Seneste nyt
17. nov 2021

Efter 100 år er det slut: Radikal højborg i Skive er væltet

Da skibonitterne i går gik til valg, skete der noget historisk. Radikale Venstre fik så få stemmer, at de har mistet deres eneste plads i byrådet.

Radikale Venstre har ellers været fast inventar i kommunalbestyrelsen i 100 år. I 1921 blev de valgt ind første gang, og Skive har da også haft betegnelsen som en radikal højborg igennem mange år.

Opbakningen er dog faldet stødt, og nu er den altså reduceret til 2,3 procent af stemmerne i kommunen.

Sådan så det ud, da borgmester Peder Christian Kirkegaard (i midten) kom ud fra forhandlingerne i nat med konstitueringen i hånden. Det blev med Konservatives Mogens Birkelund (t.v.) og DF’s Peter Mousten Vestergård (t.h.) Radikale måtte blande sig helt udenom, da partiet ikke blev valgt ind. (Foto: Lise Soelberg Frydendahl DR)

Seneste nyt

 1. 20 min. siden

  Pia Kjærsgaard er klar til at droppe plads i partiledelse for at skabe ro

  Partistifter og tidligere Dansk Folkeparti-formand Pia Kjærsgaard er parat til at give afkald på en plads i en mulig, ny DF-ledelse under Morten Messerschmidt, hvis det kan bidrage til ro i partiet.

  Det siger hun til Ritzau forud for søndagens ekstraordinære årsmøde, hvor enten Messerschmidt, Martin Henriksen eller Merete Dea Larsen afløser Kristian Thulesen Dahl som formand.

  Meldingen fra Kjærsgaard kommer, efter en række folketingsmedlemmer har luftet tanker om at smutte fra DF, hvis Messerschmidt - DF's nuværende næstformand - bliver ny formand.

  Tidligere på måneden annoncerede Kjærsgaard i Berlingske, at hun peger på Messerschmidt som ny formand, og at hun så sig selv i en kommende ledelse sammen med ham. Den idé bakkede Messerschmidt op om.

 2. I dag kl. 09:35

  Beskæftigelsen stiger til hidtil usete højder

  Antallet af lønmodtagere fortsatte også i november med at stige med 17.000 personer. Dermed steg det samlede antal lønmodtagere til 2.915.000 lønmodtagere, hvilket ikke er sket før, skriver Danmarks Statistik.

  Det er 114.000 flere personer med lønmodtagerjob end før den første nedlukning grundet coronavirus, hvilket svarer til en stigning på 4,1 procent siden februar 2020.

  Her ses kurven over antallet af lønmodtagere, der bliver ved med at stige. (© Danmarks Statistik)

  Tallene kan dog ifølge Søren Kristensen, der er Sydbanks cheføkonom, også give anledning til bekymring, da manglen på arbejdskraft fortsat er "historisk stor".

  Det kan nemlig koste på væksten, hvilket i sidste ende kan overophede økonomien.

  - Det er vi dog heldigvis fortsat et stykke fra, og derfor bør man i dag primært glæde sig over, at vi har et så bomstærkt arbejdsmarked, som vi har, siger han ifølge Ritzau i en kommentar.

 3. I dag kl. 09:05

  Den amerikanske rockstjerne Meat Loaf er død

  Meat Loaf døde torsdag aften med sin kone Deborah ved sin side, oplyser hans agent Michael Greene på vegne af familien. (Foto: SERGIO DIONISIO © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske rockstjerne Meat Loaf med det borgerlige navn Michael Lee Aday er død. Han blev 74 år.

  Det oplyser mediet Deadline, der har talt med hans mangeårige agent, Michael Greene.

  Meat Loafs album "Bat Out of Hell" er et af de bedst sælgende albums nogensinde.

  Derudover er han kendt for at have spillet Eddie i The Rocky Horror Picture Show og Robert Paulsen i Fight Club.

  Meat Loaf døde torsdag aften lokal tid, oplyser familien. Dødsårsagen er ikke blevet oplyst.

 4. I dag kl. 08:55

  På det første internationale fly til coronafrit ørige i næsten et år var 36 ud af 54 passagerer smittede

  Det var ellers lykkedes det lille ørige Kiribati at holde coronavirusset for døren i de to år, der er gået, siden pandemien brød ud.

  Men nu er øriget i Stillehavet løbet tør for held, efter myndighederne for nyligt åbnede landets grænser for besøgende. Ombord på det første internationale fly i ti måneder var to tredjedele af passagererne smittede med coronavirus. Det skriver The Guardian.

  Alle 54 passagerer på flyet fra Fiji, hvoraf 36 testede positive ved ankomst, er nu i karantæne.

  Virusset har dog allerede spredt sig i lokalsamfundet, efter en sikkerhedsvagt på karantænecenteret, hvor turisterne opholder sig, og to andre er blevet smittet. Myndighederne har derfor indført en to ugers fuld nedlukning fra på mandag.

  I sidste måned havde 93,4 procent af Kiribatis befolkning over 18 år fået første stik, mens kun 53,1 procent havde fået andet.

 5. I dag kl. 08:43

  Søren Espersen kræver samarbejde mellem Messerschmidt og Henriksen

  Dansk Folkepartis tidligere mangeårige næstformand Søren Espersen kræver, at formandskandidaterne Morten Messerschmidt og Martin Henriksen inddrager hinanden i en kommende DF-ledelse.

  Og det er uanset, hvem af de to som bliver partiets næste formand ved DF's ekstraordinære årsmøde i Herning på søndag. Det siger han Ritzau.

  - Jeg forlanger af de to, at de tager den anden med i en eller anden form for lederskab, så vi kan få ro i partiet, uanset hvem der bliver ny chef.

  Messerschmidt og Henriksen har bekriget hinanden længe, og det er kun taget til de seneste uger i formandsvalgkampen.

  Merete Dea Larsen er den tredje formandskandidat. Men Espersen mener, at valget reelt står mellem Messerschmidt og Henriksen.

 6. I dag kl. 08:32

  Antallet af nyindlagte med coronavirus på intensiv halveret

  Selvom antallet af indlagte på landets sygehuse er steget de seneste uger, så er antallet af indlagte på intensiv næsten halveret i begyndelsen af i år.

  Det er sket, efter at varianten omikron har overtaget fra deltavarianten.

  I uge 2 af 2022 var antallet af nyindlagte på intensiv 24 nyindlagte på intensiv. Det tal var i de sidste to uger af 2021 42 og 47, viser en rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

  Her fremgår det også, at der er intensivpatienter, som ikke får "covid-19-specifik behandling".

  En ny rapport fra Statens Serum Institut viser også, at risikoen for at blive indlagt med omikron er 36 procent lavere end med deltavarianten.

  Mens antallet af intensivpatienter med corona er faldet i årets første uger, er antallet af indlagte generelt steget. 1. januar var 647 indlagt med corona, mens der i dag er 825.

 7. I dag kl. 08:03

  Clara Tauson spiller nattekamp på Center Court

  REUTERS/James Gourley (Foto: JAMES GOURLEY © Ritzau Scanpix)

  Hvis du alligevel er sent oppe i dag, kan du passende holde øje med Danmarks unge tennisstjerne, Clara Tauson.

  For i nat, klokken 01 helt præcis, skal hun forsøge at spille sig videre i Australian Open. Den 19-årige dansker skal møde amerikaneren Danielle Collins i tredje runde på Rod Laver Arena.

  De to har mødtes i kamp én gang før ved French Open i 2020. Her vandt amerikaneren med 6-2, 6-3 over Clara Tauson.

  Danielle Collins ligger i øjeblikket nummer 30 på verdensranglisten, mens Clara Tauson har gjort store fremskridt siden de to mødtes sidst, og ligger nu nummer 39 i verden.

  I anden runde slog Tauson verdensranglistens nummer syv, esteren Anett Kontaveit, med 6-2, 6-4.

 8. I dag kl. 08:01

  Dagen starter solrigt - men bliver efterhånden overskyet

  Solopgang over Mols tidligt i dag. Foto: Maria Brinks Arianfar.

  Der er i dag lagt op til solskin i store dele af landet - og der kan især være en idé i at få udnyttet dagens tidlige timer, hvis man gerne vil have solen at se.

  I løbet af dagen vil skyer nemlig trække ind over landet fra nordvest, mens det i Nordvestjylland fra morgenstunden vil være overskyet.

  Det beretter Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, der også forudser mere behagelige temperaturer i dag og i løbet af weekenden efter flere dage med koldt vejr.

  Temperaturerne vil i dag ligge på mellem to og fem grader, lyder det.

 9. I dag kl. 07:50

  Nu er Danmarks OL-hold fuldendt

  Om præcis to uger skydes vinter-OL i Beijing i gang, hvor Danmark deltager med det største hold nogensinde.

  I dag er de to sidste danske atleter officielt udtaget til truppen. Det er de to speedskatere Victor Hald Thorup og Stefan Due Schmidt.

  Det rekordstore OL-hold består af 62-atleter, der skal dyste i curling, ishockey, speedskating, alpint skiløb og skiskydning.

  Du kan opleve de danske atleter i aktion på DR's kanaler og på DRTV, når de olympiske lege begynder den 4 februar frem til den 20 februar.

 10. I dag kl. 07:26

  Vulkanudbrud i Tonga fører til alvorligt olieudslip i Peru

  • Arbejdere er ved at rydde op efter det store olieudslip, der har ramt Peru. Hændelsen har efterladt olie på 21 strande. (Foto: ANGELA PONCE © Ritzau Scanpix)
  • Både fugle og sæler er indtil videre skyllet døde op på strande nær landets hovedstad. Hundredvis af fiskere, som bor lige uden for Lima, frygter, at deres levebrød er truet som følge af olieudslippet. (Foto: ANGELA PONCE © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Døde fugle og sæler skyller op på strande i Peru, efter at 6.000 tønder olie er sluppet ud fra et raffinaderi.

  Alt sammen er det konsekvenser af vulkanudbruddet i øriget Tonga i Stillehavet i sidste uge og de efterfølgende tsunamier, der har ført til et massivt olieudslip nær Perus hovedstad Lima.

  Det oplyser den peruvianske regering ifølge Ritzau.

  Perus præsident, Pedro Castillo, kalder hændelsen for en "miljømæssig katastrofe", mens oprydningshold kæmper for at begrænse det enorme olieudslip fra landets største raffinaderi.

  Udslippet stammer fra La Pampilla-raffinaderiet, der ejes af det spanske energifirma Repsol.

 11. I dag kl. 06:45

  Berørt Adele udskyder koncerter: 'Jeg er så ked af det og er virkelig flov'

  Den storsælgende britiske sangerinde Adele måtte sent i går aftes skuffe de fans, der har købt biletter til hendes shows i Las Vegas i USA.

  Efter planen skulle hun have spillet en række koncerter, men dagen inden første show, har hun meddelt, at alle shows i spillebyen bliver rykket.

  - Vi er løbet tør for tid, og jeg er så ked af det og er virkelig flov, siger hun tydeligt berørt i en video på Instagram.

  - Halvdelen af mit hold er ramt af covid. Det er de stadig, og det har været umuligt at færdiggøre showet, uddyber hun.

  Ifølge sangerinden kommer der snart mere information om de ændrede planer.

 12. I dag kl. 06:17

  Norsk fragtskib sunket efter redningsaktion ved Gilleleje

  Et norsk fragtskib, der i går aftes kom i nød omkring 11 sømil nordvest for Gilleleje, er gået ned natten til fredag klokken 01.30.

  Det oplyser vagthavende officer ved Forsvarets Operationscenter Allan Mortensen tidligt her til morgen til Ritzau.

  Forud for redningsaktionen havde skibet meldt mayday, da det havde fået slagside og lå skævt i vandet.

 13. I dag kl. 06:03

  Islamisk Stat angriber syrisk fængsel og befrier jihadister

  Et ukendt antal medlemmer af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) er undsluppet et fængsel i det kurdiskkontrollerede nordøstlige Syrien, efter at krigere fra IS angreb fængslet i går.

  Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr), der overvåger situationen i Syrien fra Storbritannien, ifølge Ritzau.

  Angrebet er bekræftet af Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der i den mangeårige krig i Syrien har bekæmpet præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker.

  - Det lykkedes et antal indsatte at slippe væk, oplyser Sohr, der baserer sine oplysninger på informationer fra et netværk af kilder inde i Syrien.

 14. I dag kl. 05:35

  Fire er fundet døde i isnende kulde i Canada nær USA's grænse

  Fire personer, deriblandt en baby og en teenager, er fundet døde på den canadiske side af grænsen til USA.

  Personerne menes at være omkommet som følge af kulde. Det oplyser canadisk politi ifølge Reuters.

  Personerne blev fundet onsdag, hvor der i det snedækkede område var ned til 35 graders frost, når kuldeeffekten fra vind medregnes.

  Ligene blev fundet nær grænsen til den amerikanske stat Minnesota på en rute, der ifølge myndighederne benyttes af migranter, der forsøger at komme ind i USA fra Canada.

  En 47-årig mand er siden blevet sigtet for menneskesmugling af de amerikanske myndigheder.

 15. I dag kl. 05:08

  Udvalg vil udspørge Ivanka Trump om stormløb mod Kongressen

  Et udvalg ønsker at udspørge Ivanka Trump i forbindelse med en undersøgelse om stormløbet mod Kongressen. Udvalget har noteret, at hun "var til stede i Det Ovale Værelse" under vigtige samtaler, der ledte op til 6. januar. Arkivfoto. (Foto: Mandel NGAN © Ritzau Scanpix)

  Det udvalg, der undersøger stormløbet mod Kongressen i USA for godt et år siden, ønsker at få Donald Trumps datter Ivanka Trump i tale.

  Således har udvalget i Repræsentanternes Hus anmodet om at udspørge datteren, der var rådgiver for sin far, da han var USA's præsident. Det skriver Ritzau.

  I et brev til Ivanka Trump lyder det, at udvalget søger et frivilligt samarbejde fra hendes side som en del af dets igangværende undersøgelse.

  Udvalget vil begrænse spørgsmålene til anliggender, der er relateret til begivenheder omkring 6. januar 2021, hvor stormløbet fandt sted.

  Det inkluderer aktiviteter, der ledte op til eller påvirkede forløbet på dagen og hendes rolle i Det Hvide Hus på det tidspunkt.

 16. I går kl. 23:56

  1900 år siden opførslen af Hadrians Mur begyndte

  Hadrians Mur kan fejre et flot 1900 års jubilæum. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)

  Hadrians Mur, der i mange år trofast beskyttede Romerrigets nordlige grænse, kan fejre et flot 1900 års jubilæum, hvis man begyndte at tælle, da den første sten blev lagt.

  Muren strakte sig fra Wallsend nær Newcastle i øst og tværs over Storbritannien til Solway Firth nær Carlisle i vest – en strækning på i alt 118 kilometer - og store dele af murforløbene, lejre og vagttårne er bevaret.

  Anlægget blev påbegyndt i 122 i forbindelse med kejser Hadrians besøg i Britannia og stod færdigt cirka seks år efter.

  Hadrians Mur blev opgivet omkring år 400, og i 1987 blev Hadrians Mur udpeget som verdensarv af Unesco.

  • En del af Hadrians Mur nær byen Hexham. Muren dannede Romerrigets nordlige grænse. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • Muren bølger med bakkerne på tværs af det, vi i dag kalder England. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • Billedet her viser Vindolanda, et stort romersk fort, der var med til at forstærke muren, den ligger syd for. Der var desuden opført såkaldte 'milecastles' for hver romersk mil, der svarer til cirka 1,5 kilometer. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • I 1987 blev Hadrians Mur optaget på Unescos verdensarvsliste. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 17. I går kl. 23:25

  Danmarks håndboldlandshold om coronapræget EM: Vi må holde fokus på det, vi kan styre

  EM i håndbold har været hårdt ramt af coronasmitte, men indtil videre er Danmark sluppet relativt let.

  Men derfor fylder det stadig hos det danske landshold.

  - Man er altid påpasselig og tænker i skrækscenarier, hver gang man får en vatpind ind i næsen. Men vi holder afstand og gør alt, hvad vi kan, siger målmand Kevin Møller.

  - Inde på banen tænker vi ikke over det.

  Torsdag mødte danskerne Island, der har fået konstateret seks smittetilfælde i det seneste døgn. Men danskerne kan kun fokusere på sig selv, mener playmaker Rasmus Lauge.

  - Det, vi kan koncentrere os om, er at holde vores boble så tæt som muligt. Vi har spillet mod flere hold, der efterfølgende testede positiv. Hvem siger, at vi ikke kan have slæbt noget med fra gruppespillet også? Det ved vi ikke. Vi prøver at holde fokus på os selv og de ting, vi kan styre, siger han.

 18. I går kl. 23:09

  Netflix fik millioner af nye kunder i 2021, men kun halvt så mange som året før

  "Ser du stadig med?"

  Sådan spørger Netflix lettere udstillende, hvis man har set tre episoder i træk af en serie uden at betjene videoafspilleren.

  Og noget tyder på, at flere og flere netop ser med. Netflix fik i 2021 18,2 millioner nye kunder og nåede op på i alt 221,8 abonnementer globalt.

  Det viser virksomhedens regnskab for fjerde kvartal 2021, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det er dog skuffende få sammenlignet med 2020, hvor tjenesten kunne byde 36 millioner nye kunder velkommen.

 19. I går kl. 22:40

  Fem personer reddet ud af nødstedt skib ud for Gilleleje

  Et norsk skib, der er i nød 11 sømil nordvest for Gilleleje, har fået reddet samtlige af skibets fem besætningsmedlemmer ud, og de er i god behold.

  Det er meldingen fra Forsvarets Operationscenter her til aften, efter tre helikoptere og fregatten Niels Juel blev sendt i retning af det nødstedte skib.

  De svenske to helikoptere, der nåede først frem, fik samtlige besætningsmedlemmer i sikkerhed.

  - Det er forløbet efter planen, og besætningen er reddet ud uden problemer, oplyser Thomas Larsen, vagthavende befalingsmand ved Forsvarets Operationscenter til DR Nyheder.

  Forsvaret observerer lige nu skibet og vurderer, hvad der nu skal ske med det.

 20. I går kl. 21:57

  Danmark fortsætter sejrstogt ved EM

  (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

  De danske håndboldherrer kunne nok engang gå sejrsrigt fra banen, da første kamp i mellemrunden mod Island blev vundet med 28-24.

  Islændingene fulgte ellers godt med langt hen ad vejen, på trods af at flere nøglespillere var ude af kampen på grund af coronasmitte, men måtte til sidst bøje sig for det danske hold.

  Dansk topscorer blev Mathias Gidsel, der, fra højreback, noterede sig for ni mål.

  Med sejren er Danmark fortsat ubesejret efter fire kampe ved slutrunden, og har nu fire point i toppen af mellemrundens gruppe 1.

  Næste gang danskerne skal i aktion er lørdag aften, hvor Kroatien står på den anden banehalvdel.

 21. I går kl. 21:33

  Real Madrid afværger pokalfiasko i forlænget spilletid

  Real Madrid balancerede på randen af et pokalexit, da den spanske hovedstadsklub torsdag aften var på besøg hos Elche i ottendedelsfinalen af den spanske pokalturnering, Copa del Rey.

  Den ordinære spilletid sluttede målløst, og derfor skulle der forlænget spilletid til.

  I den forlængede spilletid tydede det på, at Real Madrid for alvor var ved at dumme sig, da først Marcelo fik rødt kort, og Gonzalo Verdu et minut senere bragte Elche foran.

  Scoringer fra Isco og Eden Hazard fik dog vendt kampens stilling, og Real Madrid er derfor videre til kvartfinalerne i Copa del Rey.

 22. I går kl. 21:16

  Se videoen: Hundredvis af franske lærere på gaden i frustration over landets coronaregler

  Hundredvis af franske lærere gik i dag på gaden i Paris i vrede over landets coronaregler, ligesom de også gjorde sidste uge.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Lærerne ønsker præciseringer af regler og bedre beskyttelse af elever og personale overfor coronasmitten, der er voldsom i Frankrig.

  Frankrig har oplevet over 430.000 om dagen i denne uge, og coronasmitten er drevet af den meget smitsomme omikronvariant, skriver AP.

  Der var demonstrationer i flere franske byer, ofte med skilte, der omhandler eller afbilder undervisningsminister Jean-Michel Blanquer.

  Nedenfor ses video fra demonstrationen i Paris:

 23. I går kl. 21:02

  Forbuddet mod vindfølsomme køretøjer på Storebæltsbroen forlænges

  Det har været svært at kommer rundt i landet med et vindfølsomt køretøj i den seneste tids voldsomme blæst.

  Og nu har Sund & Bælt, der står for den daglige drift af broen, forlænget forbuddet mod vindfølsomme køretøjer på broen, som tidligere var varslet til at ophøre før midnat.

  Nu forlænges forbuddet til de tidlige morgentimer, men det er ikke nogen garanti for, at man fra morgenstunden kan passere Storebælt.

  Vindfølsomme køretøjer dækker blandt andet biler med campingvogne eller anhængere, varevogne, tomme lastbiler eller lastbiler med meget let last.

  (Foto: (Screendump))
 24. I går kl. 20:51

  Regeringen forlænger den midlertidige lønkompensation

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at forlænge den midlertidige lønkompensationsordning for hårdt ramte virksomheder.

  Ordningen er forlænget med de eksisterende vilkår frem til og med den 15. februar.

  Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

  Forlængelsen sker i lyset af de forlængede restriktioner, der indtil videre gælder frem til den 31. januar.

  - Vi står nu i en bedre situation end før jul. Derfor har vi også lempet restriktionerne for kulturlivet. Men andre brancher er fortsat ramt af restriktioner og har det svært. Vi har derfor lyttet til arbejdsgiverne og har fuld forståelse for, at restriktionerne udfordrer en række virksomheder, og at de har brug for lidt ekstra fleksibilitet i den anden ende, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

 25. I går kl. 20:31

  Elefanten Bora med unik tvillingfødsel - ikke set siden 2006

  • Elefanten Bora har fået tvillinger, hvilket er en unik fødsel, der ikke er set i området siden 2006. (Foto: JANE WYNYARD © Ritzau Scanpix)
  • Det er kun en procent af elefantfødslerne, der ender med tvillingefødsler. (Foto: JANE WYNYARD © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  I reservatet Samburu i Kenya fik turguider sig pludselig en kæmpe overraskelse, da de så elefanten Bora. Hun havde nemlig ikke bare en enkelt elefantunge ved sig - hun havde fået tvillinger. Det skriver BBC.

  Den lokale organisation 'Save the Elephants' siger, at tvillingeelefanter kun sker ved én procent af fødslerne, og det er første gang, at de ser det siden 2006.

  De krydser nu fingre for, at både bror og søster overlever, da det ofte er set, at moren ikke har nok mælk til begge kalve.

  Afrikanske elefanter har den længste drægtighedsperiode blandt pattedyr. De bærer deres unger i næsten 22 måneder og føder omkring hvert fjerde år.

 26. I går kl. 19:36

  Nyt AGF-stadion kommer til at have plads til 20.000 og koste over en halv milliard

  Når Superligaklubben AGF rykker ind på klubbens planlagte nye hjemmebane, så bliver det et stadion med plads til 20.000 tilskuere og en pris på næsten 600 millioner danske kroner.

  Det oplyser Kongelundens Sekretariat ifølge Aarhus Stiftstidende.

  Kongelunden er det område, hvor AGF's nuværende hjemmebane, Ceres Park, ligger, og den nye hjemmebane vil også ligge i området.

  AGF vil selv spytte 100 millioner i projektet, mens donationer fra Lind Invest og Salling Fondene hver udgør 250 millioner, som Aarhus Kommune også matcher.

  Efter planen skal det nye stadion stå færdigt i 2026.

 27. I går kl. 19:07

  Østrig vedtager vaccinepligt: Bøder på 4.500 kroner til uvaccinerede

  Som det første europæiske land har Østrig i dag vedtaget en vaccinepligt for alle over 18 år.

  Pligten bliver indført i tre faser. Fra begyndelsen af februar vil hver husstand blive orienteret skriftligt om vaccinepligten.

  Fra den 16. marts vil der blive foretaget kontroller af borgernes vaccinestatus. Er man ikke vaccineret, udløser det en bøde på cirka 4.500 kroner, stigende til knap 27.000 kroner ved indsigelser.

  Den tredje fase vil kun træde i kraft, hvis det bliver "epidemiologisk nødvendigt". I så fald vil myndighederne via folkeregistret udstede bøder til ikke-vaccinerede.

  Samtidig indledes et "vaccine-lotteri": For hvert vaccinestik får man en kupon, og hver tiende kupon giver et gavekort på cirka 3.700 kroner til fx restauranter, butikker og kulturliv.

 28. I går kl. 19:03

  Den forsvarende mester flopper og er ude af de afrikanske fodboldmesterskaber

  Algeriet er ude af det afrikanske fodboldmesterskab, Afcon, efter et 3-1-nederlag i den tredje og sidste gruppekamp mod Elfenbenskysten.

  Dermed er Algeriets forsøg på et forsvar af Afcon-titlen fra 2019 slut allerede efter gruppespillet.

  Franck Kessié fra AC Milan og Ibrahim Sangare fra PSV scorede for Elfenbenskysten i første halvleg, mens Nicolas Pepe fra Arsenal gjorde det til 3-0 kort efter pausen.

  Algeriets store profil, Manchester City-spilleren Riyad Mahrez misbrugte et straffespark efter en time, og så hjalp det lige lidt, at Sofiane Bendebka fik reduceret til 1-3 med et kvarter igen.

  Med sejren vinder Elfenbenskysten gruppen og sikrer en plads i ottendedelsfinalerne.

 29. I går kl. 18:30

  På onsdag vil regeringen give svar på, hvilke restriktioner der forlænges efter 31. januar

  På onsdag kan vi forhåbentlig få svar på, hvilke af de nuværende coronarestriktioner der forlænges eller ophæves efter 31. januar.

  Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

  Regeringen har bedt Epidemikommissionen om at vurdere, om situationen tillader, at man kan lempe restriktionerne yderligere. Samtidig skal kommissionen vurdere kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

  - Trods høje smittetal ser vi en opmuntrende udvikling i antallet af indlæggelser, særligt på intensiv. Det skyldes ikke mindst den store vaccinetilslutning, hvor Danmark er blandt de lande i verden, der er længst fremme med 3. vaccinestik. Det giver et solidt grundlag for epidemikontrol, siger Sundhedsminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

  Regeringen modtager Epidemikommissionens indstilling i starten af unæste uge.

 30. I går kl. 18:24

  Hver tredje coronapatient er indlagt med noget andet

  Andelen af patienter, som er indlagt på grund af covid-19-sygdom, er faldet fra 70 procent i uge 51 til 65 procent i uge 52. Det fremgår af data fra en ny tendensrapport, skriver Statens Serum Institut.

  Dermed var lidt over hver tredje coronapatient indlagt på grund af anden diagnose.

  Rapporten kommer samtidig med, at smitteantallet per døgn nåede sit højeste i dag, hvor tallet passerede 40.000 smittetilfælde på 24 timer.

  - Den udbredte samfundsmitte medførte et fald i andelen af indlæggelser, der sker på grund af covid-19, og en stigning i andelen, som er testet positiv, men som indlægges med en "anden diagnose", skriver SSI.

  En tidligere rapport fra SSI viser, at andelen i december var 73 procent mod 75 procent i oktober og november.

 31. I går kl. 18:14

  Fragglerne vender tilbage efter 33 år

  Der er indspillet i alt 96 episoder, men færre er blevet vist på dansk tv. Her ses Gobo (til venstre), Vembi (i midten) og Vips (til højre) i en af episoderne, der blev oversat til Dansk. (Foto: Foto fra bånd)

  Syng en fraggle-sang!

  Den kendte børnedukkeserie fra midten af firserne vender tilbage, 33 år efter showet sluttede.

  Det skriver BBC, der har talt med nogle af personerne bag, herunder Lisa Henson, der står i spidsen for The Jim Henson Company, der ejer rettighederne til Fragglerne.

  - Vi har været gennem nogle hårde år, og forældre og børn døjer med stress og angst, så hvorfor ikke bare svælge i disse karakterers glæde og uskyld, siger Lisa Henson til BBC.

  Programmet kan ses på Apple TV+ fra i morgen, fredag.

  • Billede af de kendte ansigter, men fra den nye sæson. (© Apple TV+)
  • Billede af de kendte ansigter, men fra den nye sæson. (Foto: Apple TV+ © Apple TV+)
  • Billede af de kendte ansigter, men fra den nye sæson. (Foto: Apple TV+ © Apple TV+)
  1 / 3
 32. I går kl. 18:01

  Europa-Parlamentet presser på for bedre dyrevelfærd

  EU’s nuværende regler for dyretransport er både forældede og vildledende, og de bliver ikke håndhævet godt nok rundt om i landene. Det mener Europa-Parlamentet, som vil have skrappere regler for de millioner af dyr, der hvert år bliver transporteret rundt på kontinentet.

  Et bredt flertal har i dag vedtaget en ikke-bindende henstilling, hvor de opfordrer både Europa-Kommissionen og medlemslandene til at gøre mere for at respektere dyrevelfærden under transport samt opdatere reglerne, som er fra 2005.

  De ønsker blandt andet, at dyr, der skal slagtes, ikke må transporteres i mere end otte timer. Derudover vil de have, at der fremover kommer en EU-kommissær for dyrevelfærd.

  - Status quo er, at over en milliard dyr lider under lange transporter hvert år i Europa. Det kan vi ikke ændre på uden at stille nogle flere krav til transportører og landbruget, siger europaparlamentariker Niels Fuglsang (S).

 33. I går kl. 18:01

  Island ramt af endnu et smittetilfælde inden kamp mod Danmark

  Islands håndboldlandshold er blevet ramt af endnu et smittetilfælde med coronavirus.

  Senest er det Gisli Kristjansson, der er testet positiv. Det oplyser det islandske håndboldforbund, HSI.

  Dermed er Island oppe på seks tilfælde af coronasmitte i truppen, da Aron Palmarsson, Björgvin Gustavsson, Bjarki Mar Elisson, Elvar Örn Jonsson og Olafur Gudmundsson i forvejen er testet positiv for coronavirus.

  Dermed har Island 14 spillere til torsdagens kamp mod Danmark. Den islandske landstræner, Gudmundur Gudmundsson, har indkaldt to nye spillere til truppen, men Magnus Oli Magnusson og Vigni Stefansson støder først til resten af det islandske landshold fredag.

 34. I går kl. 17:41

  Nordirland lemper restriktioner: Nattelivet genåbner fra på onsdag

  Nordirland letter lidt på landets coronarestriktioner allerede fra i morgen.

  Det oplyser landets førsteminister Paul Givan på et pressemøde her til eftermiddag.

  Fra i morgen vil deres "rule of six" ophøre, hvilket indtil nu har betydet, at kun seks personer har måttet sidde ved samme bord på restauranter og lignende, hvis man ikke er fra samme husstand.

  Fra på onsdag vil natklubber også kunne genåbne, og man vil ikke længere være påkrævet at vise sit coronapas, hvis man vil på pub, på restaurant eller i biografen.

  Man vil dog fortsat skulle fremvise coronapas i nogle tilfælde på natklubber og andre indendørsarrangementer med over 500 deltagere.

 35. I går kl. 17:31

  Sverige kommer godt fra start i mellemrunden

  Sverige havde brug for point, hvis de skulle gøre sig forhåbninger om at nå en semifinale ved dette års EM i håndbold.

  Anført af venstrefløjen Hampus Wanne, lykkedes det da også svenskerne at vinde over Rusland i første kamp i mellemrunden.

  Flensborg-spilleren var med ni mål en afgørende faktor i sejren på 29-23, der betyder at Sverige rykker forbi Rusland og op på en foreløbig tredjeplads i gruppen, der føres an af Tyskland og Spanien.

 36. I går kl. 17:01

  'Marys australske have': Zoologisk Have fejrer kronprinsessens 50-års fødselsdag

  ARKIV Kronprinsesse Mary, prins Vincent og prinsesse Josephine sammen med panda efter åbningen af pandaanlægget i Zoologisk Have København den 11. april 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Der er blevet skåret ned på de store fejringer i forbindelse med kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag den 5. februar på grund af coronasituationen.

  Men det bliver stadig synligt rundt omkring, at kronprinsessen fylder rundt. I Zoologisk Have i København skal hun den 2. februar tage første spadestik til et nyt anlæg for australske dyr.

  Anlægget kommer til at hedde 'Marys australske have', skriver haven i en pressemeddelelse.

  - Helt i Kronprinsessens ånd bliver gaven således både til glæde og gavn for en samling af australske dyr og for de mange børnefamilier, der til sommer kan opleve et lille udsnit af Kronprinsessens fødeland på tætteste hold, siger administererende direktør, Jørgen Nielsen.

  Fødselsdagsarrangementet i Zoologisk Have afholdes onsdag den 2. februar klokken 10 til 11:30 og er åbent for besøgende.

 37. I går kl. 16:51

  Breivik kan søge om løsladelse hvert eneste år: Topadvokat vil have det stoppet af hensyn til de efterladte

  Den tidligere rigsadvokat Tor-Aksel Busch siger til den norske VG, at politikerne må ændre loven, så den terrordømte Anders Behring Breivik ikke kan gå til domstolen hvert år og anmode om prøveløsladelse.

  Han siger, at det er en stor belastning for de dræbtes familier.

  Retssagen i Norge, hvor en domstol skal tage stilling til, om Breivik kan prøveløslades, er afsluttet i dag.

  Og ifølge Busch, så er Breivik ikke tæt på at være egnet til prøveløsladelse.

  - Jeg vil være meget forsigtig med at spå om, hvordan han vil udvikle sig videre, men meget tyder på, at man om et års tid vil være i nøjagtig samme situation som i dag, siger han.

  Breivik gennemførte i juli 2011 flere terrorangreb, der kostede 77 mennesker livet.

  Der ventes en kendelse inden for de nærmeste uger ifølge NTB.

 38. I går kl. 16:36

  24-årig dømt for at stjæle en kvart million fra ældre kvinder

  I perioden fra sommeren 2016 til efteråret 2018 lykkedes det en 24-årig mand at stjæle omkring en kvart million kroner fra især ældre kvinder over hele landet.

  Torsdag er han ved Retten i Sønderborg idømt et år og tre måneders fængsel for tyveri og databedrageri, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Manden erkendte i retten tyverier, der gik ud over i alt 25 ofre.

  Han aflurede kunder i butikkers pinkoder, hvorefter han stjal deres dankort fra indkøbskurve eller biler. Derfra hævede han så kontanterne på kortene.

  Den 24-årige er rumænsk statsborger og blev sendt til afsoning i sit hjemland. Han blev anholdt i Sverige, hvor han fik en dom på to års fængsel for 15 lignende forhold.

 39. I går kl. 16:14

  USA og Tyskland advarer Rusland om alvorlige konsekvenser i Ukraine-strid

  Antony Blinken og Annalena Baerbock holder pressemøde i Berlin. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  Ruslands præsident Putin tager fejl, hvis han tror, at uenighed i Nato vil mildne konsekvenserne af et russisk angreb mod Ukraine.

  Det var budskabet efter et møde mellem den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, og hans tyske kollega, Annalena Baerbock, i dag.

  Rusland har de seneste måneder samlet omkring 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine.

  Men "enhver" russisk indtrængen i Ukraine vil blive mødt med et "hurtigt (og) alvorligt" svar fra USA og dets allierede i Europa, sagde Blinken på en pressekonference i Berlin.

  Annalena Baerbock understregede, at alle muligheder er åbne, hvis Rusland angriber Ukraine. Det gælder også et stop for den omstridte gasledning Nord Stream 2. Gasledningen er bygget færdig og skal efter planen forsyne Tyskland med russisk gas.

 40. I går kl. 15:57

  Trods opfordring fra børnelæger: Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat vacciner til børn mellem 5 og 11 år

  De norske sundhedsmyndigheder vil ikke anbefale coronavaccinen til børn mellem 5 og 11 år, og de danske børnelæger anbefaler nu også at se på, om anbefalingen skal ændres i Danmark.

  Men Sundhedsstyrelsen holder trods det fast i deres anbefaling om, at forældre i Danmark skal lade deres 5-11-årige vaccinere.

  - Fordi det reducerer smittespredningen, omend det reducerer smittespredningen mindre end under delta, og fordi vi har et rigtig højt smittetryk lige nu. Den reduktion er betydende for det samlede smittetryk, siger Bolette Søborg, enhedschef hos Sundhedsstyrelsen.

  Men hun siger samtidig, at man lige nu er i gang med at undersøge effekten af vaccinen overfor omikron, da notatet om anbefalingen kom, før omikron kom til landet.

  - Vi skal genberegne, hvor stor effekten af vaccinen er. Den er nok ikke så stor, som da vi havde vores notat, som kom lige på kanten af, at omikron blev introduceret.

  Rettelse: Tidligere skrev vi, at de danske børnelæger bakkede op om de norske sundhedsmyndigheders ændring af anbefaling, men de danske børnelæger opfordrer blot til, at man skal se på, om anbefalingerne skal ændres.

 41. I går kl. 15:52

  FC Midtjylland henter tidligere brasiliansk landsholdsspiller

  Vagner Love jubler sammen med Dani Alves over en scoring, som sidstnævnte har sat ind for Brasilien. (Foto: MARCOS BRINDICCI © Scanpix Denmark)

  FC Midtjylland har forstærket offensiven frem mod Superligaens forårssæson.

  Klubben har skrevet en kontrakt, der løber frem til sommer, med den brasilianske angriber Vagner Love. Det oplyser FCM i en pressemeddelelse.

  37-årige Vagner Love har spillet 20 kampe for Brasiliens landshold og scoret fire mål. Han har tidligere repræsenteret klubber som Besiktas, Monaco og CSKA Moskva, og han kommer til FCM på en fri transfer efter udløb i Kairat Almaty fra Kasakhstan.

  - Vagner Love kommer med en enorm erfaring som fodboldspiller, hvor han har oplevet landsholdsfodbold, et hav af kulturer og forskellige ligaer. Den rutine gør ham til en god profil at få ind i truppen, hvor han kan dele ud af sin erfaring til de unge og andre brasilianere på holdet, lyder det fra FCM's sportschef Svend Graversen.

  Vagner Love får nummer 19 i FC Midtjylland.

 42. I går kl. 15:18

  Sundhedsstyrelsen lægger op til nye anbefalinger for coronaisolation

  Anbefalingerne om, hvor længe du skal isolere dig som coronasmittet, kan snart blive ændret. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i et skriftligt svar til Ritzau.

  - Sundhedsstyrelsen er i gang med at se på anbefalingerne for isolation med en forventning om en snarlig ændring i anbefalingen. Sundhedsstyrelsen vil komme med en udmelding om eventuelle ændringer i den nærmeste fremtid, oplyser styrelsen til Ritzau.

  Indtil videre er det anbefalingen, at man kan bryde isolationen 48 timer efter, at dine symptomer er væk, hvis du har haft symptomer i forbindelse med din coronasmitte.

  Hvis du ikke har symptomer, selvom du har fået en positiv test, så er anbefalingen lige nu, at du kan bryde isolationen efter syv dage.

  Erhvervslivet og flere partier har opfordret til at forkorte isolationsperioden, fordi mange arbejdspladser kæmper med sygefravær.

 43. I går kl. 14:54

  Politichef undsiger advokatundersøgelse i minksag

  Politiinspektør Uffe Stormly går nu i rette med den advokatundersøgelse, der i efteråret kom frem om politiets brug af actioncard, da alle mink skulle aflives.

  Det kom frem under afhøringen af politichefen i Retten på Frederiksberg, hvor Minkkommissionen gransker forløbet.

  Actioncardene blev brugt til at kontakte avlere uden for zonerne.

  Advokatundersøgelsen konkluderer, at der er lavet fejl, fordi actioncardet "hverken er blevet kvalitetssikret, legalitetssikret eller godkendt af rette vedkommende."

  Det er ifølge Uffe Stormly ikke rigtigt.

  Leder af den juridiske sektion Birgitte Buch har stået for at sikre legaliteten, og Uffe Stormly har selv godkendt det på et operationelt plan, forklarede politiinspektøren.

 44. I går kl. 14:32

  29 er omkommet i Liberia efter pludselig panik ved fællesbøn

  Under en fællesbøn i Liberias hovedstad, Monrovia, udbrød der pludselig panik, og det endte med, at 29 personer mistede livet. Det skriver AFP.

  Det er endnu uklart, hvad der skabte panikken, men lokale medier skriver, at det var på grund af, at røvere med macheter pludselig dukkede op. Det er dog ikke blevet bekræftet fra officielle kilder.

  Hændelsen fandt sted i den fattige forstad New Kru Town sent onsdag eller i løbet af de tidlige morgentimer torsdag. Polititalsmanden Moses Carter oplyser, at antallet af omkomne er et foreløbigt tal. Der er 15 personer, som er indlagt på hospitalet efter episoden. Flere er i kritisk tilstand.

  Blandt de omkomne er 11 børn og en gravid kvinde, oplyser myndighederne.

  Præsident George Weah har erklæret tre dages landesorg og beordret en nærmere undersøgelse af hændelsen.

 45. I går kl. 14:31

  Ung judokæmper er Bestsellers Olympiske Håb

  (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Judokæmperen Lærke Marie Olsen er dette års vinder af prisen Bestsellers Olympiske Håb.

  Prisen bliver givet til en ung atlet, som ikke kun udmærker sig ved et stort talent, men også nogle særlige, menneskelige værdier

  - Det er en kæmpe anerkendelse, og for mig er prisen et tegn på, at andre også tror på mig. Jeg håber og tror også på, at det betyder noget for min sport i sig selv, siger Lærke Marie Olsen

  Sidste år blev den 23-årige den første kvinde nogensinde til at repræsentere Danmark i judo ved OL.

  Lærke Marie Olsen bliver officielt kåret som Betsellers Olympiske Håb ved Sport 2021, der kan ses på DR1 fredag kl. 21.30.

 46. I går kl. 14:19

  19-årig bliver den yngste kvinde nogensinde til at flyve jorden rundt alene

  Efter fem måneders rejse landede 19-årige Zara Rutherford i dag i lufthavnen i den belgiske by Kortrijk-Wevelgem.

  Hun kan nu kalde sig den yngste kvinde nogensinde til at flyve jorden rundt alene, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Hun tog turen i et Shark ultralight, der som navnet antyder er en meget let flytype, og det gør hende også til den første kvinde til at tage jordomrejsen i den flytype.

  De seneste fem måneder har hun fløjet 51.000 kilometer igennem 52 lande.

  Selvom det må have været noget af et eventyr, så er det ikke en tur, hun har tænkt sig at tage igen.

  - Der har været fantastiske øjeblikke, men der har også været øjeblikke, hvor jeg har frygtet for mit liv, siger Zara Rutherford.

 47. I går kl. 14:05

  Der er registreret 40.626 nye smittetilfælde det seneste døgn

  40.626 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Samtidig er der 15 nye dødsfald. Antallet af smittede er det højeste, der er målt i coronaperioden.

  2.639 af de nye tilfælde har tidligere været smittet.

  Dagens smittetal er baseret på 230.791 pcr-test. Det giver en positivprocent på 17,60.

  I går var antallet af smittede 38.759.

  Der er nu 825 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 4 flere end i går.

  En del er indlagt med andre ting, men indgår i statistikken, da de også er testet positive for covid-19.

 48. I går kl. 13:50

  Rapport: Ekspave Benedikt svigtede i fire sager om overgreb mod børn

  (Foto: ALESSANDRO BIANCHI © Ritzau Scanpix)

  En ny advokatrapport rejser alvorlige anklager mod den tidligere pave Benedikt XVI.

  I sin tid som ærkebiskop i tyske München og Freising fra 1977-82 svigtede han med manglende indgriben i fire sager om overgreb mod børn, fastslår rapporten om den katolske kirke i München, der er bestilt af kirken selv.

  I to af sagerne fik gerningsmændene lov til at fortsætte uden nogen konsekvenser, skriver flere medier, blandt andre nyhedsmagasinet Der Spiegel.

  Ekspave Benedikt, der som ærkebiskop var kendt som Joseph Ratzinger, har tidligere afvist at have kendt til sagerne.

  Rapporten beretter om overgreb mod mindst 497 ofre, hovedsaligt drenge, fra 1945 til 2019. Der er 235 formodede gerningsmænd, heraf 173 præster og ni hjælpepræster.

  94-årige Benedikt var pave fra 2005 til 2013, hvor han på grund af sit helbred abdicerede - som den første pave i 600 år.

 49. I går kl. 13:33

  Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Nyt medlem støtter Martin Henriksen

  Lise Bech (DF) peger på Martin Henriksen som ny formand for partiet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech, peger på Martin Henriksen som ny formand for partiet.

  Det skriver hun på sin Facebook-profil.

  - Jeg vil pege på Martin Henriksen. Mener du noget andet er det fint, skriver hun.

  Dermed er der fire folketingsmedlemmer, der peger på Martin Henriksen som formand for partiet. Fem - foruden ham selv - peger på Morten Messerschmidt, mens én peger på Merete Dea Larsen.

  Det er ikke op til folketingsmdlemmerne alene at afgøre, hvem der skal være ny formand. Det valg tages af 957 delegerede på søndag i Herning.

 50. I går kl. 13:29

  Nyt studie: Smittede med omikron har lavere risiko for indlæggelse

  Smittede med omikronvarianten har mindre risiko for at blive indlagt end delta-smittede.

  Det har udenlandske studier tidligere indikeret, og nu ser en dansk analyse ud til at bekræfte det, oplyser Statens Serum Institut (SSI), der har gennemført studiet med flere andre.

  Ifølge faglig direktør i SSI, Tyra Grove Krause, er den mindre risiko for indlæggelse en god nyhed, fordi det både har betydning for uvaccinerede og vaccinerede.

  - Derudover kan vi hen over studieperioden se, at vaccination kan forebygge tre ud af fire indlæggelser - både omikron- og delta-relaterede - blandt personer, der tester positive, siger hun i meddelelsen.

  Studiet er udgivet som et såkaldt "preprint". Det betyder, at det ikke er set igennem af uvildige forskere, skriver Ritzau.

Mere fra dr.dk