Seneste nyt

Efter vaccine-forsinkelser til EU-lande: Medicinalfirmaer skal give myndighederne besked, hvis de eksporterer vacciner ud af EU

 • Efter vaccine-forsinkelser til EU-lande: Medicinalfirmaer skal give myndighederne besked, hvis de eksporterer vacciner ud af EU
  Europa-Kommissionen har støttet medicinalfirmaer med mere end 20 milliarder kroner, så de hurtigere kunne udvikle og producere vacciner mod covid-19. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

  EU-landene hungrer efter coronavacciner, og derfor nytter det ikke noget, hvis medicinalfirmaer bare eksporterer vaccinedoser, der er blevet produceret på fabrikker i et af medlemslandene, til lande uden for unionen.

  Det mener Europa-Kommissionen, som nu kræver, at covid-19-producenter skal give myndighederne tidlig besked, inden de eksporterer til tredjelande. På den måde kan man kontrollere, at der ikke bliver solgt doser, som EU-landene allerede har købt, til andre.

  Det sker, efter at AstraZeneca i fredags meddelte, at det til at begynde med vil levere færre vaccinedoser end aftalt til medlemslandene. Årsagen er ifølge firmaet problemer med produktionen. Men sidste år fik AstraZeneca næsten 2,5 milliarder kroner i EU-forskud, som blandt andet skulle bruges på at sikre, at virksomheden var klar til producere vacciner.

  Derfor går det ikke, hvis AstraZeneca eller andre eksporterer sine vacciner i stedet for at overholde aftalerne med medlemslandene, mener sundhedskommissær Stella Kyriakides.

  - Vi ønsker fuld gennemsigtighed, når det kommer til eksporten af vacciner fra EU, siger hun.

  Seneste Nyt

 • Stor interesse for at medvirke i forskning om vacciner

  I løbet af kun 14 dage har mange meldt sig til et stort forskningsprojekt, som skal følge 10.000 mennesker over to år, der har fået forskellige vaccinetyper.

  Det vil være med til at give svaret på for eksempel, hvor længe coronavaccinen virker, og om man kan blive syg, selvom man er vaccineret.

  Deltagerne skal følges over lang tid, men det afskrækker tilsyneladende ikke, siger Nina Breinholt Stærke, der er læge og projektkoordinator i Region Midt.

  - Jeg tror, de fleste kan se, at projektet er til gavn for mange, siger hun.

  Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet står bag projektet.

 • Sydbank med nyt regnskab: Minkmillioner luner i kassen

  Danmarks tredjestørste pengeinstitut, Sydbank, har i dag præsenteret sit regnskab for 2020.

  Banken kommer ud af 2020 med et overskud 799 millioner kroner. Det er et fald fra 853 millioner året før.

  Regnskabet gemmer også på en overraskelse.

  De milliarder, som en politisk aftale har sendt afsted mod minkavlerne, kommer nemlig også banken til gode.

  Banken har nemlig tidligere haft en forventning om, at en del af udlånene til minkavlerne ikke ville blive fuldt ud tilbagebetalt. Det ændrer sig med nu.

  I forventningerne til 2021 skriver banken:

  - Herudover forventes koncernens tilgodehavender hos minkerhvervet stort set indfriet i deres helhed, hvilket potentielt kan medføre tilbageførsel af nedskrivninger optil 150 millioner kr.

 • Idræt udendørs ventes ikke at få antallet af coronaindlagte til at stige

  Det er første gang, man har regnet på risikoen for smittespredning på området.

  - Hvis man havde undladt at lukke ned, ville det have haft meget lidt betydning for spredningen af smitten. Vi bliver hele tiden klogere, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU.

  Han siger, at effekten er svær at beregne, og at det først er sket for nylig.

 • Danmarksmesterskaber skal afvikles som et fælles-arrangement i 2022

  Til næste sommer vil en lang række idrætsgrene, som for eksempel cykling, atletik og tennis, afvikle Danmarksmesterskaber på samme tid i Aalborg.

  Kommunen og Danmarks Idrætsforbund arbejder sammen om et sportsarrangement kaldet DM-ugen.

  Mindst 20-25 forbund skal melde sig til, før arrangementet bliver til noget.

  - Det tal skal vi nok nå, siger Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund. Blandt andet i Sverige har det udviklet sig til en megastor succes at afholde fælles mesterskaber, og det tror vi også, at det bliver i Danmark, siger han.

 • Bo Rygaard stopper som formand i FCK

  Bo Rygaard har været formand for Parken Sport & Entertainment i seks år. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

  Bo Rygaard genopstiller ikke som bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment, selskabet bag FC København. Han fratræder dermed efter seks år på posten.

  Formelt vil Bo Rygaard træde tilbage på generalforsamlingen 19. april, og han vil derefter fortsætte som rådgiver for selskabet.

  Parken Sport & Entertainment vil senere oplyse, hvem der indstilles som ny formand.

  Dermed fortsætter dennes sæsons store udskiftning på ledende poster i FC København. Tidligere på sæsonen blev klubbens mangeårige cheftræner Ståle Solbakken afskediget.

 • Japan til Kina: Hold op med at analteste vores borgere

  Japan beder Kina om at stoppe med at lave anale coronatest på japanske borgere, der rejser til landet.

  Det skriver BBC.

  Siden janaur har testformen været i brug, og det har fået japanske borgere til at kontakte deres nationale myndigheder.

  - Ambassaden i Beijing er blevet kontaktet af japanske statsborgere, der fortæller, at de er blevet udsat for denne procedure og har lidt stor psykisk smerte, siger den japanske regerings kabinetchef, Kato Katsunobu.

  I sidste uge skrev flere amerikanske medier, at amerikanske diplomater havde klaget over analtestning. Kina har efterfølgende benægtet, at man har brugt metoden på amerikanske diplomater.

 • Støjbergs forslag om tv fra Rigsretten deler vandene: Radikale er imod, DF er for

  Inger Støjberg får ikke opbakning fra De Radikale til sit forslag om at sende hele rigsretssagen mod hende i fjernsynet.

  De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, siger, at han frygter, at Inger Støjberg ønsker at skabe et realityshow om sin sag.

  - Vi skal ikke presse vidner og andre unødvendigt ved at stikke et kamera op i hovedet på dem, siger han.

  Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er derimod tilhænger af forslaget.

  - Det er Inger Støjberg, der skal sidde i Rigsretten. Hvis hun som anklaget har en vurdering af, at det er okay, at hele Danmark kan kigge med, så kan jeg næsten ikke forestille mig, hvem der skulle have noget imod det.

 • Dommerforeningen vil ikke have Støjbergs rigsretssag i fjernsynet: 'Det er ikke et show, det er en retshandling'

  Inger Støjberg vil have rigsretssagen mod hende sendt i fjernsynet og har derfor stillet et lovforslag for at få det indført.

  Men det er ikke nogen god ide, mener formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjögren.

  Han siger, at Rigsretten selv i dag godt kan vælge at sende dele af sagen i fjernsynet - men at man kun gør det undtagelsesvis. Det er især af hensyn til vidnerne, siger han.

  - Der er en række embedsmænd, der skal afgive forklaring, og jeg synes ikke vi er tjent med, at deres forklaringer skal hakkes og klippes efterfølgende. Det er ikke et show, det er en retshandling, siger han.

 • Til kamp mod hæleri: Det skal være sværere at sælge varer anonymt

  For at forhindre salg af hælervarer vil de to platforme gøre salg mere besværligt. Det sker i et samarbejde med TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

  Hæleri hænger uløseligt sammen med titusindvis af indbrud i private hjem, og organisationerne mener, at der vil være færre indbrud, hvis de stjålne varer ikke kan afsættes.

  De to handelsplatforme vil gøre det sværere at sælge varer anonymt. Er sælger for eksempel NemID-valideret ved man, hvem man handler med.

 • Republikanere i delstaten Georgia vil begrænse adgangen til at stemme

  Republikanske politikere i underhuset i den amerikanske delstat Georgia har vedtaget en ny lov, der begrænser adgangen til at stemme ved valg, skriver nyhedsbureauet AP.

  Forslaget kommer, efter at Demokraterne i november sidste år vandt præsidentvalget og to senatsvalg i delstaten. Præsident Joe Biden fik 11.779 flere stemmer end Donald Trump i delstaten.

  Ved valgene var valgdeltagelsen rekordhøj, og bliver forslaget vedtaget, skal man fremover indsende et foto-id for at give sin forhåndsstemme.

  Desuden forkortes den tid, man har til at anmode om at brevstemme, og adgangen til de bokse, hvor brevstemmer skal afleveres, begrænses.

 • FN: Titusindvis af civile er forsvundet under krigen i Syrien

  Der er stadig titusinder af civile, der savnes i Syrien efter en masse vilkårlige fængslinger og anholdelser.

  Og samtidig er tusindvis af mennesker blevet udsat for vold, seksuelle overgreb, tortur og drab i fængslerne gennem de seneste ti års borgerkrig.

  Det oplyser en international FN-kommission, der har undersøgt voldsomme krænkelser begået over 100 forskellige steder, som er blevet brugt som fængsler, ifølge Ritzau.

  Ifølge rapporten fra FN-kommissionen er problemerne et "nationalt traume", som der skal gøres noget ved.

 • Sundhedseksperter i USA frygter, at varianter kan betyde en fjerde bølge

  I sidste uge blev der registreret omkring 70.000 nye coronasmittede om dagen i USA, og Rochelle Walensky, leder af Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, frygter, at de mere smitsomme coronavarianter kan betyde en fjerde bølge i landet, skriver BBC.

  Der var næsten 2.000 dødsfald om dagen i samme periode, tilføjer Walensky.

  Sundhedseksperterne har især fokus på den britiske, den sydafrikanske og den brasilianske variant.

  Rochelle Walensky er derfor meget bekymret, fordi flere stater er begyndt at lempe restriktionerne.

 • 279 nigerianske skolepiger er frigivet

  279 unge nigerianske skolepiger er blevet frigivet, efter at de blev bortført i sidste uge.

  Guvernøren i den nordlige stat Zamfara, Bello Matawalle, oplyser, at de er ankommet til regeringsbygningen, og alle er sunde og raske.

  Pigerne blev kidnappet i fredags ved midnatstid, da ukendte gerningsmænd trængte ind på deres internatskole i byen Jangebe.

  Kriminelle bander har de seneste år gennemført kidnapninger i det nordvestlige og centrale Nigeria for at få løsepenge.

  Desuden har den militante, islamistiske organisation Boko Haram stået bag flere bortførelser i områder, der grænser op til Tchad og Cameroun.

 • Vejret: Dagen starter med tåge, men senere får vi sol

  Snekkersten Havn. (Foto: Sara Eltorm)

  Mange kommer til at stå op til en udsigt, der er domineret af tåge.

  Det forsvinder i løbet af formiddagstimerne, og derfra får vi nogen eller en del sol. Ved vestkysten og kyster mod Østersøen kan der dog forekomme havgus dagen igennem.

  Temperaturen ligger mellem 4 og 9 grader, varmest i Østjylland, mens Lolland-Falster får omkring 4-5 grader.

  Svag til jævn vind fra vest og nordvest, og i nat falder temperaturen til mellem -2 og 3 graders varme. Derfor vil der være risiko for glatte veje.

 • Udbuddet af boliger bliver ved med at falde: Markedet 'buldrer derudaf'

  Antallet af boliger, der er til salg, bliver ved med at falde.

  Det viser nye tal fra Boligsiden ifølge Ritzau.

  Der er 26 procent færre huse til salg nu end på samme tidspunkt sidste år - og for første gang siden 2010, hvor Boligsiden begyndte at opgøre tallene, er der færre end 5.000 ejerlejligheder til salg.

  Der bliver egentlig sat mange boliger til salg for tiden, men de bliver bare solgt så hurtigt, at udbuddet hele tiden er lavt.

  - Det har været en voldsom udvikling, og det nye fald i boligudbuddet er blot ekstra kul til et boligmarkedet, som i forvejen buldrer derudaf, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

 • Samlekort med basketstjerne solgt for 4,6 millioner dollar

  Luka Doncic spiller for NBA-holder Dallas Mavericks. (Foto: Tim Nwachukwu © Scanpix)

  4,6 millioner dollar. Eller cirka 28,4 millioner danske kroner.

  Så højt endte prisen for et signeret samlekort med NBA-stjernen Luka Doncic, der i går blev solgt på en auktion, skriver Ritzau.

  Kortet er fra den nu 22-årige sloveners debutsæson for Dallas Mavericks i 2018/2019. Der findes kun et eksemplar af lige præcis den udgave af kortet.

  Det er den højeste pris for et samlekort med en NBA-spiller nogensinde - og det nøsthøjeste for et kort med en sportsstjerne i USA. Rekorden er fra et kort med baseballspilleren Mickey Mantle, der spillede i 50'erne og 60'erne.

  Sælgeren af kortet havde selv givet omkring 400.000 dollar for kortet.

  Kortet kan ses i dette Instagram-opslag.

 • Frankrig skifter spor og vil alligevel give AstraZeneca-vaccine til ældre

  Frankrig er nu klar til at give ældre mennesker coronavaccinen fra firmaet AstraZeneca.

  I Frankrig har man ellers tidligere besluttet kun at give vaccinen til personer under 65 år. Det samme gør man i Danmark.

  Men nu har Frankrig tilføjet op mod 2,5 millioner ekstra personer til gruppen, der kan få netop den vaccine. Den skal nu også gives til personer mellem 65 og 75, der eksempelvis har sukkersyge eller højt blodtryk.

  Flere lande har fravalgt vaccinen til ældre mennesker, da den i de indledende studier ikke var testet nok i de aldersgrupper.

  Ifølge BBC har den dog vist gode resultater på personer over 80 år, der har fået vaccinen i Storbritannien.

 • Churchill-maleri ejet af Hollywood-stjerne solgt for millioner

  Et landskabsmaleri malet af den daværende britiske premierminister Winston Churchill er solgt på en auktion i London for over 60 millioner kroner.

  Maleriet blev lavet under et besøg i Marokko i 1943 og derefter foræret til USA's daværende præsident, Franklin Roosevelt, som en fødselsdagsgave.

  Churchill fandt penslerne frem efter den såkaldte Casablanca-konference i Marokko i januar 1943, hvor han sammen med Roosevelt planlagde, hvordan de to krigsmagter sammen med sine allierede skulle besejre Nazityskland.

  Maleriet blev siden solgt af Roosevelts søn kort efter præsidentens død i 1945, og det havde adskillige ejere.

  Den seneste ejer var Hollywood-skuespilleren Angelina Jolie, som for nylig satte det til salg.

  Ansatte ved auktionshuset Christie's fremviser oliemaleriet, som er malet i 1943. (Foto: Fadel Senna © Scanpix)
 • Pernille Rosenkrantz til forældre, hvis barn mistrives: Ring til skolen og få dit barn i skole

  - Brug nu den mulighed, siger Pernille Rosenkrantz-Theil om muligheden for at få lov at få sit barn i skole, hvis det mistrives derhjemme.

  Mens dele af samfundet lukkede op i dag, så venter landets mange skoleelever stadig på, hvornår de kan komme tilbage til skolebænken.

  Og rigtig mange børn har det ekstra svært og mistrives derhjemme.

  - Men hvis ens barn mistrives derhjemme, skal man som forældre ringe til skolen og spørge, om der er mulighed for at komme i skole.

  Så klart formulerede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil det i aftenens Deadline på DR2.

  Det er der måske mange, som ikke er klar over, men det er en mulighed for de børn, som har det sværest, siger ministeren.

  Og hvis nogen skoler bliver lagt ned i morgen af opkald fra desperate forældre, så må vi løse det problem, tilføjer Pernille Rosenkrantz-Theil.

 • Selskabet Zoom får fremgang på grund af hjemmearbejdet under corona

  Mens coronapandemien har været en mavepuster for mange virksomheder, så har der også været virksomheder, der har tjent penge på virusudbruddet.

  En af de virksomheder er amerikanske Zoom Video Communications, der er en af de førende leverandører af videotelefoni og online chat-tjenester.

  Selskabet har mandag aften dansk tid offentliggjort sit seneste årsregnskab, og det viser en fremgang i omsætningen på 326 procent til 2,7 milliarder dollar. Det svarer til cirka 16,4 milliarder kroner.

  Den store fremgang i omsætningen kommer af, at flere har arbejdet hjemme under coronapandemien. Det har øget behovet for løsninger som Zooms.

 • Real Madrid snubler i spansk topstrid

  Real Madrid mistede mandag aften et vigtigt skridt i toppen af den spanske tabel.

  Hovedstadsklubben spillede 1-1 med Real Sociedad.

  Det så længe ud til, at Real Sociedad ville tage sejren i Madrid, da Portu havde bragt gæsterne foran kort efter pausen.

  Men en scoring af Vinicius Junior kort før slutfløjt afværgede den totale fiasko.

  Real Madrid ligger nummer tre i den spanske ligatabel, mens Real Sociedad indtager femtepladsen.

 • Styrelse vil stemme dørklokker i Vejle efter stigende smittetal

  Styrelsen for Patientsikkerhed sender på onsdag medarbejdere til smitteramte områder i Vejle for at stemme dørklokker og opfordre folk om at lade sig teste for coronavirus.

  Det sker, efter at kommunen har ramt en ottendeplads over antallet af smittede per indbygger, skriver Jyllands-Posten.

  Den seneste uge er der konstateret 157 nye smittetilfælde i kommunen, og det såkaldte incidenstal er steget til 135,9 tilfælde per 100.000 indbyggere. Det giver kommunen en ottendeplads på listen.

  Styrelsen har anskaffet yderligere testkapacitet til kommunen, så kan man få en lyntest ti steder i kommunen, ligesom man kan få en pcr-test i et testcenter på Tysklandsvej.

  Der har tidligere stået i denne artikel, at Styrelsen for patientsikkerhed ville stemme dørklokker i Vejle fra tirsdag. De går dog først i gang onsdag.

 • Lyngby tæver Sønderjyske

  Lyngby hentede mandag aften sæsonens blot anden sejr i Superligaen.

  Det skete, da de på udebane slog Sønderjyske 4-1 i Haderslev.

  Magnus Warming, to gange Jens Martin Gammelby og Magnus Kaastrup stod for Lyngbys scoringer, mens Anders Jacobsen scorede for Sønderjyske.

  Nederlaget er det fjerde i træk for Sønderjyske i Superliga-regi, og de er aktuelt nummer syv i Superligaen. Lyngby er nummer 11 i tabellen.

 • Inger Støjberg vil stille lovforslag om direkte transmission fra Rigsretten

  Inger Støjberg er tidligere udlændinge- og integrationsminister. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

  Venstres tidligere næstformand Inger Støjberg, som er blevet løsgænger i Folketinget, er klar med to lovforslag, som skal ændre indretningen af den rigsretssag, hvor hun selv står tiltalt. Det skriver Berlingske.

  Det ene forslag går ud på, at hun vil give medierne mulighed for at udsende lyd og tv-transmission direkte fra Rigsretten.

  - Det sker måske kun én gang i livet, at danskerne oplever en rigsret, så de skal da have mulighed for at følge med i denne historiske sag, siger hun til Berlingske.

  I det andet forslag vil Inger Støjberg ændre reglerne, så rigsretsdomme ud over stemmetal fremover også skal angive, hvilke dommere der har stemt for hvilket resultat.

 • Slovakiet modtager russisk vaccine som det andet EU-land

  Slovakiet har som det andet EU-land modtaget den russsiske Sputnik V-vaccine.

  Det oplyser landets premierminister Igor Matovic.

  Vaccinen er ikke godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

  - Det er det rigtige valg at købe den russiske vaccine nu, for covid-19 går ikke op i geopolitik, siger Matovic ifølge Ritzau.

  Her ses vaccinen ankomme til Slovakiet:

  Slovakiet har købt to millioner doser af vaccinen, efter at landet den seneste uge har registreret det højeste antal coronadøde pr. indbygger verden over.

  Ungarn var det første land til at modtage den russiske vaccine. Også Tjekkiet har oplyst, at man har købt Sputnik V-vaccinen.

 • WHO giver opsang: Rige lande er usolidariske og vaccinerer kun sig selv

  Det er usolidarisk, hvis rige lande blot tænker på at skrabe tilstrækkelig med coronavacciner sammen til sig selv og deres egen befolkning.

  Sådan lyder det fra WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  - Det er skuffende, at nogle lande prioriterer at vaccinere unge, sunde voksne med lav risiko for at blive syge i stedet for at bidrage til vaccinationen af ældre folk i andre lande, siger WHO-chefen.

  WHO's generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus giver en opsang til de rige lande. (Foto: Christopher Black/WHO © Scanpix)
 • Danmark sender 125 millioner kroner til Yemen, der er på randen af hungersnød

  På billedet her fra en Reuters-fotograf ses 13-årige Ahmadiya Juaidi, som er underernæret, men har fået en kop med en speciel ernæringsrig shake. Hun får drikken på al-Sabeen-hospitalet i Sanaa. Billedet er seks dage gammelt. (Foto: Khaled Abdullah © Scanpix)

  Yemen er ifølge FN på vej mod en den værste sultkatastrofe, som verden ikke har set i årtier.

  Omkring 400.000 børn under fem år er ifølge FN så svage og underernærede, at de er i fare for at dø meget snart. Det skriver Ritzau.

  Derfor sender den danske regering yderligere 125 millioner kroner til det borgerkrigshærgede land.

  - Krisen i Yemen bliver desværre ofte overset, selv om situationen for landets indbyggere er dybt kritisk, og der nu er fare for egentlig hungersnød, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i en pressemeddelelse.

 • Ny lyntest taget i brug i dag flere steder i landet

  I dag blev den ny og mere skånsomme lyntest taget i brug flere steder i landet.

  Den nye næsetest skal kun 2-3 centimeter op i næsen. Til gengæld skal vatpinden op i begge næsebor, og så kilder det lidt, siger nogen af de testede.

  Den ny type er fra i dag taget i brug i Region Syddanmark, mens den også vil blive taget i brug i resten af landet i løbet af ugen.

  Myndighederne håber, at den nye test kan få flere til at lade sig teste, men eksperter er skeptiske.

 • Største salg nogensinde i Kirkens Korshærs genbrugsbutikker

  Efter måneder med coronanedlukning slog mange af landets butikker i dag dørene op igen, og det har kunderne ventet på.

  I hvert fald var der rygende travlt i de 240 genbrugsbutikker, som Kirkens Korshær står bag, og dagen gav det største salg nogensinde.

  - Vi har haft et helt forrygende salg, fortæller Dorthe Egede Hansen fra hjælpeorganisationen.

  - Det er en kæmpe gave at få sådan en dag, for det hjælper os virkelig i den slunkne kasse, så vi kan hjælpe med det sociale arbejde, siger hun.

  Butikkerne er med til at finansiere det sociale arbejde, som organisationen laver. Blandt andet drives der herberger og varmestuer i 27 byer over hele Danmark.

 • Spanien vil lave 'grøn korridor' for at få britiske turister tilbage

  Spanien overvejer at gå deres egne veje og oprette en "grøn korridor" for vaccinerede britiske turister, hvis ikke der kommer nogen EU-aftale om vaccinepas, skriver The Guardian.

  Det siger den spanske minister for turisme Fernando Valdés, efter at EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i dag meddelte, at Europa-Kommissionen i løbet af marts vil præsentere et lovudspil til et vaccinepas.

  Valdés siger, at hans regering ville forsøge at finde enighed om et fælles system blandt de 27 medlemslande, og at der også vil blive samtaler med lande uden for EU, hvis det mislykkes.

  Britiske turister brugte i 2019 omkring 18 milliarder pund (svarende til 154 milliarder kroner) om året i Spanien, hvilket gjorde det til det mest populære feriemål for britiske rejsende, men antallet faldt med mere end 80 procent i sommeren 2020.

 • For første gang nogensinde er lige mange kvinder og mænd værnepligtige i Flyvevåbnet

  For første gang nogensinde er der ikke mandlig dominans blandt Flyvevåbnets værnepligtige.

  På det nye hold med 114 værnepligtige, der startede i dag, er 57 kvinder, oplyser Forsvaret.

  - Det er en vigtig og god nyhed, at kvinderne i stadig stigende grad ser Forsvaret som en attraktiv karrierevej. Vi har brug for deres kompetencer i felten og ved forhandlingsbordet på lige fod med mændenes, udtaler forsvarsminister Trine Bramsen.

  Forsvaret oplyser, at der på ingen måde bliver gjort forskel mellem kønnene - de skal igennem de samme øvelser og kontroller og leve op til de samme krav.

  Blandt Flyvevåbnets fastansatte er cirka 10 procent kvinder.

 • FN-eksperter om forgiftning af Navalnyj: Rusland gjode det for at skabe frygt

  To FN-eksperter mener nu også, at Rusland stod bag forgiftningen af den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

  De mener, at det var et forsøg på at sende en kraftig advarsel til regeringskritiske stemmer.

  - Det er vores konklusion, at Rusland er ansvarlig for forgiftningen af Navalnyj, siger den ene af eksperterne, Agnès Callamard.

  Callamard er FN's ekspert inden for henrettelser uden foregående retssag. Hun har i samarbejde med Irene Khan, der er ekspert inden for ytringsfrihed, efterforsket giftangrebet på Navalnyj.

  De konkluderer også, at Navalnyj blev forgiftet med giftstoffet novitjok.

  - Novitjok blev valgt netop for at sprede frygt, lyder det.

 • Sarkozy appellerer sin fængselsdom for bestikkelse

  Frankrigs tidligere præsident, Nicolas Sarkozy, appellerer sin dom for korruption og bestikkelse.

  Det oplyser hans advokat Jacqueline Laffont ifølge det franske medie BMF TV.

  - Den følelse, vi har i dag, når vi lytter til de få uddrag af motivation, som retten har leveret, er, at denne beslutning er helt ude af trit med sagen, siger advokaten, der understreger, at den tidligere præsident tager dommen "roligt, men er fast besluttet på fortsat at bevise sin uskyld".

  Sarkozy blev idømt tre års fængsel, heraf ét ubetinget.

  Sådan så det ud tidligere i dag, da Sarkozy var på vej ind for at høre dommen:

 • Mette Frederiksen efter møde med Venstre: Vi er ikke enige om alt, men om meget

  Det her billede blev lagt ud på Mette Frederiksens Facebookside efter mødet. (© Mette Frederiksens facebookside)

  Det var "et godt møde" om den videre genåbning af landet mellem statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen her til eftermiddag.

  Det skriver Mette Frederiksen i en opdatering på Facebook.

  - Jeg fik gennemgået Venstres forslag. Vi er ikke enige om alt, men om meget. Og der er mange gode takter. Ikke mindst hvad angår vacciner, vigtigheden af coronapas og ønsket om blandt andet at få flere børn og unge i skole igen, skriver hun.

  Efter planen er forhandlingerne om genåbning slut 12. marts.

 • Stor heavy metal-festival aflyst i Storbritannien

  Download Festival, der er den næststørste musikfestival i Storbritannien, er mandag eftermiddag blevet aflyst.

  Det skriver arrangørerne på Twitter.

  Festivalen skulle have fundet sted fra fredag den 4. juni til søndag den 6. juni 2021.

  Nu er den udsat til den 10. til 2. juni 2022, hvor festivalen vender tilbage 'stærkere end nogensinde', hedder det.

 • Positiv Ellemann efter første genåbningsmøde: Det er mit indtryk, at regeringen vil lytte

  Venstre har været første parti til møde med regeringen om en langsigtet genåbningsplan af Danmark, og det var et fint møde, fortalte formand Jakob Ellemann-Jensen efterfølgende.

  - Det er mit indtryk, at regeringen vil lytte, for vi har jo gjort os den umage at lave en plan - og derfor har vi noget nu at tage udgangspunkt i. Jeg hører en lydhørhed over for den her plan, siger Jakob Ellemann-Jensen.

  Planen går mere konkret ud på, at genåbningen skal ske med 14 dages intervaller, når alle over 50 år har fået et stik eller et tilbud om en vaccine.

  Du kan høre Ellemann i videoen her:

 • Prins Harry: Det har været utrolig hårdt, men i det mindste har vi hinanden

  Harry og Meghan har meddelt, at de ikke vender tilbage til deres officielle pligter i kongefamilien. (Foto: DAN HIMBRECHTS © Scanpix)

  Prins Harry afslører i et tv-interview, at det har været ekstremt hårdt for ham og hustruen Meghan at bryde med det britiske kongehus.

  - Det har været helt utrolig hårdt for os to, men i det mindste har vi hinanden, siger han.

  Det kommer frem i et længe ventet tv-interview, hvor det amerikanske talkshow-ikon Oprah Winfrey interviewer parret.

  Det er kun de første små klip fra interviewet, som er blevet offentliggjort af tv-stationen CBS.

  Men man kan høre Harry forklare lidt om årsagen til, at parret har valgt at trække sig fra deres forpligtelser i det britiske kongehus.

  - Min største bekymring var en gentagelse af historien, siger Harry og hentyder til, hvordan det var for hans afdøde mor, prinsesse Diana, der måtte gå igennem det helt alene.

  Interviewet bliver vist på CBS søndag den 7. marts klokken 20 lokal tid.

 • Dansk tenniskomet vinder stor sejr

  Clara Tauson slog mandag den topseedede russer, Ekaterina Alexandrova, i WTA-turneringen i Lyon.

  I to sæt, 6-3, 6-4, triumferede den 18-årige dansker i turneringens første runde.

  Alexandrova er nummer 33 på verdensranglisten, hvor Tauson er nummer 139.

  I næste runde møder ungarnske Timea Babos, der rangerer som nummer 105 på verdensranglisten.

 • Sarkozy kommer ikke bag tremmer - kan få lov at afsone derhjemme med fodlænke

  Den tidligere franske præsident, Nicolas Sarkozy, kommer næppe til at afsone sit ene års ubetingede fængsel bag tremmer.

  I stedet understregede dommeren ved dagens domsafsigelse, at Sarkozy kan få tilladelse til at afsone straffen derhjemme med fodlænke på, skriver det franske medie BFM TV.

  Sarkozy blev idømt tre års fængsel, heraf var ét år ubetinget. Han forlod retten uden at sige noget, og det vides endnu ikke, om han appellerer dommen.

 • Knap 95.000 har bestilt tid til test efter besked på smittestop-appen

  Appen 'Smittestop' er årsag til, at 94.458 personer har valgt at bestille tid til en coronatest - herefter er 860 personer konstateret smittet med covid-19.

  Det oplyser Sundhedsministeriet på Twitter.

  I alt har 57.080 brugere meldt sig smittede i appen, som er downloadet 2.197.592 gange.

 • Lægemiddelstyrelsen går på TikTok for at informere om vaccine

  Lægemiddelstyrelsen har oprettet en profil på det sociale medie TikTok for at informere om vaccine mod corona.

  Styrelsen har konstateret, at der foregår en livlig debat om vaccine på TikTok, og den følger derfor efter WHO, der i skrivende stund har 2,8 millioner følgere på TikTok.

  - Vores mål er at understøtte en oplyst debat om coronavaccinerne. I den sammenhæng vil vi gerne have alle med, også selv om de ikke nødvendigvis er vores kernemålgruppe, siger kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf fra Lægemiddelstyrelsen til Journalisten.

 • 329 er nomineret til Nobels Fredspris - blandt andre Navalnyj og Putin

  Der er i alt kommet 329 nomineringer til Nobels Fredspris i år.

  234 af disse er enkeltpersoner, og 95 er organisationer, skriver NRK.

  Blandt de nominerede er den forgiftede russer Aleksej Navalnyj, Ruslands præsident Putin, Black Lives Matter, Greta Thunberg og Donald Trump.

  Antallet af nomineringer er de tredje højeste nogensinde - det er to færre end i 2018. Rekorden blev nået i 2016, hvor der kom 376 forslag ind.

 • Utallige har stjålet af den: Nu skal 'frit blomsterlejde' redde berømt forårsbebuder

  Mange gæster har i årenes taget et lille stykke af Kaj Munks digt "Den blå anemone" med hjem fra haven på Kajs Munks præstegård i Vedersø.

  Det betyder, at der nu kun er meget få anemoner tilbage i præstegårdshaven.

  Ringkøbing-Skjern Museum håber derfor nu på hjælp fra befolkningen og tilbyder 'frit blomsterlejde', så alle, der har lyst, er velkomne til at sende museet lidt knolde eller stiklinger fra planten retur til præstegården.

  Den blå anemone blev berømt, da digterpræsten Kaj Munk i 1943 skrev digtet "Den Blå Anemone", som i dag også findes i Højskolesangbogen.

  Den blå forårsbebuder hentede Kaj Munk selv i sin til fra Lolland til Vedersø i Vestjylland. (© Ringkøbing-Skjern Museum)
 • Tre ud af fire er vaccineret med Pfizer/BioNTech-vaccinen

  De fleste, som på nuværende tidspunkt er blevet vaccineret mod corona, er blevet vaccineret med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

  Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

  Fordelingen er, at tre ud af fire personer har fået Pfizer/BioNTechs vaccine - svarende til 77,2 procent. I alt 19,7 procent har fået vaccinen fra AstraZeneca, mens vaccinen fra Moderna kun er blevet brugt i 3,2 procent af tilfældene.

  Fordelingen skal ses i lyset af, hvornår vaccinerne er blevet godkendt, og hvor mange doser selskaberne har leveret til Danmark.

  Indtil videre har 429.887 personer i Danmark fået første stik med en vaccine. 184.435 personer er færdigvaccinerede.

 • Ellemann inden forhandlinger om genåbning: Ingen grund til at det skal vare flere uger

  Der er ingen grund til, at statsminister Mette Frederiksen og Folketingets partier først er færdige med at diskutere næste fase af genåbningen om 12 dage.

  Sådan lyder det fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, kort inden han skal til forhandlingerne.

  - Jeg er ikke i tvivl om, at både jeg og mine kolleger stiller op dag og nat for at forhandle de her ting. Der er ikke nogen grund til at lade det vare flere uger, siger Ellemann-Jensen til Ritzau.

  Her er tidsplanen for forhandlingerne:

  1. marts: Venstre

  2. marts: Dansk Folkeparti.

  3. marts: SF.

  4. marts: Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser til Israel.

  9. marts: De Radikale.

  10. marts: De Konservative, Nye Borgerlige og Enhedslisten.

  12. marts: Liberal Alliance og Alternativet.

 • Nye danske kampfly får malet dannebrog på halefinnen

  De meget diskuterede nye danske F-35-kampfly er snart ved at være klar til at tørne ud for Forsvaret.

  På et nyt billede på Twitter viser Forsvaret netop et af de nye fly frem, som har fået malet dannebrog på halefinnen.

  Efter planen bliver F-35-flyerne taget i brug af de danske jagerpiloter om to år.

 • Amnesty International om dødelige demonstrationer i Myanmar: Chokerende og stærkt bekymrende

  - Det er chokerende og stærkt bekymrende, at politiet og militæret reagerer ved at bruge dødbringende kraft mod helt fredelige demonstranter.

  Sådan lyder det fra Emerlynne Gil, der er regional vicedirektør for research hos Amnesty International.

  Gårsdagens demonstrationer har været de voldeligste, siden militæret kuppede sig til magten den 1. februar.

  Her blev mindst 18 personer dræbt og mere end 30 personer såret af landets sikkerhedsstyrker.

  Fra amerikansk side har man fordømt "den afskyelige vold" begået af militæret og truet med at indføre flere sanktioner mod landet.

 • Så er der igen handlende i landets gågader

  Masser af mennesker på Strøget i København. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

  I dag har små butikker fået lov at slå dørene op for første gang siden jul.

  Og på billeder kan man se, at der endelig er kommet handlende i gaderne igen.

  Livgarden fik i dag lidt flere tilskuere, da de passerede på Strøget i dag på vej til vagtskifte. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  Folk står i kø foran youSee på gågaden i Aarhus. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
  En vagt fra G4S sørger for at der ikke kommer for mange ind i H&M i Aarhus. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Britiske prins Philip overført til et andet hospital for nye test

  Prins Philip fylder 100 til juni. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

  Storbritanniens 99-årige prins Philip er i dag blevet overflyttet til et andet hospital i det centrale London.

  Det oplyser det britiske kongehus i en pressemeddelelse, skriver BBC.

  Prins Philip har efterhånden været indlagt i et par uger, og egentlig bliver han behandlet for en infektion, men nu skal han også undersøges for allerede kendte hjerteproblemer.

  Ifølge kongehuset reagerer prinsen godt på behandlingen, og det forventes, at han er indlagt i hvert fald resten af ugen.

 • Frankrigs tidligere præsident Sarkozy i fængsel for korruption

  66-årige Sarkozy var Frankrigs præsident fra 2007-2012. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

  Den tidligere franske præsident, Nicolas Sarkozy, er af en domstol blevet fundet skyldig i korruption ved at have bestukket en dommer.

  Det skriver franske medier.

  Han har fået tre års fængsel, heraf er ét ubetinget. Hvorvidt han rent faktisk kommer bag tremmer det ene år, vides ikke, da man i Frankrig ofte kun kommer i fængsel ved en dom på over to års ubetinget fængsel.

Mere fra dr.dk