Seneste Nyt

Dødt løb mellem blokkene i Sverige: Bandekriminaliteten er det centrale tema

Svenskerne går til valg søndag den 11. september, og de seneste meningsmålinger viser meget tæt løb mellem rød og blå blok.

Et af valgkampens hedeste emner er vold og bandekriminalitet, som i de seneste år for alvor har hærget på den anden side af Øresund. Det siger DR’s Europakorrespondent Anna Gaarslev i DR’s valgpodcast ”Stjerne og striber – Ta’r til Sverige

- De er ved at falde over hinanden for at tilbyde løsninger, men der er en pessimisme, som jeg ikke har oplevet før, og en tvivl på, om det overhovedet er muligt at vende den her udvikling, lyder det.

Sverige har gennem de seneste fire år haft et årligt gennemsnit på 325 skudepisoder og 44,25 drab. Otte ud af ti svenske skuddrab menes at være sket indenfor de kriminelle miljøer. Til sammenligning blev seks personer med forbindelse til bandemiljøet dræbt af skud i Danmark sidste år.

Nyheder

 1. Zelenskyj besøger Canada

  I de sidste dage har Ukraines præsident været på besøg i New York og Washington, men Zelenskyj er ikke klar til at forlade Nordamerika.

  For han har taget turen til Canada, hvor han skal holde tale i det canadiske parlament Ottawa og også mødes med landets premierminister Justin Trudeau.

  Det oplyser den canadiske premierminister på sin hjemmeside.

  Canada er et af de lande i verden, der har bidraget med flest våben og penge til Ukraine.

 2. Politikerne i Aarhus har lagt budgettet for 2024

  29 ud af 31 medlemmer af Aarhus Byråd har natten mellem torsdag og fredag indgået en aftale om, hvordan kommunen skal bruges næste år.

  Blandt andet er der afsat flere penge til udsatte unge, børn med særlige behov, og der er også sat lidt flere penge af til byens ældre. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er glad for den nye budgetaftale.

  - Jeg er meget tilfreds med, at et meget bredt flertal i byrådet har landet en aftale, der sikrer fortsat høj velfærd over for de grupper, der har allermest behov, socialt udsatte, hjemløse, ældre og ikke mindst børn i risiko for mistrivsel.

  - Det er her, vi som kommune og byråd har en bunden opgave, så vi er nødt til at omprioritere på andre områder, udtaler borgmester (S) Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

  Til de fodboldinteresserede har politikerne også valgt at bruge 30 mio. kroner på at forbedre Vejlby Stadion. Det skal først fungerer som et midlertidig stadion for AGF's herrehold i Superligaen og senere blive hjemmebane for AGF's bedste kvindehold.

 3. Biden sender ny våbenpakke til 2,3 milliarder kroner til Ukraine

  Ukraines præsident Zelenskyj har brugt sin torsdag på at besøge Washington D.C, hvor han blandt andet er mødtes med USA's præsident Joe Biden.

  Og Zelenskyj kommer ikke til at tage tomhændet hjem, for Biden har fortalt, at han er klar til at sende endnu en våbenpakke til Ukraine.

  Denne gang er der tale om en våbenpakke til 325 millioner dollars eller cirka 2,3 milliarder kroner.

  - I dag godkendte jeg den næste pakke af amerikansk sikkerhedshjælp til Ukraine, herunder mere artilleri, mere ammunition, flere panserværnsvåben, og i næste uge vil de første amerikanske Abrams-kampvogne blive leveret til Ukraine," sagde Biden.

  Biden fortalte også, at våbenpakken vil indeholde mere luftforsvar.

  - Vi fokuserede også på at styrke Ukraines luftforsvarskapaciteter for at beskytte den kritiske infrastruktur, der giver varme og lys under årets koldeste og mørkeste dage, fortalte han.

  Zelenskyj takkede for de frugtbare samtaler og samarbejdet med de amerikanske politikere og sagde, at den nye våbenpakke er lige det, Ukraine har brug for nu.

 4. USA giver over 800 millioner til Myanmar og Bangladesh

  USA vil donere yderligere 116 millioner dollar - over 811 millioner kroner - i humanitær støtte til Myanmar, Bangladesh og de omkringliggende regioner.

  Det oplyser den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Rohingyaerne er et muslimsk folk, der er et mindretal i Myanmar.

 5. Californien sagsøger organisationer for forkert information om abortpiller

  Staten Californien sagsøger to anti-abort organisationer for at fortælle patienter, at den kan hjælpe med at omvende effekten af abortpillen mifepristone.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Misinformation er potentielt farlig og i strid med loven, lyder det fra staten.

  - Dem, der kæmper med den svære beslutning om at få en abort, fortjener støtte og troværdig vejledning - ikke løgne og misinformation, siger advokat Rob Bonta.

  Ifølge Reuters skal søgsmålet stoppe virksomhederne i at reklamere for praksissen, ikke i at udføre den.

  Én af organisationerne, Heartbeat International, siger i en erklæring, at kvinder, der har taget en abortpille, "fortjener retten til at prøve at redde deres graviditet".

 6. Astronomer finder kulstof på månen 'Europa': Kan være et godt sted for liv

  Europa er Jupiters fjerdestørste måne med en radius på 1.569 kilometer. (Foto: © handout, Scanpix Denmark)

  Er der liv i rummet?

  Det spørgsmål er man måske kommet tættere på at kunne få svar på.

  For astronomer har ved hjælp af data fra NASA fundet kulstof på Jupiters måne Europas isede overflade.

  Og det kan være afgørende for, om liv kan trives på Europa, skriver NASA.

  Vi må dog vente lidt med at få endegyldigt svar på, om der er liv derude.

  - Vi ved endnu ikke, om der faktisk er liv i Europas hav, siger Christopher Glein, geokemiker ved Southwest Research Institute i Texas til The Guardian.

  - Men den nye opdagelse får det til at tyde på, at Europas hav kunne være et godt bud på at være vært for eksisterende liv. Det miljø er spændende ud fra astrobiologiens perspektiv.

 7. Danske Emil Nielsen var i hopla i Barcelona-buret mod Magdeburg i torsdagens Champions Leauge-kamp.

 8. Sveriges regering indrømmer, at man risikerer at misse flere klimamål

  Sverige kommer til at misse flere klimamål både på nationalt plan og på EU-plan.

  Sådan lød det fra den svenske regering på et pressemøde i går, hvor finanslovsforslaget for næste år blev fremlagt, skriver SVT.

  Forslaget betyder blandt andet, at målet om at reducere CO2-udledningen med 63 procent i 2030 i forhold til 1990 højst sandsynligt ikke kommer til at ske. Sådan lyder den svenske regerings egen vurdering.

  Finansminister Elisabeth Svantesson blev til pressemødet spurgt, om regeringen helt dropper sine klimamål.

  - Vi kommer tilbage med en klimahandlingsplan, og så må vi se på, hvad vi skal gøre, og hvordan det skal se ud. Målene ligger fast, svarede hun Elisabeth Svantesson.

  Regeringen siger, at udledningen af drivhusgasser forventes at stige i 2024 og 2025 for derefter at falde.

 9. Zelenskyj trykker hånd med Biden i Det Hvide Hus

  • Joe Biden og hans kone Jill Biden tager imod Zelenskyj ved Det Hvide Hus. (Foto: © Jim WATSON, Ritzau Scanpix)
  • Efter modtagelsen gik turen til det Ovale Værelse, hvor snakken mellem de to ledere fortsatte. (Foto: © Evan Vucci, Associated Press)
  • Zelenskyjs kone, Olena, er også med på besøget i Washington. (Foto: © Michael Reynolds, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Volodomyr Zelenskyjs besøg i Washington har også ført den ukrainske præsident en tur omkring Det Hvide Hus.

  Det er anden gang, at Joe Biden tager imod Zelenskyj her. Første gang var i december sidste år.

  Forud for mødet udtalte Zelenskyj, at han så frem til at diskutere Ukraines militære behov og luftforsvar med den amerikanske præsident.

  Det forventes, at Volodymyr Zelenskyj klokken 23.00 dansk tid vil holde en tale for et særligt udvalg i den amerikanske kongres.

 10. En "frygtelig sag" om en tidligere medarbejder på en skole i Rudersdal Kommune har fået kommunen til at handle.

 11. Polske embedsmænd skulle angiveligt have tjent styrtende med penge på at udstede visa til blandt andet afrikanere og asiatere, der ville til Polen.

 12. Indien øremærker hver tredje plads i parlamentet til kvinder

  Det krævede 11 timers debat, men Indien har nu vedtaget en lov, der øremærker en tredjedel af pladserne i parlamentet og delstatsregeringerne til kvinder.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Lovforslaget blev første gang introduceret - og lagt ned igen - i 1996.

  Premierminister Narendra Modis regering fremsatte forslaget igen i denne uge. I går blev det vedtaget i underhuset, og i dag har overhuset så også stemt det igennem, skriver Reuters.

  Indiens vicepræsident, Jagdeep Dhankhar, udtaler, at godkendelsen af lovforslaget er et "historisk øjeblik".

  I dag er 104 ud af Indiens 788 parlamentsmedlemmer kvinder. Det svarer til lidt over 13 procent.

 13. Den franske håndboldstjerne Dylan Nahi scorede et bemærkelsesværdigt mål i torsdagens Champions League-kamp mellem Kielce og Kolstad.

 14. Tolkeordning giver kun mening, hvis grønlandske medlemmer er lige gode til at tale dansk og grønlandsk, mener tolk Thomas Harder.

 15. Svensk politi afviser at give tilladelse til koranafbrænding

  Det svenske politi har afvist at give tilladelse til at afholde en demonstration i Rosengården i Malmø lørdag, hvor der skulle brændes en koran af. Det skriver det svenske medie SVT.

  Det er den 37-årige irakiske statsborger Salwan Momika der har anmodet om afbrændingen.

  - Vi har vurderet, at vi ikke kan garantere den offentlige orden og sikkerhed ved begivenheden, lyder det fra politiets talsmand, Rickard Lundqvist.

  Ifølge politiet handler det om det specifikke sted, som Momika ville afholde aktionen.

  For netop i Rosengården i Malmø udbrød der voldsomme optøjer, hvor biler blev sat i brand og flere personer kastede sten mod politiet, da der blev brændt en koran af tidligere på måneden.

  Politiet afviser, at man har afvist anmodningen på grund af politisk pres.

 16. FC Nordsjælland taber europæisk åbningskamp i tyrkisk lydinferno

  FC Nordsjælland tabte med 1-3 til Fenerbahce i torsdagens Conference League-premiere, der blev spillet i et lydinferno på Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi i Istanbul.

  Det var Farum-klubbens første europæiske gruppekamp i 11 år, men comebacket blev aldrig nogen fest for Johannes Hoff Thorups tropper.

  Resultatet efterlader FCN på en tredjeplads i gruppe H, mens Fenerbahce indtager andenpladsen, efter at Ludogorets i den anden kamp tævede Trnava 4-0.

  FC Nordsjællands næste Conference League-kamp spilles torsdag den 5. oktober, hvor Ludogorets gæster Right to Dream Park.

 17. Polens præsident: Udmelding om stop for våbenhjælp til Ukraine blev misforstået

  Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, blev misforstået, da han onsdag skabte tvivl om, hvorvidt Polen stadig kommer til at støtte naboerne i Ukraine militært.

  Sådan lyder det fra den polske præsident, Andrzej Duda, under et interview med tv-stationen TVN24.

  Premierministerens ord blev "tolket på den værst mulige måde", siger han.

  - Efter min mening var det, som premierministeren mente, at vi ikke vil overføre nye våben til Ukraine, som vi lige nu er i færd med at købe for at modernisere den polske hær, siger han under interviewet.

  Han tilføjede, at han for et par måneder siden talte med regeringschefen om blandt andet at bevæbne Ukraine.

  Premierministerens udmelding kom kort efter, Zelenskyj sendte en stikpille til Polen under FN's Generalforsamling, fordi Polen har valgt at indføre et forbud mod import af ukrainsk korn.

  Du kan læse mere om striden mellem Polen og Ukraine her.

 18. Der er aldrig blevet brugt så mange droner i en krig, som der bliver brugt i Ukraine lige nu. Se her, hvordan de har ændret krigen.

 19. USA er i kontakt med Indien og Canada efter drabsbeskyldninger

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Vi er i konstant kontakt med vores canadiske modparter, og vi har også været i kontakt med den indiske regering, siger den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan.

  - Jeg afviser på det kraftigste påstanden om, at der er en kløft mellem USA og Canada. Vi har store bekymringer om beskyldningerne, og vi ønsker at se efterforskningen gennemført, og gerningsmændene stillet til ansvar, siger han.

 20. Aarhus Kommune skal betale en million kroner tilbage til børnefamilier

  Aarhus Kommune skal nu punge ud med i alt én million kroner til i alt 80 børnefamilier, der har betalt for mange penge for deres barns børnehave eller vuggestue.

  Betalingen er fejlagtigt sket til tre specialdagtilbud i Aarhus Kommune, der egentlig skulle være uden forældrebetaling.

  - Dagtilbuddene har af forskellige årsager været placeret forkert administrativt, og det retter vi op på nu ved at betale forældrene tilbage, siger Helle Mølgaard, kontorchef for PPR i Børn og Unge.

  - Det ændrer selvfølgelig ikke på, at vi desværre har begået fejl, og vi er meget kede af, at den forkerte indplacering kan have haft betydning for familiernes økonomi.

  Helle Mølgaard oplyser til TV 2 Østjylland, at tilbagebetalingen ventes at ske inden årsskiftet.

 21. Børns Vilkår har i dag lanceret nye anbefalinger til børn og voksnes brug af skærm.

 22. Varmecheck runde to: 10.000 har fået afslag

  10.000 ansøgninger i anden runde af den meget omtalte varmecheck er blevet afvist.

  Det skriver Energistyrelsen i et nyhedsbrev ifølge Ritzau.

  Ifølge pressechefen i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen, er der formentlig tale om, at flere har søgt uden at opfylde kravene.

  - Vi har dog set tilfælde, hvor et medlem af en husstand har søgt om varmechecken i den supplerende ansøgningsrunde, selv om husstanden allerede tidligere havde modtaget den, skriver han til Ritzau.

  Første gang, varmechecken på 6.000 skattefrie kroner skulle uddeles, skabte det noget af et palaver. Nogle fik checken, selvom de slet ikke var berettiget til at få den. Andre burde have fået den, men gjorde det ikke.

  Indtil videre er 5.500 ud af 34.500 ansøgninger blevet godkendt i anden runde.

 23. Skatteminister vil se på en løsning for Faaborg-Midtfyn, der kommer til at mangle 25 millioner kroner i indtægt.

 24. Landsholdsspilleren Stine Ballisager lavede søndag en hård tackling, som siden er gået viralt på sociale medier.

 25. Finansministeren indkalder til trepartsforhandlinger i næste uge

  I næste uge mødes arbejdsmarkedets parter for at diskutere, hvordan lønkronerne skal fordeles i den offentlige sektor.

  Her har Finansminister Nicolai Wammen nemlig inviteret til et såkaldt sættemøde, hvor resten af de kommende overenskomstforhandlinger for de offentlige ansatte skal planlægges.

  Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

  Det er Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne, der er inviteret.

  På forhånd er der afsat tre milliarder kroner til forhandlingerne, hvor regeringen allerede har udmeldt, at landets pædagoger, sygeplejersker, sosu-medarbejdere og ansatte i Kriminalforsorgen fremover skal have 2.500 kroner mere i løn om måneden.

 26. Fra Danmark til Canada: Kilovis af ketamin blev sendt med posten

  En kontrol af en pakke i Canada sendt fra Amager med danske PostNord afslørede seks kilo af stoffet ketamin.

  Afsenderen mistænkes at være en 21-årig mand fra København, der nu er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens bestemmelse om narkotika.

  Det er i dag kommet frem under et retsmøde i Københavns Byret, skriver Ritzau.

  Ketamin er et bedøvelsesmiddel, der ofte bruges til større dyr som for eksempel heste. Stoffet bliver også af nogle brugt som rusmiddel.

  Den 21-årige er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Han nægter sig skyldig.

 27. Politiet har opkrævet 70.000 fartbøder forkert

  En fejl i politiets IT-system er skyld i, at 70.000 "særligt skærpede" fartbøder er blevet opkrævet forkert siden 2015.

  I tusindvis af tilfælde er en fartbøde, udløst ved en hastighed på præcis 30 procent over den tilladte grænse, muligvis blevet sendt til den forkerte.

  Politiets automatiske trafikkontrol har nemlig sendt bøderne ud til ejeren af bilen i stedet for føreren.

  Og selvom det i mange tilfælde vil være den samme person, har systemet ikke taget højde for, hvis en ejer for eksempel har udlånt sin bil.

  Hvis man har modtaget - og måske betalt - en forkert bøde, skal man på nuværende tidspunkt ikke foretage sig noget, siger enhedschef hos Politiets Administrative Center, Jeppe James.

  - Vi skal først have den juridiske afklaring på plads, og så skal vi finde den bedste måde at håndtere de afgjorte sager på.

 28. Der kan nogle steder falde over 30 millimeter regn.

 29. Børnene i fritidsklubben Cappella på Nørrebro er glade for, at klubben har indført mobilforbud.

 30. På Christiansborg vil man nu spænde ben for mængden af ulykkelige boligsager.

 31. Gymnasiale studenters karaktergennemsnit er faldet

  Studenterhuen trykker måske lidt mindre hos årets studenter fra en gymnasial uddannelse.

  Deres gennemsnitlige eksamensresultat er i hvert fald faldet lidt sammenlignet med for tre år siden.

  Eksamensresultatet er faldet fra 7,2 til 7,0 på HHX og fra 7,7 til 7,5 på STX. På både HTX, HF og EUX er faldet lidt lavere - nemlig 0,1 procentpoint.

  Dermed lander karakterne på samme niveau som før coronakrisen.

  Ifølge ministeriet skal faldet i eksamensresultaterne også ses i lyset af, at denne sommers studenter er de første siden 2019, hvor alle 3.g-eksamener afholdes som normalt - altså uden et tændt webcam.

 32. Konfliktmægleren peger i stedet på magtkampe i Alternativet som en forklaring på de interne stridigheder. I dag har Theresa Scavenius meldt sig ud af partiet.

 33. 20-årig mistænkt for at sende trusler til skoler er blevet løsladt

  Det skriver Københavns Vestegns Politi på det sociale medie X.

  - I sagen om de trusler, der i går blev sendt til flere skoler i hele landet, har vi løsladt den 20-årige mand, som i går blev anholdt. Vi arbejder fortsat på at klarlægge, hvorvidt han kan have haft noget med sagen at gøre, skriver politiet.

  Truslerne er sendt til "et større antal" skoler på mail, og der er mistanke om, at den er blevet sendt fra udlandet, skriver Vestegnens Politi på X.

 34. Fem tiltalt for at spionere for Rusland i Storbritannien

  Rettelse: I en tidligere udgave fremgik det, at CPS var den britiske antiterrorenhed. Det er ikke korrekt. CPS er anklagemyndigheden.

  Tre mænd og to kvinder fra Bulgarien er blevet tiltalt for at spionere for Rusland i Storbritannien i næsten tre år.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod tre mænd og to kvinder, der mistænkes for at spionere for Rusland, siger Nick Price, der er formand for den britiske anklagemyndigheds antiterror-afdeling.

  De fem personer bliver beskyldt for at "samle information, der har til formål direkte eller indirekte at være til gavn for en fjende med det formål at skade sikkerheden og statens interesser".

  Alle fem skal møde op ved en domstol tirsdag.

 35. Rupert Murdoch træder tilbage fra mediegiganters bestyrelser

  Rubert Murdoch fortsætter som formand emeritus i begge selskaber. (Foto: © zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx, zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx)

  Den 92-årige mediemogul Rupert Murdoch træder tilbage som bestyrelsesformand for Fox Corporation og News Corp, og lader sønnen Lachlan Murdoch overtage.

  De to medieselskaber distriburerer nyheder gennem et utal af platforme - heriblandt kanalen Fox News, som blandt andet lagde platform til Donald Trumps påstande om valgsvindel i 2020.

  - I hele min professionelle karriere har jeg dagligt beskæftiget mig med nyheder og idéer, og det vil ikke ændre sig, skrev Murdoch i en meddelelse til medarbejderne.

  - Men tiden er nu inde for mig til at påtage mig forskellige roller.

  Han understreger samtidig, at han fortsat er ved godt helbred.

 36. Det sker efter længere tids ballade internt i partiet, der fik Alternativet til at ekskludere politikeren fra partiet.

 37. Max Verstappen er træt af at blive kritiseret for at vinde og tager nu til genmæle.

 38. Slovakiet i kovending: Dropper forbud mod ukrainsk korn

  Slovakiet er gået med til at ophæve et forbud mod import af korn fra Ukraine, og følger dermed EU’s krav ved at indgå en foreløbig aftale med Kyiv om et licenssystem, skriver Financial Times.

  Lørdag besluttede Europa-Kommissionen, at man ikke ville forlænge forbuddet mod import af ukrainsk korn. Den beslutning var både Polen, Ungarn og Slovakiet uenige i, og de annoncerede derfor deres egne begrænsninger umiddelbart efter.

  Men nu har Slovakiet alligevel besluttet sig for at følge Europa-Kommissionens beslutning og droppe forbuddet. Det betyder, at det nu kun er Polen og Ungarn, der fortsat har egne begrænsninger på ukrainsk korn.

  Uenigheden om importen bunder i, at transporten af ukrainsk korn oversvømmer transitlandene, såsom Polen, Slovakiet og Ungarn, hvilket fører til et markant prisfald, der påvirker indkomsten for lokale landmænd i nabolandene.

  Slovakiet har sagt, at restriktionerne på ukrainsk korn vil forblive på plads, indtil det nye system er lanceret, oplyste landets landbrugsminister torsdag. Til gengæld vil Kyiv fjerne Slovakiet fra en klage, der blev indgivet denne uge ved Verdenshandelsorganisationen (WTO).

  Samtaler mellem Kyiv og Warszawa har imidlertid hidtil ikke ført til en aftale, og Polens premierminister erklærede onsdag, at landet ville tilbageholde levering af våben til Ukraine.

 39. Kong Charles talte den grønne omstilling op i tale til fransk senat

  • Kong Charles sagde i sin tale til senatet, at han ønskede, at forholdet mellem Frankrig og Storbritannien fremmede bæredygtighed. (Foto: © Ian Vogler, Ritzau Scanpix)
  • Kongen og dronning Camilla besøgte i dag også forstaden Saint-Denis. Her får kongen en fodboldtrøje af Paris Saint Germains klubpræsident, Nasser al-Khelaifi. (Foto: © BERTRAND GUAY / POOL, Ritzau Scanpix)
  • I Saint-Denis fik kongeparret også mulighed for at spille bordtennis. Her ses de med præsidentfrue Brigitte Macron. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)
  • I aftes var der gallamiddag på Versailles-slottet. (Foto: © DANIEL LEAL, Ritzau Scanpix)
  • Oprindeligt skulle det britiske kongepar have besøgt Frankrig i marts. Det møde blev dog aflyst på grund af protester i Frankrig mod en omstridt pensionsreform. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)
  • Kong Charles skålede for den franske præsident, Emmanuel Macron,, hans kone og det franske folk. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  Der blev både talt fransk og engelsk, da den britiske kong Charles under sit og hustruens statsbesøg i Frankrig mødtes med Senatet i Frankrig.

  Et af hovedemnerne var klima og den grønne omstilling, som kongen i mange år har været optaget af.

  - Selvom udfordringen, som vores planet står over for, er både stor og alvorlig, har det været meget opmuntrende at se de handlinger, der bliver truffet af vores regeringer, vores folk og i stigende grad af den private sektor, sagde kongen.

  BBC skriver, at kongens tale kommer på et lidt akavet tidspunkt, idet den britiske regering netop har annonceret, at man vil lempe og udskyde klimatiltag.

 40. Ifølge Folketingets Præsidium er det urealistisk at lave en ordning med simultantolkning i Folketinget, som det grønlandske parti Siumut ellers ønsker.

 41. Zelenskyj er ankommet i Washington: 'I dag er der vigtige forhandlinger'

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er ankommet til Washington, hvor han skal mødes med amerikanske politikere.

  - I dag er der vigtige forhandlinger i Washington. Luftforsvar til Ukraine er blandt de vigtigste spørgsmål. Mere luftforsvar, mere støtte til ukrainske soldater ved frontlinjerne, udtaler præsidenten på Telegram ifølge The Guardian.

  Zelenskyj har lige været i New York, hvor han talte under FN's generalforsamling.

  Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 42. På Bornholm havde man den næst varmeste dag så sent på året i næsten 150 år.

 43. Pepsis fabrik ramt i luftangreb i Ukraine: 'De har selv betalt for missilet'

  Rettelse: I en tidligere version af denne artikel var der ved en fejl lagt et forkert billede på. Billedet var ikke fra PepsiCos fabrik. DR Nyheder beklager.

  Selskabet bag Pepsi-sodavanden, PepsiCo, har fået ødelagt sin fabrik i et luftangreb i Kyiv-regionen.

  Det skriver Ukraines forsvarsministerium på X.

  Men det lader ikke til, at de ukrainske myndigheder begræder ødelæggelserne.

  - PepsiCo er på listen over krigssponsorer, siden de stadig opererer i Rusland. De betalte selv for missilet, som ødelagde deres fabrik med deres skattebetalinger i Rusland, skriver ministeriet.

  Skærmbillede fra Ukraines forsvarsministeriums X-konto.

  Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 44. Tre teenagere varetægtsfængslet for røveri, vold og ulovlig tvang

  En 17-årig og to 18-årige er blevet varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør i Retten i Randers.

  De er sigtet for røveri, vold og ulovlig tvang begået i august mod en 16-årig og en 18-årig i en lejlighed i Grenaa, skriver Østjyllands Politi på X.

  Derudover blev den 17-årige og den ene 18-årige sigtet for vidnetrusler ved have truet de to forurettede for at få dem til ikke at kontakte politiet, skriver Randers Amtsavis.

  Avisen skriver, at de forurettede og de tre anholdte ifølge politiets oplysninger kendte hinanden i forvejen.

  De nægter sig skyldige.

 45. Mere end 200 millioner kroner skal rykkes rundt mellem afdelingerne på hovedstadens hospitaler.

 46. Projektdirektør for skandaleramt sygehusbyggeri siger op

  Martin Kjær, der er projektdirektør for byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital, har sagt op.

  Begrundelsen er, at han ønsker at søge nye udfordringer udenfor Region Nordjylland. Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

  Marin Kjær har haft posten som projektdirektør i halvandet år.

  Byggeriet af det nye sygehus i Aalborg har været ramt af forskellige byggeskandaler og udfordringer, siden første spadestik blev taget for ti år siden.

  I sommer kom det eksempelvis frem, at der er vand i murværket nogle steder i byggeriet. Du kan se en video af det her.

  Byggeriet skulle have stået færdigt i 2020, men forventes at være klar til at blive taget i brug i 2026. Indtil videre har byggeriet overskredet budgettet med godt 1,4 milliarder kroner.

  DR arbejder på at få en kommentar fra Martin Kjær. Region Nordjylland har ikke yderligere kommentarer.

 47. Novo Nordisk retter ind efter fund af fejl på fabrik i USA

  Den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk har rettet op på fejl på en af virksomhedens fabrikker i USA.

  Det oplyser den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA, som havde påpeget fejlene i forbindelse med et kontrolbesøg, til nyhedsbureauet Reuters.

  Det var problemer med fabrikkens kontrol med bakteriel forurening i en rapport fra maj 2022 og endnu en fra juli 2023, skriver Reuters på baggrund af aktindsigter i kontrolrapporterne.

  - Virksomheden reagerede på disse observationer med information, der beskrev korrigerende handlinger, skriver FDA ifølge Ritzau.

  Baseret på FDA's nuværende viden og Novo Nordisks respons, har FDA ingen grund til at tro, at virksomheden ikke overholder gældende krav og regler, uddyber myndigheden.

 48. Danske Signe Bruun oplevede fra nærmeste hold, hvordan det spanske fodboldkaos udviklede sig efter VM i Australien.

 49. På få minutter kan AI nu få dig til at tale alverdens sprog - og det er skræmmende, siger EU-kommissær Margrethe Vestager til DR's AI-podcast Prompt.

Mere fra dr.dk