Seneste nyt

Efter vaccine-forsinkelser til EU-lande: Medicinalfirmaer skal give myndighederne besked, hvis de eksporterer vacciner ud af EU

 • Efter vaccine-forsinkelser til EU-lande: Medicinalfirmaer skal give myndighederne besked, hvis de eksporterer vacciner ud af EU
  Europa-Kommissionen har støttet medicinalfirmaer med mere end 20 milliarder kroner, så de hurtigere kunne udvikle og producere vacciner mod covid-19. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

  EU-landene hungrer efter coronavacciner, og derfor nytter det ikke noget, hvis medicinalfirmaer bare eksporterer vaccinedoser, der er blevet produceret på fabrikker i et af medlemslandene, til lande uden for unionen.

  Det mener Europa-Kommissionen, som nu kræver, at covid-19-producenter skal give myndighederne tidlig besked, inden de eksporterer til tredjelande. På den måde kan man kontrollere, at der ikke bliver solgt doser, som EU-landene allerede har købt, til andre.

  Det sker, efter at AstraZeneca i fredags meddelte, at det til at begynde med vil levere færre vaccinedoser end aftalt til medlemslandene. Årsagen er ifølge firmaet problemer med produktionen. Men sidste år fik AstraZeneca næsten 2,5 milliarder kroner i EU-forskud, som blandt andet skulle bruges på at sikre, at virksomheden var klar til producere vacciner.

  Derfor går det ikke, hvis AstraZeneca eller andre eksporterer sine vacciner i stedet for at overholde aftalerne med medlemslandene, mener sundhedskommissær Stella Kyriakides.

  - Vi ønsker fuld gennemsigtighed, når det kommer til eksporten af vacciner fra EU, siger hun.

  Seneste Nyt

 • Hvedeboller med vaniljecreme bliver tilbagekaldt efter henvendelser om mug

  Brødproducenten Pågen tilbagekalder hvedeboller med vaniljecreme, fordi der er konstateret mug i flere produkter.

  Det er varianten Pågen Vanillas med holdbarhedsdatoer mellem 29. juni og 7. juli, der bliver tilbagekaldt, skriver Fødevarerstyrelsen i en meddelelse.

  Det sker, efter at flere forbrugere har henvendt sig om mug i produktet.

  Vaniljebollerne er solgt i dagligvarebutikker i hele landet.

 • Virksomheder må ikke kræve, at du tagger venner i konkurrencer på sociale medier

  Shelters, spa-ophold og et års forbrug af chokolade.

  Man kan vinde lidt af hvert i konkurrencer på sociale medier, og ofte bliver man bedt om at tagge en eller flere venner i kommentarsporet for at kunne deltage. Men det er faktisk ulovligt.

  Det slår Forbrugerombudsmanden fast i en pressemeddelelse.

  - Det må ikke være en betingelse for at deltage i konkurrencerne, at deltagerne tagger andre, står der i meddelelsen.

  Begrundelsen er, at det overtræder et spamforbud, der er i markedsføringsloven, fordi den taggede person vil modtage en notifikation uden at have givet samtykke til det.

  Forbrugerombudsmanden har for nyligt politianmeldt en café i Vejle for at have afholdt 12 konkurrencer, hvor det var et krav at tagge en ven for at deltage.

 • Lynhurtige Kojo forbedrer den danske rekord på 100 meter

  Kojo Musah tilbagelagde de 100 meter på 10,17 sekunder. (Foto: Christian Jørn © Dansk Atletik)

  10,17 sekunder.

  Det er, hvad den danske løber Kojo Musah skulle bruge på at forbedre den danske 100 meter rekord. Den tidligere rekord var 10,26 sekunder og var sat af Kristoffer Hari.

  Det var til et World Athletics Continental Tour Bronze stævne i Kladno i Tjekkiet, at Kojo Musah sikrede sig førstepladsen og den danske rekord.

  Det direkte krav til OL er 10,05, så Kojo Musah er stadig lidt fra. Men førstepladsen til stævnet i Tjekkiet giver vigtige point til den rangliste, som Musah også kan kvalificere sig fra.

  Kojo Musah var en del af det danske stafethold, som kvalificerede sig til OL tilbage i starten af maj.

 • Uefa har ikke flere kommentarer til dansk kritik

  Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) har fået hård kritik for at sende Danmark i kamp ved EM lørdag aften, efter at Christian Eriksen havde haft hjertestop på banen.

  På et pressemøde tirsdag formiddag gentog landstræner Kasper Hjulmand, at det danske hold kun fik de to muligheder at spille kampen mod Finland færdig lørdag aften eller genoptage den søndag klokken 12.

  - Jeg var selv i rummet. Og det var det, vi blev præsenteret for, sagde Danmarks landstræner.

  DR Sporten har været i kontakt med Uefa for at følge op på den danske kritik, men forbundet har ikke mere at tilføje.

  - Uefa har allerede kommunikeret bredt om emnet og vil ikke give yderligere interviews om sagen, lyder det i et skriftligt svar til DR Sporten.

 • Vestager efter første møde med præsident Biden: Her er et menneske, du kan regne med

  Her mødes USA's præsident, Joe Biden, med EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, og rådsformand Charles Michel. Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager (R), deltog i det efterfølgende møde med præsidenten. (Foto: OLIVIER HOSLET © Ritzau Scanpix)

  EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), har netop afsluttet dagens topmøde mellem EU og USA. Det er første gang, at den nye amerikanske præsident, Joe Biden, har været på besøg hos EU-toppen i Bruxelles.

  - Han var virkelig imponerende. Et menneske, hvor min instinktive reaktion var, at her er et menneske, du kan regne med. Her er en, du kan have tillid til, siger Vestager.

  På mødet blev parterne blandt andet enige om at sætte en 17 år gammel handelskrig på pause. Det tyder ifølge den danske EU-kommissær på en gensidig vilje til at finde løsninger.

  - Det er intet mindre end fantastisk, siger hun.

 • Europaparlamentariker Peter Kofod vil i Folketinget ved næste valg

  Peter Kofod blev valgt til Europa-Parlamentet i 2019 med over 119.000 personlige stemmer. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Ritzau Scanpix)

  Dansk Folkepartis mand i Europa-Parlamentet, Peter Kofod, stiller op til Folketinget ved næste valg. Det siger han i et interview med Avisen Danmark.

  - Sagen er, at med den situation partiet befinder sig i, synes jeg, det vil være godt at være på Christiansborg igen, og der melder jeg mig selvfølgelig klar, siger han i interviewet.

  Peter Kofod har siddet i Europa-Parlamentet siden 2019, hvor han blev valgt ind med over 119.000 personlige stemmer. Før han rykkede til Bruxelles, var Peter Kofod retsordfører for partiet i Folketinget.

 • 'Drik vand!': Tryllekunstneren Ronaldo lader colaflasker forsvinde før pressemøde

  Cristiano Ronaldo indledte Portugals pressemøde med et lille, spidsfindigt stunt, da han skyndte sig at gemme to colaflasker væk under bordet, inden journalisterne fik lov at stille spørgsmål forud for Portugals mod Ungarn.

  Flaskerne stod fremme på skranken, da Coca Cola er officiel sponsor til EM.

  Men det var ikke noget, der faldt i den portugisiske superstjernes smag.

  pressemødet hævede han i stedet en medbragt vandflaske og kom med en opfordring: 'Drik vand!'.

  Ronaldo har også tidligere udtalt, at han ikke kan lide, når sønnen, Cristiano Jr., spiser chips og drikker cola.

  Du kan se Ronaldos cola-gemmeri i videoen herunder.

 • Grønland lukker for alle flyvninger ud af Nuuk på grund af coronasmitte

  Der går ingen skibe eller fly ud af den grønlandske hovedstad Nuuk i øjeblikket.

  Det skriver det grønlandske medie KNR.

  Det sker, efter at der er konstateret fem nye smittetilfælde med covid-19 i Nuuk, siger landslægen Henrik L. Hansen på et pressemøde. De grønlandske myndigheder vurderer, at omkring 200 mennesker skal smitteopspores, fordi to af de smittede har deltaget i henholdsvis en konfirmation og en kaffemik i weekenden.

  Udover de fem smittede i Nuuk er en konstateret smittet i byen Ilulissat.

  På nuværende tidspunkt er der ikke meldt noget ud om, hvornår trafikken ud af hovedstaden genoptages.

 • Sundhedsplejen aflyser ammehjælp og hjemmebesøg i småbørnsfamilier i Aarhus under strejken

  Både småbørnsforældre og skoleelever vil mærke, når sygeplejerskerne strejker fra på lørdag, for sundhedsplejen i Aarhus er blandt de grupper, som er udtaget til strejke.

  Det betyder, at sundhedsplejen må aflyse hjemmebesøgene hos småbørnsforældre, skolesundhedsplejen, besøg i dagtilbud, åbent hus og konsultationerne i ammehjælpen.

  Der vil dog fortsat være et lille nødberedskab, som har kontakt til forældre til nyfødte, hjemmebesøg hos særligt sårbare eller udsatte, der besøger familierne under strejken.

  Alle forældre vil via sms få oplyst, at planlagte hjemmebesøg er aflyst i strejkeperioden.

 • Nu kan endnu flere boligområder reguleres for at få mere blandet beboersammensætning

  Endnu flere boligområder kan nu reguleres for at undgå, hvad politikerne kalder parallelsamfund.

  Regeringen har indgået en aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance, som udvider parallelsamfundslovgivningen fra 2018.

  Formålet med aftalen er, at ingen boligområder i 2030 skal have en højere andel af beboere med ikke-vestlig baggrund end 30 procent.

  Med den nye aftale er det besluttet at oprette en ny kategori af boligområder kaldet "forebyggelsesområder", som er områder med mere end 1.000 indbyggere, der risikerer at ende som et udsat boligområde.

  I de områder vil det nu blive muligt at ty til nogle af de tiltag, som man kan gøre brug af overfor udsatte boligområder - blandt andet kan man give boligsøgende i arbejde eller uddannelse fortrinsret til boliger.

  Ifølge Ritzau vil i alt 58 boligområder og 100.000 borgere i Danmark blive omfattet af de nye regler.

 • Politiet anholder 57-årig kvinde, som er sigtet for at sende mistænkelig pakke til Amalienborg

  I Ribe-området i Sydjylland er en 57-årig kvinde blevet anholdt og sigtet for trusler mod kongehuset. Hun er mistænkt for at have afsendt den mistænkelige pakke til Amalienborg, der tidligere i dag var afspærret på grund af pakken.

  Kvinden er lige nu til afhøring skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Pakken er blevet undersøgt og viste sig ikke at være farlig.

 • På trods af udsigt til aflyste operationer: Beskæftigelsesminister vil ikke blande sig i sygeplejerskekonflikt

  Beskæftigelsesministeren vil ikke blande sig i sygeplejerske-konflikt, siger han til DR, (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  5000 sygeplejersker går i strejke natten til lørdag.

  Men på trods af udsigten til massevis af aflyste behandlinger og operationer på landets hospitaler vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke blande sig i konflikten, siger han.

  - Medlemmerne har stemt om det forslag, de selv har været med til at forhandle igennem. Det respekterer regeringen naturligvis, og derfor må en konflikt jo gå sin gang, og parterne må forsøge at mødes i forligsinstitutionen, siger han.

  Sygeplejerskerne stemte i går nej til en overenskomst, blandt andet fordi aftalen ikke forpligtede politikerne til hæve lønnen. Sygeplejerskerne kræver nemlig mere i løn nu og her.

 • Smittetallet fortsætter nedad: 222 er registreret smittet med coronavirus siden i går

  Det seneste døgn er 222 registreret smittet med covid-19. En er afgået ved døden.

  Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

  Dagens smittetal er baseret på 81.080 pcr-test. Det svarer til, at 0,27 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  I går var antallet af smittede 237. Det var det laveste siden begyndelsen af september, og det falder altså yderligere i dag.

  Antallet af indlagte med coronavirus falder med en. Der er nu 101 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Af de indlagte er 19 på intensiv afdeling, og 12 er i respirator.

  Der er indtil videre vaccineret 2.777.818 personer, hvilket svarer til 47,5 procent af befolkningen. 1.523.596 personer er færdigvaccinerede, hvilket er 26,1 procent af befolkningen.

 • Kontakttallet er beregnet til 0,8 for anden uge i streg - epidemien er aftagende

  Denne uges kontakttal er beregnet til 0,8. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  Det betyder, at epidemien er aftagende.

  Tallet var det samme i sidste uge.

  - God sæsoneffekt og vacciner kan igen ses på kontakttallet, skriver ministeren i sit tweet.

 • Dine chancer for at overleve et hjertestop er fire gange større i dag end for 20 år siden

  Chancen for at overleve, hvis du falder om med et hjertestop, er blevet en del bedre de seneste 20 år.

  Ifølge Dansk Hjertestopregister overlever 16 procent nu et hjertestop. For 20 år siden var det kun omkring fire procent.

  Det skyldes ikke mindst, at mange flere i dag er klar til at give førstehjælp frem til ambulancen ankommer. Det siger Anne Kaltoft, der er direktør i Hjerteforeningen.

  - Tiden er helt afgørende. Hvis vi går 20 år tilbage, så fik hver femte uden for hospitalet hjælp. I dag er det fire ud af fem.

  I gennemsnit sker der 14 hjertestop uden for hospitalerne hver dag.

 • Delta-variant i vækst: 154 smittetilfælde i Danmark i alt

  Der er i alt konstateret 154 smittetilfælde med Delta-varianten, der første gang blev påvist i Indien.

  Det oplyser Tyra Grove Kjær, der er konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut.

  - Halvdelen er opstået i de sidste tre uger. Så den er i vækst i Danmark nu, siger hun.

  Sundhedsmyndighederne forventer da også, at varianten på sigt bliver den dominerende variant herhjemme.

  - Vi kan prøve at mindske smittespredningen, så det bliver på et tidspunkt, hvor der er flere, der er fuldt vaccinerede, siger hun.

 • 22 sigtelser og anholdt på flugt under stor kontrol på byggeplads ved nyt supersygehus

  Det blev til 22 sigtelser, en anholdt, der stak af, samt 11 observationssager på udenlandske køretøjer, da der tidligt tirsdag morgen blev afholdt en storstilet kontrol på tværs af myndigheder på byggepladsen ved supersygehuset Nyt OUH i Odense.

  Det oplyser Fyns Politi, der sammen med blandt andet Motorstyrelsen og Arbejdstilsynet og Nyt OUH’s arbejdsmiljøgruppe var til stede.

  Blandt sigtelserne var tre for kørsel i spiritus- eller narkopåvirket tilstand.

  En af de spirituspåvirkede bilister stak af efter anholdelsen.

  Hele aktionen varede knap tre timer.

 • Mistænkelig pakke ved Amalienborg var ufarlig

  Bomberyddere har nu undersøgt indholdet af den mistænkelige pakke, der blev fundet ved Amalienborg, og kan konstatere, at det er ufarligt.

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

 • Danmark sender 45 millioner afsted til at forbedre sundhedsforholdene i syriske lejre

  Danmark øger sin humanitære støtte til det nordlige Syrien med 45 millioner kroner.

  Midlerne går til at forbedre sundhedsforholdene og adgangen til vand, herunder i al-Hol og al-Roj-lejrene, hvor de humanitære behov er store, lyder det.

  Og hvor der lige nu sidder danske børn.

  - Den humanitære situation i det nordøstlige Syrien er enormt vanskelig. Det gør selvsagt indtryk, og jeg er glad for, at vi nu kan øge den danske støtte til blandt andet vand, sundhed og børns trivsel, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

 • Alle har det godt: 27 unge på paddleboards kom i problemer i vandet

  - Alle personer er nu sikkert oppe af vandet igen, skriver beredskabet. Foto: Christine Nørgaard / DR Nordjylland.

  Politiet og redningsmyndighederne har her til formiddag hjulpet 27 elever på paddleboards ind på land, efter at de kom i problemer i vandet ud for Øster Hurup i Nordjylland.

  Det oplyser Nordjyllands Beredskab på Twitter.

  - Alle personer er nu sikkert oppe af vandet igen, skriver beredskabet.

  Nordjyllands Politi skrev tidligere, at flere ambulancer og en helikopter var sendt i aktion.

  Det vides ikke, hvor gamle eleverne er, eller hvor de går i skole.

 • Lægemiddelstyrelsen advarer mod at bruge 'study drugs'

  Lægemiddelstyrelsen advarer mod, at nogle studerende medicinerer sig ud af eksamensangst med såkaldte 'study drugs'.

  Det skriver styrelsen på Twitter.

  - Lægemiddelstyrelsen advarer på det kraftigste imod brugen af såkaldte 'study drugs' købt online eller via sociale medier, venner og bekendte.

  Det er da også blevet mere udbredt at købe medicin på nettet. Og det skal man passe på med, forklarer Karen Juul Jensen, der er specialkonsulent og jurist i Lægemiddelstyrelsen.

  - Man ved ikke, hvad man får, når man køber ulovlig medicin, siger hun til DR.

 • På to minutter fik en bilist fire klip i kørekortet

  Det gik stærkt for en 32-årig mandlig bilist i går. Alt for stærkt.

  På bare to minutter gjorde han sig skyldig i en række trafikforseelser, som politiet kvitterede med fire klip i kørekortet.

  Ringvejen i Aarhus kørte han for tæt på de forankørende, overhalede højre om to gange og kørte med 95 kilometer i timen i en 70 kilometer-zone.

  Klippene medførte en betinget frakendelse af kørekortet.

 • Landstræneren afviser Uefas forklaring: 'Jeg var der. Jeg ved det. Jeg følte, at vi og spillerne blev sat under et pres'

  Uefa afviste i går, at det danske hold blev presset til at fuldføre kampen.

  Men den køber Kasper Hjulmand ikke.

  - Det er indiskutabelt, at vi fik to muligheder af Uefa. Jeg var der. Jeg ved det. Jeg følte, at vi og spillerne blev sat under et pres. Der var de to muligheder. Og det var meget, meget klart.

  - Det var på ingen måde os, der kom til Uefa og sagde, at vi havde lyst til at spille videre. Det er sandheden. Det ved jeg.

  - Corona giver mulighed for at udskyde en kamp 48 timer. Det gør et hjertestop åbenbart ikke. Det, synes jeg, er forkert.

 • Hjulmand: 'Helt okay, hvis der er spillere, der ikke er følelsesmæssigt klar til at spille'

  DBU holder lige nu pressemøde, hvor landstræner Kasper Hjulmand siger, at spillernes mentale tilstand naturligvis spiller ind, inden holdet skal udtages til kampen på torsdag.

  - Det er helt okay, hvis der er nogen spillere, der ikke er følelsesmæssigt klar til at spille mod Belgien.

  Landstræneren fortæller, at der heldigvis kommer flere og flere gode øjeblikke.

  - Minutterne, hvor vi er glade og lettede, kommer der flere og flere af. I dag vil vi tage endnu et skridt, og lige nu er jeg fokuseret på at hjælpe spillerne med at forberede sig på kampen mod et af verdens bedste hold, siger han.

 • Område ved Amalienborg afspærret: Mistænkelig pakke undersøges

  Det Gule Palæ ved Amalienborg har modtaget en mistænkelig pakke, som skal undersøges. Derfor har Københavns Politi afspærret et område ved Amalienborg.

  Det oplyser politiets vagtchef Henrik Stormer.

  - Jeg kan bekræfte, at der er spærret af på Slotspladsen, siger han.

  Politiet fik anmeldelsen klokken 08.54, og det har tilkaldt Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste (EOD).

  • Københavns Politi rykker ud til Det Gule Palæ Det Gule Palæ, beliggende i Amaliegade 18 ved Amalienborg i København tirsdag den 15 juni 2021. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Det Gule Palæ ved Amalienborg har modtaget en mistænkelig pakke, som skal undersøges. Derfor har Københavns Politi afspærret et område, oplyser politiet. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 • 20 millioner personer bliver vaccineret i Kina - hver dag

  I Kina er man lige nu i gang med at massevaccinere mod covid-19.

  Hver dag får omkring 20 millioner kinesere et stik - det svarer rundt regnet til at hele Holland bliver vaccineret hver dag.

  Det fortæller Asien-korrespondent Philip Khokhar.

  - I april måned fik man for alvor gang i det her store vaccinationsprogram, som i dag betyder, at Kina er det land i verden, der vaccinerer flest.

  Vaccinationerne foregår i så højt et tempo at Kina muligvis kan opnå flokimmunitet allerede til efteråret. Det skriver det engelske sundhedstidsskrift, Nature.

  Det gik ellers lidt trægt med at få gang i vaccineprogrammet i landet. I slutningen af marts var stort set ingen kinesere vaccineret, siger han.

 • Christian Eriksen: 'Jeg har det godt - efter omstændighederne'

  Den danske fodboldspiller Christian Eriksen udtaler sig nu første gang efter episoden i lørdags.

  - Mange tak for jeres søde og fantastiske beskeder fra hele verden. Det betyder meget for mig og min familie, lyder det i en udtalelse på Eriksens Instagram som DBU har lagt på Twitter.

  - Jeg har det godt - efter omstændighederne. Jeg mangler stadig at gennemføre nogle undersøgelser på hospitalet, men jeg har det okay.

  - Nu vil jeg heppe på drengene på det danske hold i de næste kampe. Spil for hele Danmark!

 • Nu kan mor, far, bror, søster, farmor, morfar og alle vennerne se dig få huen på

  (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Børne- og Undervisningsministeriet hæver særrestriktioner for, hvor mange mennesker der må komme ind på landets gymnasier til de såkaldte hueceremonier.

  Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet på sin hjemmeside.

  Reglerne var ellers sådan, at hver student måtte invitere fem gæster med ind på gymnasiet efter sidste eksamen, hvor studenten får huen på, men nu er grænsen hævet.

  Reglerne spejler sig i dem, der gælder for det store forsamlingsforbud, hvor maksimalt 500 personer må være samlet på én gang.

  For fejringer på grundskoler gælder en opfordring om tests, mens det er et krav på ungdoms- og voksenuddannelser.

 • Danskere er verdensmestre i at komme til undsætning ved hjertestop

  Hvis man falder om med et hjertestop, er det afgørende, at nogen kommer til hjælp så hurtigt som muligt.

  Og her er danskerne førende i verden.

  Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at private borgere i 2019 gik i gang med at hjælpe i næsten 80 procent af hjertestoptilfældene, inden ambulancen ankom.

  Det kan vi være stolte af, siger læge Kristian Bundgaard Ringgren fra Aalborg Universitetshospital, der er med til at opgøre tallene fra registret.

  Danskernes villighed til at springe til og hjælpe skyldes blandt andet, at mange har lært at give hjertemassage, siger han.

 • Frem med Dannebrog: I dag er det genforeningsdag og valdemarsdag

  Kong Christian den 10. red over grænsen for at markere indlemmelsen af Sønderjylland. Dette skete dog den 10. juli 1920. (Foto: Thv. Larsen © Scanpix Denmark)

  I dag for 101 år siden blev det nuværende Sønderjylland formelt føjet til Kongeriget Danmark, og siden da har 15. juni været den officielle genforeningsdag.

  Samtidig er det i dag valdemarsdag, hvor det markeres, at det var på denne dag i 1219, at Dannebrog ifølge myten faldt ned fra himlen i Estland, hvor den danske konge Valdemar Sejr kæmpede mod esterne i slaget ved Lyndanisse.

 • To skud med vaccinen beskytter godt mod Delta-variant

  En britisk undersøgelse viser, at både Pfizers og AstraZenecas coronavacciner beskytter "solidt" mod den ekstra smitsomme coronavariant Delta - også kaldet den indiske variant - hvis man har fået begge stik.

  Ifølge undersøgelsen kan to vaccinestik skåne en mod kritisk sygdom, der ellers kræver hospitalsindlæggelse.

  Pfizervaccinen gav 96 procent af dem, som havde fået begge doser, beskyttelse mod kritisk sygdom i tilfælde af smitte med Delta-varianten. 92 procent var beskyttet mod hospitalsindlæggelse med AstraZenecas vaccine.

  Delta-varianten spreder sig i England og har betydet, at genåbning er blevet udskudt med fire uger i landet og er også fundet herhjemme.

 • Kommuners sommerafløsere vil hellere pode: Kan tjene op til 54 kroner mere i timen

  Især en del unge har skiftet sommerjobbet som ufaglært afløser i hjemmeplejen ud med at pode næsebor og svælg.

  En af dem er 20-årige Anne Therkildsen, der ser flere fordele i det nye job.

  - Det er ikke lige så stressende at være poder, som det er at være i hjemmeplejen. Og som ung med sabbatår er der mulighed for at tjene mange flere penge som poder.

  Timelønnen for podere svinger fra region til region. I Hovedstaden bliver podere højest betalt med en grundløn på 187 kroner i timen.

  Grundlønnen for en ufaglært afløser i hjemmeplejen er 132,17 kroner i timen.

 • Sygeplejerskernes strejkekasse har penge nok til otte uger

  Dansk Sygeplejeråds strejkekasse er så stor, at den rækker mindst otte uger.

  Det viser DR's beregninger af regnskaber og oplysninger fra seneste konflikt i 2008.

  På lørdag bliver afdelinger på sygehuse i hele landet ramt, når op mod 5.350 sygeplejersker går i strejke.

  For hver uge konflikten løber, vil formentlig tusindvis af patienter få aflyst og udskudt deres behandling.

 • Fuldt hus: 15.000 tilskuere må se Wimbledonfinalerne i tennis

  Dette års singlefinaler ved grand slam-turneringen Wimbledon vil blive spillet for fyldte tribuner på Centre Court i London.

  Det oplyser arrangøren, All England Club (AELTC), mandag.

  Mændenes og kvindernes singlefinaler vil således blive de første udendørs sportsbegivenheder i Storbritannien, som vil være oppe på fuld kapacitet siden begyndelsen af coronapandemien sidste år.

  - Vi er glade for i tæt samarbejde med regeringen, sundhedsmyndigheder og lokale myndigheder at kunne bekræfte, at Wimbledon-mesterskaberne 2021 begynder mandag 28. juni med en kapacitet på 50 procent på anlæggene.

  - Kapaciteten vil derefter blive udvidet til fuld publikumskapacitet på 15.000 på Centre Court i finaleweekenden, oplyser AELTC.

  Meldingen kommer i kølvandet på en anderledes nedslående melding for mange briter fra premierminister Boris Johnson tidligere mandag.

  Her fortalte Johnson på et pressemøde, at England udskyder den fulde genåbning af samfundet i fire uger frem til 19. juli på grund af tiltagende smitte med delta-varianten af covid-19.

  Billede fra en tidligere finale. Sidste år var verdens største tennisturnering for første gang aflyst. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix Denmark)
 • Storbritannien og Australien er blevet enige om en frihandelsaftale

  Storbritannien og Australien er blevet enige om en frihandelsaftale. Det siger Australiens handelsminister, Dan Tehan, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Aftalen er briternes første, de selv har forhandlet på plads, siden de forlod EU den 21. januar 2020.

  Aftalen forventes at blive offentliggjort senere i dag.

  Den nye handelsaftale ventes at give britiske og australske virksomheder lettere adgang til hinandens markeder.

 • Dagens vejr: Solen og skyerne vil kæmpe om pladsen på himlen

  Også i dag må himlen i perioder deles mellem sol og skyer som her i Hirtshals mandag. Foto: Birger Josephsen

  Vi ligger stadig med en vestlig luftstrømning, som sørger for, at vi temperaturmæssigt får en mild sommerdag med mellem 15 og 20 grader.

  Køligst i de landsdele, der vender ud mod Vesterhavet.

  Solen kommer til at dele himlen med skyer i dag, så vi får nogen eller en del sol.

  Vinden er let til frisk. Ved kyster ud til Skagerrak vil der dog være tale om op til hård vind.

 • Amerikansk politiker undskylder for kommentar: Sammenlignede mundbindskrav med holocaust

  Inden Green blev valgt ind i Kongressen udtrykte hun også støtte til konspirationsbevægelsen QAnon samt en antisemitisk påstand om, at jøder med hjælp fra en stor laser fra rummet antændte sidste års store skovbrande i Californien. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

  Det republikanske kongresmedlem Marjorie Taylor Greene siger nu undskyld for sin bemærkning i en podcast, hvor hun sammenlignede forskellige smitteværnstiltag med jødeforfølgelserne under Anden Verdenskrig.

  - Der er intet, der kan sammenlignes med Holocaust. Jeg ved, at mine udtalelser var sårende, og det er jeg ked af.

  Nogle dage efter udtalelserne i podcasten omtalte hun på Twitter en supermarkedskæde, som fjernede mundbindskravet for kunder, der var vaccinerede, ligesom de vaccinerede ansatte heller ikke er pålagt at bære maske, så længe de har et synligt logo på, at de er vaccineret.

  - Vaccinerede medarbejdere får et logo, præcis ligesom nazisterne krævede det jødiske folk at bære guldstjerner, skrev hun.

 • USA strammer regler efter overvågning under Donald Trump

  Justitsminister Merrick Garland siger, at han har instrueret vicejustitsminister Lisa Monaco i at styrke de eksisterende principper og procedurer for at opnå adgang til registre over politikeres data. (Foto: TOM BRENNER © Ritzau Scanpix)

  Det amerikanske justitsministerium strammer sine regler for, hvornår ministeriet har lov til at indhente data fra medlemmer af USA's Kongres.

  Det sker, efter at den tidligere præsident Donald Trumps administration i al hemmelighed opsnappede data fra kongresmedlemmer, journalister og en tidligere advokat i Det Hvide Hus.

  Det oplyser den amerikanske justitsminister, Merrick Garland, ifølge Ritzau.

  Demokratiske kongresledere lovede søndag at undersøge ministeriets metoder under Trump. Blandt andet skulle Trumps administration have indhentet data fra demokraterne Adam Schiff og Eric Swalwell.

  Begge er medlemmer af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus og var udtalte kritikere af den nu tidligere republikanske præsident.

 • 1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen kom til Danmark sidste år

  Fra marts til december i 2020 blev der stillet omkring 1.600 færre kræftdiagnoser end samme periode året før.

  Det viser en undersøgelse af tal fra Landspatientregistret, som er foretaget af Kræftens Bekæmpelse, skriver Ritzau.

  Det er ikke nyt, at der under coronanedlukningen var færre kræftdiagnoser, selvom der på intet tidspunkt blev skruet ned for aktiviteten i sundhedsvæsnet på kræftområdet.

  Fra marts til maj var 2.800 færre diagnoser. Håbet var dengang, at i takt med, at samfundet åbnede mere op i løbet af året, vil det forsømte blive indhentet.

  Det er tilsyneladende sket i nogen grad. Men 2020 sluttede altså med 1.600 færre kræftdiagnoser.

 • Biden lover at forsvare Ukraine mod Rusland - hvis det bliver nødvendigt

  Sammen med andre stats- og regeringsledere deltog USA's præsident Joe Biden i dag i et Nato-topmøde i Bruxelles.

  På et pressemøde sagde Biden, at han vil vise, Ruslands præsident Vladimir Putin, hvor grænserne går, når de to mødes i Genève på onsdag. Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

  Biden understregede dog, at USA ikke leder efter en konflikt med Rusland, men at de 'vil svare igen, hvis Rusland fortsætter med sine skadelige aktiviteter' - som eksempelvis at blande sig i amerikanske præsidentvalg.

  Han nævnte også, at USA er parat til at hjælpe Ukraine med at forsvare dets territoriale suverænitet mod Rusland, hvis det bliver mødt af 'russisk aggressivitet'.

  Trods de hårde ord håber han på et samarbejde med den russiske leder.

  - Jeg kommer til at gøre det klart for præsident Putin, at der er områder, hvor vi kan samarbejde, siger Biden og tilføjer, at han håber Putin vil være interesseret i at 'ændre det billede, som verden har af ham'.

 • Veganerpartiet vælger ny ledelse og skal finde ny frontfigur

  Enkelte personer sad med for meget ansvar, og derfor skal ledelsen i Veganerpartiet fremover i højere grad uddelegere ansvaret.

  Sådan lyder det fra det opstillingsberettigede parti, der i weekenden holdt landsmøde i Nyborg og nu har konstitueret ny forperson og næstforperson i landsledelsen.

  Ulla Koch er ny forperson, mens Jill Wortziger er blevet valgt som ny næstforperson.

  Fredag lige op til landsmødet valgte Henrik Vindfeldt at trække sig som partileder med øjeblikkelig virkning.

  Partiet oplyser, at det fremover skal have en politisk ordfører som frontfigur i stedet for en partileder. I lighed med eksempelvis Enhedslisten, hvor det er den politiske ordfører, der er partiets ansigt udadtil.

  Rettelse: Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Veganerpartiet har valgt ny forperson. Dette er blevet præciseret, så det fremgår, at partiet i går valgte en ny forperson og næstforperson i landsledelsen, men forsat mangler en frontperson.

 • Sverige og Spanien spiller uafgjort i målløs kamp

  Spanien dominerede boldbesiddelsen i mandagens sene EM-kamp, men svenskerne stod bundsolidt i defensiven og afviste hele kampen igennem.

  Derfor endte det målløst 0-0 mellem Spanien og Sverige.

  Til trods for, at spanierne så mest til bolden og generelt havde de fleste chancer, så tilfaldt kampens største chancer Sverige.

  Især Alexander Isak fra Sverige fik skabt flere gode chancer for sig selv, og ramte også stolpen i første halvleg.

  Men ind ville bolden ikke for nogen af holdene, og så endte kampen som den begyndte: 0-0.

 • Skal du af med en hest? Zoologisk have søger foder til løverne

  De fleste heste-entusiaster, store som små, tager nok turen forbi en rideklub, hvis de skal ud og klappe en hest.

  Der naturligvis også dem, som selv ejer en, men det kan være en stor udgift at fodre og passe dem.

  Til sidstnævnte har Givskud Zoo et tilbud.

  De mangler nemlig for første gang i mange år heste til at fodre deres løver.

  - Det er selvfølgelig alvorligt, fordi vi vil gerne give vores dyr det allerbedste, og noget der styrker deres naturlige adfærd. Det gør det, når vi fodrer med hele, aflivede dyr. Så har du en hest, der skal aflives i den nærmeste fremtid, så beder vi dig betænke os, siger Ditte-Mari Sandgreen, der er dyrelæge i parken, i pressemeddelelsen, som Givskud Zoo har sendt ud.

  I årevis har der været en månedlang venteliste, hvor private hesteejere har kunnet skrive sig på for at donere deres heste, som skulle aflives. Men den liste er nu skrumpet ind.

 • Ny organisation vil kæmpe for at udbrede solenergi i Danmark

  Det er en ren og skær solskinsnyhed - eller en 'solstrålehistorie', som organisationen selv formulerer det.

  En række danske udviklere inden for solenergi er gået sammen i en ny brancheorganisation for at udbrede solenergi i Danmark.

  Den nye organisation hedder Dansk Solkraft. Det meddeler de i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  - Danmark får nu en fælles stemme på den grønne omstilling, der vil styrke kendskabet til solenergiens muligheder i Danmark, siger Thomas Aarestrup Jepsen, der er ny direktør i Dansk Solkraft, ifølge pressemeddelelsen.

  Formålet er at styrke Danmarks position som et foregangsland indenfor grøn energi og at give den grønne omstilling et ekstra skub, skriver den nystiftede brancheorganisation.

 • Kendt CNN-vært delte på live-fjernsyn, at hun har kræft i æggestokkene

  Christiane Amanpour har i mange år rapporteret fra verdens brændpunkter og interviewet markante ledere som Syriens præsident, Bashar al-Assad, Venezuelas præsident, Nicolas Maduro og Egyptens leder Hosni Mubarak.

  Den 63-årige journalist er i dag en af de førende nyhedsværter på CNN, og hun delte en nyhed med seerne tidligere i dag, efter hun havde været væk fra skærmen i fire uger.

  Hun er blevet diagnosticeret med kræft i æggestokkene.

  - Jeg har haft en større vellykket operation for at fjerne kræftcellerne, og jeg skal nu gennemgå flere måneders kemoterapi for den bedst mulige langsigtede prognose, sagde Amanpour, da hun var på live.

  Amanpour påpegede også live, at æggestokkræft er alt for almindelig og påvirker 'millioner af kvinder rundt om i verden.' (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)
 • Lektor om større smitteudbrud på skole: Det bliver 'noget af en opgave' at få inddæmmet

  Indtil nu er det gået godt med at holde den ekstra smitsomme coronavariant Delta - også kaldet den indiske variant - nede i Danmark, men efter et større smitteudbrud på en skole i Hillerød står vi overfor lidt af en udfordring.

  Det mener Viggo Andreasen, som er lektor på Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi.

  - Det her lyder som et større udbrud, så det bliver noget af en opgave at få inddæmmet det, siger han.

  Udbruddet på Grønnevang Skole i Hillerød har sendt alle 800 elever hjem, efter at der er konstateret smitte i fem forskellige klasser på skolen.

  I Storbritannien har premierminister Boris Johnson tidligere i aftes meddelt, at Englands planer om genåbning udskydes fire uger på grund af udbrud af Delta-varianten.

 • Landstræneren: 'Vi tager det et minut, en time, en dag ad gangen'

  Mandag trænede landsholdet for første gang siden Christian Eriksen kollapsede i lørdagens kamp mod Finland.

  Og landsholdet går langsomt mod en normal rutine, om end følelserne stadig sidder uden på tøjet i landsholdstruppen, fortæller landstræner Kasper Hjulmand.

  - Det helt afgørende er, at Christian har det godt. For mig personligt er jeg gået fra at være bekymret til mere at være taknemmelig og lettet, fordi Christian er her.

  - Jeg kunne se, at vi fra starten af træningen til slutningen af træningen tog det første lille skridt. Det var egentlig en god dag, og så er der en god træning igen i morgen - det er næste skridt.

  - Vi har sagt, at vi tager det et minut ad gangen, en time ad gangen og en dag ad gangen. Vi skal være i nuet og fornemme. Det er det, som fodbold handler om. Det er det, der skal drive os, siger Kasper Hjulmand.

  Se Kasper Hjulmand sætte ord på situationen på landsholdet mandag aften i videoen herunder:

 • USA runder 600.000 døde med coronavirus, mens landet åbner

  I dag runder USA en kedelig rekord. 600.000 coronasmittede amerikanere er afgået ved døden. Det skriver Reuters.

  Samtidig står store dele af landet overfor genåbning, fordi smittetallene falder.

  Selvom dødstallet fortsætter med at stige, går det meget langsommere end tidligere.

  I vinter steg dødstallet fra 300.000 til 400.000 på bare lidt over en måned, mens det har taget knap fire måneder for dødstallet at stige fra 500.000 til 600.000, skriver Washington Post.

  Antallet af smittede og døde varierer i øjeblikket meget fra stat til stat, fordi antallet af vaccinerede også varierer meget. I staten Vermont er 70 procent af befolkningen vaccineret, mens det kun er 34 procent af befolkningen i Mississippi.

  RETTELSE klokken 23:17: Det fremgik tidligere, at det var smittetallet, der i vinter steg fra 300.000 til 400.000. Der er rettet til dødstallet.

 • Se billederne fra historisk hundeshow: Wasabi charmerede sig ind i dommernes hjerter

  For 145. gang spankulerede velfriserede hunde i alle størrelser ind på scenen, da dette års Westminster Dog Show blev afholdt søndag.

  Den treårige pekingeser Wasabi charmerede sig ind i dommernes hjerter og løb med førstepladsen.

  Og sejren skulle fejres, fortalte Wasabis ejer, David Fitzpatrick. Det skriver CNN.

  - Han kan få en Filet Mignon, og jeg skal have champagne.

  Fitzpatrick mente, at det var Wasabis personlighed, der fik sejren hjem.

  - Han har det lille ekstra 'noget', den lille gnist, der adskiller en hund fra andre.

  Westminster Dog Show er den næstældste kontinuerlige sportsbegivenhed i USA kun overgået af Kentucky Derby. Hundeshowet har overlevet verdenskrige, pandemier og økonomiske depressioner.

  • Han fortjener sin egen vogn, fortalte Wasabis ejer, efter at hunden løb med den helt store pris ved dette års Westminster Dog Show, der blev afholdt på Lyndhurst Estate i Tarrytown, New York. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  • Wasabi er en treårig pekingeser, og planeterne stod i hans favør under konkurrencen, da han vandt præmien for 'Best Show'. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  • En anden deltager var Attison, som er en komondor - en ungarsk hyrdehund med en stor, hvid trådet pels. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  • Hunden Striker hoppede elegant rundt på banen og løb med sejren i gruppen for de mere atletiske hunde. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  • Wasabi skulle nyde sin sejr med en Filet Mignon efter konkurrencen. Hans ejer David Fitzpatrick ville have champagne, fortalte ejeren til CNN. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  • Tænderne skulle også lige tjekkes for deres tilstand talte også med i det samlede resultat. (Foto: PETER FOLEY © Ritzau Scanpix)
  • Maximus sad tålmodigt og ventede på, at det blev hans tur. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  • Attison var også en vinder. Hun løb med sejren for 'Best Breed'. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
  • Janita Plunge havde taget sin hund med til konkurrencen. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  1 / 9
 • Rødt kort og selvmål gjorde det svært for Polen: Slovakiet sikrer første sejr ved EM

  Slovakiet vandt mandag aften i sin første kamp ved EM-slutrunden, da holdet besejrede Polen med 2-1.

  Det polske mandskab gjorde det bestemt heller ikke let for sig selv i løbet af kampen. Først var det den polske keeper Wojciech Szcesny, der på et skud fra Slovakiets Robert Mak, sendte bolden i eget net.

  Efter en time var det så Grzegorz Krychowiak, der modtog sit andet gule kort og dermed så rødt. Et kvarter forinden havde landsmanden Karol Linetty ellers udlignet for Polen til 1-1.

  Syv minutter efter det røde kort scorede Slovakiets Milan Skriniar til slutresultatet 2-1.

  Senere mandag aften spiller gruppens to andre hold, Spanien og Sverige.

  Grzegorz Krychowiak (nummer 10) fik sit andet gule kort i kampen efter en times spil. (Foto: Anton Vaganov © Ritzau Scanpix)

Mere fra dr.dk