtil nu kun ramt svarende til en mild influenza, skriver han på Facebook.

  Smitten kommer på et rigtig dårligt tidspunkt, da Thulesen Dahl på søndag skulle have takket af på DF's ekstraordinære landsmøde, hvor der også skal vælges ny formand.

  Så om han når at blive rask og kan deltage er endnu usikkert.

  - Selvom det er ualmindelig træls - og forstyrrende for mine planer - er det trods alt graden af sygdommen, der er det vigtige, skriver han i opslaget.

 17. I går kl. 16:21

  Belarus: Russiske tropper er i landet forud for øvelse

  Russiske soldater og militært materiel ankommer i øjeblikket til Belarus, også kendt som Hviderusland, forud for en fælles militærøvelse mellem landene.

  Sådan lyder meldingen fra Belarus' præsident, Alexander Lukasjenko.

  Præsidenten siger, at tropper fra de to lande i februar vil foretage en fælles militærøvelse i den vestlige og sydlige del af Belarus, som grænser op til Ukraine.

  I en video beder Lukasjenko sin forsvarsminister om at komme med en specifik dato for øvelserne, "så vi ikke bliver beskyldt for at samle tropper her ud af det blå, som om vi forbereder os på krig".

  Udmeldingen kommer i en tid med store spændinger mellem Rusland på den ene side og Ukraine og Vesten på den anden side. Rusland menes at have udstationeret 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine, hvilket skaber frygt for en forestående invasion - noget som Rusland afviser.

 18. I går kl. 16:09

  VIDEO: Se kæmpe sky af aske og røg efter underjordisk vulkan i øriget Tonga

  Kæmpe sky af røg og aske efter underjordisk vulkan gik i udbrud lørdag. (Foto: TONGA GEOLOGICAL SERVICES © Ritzau Scanpix)

  Det undersøiske vulkanudbrud i øriget Tonga i Stillehavet udløste - udover tsunamivarsler - også en kæmpe sky af aske og røg.

  Telefon- og internetforbindelser er stadig nede mandag lokal tid, og omfanget af ødelæggelserne efter vulkanen Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai står stadig i det uvisse.

  Et stort oprydningsarbejde forestår nu, da vulkanasken har dækket det meste af hovedstaden.

 19. I går kl. 15:49

  Undervisningsminister opfordrer til ikke at straffe coronafravær

  Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) opfordrer til, at elever på ungdomsuddannelserne ikke bør blive sanktioneret, hvis de har coronarelateret fravær.

  Det gør hun i et brev, der er sendt til lederne på ungdomsuddannelserne.

  Reaktionen kommer, efter at det er kommet frem, at flere gymnasieelever er bange for at blive hjemme i isolation, da de er bange for at få fravær.

  - Vi skal sørge for, at ingen elever, der er smittet eller nær kontakt, møder op på skolerne af frygt for at få fravær.

  - Derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at coronarelateret fravær ikke bliver sanktioneret, skriver ministeren.

 20. I går kl. 15:13

  Knap 4.000 irakere, der var fanget på grænsen til EU, er rejst tilbage igen

  Det vakte stor opsigt, da tusindvis af migranter sidste år forgæves forsøgte at komme ind i EU ved at krydse grænsen fra Belarus til nabolandene Polen, Litauen og Letland.

  En stor del af dem var irakere, og fra EU's side opfordrede man dem til at rejse tilbage igen frem for at forsøge at krydse EU's ydre grænse. Det ser ud til at have haft en vis effekt.

  Siden den 18. november sidste år har myndighederne i Irak nemlig hjemtaget 3.817 statsborgere, der blev fanget på grænsen mellem Belarus og de tre EU-lande. Det fortæller den irakiske udenrigsminister, Fuad Hussein.

  De irakiske myndigheder har ifølge EU-mediet Euractiv organiseret 10 flyafgange fra Belarus til Irak. Der er dog fortsat irakere ved den belarussiske grænse til EU, men ifølge udenrigsministeren er det uvist, hvor mange der er tale om.

 21. I går kl. 14:58

  Lyntest via et pust må sælges i EU - giver svar på 45 sekunder

  En lyntest foretaget via et pust kan være på vej til det europæiske marked.

  Lyntesten er udviklet i Finland, og den har fået CE-mærkning, der betyder, at den kan sælges i EU, skriver det finske medie YLE.

  Man skal puste ind i et håndholdt apparat, hvor nanocensorer analyserer for coronavirus. Testresultatet kommer inden for 45 sekunder.

  Den finske kviktest menes særligt at være brugbar ved coronatjek ved for eksempel grænseovergange og i lufthavne, hvor ekstra hurtige svar kan være nyttige, skriver Ritzau.

 22. I går kl. 14:37

  Irer, der forsvandt efter aarhusiansk bytur, er fundet død i havn

  En 29-årig irsk mand, der i december forsvandt efter en bytur i Aarhus, er fundet død.

  Det oplyser Østjyllands Politi.

  Manden blev fundet mandag i havnen ved Navitas i Aarhus af en borger.

  De pårørende er underrettet, skriver Ritzau.

  - Vi skal nu have klarlagt dødsårsagen og har ikke yderligere information på nuværende tidspunkt, lyder det i et tweet fra Østjyllands Politi.

 23. I går kl. 14:28

  Fransk præsidentkandidat idømt bøde for hadtale

  Eric Zemmour er blevet idømt en bøde på 10.000 euro for hadtale, beretter nyhedsbureauet Reuters.

  Ud over at være forfatter og tv-stjerne er den 63-årige ultranationalist også kandidat ved det franske præsidentvalg, der løber af stablen i april.

  Den kontroversielle franskmand straffes for udtalelser, han kom med under en tv-udsendelse i 2020, hvor han om uledsagede migranter sagde:

  - De har intet at gøre her. De er tyve, de er mordere, de er voldtægtsmænd. Det er alt, de er, og de skal sendes tilbage.

  Zemmour har i årevis plæderet for, at den franske og vestlige civilisation er truet af udslettelse på grund af islam, indvandring og venstreorienteret identitetspolitik. (Foto: Francois Nascimbeni © Ritzau Scanpix)

  Zemmour, som udenlandske iagttagere ynder at kalde ”Frankrigs Donald Trump”, annoncerede sit kandidatur i november og har i mange år været en kendt skikkelse i den franske offentlige debat.

 24. I går kl. 14:20

  27-årig tiltalt for planlægning af skoleskyderier: 'Jeg havde sat en dato'

  Den 27-årige mand, som i dag sidder tiltalt for at have planlagt et eller flere skyderier på danske skoler, fortæller i Retten i Aalborg, at han havde sat en dato i sit hoved, hvor han ville udføre et masseskyderi. Han nægter sig skyldig.

  - Jeg havde sat en dato, men jeg havde ikke nogen motivation eller lyst til at gøre det, da datoen kom.

  Han fortæller også, at han i årevis havde fantaseret om at begå en forbrydelse, men at han mistede interessen i 2018.

  - Fra 2015 og frem til 2018 troede jeg, at jeg havde lyst til det, siger han og fortæller, at det hele bare var en fantasi. Jeg har en spændingsafhængighed, og jeg tager det til grænsen.

  Anklagemyndigheden mener dog, at planlægningen af angrebet fortsatte frem til, at han blev anholdt i december 2020. I foråret samme år havde han blandt andet søgt på en række skoler og elevskemaer.

 25. I går kl. 13:54

  28.780 nye coronasmittede - det højeste under pandemien

  28.780 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn.

  Det er det højeste antal smittede på 24 timer i hele pandemien.

  1.815 af de nye tilfælde har tidligere været smittet, viser tal fra Statens Serum Institut.

  Antallet af indlagte stiger med 68 til 802.

  11 personer er døde.

  Dagens smittetal er baseret på 170.095 PCR-test. Det giver en positivprocent på 16,91.

 26. I går kl. 13:46

  Vinter-OL i Beijing bliver uden 'bredere publikum'

  Når vinter-OL løber af stablen om små tre uger, bliver det uden et bredere publikum.

  Der vil nemlig ikke blive solgt billetter til vinter-OL i Beijing på normal vis grundet risiko for spredning af coronavirus, oplyser de kinesiske arrangører ifølge Reuters, skriver Ritzau.

  Billetterne vil kun blive distribueret til målrettede grupper af folk. Det oplyses ikke i detaljer, hvordan billetterne fordeles.

  Det er det seneste tiltag for at undgå coronasmitte. I forvejen har Kina indført en lang række restriktioner. I efteråret oplyste arrangørerne, at der ikke ville blive tilladt tilskuere fra udlandet. Det skyldes også coronapandemien.

  Vinter-OL begynder 4. februar og varer 17 dage.

 27. I går kl. 13:19

  Første spadestik til Lynetteholm er taget trods protester

  Transportminister Benny Engelbrecht, Københavns Kommunes overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, og den administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, har taget hul på byggeriet af Lynetteholm. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  I dag er det første spadestik til den kunstige ø Lynetteholm i Københavns Havn blevet taget.

  Det sker trods massive protester over, at der derved flyttes to millioner kubikmeter slam fra havbunden i København til Køge Bugt.

  I weekenden var der en protestsejlads, og i dag forsøgte en demonstrant at forhindre ceremonien, hvor transportminister Benny Engelbrecht (S) og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), satte spaderne i jorden.

  En miljøvurdering har slået fast, at det kun vil medføre begrænsede skader på miljøet at dumpe slammet ud for Køge Bugt - i et område mellem Sverige og Danmark.

  Rapporten er fra flere sider dog blevet kritiseret for ikke at vise det fulde billede af konsekvenserne ved byggeriet.

  • En demonstrant lagde sig på det stykke jord, hvor første spadestik skulle tages. Først med politiets mellemkomst blev hun fjernet. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant får en snak med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Her ses politi og demonstranter sammen. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 28. I går kl. 13:12

  Statsrevisorerne finder it-sikkerheden i fem statslige myndigheder utilfredsstillende

  De seneste år er antallet af cyberangreb mod både stater og virksomheder steget. Derfor har Statsrevisorerne og Rigsrevisionen også påpeget, at det er vigtigt for statslige myndigheder at have styr på cybersikkerheden.

  Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at fem statslige myndigheder ikke lever op til de tekniske minimumskrav til it-sikkerheden i staten.

  Det skriver Statsrevisorerne i en pressemeddelelse.

  Siden 1. januar 2020 har alle statslige myndigheder skullet efterleve 17 tekniske krav til it-sikkerhed, og 1. juli 2020 blev yderligere tre krav føjet til.

  Statsrevisorerne anbefaler, at Finansministeriet stiller sig i spidsen for fokus på it-sikkerheden. Derudover konstaterer man ligesom Rigsrevisionen, at fire af minimumskravene er upræcise og derfor bør konkretiseres.

 29. I går kl. 12:23

  Region Sjælland går ned i corona-beredskab

  Der er nu så få patienter indlagt med coronavirus i Region Sjælland, at man har valgt at gå ned i beredskab, skriver regionen i en pressemeddelelse.

  Det betyder, at man skærer ned på antallet af sengepladser reserveret til patienter med corona.

  - Lige nu går det i den rigtige retning, og i modsætning til hvad vi forventede, er vi så småt på vej mod en mere normal drift på sygehusene. Så jeg er fortrøstningsfuld, siger Jesper Gyllenborg, lægefaglig koncerndirektør i Region Sjælland.

  Ændringen betyder også, at en del af personalet, der ellers har givet en hånd med på coronaafsnittene, igen kan vende tilbage til deres normale patienter. Dermed kan flere planlagte operationer og aftaler gennemføres i den kommende tid.

 30. I går kl. 11:45

  Anklager: 27-årig mand undersøgte tre skoler under planlægning af skoleskyderi

  Tre skoler blev undersøgt af en 27-årig mand, som lige nu sidder tiltalt for at ville begå et eller flere skoleskyderier i Danmark.

  Det fortæller anklager Kim Kristensen under sin præsentation af sagen i Retten i Aalborg.

  Der er tale om Borremose Efterskole, Mariagerfjord Idrætskole og Tilst Skole.

  - It-undersøgelser har vist, at manden i april 2020 via Google har søgt på Tilst Skole i Østjylland. Hans stationære computer er blevet brugt til at tilgå skemaer på 16 forskellige klasser, siger anklageren.

  Manden havde den 26. marts 2020 også lavet en søgning på Google med teksten 'hvornår åbner skoler igen'. Det var under coronanedlukningen.

  Derudover havde den tiltalte ifølge anklagemyndigheden skaffet sig taktisk udstyr og våben, ligesom han havde skrevet et manifest, hvor han fortalte om sin planlægning - og han havde lavet videoer med samme indhold.

  Den tiltalte nægter sig skyldig.

  Hans forsvarsadvokat forklarer i retten, at den 27-årige erkender at have været fascineret af skoleskyderier, og at han kan have lavet nogle forberedelser til en fantasiforbrydelse uden at ville føre det ud i livet.

 31. I går kl. 11:07

  Ældre grækere skal fra i dag betale bøder, hvis de ikke er vaccinerede

  I Grækenland er man gået drastisk til værks for at få de ældste borgere til at lade sig vaccinere mod corona.

  Fra i dag koster det en månedlig bøde på 100 euro for alle grækere over 60 år, der ikke har fulgt myndighedernes opfordring om at lade sig stikke.

  De græske sundhedsmyndigheder vil overlevere navnene på ikkevaccinerede ældre borgere til finansmyndighederne, der står for at udskrive bøderne. Pengene vil gå til hospitaler i Grækenland, skriver Ritzau.

  Lovforslaget blev vedtaget i november, og straks efter steg vaccinetilslutningen markant blandt de ældre grækere. På de seks uger er cirka 217.000 borgere over 60 år blevet vaccineret, og tilslutningen i aldersgruppen er nu på 90 procent.

 32. I går kl. 10:59

  Fordobling i antallet af danskere med en aktiesparekonto

  Med en aktiesparekonto kan man få et lavere skattetræk på sit afkast på aktier end et normalt depot i banken.

  Den mulighed kastede 114.000 danskere sig over sidste år, hvilket er en stigning på 110 procent fra forrige år, hvoraf en mindre del skyldes en ændring i opgørelsesmetoden.

  Det viser tal fra Finans Danmark, der er brancheorganisation for danske banker, skriver Ritzau.

  Aktiesparekontoen blev indført i 2019 efter en politisk aftale, der skulle få flere til at investere i aktier. Man kan indbetale op til 103.500 kroner på en aktiesparekonto.

  Samlet har 217.000 i Danmark nu en aktiesparekonto.

 33. I går kl. 10:37

  Over 30.000 har nu udelukket sig selv fra spil og gambling

  Stadig flere danskere har så store problemer med gambling, at de udelukker sig selv fra at spille om penge.

  Det kan de gøre i Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS), der blev oprettet i 2012 og siden bare er blevet større og større.

  Siden 2016 har mindst 4.000 ladet sig registrere årligt, og det er fortsat i 2021, hvor der var 30.451 navne i ROFUS-registret. Det viser en opgørelse fra Spillemyndigheden.

  Det er fortsat de unge mænd, der hovedsageligt vælger at udelukke sig fra spil. 76 procent af de registrerede er mænd, og 26 procent er mænd i alderen 20 til 29 år.

 34. I går kl. 10:26

  27-årig nægter sig skyldig i sag om planlægning af skoleskyderier: 'Fantasiforbrydelse'

  Retten i Aalborg har i dag indledt en sag, hvor en 27-årig mand sidder tiltalt for at ville dræbe flere personer ved et eller flere skoleskyderier.

  Ifølge anklagemyndigheden havde den unge mand planlagt skoleskyderierne. Han havde blandt andet rekognosceret på flere skoler, indhentet oplysninger om elevantal og skemaer, lyder det.

  Derudover havde han adgang til skydevåben, og han havde søgt flere gange på skoleskyderier.

  Manden nægter sig skyldig i sagen.

  Hans forsvarer forklarede i retten, at den 27-årige erkender at have været fascineret af skoleskyderier, og at han kan have lavet nogle forberedelser til en fantasiforbrydelse.

  Mentalundersøgelsen af den 27-årige mand peger på, at han er sindssyg. Der er derfor nedlagt påstand om, at hvis han bliver dømt, så skal han dømmes til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

 35. I går kl. 09:28

  Novak Djokovic kan måske få lov til at rejse ind i Australien trods karantæne

  Efter ti dage med hidsig debat, hvor Novak Djokovic forsøgte at få lov til at blive i Australien for at spille Australian Open, blev han i går deporteret. I dag er han landet i Dubai, hvor billedet er fra. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

  Tennisspilleren Novak Djokovic kan måske vende tilbage til Australien før tid.

  Serberen, der i går blev deporteret ud af landet, inden Australian Open gik i gang, er ellers blevet pålagt en indrejsekarantæne på tre år.

  Men premierminister Scott Morrison vil ikke afvise, at en lempelse kan komme på tale.

  - Det (indrejseforbuddet, red.) gælder i en treårig periode, men der er mulighed for at vende tilbage under de rigtige omstændigheder, og de skal vurderes til den tid, siger han ifølge BBC.

  Balladen om den uvaccinerede tennisstjernes visum har overskygget optakten til den prestigefulde grandslam-turnering, som Novak Djokovic har vundet ni gange.

 36. I går kl. 08:46

  Virksomheders udgifter ser største stigning nogensinde

  Virksomhedernes omkostninger er i øjeblikket kraftigt stigende, hvilket især skyldes stigende energipriser.

  Et indeks for producentpriserne, der dækker over virksomheders priser på blandt andet råvarer, energi og transport, steg i december 33 procent sammenlignet med året før.

  Det er den største stigning nogensinde, viser tal fra Danmarks Statistik, skriver Ritzau.

  Danske virksomheder er ramt af voldsomme prisstigninger. (© Danmarks Statistik)

  Og det kan forbrugerne også komme til at mærke, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

  - Inflationen er allerede steget til det højeste i 13 år. Det her er et udtryk for, at der kan være bredere prisstigninger på vej til danskerne, hvor en større del af forbruget kan blive ramt.

 37. I går kl. 08:31

  Havde planlagt skoleskyderi i flere detaljer: I dag starter retssag mod 27-årig dansker

  Retten i Aalborg tager i dag hul på en alvorlig sag, hvor en 27-årig mand sidder på anklagebænken.

  Anklagemyndigheden mener, at den 27-årige mand i omkring fem år havde planlagt at dræbe flere personer ved et eller flere skyderier på skoler eller lignende institutioner i Nord- og Østjylland.

  Ifølge anklageskriftet var manden i besiddelse af skydevåben, havde opnået skydefærdigheder og havde været ude og rekognoscere på flere skoler og uddannelsesinstitutioner.

  Derudover havde han også indhentet oplysninger om ringetider, elevantal og undervisningsskemaer.

  Han havde desuden oprettet ordre på det mørke internet på køb af en AR-15-riffel kun tre dage, inden han bliver anholdt, står der i anklageskriftet.

  Den tiltalte nægter sig skyldig.

 38. I går kl. 08:19

  Fødevareminister smittet med corona

  Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), er blevet smittet med coronavirus.

  Det skriver han på Facebook.

  I fredags kom samme besked fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der gik glip af weekendens genåbning af kulturlivet.

  Rasmus Prehn misser også et EU-rådsmøde i Bruxelles mandag.

  - Jeg skulle have været til EU-rådsmøde i Bruxelles i dag, men må blive hjemme. Dygtige medarbejdere taler på Danmarks vegne i stedet for mig. Jeg bliver i lejligheden og arbejder her fra, skriver han.

 39. I går kl. 08:15

  Nato sender skib fra den hollandske flåde til Østersøen

  Et skib fra den hollandske flåde er sejlet til østersøområdet syd for Bornholm.

  "HNLMS Rotterdam" er et af flagskibene i Natos maritime styrker, og det er blandt andet bygget til helikopteroperationer.

  - Vi er der for at udvise nærhed og solidaritet med hele alliancen, siger en talsmand for Nato til Aftonbladet ifølge Ritzau.

  Der er tale om en planlagt mission for at overvåge situationen i området, lyder det.

  Onsdag i sidste uge sejlede tre russiske landgangsfartøjer ind i Østersøen via Danmark, hvorpå Sverige besluttede at optrappe sin militære tilstedeværelse på øen Gotland, skriver Aftonbladet.

 40. I går kl. 08:02

  Gummiansigtet Jim Carrey fylder 60 år

  Jim Carrey er god for mere end milliard kroner, men har kæmpet med depressioner. (Arkiv) (Foto: ALESSANDRO BIANCHI © Scanpix Denmark)

  Den canadisk-amerikanske skuespiller og komiker Jim Carrey fylder i dag 60 år, skriver Ritzau.

  Filmstjernen er især blevet kendt for sit gummiansigt og krop nærmest uden knogler og led, og sin vilje til at gå til ekstremer.

  De fleste kender ham fra komedie-klassikerne 'Dum & Dummere' og 'Ace Ventura', men Jim Carrey har også lagt ansigtet i mere alvorlige folder i film som 'Evigt solskin i et pletfrit sind', 'I Love Yoy Phillip Morris' og 'The Truman Show' og 'The Man on the Moon', der begge gav ham en Golden Globe.

  Privat er Jim Carrey milliardær grundet sine mange populære roller, men han har også kæmpet med årelange depressioner. Han har været gift to gange, har en voksen datter og er også bedstefar.

 41. I går kl. 07:49

  Storebæltsbroen er åben igen efter uheld med lastbil

  Det er igen muligt at køre over Storebæltsbroen, hvis man skal fra Sjælland og mod Fyn, skriver Vejdirektoratet.

  Tidligere i dag betød et uheld med en væltet lastbil, at broen blev lukket i den retning, mens der blev ryddet op.

  Det er dog stadig forbudt at passere Storebæltsbroen i vindfølsomme køretøjer.

 42. I går kl. 07:34

  Den kraftige blæst har skabt strømafbrydelser og spærrede veje i nabolandene

  Både i Norge og Sverige har den kraftige blæst sat sine spor.

  I Trøndelag i Norge er flere end 7.000 husstande uden strøm mandag morgen, og enkelte steder blev der søndag målt vindstød af orkanstyrke, skriver NRK.

  Hårdest gik det for sig ved en vejrstation i det vestlige Norge, hvor der blev registreret vindstød på 51,1 meter i sekundet.

  I Sverige har den hårde vind og glatte veje også givet myndighederne ekstra arbejde på grund af væltede træer og elledninger, skriver SVT.

  I Skåne lyder beskeden her til morgen, at man bør blive hjemme, hvis det er muligt.

  Flere steder i Sverige er togtrafikken indstillet.

 43. I går kl. 07:04

  Væltet lastbil lukker Storebæltsbroen i retning mod Fyn

  Det er i øjeblikket ikke muligt at passere Storebæltsbroen, hvis man vil fra Sjælland til Fyn.

  En lastbil er væltet og spærrer for al trafik i den retning, skriver P4 Trafik. Det vides ikke, hvad der har forårsaget uheldet.

  På grund af den kraftige blæst blev det tidligere i dag gjort forbudt at passere broen i vindfølsomme køretøjer.

 44. I går kl. 07:01

  Ny kampagne: Ring 112, hvis du går i stå på motorvejen

  Hvis din bil går i stå eller punkterer på motorvejen, skal du ringe 112 og vente på hjælp. Det er den klare opfordring i en ny kampagne fra Vejdirektoratet.

  Mange forsøger nemlig selv at skubbe bilen ud i nødsporet i stedet for at ringe 112, og det er alt for farligt.

  - Man skal altid ringe til 112. Uanset om man selv står i situationen, eller man ser andre stå i situationen - og altid en gang for meget, siger områdechef i Vejdirektoratet Charlotte Vithen

  Det vurderes, at 500 til 1.000 bilister om året holder stille på motorvejen uden at ringe 112.

  Kampagnen skal køre fra i dag og tre måneder frem.

 45. I går kl. 06:42

  Mandag bliver meget blæsende med vindstød af stærk stormstyrke

  Der vil være kraftig vind over landet i dag fra nordvest. Her er det kyststrækningen ved Thyborøn søndag. (Foto: Anette Rahbæk Andreasen  © PRIVATFOTO)

  Det rusker godt i os i dag, hvor en kraftig vind fra nordvest siden i går aftes har blæst ind over landet.

  Mandag morgen er der vindstød på mere end 29 meter i sekundet, hvilket svarer til stærk storm.

  Det gælder primært på de nordfynske og nordsjællandske kyster, hvor der også er varslet forhøjet vandstand fra klokken syv til klokken tolv middag. De fleste andre steder i landet møder man middelvind i dag omkring kulingstyrke, og det har fået Vejdirektoratet til at fraråde vindfølsomme køretøjer på en del af landets broer.

  Temperaturen ligger mellem 1 og 5 grader, og når regnen i morgentimerne har trukket mod syd, holder det tørt.

 46. I går kl. 06:25

  Vindfølsomme køretøjer må ikke køre over Storebæltsbroen

  Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen på grund af kraftig blæst. Det oplyser Dansk Trafikinfo på Twitter mandag morgen.

  I forvejen frarådes vindfølsomme køretøjer på Vejlefjordbroen, Farøbroerne og Øresundsbroen.

 47. I går kl. 06:18

  Museum sagsøger kunstner, der tog pengene og løb med dem

  På kunstmuseet Kunsten i Aalborg savner man lige over en halv million kroner, som man nu går rettens vej for at få tilbage.

  Det er kunstneren Jens Haaning, der er stukket af med dem. Han fik dem egentlig udleveret af museet til brug i et kunstværk, men da Kunsten modtog værket bestod det af to tomme lærreder, der havde fået navnet "Take the Money and Run".

  Jens Haaning har siden fortalt, at han har taget pengene i protest med den aflønning, han var stillet i udsigt.

  Kunsten har nu anlagt et civilt søgsmål mod Jens Haaning, der flere gange har afvist at betale pengene tilbage. Indtil videre vil museet ikke politianmelde kunstneren for ikke at eskalere sagen, fortæller museumsdirektør Lasse Andersson.

  En tom billedramme, der skulle være fyldt med pengesedler for at vise forskellen på en dansk og østrigsk årsløn. Sådan blev det ikke. I stedet kan museumsgæster beundre værket "Take the Money and Run". (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
 48. I går kl. 06:06

  Nattens hårde vind har væltet træer og stilladser

  Vinden har i nat rusket godt i landet, og flere steder har det ført til skader af forskellige art, skriver Ritzau.

  På Frederiksberg er en bil blandt andet blevet totalskadet, da et større træ er væltet ned over den, fortæller vagtchef Henrik Svejstrup ved Københavns Politi.

  Andre steder i hovedstadsområdet er stilladser væltet, og det har ikke været muligt at forhindre det, siger vagtchef Flemming Hansen ved Nordsjællands Politi.

  - Fordi det blæser så meget, som det gør, kan dem, der skal sikre, at der ikke blæser mere ned, ikke komme til det. Det er simpelthen for farligt.

  Også politiet i Nordjylland og Syd- og Sønderjylland har haft anmeldelser om væltede træer, fortæller vagtcheferne.

 49. I går kl. 05:59

  Nordmakedonien har fået ny, socialdemokratisk premierminister

  Dimitar Kovachevski er ny mand i spidsen for Nordmakedonien. (Foto: GEORGI LICOVSKI © Ritzau Scanpix)

  Efter flere måneder med politisk uro har parlamentet i Nordmakedonien valgt socialdemokraten Dimitar Kovachevski som ny premierminister.

  Han efterfølger partifællen Zoran Zaev, der trådte tilbage i december efter dårlige lokalvalg, skriver Ritzau.

  Af de 120 i parlamentet stemte 62 for Dimitar Kovachevski. Han har som et af sine politiske mål at bringe Nordmakedonien tættere på EU. Landet ønsker medlemskab, men Bulgarien har modsat sig på grund af en gammel konflikt.

  I 2018 blev Makedonien til Nordmakedonien. Navneskiftet afsluttede en årelang strid med Grækenland, der indtil da stået i vejen for landets optagelse i Nato og EU.

 50. I går kl. 05:36

  I Tonga er internettet er nede og hovedstaden dækket af aske efter vulkanudbrud

  Et fly fra det newzealandske forsvar er blevet sendt til Tonga for at besigtige skaderne på blandt andet ønationens infrastruktur. (Foto: NEW ZEALAND DEFENCE FORCE © Ritzau Scanpix)

  New Zealand har sendt fly til Tonga, efter at ønationen i det sydlige Stillehav blev ramt af et massivt vulkanudbrud under havet lørdag.

  Telefon- og internetforbindelser er stadig nede mandag lokal tid, og omfanget af ødelæggelserne står stadig hen i det uvisse.

  En newzealandsk embedsmand med adgang til en satellitforbindelse skriver på Facebook, at internettet er nede i øriget, da undersøiske kabler er gået i stykker, oplyser Ritzau.

  Embedsmanden fortæller også, at elektriciteten flere steder i hovedstaden Nuku'alofa er genoprettet, men at vulkanaske dækker det meste af byen.

  Vulkanudbruddet udløste tsunamiadvarsler halvvejs rundt om jordkloden, men de er nu afblæst.

Mere fra dr.dk