Seneste nyt
14. jan kl. 20:18

DIF-formand respekterer regeringens beslutning om at blive hjemme

Fredag aften meldte den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, ud, at det officielle Danmark bliver væk fra det kommende vinter-OL i Beijing.

En melding, der vækker respekt i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- Vi har jo ikke lagt skjul på, at vi heller ikke er begejstrede for, at Kina har fået tildelt værtskabet for vinter-OL, så vi har fuld respekt for regeringens beslutning, siger DIF-formand Hans Natorp til DR Sporten.

Formanden understreger samtidig, at det for DIF har stor betydning, at det ikke er atleterne, der skal tage en sådan beslutning om at blive væk fra begivenheden, der starter den 4. februar.

- Fra vores side er det vigtigt, at vi ikke bruger vores atleter til politiske markeringer, siger Hans Natorp.

Regeringens melding kommer på bagkant af flere diplomatiske boykot fra blandt andre USA, Storbritannien og Belgien.

Seneste nyt

 1. 30 min. siden

  Favoritter cruiser videre i Australian Open

  Tennisspillerne Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas og Aryna Sabalenka er alle videre til fjerde runde i Australian Open.

  Fælles for dem alle er, at de er blandt favoritterne ved grand slam-turneringen i Melbourne, og natten til lørdag og tidlig lørdag levede de altså op til den rolle.

  Størst problemer med at gå videre havde den andenseedede damesinglespiller Aryna Sabalenka, der tabte første sæt til tjekken Marketa Vondrousova 4-6. Alligevel fik hun vendt kampen og vandt også til sidst.

  Natten til lørdag røg både danske Clara Tauson og Frederik Løchte ud af turneringen. Der er dermed ikke flere danskere med i Australian Open.

 2. 32 min. siden

  Nu skal skat på skoleskemaet

  Hvordan skifter man en sikring? Hvordan betaler man et girokort? Hvordan er det nu lige med skat - og hvordan udfylder man sig forskudsopgørelse?

  Og hvorfor render de egentlig med mine penge?

  Det er blot eksempler på projekter og spørgsmål, der kan være helt uoverskuelige som ung. Men der kan være hjælp at hente til nogle af spørgsmålene på skolebænken.

  Skat skal nemlig på skoleskemaet for at gøre elever i folkeskolen, på gymnasier og erhvervsuddannelser klogere på, hvad skat er for en størrelse, og hvilken rolle skat spiller i samfundsøkonomien.

  Behovet for at gøre landets unge klogere på skattesystemet bakkes op af en ny undersøgelse fra Trygfonden og Forbrugerådet Tænk.

  Her har det vist sig, at godt hver femte ung aldrig har fået hverken introduktion, rådgivning eller hjælp til at holde styr på privatøkonomien, hvor skat selvsagt spiller en stor rolle.

 3. 57 min. siden

  Buddhistisk munk, aktivist og mindfulness-mester er død

  Thich Nhat Hanh, der blev født i 1926, rejste i 1960'erne til USA. Her underviste han blandt andet på universiteterne Columbia og Princeton. (Foto: Narong Sangnak © Ritzau Scanpix)

  En af de mest indflydelsesrige personligheder inden for buddhismen, munken Thich Nhat Hanh, er død.

  Det fremgår af et opslag på hans officielle Twitter-profil.

  Han blev 95 år gammel.

  Thich Nhat Hanh blev betragtet som den næststørste skikkelse i det buddhistiske samfund, kun overgået af Dalai Lama.

  Dalai Lama har også reageret på tabet af Thich Nhat Hanh.

  - Jeg er ikke i tvivl om, at den bedste måde, vi kan hylde ham, er at fortsætte hans arbejde for at fremme fred i verden, skriver Dailai Lama i et brev, der er delt på Twitter.

  Thich Nhat Hanh er ofte blevet omtalt som "mindfullnes' far" og har været med til at bringe den buddhistiske disciplin til Vesten.

  Screendump fra Thich Nhat Hanhs Twitter-profil.
 4. I dag kl. 08:55

  2.000 hamstere stod til at miste livet, men så tog Hongkongs borgere kampen op

  Tusindvis af hamstere stod til at skulle ud på et uendeligt langt besøg på en bondegård - hvis du ved, hvad jeg mener.

  I en dyrehandel i Hongkong var der fundet spor af covid-19 i 11 af 2.000 af de små pjuskede gnavere, og det betød, at alle hamstere, solgt efter 22. december, skulle aflives.

  Men Hongkongs borgere tog kampen op, og tusindvis har meldt sig til at give en hamster eller to et nyt hjem.

  En borger, der nu er to hamstere rigere, er 27-årige Bowie.

  - Det her er latterligt. Et dyreliv er også et liv. I dag kan det være hamstere eller kaniner, i morgen kan det være katte eller hunde, siger Bowie, der allerede ejer tre hamstere i forvejen, til Reuters.

  Hongkong følger en nultolerancepolitik, når det gælder corona, og derfor har regeringen ikke taget nogen chancer - heller ikke, når det gælder de bittesmå firbenede gnavere.

  Borgere stod klar udenfor en regeringsbygning klar til at adoptere en hamster.

 5. I dag kl. 08:29

  Sidste dansker ryger ud af Australian Open

  (Foto: Tariq Mikkel Khan © Ritzau Scanpix)

  Hele tre danskere var med i årets første grand slam-turnering i tennis, Australian Open.

  Men alle tre er nu færdige i tennisturneringen, der afholdes i Melbourne.

  Natten til lørdag tabte Frederik Løchte Nielsen og hans makker Marcus Daniell fra New Zealand nemlig til favoritparret Joe Salisbury fra Storbritannien og amerikaneren Rajeev Ram, der er andenseedet i herrernes doublerække.

  Tidligere i nat tabte den danske tenniskomet Clara Tauson i damesingle til amerikanske Danielle Collins i tredje runde. Holger Rune var også med ved Australian Open. Han røg ud i første runde.

 6. I dag kl. 08:17

  Arnold Schwarzenegger involveret i bilulykke

  Den tidligere guvernør og skuespiller Arnold Schwarzenegger var i går eftermiddags lokal tid involveret i et uheld med fire køretøjer i Los Angeles.

  En kvinde blev sendt på hospitalet med mindre skader, og 74-årige Schwarzenegger slap med skrækken, bekræftede hans talsmand over for Los Angeles Times.

  Politiet identificerede ikke de involverede, men skuespilleren kørte SUV'en, der var indblandet i trafikulykken.

  Politiet oplyser, at ingen er blevet anholdt, og udelukker involvering af stoffer og alkohol.

 7. I dag kl. 08:15

  Mild luft og en skyet himmel præger dagen

  Det kolde og klare vejr med snebyger hist og her er nu forbi.

  Lun luft trænger ind over landet fra vest, og det betyder, at vi får skyet vejr med stedvis dis og tåge. Der kan lokalt falde lidt regn.

  Det skriver DMI.

  Temperaturen kommer til at ligge fra lidt over frysepunktet til omkring fem graders varme, og vinden bliver let til frisk fra vest og nordvest.

  Skyerne vil dominere vejrbilledet i dag og kun nordjyder og bornholmere har en reel chance for at få et glimt af solen.

  Der er i morgen- og formiddagstimerne risiko for pletvis rimglatte veje i store dele af landet.

 8. I dag kl. 07:43

  USA og FN fordømmer luftangreb i Yemen

  En mand går på det kollapsede tag af det yemenitiske fængsel, der i går blev ramt af et luftangreb. Angrebet har kostet mindst 70 mennesker livet. USA og FN fordømmer angrebet, som den saudisk-ledede koalition menes at stå bag. Det har koalitionen dog nægtet. (Foto: NAIF RAHMA © Ritzau Scanpix)

  Der er brug for en øjeblikkelig nedtrapning i den langvarige konflikt i Yemen. Sådan lyder det fra USA's udenrigsminister, Antony Blinken.

  Opfordringen kommer, efter at et luftangreb på et fængsel i den nordlige del af landet i går dræbte mindst 70 mennesker. Ifølge nødhjælpsorganisationerne Læger uden Grænser og Internationalt Røde Kors kan dødstallet være over 100, skriver Ritzau.

  Angrebet blev ifølge organisationerne udført af den saudi-ledede koalition, der fører krig mod de shiamuslimske Houthi-oprørere i landet. Det har koalitionen nægtet, skriver BBC.

  FN's generalsekretær Antonio Guterres fordømmer også angrebet og siger i en erklæring, at "optrapningen skal stoppe".

  Den amerikanske udenrigsminister opfordrer alle parter i konflikten til at deeskalere og overholde deres forpligtelser i henhold til international lov.

 9. I dag kl. 07:30

  Flere europæiske lande er klar til at sende våben og ammunition til Ukraine

  Konflikten ved den russisk-ukrainske grænse får nu de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen til at opfordre flere lande til at sende våben og ammunition til Ukraine.

  Og Tjekkiet melder sig også klar til at levere våben, siger landets forsvarsminister, Jana Cernochova.

  - Det drejer sig konkret om levering af militært materiel og udstyr, der er nødvendigt for at dække de ukrainske styrkers nuværende operationelle behov. I vores tilfælde forsyner vi dem med artilleriammunition.

  Omvendt vælger Tyskland ikke at bidrage med militært isenkram, lyder det fra kansler Olof Scholz.

  - Regeringen har den klare holdning at fortsætte de seneste års politik om ikke at understøtte eksport af våben.

 10. I dag kl. 07:15

  Johnny Depp skal spille den franske konge Louis XV

  Johnny Depp iført pudderparyk, tights og silkeklæder?

  Den amerikanske skuespiller skal spille den franske konge Louis XV i den franske instruktør Maïwenn Le Bescos kommende filmprojekt.

  Instruktøren selv, der begyndte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens sidste elskerinde Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Ludvig XV satte sig på tronen som femårig og regerede Frankrig i 59 år. Han havde flere elskerinder, blandt de mest kendte var måske Madame de Pompadour.

  Johnny Depp har gennem de sidste par år stødt ind i flere gevaldige bump på vejen i en ellers glorværdig Hollywood-karriere blandt andet som følge af beskyldninger om, at han har været voldelig over for sin tidligere kone, Amber Heard.

  Sagen kom for en domstol, efter den britiske tabloid The Sun omtalte hustruvolden. Dommeren vurderede, at Depp var skyldig i 12 ud af 14 konkrete anklager om vold mod Amber Heard. Han har siden sagt, at han vil anke afgørelsen.

  Depp har i flere interviews hævdet, at han nu er "boykottet af Hollywood", og at han er et offer for tidens såkaldte cancel culture.

 11. I dag kl. 07:00

  Manglen på computerchips fortsætter i 2022

  De sidder i din smartphone, i din bil og måske i dit køkkengrej.

  Mikrochippen.

  De små mikrochips udgør hjørnestenen i meget af den elektronik, vi bruger til daglig. Men i de seneste år har mikrochipsene været en mangelvare, og det har skabt lang ventetid og overpriser på flere produkter.

  Mange havde håbet, at 2022 ville blive året, hvor problemerne blev løst.

  Men nye coronanedlukninger i Kina og hamstring af mikrochipsene får krisen til at fortsætte.

  - Vi havde håbet på, at problemet ville være klinget af. Desværre viser alle de signaler, vi får, at problemet faktisk ser ud til at vokse og blive større, siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri med ansvar for global handel.

 12. I dag kl. 06:40

  En billedchip skal give blinde og svagsynede synet igen

  Blinde og svagsynede personer kan med stor sandsynlighed komme til at se.

  Det håber ny forskning i hvert fald.

  Det hele drejer sig om en lille billedchip, der bliver indopereret i øjet. Sammen med et par specielle briller, der har et videokamera indbygget, skal de kunne skabe billeder på ny.

  Videokameraet optager så billeder, der sendes via en infrarød stråle ind til chippen. Her omdannes billederne til elektriske signaler, der bliver sendt til hjernen.

  Og hjernen fortolker så signaler, som var det et naturligt syn, fortæller øjenkirurg på Moorfield øjenklinik i London, Mahi Muqit

  - Chippen placeres i midten af nethinden, som er den del af øjet, der ser. Og vi kan så stimulere chippen sådan, at patienten begynder at se forskellige typer signaler.

 13. I dag kl. 06:22

  Irland fjerner de fleste restriktioner efter faldende smitte

  Irerne vågner op til en lørdag med færre restriktioner.

  Irlands regering har besluttet at droppe de fleste af landets coronarestriktioner såsom tidligere lukketider for barer og restauranter samt afstandskrav.

  - Vi er nået frem til, at rationalet og begrundelserne for at fastholde de fleste af vores restriktioner, ikke længere er relevante, sagde landets premierminister i går.

  Ifølge premierministeren har Irland 'klaret sig igennem omikronstormen', men han advarer om, at pandemien ikke er slut.

  Det irske samfund genåbnede helt i oktober efter 18 måneder med løbende nedlukninger, inden flere restriktioner vendte tilbage i december.

  Ud over at natklubber igen kan åbne, betyder fredagens beslutning også, at barer, restauranter og pubber igen kan holde åbent som normalt, mens krav om fremvisning af coronapas også forsvinder.

 14. I dag kl. 04:11

  Clara Tauson er ude af Australian Open

  Clara Tauson tabte efter tre tætte sæt (Foto: William WEST © Ritzau Scanpix)

  Den danske tennisspiller Clara Tauson er færdig i Australian Open efter tre tætte sæt mod amerikaneren Danielle Collins.

  Efter en svær indledning vandt danskeren første sæt 6-4. Hun var ellers bagud 4-1 mod den 27. seedet amerikaner.

  De gode danske takter fortsatte i starten af andet sæt, men så brød Collins danskerens serv, da Tauson førte sættet med 4-3.

  Det gav selvtillid til Collins, der vandt andet sæt med 6-4.

  Tredje og afgørende sæt var en meget tæt affære. Ved stillingen 5-4 til Collins overlevede Clara Tauson tre matchbolde og vandt partiet.

  Men Danielle Collins lod sig ikke slå ud og vandt de næste to partier og dermed sættet 7-5

  Dermed blev tredje runde af Grand Slam-turneringen i Australian endestationen for den 19-årige Clara Tauson.

 15. I går kl. 23:48

  Jihadister bortfører 13 piger og syv drenge i Nigeria

  Militante islamister har bortført 20 børn i det nordøstlige Nigeria, hvor et jihadistisk oprør har været i gang i et årti.

  Det oplyser en klanleder og to lokale borgere fredag til nyhedsbureauet AFP.

  To personer er dræbt under bortførelsen, mens 13 piger og syv drenge i alderen 12-15 år er blevet bortført.

  Islamisterne kommer fra en organisation, der kalder sig Islamisk Stat i den Vestafrikanske Provins (ISWAP), skriver Ritzau.

  Angriberne var klædt i uniformer, og de havde skudt og plyndret butikker, mens de var i landsbyen.

  De efterlod sig en ødelagt kristen kirke og 10 udbrændte biler.

 16. I går kl. 23:00

  Fagbevægelsens Hovedorganisation: Markant højere dagpengesats er et 'gennembrud'

  Det er et "markant gennembrud for dagpengene", at dagpengesatsen sættes op med knap 4000 kroner til maksimalt 23.000 kroner de første tre måneder, man er ledig.

  Sådan lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der glæder sig over den reformpakke, der er blevet præsenteret af regeringen og tre øvrige partier.

  - Jeg er glad for, at Christiansborg har lyttet, for dagpengene er blevet udhulet over mange år. Det er helt afgørende, at vi nu får en bedre dagpengesats de første tre måneder, siger Lizette Risgaard, formand for FH, til Ritzau.

  FH repræsenterer en lang række faglige organisationer med tilsammen 1,3 millioner medlemmer inden for den private og offentlige sektor.

  Blandt andet er organisationer som 3F, Bupl, Danmarks Lærerforening og FOA medlemmer af FH.

 17. I går kl. 22:52

  Ved Sport 2021 er Sara Slott Petersen blevet optaget i Sportens Hall of Fame

  Sara Slott kunne stolt vise Dannebrog frem i 2016, da hun vandt en OL-sølvmedalje ved legene i Rio. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix Denmark)

  I 2016 skrev Sara Slott Petersen sig ind i den danske sportshistorie, da hun i 400 meter hæk som den første danske kvinde nogensinde vandt en EM-guldmedalje i atletik.

  Nu er hun blevet en del af Sportens Hall of Fame og dansk idræts fineste selskab.

  Den nu pensionerede atletikudøver har ligesom alle hæderkronede medlemmer af Hall of Fame fået lavet en buste, der skal stå i Idrættens Hus.

  - Lige nu er det bare spændende, men jeg tror, det først rigtig sætter sig, når det kommer lidt på afstand. Lige nu er jeg bare ekstremt glad og stolt. Tænk at komme i det selskab. Det er helt vildt, sagde Sara Slott, da hun blev optaget i Hall of Fame.

  34-årige Sara Slott indstillede sin karriere efter OL i Tokyo og kan se tilbage på en imponerende karriere, der også kastede en OL-sølvmedalje af sig i 2016.

  Danmarks fornemste sportspris uddeles hvert år af Danmarks Idrætsforbund og Jyllands-Posten.

 18. I går kl. 22:47

  For anden gang i karrieren vinder Viktor Axelsen prisen Årets Sportsnavn

  Glædestårerne fik frit løb, da Viktor Axelsen vandt OL-guld i sommer. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Ritzau Scanpix)

  Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik har overbragt prisen som Årets Sportsnavn til Viktor Axelsen, der i 2021 har vist eminent niveau på badmintonbanen.

  I Tokyo i sommer vandt han OL-guld for første gang i karrieren, og det fuldendte et trofæskab, der nu huser alle store titler i international badminton.

  - Det har været et fuldstændigt fantastisk år. Mange store sejre og selvfølgelig OL som det største. Jeg vil gerne takke alle, der har været med på min vej,

  - Det er rigtig stort for mig, og det giver mig endnu mere blod på tanden, siger Viktor Axelsen.

  Det er anden gang i karrieren, at Viktor Axelsen modtager prisen. Første gang var i 2017.

  I år var også Anne Marie Rindom samt duoen Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv blandt de sidste nominerede.

  Årets Sportsnavn uddeles af Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark.

 19. I går kl. 22:26

  Se videoen: Dronningen åbnede særudstilling med over 200 af sine egne smykker

  Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og Prinsesse Benedikte deltog blandt andre i åbningen af 'En dronnings smykkeskrin' på Amalienborgmuseet i Christian VIII's Palæ på Amalienborg i København. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Dronningen åbnede i dag en særudstilling på Amalienborgmuseet i København.

  "En dronnings smykkeskrin - 50 år på tronen fortalt i smykker", hedder udstillingen.

  Udstillingen præsenterer for første gang nogensinde over 200 kendte og mindre kendte smykker fra dronningens smykkesamling. Hvert smykke i udstillingen bærer en historie og refererer til en eller flere private eller officielle begivenheder i Dronningens 50-årige regeringsperiode, skriver museet.

  Smykkerne har også har meget forskellig karakter. Nogle indeholder flere hundrede år gamle juveler, mens andre er købt i den lokale Matas-butik i Gråsten.

  Åbningen er en del af kongehusets officielle jubilæumsprogram, og der er åbent for gæster fra i morgen.

 20. I går kl. 22:08

  Prisen for Årets Kvindelige Fodboldspiller går til Signe Bruun

  Den 23-årige landsholdsangriber Signe Bruun er ved showet Sport 2021 blevet kåret til den bedste kvindelige fodboldspiller i det forgangne år.

  Med imponerende 12 mål i syv landskampe i kalenderåret har Signe Bruun været stærkt medvirkende til, at Danmark fører sin VM-kvalifikationsgruppe.

  I sommer skiftede Signe Bruun fra et fransk hold til et andet, da Paris Saint Germain blev byttet ud med Lyon, der har vundet Champions League seks gange.

  Prisen, som også Rikke Sevecke og Pernille Harder var nomineret til, er blevet kåret i et samarbejde mellem Spillerforeningen, DBU og Hessel HiRE.

 21. I går kl. 22:07

  Simon Kjær er blevet kåret til Årets Mandlige Fodboldspiller ved Sport 2021

  Simon Kjær debuterede for det danske landshold i 2009. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

  Den danske landsholdsanfører, Simon Kjær, er blevet kåret til Årets Mandlige Fodboldspiller ved awardshowet Sport 2021.

  32-årige Kjær rundede i det forgangne år landskamp nummer 119 og var en stor profil under sommerens EM-slutrunde, hvor Danmark nåede semifinalen.

  I august modtog han sammen med landsholdets lægestab og lægestaben i Parken den 12. juni UEFA President’s Award for indsatsen i forbindelse med Christian Eriksens kollaps.

  Det er anden gang i karrieren, at Simon Kjær kan lade sig hylde som årets spiller i Danmark.

  Pierre-Emile Højbjerg og Joakim Mæhle var de to andre nominerede til prisen, som danske ind- og udlandsprofessionelle spillere har stemt til.

  Årets Mandlige Fodboldspiller er blevet kåret i et samarbejde mellem Spillerforeningen, DBU og Hessel HiRE.

  Showet Sport 2021 sendes lige nu på DR1 og kan ligeledes ses på DRTV.

 22. I går kl. 21:45

  Fire afdøde pirater er blevet overdraget fra Esbern Snare til nigerianske myndigheder

  De fire pirater, som mistede livet i skudveksling med danske styrker i Guineabugten, er overgivet til nigerianske myndigheder, skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

  - Overdragelsen foregik til søs og forløb planmæssigt, lyder det.

  Piraterne blev overdraget fra fregatten Esbern Snare, der havde fået diplomatisk tilladelse til at sejle ind i nigeriansk farvand med henblik at overdrage de jordiske rester af piraterne til repræsentanter for de nigerianske myndigheder, oplyser Forsvarskommandoen videre.

 23. I går kl. 21:33

  Borgerlige partier kritiserer ny reformpakke: 'Afgørende, at det kan betale sig at arbejde' 

  Der var ikke mange varme ord om den nye reformpakke fra de fire borgerlige partier. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Som modsvar til præsentationen af den reformaftale, der er blevet præsenteret af regeringen og tre øvrige partier, har de borgerlige partier afholdt deres eget pressemøde.

  - Jeg synes det er symptomatisk for aftalen, at man giver mere til folk på dagpenge end dem, der arbejder, sagde Liberal Alliances Alex Vanopslagh.

  En lignende kritik lød fra Venstres Troels Lund Poulsen.

  - For Venstre har det været afgørende, at det kan betale sig at arbejde.

  De borgerlige partier - Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige - lovede i stedet, at de på mandag vil præsentere deres eget forslag, som de i stedet håber, der er opbakning til.

 24. I går kl. 21:00

  Lynanalyse af reformaftalen: 'Aftalen betyder ikke, at nervekrigen stopper nu'

  Aftenens aftale kommer efter flere dages heftig nervekrig mellem regeringen og Venstre og Konservative. Men aftalen betyder ikke, at nervekrigen stopper nu.

  En del af aftalen er lavere dagpenge til nyuddannede uden børn. Men det er bundet af et politisk forlig og kan derfor ikke gennemføres før et valg uden accept fra V, K og LA. Det bliver ikke nødvendigvis så nemt, når aftalepartierne vil bruge pengene til at hæve dagpengene i de første måneders ledighed.

  Og så er der ønsket om at sænke grænsen for, hvor meget en medarbejder fra et ikke-EU land skal have i løn for at få få adgang til job i Danmark.

  Den del af aftalen er der ikke flertal for, fordi Dansk Folkeparti ikke vil være med. Regeringen vil forsøge sig med bare at lægge det til afstemning i folketingssalen i håb om, at V og K ikke kan holde til at stemme imod.

  Det betyder alt i alt, at det meste af det, der skal sikre virksomhederne mere arbejdskraft er usikkert og i hvert fald ikke kan gennemføres hurtigt.

  S-regeringen har haft succes med at splitte blå blok. Til gengæld er det endt med en reformpakke, der er en del mindre, end regeringen havde håbet, og som den oven i købet kan få svært ved at føre ud i virkeligheden.

  Christine Cordsen, politisk analytiker i DR, bringer en lynanalyse efter præsentationen af aftenens aftale. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
 25. I går kl. 20:53

  Dansk Industri er utilfreds med manglen på international arbejdskraft i den nye politiske aftale

  Det huer bestemt ikke Dansk Industri, at der ikke er noget forlig om international arbejdskraft endnu i den smalle aftale, som regeringen har indgået for at skaffe mere arbejdskraft.

  Dansk Folkeparti støtter nemlig ikke delelementet af aftalen, der handler om nedsættelsen af beløbsgrænsen til 375.000 årligt, der vil kunne øge antallet af arbejdstagere, der kommer fra lande uden for EU.

  - Vi har i erhvervslivet brug for dygtige medarbejdere - også fra udlandet, Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri i en pressemeddelelse.

  - Vi ved, at der har været forhandlinger om at sænke beløbsgrænsen, og derfor er det en kæmpe skuffelse, at det ikke er lykkedes at nå til enighed.

  Beløbsgrænsen er den årlige minimumsløn, man skal have for at ansøge om tilladelse efter beløbsordningen, der er væsentlig i forbindelse med at søge opholds- og arbejdstilladelse.

 26. I går kl. 20:15

  Baltiske lande vil sende våben til trængt Ukraine

  Tre baltiske lande sender panserbrydende granater og raketter til Ukraine. Tjekkiet klar med eget bidrag.

  Det skriver Reuters.

  De tre Nato-lande - og tidligere republikker i Sovjetunionen - Estland, Letland og Litauen meddeler fredag, at de vil forsyne Ukraine med panserbrydende granater og raketter.

  Det baltiske bidrag skal hjælpe Ukraine, som frygter en russisk invasion.

  Samtidig oplyser Tjekkiets forsvarsminister, Jana Cernochova, at hun i næste uge vil søge sin regerings godkendelse til at sende artillerigranater til Ukraine.

 27. I går kl. 20:04

  Regeringen indgår smal aftale om at få flere i job

  Regeringen har fredag indgået en politisk aftale med fire partier om en del af reformpakken ”Danmark kan mere I”.

  Formålet er, at den vil øge arbejdsudbuddet i en tid, hvor mange virksomheder aktuelt mangler arbejdskraft.

  For at nå målet justerer man blandt andet i dagpengesatserne, så den bliver lidt højere i tre måneder, efter man er blevet ledig, mens satsen sænkes for nyuddannede. Det skal øge incitamentet til at arbejde.

  Samtidig lettes skatten på arbejde: Der afsættes 1,2 milliarder kroner til at øge beskæftigelsesfradraget.

  Med aftalen vil det blandt andet også blive muligt for folkepensionister at tage job uden at blive modregnet i folkepensionens grundbeløb og tillæg.

  Bag den politiske aftale står et smalt flertal med De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne.

  Enhedslisten forlod tidligere i dag forhandlingerne, fordi de ikke ville stemme for ændringerne i dagpengesatsen, sagde partiets politiske ordfører, Mai Villadsen.

 28. I går kl. 19:16

  Regeringen har indkaldt til pressemøde klokken 19:30 om stor reformaftale

  De sidste mange timer har regeringen siddet ved forhandlingsbordet med flere af Folketingets partier for at blive enige en aftale om en reform, der skal løse problemerne med mangel på arbejdskraft.

  Finansminister Nicolai Wammen har nu inviteret til pressemøde i Finansministeriet omkring 19:30.

  Foruden regeringen deltager repræsentanter fra Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne i de afsluttende forhandlinger, oplyser ministeriet.

  Enhedslisten forlod tidligere i dag forhandlingerne, fordi de ikke ville stemme for forringelser af dagpengene, sagde partiets politiske ordfører, Mai Villadsen..

 29. I går kl. 18:45

  Ingen ville betale 2,6 milliarder kroner for romersk pragtvilla med loftmaleri af Caravaggio

  Casino dell'Aurora di Villa Ludovisi Boncompagni, der var på auktion. Dog uden at finde en køber. (Foto: Riccardo Antimiani © Ritzau Scanpix)

  Det lykkedes ikke at finde en køber til en helt særlig villa i hjertet af Rom, da den i tirsdags røg på auktion.

  Det var da også den helt store tegnebog, der skulle findes frem, hvis man ville kalde sig den glade ejer.

  Første bud begyndte på 350 millioner euro - altså 2,6 milliarder kroner - men til gengæld ville det være helt på sin plads, hvis ejendomsmægleren beskrev den som "unik".

  I huset er nemlig det eneste loftmaleri af Caravaggio, der en af historiens største italienske malere.

  I stedet vil husets ejer nu prøve lykken igen om tre måneder med en ny auktion, hvor startprisen bliver 320 millioner euro svarende til lige under 2,4 milliarder kroner.

  Villaens ejer, prinsesse Rita Boncompagni Ludovisi, under "Jupiter, Neptun og Pluto", der er det eneste loftmaleri af Caravaggio. (Foto: vincenzo pinto © Ritzau Scanpix)
 30. I går kl. 18:24

  Hundreder meldes dræbt og såret efter luftangreb i Yemen

  Murbrokkerne taler sit tydelige sprog, efter et luftangreb har ramt et fængsel i Sadaa i det nordvestlige Yemen. (Foto: Reuters Tv © Ritzau Scanpix)

  Et meget stort antal mennesker er fredag dræbt under et luftangreb mod et fængsel i Sadaa i Yemen.

  Læger uden Grænser opgiver antallet af døde og sårede til over 200, mens Internationalt Røde Kors melder over 100, skriver AP.

  - Det er umuligt at vide, hvor mange mennesker der er dræbt. Det ser ud til at have været en forfærdende voldshandling, siger Læger uden Grænsers leder i Yemen, Ahmed Mahat, til AP.

  Han føjer til, at mange fortsat savnes efter angrebet.

  Angrebene er udført af den saudisk-ledede koalition, der fører krig mod de shiamuslimske houthi-oprørere i Yemen, siger hjælpeorganisationerne.

  Houthi-oprørerne, der kontrollerer området, har frigivet forfærdende videooptagelser af døde og stærkt kvæstede i ruinerne efter angrebet mod fængslet. Bygningen ligger i det nordvestlige Yemen.

 31. I går kl. 17:36

  Den amerikanske skuespiller og komiker Louie Anderson er død

  Louie Anderson har en stor karriere som komiker bag sig, ligesom han også havde succes som skuespiller. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix Denmark)

  Den amerikanske komiker og Emmy-vinder Louie Anderson er død, 68 år gammel.

  Han døde i Las Vegas, USA, fredag morgen, hvor han tidligere på ugen blev indlagt på et hospital for behandling af kræft.

  Det oplyser hans publicist, Glenn Schwartz, til det amerikanske underholdningsmedie Deadline, skriver Reuters.

  De senere år har Louie Andersen modtaget stor ros for sin rolle i tv-serien "Baskets", og i 2016 modtog Anderson en Emmy - en af de mere eftertragtede tv-priser i USA - for sin rolle i serien.

  Han har også været med i den hyppigt genudsendte julefilm "Coming to America" med Eddie Murphy i hovedrollen, hvor han har rollen som Maurice.

  Han er også anerkendt for sin karriere som komiker.

 32. I går kl. 17:22

  Flere kan leve videre i mange år efter en kræftdiagnose

  Kræft er en sygdom, som næsten alle har været i berøring med på den ene eller anden måde.

  Heldigvis viser Sundhedsdatastyrelsens opgjorte tal fra 2020, at flere lever videre efter at have fået en kræftdiagnose.

  Siden 2011 er andelen af folk, der enten har eller har haft kræft, steget med knap 43 procent.

  - Vi er i Danmark blevet langt bedre til at behandle kræft, så flere kan leve videre i mange år efter en kræftdiagnose. Det er fantastiske nyheder, siger administrerende direktør Jesper Fisker i en pressemeddelelse.

  Jesper Fisker mener, at udviklingen betyder, at vi i Danmark nu skal have større fokus på senfølger hos personer, der har haft kræft. Cirka 60 procent af kræftpatienter har senfølger, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

 33. I går kl. 17:05

  Italien vil have gjort espresso til verdenskulturarv

  Ritualet, der omringer espresso, er en integreret del af den nationale identitet, mener landets landbrugsminister. (Foto: Denis Balibouse © Ritzau Scanpix)

  Espresso.

  Den lille kop med bare en enkelt mundfuld væske er symbolet på Italiens kærlighedsforhold til kaffe, og det skal anerkendes, mener man i det sydeuropæiske land.

  Derfor bør espressoen optages på Unescos liste over levende verdenskulturarv.

  - I Italien er kaffe meget mere end bare en drik, siger landbrugsminister Gian Marco Centinaio.

  Det er ikke kun espressoen, men også alt det, der hører sig til, når den bliver indtaget, der gør den helt særlig, mener ministeren.

  - Det er et ægte ritual, en integreret del af vores nationale identitet, og den udtrykker den måde, vi omgås, og som adskiller os fra resten af verden, siger han.

  Den napolitanske pizzabagning er allerede anerkendt som verdenskulturarv af Unesco.

 34. I går kl. 17:03

  De danske curlingkvinder får to matchbolde til at sikre VM-billet

  Om to uger skal de danske curlingvinder i aktion ved vinter-OL i Beijing, men allerede i denne uge er der vigtige kampe på isen.

  De spiller VM-kvalifikation i Finland, og efter et nederlag til Norge tidligere ved turneringen spillede Danmark sig tilbage på sporet i dag.

  Skipper Madeleine Dupont og de danske curlingkvinder vandt fredag overbevisende over både Finland og Hongkong, og nu er en billet til VM igen indenfor rækkevidde.

  Danmark er blevet nummer to i gruppen, og dermed kan de med en sejr over gruppevinderen, Norge, sikre VM-billetten lørdag morgen.

  Hvis det bliver til et nederlag, er der endnu en chance mod gruppens treer, Letland, klokken 13.

  Madeleine Dupont og de danske curlingkvinder kan følges ved vinter-OL, der begynder den 4. februar og vises på DRs kanaler.

 35. I går kl. 16:49

  Actioncard i minksag blev skrevet i forventning om ny lovgivning

  Da Rigspolitiet i november 2020 lavede et actioncard til samtaler med minkavlere, var hensigten at sikre, at minkavlerne ikke gik glip af en tempobonus, når et hastelovforslag, der var på vej, blev vedtaget.

  Det forklarede juridisk sektionsleder Birgitte Buch i dag, hvor Minkkommissionen fortsatte sine afhøringer, skriver Ritzau.

  Hasteloven blev dog aldrig vedtaget, og actioncardet har senere fået kritik for "urigtigt indhold" i en advokatundersøgelse.

  Birgitte Buch skulle afgive forklaring, fordi hun 6. november 2020 stod for den juridiske sikring af det pågældende actioncard.

  Kommissionen har haft til opgave at afdække omstændighederne i forbindelse med aflivningen af minkene under coronapandemien, og den kan ende med en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S).

 36. I går kl. 15:38

  Regeringen nedjusterer kapaciteten af hurtigtest til 200.000 om dagen

  Over de næste to uger bliver kapaciteten af hurtigtest nedskaleret fra 500.000 til 200.000 om dagen.

  Derudover skal den danske teststrategi tilpasses, så den fremover matcher det stadie, som epidemiudviklingen er på.

  - Vi er et af de lande i verden, der har testet mest og hurtigt var længst fremme med tredje vaccinestik. Det har afspejlet sig positivt i antallet af indlæggelser og giver os nu mulighed for at skrue ned for den store testkapacitet og op for selvtest, som er et godt alternativ, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  I den seneste uge er der i gennemsnit foretaget ca. 390.000 coronatest om dagen, hvoraf cirka 200.000 dagligt har været hurtigtest.

 37. I går kl. 15:32

  Dagens forhandlinger mellem USA og Rusland var 'åbne og nyttige', siger udenrigsminister

  USA's udenrigsminister, Antony Blinken (til venstre) og den Russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov (til højre), forud for dagens møde. (Foto: Alex Brandon © Ritzau Scanpix)

  I schweiziske Genève mødtes den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, og hans russiske modpart, Sergej Lavrov, i dag til forhandlinger om Ukraine-konflikten.

  Ifølge Lavrov var der tale om "åbne og nyttige" samtaler mellem parterne i dag, og han udtrykte en forhåbning om, at de kan føre til, at "højspændte følelser vil tage af", skriver Ritzau.

  Den russiske udenrigsminister fortalte også, at USA har lovet at give et skriftligt svar på de sikkerhedsgarantier, som landet har krævet.

  Rusland har opmarcheret titusindvis af soldater ved grænsen til Ukraine, og det har fået omverdenen til at frygte en invasion.

  Rusland vil til gengæld have garantier for, at Nato ikke udvider yderligere mod øst.

 38. I går kl. 14:56

  Blodbanker og Seruminstituttet vil undersøge, hvor mange der egentlig har haft corona

  De daglige smittetal slår rekord dag for dag i øjeblikket. Men hvor mange af os har egentlig været smittet med coronavirus?

  Det vil Statens Serum Institut (SSI) undersøge i samarbejde med blodbankerne, skriver SSI i en pressemeddelelse.

  Fra i tirsdags er bloddonorernes blod blevet undersøgt for antistoffer mod coronavirus, hvilket kan være med til at kortlægge, hvor udbredt smitten er i Danmark og kaste lys på mulige mørketal.

  - Der er mindre sandsynlighed for, at en tidligere omikronsmittet bliver smittet igen – medmindre der kommer en ny variant. Vi har derfor brug for at vide, hvor mange der har været smittet, for at vi bedre kan komme med et estimat om, hvad vi kan forvente af smittebølgen, siger Henrik Ullum, der er SSI-direktør.

  Hver uge tappes omkring 6.000 bloddonorer mellem 17 og 70 år.

 39. I går kl. 14:55

  Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke fjerde vaccinestik til plejehjemsbeboere og ældre over 85

  Efter tredje vaccinestik er både plejehjemsbeboere og ældre over 85 år godt beskyttet mod et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med covid-19.

  Det viser både danske data og international forskning, oplyser Sundhedsstyrelsen.

  Derfor vil myndighederne ikke lige nu anbefale et fjerde stik til de to grupper af borgere. Men det kan hurtigt blive ændret, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

  - Vi er forberedt på at udrulle fjerde stik til gruppen, og hvis der viser sig et behov, kan fjerde stik rulles ud inden for meget kort tid, fortæller Helene Probst.

 40. I går kl. 14:29

  Frømandskorpsets chef er renset i sag om tjenestemisbrug

  I årevis har der kørt en sag mod chefen for frømandskorpset, der var mistænkt for tjenestemisbrug i forbindelse med indkøb af bådmotorer, men nu er den blevet lukket.

  Det er Forsvarsministeriets Auditørkorps, der fungerer som anklager i militære anliggender, der har behandlet sagen og besluttet ikke at gå videre med den.

  - Der er ikke fundet grundlag for at antage, at chefen for Frømandskorpset, kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, eller øvrige ansatte har gjort sig skyldige i tjenestemisbrug eller forsøg på ulovlig påvirkning af processen i forbindelse med indkøbet, oplyser Forsvaret.

  Sagen blev rejst i 2019, og sidste år blev en række anklagepunkter om blandt andet vennetjenester og embedsmisbrug droppet uden sigtelser.

 41. I går kl. 14:14

  DF-folketingsmedlem peger på Merete Dea Larsen som ny formand

  Karina Adsbøl har peget på sin foretrukne kandidat i Dansk Folkepartis formandsvalg. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Dansk Folkepartis social- og ældreordfører, Karina Adsbøl, er det seneste folketingsmedlem, der har peget på en ny formand for partiet.

  Hun mener, at den nye formand skal hedde Merete Dea Larsen, skriver hun på Facebook.

  - Mon ikke det bedste for folketingsgruppen er, at de to dygtige formænd, vi har haft, giver en ny formand plads og rum til at blive en god leder?

  Mens Morten Messerschmidt og Martin Henriksen allerede har flere støtter bag sig, er den eneste anden, der har peget på Merete Dea Larsen som formand, partiets sundhedsordfører Liselott Blixt.

  Valget tages ved det forestående formandsvalg på søndag.

 42. I går kl. 14:01

  Der er registreret 46.831 nye coronatilfælde det seneste døgn

  Der er registreret 46.831 coronatilfælde det seneste døgn. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI) fredag.

  Det er det højeste antal under pandemien. I går var tallet 40.626.

  Fredagens smittetal er fundet i 268.092 PCR-prøver. Det svarer til, at lidt flere end hver sjette af dem har været positive. Det har også været niveauet de foregående dage.

  Antallet af indlagte med covid-19 falder med 12 til 813. En del af dem er dog ikke indlagt på grund af covid-19. I den sidste uge af 2021 gjaldt det for lidt flere end hver tredje, skriver Ritzau.

  21 personer, der inden for den seneste måned er testet positiv for covid-19, er afgået ved døden. SSI arbejder på en ny opgørelsesmåde, da tallet for coronadødsfald er blevet mere usikkert.

 43. I går kl. 13:42

  Hans Lindberg tester positiv for coronavirus

  Hans Lindberg har afleveret en positiv coronatest og skal nu isoleres fra resten af EM-truppen. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Den danske håndboldspiller Hans Lindberg har afleveret en positiv coronatest under det igangværende EM. Fløjspilleren isoleres derfor nu fra resten af EM-truppen.

  Det skriver Dansk Håndbold Forbund på sin hjemmeside.

  Håndboldherrerne blev sent torsdag aften PCR-testet, og Hans Lindberg har altså efterfølgende fået et positivt testsvar.

  Dansk Håndbold Forbund skriver yderligere på sin hjemmeside, at de er i dialog med Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) om de kommende dages testfrekvens.

  Danmark spiller næste kamp ved EM i håndbold lørdag aften. Her møder de Kroatien klokken 20.30.

 44. I går kl. 13:23

  Messerschmidt vil alligevel ikke være med i tv-debat mod formandskandidater

  Formandskandidat Morten Messerschmidt (DF) dropper tv-debat med konkurrenter før det forestående formandsvalg i Dansk Folkeparti på søndag.

  Det siger han ifølge Ritzau til TV2 News, som i dag klokken 14 havde arrangeret en debat mellem Messerschmidt og de to andre formandskandidater Martin Henriksen og Merete Dea Larsen.

  Ifølge Messerschmidt har valgkampen mellem kandidaterne været "ret beskidt", og det er ikke blevet bedre, som valgkampen er skredet frem, lyder forklaringen på hans afbud.

  Messerschmidt vil i stedet for svare på spørgsmål klokken 14 på Facebook. Det skriver han på sine sociale medier.

 45. I går kl. 12:55

  Taliban-delegation kommer til Norge for at forhandle om nødhjælp

  For første gang siden magtskiftet i Afghanistan sender Taliban en delegation til møder i et vestligt land.

  Det sker, når repræsentanter fra Taliban ankommer til Norge på søndag for at tage hul på tre dages forhandlinger om nødhjælp til Afghanistan, skriver Reuters.

  - Disse møder er ikke udtryk for en legitimering eller anerkendelse af Taliban. Men vi må tale med de facto-myndighederne i landet, siger den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, i en erklæring ifølge nyhedsbureauet.

  - Vi kan ikke tillade, at den politiske situation fører til en endnu værre humanitær katastrofe, lyder det.

  Talibans repræsentanter skal også mødes med norske og andre vestlige diplomater.

 46. I går kl. 12:26

  Lang ventetid på at bestille tid til PCR-test efter nedbrud

  Hvis du tidligere i dag prøvede at bestille tid til en PCR-test på hjemmesiden coronaprover.dk, er du måske blevet mødt med en besked om, at siden var utilgængelig.

  Det skyldes, at siden var nede og havde problemer med at lukke folk ind på selve sitet.

  Region Nordjylland, som er ansvarlig for hjemmesiden, skriver i en mail til DR, at der er styr på problemet igen, men at man må væbne sig med tålmodighed.

  - Coronaprover.dk har haft et kort udfald, hvor det ikke var tilgængeligt. Siden er oppe igen, men der kan opleves meget lang kø i øjeblikket, skriver de.

  Regionen oplyser, at de arbejder på at finde en løsning på at nedbringe ventetiden.

 47. I går kl. 12:21

  Trods flere end 60 smittede vil EHF gennemføre EM i håndbold

  Coronatilfældene fortsætter med at tikke ind ved EM i håndbold for herrer, men endnu er der ingen tegn på, at slutrunden skulle aflyses.

  Sådan lyder budskabet fra EHF's generalsekretær, Martin Hausleitner, på et digitalt pressemøde fredag formiddag.

  - Vi tager det dag for dag. Vi ved ikke, hvilke udfordringer vi bliver mødt af i morgen, så jeg kan kun give jer status for nu.

  - Lige nu er planen at gennemføre turneringen. Vi er i kontakt med alle hold, og det er lykkedes os at løse alle problemer for hold, der enten er kommet hertil med coronasmittede spillere eller har fået smitte i løbet af turneringen, siger han.

  Siden EM begyndte for lidt over en uge siden, er flere end 60 spillere blevet smittet med coronavirus. De seneste dage er store håndboldnationer som Tyskland, Holland, Kroatien og Island blevet ramt af coronasmitte.

  Da Danmark mødte Island torsdag, manglede modstanderne hele seks spillere.

 48. I går kl. 11:54

  Ældre kvinde sender politiet på sporet af pengeskab med hash og kontanter

  I går mødte en politibetjent en ældre kvinde foran politistationen i Tønder. Hun havde fundet en bæltetaske, som hun gerne ville aflevere som hittegods.

  Da betjenten åbnede tasken, lå der et sygesikringsbevis og omkring 20 gram hash i den. Det fik en patrulje til at rykke ud på adressen og ransage hjemmet. Under ransagningen fandt patruljen et pengeskab, der blev beslaglagt og taget med på stationen, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  I pengeskabet fandt politiet 585 gram hash og knap 14.000 kroner i kontanter. Patruljen anholdt derfor de to mænd, der opholdt sig på adressen i Tønder, og sigtede dem for narkohandel.

  Efter afhøring blev de to mænd løsladt og kan vente et retsligt efterspil.

 49. I går kl. 11:43

  Blinken og Lavrov mødes om krise i Ukraine i Genève

  Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, og hans russiske modpart, Sergej Lavrov, har netop indledt et møde i Genève om konflikten i Ukraine.

  Mødet ventes at vare omkring to timer.

  Blinken har ifølge Reuters gjort det klart, at han ikke har forventninger om noget diplomatisk gennembrud hurtigt. Men han siger, at den amerikanske delegation har konkrete forslag med til forhandlingerne.

  Se de to udenrigsministre give hånd forud for mødet i videoen nedenfor:

 50. I går kl. 11:25

  Kødtransporten bliver mere klimavenlig i Skive: De første el-køletrailere er sendt på vejene

  Nu kan transporten af din flæskesteg, skinke og dit bacon blive mere klimavenlig.

  I dag sender Skive Køletransport som de første i landet tre el-køletrailere på vejene, der skal fragte Danish Crowns kød ud til kølediskene på en mere grøn måde.

  Indtil nu har de danske køletrailere udelukkende været dieseldrevne, og derfor kan den nye teknologi gøre en stor forskel for kødtransporten i Danmark, hvor der hver dag kører hundredvis af dem rundt.

  Anders Mikael Christensen, der er administrerende direktør i Skive Køletransport, kalder det revolutionerende, at de første eldrevne vogne nu kommer på vejen.

  - Det er enormt stort. Alene i vores forretning taler vi mellem 500 og 1000 køletrailere, der kan konverteres til ren el, hvis vores kunder også er klar til at tage dem ind som en del af deres logistikkæde.

Mere fra dr.dk