Seneste Nyt

DSB-direktør bliver ny formand for Naviair

DSB's topchef, Flemming Jensen, skal være ny bestyrelsesformand i Naviair. Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Flemming Jensen er uddannet jagerpilot og har været pilot og koncerndriftsdirektør i SAS. I 2015 skiftede han til DSB, hvor han fortsætter som administrerende direktør.

- Flemming Jensen har alle de kompetencer, der er brug for i Naviair både lige nu og på længere sigt. Han kender luftfartsbranchen, og så har han mange års erfaring med drift, siger transportminister Thomas Danielsen (V) i pressemeddelelsen.

Flemming Jensen afløser Anne Birgitte Lundholt, der stopper som formand efter mere end 12 år på posten.

Nyheder

 1. Udefrakommende har tiltvunget sig oplysninger om over 6.000 privatkunder hos teleselskabet 3

  Udefrakommende har uretmæssigt tvunget sig adgang til en række af teleselskabet 3's kunders informationer.

  Det drejer sig om oplysninger om 6.625 kundenumre i 3's kundebase. Det er oplysninger som navn, adresse, telefonnummer, IP-adresse og CPR-nummer, skriver 3 i en pressemeddelelse. Dermed er der ikke tale om bankoplysninger eller andre former for kreditkort- og betalingsdata.

  Det er sket via en adgang til et lokalt drev på en af leverandørens medarbejderes computer, og der har ikke været adgang til 3's netværk eller systemer.

  Det er en af 3's underleverandører, som er blevet gjort opmærksom på, at privatkundernes oplysninger er blevet kompromitteret.

  3's kundedirektør, Peter Kirk Nielsen, ser på sagen med stor alvor, lyder det.

  - Da vi blev gjort bekendte med sagen, lukkede vi ned for fejlen med det samme og fik identificeret årsagen. Vores førsteprioritet er vores kunder, og derfor er alle berørte kunder også orienteret, ligesom vi har etableret en hotline, hvor kunder kan ringe ind og få svar på eventuelle spørgsmål, siger han i pressemeddelelsen.

  Politiet efterforsker hændelsen.

 2. Kanonslag afbrød superligakamp: 'Politiet er kørt med ham, så det er der styr på'

  To gange under fredagens playoff-kamp i Superligaen blev der fyret kanonslag af i retningen mod FC Midtjylland-keeperen Jonas Lössl.

  Kanonslagene kom fra Viborgs stemningstribune bag målet, og ifølge Viborg FF-direktør Morten Jensen var der tale om én person, der ødelagde festen for alle.

  - Politiet er kørt med ham, så det er der styr på, siger Morten Jensen til TV3+.

  På Twitter oplyser Midt- og Vestjyllands Politi, at man har anholdt en mand, og at han er sigtet for at have kastet kanonslagene på banen og skabt fare for andre.

  Midtvejs i første halvleg blev det første kanonslag kastet i retning af Jonas Lössl, hvilket udløste et stort brag, inden målmanden kastede sig i jorden og tog sig til baglåret. Han kunne dog spille videre.

  Da kampen havde nået det sidste tillægsminut, blev der nok engang kastet kanonslag ned mod målmanden, hvilket fik kampens dommer, Peter Kjærsgaard, til at afbryde kampen midlertidigt.

  Kampen blev genoptaget få minutter senere, og Morten Jensen kunne efter kampen oplyse, at man inden da havde fundet gerningsmanden, at han var i politiets varetægt, og kampen derfor kunne blive spillet færdig uden yderligere afbrydelser eller sikkerhedsrisici.

  Både Viborg-direktøren og kollegaen fra FC Midtjylland, administrerende direktør Claus Steinlein, gav udtryk for, at de ønsker livslang karantæne til den pågældende fan.

  FC Midtjylland vandt opgøret over Viborg og kan derfor se frem til at spille kvalifikationskampe i den europæiske turnering Conference League i næste sæson.

 3. Holger Runes overmand er klar til ny French Open-finale

  Casper Ruud har to gange tidligere stået i en grand slam-finale, hvor det begge gange er endt med norsk nederlag. (Foto: © Lisi Niesner, Ritzau Scanpix)

  Den norske tennisspiller Casper Ruud er for andet år i træk klar til French Open-finalen.

  Fredag aften bankede han tyske Alexander Zverev ganske overbevisende i semifinalen i tre sæt med cifrene 6-3, 6-4, 6-0.

  Onsdag slog nordmanden Holger Rune i fire sæt i kvartfinalen, og fredag imponerede verdensfireren nok engang.

  Sidste år tabte nordmanden grand slam-finalen i Paris til gruskongen Rafael Nadal. I dette års finale venter serbisk modstand fra tennisstjernen Novak Djokovic. Finalen spilles søndag.

  - Det bliver svært. Sidst var det mod Rafael, og i år er det mod Novak. Jeg tror, at jeg bare skal spille mit bedste spil og gå ind og nyde det. Novak går efter sin 23. grand slam-titel, og jeg går efter min første, siger Casper Ruud i vinderinterviewet.

 4. Kunst eller kunstigt? Verdens første AI-statue udstilles i Stockholm

  • Det er en gruppe svenske maskiningeniører under navnet Sandvik, som har fodret tre forskellige AI-programmer med billeder af skulpturer fra de fem kunstnere. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)
  • Statuen hedder 'Den umulige statue'. Mens statuens muskuløse krop er inspireret af Michelangelo, er hånden, der holder kloden i bronze, inspireret af Takamura. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)
  • Værket er fremstillet i rustfrit stål, måler 150 centimeter og vejer 500 kilo. Statuen forestiller en androgyn person, der holder en bronzekugle i den ene hånd, skriver Ritzau. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Michelangelo, Rodin, Takamura, Kollwitz og Savage - fem store kunstnere fra forskellige tidspunkter i historien.

  En del af deres arbejde er nu blevet til et kunstværk, som udstilles i Stockholm under navnet 'Den Umulige Statue'.

  En kunstig intelligens - eller AI - er nemlig blevet fodret med billeder af skulpturer af de fem kunstnere og har ud fra den information skabt et helt nyt værk, som nu er på udstilling på Teknologimuseet i den svenske hovedstad.

  Ifølge kunstmarkedswebstedet Artnet er det verdens første statue fremstillet ved hjælp af kunstig intelligens, skriver Ritzau.

  - Dette er en ægte statue skabt af fem forskellige mestre, som aldrig ville have været i stand til at samarbejde i det virkelige liv, siger Pauliina Lunde, der er talsperson for Sandvik, ifølge Ritzau.

 5. Putin: Den ukrainske modoffensiv er i gang

  Der har længe været spekuleret i, at en ukrainsk modoffensiv er på trapperne.

  Mens Ukraine selv holder kortene tæt til kroppen, er den russiske præsident, Vladimir Putin, ikke i tvivl.

  Han hævder nu, at det ukrainske militær har iværksat dets længe ventede modoffensiv.

  Det skriver den britiske avis The Guardian.

  - Ukraines væbnede styrkers offensiv er begyndt.

  - Det kan bevises ved deres brug af strategiske reserver, siger Putin på optagelser, der er offentliggjort på kommunikationstjenesten Telegram.

  Han påstår samtidig, at Ukraine ikke er lykkedes med modoffensiven.

  - Ukrainske tropper nåede ikke deres mål i nogen sektor - takket være russiske soldaters mod og korrekt organisering af tropper, lyder det ifølge The Guardian fra Putin.

  Den russiske præsident er ikke den eneste, der mener, at offensiven er begyndt. Den amerikanske tænketank Institute for the Study of War er af samme overbevisning.

 6. Populære soppesøer i København bliver ikke fyldt, før tørken er ovre

  De københavnske soppesøer er typisk en populær destination for byens småbørnsfamilier om sommeren.

  Bassinerne skulle egentlig fyldes med vand om et par uger - men det kommer ikke til at ske. I hvert fald ikke så længe der er den tørke, vi oplever lige nu.

  Det har Københavns kommune besluttet her i eftermiddag:.

  - Vi ved, at soppesøerne er et populært tilbud, men vi har lyttet til Hofor, siger Jakob Tamsmark, som er områdechef i teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

  Hofor er Hovedstadens Forsyningsselskab, og de var i går ude at bede selskabets kunder om at spare på vandet i denne tørre tid.

  Det er rent drikkevand, der normalt cirkulerer igennem soppesøerne i København.

 7. Lars Findsen og Barbara Bertelsen må ikke vidne i Samsam-sag

  Den kommende civile retssag mod efterretningstjenesterne PET og FE bliver uden de to potentielt vigtige kilder, tidligere spionchef Lars Findsen samt Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, i vidneskranken.

  Det har Østre Landsret bestemt.

  Sagen er anlagt af terrordømte Ahmed Samsam for at få anerkendt, at han arbejdede for efterretningstjenesterne. Den er sat til at begynde til august.

  Landsretten har desuden afvist, at en 63-årig tidligere PET-ansat kan vidne i sagen.

  - Vi har fået lov til at indkalde alle vores vidner, bortset fra tre. Deres tavshedspligt og hensynet til hemmeligholdelse er de gennemgående argumenter for, at vi ikke må føre de tre, siger Ahmed Samsams advokat, Erbil Kaya, til Berlingske.

  Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har tidligere protesteret mod de fleste af de vidner, som Ahmed Samsams advokat ville have til at vidne i sagen.

  Det er endnu ikke afklaret, om Ahmed Samsam – eller efterretningstjenesterne – vil forsøge at kære Østre Landsrets kendelse til Højesteret, skriver Berlingske.

 8. 24-årig rejsende hyldes for at kaste rygsæk efter gerningsmand ved knivangreb i Frankrig

  • Frankrigs præsident, Emmanuel Macron (tv.) møder "rygsæk-helten" Henri dagen efter knivangrebet i Annecy. (Foto: © DENIS BALIBOUSE / POOL, Ritzau Scanpix)
  • Et skærmbillede fra en videooptagelse, der ifølge Reuters viser Henri forsøge at stoppe den knivbevæbnede mand. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  En pilgrimsrejsende stod under gårsdagens knivangreb i Annecy i Frankrig ansigt til ansigt med gerningsmanden, der blandt andet stak fire børn med kniv.

  Den 24-årige mand, som kun har givet sit fornavn Henri, har fået tilnavnet "rygsæk-helten" i Frankrig, skriver Reuters.

  Ifølge Reuters viser videooptagelser, at han forsøger at blokere overfaldsmanden med den ene af sine to rygsække, forfølge manden ind på en legeplads og kaste en af sine tasker efter gerningsmanden.

  Ifølge Henri selv var det Guds vilje, at han var der og var i stand til at bryde ind.

  - Alt, jeg ved, er, at jeg ikke var der ved et tilfælde. Det var utænkeligt at gøre ingenting, siger han til den franske tv-station CNEWS ifølge Reuters.

  Politiet har anholdt en 31-årig syrisk statsborger i forbindelse med knivangrebet.

  To af de fire børn, der blev ramt ved knivangrebet, blev tidligere i dag meldt i kritisk, men stabil tilstand. De øvrige to børn og to voksne er ikke kommet lige så alvorligt til skade.

 9. Livstid til to mænd for bestilt mord begået i København

  To mænd er her til eftermiddag blevet dømt til fængsel på livstid for drabet på en 27-årig mand fra bandemiljøet i København i 2021, skriver Ritzau.

  Dommen er afsagt af Københavns Byret, hvor retsformanden har kaldt forbrydelsen "en kynisk likvidering". Drabet fandt sted ved en café på Nørrebro.

  Den ene dømte, den 23-årige svensker Youssef Bahram, kom ifølge byretten rejsende til København for at begå drabet.

  Den anden, 21-årige Sanwal Riaz Ahmad, deltog ifølge byretten i forbrydelsen. Blandt andet installerede han den tilrejsende i en lejlighed, skaffede ham en mobiltelefon og undersøgte området flere dage før drabet sammen med den 23-årige.

  Byretten finder, at drabet blev udført efter instruks af en mand, som fortsat er efterlyst.

  Begge de dømte har på stedet anket til landsretten og vil frifindes.

  Straffen skyldes drab såvel som drabsforsøg, da der også blev skudt mod en anden.

 10. Trafikken kører normalt igen efter massiv kø på Fynske Motorvej

  Opdateret klokken 18.51 om, at trafikken igen kører normalt.

  Køen på E20 fynske motorvej er nu overstået.

  Vejen er ryddet op, og trafikken kører normalt på strækningen, oplyser P4 Trafik.

  Køen skyldtes en havareret bil mellem afkørsel 55 Årup og 56 Ejby, der byggede en ny kø op, efter havari med en lastbil tidligere skabte op mod 1,5 times forsinkelse.

  Også i retning mod Odense var der kødannelse.

  Desuden skabte festivalen Rock Under Broen i Middelfart kø fra Taulov mod Fyn. Den er nu ovre, oplyser P4 Trafik.

 11. Professionshøjskolen Absalon skal nedlægge 60 stillinger

  Stor nedgang i antallet af ansøgere og stort frafald på velfærdsuddannelserne betyder, at Professionshøjskolen Absalon må afskedige medarbejdere.

  Økonomien på uddannelsesinstitutionen har det så dårligt på afdelingerne i blandt andet Holbæk, Kalundborg, Slagelse og Nykøbing Falster, at der skal fyres mellem 30 og 40 medarbejdere og i alt bliver 60 stillinger nedlagt.

  Absalon skal spare i alt 43 millioner kroner.

  Det bliver primært på pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen, at der skal ske afskedigelser.

  Selvom forringelserne i udgangspunkt ikke kommer til at ramme de studerende, så kommer de til at mærke det, fordi skolen ændrer bibliotekernes åbningstider, antallet af kontortider nedbringes og holdtimerne skal optimeres.

  - Vi har fuldt fokus på vores studerende og vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre kvaliteten i vores uddannelser, siger Rektor på Absalon, Camilla Wang.

 12. Rusland får droner og materiel til dronefabrik fra Iran: Militært bånd mellem landene styrkes, siger Det Hvide Hus

  Rusland har modtaget hundredevis af angrebsdroner fra Iran. Det siger Det Hvide Hus ifølge Reuters.

  Rusland skal have brugt iranske droner de seneste uger for at ramme Kyiv og terrorisere den ukrainske befolkning, lyder det fra talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd John Kirby.

  - Det russisk-iranske militære partnerskab ser ud til at blive dybere.

  Desuden mener USA at have information om, at Rusland modtager materiale fra Iran, som skal bruges til at bygge en dronefabrik, som kan være funktionsdygtig fra næste år.

  John Kirby siger ifølge Reuters, at Iran også modtager militært udstyr for milliarder af dollar, herunder helikoptere og radarer.

  - Det her er et fuldskala forsvarspartnerskab, der er skadeligt for Ukraine, for Irans naboer og for det internationale fællesskab.

  Iran har erkendt at have sendt droner til Rusland, men siger, at de er blevet sendt før Ruslands invasion af Ukraine.

 13. Spor er genåbnet på Fynske Motorvej. Køen er aftagende

  En ekstraordinær kø på flere kilometer har fyldt på E20 fynske motorvej i løbet af eftermiddagen.

  Nu er begge spor mellem afkørsel 55 ved Aarup og afkørsel 56 ved Ejby genåbnet, skriver Vejdirektoratet.

  Køen, der strækker sig over cirka 10 kilometer, er aftagende og er mindre langsom end tidligere, oplyser P4 Trafik.

  Den forventes ifølge Vejdirektoratet at aftage helt efter eftermiddagsmyldretiden. Ifølge Vejdirektoratet kan man i skrivende stund forvente 10-30 minutter forlænget rejsetid.

  Køen skyldes en havareret lastbil og har skabt op mod halvanden times forsinkelse, mens der også er meldt om kø på den alternative rute 161 i retning mod Jylland.

 14. Medie byder DIF-anbefaling om ikke at streame børneidræt velkommen

  Sportskonkurrencer for børn og unge under 18 år bør som udgangspunkt ikke blive livestreamet, lyder anbefalingen fra Danmarks Idrætsforbund (DIF).

  Efter en række danske specialforbund i vinter fik kritik for - i samarbejde med en streamingvirksomhed - at opsætte kameraer i idrætshaller med formålet om blandt andet at kunne vise mere sport fra ungdomsniveauerne, lancerede DIF torsdag en række gode råd og anbefalinger.

  Råd, som streamingvirksomheden Sportway, der blandt andet har livestreamet ungdomssport for Dansk Håndbold Forbund og Floorball Danmark, byder velkommen.

  Også selvom anbefalingerne blandt andet går på, at man som udgangspunkt ikke bør livestreame sport for unge under 18 år.

  - Vi byder anbefalingerne meget, meget velkommen. Det er et område, hvor der er behov for styring og regulering. DIF har lavet et utrolig grundigt stykke arbejde, siger country manager hos Sportway, Anders Antonsen.

  I anbefalingerne anerkender DIF dog også, at specialforbundene "er eksperter i deres egen idræt", og at nogle forbund potentielt alligevel vælger at livestreame fra ungdomsidræt.

  Og bliver det tilfældet for nogle af Sportways samarbejdspartnere, vil Anders Antonsen sætte sig ned med dem, diskutere anbefalingerne og lave en "fornuftig" aftale.

  - Jeg synes, at anbefalingerne føjer nogle flere nuancer til, i stedet for at man bare siger nej eller ja til at streame det hele. Fra vores side er der klart noget, der er mere relevant at streame end andet.

  - Jeg tror, at de har retningslinjer gør det nemmere for både os, klubber, haller og kommuner at navigere i. Vi kan leve op til anbefalingerne og sørge for, at de bliver efterlevet, siger Anders Antonsen.

  Du kan læse meget mere om debatten om streaming af ungdomsidræt her.

 15. Tre mænd dømt i sag om kidnapning og knivstik

  De tre tiltalte i en voldsom sag om kidnapning, grov vold og forsøg på røveri er blevet dømt i Retten i Glostrup, skriver Ritzau.

  En mand blev i juli sidste år lokket ud i en bil, hvorefter han blev truet med pistoler, banket og stukket med kniv.

  De dømte påstod alle, at de ikke havde noget med overfaldet at gøre.

  Den ene på 33 år fik to års ubetinget fængsel og blev udvist fra Danmark med indrejseforbud i seks år. Han anker dommen og vil frifindes i landsretten.

  De to andre på 21 og 20 år blev idømt et år og tre måneders ubetinget fængsel, skriver Ritzau.

  De har begge udbedt sig betænkningstid og har nu 14 dage til at beslutte, om de vil anke dommen.

 16. ADHD-medicin trækkes tilbage: Pakker kan indeholde højere dosis, end patienter skal have

  ADHD-medicinen Aduvanz trækkes nu tilbage fra apoteker, hospitaler og grossister, fordi en fejl hos producenten har medført, at for stærke piller er endt i pakninger til patienter, der skal have en mindre dosis.

  Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Der er fejl i ét parti i medicinen, hvor piller på 70 milligram er endt i pakninger til 30 milligram.

  Partiet er på 1.000 pakninger, og de stærke piller kan være endt i op til fem pakninger.

  Patienter opfordres "hurtigst muligt" til at tjekke, om deres pakninger har lot-nummeret 3206352D med udløbsdatoen 01/2025. Hvis man har pakninger af Aduvanz 30 mg med dette lot-nummer og denne udløbsdato, er det vigtigt at tjekke kapslerne.

  Lægemiddelstyrelsen skriver, at der er tydelig forskel i farven på de to typer kapsler.

  Der kan være alvorlige bivirkninger ved at indtage 70 mg-kapsler i stedet for 30 mg-kapsler for alle, der ikke er vant til at indtage den dosis. Børn er dog i højere risiko for alvorlige bivirkninger, lyder det i pressemeddelelsen.

 17. Rusland begynder opstilling af atomvåben i Belarus i juli

  Til juli, når anlæggene til atomvåben står klar i Belarus, vil Rusland begynde at opstille taktiske atomvåben i landet.

  Det siger den russiske præsident, Vladimir Putin, i dag på et møde med Belarus' præsident, Aleksander Lukasjenko.

  Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

  I marts kom det frem, at de to tætte allierede havde indgået aftale om, at Rusland kan opstille atomvåben i nabolandet Belarus, og i slutningen af maj blev aftalen underskrevet.

 18. Flere kilometer lang kø på Fyn: Forvent halvanden times forsinkelse

  Opdateret 14.00 med nyt tidsestimat og oplysninger om kø på alternativ rute.

  Lige nu er der en flere kilometer lang kø på motorvej E20 i retning mod Jylland.

  Det oplyser P4 Trafik.

  Køen er mellem afkørsel 53 Odense V og 56 Ejby. I modsatte retning er der i øjeblikket kiggekø.

  Køen skyldes en havareret lastbil.

  Omkring klokken 14.00 melder P4 Trafik, at man skal forvente halvanden times forsinkelse som følge af køen i retning mod Jylland.

  Der er også kø på den alternative rute 161 i retning mod Jylland.

 19. To børn er i kritisk, men stabil tilstand efter knivangreb i Frankrig

  • Siden i går er der blevet lagt blomster ved den legeplads, hvor angrebet fandt sted. (Foto: © Denis Balibouse, Ritzau Scanpix)
  • Den franske præsident Emmanuel Macron besøgte i dag ofrene for angrebet på hospitalet i byen Grenoble. Det gjorde han sammen med sin kone Brigitte Macron. (Foto: © BENOIT LAGNEUX, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Fire børn og tre voksne blev ramt, da en mand i går angreb dem med kniv i den franske by Annecy.

  To af børnene er i dag i kritisk, men stabil tilstand og er fortsat indlagt, oplyser den franske premierminister Élisabeth Borne, skriver Reuters.

  De to andre børn samt de voksne, der også blev ramt, er ikke kommet lige så alvorligt til skade.

  Senere i dag vil der blive afholdt en højtidelighed i katedralen i Annecy til ære for de sårede og deres pårørende.

  Politiet har anholdt en 31-årig syrisk statsborger i forbindelse med knivangrebet.

 20. Vandværk løb tør for rent vand efter flere dage med højt forbrug

  650 forbrugere i Thorning ved Kjellerup bliver nu bedt om at droppe deres havevanding, efter flere dage hvor forbruget har ligget to-tre gange højere end normalt.

  Sent i aftes var situationen så kritisk, at vandværket måtte lukke helt for vandet i to timer, oplyser formand Ove Andersen.

  Han beroliger dog med, at der er masser af vand, hvis folk holder igen med vandingen.

  - Vi har masser af vand. Men det er helt exceptionelt, det forbrug der er, når en stor andel af forbrugerne begynder at vande have, siger Ove Andersen.

  Thorning Vandværk overvejer et decideret vandingsforbud, hvis ikke forbrugerne reagerer på opfordringen om at spare på vandet.

 21. Mindst fire meldes druknet under oversvømmelser i Ukraine

  Flere personer er omkommet i forbindelse med oversvømmelserne i det sydlige Ukraine efter bruddet på Nova Kakhovka-dæmningen tirsdag.

  Det oplyser Ukraines indenrigsminister, Ihor Klymenko, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge Reuters er der tale om fire omkomne. Et andet nyhedsbureau, AFP, skriver, at det er mindst fem, der har mistet livet.

  Desuden er 13 personer savnet, siger indenrigsministeren ifølge Reuters.

  Foreløbig er 2.412 personer blevet evakueret fra de oversvømmede områder, fortæller ministeren i en meddelelse på Telegram.

  Det er et område på begge sider af Dnipro-floden i det sydlige Ukraine, som er blevet oversvømmet. Efter dæmningen blev sprængt, begyndte vandet i floden at stige, og floden gik over sine bredder.

 22. Justitsministeren vil se på, om strafferammen i Grønland skal hæves

  Danmark vil ikke stå i vejen for et grønlandsk ønske om at øge straffen for særligt grove forbrydelser i Grønland.

  Det fortæller justitsminister Peter Hummelgaard (S) til det grønlandske medie KNR.

  - Vi har ikke nogen principiel modstand imod det, lyder det fra ministeren.

  Peter Hummelgaard er ligesom andre dele af regeringstoppen på besøg i den grønlandske hovedstad, Nuuk.

  - Under mine møder her i Nuuk er jeg blevet præsenteret for et ønske om at hæve foranstaltningsrammen (strafniveauet i Danmark, red.) for de særligt grove forbrydelser, og det er klart noget, vi kommer til at undersøge nærmere, siger Peter Hummelgaard.

  I den grønlandske kriminallov er der en foranstaltningsramme på maksimalt 10 år. Men siden 2019 har landsstyret ytret ønske om at hæve strafferammen fra 10 til 16 år, skriver KNR.

 23. FH skal vælge ny formand til efteråret

  Forretningsudvalget og hovedbestyrelsen for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har i dag besluttet at afholde en ekstraordinær kongres torsdag den 7. september.

  Det skriver FH i en pressemeddelelse.

  FH satte efterfølgende en advokatundersøgelse i gang, og den ekstraordinære kongres skal finde sted med ”forventning om og forudsætning af”, at undersøgelsen er afsluttet og behandlet af FH’s forretningsudvalg og hovedbestyrelse, før kongressen løber af stablen, står der i pressemeddelelsen.

 24. Region Hovedstaden har sendt brev til kvinder, som måtte vente længere på brystkræftscreeninger

  I perioden oktober 2020 til marts 2023 har en række kvinder modtaget en forsinket screening for brystkræft i Region Hovedstaden.

  Regionen har nu identificeret de 264 kvinder og informeret dem om deres mulighed for at søge erstatning.

  Det kan nemlig med sikkerhed ikke udelukkes, at den forsinkede screening har ”ført til ændringer i behandling eller prognose”, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

  I alt drejer det sig om 279 kvinder, men 15 har allerede søgt erstatning.

  I en periode har Region Hovedstaden prioriteret at undersøge kvinder med konkret mistanke om brystkræft. Det betød, at flere kvinder måtte vente længere mellem screeninger end de maksimalt 2 år og 3 måneder, der er anbefalet af Sundhedsstyrelsen.

  Først i slutningen af 2023 forventer regionen at have det fulde overblik over de berørte kvinder, fremgår det af pressemeddelelsen.

 25. I dag skolestrejker Greta Thunberg for sidste gang

  Greta Thunberg skriver på Twitter, at hun i dag skolestrejker for sidste gang.

  I 251 uger har den svenske klimaaktivist Greta Thunberg skolestrejket for klimaet hver fredag.

  Men i dag gør hun det for sidste gang. Nu bliver den 20-årige nemlig student, skriver hun i et opslag på Twitter.

  - I dag bliver jeg færdiguddannet, hvilket betyder, at jeg ikke længere kan skolestrejke, lyder det.

  Greta Thunberg har derefter skrevet flere opslag, hvor hun blandt andet fortæller, hvordan skolestrejken begyndte.

  - Da jeg begyndte at strejke i 2018, havde jeg aldrig troet, det ville føre til noget. Efter at have strejket i tre uger, var vi en lille gruppe af børn, der besluttede at gøre det hver fredag, skriver hun.

  - Flere tilsluttede sig, og lige pludselig blev det til en global bevægelse, der blev større hver dag.

  Greta Thunberg slutter sit opslag med at fortælle, at hun ikke stopper med at strejke om fredagen, bare fordi hun ikke kan skolestrejke længere.

  - Os, der kan råbe op, har en pligt til at gøre det, skriver hun.

 26. Ifølge Ukraine afslører telefonopkald, at Rusland står bag sprængning af dæmning

  Tirsdag blev dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i Ukraine sprængt i luften, og siden da har Ukraine og Rusland anklaget hinanden for at stå bag.

  Nu hævder den ukrainske efterretningstjeneste ifølge nyhedsbureauet Reuters, at den har opfanget et telefonopkald, som angiveligt beviser, at en russisk "sabotagegruppe" har ødelagt dæmningen.

  På beskedtjenesten Telegram har efterretningstjenesten offentliggjort et lydklip, som angiveligt stammer fra telefonopkaldet.

  Her diskuterer to russisktalende mænd ifølge Reuters tilsyneladende konsekvenserne af sprængningen.

  - De (ukrainerne, red.) angreb den ikke. Det var vores sabotagegruppe, siger den ene af mændene.

  Den ukrainske efterretningstjeneste beskriver manden som en "russisk soldat".

  - De ville skræmme folk med den dæmning.

  - Det gik ikke efter planen, og de gjorde mere, end de havde planlagt, siger manden på optagelsen.

  DR har ikke kunnet verificere lydklippene.

Mere fra dr.dk