Seneste Nyt

DMI med varsel til hele landet: Tæt tåge giver flere steder en dårlig sigtbarhed på under 100 meter

Det er med at holde godt øje med forholdene, hvis man bevæger sig uden for i nat og i morgen tidlig.

DMI forventer tæt tåge i hele landet, og det betyder, at der forventes en sigtbarhed på under 100 meter flere steder i nattens løb og indtil klokken 09.00 i morgen.

Tidligere på aftenen meddelte DMI, at der var 'risiko for tæt tåge', men nu er advarslen ændret til et decideret varsel, hvor man forventer, at tågen vil indhyle det meste af landet i de næste mange timer.

Nyheder

 1. Det starter hvidt og koldt, men senere kommer solen

  Det blev til et par centimeter sne mange steder mandag, og med en frostkold nat, er det mange steder blevet liggende. Her er det Dyrehaven. (Foto: © Brigitte Nielsen, (C) DR brugerbillede)

  Gårsdagens og nattens snebyger har mange steder givet et par centimeter sne at stå op til, og da temperaturen i morgentimerne er under frysepunktet i næsten hele landet, bliver det liggende i første del af dagen.

  Det kan give glatte veje.

  Senere kommer der nogen eller en del sol, og det varer ved indtil sidst på eftermiddagen, hvor skyer trækker ind fra vest.

  Temperaturen er på det tidspunkt mellem 2 og 6 grader med en svag til frisk vind fra nordvest. I aften kommer også et regnvejr ind over os, der lokalt også kan falde som slud eller sne.

 2. FN opfordrer Nordkorea til at dele oplysninger om forsvundne personer

  FN’s menneskerettighedskontor i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, opfordrer Nordkorea til at dele oplysninger om de menneskers skæbne, som er forsvundet under styret.

  I en ny rapport om forsvindinger og bortførelser udført af Nordkorea opfordrer FN’s menneskerettighedskontor styret i Pyongyang til at anerkende, at man siden 1950 har haft en statslig politik om tvungne forsvindinger.

  Rapporten er baseret på interview med afhoppere, tidligere bortførte og ofres familiemedlemmer. I rapporten er der fortællinger om vilkårlige tilbageholdelser og om bortførelser af borgere fra Sydkorea, Japan og andre lande.

  Ifølge rapporten er mange af de bortførte blevet sendt i politiske fangelejre eller til andre forvaringssteder – ofte på livstid.

 3. Tusinder af hjertestartere skal gøres tilgængelige døgnet rundt med ’hjertesikre zoner’

  I Danmark findes der i dag cirka 23.000 registrerede hjertestartere. Men cirka 7.700 af dem hænger på steder, hvor der ikke er offentlig adgang døgnet rundt.

  Det vil man hos organisation Dansk Råd for Genoplivning have lavet om på, skriver Ritzau.

  Derfor har rådet lavet en certificeringsordning så for eksempel virksomheder eller idrætsklubber med en hjertestarter kan blive en såkaldt ’Hjertesikker Zone’.

  For at opnå det, skal man leve op til ni anbefalinger. For eksempel skal hjertestarteren være registreret på hjertestarter.dk og være offentligt tilgængelig døgnet rundt. Desuden skal medarbejdere eller frivillige uddannes i at bruge hjertestarteren.

  Dansk Råd for Genoplivning består af flere medlemsorganisationer. Blandt andet TrygFonden, Røde Kors og Hjerteforeningen.

 4. Politi opfordrer til at køre hjemmefra i god tid

  Hos Midt- og Vestsjællands Politi opfordrer man her til morgen borgerne om at køre hjemmefra i god tid.

  Det skyldes det vinteragtige forårsvejr, som har ramt dele af landet og har budt på både sne og isglatte veje.

  Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi har man allerede haft to mindre færdselsuheld på Køgebugt Motorvejen ved Greve.

  Der opfordres til, at bilister kører forsigtigt og efter forholdene.

 5. Rusland har udført test med supersoniske missiler

  Den russiske flåde har angivelig affyret to supersoniske antiskibsmissiler mod et testmål i Det Japanske Hav. Det oplyser det russiske forsvarsministerium, fortæller Reuters.

  Supersoniske missiler er våben, der kan opnå fart større end lydens hastighed.

  - Skibe fra stillehavsflåden affyrede Moskit-krydsermissiler mod et falsk fjendtligt havmål i Det Japanske Hav, oplyser ministeriet på beskedtjenesten Telegram.

  Ministeriet oplyser desuden, at målet var placeret cirka 100 kilometer væk.

  Ifølge Reuters sker testen af missilerne en uge efter, at to russiske bombefly, der er i stand til at bære atomvåben ombord, overfløj Det Japanske Hav i mere end syv timer under en ”planlagt flyvning”.

 6. Region Midtjylland med opråb til sundhedsministeren: Brems salg af puff bars til børn og unge

  Markedsføringen af nye nikotinprodukter som puff bars har overhalet forebyggelsen af misbrug.

  Sådan skriver sundhedssamarbejdsudvalget i Region Midtjylland i et brev til sundhedsminister Sophie Løhde (V).

  Udvalget er bekymrede over udviklingen i børn og unges forbrug af nikotinprodukter. Derfor opfordres der i brevet til, at ministeren træder til og bremser det ulovlige salg af puff bars i kiosker og på sociale medier.

  I brevet skriver regionsrådsformand Anders Kühnau (S), borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V) og formand for de praktiserende læger i Region Midtjylland Henrik Idriss Kise, at de på trods af en fokuseret forebyggelse oplever at blive overhalet indenom af nye produkter på markedet.

 7. FN afviser russisk ønske om uafhængig Nord Stream-undersøgelse

  FN's Sikkerhedsråd har mandag afvist et russisk forslag om en uafhængig undersøgelse af sabotagen på Nord Stream-gasrørledningerne sidste år.

  Kun Rusland, Kina og Brasilien stemte for resolutionsudkastet, mens de resterende 12 medlemmer af Sikkerhedsrådet afstod fra at stemme.

  En resolution i FN's Sikkerhedsråd kræver mindst ni stemmer for, og at hverken Rusland, Kina, Frankrig, USA eller Storbritannien, der er permanente medlemmer, nedlægger veto.

  /ritzau/

 8. Storbritanniens tunge kampvogne er ankommet til Ukraine

  Storbritanniens tunge Challenger-kampvogne er ankommet til Kyiv.

  - De er allerede i Ukraine, siger Iryna Zolotar, der er talsmand for det ukrainske forsvarsministerium, til nyhedsbureauet AFP.

  Tidligere har meldingen været, at Storbritannien ville sende 14 kampvogne af den type til det krigshærgede land, men et eksakt tal fremgår ikke af udtalelsen fra det ukrainske forsvarsministerium.

  I dag har den britiske regering også udtalt, at ukrainsk mandskab, der er blevet trænet i at bruge kampvognene, nu er klar til at tage til fronten.

 9. EM-kval: Drømmescoring sikrer Frankrig ny sejr, mens Sverige banker Aserbajdsjan

  Bayern München-spilleren Benjamin Pavard blev matchvinder med et knastørt spark. (Foto: © Clodagh Kilcoyne, Ritzau Scanpix)

  Mandag aften blev otte kampe spillet i kvalifikationen til EM i 2024.

  Her lykkedes det Frankrig at fortsætte den glimrende start på kvalifikationen ved at besejre Irland 1-0 i Dublin.

  Den franske højre back Benjamin Pavard blev matchvinder, da han kort inde i anden halvleg erobrede bolden højt oppe på irernes banehalvdel, inden bolden blev braget i mål via overliggeren.

  I de døende minutter var Irland tæt på en udligning, men Frankrig-keeper Mike Maignan diskede op med en fremragende redning.

  Dermed topper Frankrig gruppe B med maksimumpoint foran Grækenland og Holland. Sidstnævnte slog Gibraltar 3-0 på hjemmebane.

  Hjemme i Stockholm vandt Sverige hele 5-0 over Aserbajdsjan. Dermed har svenskerne tre point efter to kampe.

  Gruppen toppes af de østrigske fodboldherrer, der hjemme i Linz vendte 0-1 til en 2-1-sejr over Estland.

 10. Joe Biden efter skoleskyderi i Nashville: 'Vi må gøre mere for at stoppe våbenvold'

  Præsident Joe Biden opfordrer igen Kongressen til at gøre noget ved den amerikanske våbenlovgivning efter et skoleskyderi i Nashville. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

  Tre lærere og tre elever samt gerningspersonen selv har mistet livet efter et skoleskyderi på en kristen skole i Nashville i den amerikanske delstat Tennessee.

  Det fik den amerikanske præsident, Joe Biden, til nok engang at indtage talerstolen for at få ændret på våbenlovgivningen i USA.

  Det skriver Reuters.

  Her opfordrede han Kongressen til at vedtage et forbud mod kraftige våben.

  - Vi må gøre mere for at stoppe våbenvold. Det flår vores samfund fra hinanden. Jeg vil igen opfordre Kongressen til at vedtage mit forbud mod kraftige våben, sagde Joe Biden ved Det Hvide Hus.

  Personen bag skyderiet var en 28-kvinde, der blev skudt og dræbt på gerningsstedet af politiet i Nashville. Ifølge politiet bar hun to semiautomatiske rifler og en pistol.

  Biden har gentagende gange opfordret Kongressen til at foretage et fornyet forbud mod kraftige våben samt skrappere regler for våbensalg.

 11. Tyske kampvogne overleveret til Ukraine

  18 tyske kampvogne af typen Leopard 2 er ankommet til Ukraine og overleveret til ukrainerne.

  Det skriver det tyske medie Spiegel.

  At overdragelsen har fundet sted, bekræftes af Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, ifølge nyhedsbureauet AFP.

  - Ja, vi har leveret Leopard-kampvogne, sådan som vi meddelte, at vi ville, siger Scholz på et pressemøde melder AFP.

  Ifølge Ritzau skulle tyskerne ifølge Spiegel også have leveret omkring 40 Marder-kampvogne.

  Kampvognene er kommet i ukrainske hænder to måneder efter, at Tysklands regeringen besluttede at levere dem til det krigshærgede land.

 12. Kvindelig skoleskyder har dræbt tre børn og tre voksne i Tennessee

  Et skoleskyderi har fundet sted i den amerikanske by Nashville. (Foto: © METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMEN, Ritzau Scanpix)

  Seks personer meldes dræbt i det skoleskyderi, som i dag har ramt en skole i Nashville i den amerikanske delstat Tennessee.

  Det er meldingen fra det lokale politi på et pressemøde, skriver Reuters og AP.

  Der er konkret tale om tre børn og tre voksne, der var ansat på skolen.

  Politiet har skudt og dræbt den kvindelige gerningsmand, der i første omgang blev beskrevet som værende i i teenageårene. Senere er hun blevet identificeret som en 28-årig lokal kvinde.

  Skyderiet fandt sted på The Convenant School, der er en kristen privatskole med omkring 200 elever.

  Politiet har endnu ikke peget på et motiv.

 13. Ungarn giver Finland grønt lys til at blive optaget i Nato

  Et flertal i Ungarns parlament har stemt for, at Finland kan optages i Nato.

  Det skriver Reuters.

  Sammen med Tyrkiet har Ungarn i lang tid trådt på bremsen i forhold til at godkende Finlands optagelse i forsvarsalliancen.

  Men nu har finnerne fået grønt lys fra samtlige 30 Nato-lande.

  Både Finland og Sverige har søgt om optagelse, efter at Rusland invaderede Ukraine i februar sidste år.

  Ungarn mangler dog stadig at tage stilling til Sveriges optagelse.

 14. Orlando Bloom besøgte børnecenter og Zelenskyj i Kyiv

  Du husker ham måske bedst med lange lyse lokker og med bue og pil konkurrere med dværgen Gimli om, hvem der kan nedkæmpe flest af Saurons orker i Ringenes Herre, eller sejle rundt med lidt mørkere lokker og fægte mod pirater i eksotisk farvand i Pirates of the Caribbean.

  Men skuespilleren bag, Orlando Bloom, har netop besøgt det krigshærgede Ukraine.

  Ligesom mange andre skuespillere og musikere er Orlando Bloom såkaldt goodwill-ambassadør for Unicef, og i den forbindelse har han besøgt et center for ukrainske børn og mødt den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv.

  Det skriver Sky News.

  Her roste han præsidenten for, hvordan han holdt Ukraine sammen.

  - Det er så opmuntrende at se netop den ukrainske befolknings bemærkelsesværdige stoiske natur. Og selvfølgelig afspejles dine budskaber i deres mod og i deres beslutsomhed og i deres udholdenhed og modstandskraft, sagde Bloom under mødet.

  • I Kyiv besøgte Orlando Bloom et center for ukrainske børn, der er påvirket af krigen. (Foto: © UNICEF/Skyba, Ritzau Scanpix)
  • Her var der tid til grin og leg. (Foto: © UNICEF/Skyba, Ritzau Scanpix)
  • Her mødte Orlando Bloom en række børn påvirket af krigen og besøgte en familie, der havde adopteret forældreløse børn. (Foto: © UNICEF/Skyba, Ritzau Scanpix)
  • Orlando Bloom mødte også Volodymyr Zelenskyj for at rose ham for, hvordan hans vilje spredte sig til det ukrainske folk. (Foto: © PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDO, Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 15. Politi i Nashville dræber gerningsmand bag skoleskyderi

  En person er blevet skudt og dræbt i den amerikanske storby Nashville af politiet.

  Det oplyser Metro Nashville Police Department på Twitter.

  Her skriver de, at personen er gerningsmanden bag et skoleskyderi på Covenant-skolen, ved Covenant Presbyterian-kirken.

  - Personen, der skød, blev mødt af politiet og er død, skriver de.

  Der er endnu ikke meldinger om andre omkomne i forbindelse med skyderiet, men på Twitter skriver Nashvilles brandvæsen, at de er rykket ud til skolen, hvor de kan bekræfte, at der er flere patienter.

  På sin hjemmeside beskriver Covenant-skolen sig selv som en kristen privatskole med elever op til sjette klassetrin.

  Politiet i Nashville på Twitter.
 16. Enighed om at udsætte afstemning om retsreform i Israel

  Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har besluttet at udsætte beslutningen om landets omstridte retsreformen til næste parlamentariske samling. Det siger højrefløjspartiet Otzma Yehudit ifølge Reuters.

  Itamar Ben-Gvir, som også er minister for national sikkerhed, havde indtil nu truet med at forlade regeringen, hvis den kontroversielle reform droppes.

  Han er dog blevet lovet, at processen genoptages til maj, hvor Knesset samles igen efter en måneds pause.

  Ifølge udtalelsen har han også fået lovet en ny national politistyrke, som han skal lede.

  Benjamin Netanyahu har endnu ikke udtalt sig.

 17. Med lasten fuld af værnemidler har Peder begivet sig ud på en 24 timer lang køretur til Kyiv

  Det er femte gang i år, at pensioneret buschauffør Peder Degn Pedersen sætter sig bag rattet og indstiller gps'en til Ukraines hovedstad, Kyiv.

  I morges kørte han afsted med lasten fyldt med alt fra madrasser og tøj til hospitalsmidler - som kitler, håndsprit og handsker.

  Peder Degn Pedersen kører for den frivillige organisation Dienesmindes Venner, som har fået doneret otte paller med værnemidler fra Hospitalsenhed Midt i Viborg, som har lukket sit vaccine- og testcenter.

  Ifølge Hospitalsenhed Midt kan værnemidlerne ikke bruges herhjemme, da de ikke har stået under korrekte temperaturforhold og lignende, men de kan altså godt benyttes i Ukraine, oplyser Dienesmindes Venner.

  I skrivende stund har chauffør Peder Degn Pedersen lagt nogle kilometer bag sig og befinder sig i nærheden af den tyske hovedstad, Berlin

  - Hvis jeg kan komme over den ukrainske grænse natten mellem tirsdag og onsdag, så regner jeg med at være i Kiyv onsdag aften, fortæller han over telefonen og tilføjer, at han har fået at vide, at han skal skynde sig hjem.

  - For der er flere paller med værnemidler, som skal transporteres.

  Konkret står der omkring otte til ti paller med værnemidler og venter på Peder Degn Pedersen på lager nord for Skive. Klar til næste forsendelse.

  Danmark har over 20.000 paller med værnemidler, som enten er udløbet eller når at udløbe, før de kan tages i brug. Du kan læse mere hér.

  Det er en lang tur, som Peder Degn Pedersen har bevæget sig ud på. Når han ankommer til ukrainske hovedstad, overdrager han lasten til en ukrainsk samarbejdspartner, som sørger for, at det bliver videredistribueret. (Foto: © Foto: Google)
 18. Søren Brostrøm vil have grundigt servicetjek af regler efter kræftsag

  Landets regioner har mandag været til møde i Sundhedsstyrelsen, efter sagen om overskredne ventetider for kræftpatienter i Aarhus er vokset i omfang.

  Der skal ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, laves et grundigt servicetjek af regler og indberetninger efter en kræftsag i Aarhus.

  - Det vil jeg tro, munder ud i forstærkede løsninger. Men jeg kan ikke på baggrund af mødet i dag sige, at vi går ud og laver det om, siger han til Ritzau.

  Sagen begyndte at rulle, efter at DR kunne fortælle, at 182 kræftpatienter havde ventet for længe på en operation på Aarhus Universitetshospital.

  Siden voksede tallet, da en intern undersøgelse viste, at der var tale om 293 patienter over det seneste år.

  Ydermere var overskridelserne ikke blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen, fordi patienterne havde accepteret, at ventetiden blev over to uger, som loven ellers foreskriver.

 19. 16 mennesker har mistet livet efter jordskred i Ecuador

  • Beboere i Alausi kigger på skaden, som jordskreddet har forårsaget. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • Jordskreddet har kostet mindst 16 mennesker livet. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • Jordskreddet fandt sted søndag aften, hvor mindst 163 bygninger blev ramt. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • 16 mennesker meldes tilskadekommet, og syv personer savnes fortsat. (Foto: © José Jacome, Ritzau Scanpix)
  • Her kan omfanget af jordskreddet ses. (Foto: © KAREN TORO, Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Mindst 16 mennesker har mistet livet i Ecuador som følge af et jordskred i byen Alausi i den centrale del af landet.

  Det oplyser ecuadorianske myndigheder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Jordskreddet fandt sted søndag aften, hvor mindst 163 bygninger blev ramt. Det har påvirket omkring 500 mennesker. 16 mennesker meldes tilskadekommet, og syv personer savnes fortsat.

  - Vi har været vidne til en frygtelig tragedie, siger Ecuadors transportminister, Dario Herrera, til Reuters.

  - Det første, vi skal gøre, er at passe på og evakuere folk fra husene.

  Tidligere på måneden blev Ecuador også ramt af et jordskælv, der dannede jordskred, og kostede mindst 12 personer livet.

 20. Stort spillested i Esbjerg må dreje nøglen om efter nej fra kommunen

  Spillestedet Tobakken i Esbjerg har i dag indgivet konkursbegæring.

  Tidligere i dag besluttede kommunens økonomiudvalg nemlig, at det økonomisk trængte spillested ikke får de 5,8 millioner kroner, som det mangler for at lade musikken spille videre.

  - Vi betaler i forvejen over seks millioner kroner om året til Tobakken, og når underskuddet er så stort, kan vi ikke blive ved med at putte penge i et sort hul, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

  Inden for de kommende dage udpeges en kurator, der vil afgøre, om det vil blive forsøgt at gennemføre nogle af de kommende koncerter og arrangementer.

 21. Regeringen vil løfte sløret for 'fremtidens sundhedsvæsen' i morgen

  Regeringen har varslet ændringer i det danske sundhedsvæsen.

  I morgen har de så kaldt til pressemøde om "fremtidens sundhedsvæsen", skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

  Det løber af stablen klokken 10, og det kan følges her på DR.

 22. Beskidte børster sandsynligvis skyld i multiresistente bakterier i antibiotikamedicin

  I februar kom det frem, at patienter, der har indtaget lægemidlet Dicillin fra september sidste år og frem, kan være blevet smittet med multiresistente bakterier.

  Nu er kilden bag smitten sandsynligvis blevet fundet, oplyser Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.

  Her skriver de, at det er beskidte børster i produktionen, som ikke har været rengjort ordentligt, der står bag.

  - Undersøgelserne, der har stået på siden starten af februar, viser, at den mest sandsynlige kilde til forureningen er nogle børster, der anvendes til at børste støv (dvs. støv af aktivt stof) af medicinkapslerne efter påfyldning. Der har således ikke været noget galt med indholdsstofferne i medicinen, skriver de.

  Producenten bag Dicillin, Sandoz, tilbagekaldte lægemidlet i februar og vil fortsætte med at teste medicinen for yderligere forurening.

 23. Sundhedsminister afløser skotsk regeringsleder

  Humza Yousaf afløser Nicola Sturgeon som formand for partiet SNP, der står i spidsen for den skotske regering. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)

  Skotlands sundhedsminister, Humza Yousaf, har netop vundet kampen om at blive leder af Skotlands Nationale Parti, SNP, efter den nuværende førsteminister, Nicola Sturgeon, skriver BBC.

  Om han dermed også skal være førsteminister i Skotland, bliver dog først endeligt afgjort til en afstemning blandt medlemmerne i det skotske parlament i morgen.

  Humza Yousaf var en af tre kandidater til at overtage efter Sturgeon, der i februar meldte sin afgang som partileder og førsteminister.

  Da SNP er det klart største parti i den skotske regering, ligger Humza Yousaf ifølge Reuters lunt i svinget til at overtage Sturgeons post som regeringsleder.

  Umiddelbart efter at være blevet valgt til SNP-leder har han erklæret, at han vil fortsætte Nicola Sturgeons kamp for uafhængighed fra Storbritannien for Skotland.

 24. Nyt projekt kan måske sikre færre fejl med medicin

  Beboere på bosteder får ofte medicin for både fysiske og psykiske lidelser, og det er ikke altid sundhedsfaglige personer, der har ansvar for medicinen. Derfor kan der være stor risiko for, at der opstår fejl.

  For meget og forkert medicin kan være farligt, men nu har 15 bosteder i ti af landets kommuner været med i et projekt under Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der har fundet en metode til at nedbringe antallet af medicinfejl.

  Her er det lykkedes at minimere antallet af utilsigtede hændelser med medicinen i løbet af projektets to år. Det er blandt andet sket ved at udvikle, simplificere og systematisere arbejdsgangene med medicinen.

  Hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed mener de, at projektet kan bredes ud til mange andre dele af samfundet.

  - Det kan bruges i ældreplejen, psykiatrien, fængsler og andre steder, hvor der bliver givet medicin, og det kan gavne både trygheden hos patienten, men også den medicinansvarlige, som får vished for, at der bliver givet den rigtige medicin, siger direktør Inge Kristensen.

  I løbet af de to år, hvor projektet kørte på de 15 bosteder, var der kun et enkelt tilfælde, hvor en beboer skulle under observation et døgns tid på grund af en fejl i medicinen.

 25. Københavns Politi anholder tredje mand i sag om hvidvask for millioner

  I februar i år anholdt Københavns Politi to mænd på 33 år og 41 år, hvor begge personer blev sigtet for grov skattesvig og hvidvask.

  Nu har Københavns Politi foretaget endnu en anholdelse, oplyser de på Twitter.

  En 39-årig mand er blevet anholdt på Fyn. Han er sigtet for hvidvask for omkring 22 millioner kroner.

  Manden vil i morgen blive fremstillet i grundlovsforhør.

  Københavns Politi tilføjer, at de af hensyn til efterforskningen ikke kan uddybe sagen yderligere.

  Den 33-årige mand blev i februar varetægtsfængslet frem til 17. marts. Den 41-årige mand blev løsladt igen, men forblev sigtet i sagen.

 26. Israelsk politi advarer om voldelige sammenstød senere i dag - Netanyahu maner til ro

  Den israelske regerings planer om at indføre en meget kritiseret retsreform har skabt uroligheder og vrede blandt befolkningen og en række politikere i Israel.

  Det israelske politi advarer nu mod "voldelige sammenstød" senere i dag. Det skriver Haaretz, der har talt med kilder i politiet.

  Bekymringen kommer, efter aktivister på den yderste højrefløj har meddelt, at de vil samles til en moddemonstration senere i dag foran parlamentet, Knesset.

  Indtil videre har demonstrationerne været ført an af de, der ønsker at standse retsreformen. Politiet frygter derfor, at en moddemonstration kan udvikle sig voldeligt.

  Premierminister Benjamin Netanyahu forsøger at mane til ro på Twitter.

  - Jeg opfordrer alle demonstranterne i Jerusalem, til højre og venstre, til at opføre sig ansvarligt og ikke at handle voldeligt. Vi er broderlige mennesker, skriver premierministeren.

  Hele 27 borgmestre rundt omkring i Israel er gået i sultestrejke på grund af Netanyahus planer med reformen.

  - Vi forlanger en ende på den enorme krise og katastrofe, som Israel er på vej mod. Vi bliver nødt til at forhindre, at landets sikkerhed bliver påvirket. Vi må stå sammen for landet, lød det i går i et brev fra borgmestrene.

  Følg situationen i Israel i vores liveblog.

 27. Politiet: Indsat forsøgt dræbt med smørkniv i Storstrøm Fængsel

  En 30-årig indsat blev i går aftes stukket ned med kniv af andre fanger i Storstrøm Fængsel.

  Politiet mener, der var tale om drabsforsøg, og fire medfanger bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing Falster.

  Det fortæller Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi til B.T.

  - I går fik vi en anmeldelse på det, der viste sig at være forsøg på manddrab. Det skete i Storstrøm Fængsel, hvor en 30-årig mand var blevet stukket og sparket af fire andre indsatte, siger Bo von Würden, der er politikommissær ved Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi.

  Den 30-årige mand blev formentlig stukket med en smørkniv fra fængslets køkken. Han er uden for livsfare og er tilbage i fængslet igen, oplyser politiet.

 28. Skraldeforhandlinger i gang efter strejke: Amager Ressourcecenter afviser at ændre på arbejdstider

  Mandag morgen mødtes fagforeningen 3F og Amager Ressourcecenter (ARC) for at nå til enighed om arbejdstiden for de københavnske skraldemænd, som den seneste uge har strejket.

  Skraldemændene har strejket, fordi de frygter, at de skal indsamle skrald i længere tid, når ARC bliver deres nye arbejdsgiver - for eksempel om eftermiddagen, hvor trafikken er tung.

  Skraldemændene mener, at det vil gå ud over deres psykiske arbejdsmiljø, da de oplever, at den øvrige trafik bliver utålmodige og dytter og råber ad dem.

  Men den nye arbejdsgiver kommer ikke til at ændre på arbejdstiden, siger Helena Hasselsteen Nielsen, der er chef for affaldsindsamling hos ARC.

  - Vi vil rigtig gerne se, hvad vi kan gøre kampagnemæssigt, og hvordan vi kan gå i dialog for at sikre, at man ikke har borgere, der mister tålmodigheden og lader det gå ud over skraldemændene. Det er ikke rimeligt at føle sig råbt ad, når man udfører sit arbejde, siger hun.

  Det er uklart, hvornår parterne genoptager forhandlingerne.

 29. Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste leder efter bomber fra Anden Verdenskrig: Sø skal tømmes

  Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) er til stede i denne uge ved Sdr. Hygum nær Rødding for at lede efter mulige bomber fra Anden Verdenskrig.

  Det indebærer, at en mindre sø skal tømmes delvist for vand, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Indsatsen skyldes en henvendelse fra en borger, som mener, at han under krigen så to bomber blive gravet ned i det område.

  - Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste EOD afsøgte midt i januar to områder på markerne uden for Sdr. Hygum for at afdække, om der er bomber i jorden. EOD fandt ingen. I denne uge fortsætter afsøgningen på yderligere et område, skriver politiet i pressemeddelelsen.

  Hvis EOD ikke finder noget i søen, beslutter man efterfølgende, om der skal afsøges flere steder.

 30. To hollændere får 16 års fængsel hver for at smugle amfetaminolie til Danmark

  Det gav lange fængselsstraffe til en 40-årig og en 65-årig hollænder, at de indsmuglede 65 liter amfetaminolie til Danmark svarende til 165,5 kg færdigblandet amfetamin.

  Amfetaminolien var tiltænkt en amfetaminfabrik i Østjylland.

  Det oplyser National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

  Den 65-årige fragtede i juli 2020 amfetaminolien til en landejendom nær Odder i sin autocamper.

  Få dage tidligere anholdt politiet to personer på adressen, der var i gang med at fremstille amfetamin.

  Den 40-årige mand straffes for at tage imod bestillingen fra Danmark og koordinere indsmuglingen. Han vil frifindes og har anket sin dom ved Retten i Aarhus, mens den 65-årige har bedt om betænkningstid.

 31. Tidligere Israelsk premierminister: 'Vi har aldrig været så tæt på at falde fra hinanden'

  Den israelske oppositionsleder og tidligere premierminister, Yair Lapid, opfordrer modparten, premierminister Netanyahu, til at droppe sin omstridte retsreform.

  - Vi har aldrig været så tæt på at falde fra hinanden, siger han i en tale til det israelske parlament, Knesset, beretter CNN.

  Her siger Lapid, at Israel er i fare som situationen er nu med strejker og vrede protester i befolkningen.

  - Det er en trussel mod staten Israel, det er en trussel mod Israels sikkerhed, lyder det fra oppositionslederen, der siger, at Netanyahus koalition af religiøse og nationalistiske partier er "en flok ekstremister uden bremser og uden hæmninger".

  - I vores lands historie er der nogle sjældne øjeblikke, hvor regeringen må vælge, om den er her for at bygge eller ødelægge, for at forene eller splitte. Dette er et af de øjeblikke, lyder det fra Lapid.

  Følg protesterne i Israel i vores liveblog her.

 32. Københavns Politi søger nye politiheste: 'Vi kunne godt bruge flere hestekræfter'

  Kender du én, som er mellem 167 og 180 centimeter høj, har et roligt temperament - og er hest?

  Så har Københavns Politi måske det helt rette job på hånden. Der er nemlig ledig plads i politiets stalde på Amager, og derfor søger Københavns Politi nye politiheste.

  Det skriver politiet i en pressemeddelelse. Hos politiet skal hestene med på mange typer opgaver rundt omkring i hele landet.

  - Hestene er også med på daglige patruljer, og når vi er til stede i det københavnske natteliv for at skabe tryghed. Så helt enkelt kunne vi godt bruge nogle flere hestekræfter, siger politikommissær Jesper Eriksen, leder af Rytterisektionen ved Københavns Politi.

  Du kan læse mere om kravene til hestene – der blandt andet omfatter et helbredstjek og en bestået miljøtest – lige her.

 33. Prins Harry ankom i dag til retten i London

  Prins Harry ankommer til High Court i London tidligere i dag. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

  Prins Harry mødte i dag op i den britiske landsret i London, hvor en retssag, der involverer flere britiske kendisser, tager sin begyndelse.

  Det skriver Sky News.

  Prins Harry er én af flere sagsøgere, der anklager firmaet Associated Newspapers for angiveligt at have aflyttet telefoner og andre krænkelser af privatlivets fred.

  Associated Newspapers afviser beskyldningerne. Selskabet er blandt andet udgiveren af den britiske tabloidavis The Daily Mail.

  De andre sagsøgere i sagen inkluderer blandt andre skuespilleringen Elizabeth Hurley samt Elton John og hans mand, filmskaberen David Furnish.

  En dommer vil i retten i dag beslutte, om sagen skal gå videre i det britiske retsvæsen.

Mere fra dr.dk