Seneste Nyt

Efter lange ventetider: Kriseramte familier får hurtigere hjælp

Der er blevet markant kortere ventetider for familier, der har brug for hjælp fra Familieretshuset til at afklare spørgsmål om forældremyndighed og samvær med barnet.

Det skriver Ritzau.

På et år er ventetiden for første møde i de mest komplicerede sager gået fra at være op mod seks måneder til nu at være 44 dage. Det er kun fire dage, fra Familieretshusets egen målsætning på 40 dage.

Den nedbragte ventetid er kommet, efter Familieretshuset har fået tilført flere ressourcer ovenpå kritik fra Folketingets Ombudsmand.

Der er tale om de mest komplekse sager, hvor der kan være vold, misbrug og psykisk sygdom involveret.

Samlet set er der over to år givet ekstra 342 millioner kroner på finansloven til Familieretshuset.

Nyheder

 1. Hundredevis af hættemåger fundet døde af fugleinfluenza

  Hættemåger nær Esbjerg, Aarhus og Haderslev har lidt en barsk skæbne på det seneste.

  Flere hundrede er nemlig på det seneste fundet døde af fugleinfluenza H5N1. Det skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på sin hjemmeside.

  - I England, Belgien, Holland og Tyskland er det gået hårdt ud over flere end et halvt hundrede kolonier af hættemåger. Tusindvis af måger er døde på grund af fugleinfluenza, siger Thomas Bregnballe, der er seniorforsker på Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet til DOF.

  Mennesker kan også blive smittet, hvis de omgås med fugle, som bærer virussen. Men det er direkte kontakt med de smittede fugle, som vurderes at være den mest sandsynlige årsag til smitte hos mennesker.

  Derfor skal man ikke røre fuglen, hvis man støder på en død og har mistanke om fugleinfluenza. I stedet skal man via en app kontakte Fødevarestyrelsen, der tager sig af indsamlingen af de døde dyr.

  Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Kontrol (ECDC) vurderer, at risikoen for den generelle befolkning er meget lav.

 2. Beredskabsmyndighederne advarer: Naturen er knastør - pas på med åben ild

  Solen skinner og folk trækker udenfor i stor stil.

  Samtidig har vi oplevet den tørreste maj i 15 år, og der er ikke udsigt til nævneværdige mængder nedbør i den nærmeste fremtid.

  Derfor opfordrer Rigspolitiet og landets beredskabsmyndigheder i en pressemeddelelse til, at man er ekstraordinært varsom med afbrænding, ukrudtsbrændere og cigaretskodder, når man opholder sig i den knastøre natur.

  De tre ting var ifølge Rigspolitiet årsag til 70 procent af alle naturbrande i Danmark i maj, hvor beredskabsmyndighederne har haft ekstra travlt.

  - De seneste uger har de kommunale redningsberedskaber kørt til flere brande i naturen, end vi har gjort tidligere år.

  - Det er vigtigt, at alle hjælper til og gør, hvad man kan for at undgå, at der opstår brand, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

 3. 14-årig fynsk dreng er fundet i god behold efter efterlysning

  En 14-årig dreng fra Fyn, der natten til tirsdag blev efterlyst af Fyns Politi, er fundet i god behold.

  Det oplyser Fyns Politi tirsdag middag.

  - Tak for de mange gode henvendelser, skriver politiet på Twitter.

  I forbindelsen med efterlysningen tirsdag nat oplyste Fyns Politi, at man ikke mistænkte, at der var sket noget kriminelt.

 4. Stoltenberg: Ødelæggelsen af ukrainsk dæmning sætter tusindvis af civile i fare

  Der er udsigt til store oversvømmelser efter sprængningen af en dæmning i det sydlige Ukraine.

  Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, sætter nu også ord på katastrofen.

  - Ødelæggelsen af Kakhovka-dæmningen i dag sætter tusindvis af civile i fare og forårsager alvorlige miljøskader, skriver han på Twitter.

  Han tilføjer, at der er tale om en "skandaløs handling", som endnu engang demonstrerer brutaliteten i krigen mellem Rusland og Ukraine.

  Myndighederne har igangsat hurtige evakueringer i de berørte områder. Ifølge ukrainske myndigheder kan op mod 16.000 mennesker være påvirket af massive vandmængder.

  FN's kontor for koordinering af humanitære anliggender kommenterer nu også på ødelæggelsen af Nova Kakhovka-dæmningen.

  - Ødelæggelsen sætter tusindvis af civile i fare og efterlader mange uden noget hjem, lyder det blandt andet fra organisationen.

  Følg sagens udvikling i vores liveblog her.

  VIDEO Her kan man se vandet fosse ud af dæmningen.

 5. Prins Harry dukker op i retten i London for at vidne i sag om medies hacking og snagen

  Prinsen ankommer til retten i London for at vidne i den sag, hvor han har sagtsøgt udgiveren af flere britiske tabloid-medier. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

  Britiske prins Harry er her til formiddag mødt op i retten ved High Court i London for at vidne i en sag om ulovlig telefonhacking og snagen i prinsens liv.

  Prinsen har lagt sag an mod tabloidudgiveren Mirror Group Newspapers, der der står bag aviserne Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People.

  Han påstår, at de ulovlige metoder til at få nys om hans færden blev brugt til historier medierne.

  Det var ventet, at prinsen allerede i går skulle vidne i sagen, men han valgte at blive i USA, hvor han bor med sin hustru og to børn, for at fejre datterens 2 års fødselsdag. Det skriver AP.

  Mirror Group Newspapers benægter prinsens påstande og virksomhedens advokat skal i dag krydsforhøre ham. Det er ifølge AP første gang siden det 19. århundrede, at et højtstående medlem af den britiske kongefamilie bliver udpurgt i en retssag.

  I går præsenterede prinsens advokat, David Sherborne, sagen i retten og sagde, at tabloidmedierne siden Harrys barndom havde benyttet sig af de ulovlige metoder i jagten på en forsidehistorie.

  - Intet var helligt eller over grænsen for tabloidmedierne, sagde advokaten og påstod, at der fra 1996 til 2011 blev skrevet over 2.500 artikler om alt fra prins eksperimentering med stoffer til de piger, han datede.

  VIDEO Prins Harrys had til de britiske tabloidmedier kulminerede med hans mors død, hvor han giver paparazzierne skylden for bilulykken i Paris i 1997. Nu har han gjort det til en mission at få oprejsning efter årtiers skriverier om sit liv.

 6. Flertal uden om Enhedslisten indgår aftale om budget i København

  Et nyt flertal på Københavns Rådhus indgår i dag en flerårig principaftale om kommunens budget.

  Det sker tre måneder før tid, oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

  Partierne holder fælles pressemøde i dag klokken 12.00.

  Ifølge DR's oplysninger er Enhedslisten, det største parti i Borgerrepræsentationen, ikke en del af aftalen.

  Aftalen om Københavns Kommunes nuværende budget blev sidste år indgået med Enhedslisten for bordenden og kommunens blå partier - men uden Socialdemokratiet, der ellers sidder på overborgmesterposten.

  I aftalen om det nye budget er rollerne byttet om, og Enhedslisten står nu udenfor, ifølge DR's oplysninger.

 7. Russere og ukrainere giver hinanden skylden for sprængning af dæmning

  Tidligt i morges hævder Ukraine, at russiske styrker står bag sprængningen af Nova Kakhovka-dæmningen i det sydlige Ukraine.

  Indtil videre har ingen taget ansvar for sprængningen.

  I det russiske statslige medie Tass er der ingen tvivl om, at det dog er ukrainske styrker der natten til i dag har angrebet dæmningen.

  - Som følge af ødelæggelsen begyndte en ukontrolleret udledning af vand, skriver mediet blandt andet.

  Men ukrainere ser anderledes på det. Ødelæggelsen af dæmningen i Kherson er et forsøg fra Moskva på at "hæve indsatsen" i sin invasion af Ukraine, ligesom de vil vække frygten for en atomkatastrofe.

  Det siger stabschef for Zelenskyj, Andriy Yermak.

  - I dag må verden forstå, at dette er et forsøg fra terrorister på at hæve indsatsen og skræmme alle med en mulig atomkatastrofe, skriver han ifølge Reuters på Telegram.

  Følg udviklingen i sagen i vores liveblog.

 8. Kritik af udsultet ældrepleje i Herning: Byråd samles til ekstraordinært møde

  Det er flere udfordringer, der skal tackles, hvis kvaliteten på plejecentrene skal løftes.

  Sådan lyder det fra Borgmester i Herning, Dorte West (V), der i dag har indkaldt forligskredsen til ekstraordinært møde.

  Forligskredsen i byrådet, bestående af alle partier undtagen SF og Borgerlisten, valgte at spare 14 millioner kroner på ældreområdet. Det har betydet, at nogle ældre nu kun får ét bad om ugen og først kommer ud af sengen klokken 11, viser et notat.

  - Der er formentlig flere elementer, der skal kigges på. Økonomi er selvfølgelig også en del af det, men det handler også om adgang til personale, om arbejdsmiljø og om, hvordan vi nedbringer sygefraværet, fortæller Dorte West.

  Forud for mødet kan borgmesteren ikke pege på, hvad løsningerne for de ældre bliver lige nu og her.

 9. Fyns politi efterlyser 14-årig dreng med armen i gips

  Politiet på Fyn leder efter 14-årige Joshua fra Højby på Fyn.

  Politiet beskriver Joshua som spinkel af bygning, 150 centimeter høj, iført orange T-shirt og blå shorts. Han har desuden sin venstre arm i gips. Ser man ham, bedes man ringe 114.

  - Har du set ham, hører vi gerne fra dig via 114, skriver politiet på Twitter.

  Drengen blev efterlyst af politiet i går sent, og eftersøgningen er stadig aktiv, bekræfter Fyns Politi over for Ritzau tirsdag klokken her til formiddag.

 10. Amerikansk dobbeltagent er fundet død i fængslet

  Da Robert Hanssen blev anholdt i 2001, havde han tjent mere end 1,4 millioner dollar i kontanter, investeringer og diamanter på at afsløre kilder, efterretningsmetoder og fortrolige amerikanske dokumenter for russerne. (Foto: © Paul J. RICHARDS, Ritzau Scanpix)

  En tidligere FBI-agent ved navn Robert Hanssen, som sidenhen blev afsløret som spion for Rusland, er fundet død i sin celle i et højsikret fængslet i Colorado.

  Det oplyser amerikanske myndigheder ifølge Ritzau. Hanssens dødsårsag er ikke offentliggjort.

  Den 79-årige Hanssen blev i 2002 idømt livstid, efter at han havde erklæret sig skyldig i at spionere for Sovjetunionen og senere Rusland i mere end 20 år. Han beskrives som en af dem, der har skadet FBI mest.

  I flere år havde FBI mistanke om en spion hos dem selv, og i ugerne op til hans anholdelse i 2001 arbejdede flere hundrede mennesker på sagen.

  Han blev anholdt i færd med at lave en postkasse med fortrolige dokumenter i en park i Virginia, som skulle bruges til at levere og afhente dokumenter tilvejebragt med spionage.

 11. Syv personer straffet for racisme mod Real Madrid-spiller

  'Racisme er normalt. Ligaen synes, det er normalt, fodboldforbundet gør det samme, og modstandere opfordrer til det,' skrev Vinicius Junior blandt andet på sin Instagram-profil efter kampen mod Valencia. (Foto: © Alberto Saiz, Associated Press)

  Spanien har straffet syv personer, der har udsat Real Madrid-spilleren Vinicius Junior for racisme.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det drejer sig om to sager rettet mod den brasilianske angriber, hvoraf den ene trak store overskrifter for to uger siden.

  Under opgøret mellem Real Madrid og Valencia pegede Vinicius Junior ud på tilskuerpladserne på en eller flere personer, der havde gestikuleret til ham.

  Få dage senere blev tre personer anholdt, og i går blev de idømt en bøde på 5.000 euro, svarende til omkring 37.000 kroner, samt forbud mod at komme til sportsbegivenheder i et år.

  Den anden sag handler om en oppustelig sort dukke, der blev hængt ud fra en motorvejsbro i Madrid i januar. Dukken var iført Vinicius trøjenummer.

  For to uger siden blev fire personer anholdt i dukkesagen, og de har hver fået en bøde på 60.000 euro, svarende til 447.000 kroner, samt forbud mod at vise sig til sportsbegivenheder i to år.

  Vinicius har kritiseret det spanske fodboldforbunds håndtering af sagerne, men anklagerne blev afvist af forbundets præsident. Til gengæld fik han fuld opbakning fra Brasiliens præsident, Luiz Inacio Lula da Silva.

  /ritzau/Reuters

 12. Dansk militæranalytiker: 'Det mest oplagte er, at det er russerne, der har gjort det'

  Ifølge Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er det lige nu svært at overskue, hvilke konsekvenser det får, at dæmningen i Nova Kakhovka i Ukraine er sprængt i luften.

  Han fortæller dog, at det ifølge ham er mest oplagt, at det er russerne, der står bag sprængningen.

  - Jeg har meget svært ved at se, hvad ukrainerne på nuværende tidspunkt skulle få ud af det her, siger han i P1 Morgen.

  Han kan til gengæld komme i tanke om to ting, som russerne kan få ud af sprængningen.

  Den ene er, at russerne kan være bange for at ukrainske styrker benytter dæmningsbroen til at komme over Dnipro-floden for at angribe dem.

  En anden grund kan være, at man med sprængningen har skabt en stor katastrofe for ukrainerne.

  - Som de nu er nødt til at afsætte en masse ressourcer til at håndtere, og det kan måske være ressourcer, som skal tages fra den længe ventede offensiv, siger Anders Puck Nielsen.

  Følg sagens udvikling i vores liveblog.

 13. DSB og Arriva melder om mange togaflysninger og forsinkelser omkring Aarhus

  Opdateret klokken 11.53 med oplysningen om, at ændringerne mellem Aarhus og Fredericia gælder i længere tid.

  En fejl på skinnerne i Aarhus er her til morgen skyld i forsinkelser og mange togaflysninger til og fra Aarhus.

  Det oplyser Arriva og DSB på deres hjemmesider.

  Af Arrivas hjemmeside fremgår det, at alle tog fra Langå til Aarhus og omvendt er aflyst. Også tog mellem Aarhus og Viborg er aflyst.

  Arriva skriver, at de har indsat togbusser på strækningen.

  DSB skriver på sin hjemmeside, at tog mellem Aarhus og Fredericia heller ikke kører som planlagt på grund af fejlen på skinnerne. Nogle tog er aflyst, mens andre kører med længere rejsetid. Ifølge DSB gælder det frem til omkring klokken 15.00.

  Hold dig opdateret på rejsetiderne på Rejseplanen her.

 14. Kompensation for millioner: DSB kæmper med forsinkelser, som ventes at fortsætte i flere år

  DSB kæmper med forsinkelser og udbetaler kompensation til passagererne i langt højere grad end tidligere.

  Det viser tal fra DSB, som Jyllands-Posten i dag skriver om.

  Ifølge mediet viser tallene, at der i 2022 blev betalt 24,3 millioner kroner tilbage til pendlerne mod 6,3 millioner kroner i 2021. I 2021 var der dog var færre rejsende på grund af corona.

  Tallene viser også, at der til og med april i år er udbetalt 9,1 millioner kroner mod 4,9 millioner kroner i samme periode sidste år, oplyser DSB til Jyllands-Posten.

  Indtil videre var april i år en af de dårligste måneder for DSB i nyere tid. 48,5 procent af kunderne mellem København og Odense var således fremme til tiden. I DSB's terminologi betyder det med mindre end tre minutters forsinkelse. Det oplyser selskabets informationschef Tony Bispeskov til Jyllands-Posten.

  DSB og Banedanmark er enige om, at udfordringerne forstærkes af det store antal af projekter, som Banedanmark har gang i.

  Peter Svendsen, trafikdirektør i Banedanmark, vurderer, at man vil være færdig med alle de store projekter i Vestdanmark i 2027 og i Østdanmark i 2030.

 15. DR's journalist i Ukraine: Man taler om en energimæssig katastrofe, som kan tage årtier at genoprette

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har indkaldt til krisemøde, efter at russiske styrker angiveligt har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften her til morgen. Dette er et arkivbillede. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)

  DR-journalist Anna Gaarslev, der lige nu befinder sig i Ukraine, fortæller, at det ser ud som om, at sprængningen har medført omfattende skader.

  - Det betyder, at de mennesker, der bor omkring floden, risikerer at blive oversvømmet. Derfor er man nu i gang med evakueringer, siger hun.

  Hun fortæller desuden, at dæmningen forsyner borgere på Krim med rent drikkevand.

  - Så man taler allerede nu om, at det her har vidtrækkende konsekvenser for drikkevands- og energiforsyningen i mange år.

  - Det kan blive rigtig slemt. For energiforsyningen og for menneskers mulighed for at bo, hvor de bor. Man taler om en energimæssig katastrofe, som kan tage årtier at genoprette.

  Følg dækningen af angrebet på dæmningen i vores liveblog.

 16. Atomagentur: Sprængning af ukrainsk dæmning udgør fare for atomkraftværk, men situationen er under kontrol

  Sprængningen af dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i Ukraine udgør en fare for atomkraftværket Zaporizjzja, men situationen omkring værket er under kontrol.

  Det oplyser Ukraines statslige atomagentur ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  En lignende melding kommer fra Det Internationale Atomenergiagentur. De overvåger situationen omkring dæmningen og fortæller, at der ikke umiddelbart er en direkte risiko for sikkerheden ved Zaporizjzja-værket.

  Det oplyser agenturet ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

 17. Hvis du har kørt for stærkt, skal du ikke længere vente så længe på bøden

  I dag lanceres et nyt digitalt bødesagssystem, der skal lette presset på landets domstole.

  Det får betydning for sager, hvor du ikke modsiger dig bøden.

  Domstolene slipper for manuel behandling af op mod 100.000 sager på papir om året og for det administrative arbejde, der følger med. Sagerne vil fremover blive behandlet digitalt.

  - Bøderne vil komme hurtigere ud til borgerne. Det frigiver også en hel del tid fra behandlingen af de her forenklede bødesager til at kunne fokusere på andre opgaver, siger IT-direktør i Domstolsstyrelsen, Martin Wood.

  Men det er ikke kun domstolene, der får glæde af det nye system. Politiet slipper også for at køre en masse papir frem og tilbage til retten.

  - At vi digitaliserer så stor en andel af sagerne betyder faktisk også, at vi kan automatisere noget af sagsbehandlingen i Politiets Administrative Center, siger Jeppe James Olsen, enhedschef for bødeområdet i Holstebro.

 18. Ukraines præsident Zelenskyj holder krisemøde, efter dæmning er sprængt i luften

  Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har indkaldt til krisemøde, efter at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften her til morgen.

  Det oplyser Oleksij Danilov, sekretær for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, på Twitter.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters hævder den sydukrainske militære kommandoenhed, at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i luften.

  - Omfanget af ødelæggelsen, hastigheden og mængden af vand, og de sandsynligt berørte områder, er ved at blive klarlagt, skriver kommandoenheden på Facebook ifølge Reuters.

  Reuters skriver, at det kan udløse store oversvømmelser i et stort område af det sydlige Ukraine.

 19. Dagen byder på tørvejr, sol og op mod 24 grader

  Der venter endnu en dag med solrigt vejr og kun få skyer først på dagen. Her er det ved Baaring Vig på Fyn. (Foto: © Kim Søndergaard, (C) DR Nyheder)

  Der er ikke den store forandring i vejrudsigterne for tiden, og den største ændring i dag er, at temperaturen lokalt kan nå højere op end i går.

  Prognoserne har et spænd mellem 16 og 24 grader, køligst langs Vestkysten, varmest i de østlige egne, navnlig hovedstadsområdet.

  Vinden er fortsat svag til let, i Jylland mest fra vest, i resten af landet fra skiftende retninger. Skyerne over Jylland ligger der i den første del af dagen, men forsvinder i løbet af formiddagen de fleste steder.

 20. Venstreorienteret filosof vil være USA's næste præsident

  Den progressive politiske aktivist og filosof 70-årige Cornel West meddelte i går, at han vil forsøge at blive USA' præsident i 2024.

  West stiller op for Folkets Parti - et lille venstreorienteret parti, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Jeg stiller op for sandhed og retfærdig som præsidentkandidat for Folkets Parti for at genintroducere USA for dets bedste jeg - kæmpe for at sætte en stopper for fattigdom, massefængsling, at stoppe krige og økologisk kollaps, garantere boliger, sundhedsydelser, uddannelse og en løn, man kan leve af til alle!, skriver han på Twitter.

  Cornel West har en meget lille chance for at ende som præsident. Men historikken viser, at kandidater uden for de to store partier, Demokraterne og Republikanerne, kan få stor indflydelse på et præsidentvalg, fordi de kan tage stemmer fra de store partiers kandidater.

  Mange analytikere mener for eksempel, at den demokratiske kandidat Al Gore ville have slået George W. Bush i 2000, hvis det ikke havde været for Ralph Nader fra Det Grønne Parti.

  Nader var på stemmesedlen i flere vigtige svingstater, hvor præsidentvalget blev afgjort af få hundrede stemmer.

 21. Microsoft skal betale millioner for krænkelse af børns privatliv

  Microsoft er anklaget for at overtræde en lov om børns privatliv på internettet ved at indsamle personlige oplysninger fra børn, der tilmeldte sig deres Xbox-gamingsystem.

  Det er sket uden at give forældrene besked eller indhente deres samtykke.

  Nu har den amerikanske virksomhed indgået forlig i sagen og skal betale 20 millioner dollar, svarende til omkring 140 millioner kroner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Det er det amerikanske handelstilsyn, FTC, der har lagt sag an mod Microsoft.

  - Vores foreslåede kendelse gør det lettere for forældre at beskytte deres børns privatliv på Xbox og begrænser, hvilken information Microsoft kan indsamle og beholde om børn, siger Samuel Levine, direktør i FTC's afdeling for forbrugerbeskyttelse.

  - Denne sag bør også gøre det fuldstændig klart, at børns avatarer, biometriske data og sundhedsinformation ikke er undtaget fra loven.

  En talsperson fra Microsoft siger, at selskabet vil leve op til betingelserne i forliget, og at fremgangsmåden for at oprette en konto vil blive opdateret.

  Fra 2015 til 2020 har Microsoft beholdt data, de har indsamlet fra børn, når de oprettede en konto, selv om forældrene ikke har givet samtykke.

 22. Ukraine: Russiske styrker har sprængt stor dæmning i Kherson i luften

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters hævder den sydukrainske militære kommandoenhed, at russiske styrker har sprængt dæmningen Nova Kakhovka i Kherson i luften.

  Ifølge Reuters kan det udløse store oversvømmelser i et stort område af det sydlige Ukraine.

  Den russisk-indsatte borgmester i byen Nova Kakhova afviser ifølge det statslige russiske nyhedsbureau RIA, at det skulle være sket, skriver Reuters.

  Den 30-meter høje og 3,2 kilometer lange dæmning blev bygget i 1956 som en del af et vandkraftværk.

 23. Mette Frederiksen mødte også CIA's direktør, og der er 'kun ros til den danske efterretningstjeneste'

  Statsminister Mette Frederiksen (S) fik eftersigende stor ros fra den amerikanske efterretningstjenestes leder i dag.

  Inden hendes møde med præsident Joe Biden i Det Hvide Hus, var hun nemlig forbi CIA's direktør.

  Og her fortæller hun, at der var meget ros at hente for den danske efterretningstjeneste.

  - Nu siger jeg det bare meget, meget direkte. Der er kæmpe ros til den danske efterretningstjeneste. Og beskeden er meget klar: At samarbejdet er tæt, og det er fortroligt, og der er ikke en finger at sætte på samarbejdet, siger Mette Frederiksen.

  Svaret falder på et spørgsmål om, om de har haft lejlighed til at tale om "FE-skandalen", som flere har sagt vil skade de danske efterretningstjenesters internationale samarbejder.

  - Jeg har ikke sagt det på noget tidspunkt i hele det her forløb. Men nu siger jeg det, fordi jeg har været her, og jeg har talt med dem i dag, siger hun.

 24. Brasilien lancerer plan, som skal stoppe skovrydning i Amazonas

  Brasiliens regering har løftet sløret for, hvordan den vil nå målet om at stoppe skovrydning i Amazonas.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Præsident Lula vil blandt andet styrke håndhævelsen af brud på miljølovgivningen, som beskytter verdens største tropiske regnskov.

  Under den tidligere præsident, Jair Bolsonaro, underskrev Brasilien en pagt med mere end 140 lande, som vil stoppe skovrydning globalt inden 2030.

  Landets nuværende præsident har ifølge Reuters gjort dette mål til midtpunktet i sin miljøpolitik.

 25. Biden: Danmark er en af vores bedste venner

  Inden Mette Frederiksen (S) og USA's præsident, Joe Biden, gik til møde i enerum, kom de med nogle korte udtalelser til pressen.

  - Danmark er en af vores bedste allierede og mest troværdige venner. Vi deler de samme værdier - hvilket er meget passende, nu, hvor du besøger os på jeres fejring af jeres grundlov. Og de værdier vil vi beskytte sammen ved blandt andet at stå op for den ukrainske befolkning, lød det fra den amerikanske præsident.

  Mette Frederiksen takkede Biden for USA's rolle i Nato-samarbejdet.

  - Vi vil fortsætte fra et dansk perspektiv med en stor støtte til Ukraine, sagde hun.

  Og så roste hun Biden for hans indsats på klimaområdet.

  - Jeg vil også gerne takke dig for dit lederskab i den grønne omstilling. Det er takket være dig og dit lederskab, at USA igen er med i klimakampen, sagde den danske statsminister.

 26. Tysk politiker sigtet for at bruge nazistisk udtryk

  En tysk politiker fra partiet Alternative für Deutschland er blevet sigtet for at bruge et nazistisk udtryk under en valgkamp i 2021.

  Det oplyser anklagemyndigheden i Halle i delstaten Sachsen-Anhalt ifølge Ritzau.

  Politikeren Björn Höcke skulle angiveligt have brugt ordene "Alles für Deutschland" under et arrangement i forbindelse med en valgkampagne i 2021. Det kan oversættes til "Alt for Tyskland."

  Og den går ikke, da mottoet i dag er forbudt at bruge i Tyskland, da det blev brugt af det tidligere nazipartis paramilitære underorganisation Sturmabteilung (SA), skriver Der Spiegel ifølge Ritzau.

  Björn Höcke nægter, at hans udtalelse er af straffemæssig karakter.

 27. Polsk minister kalder EU-Domstolen korrupt efter dom

  Den polske justitsminister, Zbigniew Ziobro, langer ud efter EU-Domstolen, efter den har dømt en polsk retsreform til at være i strid med EU-retten.

  Det skriver AFP ifølge Ritzau.

  - Dommen blev ikke skrevet af dommere, men af politikere, fordi den udgør en klar overtrædelse af de europæiske traktater, siger Ziobro.

  - EU's øverste domstol er korrupt. Domme bliver forfattet på jagtture og under festmiddage, hvor alkoholen flyder.

  Justitsministeren kommer dog ikke med nogle beviser for, at EU-Domstolen skulle være korrupt.

 28. Volbeat skifter guitarist: Henter dansk metalkoryfæ

  Det storsælgende danske rockband Volbeat har valgt at bryde med deres guitarist gennem ti år Rob Caggiano. Det oplyser bandet på deres Facebook.

  - Efter ti år har Volbeat og Rob Caggiano valgt at gå hver til sit, lyder det.

  I opslaget på Facebook kan bandet også fortælle, hvem der året ud skal håndtere guitararbejdet i bandet sammen med forsanger Michael Poulsen.

  Og det er ingen ringere end guitarist fra det enormt indflydelsesrige heavyband Invocater - Flemming C. Lund.

  Mens Invocator primært er kendt for deres albums i 90'erne, så har Flemming C. Lund holdt sine fingre beskæftiget i de danske metalband The Arcane Order og Temple of Scorn.

  Knap så voldsomt bliver det nok i Volbeat, der står bag stribevis af radiohits og Danmarks uofficielle håndboldhymne 'For Evigt'.

 29. Mike Pence klar til kamp om at blive republikansk præsidentkandidat

  USA's tidligere vicepræsident Mike Pence er nu parat til at kunne stille op til Republikanernes primærvalg og kæmpe om at blive partiets præsidentkandidat til valget i 2024.

  Han har nemlig afleveret de nødvendige dokumenter til USA's føderale valgkommission, så han kan stille op.

  Det var ventet, at Pence i løbet af ugen officielt ville meddele sit kandidatur. Inden for de næste dage forventer flere amerikanske medier også, at der vil komme en officiel video fra Pence.

  Mike Pence var vicepræsident under præsident Trump, men kom efter præsidentvalget i 2020 på dårlig fod med Trump. Pence var nemlig med til at godkende valgresultatet, der gjorde Biden til præsident - hvilket Trump stadigvæk fastholder var svindel.

  Efter stormen på Kongressen i 2021 har Pence flere gange kritiseret Trump for hans rolle under stormen.

Mere fra dr.dk