Seneste nyt

Dronning Margrethe aflyser balkonscene og karetkørsel i morgen

Det lægger en dæmper på fejringen af dronning Margrethes 50 års regeringsjubilæum i weekenden, at dronning Elizabeth er død.

Kongehuset har efter dronningens eget ønske besluttet at ændre programmet.

Faktisk betyder det, at folkefesten er aflyst, idet danskerne hverken får mulighed for at se dronningen og resten af den kongelige familie komme ud på balkonen på Amalienborg, som det ellers var planlagt, eller se dronningen i kareten køre gennem byen.

Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Danskerne skulle have vinket til majestæten hele vejen langs ruten fra Amalienborg til Københavns Rådhus og igen på endnu en karettur fra Amalienborg til Det Kongelige Teater.

Fejringne på Københavns Rådhus er blevet udsat til et senere tidspunkt.

- Gallaforestillingen lørdag aften på Gamle Scene i Det Kongelige Teater vil fortsat blive afviklet i en justeret form, oplyser Kongehuset.

Det samme er tilfældet for gudstjenesten i Vor Frue Kirke søndag morgen.

Gallataflet på Christiansborg Slot søndag aften bliver også afviklet i "tilpasset form". Her ventes mange af Europas kongelige at deltage.

Kongehuset kan over for DR Nyheder endnu ikke oplyse, hvad man konkret mener med, at arrangementerne afvikles i tilpasset form.

Nyheder

 1. Forskere vil skyde og skræmme sultne gæs ved Københavns Lufthavn

  Et stigende antal gæs udgør en risiko for flysikkerheden ved Københavns Lufthavn.

  De sultne gæs har nemlig slået sig ned på markerne ved Store Magleby på Amager, hvor de leder efter føde.

  Men fugle i og omkring en lufthavn udgør en øget risiko for såkaldte birdstrikes for fly ind og ud af Københavns Lufthavn.

  Sådan lyder det onsdag morgen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences, der i samarbejde med Københavns Lufthavn har undersøgt gæssenes adfærd i området.

  - Gennem radarobservationer kunne forskerne dokumentere, at de store flokke morgen og aften bevægede sig hen over start- og landingsbanerne mellem overnatningspladserne på Kalvebod Fælled og markerne til stor risiko for fly, der landede eller lettede, lyder det.

  Ifølge forskerne er der en række muligheder for at sænke risikoen for en kollision mellem fly og fugle: Fjern føden fra markerne, skræm gæssene væk eller intensivér jagten.

 2. Børn og unge risikerer at blive tabt mellem to stole, hvis ikke behandlingen for opioidmisbrug bliver strømlinet, mener fagfolk.

 3. Nedslidte fartøjer opfylder ikke forsvarsalliancens krav til krigsskibe.

 4. Saltspredere og sneplove gør klar til morgentrafikken: Så koldt var det i nat

  Er din cykels gear frosset fast her til morgen?

  Så er du højst sandsynligt ikke den eneste, for det har været en ekstraordinær kold novembernat.

  I Horsens målte DMI's vejrstation klokken 04:30 for eksempel minus 13,5 grader. Horsensianerne kan dog godt finde de uldne underbukser frem, hvis de skal ud på cyklen, for den seneste måling viser 12,7 frostgrader.

  Udenfor Roskilde Lufthavn er temperaturen klokken halv fire i nat målt helt ned til -14,5 grader.

  På Flyvestation Karup, der ofte er højdespringeren, når det gælder frostrekorder, er der i skrivende stund minus 11 grader.

  I de sydligere himmelstrøg i Gedser på Falster er man nu omkring frysepunktet med en temperatur på -0,2 grader. Der kan dog godt være blevet klapret tænder alligevel, da temperaturen i går aftes var nede på -5,5 grader.

 5. En ud af tre skandinaviske landsholdsspillere mistænker, at de har spillet en kamp, der var udsat for matchfixing, viser en ny rundspørge foretaget af DR, NRK og SVT.

 6. Vejdirektoratet om kold nat i Danmark: 'Alt hvad vi har af sneplove er ude at køre'

  Der er lige nu fuld gang i at forberede vejene til morgentrafikken på grund af både snefald og isglatte veje.

  Det fortæller Linda Davidsen, der er vagthavende i trafikcenteret hos Vejdirektoratet.

  - Alt hvad vi har af sneplove og saltspredere er ude at køre. Vi forventer en langsom morgen i trafikken, siger hun.

  Der er glat føre mange steder, lyder det fra Vejdirektoratet.

  - Der er glat både på Hirtshalsmotorvejen og Frederikshavnmotorvejen, og her ligger der også godt med sne. Kigger vi længere mod Syd fra E45 fra Aalborg ned mod Aarhus, er der glat føre på store dele af strækningen, siger Linda Davidsen.

  Der er også isgalt omkring Vejle og Skanderborg, på Fyn og store dele af Sjælland.

  På Sønderjyske Motorvej og omkring Kolding er der rigtig meget sne lige nu:

  - Det eneste sted, hvor vi ikke rigtig ser sne, er i Københavnsområdet. Der er dog godt med sne på alle de store motorveje, der går ind mod København, lyder det fra Vejdirektoratet.

 7. Mistænkelig genstand på evakueret Øresundstog var julegaver

  Opdateret kl. 02.43: Mistænkelig genstand ombord på evakueret tog var julegaver

  Kort før klokken 22 tirsdag aften blev et Øresundtog i Malmø evakueret af svensk politi.

  Evakueringen blev sat i værk, efter at der er fundet en mistænkelig genstand.

  Politiets nationale bombeenhed blevet tilkaldt for at undersøge toget nærmere, og bomberydderne kunne konstatere, at den mistænkelige genstand var en taske med ufarlige julegaver.

  Det skriver den svenske avis Expressen.

  Politiet nu i gang med at finde ejeren af tasken.

  Toget var på vej fra Danmark med retning mod Göteborg, da den mistænkelige genstand blev fundet.

  Hyllie station i Malmø var derfor også midlertidig lukket, men den blev kort efter åbent igen, politiet flyttede toget for at undersøge det.

 8. FN's generalsekretær: Vi har brug for en våbenhvile i Gaza nu

  FN's generalsekretær Antonio Guterres opfordrer til en varig våbenhvile i Gaza sammen med en betingelsesløs løsladelse af alle gidsler.

  - Vi har brug for en humanitær våbenhvile. Vi har en dramatisk humanitær situation. Samtidig ønsker vi, at alle gidsler bliver løsladt ubetinget og øjeblikkeligt. Men vi har brug for en humanitær våbenhvile i Gaza nu, siger han på en pressekonference i FN's hovedkvarter i New York.

  Antonio Guterres siger, at den midlertidige våbenhvile mellem Hamas og Israel har været et symbol på håb, men at den ikke har løst de centrale problemer.

  Der bor over to millioner civile palæstinensere i Gaza og tidligere på dagen advarede FN's fødevareprogram WFP mod en kommende hungersnød, hvis der ikke kommer mere nødhjælp ind.

  Den midlertidige våbenhvile, der oprindeligt var aftalt til at vare fire dage, blev forlænget med to dage og udløber efter planen onsdag.

 9. Det kolde vejr kan være livsfarligt at opholde sig i, hvis man ikke er klædt godt nok på, siger en overlæge.

 10. 99-årige Jimmy Carter tager afsked med sin kone

  I 77 år var USA's tidligere præsident Jimmy Carter gift med Rosalynn Carter, som døde den 19. november i en alder af 96 år.

  I dag tager han afsked med hende ved en mindehøjtidlighed, hvor også præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden, tidligere præsident Bill Clinton og tidligere førstedame Hillary Clinton deltager. Det skriver CNN.

  Jimmy Carter har siden februar modtaget lindrende medicinsk behandling i sit hjem. Til CNN siger hans barnebarn Jason Carter, at selvom Jimmy Carter er stærkt svækket og ikke skal tale ved mindehøjtideligheden, så vil han for alt i verden ikke gå glip af den.

  Også de tidligere førstedamer Laura Bush, Michelle Obama og Melania Trump deltager i mindehøjtideligheden, som foregår i Atlanta i den amerikanske delstat Georgia.

  • Tidligere præsident, Jimmy Carter, er stærkt svækket, men insisterede på, at deltage i mindehøjtideligheden for sin kone gennem 77 år. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)
  • Rosalynn Carter bliver bisat ved en privat ceremoni i Plains i Georgia onsdag. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)
  • Countrystjernerne Trisha Yearwood og Garth Brooks sang John Lennons sang "Imagine" ved mindehøjtideligheden. (Foto: © BRYNN ANDERSON / POOL, Ritzau Scanpix)
  • Laura Bush og Michelle Obama var blandt de tidligere førstedamer, der deltog i mindehøjtideligheden. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 11. Det vælter med retssager og hårde fængselsdomme til nogle af Italiens mest magtfulde mænd.

 12. Sjælden natur er gået tabt, fordi Kolding Kommune ikke har registreret naturområder som beskyttet.

 13. Digitaliseringsforsker har undersøgt, hvad forskningen egentlig siger om børn og unges brug af skærme.

 14. Jacob Neestrup tror på, at FC København kan slå mægtige Bayern München i Champions League onsdag aften.

 15. 41 tunnelarbejdere reddet ud efter mere end to uger under jorden.

 16. Borgerne i Thisted kommune skal høres om navneskifte til Thy kommune

  I januar skal borgerne i Thisted kommune høres, om kommunen skal skifte navn til Thy kommune. Det har kommunalbestyrelsen vedtaget med stemmerne 17 for og 10 imod.

  Der bliver tale om en digital høring, og kommunalbestyrelsen træffer herefter en endelig beslutning i februar, når borgernes svar er i hus. Det skriver Ritzau.

  Kommunens borgmester, Niels Jørgen Pedersen (V), siger, at Thy er blevet et navn, der fylder mere og mere. Og derfor er tiden kommet til at skifte navn til Thy Kommune.

  Socialdemokratiet mener derimod, at man skal passe på brandet Thy og derfor ikke skifte navn på kommunen.

  Du kan læse mere om borgmesterens ønske om at omdøbe Thisted kommune til Thy kommune i artiklen her.

 17. Paven for syg til at tage til klimatopmøde

  Klimatopmødet COP28 i Dubai, der begynder om to dage, bliver uden deltagelse af pave Frans. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Vaktikanet oplyser, at den 86-årige pave har influenza og lungebetændelse.

  Det ville have været første gang, en pave deltog i klimatopmødet.

  Frans har tidligere sagt, at han ikke mener, at politikere verden over længere kan overse den menneskelige påvirkning af klimaet eller "bespotte videnskabelige fakta, mens planeten muligvis nærmer sig bristepunktet".

 18. Det bliver heller ikke dette efterår, at en ekspertgruppe kommer med anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget.

 19. Mineulykke i Polen koster fire mennesker livet

  En af Polens største kulminer, Sobieski-minen, der ligger omkring 350 kilometer syd for hovedstaden Warszawa, er blevet ramt af en ulykke, hvor fire mennesker er omkommet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  En rørledning sprang, da nogle minearbejdere ville skylle den igennem med vand. Tre blev dræbt på stedet, og én døde kort tid senere.

  Polens statslige minekontor oplyser til det polske nyhedsbureau Pap, at flere personer er kommet til skade, men er ved bevidsthed, og at en redningsaktion er i gang.

 20. Der mangler penge, og hvis de ikke kommer, har Skoleskibet Danmark til næste år sejlet sit sidste togt.

 21. Saudi-Arabien bliver vært for verdensudstillingen Expo i 2030

  Organisationen bag verdensudstillingen Expo havde tre byer at vælge imellem, da værten til verdensudstillingen Expo i 2030 skulle vælges: Rom i Italien, Busan i Sydkorea og Riyadh i Saudi-Arabien.

  Da stemmerne fra de 182 medlemslande af Bureau International des Expositions var talt op, var vinderen Saudi-Arabiens hovedstad. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Udstillingen, som varer i månedsvis, tiltrækker millioner af besøgende fra nær og fjern.

  Valget af Riyadh mødes med kritik af en række menneskeretsorganisationer som Freedom House og MENA Rights Group.

  De mener, at det er forkert at belønne Saudi-Arabien med store internationale arrangementer, når menneskeretssituationen i landet, blandt andet med mange henrettelser, er dårlig.

  I 2034 skal Saudi-Arabien være vært for VM i fodbold.

 22. Efter flere uger med aflyste møder er vejen måske banet for en slutspurt i lønforhandlinger.

 23. Direktøren for Dansk Boldspil-Union er på besøg i Qatar for at se, hvordan det går med arbejdsforholdene på bagkant af VM.

 24. Nato bestiller nye overvågningsfly

  Det australske luftværn har allerede E-7A Wedgetail fly. (Foto: © afp, Scanpix Denmark)

  Nato har besluttet at købe seks nye overvågningsfly. De skal erstatte forsvarsalliancens aldrende AWACS-overvågningsfly, skriver NRK.

  På et pressemøde i Bruxelles siger generalsekretær Jens Stoltenberg, at der er tale om den største enkeltanskaffelse i Natos historie.

  De nye fly, som er bestilt hos den amerikanske flyproducent Boeing, er af typen E-7A Wedgetail. Efter planen skal de første fly være klar i 2030, siger Jens Stoltenberg.

  Nato købte de første AWACS-fly i 1978.

 25. Passagerernes talerør lukker til nytår

  Pendlere og andre, der bruger den offentlige transport, mister fremover deres talerør.

  Passagerpulsen, der som en del af Forbrugerrådet Tænk i næsten 10 år har varetaget passagernes interesser på tværs af metro, bus, tog, landsdele og trafikselskaber, mister nemlig deres bevilling.

  Det står klart efter Finansloven blev præsenteret i går.

  Og det kan få konsekvenser for den grønne omstilling, mener Anja Phillip, der er formand i Forbrugerrådet Tænk:

  - For her er den kollektive transport en del af svaret, og uden passagernes perspektiv får vi ikke et tilbud, som forbrugerne rent faktisk synes, lever op til deres ønsker og behov, siger hun.

 26. Utilfredsheden blandt de polske lastbilchauffører er stor. De mener, at de ukrainske vognmænd har en uretfærdige konkurrencefordel

 27. Alle 41 tunnelarbejdere reddet ud af tunnel i Indien

  De reddede tunnelarbejdere blev kørt væk i ambulancer. (Foto: © FRANCIS MASCARENHAS, Ritzau Scanpix)

  I 17 dage var 41 arbejdere fanget i en sammenstyrtet tunnel ved byen Uttarkashi i det nordlige Indien, men da der først kom hul igennem, gik det hurtigt. De er nu allesammen i sikkerhed.

  Redningen forgik gennem et rør med en diameter på 90 centimeter, hvor hver af de 41 mænd blev trukket fri på en båre, skriver BBC.

  Indiens premierminister, Narendra Modi, roser på det sociale medie X både redningsfolkene og de 41 arbejdere.

  - Den succesfulde redningsaktion af vores arbejdende brødre i Uttarkashi bevæger alle, skriver han.

 28. Sag om drabet på Louise Borglit udsættes, mens Højesteret vurderer brug af optagelser

  Sagen om drabet på den gravide Louise Borglit i november 2016 udsættes, indtil Højesteret har vurderet, om lyd- og videooptagelser kan bruges i sagen.

  Det skriver Retten i Glostrup i en pressemeddelelse.

  Optagelserne, som Højesteret skal tage stilling til, er samtaler mellem den tiltale i sagen og PET-agenten ”Frank” foretaget i Enner Mark Fængsel i 2020.

  Byretten vurderede, at enkelte samtaler fra fængslet og den nu 30-årige tiltalte ikke kunne bruges i sagen. Men Østre Landsret tillod derimod i december, at alle optagelserne kunne bruges som bevis i retssagen.

  Tidligere på måneden gav Procesbevillingsnævnet tilladelse til at indbringe Østre Landsrets afgørelse for Højesteret.

  Efter planen var der afsat afsluttende retsmøder i Retten I Glostrup torsdag og fredag i denne uge samt 14. december. De retsmøder er nu aflyst, oplyser Retten i Glostrup.

 29. Det er især unges muligheder for at skaffe de vanedannende opioider, der vækker bekymring.

 30. Styrelse genoptager sager efter at have ført ulovlig praksis i 12 år

  Siden 2012 har Udlændingestyrelsen uberettiget sat nogle ansøgninger om ubegrænset opholdstilladelse i bero, hvis der var mistanke om, at ansøgeren havde begået kriminalitet.

  Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i et brev til Folketinget.

  Det har ikke været muligt at fastslå, hvorfor styrelsen er begyndt at gøre, som den har gjort, lyder det i brevet.

  Skulle ansøgningerne have været sat i bero, ville det efter gældende regler have krævet, at ansøgeren skulle være idømt en straf – og ikke blot være sigtet eller tiltalt for kriminalitet, som har været tilfældet.

  Ministeren har nu bedt Udlændingestyrelsen ændre praksis, så den følger loven.

  Ifølge brevet har Udlændingestyrelsen oplyst, at man på baggrund af meldingen fra ministeren har afsluttet behandlingen og meddelt tidsubegrænset opholdstilladelse i tre sager, som ellers var blevet sat i bero.

  Styrelsen har desuden identificeret 16 sager, som nu skal genoptages, hvor der tidligere er blevet meddelt afslag på tidsubegrænset opholdstilladelse.

 31. Kolding løb tør for salt

  Der er nu salt på lageret igen i Kolding, fortæller formanden for Plan- og Teknik-udvalget, Jakob Ville (V). (Foto: © Fotokredit: Jesper Bak DR)

  Frost og sne har givet store problemer på vejene i dag. Og i Kolding blev det ikke bedre af, at kommunens saltlager løb tør i morges. Der var dog bestilt mere, men leverancen sad fast i trafikken, så den ikke kunne komme frem. Og som det er nu, så er der kun salt til cirka halvandet døgn på kommunens lager.

  I kommunen er de dog ved at sikre, at det ikke kommer til at ske igen, siger formanden for Plan- og Teknik-udvalget, Jakob Ville fra Venstre.

  - Vi har afsat omkring ni millioner kroner til at bygge en ny salthal, siger han.

  De store veje i Kolding fik den mængde salt, som de plejer, men de mindre veje fik ikke så meget salt, som de gerne skulle have haft.

 32. Ishockeyspilleren Mikkel Aagaard topper topscorerlisten i den bedste svenske ishockeyliga, SHL.

 33. Tre personer anholdt i forbindelse med røveri og knivstikkeri i Københavns centrum

  Dele af Kongens Nytorv i København var afspærret efter røveriet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

  En juvelérbutik i Grønnegade i det centrale København blev her til eftermiddag udsat for et røveri, hvor tre røvere trængte ind i forretningen, skriver Ritzau. Ret hurtigt blev to personer anholdt, mens politiet eftersøgte den sidste af de tre.

  På det sociale medie X skriver Københavns Politi nu, at tre personer er anholdt i forbindelse med røveriet.

  Til Ritzau oplyser politiinspektør Tommy Laursen fra Københavns Politi, at en af røverne var bevæbnet med kniv, og ved røveriet fik en ekspedient i forretningen et mindre snitsår.

  Politiet havde kortvaret metrostationen på Kongens Nytorv lukket, den er nu åben igen.

 34. Kold morgen gav mange problemer med at starte bilen

  Morgenens bidende kolde vejr, med de laveste novembertemperaturer i otte år, har givet travlhed hos landets autohjælp. Massevis af bilister drejede nemlig nøglen forgæves i deres benzin- eller dieselbil.

  SOS Autohjælp oplyser, at man i perioden fra tidlig morgen til klokken 15 i dag havde omkring 950 assistancer til biler, der skulle have starthjælp på grund af et fladt batteri.

  Almindeligvis kører selskabet omkring 300 starthjælpsture på én dag.

  Falck oplyser, at man indtil omkring middag kørte til over 200 starthjælp eller batteriskift. Det var en fordobling i forhold til sidste tirsdag morgen.

 35. Den første af 41 indiske tunnelarbejdere er blevet reddet fri

  Den første af de 41 arbejdere, der siden 12. november har været fanget i en kollapset tunnel i Indien, er nu blevet trukket fri.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Tidligere i dag lykkedes det, efter 17 dage, redningsfolk at bore sig igennem klippestykker, jord, beton og andet materiale og dermed nå frem til de fangede arbejdere.

  Den 4,5 kilometer lange motorvejstunnel, som mændene var ved at bygge, er led i at skabe en pilgrimsrute i det nordlige Indien.

  Processen med at få alle mændene ud ventes at tage et par timer.

 36. Minister vil afsætte flere millioner kroner ekstra til årets julehjælp

  Igen i år oplever organisationer, at der er stor efterspørgsel efter julehjælp.

  Derfor skal der afsættes 10 millioner kroner ekstra til uddeling af julehjælp i år.

  Det oplyser social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et brev til Venstres socialordfører, Anni Matthiesen, skriver Ritzau.

  - Jeg vurderer, at der er behov for yderligere tiltag for at hjælpe socialt udsatte familier med børn, der er økonomisk klemte, og som ikke har råd til at holde jul med mad og gaver, skriver ministeren.

 37. Tidligere i dag meldte Finland ud, at man helt vil lukke grænsen til Rusland.

 38. Ukraine bekræfter, at spionchefs kone er blevet forgiftet

  Marianna Budanova, som er gift med Ukraines spionchef, Kyrylo Budanov, menes at være blevet tungmetalforgiftet gennem mad. (Foto: © VIACHESLAV RATYNSKYI, Ritzau Scanpix)

  Marianna Budanova, som er gift med Ukraines spionchef, Kyrylo Budanov, er blevet forgiftet. Det bekræfter Andriy Yusov, der er embedsmand i Ukraines efterretningstjeneste, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Flere ukrainske medier skriver, at hun er blevet forgiftet med tungmetaller, formentlig gennem mad, og har været indlagt, men nu har det bedre efter behandling. Det er uvist, hvem der står bag.

  Reuters skriver, at Kyrylo Budanov har spillet en nøglerolle i hemmelige aktioner for at slå tilbage mod Rusland, Han beskrives som en hadet person i de russiske medier.

  BBC skriver, at der har været ti mordforsøg rettet direkte mod spionchefen.

 39. Det brændstof, som flyet flyver på, er ikke bæredygtig, vurderer den grønne tænketank Concito.

 40. Finland lukker den sidste åbne grænseovergang til Rusland

  Finland har besluttet at lukke den sidste åbne grænse til Rusland, oplyser den finske public service station YLE.

  Den finske statsminister, Petteri Orpo, siger på et pressemøde, at den sidste åbne grænseovergang mellem Finland og Rusland nu lukkes frem til den 13. december.

  Fragttrafik er undtaget.

  Det sker, efter at et usædvanlig højt antal af migranter har krydset grænsen fra Rusland til Finland.

  Alene i november er der kommet flere end 900 ifølge den finske avis Hufvudstadsbladet. Den finske grænsevagt oplyser til Ritzau, at der tidligere kom blot én i gennemsnit om dagen. Den finske regering betragter den pludselige tilstrømning som et hybridangreb på Finland fra russisk side.

  - Der er tale om organiseret aktivitet, udtaler statsminister Petteri Orpo på pressemødet.

 41. To varetægtsfængslet for eksplosion ved HA-klubhus

  Efter et grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg er to mænd blevet varetægtsfængslet i tre uger i forbindelse med en eksplosion ved Hells Angels' klubhus på Svanevej i København, det skriver Ritzau.

  Der er tale om en 28-årig mandlig dansk statsborger og en 20-årig mandlig svensk statsborger.

  Ifølge Ekstra Bladet nægter de to sig skyldige.

  Ifølge politiets National enhed for Særlig Kriminalitet er der en konflikt mellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal To Familia, skriver Ritzau.

 42. Tonstunge kæmpeørne monteres 32 meter over iskolde Herning

  Håndværkerne er ved at montere en usædvanligt tung rosin i pølseenden på et unikt projekt i Herning.

  Kirketårnet på Sct. Johannes Kirken i Herning er blevet renoveret gennem længere tid, og i dag skal fire ørne på som sidste finish: Én ørn i hvert hjørne af tårnet i 32 meters højde.

  De fire ørne er støbt i beton, vejer ét ton hver og er 180 centimeter høje.

  Arbejdet bliver besværliggjort af, at det fryser seks grader.

  Derfor bliver hjørnestolperne varmet op på forhånd, og ørnene bliver forsynet med varmekabler og ekstra isolering, mens hærdningen står på.

  • Når de står på jorden, er det let at se, at hver enkelt ørn er på højde med en voksen mand. (Foto: © Mads Juhl - DR Midt & Vest)
  • Alle fire ørne bliver løftet op i tårnets top med kran. Det tager omkring en time at montere hver enkelt ørn. (Foto: © Mads Juhl - DR Midt & Vest)
  • - Det her prøver du kun én gang i livet. Vi har glædet os, fortæller Asbjørn Schlosser, der er murermester i firmaet Kurt Nielsen. (Foto: © Mads Juhl - DR Midt & Vest)
  1 / 3
 43. FC Bayern München har allerede sikret sig avancement fra Champions Leagues gruppe A, men det betyder ikke, at storklubben tager let på onsdagens kamp mod FC København.

 44. Mange steder i landet kan der det kommende døgn falde sne.

 45. 1.200 nye digitale øjne skal advare Banedanmark, når voldsomt vejr rammer

  Togspor ved Kibæk blev sidste sidste år undermineret af kraftig regn. Det betød, at trafikken efterfølgende var indstillet i fire uger. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

  På 1.200 forskellige steder på jernbanenettet skal et nyt digitalt overvågningsværktøj hjælpe med at holde øje, når voldsomt vejr rammer Danmark.

  Opgraderingen kommer, efter at en jernbanedæmning ved Kibæk mellem Herning og Skjern sidste år blev undermineret af kraftig regn.

  Det nye værktøj vil give informationer fra sensorer om vejret og gøre det lettere at forudsige, hvad der er på vej - og dermed bedre mulighed for at håndtere trafikken, skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

  - Tidligere var lokomotivførerne vores eneste øjne og ører ude på jernbanen, og derfor kunne vi først reagere, når vi fik en melding fra en lokomotivfører, siger Lene Bøgebjerg Bøgvad, teknisk projektejer i Banedanmark.

 46. Norges udenrigsminister: Manglende kritik af Israel skader Vesten

  Espen Barth Eide (th.) mødtes i dag med USA's udenrigsminister, Antony Blinken, forud for udenrigsministermødet i Nato. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

  Norge er et af de vestlige lande, som har kritiseret Israel for unødvendig magtanvendelse i Gaza, mens andre lande har holdt på Israels ret til at forsvare sig selv.

  Det er et "meget alvorligt" problem og en "kommunikationskrise" for Vesten, at der er forskellige holdninger til Israels krigshandlinger i Gaza, mener Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, som i dag er i Bruxelles til udenrigsministermøde i Nato-regi.

  - Tilliden til Vesten svækkes, når det opfattes sådan, at vi har forskellige standarder. Min pointe er ikke, om vi har det, men at det bliver opfattet sådan, siger han til VG.

  - Hvis vi kritiserer Rusland for at bruge magt i strid med humanitær lov i Ukraine, men ikke kritiserer, når vores venner (Israel, red.) gør det samme, så vil ingen tro os, siger Eide.

 47. Svensk forsvarschef: Rusland kan finde på at sende bådflygtninge til Sverige

  Nu frygter svenskerne, at et lignende scenarie kan ske i Sverige. Det siger den svenske forsvarschef, Michael Claesson, til SVT.

  - Det er ikke umuligt at forestille sig, at man bringer folk på flugt fra russisk territorium til Kaliningrad og så afsted derfra med båd.

  - Det er måske ikke det mest sandsynlige scenarie, men det er unægteligt et muligt scenarie, siger han.

  Han tilføjer, at Finland og Sverige er i løbende kontakt om den aktuelle situation, og at man forbereder sig på forskellige situationer med migrantstrømme fra Rusland.

 48. Mange unge har svært ved at finde ud af samtykkeloven, viser rapport. Derfor er det nu kommet på skoleskemaet i Syd- og Sønderjylland.

Mere fra dr.dk