Ekspert om missilnedslag i Polen: Hverken Rusland eller Nato ønsker at eskalere krigen

Uanset hvem der har affyret missil, så tyder det ikke på bevidst handling, siger lektor.

Polske betjente bevogter det område i Przewodow, hvor missilet ramte og dræbte to polakker. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)

Der mangler fortsat svar på mange spørgsmål i sagen om det missil, der i går ramte den polske landsby Przewodow og dræbte to polske statsborgere.

Hvem affyrede missilet, kan det have været et bevidst angreb på Nato-landet Polen, og hvad kommer det til at betyde for krigens udvikling i Ukraine?

Polen mener, at missilet er russisk produceret, men at der ikke er afgørende beviser for, hvem der har affyret missilet.

Ifølge Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, er det heller ikke nødvendigvis Rusland, som står bag affyringen.

- At det er russiskproduceret, udelukker bestemt ikke, at det kan være Ukraine. Der findes masser af gammelt, sovjetisk materiale i ukrainernes beholdning, siger han.

'En utilsigtet hændelse'

Rusland afviser at have ramt Polen med et missil og kalder beskyldninger for en "bevidst provokation" for at eskalere konflikten i Ukraine.

Hvis Rusland har affyret missilet, tror Claus Mathiesen ikke, at russerne har gjort det med fuldt overlæg.

- Med rimelig stor sikkerhed er det her en utilsigtet hændelse. Der er ikke tale om, at Rusland bevidst har ramt et mål i Polen, for Rusland er ikke interesseret i at få Nato ind i krigen på nuværende tidspunkt.

Han ser to scenarier for sig; Den ene mulighed er, at det er et russisk missil affyret mod ukrainerne, men som kom på afveje.

Den anden mulighed er et ukrainsk luftforsvarsmissil, som skulle forsøge at skyde et russisk missil ned, fordi Rusland indledte et større angreb på Ukraine i går som reaktion på nederlaget i Kherson.

Sådan så der ud i går aftes efter missilnedslaget i den polske landsby Przewodow tæt på grænsen til Ukraine. (Foto: © UGC, Ritzau Scanpix)

Nato ønsker heller ingen optrapning

Claus Mathiesen er overbevist om, at Nato heller ikke er interesseret i at gå direkte ind i krigen på grund af hændelsen, selvom det er alvorligt.

Eksempelvis den amerikanske præsident Joe Bidens reaktion viser, at opfordringen fra blandt andre USA lige nu er at tage det roligt.

  • USA's præsident, Joe Biden, ses tale i telefon med Polens præsident, Andrzej Duda,. Biden sidder her sammen med sin rådgiver Jake Sullivan (over for Biden, red.) og udenrigsminister Antony Blinken. (Foto: © The White House, Ritzau Scanpix)
  • Der er i disse dage G20-topmøde på Bali, så i nat mødtes en række af verdens ledere for at drøfte situationen i Polen. Fra venstre mod højre er det EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, Italiens premierminister Giorgia Meloni, Den tyske kansler, Olaf Scholz, Framkrigs præsident, Emmanuel Macron,Canadas premierminister Trudeau, USA's præsident, Joe Biden, Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, Japans premierminister, Fumio Kishida og EU-præsident Charles Michel. (Foto: © Firdia Lisnawati, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Claus Mathiesen påpeger, at uanset hvad der ligger bag affyringen af missilet, så er det ikke det, der gør, at Nato kommer ind i krigen.

Han vurderer, at det vil blive opklaret, hvem der står bag, siger han. Man kan blandt andet undersøge resterne af missilet, og så vil man formentlig have radarbilleder, som viser missilets rute.

I Polen er stemningen også, at polakkerne skal forholde sig roligt, sagde Polens præsident, Andrzej Duda, i går.

Og læser man de polske medier her til morgen, er det også billedet, fortæller DR's udlandsjournalist Louise Brodthagen, der lige nu befinder sig i Polen.

Der er ikke de store spekulationer i medierne, og dækningen lægger sig meget op ad de officielle meldinger fra de polske myndigheder, siger hun.

- Igen og igen siger man fra regeringen, at der ikke er nogen grund til at spekulere i noget som helst, fordi der er så mange ubekræftede oplysninger, og man har allerede i går sat en større efterforskning i gang for at få afklaret omstændighederne, siger Louise Brodthagen.

Polen tager dog sine forholdsregler og har nu iværksat en øget overvågning af landets luftrum, forklarer hun.

Regeringen får desuden hjælp fra blandt andre briterne og amerikanerne til at opklare, hvem der affyrede missilet, og hvordan det havnede i Polen.

I dag skal Polen sammen med resten af Nato-forsvarsalliancen til hastemøde.

Det bliver også undersøgt, om Natos artikel 4 kan aktiveres på grund af hændelsen.

Den handler om, at medlemslandene vil rådføre sig med hinanden, når et medlemslands territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

Du kan følge sagens udvikling lige her i vores liveblog.